Lehtien haravoiminen syksyllä, turhaa vai välttämätöntä?

Lehdet ovat erinomaista maanparannusainetta ja katetta puutarhan istutuksille. Nurmikko, pensaat ja perennat saavat orgaanista kasvuainetta pudonneista lehdistä. Syksyinen lehtien poisharavointi on pihan esteettisyyteen, mutta erityisesti kasvien hyvinvointiin vaikuttava toimenpide. Syyslannoite lisätään pensaille jo hyvissä ajoin ennen lehtien putoamista, paras ajankohta on elokuu ja syyskuun alku.

Pensaiden alle haravoidut lehdet muodostavat hyvän, luonnonmukaisen katteen rikkaruohoja vastaan ja hidastavat maaperän kuivumista. Isot, tiiviiksi matoksi painuvat vaahteranlehdet kannattaa silputa ruohonleikkurilla ajamalla lehtien päältä muutaman kerran. Silpun voi kasata pensaiden juurelle. Keväällä lisättävä lannoite pääsee kuohkean lehtimassan läpi ravitsemaan pensaan juuria.

Nurmikolle varisseet lehdet ovat oivaa rakennusainetta ja varmistavat nurmikon kasvua kuivinakin kausina. Erityisesti sellaisille nurmikoille, joiden ei haluta kasvavan liian rehevinä leikkauskertojen vähentämiseksi, suositellaan lehtisilpun jättämistä talveksi. Nurmikon muuta lannoitusta voi vähentää. Keväällä voi tarvittaessa ajaa ruohonleikkurilla kertaalleen, kun lehdet ovat kuivahtaneet talven jäljiltä.

Perennojen päällä liian tiivis lehtikate voi koitua kohtalokkaaksi, mikäli syksy on sateinen ja lämmin. Lehtisilppua voi lisätä, kunhan varmistaa, että silppu ei jää tiiviinä tuuheiden lehtiruusukkeiden päälle. Pudonneista lehdistä syntynyt kompostimulta on parasta kateainetta perennapenkille.
Minä ajan bioruohonleikkurilla (silppuavalla leikkurilla) lehdet muruiksi: erinomaista lannotetta!

Vierailija

Lehtisilppu lannoitteena

Minulla toimii pensaiden alusten möyhijöinä kissat. ne levittää multää, kun käyvät tarpeillaan ja minä haravoin sitä takaisin. Siinäpähän tulee lannoitetta samalla. Ei mikään kasvi ainaskaan ole siitä kärsinyt. samoten aina , kun ruoho on leikattu, niin levittelen sen kukkapenkkeihin. Sitten olen kerännyt kahvinporoja ja levitellyt kukkapenkkiin kasvien juurille. On lannoitetta. En muista mistä tämän jutun sain. Kovasti odotan lumien lähtöä, että pääsis kuopimaan puutarhaa.
Lue kommentti
Vierailija

Lehtisilppu lannoitteena

Minä ainakin käytän kaiken pihalta saatavan kompostoitavan jätteen hyödyksi. Nyt meillä on kunnon ruohonleikkuri ( Klippo ) ja siinä on neljä terää jotka silppuaa hyvin lehdet ja pienet oksatkin. Syksyisin haravoin pensaiden alle ja kukkapenkkeihin tätä silppua. Osan tietysti myös kompostoin ja sekoitan kompostorin tuotokset sekaan. Näin saa omasta takaa mullat ja lannoituksenkin. Meillä on mustarastaat keväisin niitä touhuajia jotka matoja etsiessäänn myllää pensaanaluset omaan järjestykseen...
Lue kommentti

Biologi, FM, yrittäjä Leena Luoto vastaa lukijoiden kinkkisiin puutarhakysymyksiin.

Istutin toukokuussa kartiotuijia (Trabant) n. 80 cm:n välein. Miten usein taimia tarvitsee kastella? Taimet sijaitsevat aurinkoisella paikalla.

Nimimerkki Utelias

"Taimia pitäisi kastella säännöllisesti koko kesän ja melko myöhään syksyyn. Todennäköisesti niitä tarvitsee kastella vielä seuraavanakin vuonna, jos istutetut tuijat olivat kookkaita ja astia, missä ne kasvoivat oli pieni, jolloin juuret olivat ahtaalla astiassa.

Kannattaa aika ajoin tutkailla maaperän kosteutta hieman pintaa syvemmältä. Tietysti sateiden määrä vaikuttaa, mutta nyt aluksi lisäkastelu on tarpeen."

Katso lisää koti ja puutarha -alueen kysymyksiä ja vastauksia täällä.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Haluaisin kasvattaa suomalaisia puutarhakasveja Thaimaassa.

Olen eläkkeellä oleva mies ja asun lähes koko vuoden Thaimaan keskiosassa. Rakastan punaviinimarjoja ja myös vadelmia, karviaisia yms.  eli kaikkia pensasmarjoja. Voisiko niitä saada menestymään tropiikissa ? Myös muiden kotoperäisten kasvien puutarhakasvatus kiinnostaa. Asettaako 30–40°C lämpötila liian vaikeat olosuhteet? Voisin viedä sinne vaikka lupiinia, sillä vaimoni ihailee sen kauneutta. Nimimerkki Onnistuisiko?

Thaimaan olosuhteissa voi kasvattaa pensasmarjoja, mutta lajikkeiksi pitäisi valita sellaisia, jotka ovat sieltä kotoisin. Jos täältä vie taimia, ne eivät välttämättä sopeudu, ja toisekseen siellä kehitetyt lajikkeet ovat ehkä kestävämpiä myös sikäläisiä tauteja vastaan.

Lupiiniin vientiä en suosittele, koska nykyään toivotaan, ettei maanosasta toiseen vietäisi lajeja lajien siirtämistä seuranneiden huonojen kokemusten vuoksi. Vieraat lajit voivat pahimmillaan levitä liikaa tai syrjäyttää jonkin alkuperäisen lajin. Varmaan Thaimaastakin löytyy kasveja, jotka tuovat saman kauneuden kuin lupiini. Sehän ei ole edes alunperin suomalainen, vaan tänne tuotu vieraslaji.

Miten leikkaan japaninlehtikuusen riippuvan muodon? Mulla on 2009 istutettu `Stiff Weeper. Se kasvatti nopeasti pitkiä versoja maata pitkin, lyhensin niitä reilusti parin vuoden päästä.
Leikkuukohdista tuli vähän tönkköjä, mutta kasvu jatkui reippaasti uusilla versoilla. Nyt se menee jo vieressä kasvavan laakakatajan yli ja ali. Miten olisi pitänyt toimia?
Istutin 2011 samanlaisen `Puli`in, annanko sen kasvaa minne mielensä tekee? Kasvuvyöhyke on IV. Liekko2

Rungollinen japaninlehtikuusi on vartettu puu, samoin ‘Puli, joka on Euroopan lehtikuusi. Nämä eivät kasva korkeutta, sen sijaan oksat kasvavat pituutta.

Oksia lyhennetään alhaaltapäin. Jos katkaistaan kovin paksu oksa niin siihen tulee helposti “ tupsu”. Samoin jos katkaistaan latva niin se versoo, kuten olet varmaan huomannut esimerkiksi kuusiaidassa. Sama ilmiö on tässä kyseessä.  

Lyhentäminen pitäisikin tehdä niin kuin leikkaisi hiuksia singlaamalla. Tällöin puuhun tulee tasaisesti tuuheutta.

Voiko mustamarja-aronia pensasaidan,joka on noin 30-vuotta vanha leikata alas asti. Se on noin puolitoista metriä korkea ja talvella lumen painosta kaatuu. Pitäisikö aita uusia kokonaan uusilla taimilla?Rivitaloasukas

Periaatteessa aronia kestää alasleikkuun, mutta tässä tapauksessa vaarana on, että vanhoista rungoista ei puhkea uusia silmuja.

Alasleikkauksessa jätetään noin 10 kanto. Yleisin tapa pitää aronia-aita hyvässä kunnossa on leikata sitä latvoista lähesvuosittain ja typistää myös sivuilta. Noin vanhan aidan uusiminen on iso homma. Jos maahan jää lahoavia juurenpaloja, ne voivat haitata uusien taimien kehitystä.

Suosittelen leikkaamaan mahdollisimman pian ennen kuin nestevirtaus voimistuu.

Tee harvennusleikkaus eli poista alhaalta asti muutamia vanhimpia runkoja ja typistä jos mahdollista latvoja. Toki voi  osan aidasta leikata alas ja katsoa, miten se  lähtee kasvamaan kesän aikana. Näin ei sitten tapahdu koko aidalle mitään peruuttamatonta.