Ostin halpoja pelargoneita. Yksi on sellainen, että kukat ovat nupullaan, mutta eivät kasva siitä, vaan näivettyvät pois. Varressa on jotain tummaa.  Onko se paleltunut, vai vaivaako tauti. Olisiko paras heittää koko kukka pois? Samassa astiassa on lobelioita, mutta se ei varmaan vaikuta asiaan.

Todennäköisesti kyseessä on tauti. Pelargonit ovat herkkiä samaan
monenlaisia kasvitauteja , etenkin jos ne on kasvatettu kovin tiiviissä ja
hieman huonoa viljelyhygieniaa noudattaen ( monesti siis halvalla).

Seurauksena ovat kasvitaudit. Suosittelen, että heität sairastuneet yksilöt
pois ja pidät lobelian karanteenissa ettei tauti tartu sen välityksellä
muihin. Joskus kasvi voi toimia väli-isäntänä taudeille vaikka ei itse
sairastukaan.

Vierailija

Halvat pelargoniat vaivoina

Minä ostin ruotsalaista Mårbacka-lajiketta.Tanakkaa ja kestävää,7,50€ kpl.Myönnän oli kallista. Ostin 4 kpl ikkunalle,multaa on ennestään paljon.Toin ne polkupyörällä kotiin. Kukat kukoistaa upeasti ja nuppuja on tosi paljon.Jos ei mitään katastrofia tapahdu,uskoisin,että ne kukoistavat pitkään. Taimet ovat nykyään hurjan kalliita. Eräässä paikassa pyydettiin vaivalloisista yrtin taimista 8,50€.Se on jo kallista. Tyhmää ei ole pyytää,mutta tyhmää on kyllä maksaa niin paljon.
Lue kommentti
Vierailija

Halvat pelargoniat vaivoina

Niinpä niin, eli ei halpaa vai kuin? Ostin 16 pelargoniaa toukokuun alkupuolella ja mielestäni hyvin edullisesti. Ostin vielä 30 litran multapussin mukaani kotiini vietäviksi. Taksikyyteineen ja kaikkineen hintaa tuli kotioven hissille asti tasan 51, euroa. Mielestäni hinta on ollut jo vuosia melkoisen samantasoista ja näiden kestävyyttä vain voin vertailla kun joskus kukkien määrä on suoraan verrannollinen hoitajan aktiivisuudesta ja veden määrän sopivuudesta. Muistan erään vuoden joka taisi...
Lue kommentti

Biologi, FM, yrittäjä Leena Luoto vastaa lukijoiden kinkkisiin puutarhakysymyksiin.

Istutin toukokuussa kartiotuijia (Trabant) n. 80 cm:n välein. Miten usein taimia tarvitsee kastella? Taimet sijaitsevat aurinkoisella paikalla.

Nimimerkki Utelias

"Taimia pitäisi kastella säännöllisesti koko kesän ja melko myöhään syksyyn. Todennäköisesti niitä tarvitsee kastella vielä seuraavanakin vuonna, jos istutetut tuijat olivat kookkaita ja astia, missä ne kasvoivat oli pieni, jolloin juuret olivat ahtaalla astiassa.

Kannattaa aika ajoin tutkailla maaperän kosteutta hieman pintaa syvemmältä. Tietysti sateiden määrä vaikuttaa, mutta nyt aluksi lisäkastelu on tarpeen."

Katso lisää koti ja puutarha -alueen kysymyksiä ja vastauksia täällä.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Haluaisin kasvattaa suomalaisia puutarhakasveja Thaimaassa.

Olen eläkkeellä oleva mies ja asun lähes koko vuoden Thaimaan keskiosassa. Rakastan punaviinimarjoja ja myös vadelmia, karviaisia yms.  eli kaikkia pensasmarjoja. Voisiko niitä saada menestymään tropiikissa ? Myös muiden kotoperäisten kasvien puutarhakasvatus kiinnostaa. Asettaako 30–40°C lämpötila liian vaikeat olosuhteet? Voisin viedä sinne vaikka lupiinia, sillä vaimoni ihailee sen kauneutta. Nimimerkki Onnistuisiko?

Thaimaan olosuhteissa voi kasvattaa pensasmarjoja, mutta lajikkeiksi pitäisi valita sellaisia, jotka ovat sieltä kotoisin. Jos täältä vie taimia, ne eivät välttämättä sopeudu, ja toisekseen siellä kehitetyt lajikkeet ovat ehkä kestävämpiä myös sikäläisiä tauteja vastaan.

Lupiiniin vientiä en suosittele, koska nykyään toivotaan, ettei maanosasta toiseen vietäisi lajeja lajien siirtämistä seuranneiden huonojen kokemusten vuoksi. Vieraat lajit voivat pahimmillaan levitä liikaa tai syrjäyttää jonkin alkuperäisen lajin. Varmaan Thaimaastakin löytyy kasveja, jotka tuovat saman kauneuden kuin lupiini. Sehän ei ole edes alunperin suomalainen, vaan tänne tuotu vieraslaji.

Miten leikkaan japaninlehtikuusen riippuvan muodon? Mulla on 2009 istutettu `Stiff Weeper. Se kasvatti nopeasti pitkiä versoja maata pitkin, lyhensin niitä reilusti parin vuoden päästä.
Leikkuukohdista tuli vähän tönkköjä, mutta kasvu jatkui reippaasti uusilla versoilla. Nyt se menee jo vieressä kasvavan laakakatajan yli ja ali. Miten olisi pitänyt toimia?
Istutin 2011 samanlaisen `Puli`in, annanko sen kasvaa minne mielensä tekee? Kasvuvyöhyke on IV. Liekko2

Rungollinen japaninlehtikuusi on vartettu puu, samoin ‘Puli, joka on Euroopan lehtikuusi. Nämä eivät kasva korkeutta, sen sijaan oksat kasvavat pituutta.

Oksia lyhennetään alhaaltapäin. Jos katkaistaan kovin paksu oksa niin siihen tulee helposti “ tupsu”. Samoin jos katkaistaan latva niin se versoo, kuten olet varmaan huomannut esimerkiksi kuusiaidassa. Sama ilmiö on tässä kyseessä.  

Lyhentäminen pitäisikin tehdä niin kuin leikkaisi hiuksia singlaamalla. Tällöin puuhun tulee tasaisesti tuuheutta.

Voiko mustamarja-aronia pensasaidan,joka on noin 30-vuotta vanha leikata alas asti. Se on noin puolitoista metriä korkea ja talvella lumen painosta kaatuu. Pitäisikö aita uusia kokonaan uusilla taimilla?Rivitaloasukas

Periaatteessa aronia kestää alasleikkuun, mutta tässä tapauksessa vaarana on, että vanhoista rungoista ei puhkea uusia silmuja.

Alasleikkauksessa jätetään noin 10 kanto. Yleisin tapa pitää aronia-aita hyvässä kunnossa on leikata sitä latvoista lähesvuosittain ja typistää myös sivuilta. Noin vanhan aidan uusiminen on iso homma. Jos maahan jää lahoavia juurenpaloja, ne voivat haitata uusien taimien kehitystä.

Suosittelen leikkaamaan mahdollisimman pian ennen kuin nestevirtaus voimistuu.

Tee harvennusleikkaus eli poista alhaalta asti muutamia vanhimpia runkoja ja typistä jos mahdollista latvoja. Toki voi  osan aidasta leikata alas ja katsoa, miten se  lähtee kasvamaan kesän aikana. Näin ei sitten tapahdu koko aidalle mitään peruuttamatonta.