Pitäisi saada säleikkövilliviini tai imukärhivilliviini poistettua puutarhasta, onko siihen mitään helpompaa keinoa kuin kaivaa juurineen pois maasta - jotain myrkkyä tai kotikonstia, jolla kasvin saisi tuhottua? Kasvi on levinnyt lähemmäs 1m x 5m alueelle seinän viereen joten kasvin poisto kaivamalla on turhan iso urakka, vielä kun ottaa huomioon että kasvi on ainakin 20 vuotta vanha ja juuret ovat kaivautuneet aika hyvin maahan.

Villiviinin voi näännyttää leikkaamalla kaikki uudet versot tarkkaan pois sitä mukaa kuin niitä ilmaantuu. Valitettavasti juurakko ei mätäne kovinkaan
nopeasti, joten sen saa pois vain kaivamalla.

Sen voi jättää maahan mätänemään ja tuoda pinnalle uutta multaa, mutta vasta kun juuret ovat kunnolla kuolleet. Elävä juurakko intoutuu multalisäyksestä ja kasvattaa edelleen versoja.

Kemiallinen torjunta-aine, joka vaikuttaa koko kasviin on glyfosaatti, jota
myydään usealla eri kauppanimellä. Kasvin vihreille lehdille ruiskutetaan
torjunta-ainetta ja annetaan kasvin kuihtua kokonaan ennen kuin oksien
rangat korjataan pois. Juurakko ei lahoa myrkyn avulla, mutta kuollut
juurakko on ehkä hieman helpompi kaivaa ylös kuin elävä.

Mikäli villiviinin juuren palasia jää maatumaan, samaan kohtaan ei kannata
istuttaa ihan heti pensasta, koska lahoavat juuret saattavat heikentää uuden
pensaan juurten kasvua.

Vierailija

Villiviinin näännyttäminen

VILLIVIININ POISTO ! Muutin hetki sitten uuteen asuntooni ja aloitin takapihan haravoinnin ja vanhojen pensaiden poiston. Nyt on vuorossa vanhan nurmen poisto, mullan kääntäminen ja uuden mullan lisääminen jne.. uusi nurmi tilalle.Tuo nurmen alusta on ristiin rastiin villiviinin juurta, ei taho lähtee repimällä, eikä tunnu loppuvan ikinä. Tämä villikasvistus tulee naapurin aidan takaa, jonka he ystävällisesti leikkasivat, mutta eihän ne juuret mihinkään katoa. Onko mitään ainetta tai keinoa...
Lue kommentti

Biologi, FM, yrittäjä Leena Luoto vastaa lukijoiden kinkkisiin puutarhakysymyksiin.

Istutin toukokuussa kartiotuijia (Trabant) n. 80 cm:n välein. Miten usein taimia tarvitsee kastella? Taimet sijaitsevat aurinkoisella paikalla.

Nimimerkki Utelias

"Taimia pitäisi kastella säännöllisesti koko kesän ja melko myöhään syksyyn. Todennäköisesti niitä tarvitsee kastella vielä seuraavanakin vuonna, jos istutetut tuijat olivat kookkaita ja astia, missä ne kasvoivat oli pieni, jolloin juuret olivat ahtaalla astiassa.

Kannattaa aika ajoin tutkailla maaperän kosteutta hieman pintaa syvemmältä. Tietysti sateiden määrä vaikuttaa, mutta nyt aluksi lisäkastelu on tarpeen."

Katso lisää koti ja puutarha -alueen kysymyksiä ja vastauksia täällä.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Haluaisin kasvattaa suomalaisia puutarhakasveja Thaimaassa.

Olen eläkkeellä oleva mies ja asun lähes koko vuoden Thaimaan keskiosassa. Rakastan punaviinimarjoja ja myös vadelmia, karviaisia yms.  eli kaikkia pensasmarjoja. Voisiko niitä saada menestymään tropiikissa ? Myös muiden kotoperäisten kasvien puutarhakasvatus kiinnostaa. Asettaako 30–40°C lämpötila liian vaikeat olosuhteet? Voisin viedä sinne vaikka lupiinia, sillä vaimoni ihailee sen kauneutta. Nimimerkki Onnistuisiko?

Thaimaan olosuhteissa voi kasvattaa pensasmarjoja, mutta lajikkeiksi pitäisi valita sellaisia, jotka ovat sieltä kotoisin. Jos täältä vie taimia, ne eivät välttämättä sopeudu, ja toisekseen siellä kehitetyt lajikkeet ovat ehkä kestävämpiä myös sikäläisiä tauteja vastaan.

Lupiiniin vientiä en suosittele, koska nykyään toivotaan, ettei maanosasta toiseen vietäisi lajeja lajien siirtämistä seuranneiden huonojen kokemusten vuoksi. Vieraat lajit voivat pahimmillaan levitä liikaa tai syrjäyttää jonkin alkuperäisen lajin. Varmaan Thaimaastakin löytyy kasveja, jotka tuovat saman kauneuden kuin lupiini. Sehän ei ole edes alunperin suomalainen, vaan tänne tuotu vieraslaji.

Miten leikkaan japaninlehtikuusen riippuvan muodon? Mulla on 2009 istutettu `Stiff Weeper. Se kasvatti nopeasti pitkiä versoja maata pitkin, lyhensin niitä reilusti parin vuoden päästä.
Leikkuukohdista tuli vähän tönkköjä, mutta kasvu jatkui reippaasti uusilla versoilla. Nyt se menee jo vieressä kasvavan laakakatajan yli ja ali. Miten olisi pitänyt toimia?
Istutin 2011 samanlaisen `Puli`in, annanko sen kasvaa minne mielensä tekee? Kasvuvyöhyke on IV. Liekko2

Rungollinen japaninlehtikuusi on vartettu puu, samoin ‘Puli, joka on Euroopan lehtikuusi. Nämä eivät kasva korkeutta, sen sijaan oksat kasvavat pituutta.

Oksia lyhennetään alhaaltapäin. Jos katkaistaan kovin paksu oksa niin siihen tulee helposti “ tupsu”. Samoin jos katkaistaan latva niin se versoo, kuten olet varmaan huomannut esimerkiksi kuusiaidassa. Sama ilmiö on tässä kyseessä.  

Lyhentäminen pitäisikin tehdä niin kuin leikkaisi hiuksia singlaamalla. Tällöin puuhun tulee tasaisesti tuuheutta.

Voiko mustamarja-aronia pensasaidan,joka on noin 30-vuotta vanha leikata alas asti. Se on noin puolitoista metriä korkea ja talvella lumen painosta kaatuu. Pitäisikö aita uusia kokonaan uusilla taimilla?Rivitaloasukas

Periaatteessa aronia kestää alasleikkuun, mutta tässä tapauksessa vaarana on, että vanhoista rungoista ei puhkea uusia silmuja.

Alasleikkauksessa jätetään noin 10 kanto. Yleisin tapa pitää aronia-aita hyvässä kunnossa on leikata sitä latvoista lähesvuosittain ja typistää myös sivuilta. Noin vanhan aidan uusiminen on iso homma. Jos maahan jää lahoavia juurenpaloja, ne voivat haitata uusien taimien kehitystä.

Suosittelen leikkaamaan mahdollisimman pian ennen kuin nestevirtaus voimistuu.

Tee harvennusleikkaus eli poista alhaalta asti muutamia vanhimpia runkoja ja typistä jos mahdollista latvoja. Toki voi  osan aidasta leikata alas ja katsoa, miten se  lähtee kasvamaan kesän aikana. Näin ei sitten tapahdu koko aidalle mitään peruuttamatonta.