Minkälainen monivuotinen pensas tai kukka kasvaisi kesäpaikkamme seinusta-rinteessä? Tämä on etelään päin eli aurinko paistaa koko päivän ja on kuiva kasvualusta ja koko on noin 12 x 3m eli suorakaiteenmuotoinen. Se on aika jyrkkä rinne jota nurmikkona on hankala leikata. Talomme on punainen rakennettu 70 v sitten, maalattu uudelleen 2v sitten. Haluaisin koko tämän alan peittää jollain kukkivalla kasvilla tai kasveilla. Tämän rinteen alapuolella on marjapensaita parissa rivissä ja kasvimaata ja niitten jälkeen on yleinen tie pariin naapuriin.

Matalat pensaat tuovat eloa myös talvella, toisaalta perennojen varret lakastuvat talveksi. Korkeat pensaat saattavat peittää näkyvyyttä liikaa. Paikka olisi mainio myös kivikkopuutarhalle, jos sen perustamiseen on mahdollisuuksia. Kivikkopuutarha ei kaipaa kovin paljoa huoltamista. Näin kesäpaikan pihasta ei tule työläs.

Perennoista matalat, kuivuutta sietävät lajit sopivat aurinkoiseen rinteeseen. Erilaiset kurjenpolvet voisivat viihtyä. Nurmikostakin saa helppohoitoisen, jos heinän tilalle saa kasvamaan niittyhumalan ja muita aurinkoisen paikan niittykasveja. Kunnon kukkapenkin perustaminen vaatii hieman enemmän, mutta silloin lajivalikoimakin on laajempi.

Pensaista matalat angervot ovat mainioita, ne viihtyvät kuivahkossa ja aurinkoisessa paikassa. Jos pensaiden ei tarvitse olla kukkivia, seppelvarpu peittää rinteet kauniisti. Myös kultaherukka sopii kuivahkoihin paikkoihin. Sillä on erittäin kaunis syysväritys.

Vierailija

Sopiva pensas seinustarinteeseen?

Havut ovat kauniita myös talvella. Rinteeseen sopivat esimerkiksi tuivio ja kääpiökataja. Myös muut matalat katajat, kuten sinilaakakataja, ovat hyviä. Katso myös kuvia erilaisista puiden kääpiömuodoista. Kääpiöserbiankuusi ja okakuusen kääpiömuoto ovat hyviä. Okakuusen väri on hopeinen, neulaset ovat hyvin piikikkäitä. Lehtipensaista seppelvarpu on aika kiva. Koivuangervo kasvaa kauniin pallomaiseksi.
Lue kommentti
katrinka
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Sopiva pensas seinustarinteeseen?

Mitenkähän tuo mahonia kasvaisi rinteessä. No, aurinkoiseen paikkaan sitä ei kyllä kannata laittaa, mutta miten sinne pohjoisrinteelle. Sehän on varjossa tai puolivarjossa viihtyvä. Liian aurinkoisessa paikassa siihen tulee ruosteläiskiä ja se kituu. Meillä oli, kun asuimme omakotitalossa vielä muutama vuosi sitten, varjoisalla seinustalla mahoniapensaita. Ne kukkivat kauniisti tekivät sinisiä marjoja ja niissä oli kauniit kiiltävät ikivihreät lehdet. Se on myös hyvin peittävä kun se leviää...
Lue kommentti

Biologi, FM, yrittäjä Leena Luoto vastaa lukijoiden kinkkisiin puutarhakysymyksiin.

Istutin toukokuussa kartiotuijia (Trabant) n. 80 cm:n välein. Miten usein taimia tarvitsee kastella? Taimet sijaitsevat aurinkoisella paikalla.

Nimimerkki Utelias

"Taimia pitäisi kastella säännöllisesti koko kesän ja melko myöhään syksyyn. Todennäköisesti niitä tarvitsee kastella vielä seuraavanakin vuonna, jos istutetut tuijat olivat kookkaita ja astia, missä ne kasvoivat oli pieni, jolloin juuret olivat ahtaalla astiassa.

Kannattaa aika ajoin tutkailla maaperän kosteutta hieman pintaa syvemmältä. Tietysti sateiden määrä vaikuttaa, mutta nyt aluksi lisäkastelu on tarpeen."

Katso lisää koti ja puutarha -alueen kysymyksiä ja vastauksia täällä.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Haluaisin kasvattaa suomalaisia puutarhakasveja Thaimaassa.

Olen eläkkeellä oleva mies ja asun lähes koko vuoden Thaimaan keskiosassa. Rakastan punaviinimarjoja ja myös vadelmia, karviaisia yms.  eli kaikkia pensasmarjoja. Voisiko niitä saada menestymään tropiikissa ? Myös muiden kotoperäisten kasvien puutarhakasvatus kiinnostaa. Asettaako 30–40°C lämpötila liian vaikeat olosuhteet? Voisin viedä sinne vaikka lupiinia, sillä vaimoni ihailee sen kauneutta. Nimimerkki Onnistuisiko?

Thaimaan olosuhteissa voi kasvattaa pensasmarjoja, mutta lajikkeiksi pitäisi valita sellaisia, jotka ovat sieltä kotoisin. Jos täältä vie taimia, ne eivät välttämättä sopeudu, ja toisekseen siellä kehitetyt lajikkeet ovat ehkä kestävämpiä myös sikäläisiä tauteja vastaan.

Lupiiniin vientiä en suosittele, koska nykyään toivotaan, ettei maanosasta toiseen vietäisi lajeja lajien siirtämistä seuranneiden huonojen kokemusten vuoksi. Vieraat lajit voivat pahimmillaan levitä liikaa tai syrjäyttää jonkin alkuperäisen lajin. Varmaan Thaimaastakin löytyy kasveja, jotka tuovat saman kauneuden kuin lupiini. Sehän ei ole edes alunperin suomalainen, vaan tänne tuotu vieraslaji.

Miten leikkaan japaninlehtikuusen riippuvan muodon? Mulla on 2009 istutettu `Stiff Weeper. Se kasvatti nopeasti pitkiä versoja maata pitkin, lyhensin niitä reilusti parin vuoden päästä.
Leikkuukohdista tuli vähän tönkköjä, mutta kasvu jatkui reippaasti uusilla versoilla. Nyt se menee jo vieressä kasvavan laakakatajan yli ja ali. Miten olisi pitänyt toimia?
Istutin 2011 samanlaisen `Puli`in, annanko sen kasvaa minne mielensä tekee? Kasvuvyöhyke on IV. Liekko2

Rungollinen japaninlehtikuusi on vartettu puu, samoin ‘Puli, joka on Euroopan lehtikuusi. Nämä eivät kasva korkeutta, sen sijaan oksat kasvavat pituutta.

Oksia lyhennetään alhaaltapäin. Jos katkaistaan kovin paksu oksa niin siihen tulee helposti “ tupsu”. Samoin jos katkaistaan latva niin se versoo, kuten olet varmaan huomannut esimerkiksi kuusiaidassa. Sama ilmiö on tässä kyseessä.  

Lyhentäminen pitäisikin tehdä niin kuin leikkaisi hiuksia singlaamalla. Tällöin puuhun tulee tasaisesti tuuheutta.

Voiko mustamarja-aronia pensasaidan,joka on noin 30-vuotta vanha leikata alas asti. Se on noin puolitoista metriä korkea ja talvella lumen painosta kaatuu. Pitäisikö aita uusia kokonaan uusilla taimilla?Rivitaloasukas

Periaatteessa aronia kestää alasleikkuun, mutta tässä tapauksessa vaarana on, että vanhoista rungoista ei puhkea uusia silmuja.

Alasleikkauksessa jätetään noin 10 kanto. Yleisin tapa pitää aronia-aita hyvässä kunnossa on leikata sitä latvoista lähesvuosittain ja typistää myös sivuilta. Noin vanhan aidan uusiminen on iso homma. Jos maahan jää lahoavia juurenpaloja, ne voivat haitata uusien taimien kehitystä.

Suosittelen leikkaamaan mahdollisimman pian ennen kuin nestevirtaus voimistuu.

Tee harvennusleikkaus eli poista alhaalta asti muutamia vanhimpia runkoja ja typistä jos mahdollista latvoja. Toki voi  osan aidasta leikata alas ja katsoa, miten se  lähtee kasvamaan kesän aikana. Näin ei sitten tapahdu koko aidalle mitään peruuttamatonta.