Mikä on hiippaläpän prolapsi ja mikä sen aiheuttaa? Kun sydämeni rytmihäiriöitä tutkittiin, todettiin tuo läppävika. Rytmihäiriöt ovat lisälyöntejä eikä niitä hillitsemään tarkoitettu beta­salpaajalääkitys, metoprololi, auta yhtään.
Olen sydänoireiden ja täydellisen uupumuksen vallassa. Katetriablaatiohoito ei sydänlääkärin mukaan ole minulle mahdollista. Ja eivät kai lääkkeetkään auta, kun ne eivät läppää korjaa? Toinen jalka haudassako? 37 v.

Sydämen vasemman eteisen ja kammion välissä on hiippa- eli mitraaliläppä. Kun vasen kammio pumppaa happirikasta verta aortan kautta valtimopuustoon, läppä estää, ettei veri työnny takaisin tulosuuntaansa.

Hiippaläppä voi synnynnäisesti olla vähän viallinen. Silloin läpän purjeet taipuvat verivirran voimasta eteisen puolelle, ja läppä voi vuotaa­-
kin. Tila on hiippaläpän prolapsi eli taipuma, Barlowin oireyhtymä.

Kertomuksesi ja nimimerkkisi tuovat esiin, kuinka herkästi aivot ja mieli tulkitsevat läppävian ja sen aiheuttamat oireet uhkaavina.

Uhan läsnäolosta seuraa muutoksia aivoissa ja ahdistuksen tunne. Elimistöön rakentuu krooninen stressi, joka taas aiheuttaa autonomisen, tahdosta riippumattoman hermoston toimintahäiriöitä: esimerkiksi rytmihäiriöitä, rintakipuja, hengenahdistusta. Mielen ja elimistön voimavarat voivat huveta uupumiseen asti. Aikamoinen noidankehä.

Oletko sinä ja kohtalotoverisi taipuvaisempia ahdistuneisuushäiriöihin ja vaikkapa paniikkihäiriöön kuin hiippaläpiltään terveet? Tuo on askarruttanut tutkijoita vuosikymmenet. Vastaus on avoin, koska toiset tutkimukset vastaavat kyllä, toiset ei.

Älä nyt käsitä väärin. Siis että viittaisin kintaalla ahdingollesi ja sanoisin, että se on vain korvien välissä. Unohda läppävika, unohda rytmihäiriöt, eivät ne vaaraksi ole. Näinhän me lääkärit saatamme tällaisessa tilanteessa lohkaista. Se voi tuntua potilaasta loukkaavalta, vaikka viestin asiasisältö kohdallaan onkin!

Jos läppä vuotaa, vuodon vakavuutta seurataan ja huolehditaan, ettei sydän läppäviasta kuormitu. Jos läppä toimii riittävän hyvin ja potilaan oireet ovat enemmän kroonisen stressin hermostollis-psyykkisiä oireita, pitää tila tunnistaa ja ottaa käsiteltäväksi.

Psykoterapia voi olla hyvä keino purkaa stressiä, ja ahdistushäiriön lääkehoitokin saattaa olla paikallaan. Kun stressi helpottaa, rytmihäiriöt vähenevät, ja miehen ja kehon energiatase paranee.

tjnen47
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Mikä auttaisi rytmihäiriöön?

> Itselläni on myös lääkitys rytmihäiriöihin.3 kertaa olen käynyt ensiavussa laitattamassa rytmit kohdalleen. > Minulla se tapahtuu aina sähköllä,eli nukutus,sähkö.Sitten vihdoin sain estolääkityksen joka on onneksi > toiminut.Minullakin se todettiin idiopaattiseksi kaikkien kokeitten jälkeen.Paniikki iskee päälle kun pump- > pu alkaa lyödä omiaan.Ulkoilma ja posiitiivinen elämänasenne,niin pumppu voi hyvin itseni mukaan lukien. > Kevättä ja kesää odotellessa.
Lue kommentti
ET-lehden omalääkäri Risto Laitila vastaa:

Eräs lääkäri sanoi, että epilepsiaa on monenlaista. Millaisia oireita epilepsiassa voi olla? Näin kysyy ET-lehden lukija nimimerkillä "Epätietoinen".

Omalääkäri Risto Laitila vastaa:

"Jos aivojen sähköistä toimintaa kuvaa sääilmiöllä, niin normaalisti päämme sisällä on seesteinen poutasää. Epilepsia on ukkosmyrsky. Sähköpur­kaukset säkenöivät salamoina. Aivoissa salamointi aiheuttaa epilepsiakohtauksen.

Aivojen hermosolut eivät ala säkenöidä ilman syytä, vaan jokin ärsyttää ne. Läheskään aina ei syy selviä, mutta huonolla tuurilla syy voi olla aivokasvain, verenkiertohäiriö tai aivotulehdus. Aivovammakin voi jättää jälkeensä epilepsian.

Epileptisten sähköpurkausten oireet riippuvat siitä, onko purkausalue paikallinen vai yleistyykö se kaikkialle aivoihin. Olennaista on, että syntyy kohtaus. Jotakin alkaa äkillisesti.

"Potilaalla voi olla omituisia aistiharhoja: näkyjä, hajuelämyksiä, makuja."

Jos myrsky on paikallinen, potilaalla voi olla omituisia aistiharhoja: näkyjä, hajuelämyksiä, makuja, tuntoharhoja. Hän pysähtyy, on poissaoleva eikä reagoi puhutteluun. Kehossa voi näkyä nykimistä tai potilas toimii jotenkin omituisesti.

Jos aivopurkaus yleistyy, lähtee taju. Samalla potilas kouristelee, puree kieltään ja eritteet menevät alle.

Epilepsiaepäily syntyy silloin, kun potilas on saanut kohtauksen, jossa oireet viittaavat aivojen sähköiseen purkaukseen."
 

Kysy mitä tahansa terveydestä

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Omalääkäri Risto Laitila vastaa lukijoiden kysymyksiin tällä palstalla. Lähetä omasi!

78-vuotiaan mieheni nilkka nyrjähti noin 15 vuotta sitten. Se yhä turpoaa, on kipeäkin.

Voltaren ja kipulääkkeet helpottavat. Onko jäykistys ainoa vaihtoehto?

Olisiko kävely helpompaa kuin nyt?

Ulla

Risto Laitila vastaa:

Nyrjähdyksen jälkeen nilkkaan kuulostaa tulleen nivelrikko. Nivelen laajuuksia kohennetaan tällöin liikehoidolla ja virheasentoa tukipohjallisilla, mutta ne eivät ole tainneet auttaa.

Yleensä luudutushoidon kohde on joko ylempi nilkkanivel (TC-nivel) tai alempi nilkkanivel. Tavoite TC-nivelen luudutuksessa on poistaa tuhoutuneen nivelen kipu ja korjata mahdollinen virheasento. Leikkauksen jälkeen nilkka on jäykkä, mutta kipu yleensä hoituu. Potilas käyttää usein keinupohjakenkää kävellessään. Alemman nivelen korjausleikkauksessa jalkaterän koukistus-ojennusliike puolestaan säilyy. Veikkaan että miehesi vaiva liittyy nimenomaan TC-niveleen.

Potilaan on hyvä kuulla leikkaavalta kirurgilta, millainen lopputulos on odotettavissa. Vasta sitten voi päättää, mennäkö leikkaukseen vai ei.

Kysy mitä tahansa terveydestä

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

ET-lehden omalääkäri Risto Laitila vastaa:

Miten sameita ja kuivia silmiä hoidetaan? Omalääkäri Risto Laitila vastaa.

Silmäni eivät ole enää kirkkaat, niin kuin nuorella naisella, ja silmälasien voimakkuudet eivät tunnu riittävän.

Silmissä on lisäksi roskantunnetta ja ne vetistelevät herkästi. Onko kyseessä kaihi?

Rikka silmässä

Risto Laitilan vastaus:

Ainakin kuivilta nuo silmäsi kuulostavat. Kannattaa hakea apteekista kostutustippoja ja ehkä panna silmiin vähän voidemaisempaakin valmistetta yöksi.

Harmaakaihi, siis silmän linssin eli mykiön samentuminen, heikentää kyllä näkökykyä. Kaihiset silmät voivat olla myös häikäisyherkät. Kaihiset linssit harmaannuttavat vaivihkaa värimaailmaa ja ääriviivat käyvät epätarkoiksi.

Linssit on syytä vaihtaa uusiin viimeistään silloin, kun ajokortin näkövaatimusraja alkaa tulla vastaan.

Näkönsä heikentymistä ei kyllä itse aina hoksaa. Siksipä lääkäriin kannattaa mennä herkästi.

Kysy mitä tahansa terveydestä ja liikunnasta

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

ET-lehden omalääkäri Risto Laitila vastaa lukijoiden kysymyksiin sekä verkossa että printissä. Lähetä oma kysymyksesi!

Vaivani on rintakipu ja huono jaksaminen. Syyksi on todettu verisuonten supistelu. Myös nimeä spasmitaipumus on käytetty.

Mitä se tarkoittaa?

Sitä lääkitään amlodipiinilla ja pitkävaikutteisella nitrolla.

– Heikki 66v

Risto Laitilan vastaus:

Jos sydänlihasta ruokkiva sepelvaltimon haara yhtäkkiä supistuu, sydänlihas alkaa kärsiä hapenpuutteesta. Hapenpuute tuntuu ankarana rintakipuna, angina pectoriksena, ja hankalana olona. Harvinaisessa vaivassa nimeltä Prinzmetalin angina sepelvaltimo supistelee levossa, monesti aamuyöllä.

"Hapenpuute tuntuu ankarana rintakipuna ja hankalana olona."

Jos näin syntyneen kivun aikana otetaan EKG, niin siinä nähdään hapenpuutteen merkit. Sepelvaltimoissa ei kuitenkaan todeta ahtaumia.

Lääkitys tähtää verisuonten supistelun estoon mainitsemillasi lääkkeillä ja statiinilla. Epäilen kuitenkin, ettei vaivasi ole Prinzmetal, vaan niin sanottu pienten suonten angina pectoris eli mikrovaskulaarinen angina. Siinä potilaalla on rasitusrintakipua kuten “oikeassakin” sepelvaltimotaudissa.

Sydänlihaksen hapenpuute voidaan osoittaa kokein, mutta sepelvaltimot ovatkin yllättäen kunnossa, kun ne kuvataan varjoainetutkimuksessa.

Syy rintakipuun ja suorituskyvyn laskuun on tällöin pienissä valtimohaaroissa, jotka eivät laajene sitä mukaan kun sydänlihaksen veren- ja hapentarve rasituksessa lisääntyy. Hoitoperiaatteet ovat koko lailla samat kuin tuossa Prinzmetalissakin. R.L.

Kysy mitä tahansa terveydestä

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.