Toivon selkeää tietoa suolan käytöstä. Olen yli 80-vuotias ja minulla on natriuminvajausta. Kun syön pari sillipalaa ja juon lasin vettä, tulee parempi olo. Juonkin vettä paljon, se kuulemma vie suoloja mennessään. Minulla on sepelvaltimotauti. Kiitos

Natrium on elintärkeää ai­neenvaihdunnan toiminnalle. Sen vakava puute johtaa vä­symykseen, lihas- ja aivo-oireisiin. Ruokasuolan sisältämää natriumia saadaan niukkasuolaisestakin ravinnosta yllin kyllin. Natriumin vaje ei siis johdu ravinnosta. Liiallinen natriu­min saanti kohottaa verenpainetta ja siksi vähäsuolaiseen ruokavalioon kannustetaan.

Natriumin vaje voi syntyä kahta tietä. Elimistöön kertyy joko ylen määrin vettä tai suolaa menetetään liikaa, kuten oksennus-ripulitaudissa.
Paljonko juot vettä päivit­täin? Kirjaapa paperille muutaman päivän ajan kaikki, mitä juot ja syöt, ja näytä lista lääkärillesi. Liika vedenjuonti voi olla natriumvajeen syy. 1,5–2 litraa päivässä, ruokineen, olisi hyvä päivittäinen nestemäärä.

Sepelvaltimotautiin voi liittyä sydämen vajaatoimintaa. Vettä kertyy silloin turvotuksena elimistöön. Sekin laimentaa veriplasmaa ja pudottaa natriumarvoa. Silloinkin on tärkeää, että vettä, siis nesteitä, nauttii vain tuon päivittäisen tarpeen, ei ylenpalttisesti.

Lääkkeetkin saattavat olla syynä. Nesteenpoistolääkkeet lisäävät natriumin menetystä. Masennuslääkkeet ja tietyt epilepsialääkkeet voivat olla lievän vajeen syynä.

Vaikka olosi korjaantuukin sillillä ja vedellä, ei pitkä­aikaista natriumvajetta voi korjata syömällä reilusti suolaa. Täytyy selvittää vajeen syy ja korjata se, jos mahdollista. Lievästä natriumvajeesta (natriumarvo P-Na vähintään 130 mmol/l) ei tarvitse olla huolissaan. Liiallista juomista vain on tällöinkin vältettävä.

ET-lehden lukija epäilee, ettei ruis sovi hänen vatsalleen. Voiko ruis vahingoittaa suolta? ET:n omalääkäri vastaa. 

Ruis ei taida sopia vatsalleni. Uloste on löysää, joskus ripulimaista. Turvottaa ja suolikaasut kiusaavat. Voiko ruis vahingoittaa suoltani? Onko olemassa testiä, joka kertoo, mikä on vialla? En siedä myöskään maitoa. Olen 68-vuotias, muuten terve nainen.
Ruis

 

Rukiin kuitu, niin maailmanmestariluokkaa kuin onkin, ei sovi kaikille. Etenkin osa ärtyvä suoli -potilaista, ne joille liukenematon ravintokuitu tuottaa ongelmia, saavat helpotusta hyvästeltyään ruisleivän.

Toisaalta, kun kerrot karttavasi maitoa, tulee mieleen, että ei kai vaivasi ole keliakia? Hoitamattomassa keliakiassa kun laktoosi, siis maidon sokeri, ei pilkkoudu laktaasientsyymin puutteessa imeytyviksi sokereiksi. Keliakian kaverina on siis myös laktoosi-intoleranssi.

Usein vanhemmalla iällä puhjennut keliakia tahtoo jäädä huomaamatta ja potilaat oireilevat pitkään ”turhaan”, ennen kuin keliakia hoksataan. Mutta jos viljatuotteista se on pelkkä ruis, jota suolesi noin keljusti hylkii, niin sitten se on tuo kuitu-juttu.

Ja ne vaarat. Keliakiassa rukiin syöminen on oikeasti vaarallista: suolen nukka vaurioituu, jolloin rauta ja hivenaineet eivät imeydy. Suolisto-oireiden kumppaniksi kehittyy anemia ja muuta murhetta. Ärtyvää suolta rukiin kuitu taas ei vaurioita, vaikka oireita tulisikin.

Keliakiaan on olemassa verikoetestejä, mutta mahalaukun tähystys se vasta koepalatutkimusten jälkeen kertoo, onko tautia vai ei.

Kuituherkkyyden voi varmentaa vain jättämällä rukiin pois ja popsimalla ruisleipää suolen rauhoituttua uudelleen. Uusiutuvat oireet sitten varmistavat oireitten yhteyden rukiin kuituun.

 

Uuden satokauden antimia saa jo. Ovatko ensimmäiset perunat, porkkanat, herneet ja salaatit parhaita vitamiinipommeja?  

Ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo THL:stä neuvoo, miten hyödyt satokauden ensi antimista.

1 Satokausien alku on aikaistunut, kun tarjolla on nykyään espanjalaista uutta perunaa ja saksalaisia mansikoita. Ovatko ne yhtä vitamiinipitoisia kuin kotimaiset satokauden aloittajat?

Pitkät kuljetusmatkat ja varastointi aiheuttavat vitamiinihävikkejä tuontikasviksissa, joten kotimaiset kasvikset ovat usein vitamiinipitoisempia.

2.Onko ylipäätään alkusato ravinteikkaampaa vai ”köyhempää” kuin se pääsato? Miten esimerkiksi on uuden perunan laita? Entäpä salaatit, yrtit ja muut nopeasti satoa tuottavat kasvikset?

Alkusadon ja pääsadon ravintosisällössä ei ole merkittävää eroa.

3. Millainen vitamiini- ja hivenainekattaus meillä on, jos tarjolla on vaikkapa uutta perunaa, salaatteja, lehtikaalia, tomaattia, retiisejä, yrttejä ja mansikoita.

Näistä kasviksista saamme runsaasti vesiliukoisia vitamiineja, kuten C-vitamiinia ja folaattia ja kivennäisaineita, kaliumia ja kalsiumia.

4. Ovatko satokauden alun vihannekset ja perunat herkempiä käsittelylle ruuanvalmistuksessa kuin myöhemmin?

Vitamiinien säilyvyyden kannalta ei ole suurta merkitystä, onko kyseessä varhais- vai myöhäissadon vihannes. Vitamiinien hävikkiin vaikuttavat ennen kaikkea kasvisten kuumentaminen sekä varastointiolosuhteet.

5 Miten alkukesän ruokailun vitamiinitasapainoa voisi vielä muuten parantaa?

Vitamiinitasapainosta huolehdit parhaiten syömällä monipuolisesti tuoreita kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

6. Jos tässä vaiheessa pakastimessa on vielä tuoreena pakastettua satoa viime kesältä, onko siinä enää lainkaan vitamiineja?

Nyrkkisääntönä on, että pakastetut kasvikset tulisi syödä ennen seuraavan vuoden satokautta. Vitamiinien säilyvyyden kannalta kriittisempää on kuitenkin pakastettujen kasvisten sulattaminen. Pakastetut kasvikset pitää sulattaa nopeasti esimerkiksi mikrossa, jolloin vitamiineja tuhoutuisi mahdollisimman vähän.

ET-lehden omalääkäri Risto Laitila vastaa:

Eräs lääkäri sanoi, että epilepsiaa on monenlaista. Millaisia oireita epilepsiassa voi olla? Näin kysyy ET-lehden lukija nimimerkillä "Epätietoinen".

Omalääkäri Risto Laitila vastaa:

"Jos aivojen sähköistä toimintaa kuvaa sääilmiöllä, niin normaalisti päämme sisällä on seesteinen poutasää. Epilepsia on ukkosmyrsky. Sähköpur­kaukset säkenöivät salamoina. Aivoissa salamointi aiheuttaa epilepsiakohtauksen.

Aivojen hermosolut eivät ala säkenöidä ilman syytä, vaan jokin ärsyttää ne. Läheskään aina ei syy selviä, mutta huonolla tuurilla syy voi olla aivokasvain, verenkiertohäiriö tai aivotulehdus. Aivovammakin voi jättää jälkeensä epilepsian.

Epileptisten sähköpurkausten oireet riippuvat siitä, onko purkausalue paikallinen vai yleistyykö se kaikkialle aivoihin. Olennaista on, että syntyy kohtaus. Jotakin alkaa äkillisesti.

"Potilaalla voi olla omituisia aistiharhoja: näkyjä, hajuelämyksiä, makuja."

Jos myrsky on paikallinen, potilaalla voi olla omituisia aistiharhoja: näkyjä, hajuelämyksiä, makuja, tuntoharhoja. Hän pysähtyy, on poissaoleva eikä reagoi puhutteluun. Kehossa voi näkyä nykimistä tai potilas toimii jotenkin omituisesti.

Jos aivopurkaus yleistyy, lähtee taju. Samalla potilas kouristelee, puree kieltään ja eritteet menevät alle.

Epilepsiaepäily syntyy silloin, kun potilas on saanut kohtauksen, jossa oireet viittaavat aivojen sähköiseen purkaukseen."
 

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Omalääkäri Risto Laitila vastaa lukijoiden kysymyksiin tällä palstalla. Lähetä omasi!

78-vuotiaan mieheni nilkka nyrjähti noin 15 vuotta sitten. Se yhä turpoaa, on kipeäkin.

Voltaren ja kipulääkkeet helpottavat. Onko jäykistys ainoa vaihtoehto?

Olisiko kävely helpompaa kuin nyt?

Ulla

Risto Laitila vastaa:

Nyrjähdyksen jälkeen nilkkaan kuulostaa tulleen nivelrikko. Nivelen laajuuksia kohennetaan tällöin liikehoidolla ja virheasentoa tukipohjallisilla, mutta ne eivät ole tainneet auttaa.

Yleensä luudutushoidon kohde on joko ylempi nilkkanivel (TC-nivel) tai alempi nilkkanivel. Tavoite TC-nivelen luudutuksessa on poistaa tuhoutuneen nivelen kipu ja korjata mahdollinen virheasento. Leikkauksen jälkeen nilkka on jäykkä, mutta kipu yleensä hoituu. Potilas käyttää usein keinupohjakenkää kävellessään. Alemman nivelen korjausleikkauksessa jalkaterän koukistus-ojennusliike puolestaan säilyy. Veikkaan että miehesi vaiva liittyy nimenomaan TC-niveleen.

Potilaan on hyvä kuulla leikkaavalta kirurgilta, millainen lopputulos on odotettavissa. Vasta sitten voi päättää, mennäkö leikkaukseen vai ei.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.