Ei mitään päällepantavaa!

puhekupliaet15 kuvapiainberg

Just nyt iski masennus. Ei siksi, että helteet loppuivat, eikä siksikään, että päivät lyhenevät, vaan ihan vaan siksi, että just tänään ei ole mikään päällepantavaa. Tosi tyhmää ja lapsellista käytöstä aikuiselta ihmiseltä. Ja vielä tyhmempi olin, kun tulin maininneeksi tästä aikuiselle tyttärelleni.

Ensin häntä nauratti. – No just joo, keksi jotain parempaa.

En keksinyt. No, sopiva vaate löytyi ja lievääkin lievempi masennus meni ohi. Kunnes.

– Äiti, mulla on hyvä idea, tytär ilmoitti.
– Mennään yhdessä ostamaan sulle vaatteita. Mä valitsen ja sä et sitten sano sanaakaan. Olen jo suunnitellut, missä kaupoissa käydään.

Voi että, melkein rupesi itkettämään. Miten hellyttävää. Pieni elintasomasennukseni sai tyttären reagoimaan. Hän rakastaa ja välittää, ajattelin. Ihanaa.

Tyttären reaktio tuli mieleen, kun luin, että vanhemmat keräävät adresseja päiväkodin pannukakkuja ja muita sokeriherkkuja vastaan. Että on elämässä ongelmia.

Tästä taas muistui mieleen opettajatuttu, joka kertoi kerran pyytäneensä luokkaansa olemaan hiljempää, koska opettaja oli väsynyt. Seuraavana päivänä oppilaan isä soitti ja antoi kuulua.

– Anna olla viimeinen kerta, kun sanot olevasi töissäsi väsynyt. Minä maksan palkkasi, ja minun lastani ei opeta väsynyt opettaja, isä tykitti.

Voi elämän kevät! Minä, minun ja minulle. Joskus tuntuu, että ihmisten suhteellisuuden­taju heittää eniten juuri pienissä asioissa. Meidän mummo sanoi aina, että niin kauan kun ei ole puute leivästä, ei ole oikeita ongelmia. Sota-ajan ihmiselle tämä oli totta, ja nyt, työttömyyden vain kasvaessa, sama on totta valitettavan monelle.

En tarkoita, että lapset pitäisi pumpata täyteen sokeripannukakkuja. Mutta että adresseja. Kas kun ei mielenosoitusta.

Järki käteen siitä, mikä on oikea ongelma ja mikä ei. Pieniä harmeja riittää joka päivälle. Elämän syrjälleen saavat ongelmat ovat ihan toista. Ne eivät ole tänään ei ole mitään päälle­pantavaa -tasoa.

Eikä kannata vaatia mahdottomia, ei itseltään eikä muilta. Elämä on hyvä näin.

Valoisaa syyskuuta!


Naurettavia muistoja

blogi islanninhevoset 123rf

Kauan sitten lupauduin tyttären kaveriksi ratsastusvaellukselle.
– Hullu, kommentoi ystävä. – Kaikesta selvitään, ajattelin.
Ja hyvinhän se sujui. Islanninhevonen oli paras mahdollinen ratsu ensikertalaiselle ja Pohjois-Karjalan luonto parhaimmillaan. Siellä sitä töltättiin kuin vanhakin tekijä.
Pahinta vaelluksella oli satulaan nouseminen. Vaelluksen vetäjä pakotti meidät vähän väliä jaloittelemaan, ja joka kerta mietin hiki otsalla, miten ihmeessä taas ponnistan itseni takaisin hevosen selkään. Miten ne tekevätkin sen elokuvissa niin elegantisti!
Mutta hätä keksii keinot: aina kun piti nousta selkään, vein hevosen lähelle isoa kantoa tai kiveä tai etsin sopivan ojanpohjan ja ohjasin hevosen sinne. Ja kas, siitä vaan sitten ikään kuin luisuin hevosen selkään.
– Eikö mennytkin hyvin, kerjäsin kehuja.
– No joo, muuten ihan ok, mutta oliko ihan pakko viedä hevonen sinne ojaan! Mä häpesin niin, ihan hirveetä katsoa, tytär vaikeroi.

Jälkeenpäin olemme nauraneet retkelle monta kertaa. Ja uskokaa tai älkää, olemme myös miettineet, että tekisimme vaelluksen uudestaan.
Yhteiset muistot ovat tärkeitä. Suhteet tarvitsevat bensaa pysyäkseen vireinä. Koulu- ja opiskeluaikaiset toveruudet eivät säily, jos muisteltavana on vain omat ja opettajien toilailut. Parisuhde ei kehity, jos se on vain velvollisuuksien täyttämä huoltosuhde. Ystävyys ei kehity tekstiviesteillä, eikä suhde omiin lapsiin syvene, jos kaikki yhdessä koettu on vuosikymmenien takaista. Tarvitaan uusia muistoja, uusia kokemuksia, yhdessä nauramista ja selviämistä.

Sama pätee isovanhemmuuteen. Suhde isovanhempien ja lastenlasten välillä jää ohueksi, jos se rajoittuu vain syntymäpäiviin ja juhlapyhiin.
Isovanhemmuudessa on rakenneongelma, kirjoittaa toimittajamme Heimo Hatakka lehdessä numero 12. Mummot ja vaarit olisivat tarpeen, mutta he asuvat liian kaukana. Asuntojen hintojen kalleuden takia moni isovanhempi ei pysty muuttamaan lapsiensa ja lastenlastensa luo.
Välimatkojen takia ei kuitenkaan kannata lapsenlapsistaan vieraantua. Jos on tahtoa, löytyy keinoja. Läheisyys syntyy vain yhdessä olemisen ja tekemisen kautta. Kaikissa ihmissuhteissa.
Satoisaa elokuuta!


Ota iisisti

riippukeinussa 123rf

Muistatteko Aisopoksen vanhan sadun? Siinä muurahainen ahertaa aurinkoisena kesäpäivänä ja heinäsirkka hyppelee soitellen ja naureskellen ohi.

Vaan entä kun tulee kylmä talvi! Silloin nälästä ja vilusta puolikuollut heinäsirkka raahautuu muurahaiskeolle ja pyytää muutaman jyvän, jottei kuolisi nälkään. Mikset tehnyt töitä kesällä?  Sen kun jatkat laulamista ja soittamista, tokaisee muurahainen.

Kyllä on julmaa. Sadun opetus – ahkeruus palkitaan – on juuttunut meihin niin syvälle että lomallakin moni kokee huonoa omaa tuntoa kun ei koko ajan puuhastele. Niinhän se on, että lapsetkin pysyvät poissa pahanteosta jos heillä on riittävästi muuta työtä. Näin meitä on peloteltu työnteon siunauksellisuudella iät ajat. Laiskuus on synti.

Ahkeruus on hyve, totta kai. Ja totta kai ahkeraa ihmistä ottaa päähän nähdä laiskempiensa valittavan asioista jotka olisi omin voimin korjattavissa. Paljon on omasta itsestä kiinni.

Ahkeruus on hyväksi, mutta kyllä ihmisen pitää osata ottaa rennostikin. Kuuma kivi ei putoa päähän jos vaikka joskus vain on.

Kesällä joutilaisuuden jaloa taitoa koetellaan. Osaatko oikeasti rentoutua, olla ja nauttia toimettomuudesta? Joutilaisuus on sukua onnellisuudelle, sanotaan. Aivot lepäävät ja mieli tyhjenee turhasta kuonasta. Tekee tilaa uusille ajatuksille.

Ja entä jos ei osaa, niin saako puuhastella? Tietenkin saa. Jos aivot lepäävät puutalkoissa tai marjametsässä, niin siitä vaan. Monelle käsityöt ovat meditatiivinen tapa rentoutua. Saa olla itsensä kanssa. Sama koskee kalastusta.

Mitä tahansa teetkin, tee se hyvällä mielellä.


Naapurissani asuu poliisi, apua!

istock 000007866973medium

Naapurissani asui aikaa sitten poliisi. Ei mikään virkaatekevä oikea poliisi, vaan tavallinen talopoliisi. Tiedättehän tyypin? Sellainen aktiivinen, innokas ja useimmiten hyväntarkoittava.  Joskus myös turhan tarkka ja muiden asioihin puuttuva. Sellaisia ihmisiä riittää useimpiin taloyhtiöihin.

Meidän talopoliisimme tiesi täsmälleen kaikkien talossa asuvien liikkeet ja raportoi niistä aktiivisesti. Hän jaksoi ihmetellä, miten kolmannessa kerroksessa asuva nuorimies tulikin niin usein pikkutunneilla kotiin.

Hän tiesi, kuka ei osaa lukea talon järjestyssääntöjä ja vie tuuletusparvekkeelle petivaatteensa väärinä aikoina. Osasipa hän kertoa senkin, että naapuritalossa asuva rouva parkkeeraa ihan tahallaan autonsa aina meidän puolelle.

Joidenkin mielestä mies oli ystävällinen kanssaihmisistään välittävä naapuri, joidenkin mielestä sietämätön kyylä.

Parhaimmillaan aktiivisista naapureista on pelkkää hyötyä. Eipä pääse kutsumaton vieras luiskahtamaan kotiisi eikä kukaan kähvellä pihakukkasia. Tosin meidän talossamme tapahtui sekin. Paraatiovea koristanut kaunis orvokkiruukku vain hävisi yhtenä yönä. Miten tällaista pääsi tapahtumaan, soimasi talopoliisimme itseään. No, kai sinunkin joskus pitää saada nukkua, lohdutimme miestä.

Toiseen naapuripoliisin törmäsin kesäpaikallamme.  Yksi mökkiläinen rakensi tontilleen uutta taloa ja tavararalli oli totta kai melkoinen. Hiekkatie ja sitä reunustavat penkereet olivat kovilla, kun isot kuorma-autot kuskasivat lautatavaraa rakentajalle. Vaan mitä teki naapuripoliisi: hän kävi oikein mittaamassa tienreunaan tulleita vahinkoja.

Ja annas olla, kuorma-autonkuljettajat hyväkkäät eivät olleet onnistuneet ajamaan niin, että kumpikin tienpenkka olisi vaurioitunut saman verran. Oikealta puolelta tietä (lue: naapurin puolelta) oli sammalta ja metsänpohjaa irronnut enemmän kuin vasemmalta. Toimelias täti pisti heti kaikkien postilaatikoihin nootin, jossa toivoi kuorma-autonkuljettajille kerrottavan, että hiekkatietä pitää vastedes ajaa tasaisemmin.

Toive ei tainnut toteutua. Kesä loppui ja mökkiläisen uusi talokin valmistui. Seuraavana kesänä penkereet olivat taas niin yhteismitallisia kuin ne luonnossa voivat olla. Ja naapurintädillä oli jo siinä vaiheessa uusi epäkohta tutkittavaksi.  
Naapurit kuuluvat elämään. Kesällä naapureiden kanssa seurustelu on kiivaimmillaan. Hyvät kelit ja kaunis luonto oikein kutsuvat seurusteluun.

Mikä onkaan sen mukavampaa kuin istua iltaa omalla tai naapurin pihalla ja parantaa maailmaa.  Mutta yhteisöllisyyden pitää olla vapaaehtoista.

Naapureiden kanssa ei tarvitse ystävystyä, mutta toimeen pitää tulla.  Ystävällinen huolenpito on tervetullutta, mutta kyylääminen ei.

Jos haluaa elää vain omilla säännöillään, kannattaa asua niin, etteivät naapurin valot näy.


Lempiheiloja, veitsiä ja jatkojohtoja

kesayo suomi 123rf

Kesällä on aikaa lukea. Vaikka sitten uusimpia tutkimustietoja.

Kuulkaapas tätä:

Taloustutkimuksen tuore tilasto kertoo, että 35 prosenttia naisista inhoaa sähköjatkojohtoja. Miehiä nämä pölynkerääjät eivät häiritse. Eivät ainakaan samassa mitassa kuin naisia, koska miehistä vain 23 prosenttia ilmoittaa inhoavansa kodin nurkkiin pesiytyviä jatkojohtoja.

  • Ratkaisu 1: Vaihda asuntoon jossa on enemmän pistorasioita.
  • Ratkaisu 2: Käytä vähemmän sähkölaitteita.
  • Ratkaisu 3: Älä välitä, ei miehesikään välitä.

Entä sitten tällainen tutkittu tieto:

Kotona tarvitaan vain 15 keittiötyövälinettä. Siis 15!  Laskepa huviksesi, montako erilaista kauhaa ja lastaa sinulla lojuu keittiön laatikoissa. Minulla on kaksi laatikollista.

Tämän tutkimuksen takaa löytyy Fiskars.  Tutkijan mukaan riittää se, että keittiön laatikoista löytyvät  ruokailuvälineet, veitset, leikkuulauta, kattilat ja lasta. Niillä selviää arkiruokailusta.

  • Ratkaisu 1: Siivoa laatikkosi.
  • Ratkaisu 2: Syö ulkona.
  • Ratkaisu 3: Älä välitä. Tätä vartenhan keittiössä on laatikoita.

Ei kahta ilman kolmatta:

Suomalaisnaisten suosikkiheila on sellainen mies, jolla on hauskat jutut, kunnioittava asenne naista kohtaan ja joka hallitsee arjen hemmottelun. Tämän viisauden takaa löytyy Coca-Cola Light.

Tutkimus kertoo, että varmemmin nainen hurmataan hauskoilla jutuilla ja rennolla asenteella.  Ulkonäköä painotti nimittäin vain neljä prosenttia vastaajista, kun taas hulvatonta seuraa arvosti 18 prosenttia.

Arkipäivän hemmottelu on naisten mielestä seksikästä: 15 prosenttia vastaajista sanoi, että he arvostavat miehessä pieniä huomaavaisia tekoja.

Itsevarmuutta (4 prosenttia) ja älykkyyttä (4 prosenttia) arvosti vain pieni osa naisista. Enemmän ääniä sai sen sijaan luotettavuus (10 prosenttia), huolehtivuus (15 prosenttia) sekä kumppanuus (10 prosenttia).

  • Ratkaisu 1: Jos sinulla ei jo satu olemaan vierelläsi tällaista ihmettä, kokeile juhannustaikoja. Nyt on otollinen aika.
  • Ratkaisu 2: Hulvattoman seuran voi korvata tositelevisio-ohjelmilla.
  • Ratkaisu 3: Älä välitä, täydellistä ihmistä ei ole olemassa.

Näillä tutkimustuloksilla et ehkä pärjää kesän tietokilpailuissa, mutta aina on hauska tietää lisää.

Mutta nyt, nyt on edessä juhannus ja keskikesän juhla. Ei mietitä tutkimuksia eikä välitetä vaikka taivaalta tulisi rakeita ja lunta. Vielä on kesää jäljellä.

Mukavaa juhannusta kaikille!


Kesä, käänny sisäänpäin

blogi kirjastoauto kuvapiia arnould

Tervetuloa Suomen pohjoisimman kirjastoauton kyytiin. Toimittajamme Irina Björkman lähti Oula Kotakorvan ja Perdita Fellmannin sekä 3 500 kirjan matkaan Muoniosta Kaare­suvantoon. Lue juttu Et-lehden numero 11 sivulta 23!
Kirjastoauto on usein ainoa palvelu alueilla, jotka kaupat, koulut ja pankit ovat ajat sitten jättäneet. Tosin tuhansia kilometrejä taittavan kirjastoautonkin pysäkkien välit harvenevat sitä mukaa kun väki vähenee. Mutta rakkaus kirjaan elää ja samoja uutuuksia jonotetaan käsivarren Lapissa kuin ruuhka-Suomessakin.

– Voi että harmittaa, sanoi tuttava, joka oli lukenut taas kerran elämänsä kirjan. – Siis se, että niin harva tulee tämänkin kirjan löytämään.
Mutta onhan meitä lukijoita, ainakin kesäisin. Talven aikana kertynyt pino lukemattomia kirjoja hupenee, jos niin päättää. Aikaa on aina siihen, mitä todella haluaa tehdä.
Sosiaalinen media on tuonut lukemiskulttuuriin monipuolisuutta antaessaan mahdollisuuksia ilmaista itseään ja tavoittaa toisensa tässä ja nyt. Se on nimensä mukaisesti sosiaalista toimintaa, ulospäin kääntymistä. Lukeminen on sisäänpäin kääntymistä. Lukiessa ei tarvitse kammata tukkaa eikä esitellä elämänsä paraatipuolta. Saa seurustella itsensä ja kirjan tarinan kanssa.
Kirjoista et milloinkaan onneasi löydä, mutta omaan itseesi ne sinut johdattaa, runoili kirjailija Herman Hesse. Oikeassa oli. Lukeminen avaa portteja paitsi omaan itseen myös tuntemattomaan. Kaunokirjallisuuden lukeminen kehittää tutkimustenkin mukaan itsetuntemusta, mielikuvitusta ja luovuutta.
Monipuolisuus on tärkeää lukemisessa. En ymmärrä, miksi jotkut haluavat rajata elämästään pois jonkin lajityypin, dekkarit, historia­teokset tai vaikkapa runot. Minusta kannattaa lukea kaikenlaista. Itse luen postilaatikosta putoavat mainoksetkin.

On keskikesän juhlan aika. Taas grillataan, syödään mansikoita, oleillaan ja ollaan yhdessä. Ja luetaan – välillä ihan paperista. Pieni paasto nettielämästä tekee hyvää. Kirjaan tarttumisen jälkeen sosiaalinen mediakin maistuu uudelta.
Iloista juhannusta!


Annabella, uusi tuttavuuteni

uudet perunat 123rf

Jonkin aikaa sitten elämääni tuli uusi ttuttavuus, Annabella. Tutustuin häneen Timon kautta. Timo ja minä olemme vanhoja tuttuja jo kaukaa viime vuosituhannelta.
Tuttu mies suositteli Annabellaa, sanoi että minä ja mieheni varmasti pitäisimme.
No, se nähdään pian, toivottavasti jo ennen juhannusta. Annabella ja Timo ovat nimittäin perunalajikkeita. Nyt ne muhivat ritirinnan Vihdin savipellossa.

Mutt jo ennen kuin pääsemme samaan pöytään testaamaan suhdettamme, Timo ja Annabella tuovat paljon iloa elämääni.
– Hei, nyt näkyy varsi – ja mitä, joko se kukkii!
Ihan kohta uskallan kuokalla varovasti katsoa, joko mukulat ovat syöntikunnossa.
”Lahjakkuus on vain perusta. Osaaminen vaatii aina kovaa harjoittelua”, sanoo presidentti Tarja Halonen tämän numeron haastattelussa. Hän puhuu urheilusta, mutta sama pätee kaikkeen muuhunkin elämässä. Harjoitus tekee mestarin. Mutta lisäksi tarvitaan tuuria.
Ja jos jossain, niin juuri puutarhanhoidossa tuuria tarvitaan. Luonto palkitsee, jos on sillä tuulella. Ehkä juuri tässä piilee puutarhanhoidon ihanuus. Ei tarvitse suorittaa. Voi vain harrastaa. Ilmoja et voi säädellä.

Heilimöivä viljapelto on minusta maailman rauhoittavin näky. Joku toinen taas tuijottaa tuntikausia järvelle ja kolmas jaksaa ihmetellä saman metsän kasvua vuodesta toiseen. Tässähän ne tulivatkin, suomalaisen kolme suosituinta mielenmaisemaa: pelto, järvi ja metsä.
Tutkimusten mukaan vain viisi prosenttia meistä on niin kaupunkilaisia, ettei luonnolla ole mitään merkitystä. Tämä joukko saa toivottavasti mielihyvänsä muista asioista. Mutta leijonanosalle meistä luonto tarjoaa ilmaista terapiaa.
Luonnon vaikutus terveyteen on kiistaton. Stressihormoni laskee, verenpaine tasaantuu ja masentunut mieli valostuu. Turha siinä on kenenkään kummeksua suomalaisten hinkua palata luonnonhelmaan. Senhän pitäisi oikeastaan olla lakisääteistä. Tunti päivässä omassa mielenmaisemassa, seitsemän viikossa, siitä se olo kohenee.
Hyvää alkavaa kesää!


Katso kaikki kirjoitukset Takaisin ylös