Kipu on kiusallinen kaveri, josta ei aina pääse edes lääkkeillä eroon. Mutta tiesitkö, että kipua voi myös kouluttaa?

1. Taas koskee! Mutta miksi? Miten kiputuntemus syntyy?

Niin ikävä kuin kipu onkin, sen tehtävänä on varoittaa meitä uhkaavasta tai jo tapahtuneesta kudosvauriosta. Ilman sitä emme ymmärtäisi hellittää ja hoitaa itseäm­me.

Kivun tunne syntyy aivoissa, jonne kehon hermoradat välittävät sähköisen viestin esimerkiksi selän venähdyksestä. Kipuimpulssi on kuin sähkösanoma, joka hälyttää, että asetupa aloillesi.

"Kivun tunne syntyy aivoissa."

2. Kivuilleni ei ole löytynyt syytä ja läheiseni luulevat, että valitan turhaan. Voivatko kipuni olla muka ­kuviteltuja?

Kipusi ovat siitä huolimatta todellisia, ja vähättely tekee tilanteesi raskaaksi. Pitkään jatkunut kipu on kenties saanut sinut ärtyneeksi ja jopa vihaiseksi. Usein tällainen viha kohdistuu itseen ja liittyy kelpaamattomuuden tunteeseen: ”Koskee, enkä pysty kipuni vuoksi kaikkeen mihin haluaisin pystyä”.

Kipututkijat ovat kuitenkin puolellasi. He tietävät, että on hedelmätöntä ajatella, että kivulle pitäisi aina olla jokin biologinen syy tai muutoin ongelma on korvien välissä.

Koeta olla välittämättä, jos kipujasi epäillään. Jatka sinnikkäästi sellaisten keinojen etsimistä, joilla jaksat paremmin ja jotka katkaisevat kivultasi ainakin sen terävimmän kärjen.

Lue myös: Mitä kipulääkettä uskallan ottaa? Lääkäri vastaa

3. Miksi kipuni ovat tulleet jäädäkseen?

Kun kipu kroonistuu eli jää päälle, aivot oppivat jo ennalta tulkitsemaan vaikkapa jotkut kipua tuottavat liikkeet kivuliaana.

Kipu on aina henkilökohtainen tuntemus, ja sen voimakkuus on riippuvainen kokijastaan. Juuri tämän vuoksi kivun kanssa voi oppia elämään. Voimme kesyttää kipua siedättämällä itseämme, sillä voimme kouluttaa aivojamme. 

Kroonisia kipuja potevat voivat toisin sanoen opetella olematta antamaan kivulle valtaa. Kivusta on mahdollista valmentaa seuralainen, joka kulkee osana elämää. Konsteja on monia. Niitä ovat muun muassa mielialaharjoitteet, rentoutusterapia ja liikunta. Lihas- ja peruskuntoa sekä tasapainoa ylläpitävät lajit ovat hyvää kipukoulutusta.

4. Niska-hartiakipuni vaivaa minua päivittäin. ­Mikä avuksi?

Kannattaa aloittaa lääkkeettömästä hoidosta. Suojaudu mahdollisuuksien mukaan lihasjännitystyyppiseltä niskakivulta: vältä etukumarassa työskentelyä, kiertynyttä vartalonasentoa, tupakointia, ylipainoa ja runsasta stressiä. Suosi sen sijaan monipuolista, niska-hartiaseutua työllistävää liikuntaa, kuten sauvakävelyä, hiihtoa ja uintia. Verryttele niska-hartia-aluetta, pyörittele olkapäitä.

Jotkut saavat apua jännitysperäiseen niska-hartiakipuun akupunktiosta.

Ensisijainen lääkkeesi on parasetamoli. Tulehduskipulääkkeitä voit käyttää kuurina, tai lääkäri voi määrätä jumittumia laukaisevia lääkkeitäa eli lihasrelaksantteja. Ne kuitenkin väsyttävät päiväkäytössä.

"Ensisijainen lääkkeesi on parasetamoli."

5. Milloin kroonisten kipujen hoidossa on ylipäätään lääkkeiden vuoro?

Silloin, kun on saatu selvyys siitä, mistä kipu johtuu. Kudosvauriokipuun ja tavallisiin särkyihin sopivat vatsaystävällinen parasetamoli ja tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni. Kipugeeleissä taas vaikuttavana lääkeaineena on muun muassa diklofenaakkia, ketoprofeenia tai piroksikaamia.

Näitä lääkkeitä saa apteekista ilman reseptiä, mutta jos ne eivät tehoa, vielä vahvempi vaihtoehto ovat reseptilliset kipu- ja tulehduskipulääkkeet. Vahvimpia niistä ovat opioidit, joilla on kuitenkin riippuvuutta aiheuttavia ominaisuuksia ja haitallisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Siksi opioideja saa vain lääkärin määräyk­sestä, usein pienen annoksen kerrallaan.

Tunnetko kipulääkkeet? Tässä 10 yleisintä virhekäsitystä

6. Kuinka huoltaisin kipeää selkääni ja iskiasta?

Aloitetaan lääkehoidosta, joka koostuu vatsaystävällisestä parasetamolista, tulehduskipulääkkeistä kuten ibuprofeenista ja tarvittaessa lievistä opiaateista.
Ykköshoito päälle jääneessä kivussa on kivun ehdoilla tapahtuva liikunta, vartalon lihasvoimaa kehittävät harjoitukset, hyvät työasennot ja painonhallinta. Voit myös kokeilla akupunktiota.

Apteekeista saat esimerkiksi lääkkeettömiä lämpölaastareita, jotka lievittävät kipua. Haudo nukkumaan mennessä selkää tai vihlovaa iskiasta vaikkapa mikrossa lämmitettävällä kauratyynyllä. Lämpö rentouttaa ja auttaa saamaan unen päästä kiinni.

Akuutissa eli äkillisessä kivussa kylmä lievittää kipua ja lihaspingotusta.

7. Miten liikkuisin kivun ehdoilla?

Tee sitä, mikä tuntuu hyvältä. Ui, hiihdä tai tanssi – liiku niin, että nautit ja koko kehosi on mukana. Varo äkkinäisiä liikkeitä, kuten hyppyjä ja pallopelejä.

8. Nivelkivut kiusaavat. Onko ravintolisistä apua?

Glukosamiini on ravintolisä, jonka tehosta on jonkin verran näyttöä nivelkivuissa. Se sitoo nivelrustossa itseensä nivelnestettä ja tekee ruston kimmoisammaksi.

Vielä tehokkaampi lisähoito on elimistössä luontaisestikin oleva hyaluronihappo, jota saa pistoskuurina reseptillä. Yksi kolmen kerran pistossarja vie nivelkivulta terän useaksi kuukaudeksi. Pistosarja maksaa noin 200 euroa, eikä siitä saa Kela-korvausta.

Kokeile apteekista reseptittä saatavaa kipugeeliä nivelsärkyyn. Geelit lievittävät varsinkin sormien, käsien ja polven nivelkipua – harvemmin syvällä olevien kudosten, kuten lonkan särkyä. Kipugeeliä pitää levittää 3–4 kertaa päivässä, jotta nivelkapseliin kertyisi riittävästi vaikuttavaa lääkeainetta.
Jos niveliä alkaa särkeä öisinkin, lähde lääkäriin. Tämä voi hoitaa tulehtunutta niveltä kortisonipistoksilla.

Niveliä voit hautoa myös kylmäpakkauksella.

9. Mitä tehdä, jos lääkkeet eivät vie kipua?

Mene lääkäriin, jotta sinulle voitaisiin suunnitella oma kivunhoitopolku. Lääkkeettömiä hoitovaihtoehtoja ovat kivun luonteesta riippuen esimerkiksi kylmä, lämpö, sähkö tai akupunktio. Kaikilla niistä on tutkitusti paikkansa kivunhoidossa.

Esimerkiksi kylmä jarruttaa kiputuntemusten kulkeutumista selkäytimeen ja vähentää kipeän kudoksen tulehdusreaktiota. Kylmäpakkaus kodin pakastimessa on paitsi monien äkillisten kipujen hyvää ensihoitoa, myös kroonisten kipujen, kuten iskiaksen tai kulumakipujen, tukihoitoa.

Lämpö taas saattaa helpottaa etenkin lihasperäisissä kiputiloissa. Akupunktio puolestaan lievittää usein muun muassa sitkeää jännityspäänsärkyä sekä niska- ja hartiaseudun kiputiloja.

Lääkärien ja fysioterapeuttien lisäksi kivunhoidon ammattilaisia ovat koulutetut osteopaatit, kiropraktikot ja naprapaatit.

Muistathan, että olet kipusi paras asiantuntija. Siksi sinun kannattaa kuunnella kehoasi. Jos kipu tuntuu talttuvan yhdestä konstista, mutta toisesta ei, luota tuntemukseesi.

Suosittelemme: Oletko kipulääkekoukussa? Tätä mieltä on Kiminkinen

10. Pistelee ja polttelee – onko minulla hermo­vauriokipu?

Saattaa olla. Hermovaurio- eli neuropaattisen kivun syy on kipua välittävässä hermoradassa. Tällainen kipu voi syntyä esimerkiksi diabeteksen tai hermovamman seurauksena, leikkauksen haittana tai vyöruusuinfektion jälkitilana.

Kipu voi olla kuvailemasi kaltaista pistelyä, kuuman tai kylmän tunnetta, polttelua, puristusta tai sähköiskumaisen tuikkaavaa kipua.  
Hermovauriokipuun on omat reseptilääkkeensä, ja ne etsitään kokeilemalla. Tavalliset särky- ja tulehduskipulääkkeet eivät tepsi hermovaurio­kipuihin, vaan käypäisin lääke haetaan epilepsia- tai ­mielialalääkkeistä.

Joskus neuropaattiseen kipuun tarvitaan leikkaus.

Asiantuntijoina ylilääkäri, fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen Kuntoutus Ortonista ja työterveyspsykologi Arto Pietikäinen Tampereen Terveystalosta. Lähteenä myös anestesiologian erikoislääkäri Anneli Vainion kipuaiheinen artikkelisarja sivuilla www.terveyskirjasto.fi.

Erikoislääkäri Sa­ri Hannu­kainen toi­voo saa­vansa työsken­nellä eri ikäisten ih­misten ympä­röi­mänä. Hänen mielestään työinnokkaita senioreita pitäisi auttaa jatkamaan töissä.

Työ asettaa ih­misiä hy­vin eriar­voiseen asemaan jo sii­täkin lähtö­koh­dasta, et­tä toi­silla si­tä on lii­kaa ja toi­silla si­tä ei ole. Työn kuormit­tavuus koe­taan eri ta­voin ja työs­tä luopu­minen ja eläk­keelle siirty­minen on usein odo­tettua, mut­ta se voi ol­la myös kiro­sana.

Työ an­taa si­sältöä elämään ja pi­tää kiin­ni ar­jessa. En ole vakuut­tunut sii­tä, et­tä jo­kaisen tu­lisi jää­dä eläk­keelle eläkeiän täyt­tyessä. Mik­si täy­sin työssään pär­jääviä, suunnat­toman tieto­taidon omaavia senio­reja pi­täisi heit­tää pois työelä­mästä, mi­käli he ha­luavat ja kyke­nevät jat­kamaan sii­nä? Heitämmekö heidän mukanaan hukkaan suunnat­toman tieto­määrän ja koke­muksen?

Lue lisää: Suomalaiset seniorit töissä EU-keskiarvoa pidempään

Työtaakka kevyemmäksi työnajolla

Yksit­täisen työte­kijän fyy­sinen ja psyyk­kinen kun­to tulisi ottaa huomioon entistä paremmin. Oli­siko vanhemman työntekijän työkuvaa mahdol­lista muut­taa vä­hemmän kuormit­ta­vaksi? Se voisi onnistua työ­määrää vähen­tä­mällä tai jaka­malla si­tä nuo­remman työnte­kijän kans­sa.

Työs­tä puhut­taessa paino­tetaan usein sen tehok­kuutta. Yksit­täisen ih­misen koh­dalla tär­kein asia on kui­tenkin työs­sä viihty­minen ja arvos­tuksen saaminen työn­sä kaut­ta, olipa ky­se sit­ten Nobel-tut­ki­jasta tai kotiäi­distä. Meil­lä kai­killa on oma tär­keä paik­kamme yhteis­kun­nassa. Työs­sään viih­tyvä ja moti­voi­tunut työte­kijä on kul­lan ar­voinen ko­ko työyhtei­sölleen. 

Olen seu­rannut lä­hellä elä­keikää olevan, se­kä eläk­keellä olevan hen­kilön innos­tavaa työl­leen antau­tu­mista. Ihmetellen ihailen heidän ute­liai­suuttaan ja roh­keuttaan vie­dä lä­pi muu­toksia omassa työs­sään. Toisaalta tie­dän myös nii­tä, jot­ka naut­tivat elä­ke­päi­vistään lapsen­lap­si­kat­raastaan huo­lehtien.

Lue lisää: Pertti Tamminen, 69, tekee kolmekymppisen työpäivän

Ikä ei voi olla ainoa eläkekriteeri

Hyvä elämänlaatu merkitsee sitä, että on mahdol­lisuus teh­dä valin­toja. Eläk­keelle siirty­minen voi ol­la uu­si mahdol­lisuus to­teuttaa haa­veita, teh­dä muu­toksia elä­mässä ja pääs­tä eroon rasit­ta­vasta ja pit­kään jatku­neesta työn kuormi­tuk­sesta.

Ikä ei voi kui­tenkaan ol­la auto­maat­ti­sesti ai­noa kri­teeri eläk­keel­le­siir­ty­miseen, jos työnte­kijä haluai­si jat­kaa työu­raansa, ja hä­nen tervey­tensä ja työtilanne niin sal­lii.

Ai­koinaan nuo­rena lääkä­rinä olen saa­nut opas­tusta taita­vilta ja kärsi­väl­li­siltä kolle­goilta ja op­pinut heil­tä pal­jon – etenkin sel­laista, mi­tä ei kir­jojen sivuilta ky­kene omak­sumaan. Van­hemmat kol­legat ovat ol­leet mi­nun työ­ni rik­kaus. Nä­kisin tule­vai­suu­teni mielel­läni eri-ikäisten ammat­ti­laisten ympäröi­mänä.

Kirjoit­taja Sari Hannukainen on yksi­tyis­sai­raa­lassa työsken­te­levä anes­te­sio­logian ja teho­hoidon eri­kois­lää­käri.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Voimakkaan vihaisuuden tai tunnepurkauksen jälkeen riski sairastua sydänkohtaukseen oli noin kaksi kertaa suurempi kuin tavallisesti.

Voimakkaat tunnepurkaukset ja vihaisuus voivat tuoreen tutkimuksen mukaan laukaista sydänkohtauksia. Samoin raskas fyysinen rasitus on sydänkohtausten riskitekijä, osoittaa Circulation-lehdessä julkaistu tutkimus. 

Vihaisuuden ja rasituksen on aiemminkin tiedetty laukaisevan sydänkohtauksia, mutta nyt julkaistut tulokset perustuvat aiempaa suurempaan kansainväliseen aineistoon yli viidestäkymmenestä maasta. Tutkimukseen osallistui yli 12 000 ensimmäisen sydäninfarktinsa sairastanutta.

Sydänkohtauksen saanut: "Infarkti tuli yllätyksenä ja ilman rintakipuja"

Tutkimuksen mukaan voimakkaan vihaisuuden tai tunnepurkauksen jälkeen riski sairastua sydänkohtaukseen oli noin kaksi kertaa suurempi kuin tavallisesti.

Fyysinen rasitus sekin liittyi noin kaksinkertaiseen sairastumisriskiin, mutta riskit olivat vielä suurempia, jos rasituksen aikana oli ollut lisäksi vihainen.

Tulokset eivät paljasta, mistä riskit tarkalleen johtuvat, mutta mahdollisia mekanismeja on useita. Vihaisuus, tunnekuohut ja kova rasitus voivat esimerkiksi hetkellisesti nostaa verenpainetta ja sydämen sykettä sekä kiihdyttää veren hyytymistä ja edistää verisuonitukosten syntyä. Viha ja stressi voivat al­tistaa myös aivoverenkiertohäiriöille.

 

Lähde: Physical Activity and Anger or Emotional Upset as Triggers of Acute Myocardial Infarction. Circulation 2016;DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.116.023142.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Tuliko ammatti valittua aikoinaan vanhempien toiveita kuunnellen? Meneekö kaikki vapaa-aikasi lastenlapsia hoitaen, kun haluat olla mieliksi aikuisille lapsillesi? Tanssitko jatkuvasti muiden pillin mukaan?

Moni meistä elää muiden ihmisten odotusten mukaan. Jos et havahdu ajoissa toteuttamaan myös vain itsellesi tärkeitä asioita ja haaveita, sinusta on vaarassa tulla katkera vanha ihminen.

Urheilulääkäri Pippa Laukka ohjaa työkseen ihmisiä parempaan elämään. Urheilulääkärin työnsä lisäksi hän luennoi kansainvälisesti menestyneessä valmennusyrityksessä, jonka on perustanut McLaren-formulatallin lääkärinä tunnetuksi tullut Aki Hintsa.

Pippa Laukan mukaan jokaisen meistä on tärkeä pohtia, kuka olen, mihin olen menossa ja mikä minulle on merkityksellistä. Erityisen tärkeää se on siinä tapauksessa, jos kokee olevansa tyytymätön elämäänsä, mutta ei oikein tiedä mistä se johtuu.

– Moni ikään kuin herää vasta silloin, kun elämässä tulee pakollinen pysähdys. Esimerkiksi sairastuminen voi käynnistää myllerryksen, jonka aikana ihminen päätyy pohtimaan elämänsä merkityksellisyyttä. Toinen vaihtoehto on huomata vasta vanhana olevansa katkera, koska ei ole elänyt sellaista elämää, jota oikeasti olisi halunnut elää, Pippa Laukka sanoo.

Näin löydät sisimmän olemuksesi

Miten jokainen voisi löytää itselleen merkitykselliset asiat? Aki Hintsan valmennuksissa puhutaan ihmisen sisimmästä olemuksesta, coresta.

Pippa Laukka neuvoo lähtemään liikkeelle oman elämän käännekohdista: miten ammatinvalintasi aikoinaan sujui? Mikä siihen vaikutti? Entä avioliito tai parisuhteen solmiminen, minkälaisten vaiheiden jälkeen päädyit siihen? Olivatko ne omia valintojasi vai vaikuttivatko niihin muiden ihmisten ajatukset?

Sen jälkeen voit alkaa miettiä, mitä asioita voisit jokapäiväisessä elämässäsi muuttaa. Aina ei tietenkään ole mahdollisuutta tai tarvetta kääntää kaikkea ylösalaisin, mutta jokaisen arjesta löytyy juttuja, joihin pystyy itse vaikuttamaan.  

– Tämä tarkoittaa vastuun ottamista omasta elämästä. Monella on tarve syyttää muita ihmisiä: en voi esimerkiksi aloittaa uutta harrastusta, koska kumppani nurisee ajankäytöstäni, tai en saa painoa putoamaan, koska terveellinen ruoka maksaa liikaa. Usein nämä ovat verukkeita, joilla vastuuta siirretään muille sen sijaan että jokainen ottaisi vastuun itsestään ja omista ratkaisusta, Pippa Laukka sanoo.

 

Yksi vaihtaa pullan ruisleipään, toinen käy lenkillä, kun alkaa tehdä mieli suklaata. Makeanhimoa voi hillitä.

1. Syö ruista

Jos olet perso pullille ja kahvikakuille, ensimmäinen konsti opetella himosta eroon on vaihtaa kakkupala ruisleipään tai näkkäriin. Leivässä on kylläisenä pitävää kuitua enemmän kuin höttöpullissa.

2. Rutiinit kuntoon

Tasainen ruokarytmi auttaa makeanhimoon. Kun syöt riittävän usein terveellistä ruokaa, makeanhimo ei pääse yllättämään. Ainakaan aamiaisesta ja lounaasta ei kannata tinkiä.

3. Älä stressaa

Makeisiin herkkuihin tulee sorruttua useammin väsyneenä ja stressaantuneena. Kun sinulla on huolia, kiirettä tai paineita, haluat hemmotella itseäsi makealla.

4. Käy lenkillä

Toisille toimii, toisille ei. Eräs makeanhimon koukuttama kertoi, että lähtee pienelle kävelylenkille aina kun käsi meinaa tarttua keksipakettiin tai suklaalevyyn.

5. Salli herkuttelu

On tutkittu, että ehdottomuus saa sortumaan. Täysi kieltäytyminen ei siis toimi tässäkään tapauksessa. Päätä, että saat ottaa suklaan, jos mieli tekee, mutta pidä herkuttelu kohtuudessa. Koko levyä et tarvitse.

6. Ystävysty

Ihmiset, joilla on vilkas sosiaalinen elämä, eivät sorru herkutteluun niin usein kuin yksinäiset. Jos makean napostelu on keino täyttää elämän tyhjiötä, suuntaa mieluummin tapahtumiin kuin jääkaapille.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 20/2016.