Omistan  vanhan puisen omakotitalon, jonka seinustalle istutin viisi vuotta sitten kolme köynnöshortensiaa. Viime vuonna ne lähtivät hurjaan kasvuun ja nyt kysyisinkin, teinkö tyhmästi? Ne ovat lujasti kiinni suoraan ulkolaudoituksessa ja valtaus jatkuu. Mitä pitäisi tehdä?

Puista seinää pitkin kiipeävät kasvit ovat sekä suoja että haitta. Kasvien varsia pitkin voi kosteutta kulkeutua esim. ikkunoiden puitteisiin ja lautojen rakoihin, jolloin ne alkavat mädäntyä. Toisaalta hieman irrallaan olevat kasvit suojaavat seinää paahteelta ja suoralta sateelta.

Köynnöshortesia on komea ja yleensä melko hidaskasvuinen. Joten hyvä kasvu
on merkki oivasta hoidosta. Jos mahdollista, niin seinään kiinni tarttuneet
köynnöksen oksat pitäisi irottaa varovasti ja yrittää ujuttaa jonkinlainen
köynnössäleikkö kasvin ja seinän väliin.

Näin kasvi ei olisi suoraan kiinni seinässä, mutta  suojaisi sitä. Köynnöstuen avulla saa seinän tuulettumaan, joten märkyys ei pääse lautojen pintaan.

Vierailija

Villiintynyt köynnöshortensia

Hei! Kuvauksesi perusteella epäilisin paleltumista, mutta koska ei ole tietoa missä päin Suomea hortensiasi kasvaa, muitakin syitä voi olla. Viime talvi oli pitkästä aikaa luminen ja osaan maata lumi satoi vasta, kun maa oli jäätynyt, mutta paikka paikoin lumi tuli melko sulaan maahan. Sula maa ja hautova lumi ovat tuhonneet monia ruusuja ja köynnöksiä. Toisaalta yli -25 asteen pakkaset koettelivat lumen yläpuolelle jääneitä versoja. Pakkastuhojen jäljiltä ne joko kasvavat kituliaasti tai ovat...
Lue kommentti
Vierailija

Villiintynyt köynnöshortensia

Hei! Oleme asuneet jo 3-v. kodissamme missä ulkovaraston seinällä on villin ihanasti kasvanut köynnöshortensia jo varmasti kymmennen vuotta! Kaikkina edel. vuosina köynnöshortensia on jo tähän aikaan ollut upeasti lehdessä ja vähitellen jo kukinnoissakin mutta.. Nyt ei ole ilmaantunut lehden lehteä ja oksia kyllä töröttää entistä enemmän kuten aiempina vuosinkin mutta lehtiä ei ole näkyvissä ja oksien päissä nuput kuivia ja joissakin nupuissa on pienet vihertävät versot muttei kovin vahvoja...
Lue kommentti

Biologi, FM, yrittäjä Leena Luoto vastaa lukijoiden kinkkisiin puutarhakysymyksiin.

Istutin toukokuussa kartiotuijia (Trabant) n. 80 cm:n välein. Miten usein taimia tarvitsee kastella? Taimet sijaitsevat aurinkoisella paikalla.

Nimimerkki Utelias

"Taimia pitäisi kastella säännöllisesti koko kesän ja melko myöhään syksyyn. Todennäköisesti niitä tarvitsee kastella vielä seuraavanakin vuonna, jos istutetut tuijat olivat kookkaita ja astia, missä ne kasvoivat oli pieni, jolloin juuret olivat ahtaalla astiassa.

Kannattaa aika ajoin tutkailla maaperän kosteutta hieman pintaa syvemmältä. Tietysti sateiden määrä vaikuttaa, mutta nyt aluksi lisäkastelu on tarpeen."

Katso lisää koti ja puutarha -alueen kysymyksiä ja vastauksia täällä.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Haluaisin kasvattaa suomalaisia puutarhakasveja Thaimaassa.

Olen eläkkeellä oleva mies ja asun lähes koko vuoden Thaimaan keskiosassa. Rakastan punaviinimarjoja ja myös vadelmia, karviaisia yms.  eli kaikkia pensasmarjoja. Voisiko niitä saada menestymään tropiikissa ? Myös muiden kotoperäisten kasvien puutarhakasvatus kiinnostaa. Asettaako 30–40°C lämpötila liian vaikeat olosuhteet? Voisin viedä sinne vaikka lupiinia, sillä vaimoni ihailee sen kauneutta. Nimimerkki Onnistuisiko?

Thaimaan olosuhteissa voi kasvattaa pensasmarjoja, mutta lajikkeiksi pitäisi valita sellaisia, jotka ovat sieltä kotoisin. Jos täältä vie taimia, ne eivät välttämättä sopeudu, ja toisekseen siellä kehitetyt lajikkeet ovat ehkä kestävämpiä myös sikäläisiä tauteja vastaan.

Lupiiniin vientiä en suosittele, koska nykyään toivotaan, ettei maanosasta toiseen vietäisi lajeja lajien siirtämistä seuranneiden huonojen kokemusten vuoksi. Vieraat lajit voivat pahimmillaan levitä liikaa tai syrjäyttää jonkin alkuperäisen lajin. Varmaan Thaimaastakin löytyy kasveja, jotka tuovat saman kauneuden kuin lupiini. Sehän ei ole edes alunperin suomalainen, vaan tänne tuotu vieraslaji.

Miten leikkaan japaninlehtikuusen riippuvan muodon? Mulla on 2009 istutettu `Stiff Weeper. Se kasvatti nopeasti pitkiä versoja maata pitkin, lyhensin niitä reilusti parin vuoden päästä.
Leikkuukohdista tuli vähän tönkköjä, mutta kasvu jatkui reippaasti uusilla versoilla. Nyt se menee jo vieressä kasvavan laakakatajan yli ja ali. Miten olisi pitänyt toimia?
Istutin 2011 samanlaisen `Puli`in, annanko sen kasvaa minne mielensä tekee? Kasvuvyöhyke on IV. Liekko2

Rungollinen japaninlehtikuusi on vartettu puu, samoin ‘Puli, joka on Euroopan lehtikuusi. Nämä eivät kasva korkeutta, sen sijaan oksat kasvavat pituutta.

Oksia lyhennetään alhaaltapäin. Jos katkaistaan kovin paksu oksa niin siihen tulee helposti “ tupsu”. Samoin jos katkaistaan latva niin se versoo, kuten olet varmaan huomannut esimerkiksi kuusiaidassa. Sama ilmiö on tässä kyseessä.  

Lyhentäminen pitäisikin tehdä niin kuin leikkaisi hiuksia singlaamalla. Tällöin puuhun tulee tasaisesti tuuheutta.

Voiko mustamarja-aronia pensasaidan,joka on noin 30-vuotta vanha leikata alas asti. Se on noin puolitoista metriä korkea ja talvella lumen painosta kaatuu. Pitäisikö aita uusia kokonaan uusilla taimilla?Rivitaloasukas

Periaatteessa aronia kestää alasleikkuun, mutta tässä tapauksessa vaarana on, että vanhoista rungoista ei puhkea uusia silmuja.

Alasleikkauksessa jätetään noin 10 kanto. Yleisin tapa pitää aronia-aita hyvässä kunnossa on leikata sitä latvoista lähesvuosittain ja typistää myös sivuilta. Noin vanhan aidan uusiminen on iso homma. Jos maahan jää lahoavia juurenpaloja, ne voivat haitata uusien taimien kehitystä.

Suosittelen leikkaamaan mahdollisimman pian ennen kuin nestevirtaus voimistuu.

Tee harvennusleikkaus eli poista alhaalta asti muutamia vanhimpia runkoja ja typistä jos mahdollista latvoja. Toki voi  osan aidasta leikata alas ja katsoa, miten se  lähtee kasvamaan kesän aikana. Näin ei sitten tapahdu koko aidalle mitään peruuttamatonta.