Meillä on rivitalon aidattu pihamaa  joka on n. neliön muotoinen. Reunoilla kasvaa pensaita, pari tuijaa ja kalustuksena puutarhakeinu, muuten se on nurmikolla. Avoin terassi avautuu pihalle ja terassin edessä on laatoitusta. Olen kovasti pohtinut miten elävöittäisin pihaa. En tahdo mitään  kukkapenkkejä, enkä keskelle pensasistutuksia, joten onko paras vaihtoehto suuret koristeruukut ja niihin istutukset? Eniten mietityttää istutusten helppohoitoisuus. Jos ruukkuihin istuttaa esim. tuijaa, niin miten on talven kestävyys ja onko muita sopivampia istutettavia kasveja? Pari isoa kukka-allastakin voisi laittaa. Mikä ruukku/allasmateriaali olisi paras? Piha on länteen ja kesällä tosi paisteinen (silloin kun paistaa). Aidan vieruksiakin pitäisi vähän kohentaa, sillä sammalleviää sieltä uhkaavasti nurmikolle.

Kovin seikkaperäistä suunnitelmaa ei näin netin välityksellä pysty antamaan, mutta toivottavasti muutamasta ideasta pääsee eteenpäin.

Aidan reunustat ovat hankalia paikkoja, koska ne ovat usein varjossa ja
kukkapenkkien hoitaminen on melko vaivalloista. Kuvasta päätelleen aidan vierustalla kasvaa jättitatarta ja joku pensas sekä kukoistava köynnösruusu.

Ruusua lukuun ottamatta muut pensaat voisi poistaa ja tehdä tilalle isot istutusastiat. Helppo keino on tehdä kestopuusta pohjattomat laatikot. Ennen kuin ne täytetään mullalla, laitetaan juurimatto, joka estää rikkaruohojen ja  puiden juurien tunkeutumisen astiaan. Siihen voi istuttaa joko varjossa viihtyvä kesäkukkia tai varjon perennoja. Tällaista kohopenkkiä on helppo hoitaa, kun ei tarvitse kyykkiä maan rajassa.

Terassin edustalle voisi laittaa pari kaunista ruukkuistutusta. Kannattaa
valita sellaiset ruukut, jotka kestävät pakkasta. Betoniruukut ovat hyviä,
mutta painavia. Ns. polystone ruukut ovat talven kestäviä ja kevyitä.
Istutuksiin pitää valita aurinkoisen paikan kasveja, jotka menestyvät
paahteessakin.

Havukasvien kasvattaminen astioissa ympäri vuoden onnistuu, jos puun juuret eivät jäädy talvella. Tästä syystä pohjasta avoin istutusallas on hyvä, koska multa on kosketuksissa maaperään. Pitää olla riittävän tilava astia.

Nurmikon kasvattamisessa on kaksi puolta. Hyvin kasvavaa nurmikkoa pitää leikata, kitukasvuinen näyttää rumalta.  Nurmikkoa perustaessa pitäisi valita siemenseos, jonka lajikkeet kestävät kuivuutta ja jäävät
matalaksi. Näin hoito on helpompaa.

Ehdottaisin kunnon kevätlannoitusta kivennäislannoitteella. Sopiva annostelu on sellainen, että lannoiterakeita on noin 2-3 cm päässä toisistaan.

Nurmikko ei kasva varjossa, jolloin sammal valtaa alaa. Näin se on
luonnossakin. Jos sammalta ei halua, tilalle pitäisi laittaa jokin varjon
maanpeittokasvi. Sammal vähenee hieman, kun nurmikko on kunnolla
lannoitettu.

Suosittelen, että teette piirroksen pihasta, jossa on mittakaava. Siihen on
helppo sitten sijoittaa haluttuja asioita. Monesta puutarhamyymälästä saa
neuvontaa, jos sinne menee piirustuksen ja omien toiveiden kanssa.

Biologi, FM, yrittäjä Leena Luoto vastaa lukijoiden kinkkisiin puutarhakysymyksiin.

Istutin toukokuussa kartiotuijia (Trabant) n. 80 cm:n välein. Miten usein taimia tarvitsee kastella? Taimet sijaitsevat aurinkoisella paikalla.

Nimimerkki Utelias

"Taimia pitäisi kastella säännöllisesti koko kesän ja melko myöhään syksyyn. Todennäköisesti niitä tarvitsee kastella vielä seuraavanakin vuonna, jos istutetut tuijat olivat kookkaita ja astia, missä ne kasvoivat oli pieni, jolloin juuret olivat ahtaalla astiassa.

Kannattaa aika ajoin tutkailla maaperän kosteutta hieman pintaa syvemmältä. Tietysti sateiden määrä vaikuttaa, mutta nyt aluksi lisäkastelu on tarpeen."

Katso lisää koti ja puutarha -alueen kysymyksiä ja vastauksia täällä.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Haluaisin kasvattaa suomalaisia puutarhakasveja Thaimaassa.

Olen eläkkeellä oleva mies ja asun lähes koko vuoden Thaimaan keskiosassa. Rakastan punaviinimarjoja ja myös vadelmia, karviaisia yms.  eli kaikkia pensasmarjoja. Voisiko niitä saada menestymään tropiikissa ? Myös muiden kotoperäisten kasvien puutarhakasvatus kiinnostaa. Asettaako 30–40°C lämpötila liian vaikeat olosuhteet? Voisin viedä sinne vaikka lupiinia, sillä vaimoni ihailee sen kauneutta. Nimimerkki Onnistuisiko?

Thaimaan olosuhteissa voi kasvattaa pensasmarjoja, mutta lajikkeiksi pitäisi valita sellaisia, jotka ovat sieltä kotoisin. Jos täältä vie taimia, ne eivät välttämättä sopeudu, ja toisekseen siellä kehitetyt lajikkeet ovat ehkä kestävämpiä myös sikäläisiä tauteja vastaan.

Lupiiniin vientiä en suosittele, koska nykyään toivotaan, ettei maanosasta toiseen vietäisi lajeja lajien siirtämistä seuranneiden huonojen kokemusten vuoksi. Vieraat lajit voivat pahimmillaan levitä liikaa tai syrjäyttää jonkin alkuperäisen lajin. Varmaan Thaimaastakin löytyy kasveja, jotka tuovat saman kauneuden kuin lupiini. Sehän ei ole edes alunperin suomalainen, vaan tänne tuotu vieraslaji.

Miten leikkaan japaninlehtikuusen riippuvan muodon? Mulla on 2009 istutettu `Stiff Weeper. Se kasvatti nopeasti pitkiä versoja maata pitkin, lyhensin niitä reilusti parin vuoden päästä.
Leikkuukohdista tuli vähän tönkköjä, mutta kasvu jatkui reippaasti uusilla versoilla. Nyt se menee jo vieressä kasvavan laakakatajan yli ja ali. Miten olisi pitänyt toimia?
Istutin 2011 samanlaisen `Puli`in, annanko sen kasvaa minne mielensä tekee? Kasvuvyöhyke on IV. Liekko2

Rungollinen japaninlehtikuusi on vartettu puu, samoin ‘Puli, joka on Euroopan lehtikuusi. Nämä eivät kasva korkeutta, sen sijaan oksat kasvavat pituutta.

Oksia lyhennetään alhaaltapäin. Jos katkaistaan kovin paksu oksa niin siihen tulee helposti “ tupsu”. Samoin jos katkaistaan latva niin se versoo, kuten olet varmaan huomannut esimerkiksi kuusiaidassa. Sama ilmiö on tässä kyseessä.  

Lyhentäminen pitäisikin tehdä niin kuin leikkaisi hiuksia singlaamalla. Tällöin puuhun tulee tasaisesti tuuheutta.

Voiko mustamarja-aronia pensasaidan,joka on noin 30-vuotta vanha leikata alas asti. Se on noin puolitoista metriä korkea ja talvella lumen painosta kaatuu. Pitäisikö aita uusia kokonaan uusilla taimilla?Rivitaloasukas

Periaatteessa aronia kestää alasleikkuun, mutta tässä tapauksessa vaarana on, että vanhoista rungoista ei puhkea uusia silmuja.

Alasleikkauksessa jätetään noin 10 kanto. Yleisin tapa pitää aronia-aita hyvässä kunnossa on leikata sitä latvoista lähesvuosittain ja typistää myös sivuilta. Noin vanhan aidan uusiminen on iso homma. Jos maahan jää lahoavia juurenpaloja, ne voivat haitata uusien taimien kehitystä.

Suosittelen leikkaamaan mahdollisimman pian ennen kuin nestevirtaus voimistuu.

Tee harvennusleikkaus eli poista alhaalta asti muutamia vanhimpia runkoja ja typistä jos mahdollista latvoja. Toki voi  osan aidasta leikata alas ja katsoa, miten se  lähtee kasvamaan kesän aikana. Näin ei sitten tapahdu koko aidalle mitään peruuttamatonta.