Nurmikkomme on kylvetty syksyllä ja se alkaa olla n. 5-6 cm korkea. Meitä mietityttääkin kaksi asiaa: Leikataanko nurmikko vielä ennen talvea? Haravoidaanko sysksyn lehdet hennon nurmikon päältä?

Nurmikon leikkaamisessa syksyllä on kaksi näkökulmaa. Jos leudot säät
jatkuvat niin nurmikko kasvaa ja jos sitten sataa lunta sulaan maahan, on
vaarana että pitkään ruohoon tulee talven aikana lumihome. Jos taas on
lumetonta ja kylmää eikä sada lunta, ruoho suojaa juuria. Siis vaikea
valinta. Jos pihasi on täällä eteläisessä Suomessa, niin suosittelisin
leikkuuta nyt, kun vielä on melkein kesä ja syksyn mittaan voisi sitten
katsoa miten ilmat kehittyvät ja kasvaako ruoho vielä kovasti. Liian
lyhyeksi ei alle 4 cm, ei kannata leikata, koska silloin juurten niska on
vaarassa. Jos nurmikko on nyt 5-6 cm se on vielä aika lyhyttä.

Jos nurmikko on vielä harva ovat heinien lehdet  vielä heikkoja. Kun
nurmikkoa ajetaan ensimmäisen kerran, niin vaarana on
lehdet lähtevät juurineen. Pitää olla terävä terä. Jos nurmikko ei ole
tiheää turkkia, niin kannattaa odottaa että heinä vahvistuu ja ajaa
ensimmäinen
kerta niin, että leikataan vain vähän.

Lehtien haravointi ei ole tarpeen, ne kannattaa silputa ruohonleikkurilla.
Lehtisilppu on oivaa mullan rakennusainetta ja vähentää merkittävästi
nurmikon lannoitustarvetta sekä parantaa sen kestävyyttä kuivuutta vastaan.
Emme ole haravoineet moneen vuoteen omaa nurmikkoamme ja se kesti kesän
rasitukset hyvin. Koivuista putoavat lehdet ajelemme muutamaan kertaan
ruohonleikkurilla silpuksi ja jätämme silpun samoin myös leikkuutähteet
nurmikon pinnalle.

Vierailija

Nurmikon syyshoito

Hei Huomasin kysymyksesi keskustelupalastalla. Jos nurmikkosi on Etelä-Suomessa, niin suosittelen, että lyhennät sitä hieman, mutta jätä kuitenkin normaalia kesäleikkuuta pidemmäksi. Nimittäin jos ei tule lunta, hieman pidempi "sänki" suojaa juuria pakkaselta. Jos lumi sataa sulaan maahan, liian pitkä ruoho voi joutua lumihomeen kiusaamaksi. Sulaan maahan satava lumi edistää lumihomeen kasvua. Pohjois-Suomessa yleensä maa routaantuu ennen lumen tuloa, joten lumihomeen vaara ei ole yhtä suuri...
Lue kommentti

Biologi, FM, yrittäjä Leena Luoto vastaa lukijoiden kinkkisiin puutarhakysymyksiin.

Istutin toukokuussa kartiotuijia (Trabant) n. 80 cm:n välein. Miten usein taimia tarvitsee kastella? Taimet sijaitsevat aurinkoisella paikalla.

Nimimerkki Utelias

"Taimia pitäisi kastella säännöllisesti koko kesän ja melko myöhään syksyyn. Todennäköisesti niitä tarvitsee kastella vielä seuraavanakin vuonna, jos istutetut tuijat olivat kookkaita ja astia, missä ne kasvoivat oli pieni, jolloin juuret olivat ahtaalla astiassa.

Kannattaa aika ajoin tutkailla maaperän kosteutta hieman pintaa syvemmältä. Tietysti sateiden määrä vaikuttaa, mutta nyt aluksi lisäkastelu on tarpeen."

Katso lisää koti ja puutarha -alueen kysymyksiä ja vastauksia täällä.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Haluaisin kasvattaa suomalaisia puutarhakasveja Thaimaassa.

Olen eläkkeellä oleva mies ja asun lähes koko vuoden Thaimaan keskiosassa. Rakastan punaviinimarjoja ja myös vadelmia, karviaisia yms.  eli kaikkia pensasmarjoja. Voisiko niitä saada menestymään tropiikissa ? Myös muiden kotoperäisten kasvien puutarhakasvatus kiinnostaa. Asettaako 30–40°C lämpötila liian vaikeat olosuhteet? Voisin viedä sinne vaikka lupiinia, sillä vaimoni ihailee sen kauneutta. Nimimerkki Onnistuisiko?

Thaimaan olosuhteissa voi kasvattaa pensasmarjoja, mutta lajikkeiksi pitäisi valita sellaisia, jotka ovat sieltä kotoisin. Jos täältä vie taimia, ne eivät välttämättä sopeudu, ja toisekseen siellä kehitetyt lajikkeet ovat ehkä kestävämpiä myös sikäläisiä tauteja vastaan.

Lupiiniin vientiä en suosittele, koska nykyään toivotaan, ettei maanosasta toiseen vietäisi lajeja lajien siirtämistä seuranneiden huonojen kokemusten vuoksi. Vieraat lajit voivat pahimmillaan levitä liikaa tai syrjäyttää jonkin alkuperäisen lajin. Varmaan Thaimaastakin löytyy kasveja, jotka tuovat saman kauneuden kuin lupiini. Sehän ei ole edes alunperin suomalainen, vaan tänne tuotu vieraslaji.

Miten leikkaan japaninlehtikuusen riippuvan muodon? Mulla on 2009 istutettu `Stiff Weeper. Se kasvatti nopeasti pitkiä versoja maata pitkin, lyhensin niitä reilusti parin vuoden päästä.
Leikkuukohdista tuli vähän tönkköjä, mutta kasvu jatkui reippaasti uusilla versoilla. Nyt se menee jo vieressä kasvavan laakakatajan yli ja ali. Miten olisi pitänyt toimia?
Istutin 2011 samanlaisen `Puli`in, annanko sen kasvaa minne mielensä tekee? Kasvuvyöhyke on IV. Liekko2

Rungollinen japaninlehtikuusi on vartettu puu, samoin ‘Puli, joka on Euroopan lehtikuusi. Nämä eivät kasva korkeutta, sen sijaan oksat kasvavat pituutta.

Oksia lyhennetään alhaaltapäin. Jos katkaistaan kovin paksu oksa niin siihen tulee helposti “ tupsu”. Samoin jos katkaistaan latva niin se versoo, kuten olet varmaan huomannut esimerkiksi kuusiaidassa. Sama ilmiö on tässä kyseessä.  

Lyhentäminen pitäisikin tehdä niin kuin leikkaisi hiuksia singlaamalla. Tällöin puuhun tulee tasaisesti tuuheutta.

Voiko mustamarja-aronia pensasaidan,joka on noin 30-vuotta vanha leikata alas asti. Se on noin puolitoista metriä korkea ja talvella lumen painosta kaatuu. Pitäisikö aita uusia kokonaan uusilla taimilla?Rivitaloasukas

Periaatteessa aronia kestää alasleikkuun, mutta tässä tapauksessa vaarana on, että vanhoista rungoista ei puhkea uusia silmuja.

Alasleikkauksessa jätetään noin 10 kanto. Yleisin tapa pitää aronia-aita hyvässä kunnossa on leikata sitä latvoista lähesvuosittain ja typistää myös sivuilta. Noin vanhan aidan uusiminen on iso homma. Jos maahan jää lahoavia juurenpaloja, ne voivat haitata uusien taimien kehitystä.

Suosittelen leikkaamaan mahdollisimman pian ennen kuin nestevirtaus voimistuu.

Tee harvennusleikkaus eli poista alhaalta asti muutamia vanhimpia runkoja ja typistä jos mahdollista latvoja. Toki voi  osan aidasta leikata alas ja katsoa, miten se  lähtee kasvamaan kesän aikana. Näin ei sitten tapahdu koko aidalle mitään peruuttamatonta.