Viime kesän kirjoituskilpailuumme saapui kymmeniä kirjeitä lukijoiltamme. Osa kertomuksista on ET-lehdessä 6, tässä loput hyvät tarinat!

Halkopinon päällä

Olin nuorempana intohimoinen luonnossa liikkuja. Sieni- ja marjareissuilla tapasin otuksia laidasta laitaan. Olen useamman kerran paistellut särkiä ketun kanssa ja istuskellut kannon nokassa oravan ja kerran jopa ukkometson kanssa seurustellen.

Pupujussit ja pöllöt eivät minusta piitanneet, vaan uteliaina tutkivat, mikähän otus tuokin lienee. Mäyrä on liikuttavan näköinen mönkijä, tuhisee ja maiskuttelee tonkiessaan. Siitä tulee väkisinkin mieleen pieni kotipossu, ja onhan sen toinen nimikin metsäsika.

Muistuu mieleeni 70-luvulta pari kohtaamista. Vantaalla metsäpolulla tapasin emohirven vasoineen. Emo oli aivan raivona, se koki minut uhkana lapselleen. Kiipesin lähellä olevan, huojuvan halkopinon päälle, ja siinä sitten tuijotimme toisiamme muutaman kymmenen sentin etäisyydeltä, mylvivä hirvi ja tutiseva minä. Pino rutisi ja odotin sen romahtavan millä hetkellä hyvänsä. Tilanne kesti kymmenisen minuuttia. Sitten emo käänsi selkänsä, muljautti vielä kerran ja verkkaisesti lönti pois.

Nyt kun joudun käyttämään ulkona liikkuessani pyörätuolia, kaipaan eniten metsässä vaeltamista. Tutkailen luonnon menoa ruohonjuuritasolta: pienen karvaisen toukan reissua tien yli, muurahaisten uurasta touhuamista, värikkään koppakuoriaisen mönkimistä tai kastemadon joutumista mustavariksen ateriaksi.
 

Ritva Kallinen

Karhumainen kohtaaminen 

Olimme tulossa autolla kotiin elokuussa 2004 hiljaista hiekkatietä pitkin. Kello oli jotain kymmenen paikkeilla aamulla. Yks kaks edessämme tiellä oli karhu, noin 20 metrin päässä meistä se nousi takajaloilleen, juoksi sitten tien toiselle puolelle metsään. 

Sieltä se teki hyökkäyksiä meitä kohti, ähisi ja puhisi.  Hetken päästä tien ylitti kaksi pentukarhua. Niistähän se tietysti oli huolissaan.

Kun lähdimme hiljakseen jatkamaan matkaa, emokarhu juoksi pitkän matkaa automme perässä.  Meidän onnemme, että olimme autolla liikkeellä!  Sain emokarhusta kuvankin auton ikkunan läpi, se oli noin 25 metrin päässä metsässä.

Eija Hokkanen

Näätä ja supikoira 

Kävelin koirani kanssa verkkaisesti metsän reunassa., niin kuin melkein jokaisena päivänä. Yhtäkkiä koirakaverini pysähtyi kuin seinään. Katsahti minua ikäänkuin sanoakseen, että nyt ollaan hiirenhiljaa.

Olimme paikallaan, kuin patsaat, kun näätäemo vei pientä poikastaan johonkin. Ihana näytelmä. Näätä meni pienen matkan ensin, odotti sitten ja katsoi äidillisesti poikastaan, joka tulla jolkotteli perässä.  Siinä me ihailimme, koirani ja minä, kaunista luontonäytelmää. Hetki oli  upea. 

Toinen mieleenpainuva hetki oli, kun supikoiran pentu oli tullut meidän autokatokseen. Emo oli siinä ihan lähellä ja maanitteli poikastaan kauemmas.Poikanen oli kyllä päättänyt ensin tutkia, minkämerkkinen auto näillä ihmisillä nyt olikaan.

Poikanen heitti monta kieppiä ja leikki sellaista spurttijuoksuleikkiä ihan siinä minun silmieni edessä. Katselin tätä näytelmää keittiön ikkunasta. Minun rakas kissani, joka on jo eläinten taivaassa, hyppäsi pöydälle ottamaan selvää,mitähän se äiti nyt oikein näkee. Kissan ilme oli paljon puhuva. Ensin selkä köyryyn, karvat pörrölleen ja jähmettyneenä kissani katseli pientä poikasta, joka leikki oikein nuoruuden innolla.Kissa oli sitä mieltä, että tätä täytyy nähdä lisää. Siinä me kaikki ikkunan läpi tuijotimme kaunista eläintä. 

Luonto on täynnä mitä kauniimpia asioita.
Ritva Haqvist

Savonlinnan susi

Asuin nuorena flikkana lähellä Savonlinnaa ja pyöräilin usein sinne n. 15 km matkan vanhempaa siskoani tapaamaan. Varhain eräänä kesäaamuna lähdin polkemaan kohti Savonlinnaa tuliaiskassini pyöräntarakalla.

Maantien toisella puolella kasvoi metsää aivan tienvarteen saakka. Tuntui mukavalta pyöräillä, autoliikennettä tuskin nimeksikään ja aamu oli kasteen raikas, mikäs oli pyöräillessä. 

Sitten näin silmänurkassani metsän puolella liikettä, jotakin harmaata vilahteli pensaiden välissä ja sieltä se tuli suoraan kohden. Olin aivan varma, että se oli susi, joka juosta jolkutteli metsästä. Tuntui kuin olisin suorastaan halvaantunut niin kovasti säikähdin tuota kieltään roikottavaa oliota, mutta sitten sai polkupyöräni kyytiä.

Tuliaiskassi lensi tielle, mutta en ehtinyt sitä suremaan, koska tuo otus kiihdytti myös vauhtia seuraten minua metsänreunassa juosten. Olisin varmaankin voittanut Ranskan ympäriajot, sillä kauhu antoi pyörälleni siivet.

Vihdoin kuulin auton hurinaa ja muutaman auton letka ajeli kohti Savonlinnaa. Vilkaisin metsänreunaan ja otusta ei enää näkynyt. Poljin vielä kappaleen matkaa, siihen kohtaa missä metsä loppui.

Hyppäsin pyörän päältä ja vapisin niin rajusti, että luulin hajoavani kappaleiksi. Talutin pyörääni varmaan kilometrin pystymättä ajamaan, koska jalkani olivat täysin hyytelönä. Siskoni luona kerroin tapahtuneesta ja minulle vakuuteltiin otuksen varmaankin olleen koiran.

Mutta seuraavalla viikolla paikallisessa lehdessä oli juttu, jossa kerrottiin suden liikuskelleen lähimaastossa. Siihen jäi pyöräilyt Savonlinnan suuntaan ja olin onnellinen että selvisin niin vähällä.

Katriina Koskinen

Rusakko kuopii

Lähdin taas, kuten niin monena muunakin aamuna, pienen koirani kanssa aamulenkille. Eipä tarvinnut kovin pitkään mennä, kun huomasin talon nurkalla rusakon. Se kaapi rauta-aidan takana mullakkoa vimmatusti päästäkseen talon pihaan.

Siinä lensi niin multa kuin ruohokin, mutta ei onnistunut rusakon aikeet. Hetken emmittyään elukka päätti lopettaa toivottomalta tuntuvan tehtävän ja luikki edestämme mahtavin loikin kohti parempia maisemia.

Mutta voi ihme sitä vauhtia, loikan pituutta! Meistä ohi päästyään rusakko vilkaisi taakseen, josko oli saanut seuraa nelijalkaisesta, valkoisesta, bichon-pojastamme. Mutta ei, ei onnistunut sekään. Siispä rusakko jatkoi vikkelää matkantekoaan näkymättömiin. Minulle maittoi nauru.

Merja Junkkarinen

Ylpeä saukko                    

Kesällä 2009 olin palstallani Kainuussa kesä-heinäkuun vaihteessa. Tarkoitukseni oli raivata ja kylvää metsää. Ensin pystytin tukikohtani sotilasteltan ja muut tarvikkeet paikoilleen. Katselin ympärilleni tonttia. Olivat hirvet syöneet männyn taimia näemmä. Ja ilokseni oli otettu käyttöön puuceen oven päälle asentamani pesäpönttö, joku kaunisääninen laulajatar sitä asusti.

En tuntenu kun en ole enne nähny. Hän tuli joka aamu teltan päälle sit lauleleen 4 aikaan aamulla. Ja konserttia jatkui pitkin päivää. Kauhean arka oli kun hiljaisessa erämaassa tulee joku vieras häiritteen. Hiljainen kosken kohina kuulu alapuolelta, kun tää laulajatar ei ollut äänessä.

Oli ensimmäinen kerta kun käytin raivaussahaa. Se ei ollukaan mikään niin helppo temppu 70-vuotiaalle. Perjantain lähin taimikon raivaukseen koivuvesoista, jotta havuni saisivat kasvutilaa ja valoa.

Touhusin muutaman tunnin siinä lämmössä. Tämän tästä oli pakko istua rojahtaa ja  "huilata": kovin puhallutti ja voimat hukassa. Jopa niin, että oli pakko jättää vehje niille sijoilleen, kun en jaksanu enää teltalle kantaa.

Itse raahauduin ja laitoin tukevan aterian ja oikaisin telttavuoteelleni. Heräsin vasta aamulla kun oli konsertti aloitettu taas. Aamupala ja kahvit laitoin ja otin lääkkeeni. Lähdin sit noin klo 9 aikoihin hakemaan vehjettäni,Kameran mukaan jos on kuvattavaa, ylitin juuri koskella siltaa ja tutkin mitä kauniita perhosia on siinä metsätien varressa.

Syrjäsilmällä näin oikealta jotain isoa ja tummaa tulevan koskivarren pusikosta. Ällistyin mahdottomasti, onks se karhun pentu?

Ei ollu vaan saukkohan se ylpeenä hiljakseen meni tien poikki vasemmalla joen latvojen suuntaan edestäni 5 metrin päästä. Eikä morjestanu.

Eväkään mul ei värähtäny kun olin niin hämmästyny kulkijasta. Sillä ei ollut mikään kiire, mitäs sitä kotonaan hosumaan. 

Löysin sit teltaltani noin 150 m päästä hänen mäenlaskupaikkansa koskeen sammalikosta. Oli ihan selvä, suora polku mäestä, joka loppui koskeen.

Et tämmösii naapurei mul on, on siellä muitakin mm sika-nautapurkki varkai sängyn alta ja voin syöjii samasta paikasta suojasta. Jutellaa toiste. Moro ! 

Vanha Kurvari

Nyt halomme hiuksia ja haistelemme menneitten vuosikymmenten lakkatuulahduksia. Minkalainen hiustyyli sinulla oli 60-, 70- tai 80-luvulla?

Nyt kaivelemaan vanhoja albumeita! Keräämme kuvamuistoja hiustyyleistä menneiltä vuosikymmeniltä! Jäikö joku juhlakampaus mieleen erityisesti?

Lähetä kuvasi tämän jutun jatkoksi ja kerro hieman tyylisi taustoista. Arvomme kuvansa lähettäneiden kesken Lumenen spa-kosmetiikkaa.

Voit osallistua alla olevalla lomakkeella 15.6.2016 mennessä.

Kuvan saat liitettyä koneeltasi/työpöydältäsi - paina lopuksi SIIRRÄ.

Kuvan ja lyhyen tarinan voit lähettää painamalla LÄHETÄ.

Kuvasi ilmestyy kuvagalleriaamme ja tämän jutun jatkoksi.

 

Mitkä ovat parhaat euroviisukappaleet? ET-lehden toimitus valitsi 12 suosikkiaan Abbasta Anneli Saaristoon. Kappaleiden videot huokuvat viisunostalgiaa.

1. Vickyn L'amour est Bleu vuodelta 1967 on ylittämätön! Jukka Kuoppamäen versio Rakkaus on sininen ei koskettanut samalla tavalla.

 

2. Vuonna 1971 euroviisut voitti Monacon Séverine ihanalla kappaleella Un banc, un arbre, une rue. Vähintään yhtä ihana on Carolan versio Penkki, puu ja puistotie.

 

3. Espanjan Eres tú jäi kakkoseksi vuonna 1973. Kappaleen esitti Mocedades-yhtye. Katri Helena teki kappaleesta oman versionsa Runoni kaunein olla voit, johon sanat teki Saukki

 

4. Abban Waterloo on kaikkien euroviisuvoittajien äiti vuodelta 1974. Kappale olisi ansainnut voittonsa jo pelkkien esiintymisasujen perusteella.

 

5. Italialaisten tyylitaju on lyömätön. Vuodelta 1975 on euroviisukansan mieliin jäänyt Wess & Dori Ghezzin soul-henkinen Era, joka jäi sijalle 3. Rytmin lisäksi vaikutuksen teki esiintyjäparin flirttaileva lavakarisma. Kirka ja Marion levyttivät laulun nimellä Silloin.

 

5. Vuonna 1976 Suomen kappale vetäistiin kolmannella kotimaisella, kun Fredi and the Friends esitti kappaleen Pump-Pump. Laulussa on huumoria, hyvää itsetuntoa ja tarttuva kertosäe.

 

6. Ranskan euroviisu L’oiseau et l’enfant vuodelta 1977 on huikea. Marie Myriamin tulkitseman kappaleen esittivät suomeksi Katri Helena ja Merja Rantamäki. Etenkin jälkimmäisen Lintu ja lapsi -tulkinta on unohtumaton.

 

7 Vuonna 1981 tapahtui oikeusmurha, kun Saksan Lena Valaits jäi toiseksi Johnny Blue -kappaleellaan. Voiton vei Englannin renkutus Making your mind up. Maailma on epäoikeudenmukainen. Suomeksi Johnny Bluen esitti – yllätys – Katri Helena.

 

8. "Jos joku nakkaa ydinkakkaa…” Kojon vuonna 1982 esittämä Nuku pommiin sai kunniakkaaksi nolla pistettä ja jäi viimeiseksi. Kappaleen teksti Juicen ja sävellys Jim Pembroken.

 

9. Herreysin Diggi-Loo Diggi-Ley pani viisukansan sekaisin vuonna 1984. Voittonsa jälkeen Herreys kiersi Suomessakin esittämässä kappaletta ja sen hassua koreografiaa. Suomessa kappaleen ennätti levyttämään Meiju Suvas.

 

10. Anneli Saaristo saavutti La Dolce Vita -laulullaan hienosti seitsemännen sijan vuonna 1989. Kisoista teki ikimuistoisen sekin, että 22 kertaa euroviisuorkesteria johtanut Ossi Runne toimi Suomen kapellimestarina viimeisen kerran. 

 

12. Vuonna 1990 oikeus tapahtui ja Toto Cutugno voitti Insieme: 1992 -kappaleella. Tuolloin oli muutenkin kunnollista: oikea orkesteri soitti ja voittaja lauloi äidinkielellään – ja kappale oli pelkkää hengenkohotusta! Kari Tapio levytti kappaleen nimellä Lapset Suomenmaan.
 

 

Euroviisujen 1. semifinaali 10.5. klo 22 Yle TV2 ja 2. semifinaali 12.5. klo 22 Yle TV2. Finaali lauantaina 14.5. klo 22 Yle TV2.

Mikä on sinun euroviisusuosikkisi? Osallistu keskusteluun!

 

Vierailija

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

Suomi on aina ja yleensä pitänyt oman linjansa euroviisuissa ja hyvä niin. Sijoitus ei ole tärkein näissä kisoissa vaan oman, kullekin maalle tunnusomaisen musiikin esittäminen. Jos muut ei tykkää niin siitä viis. Suosikkini on Viktor Klimenkon vuonna 1965 esittämä Aurinko laskee länteen . Nolla pistettä ja jumbo-sija. Myös Vesa-Matti Loirin nollille jäänyt Huilumies on vertaansa vailla. Vuosikymmeniä olen ihmetellyt, mikä muuta Eurooppaa vaivaa kun ei ymmärrä hyvän musiikin päälle.
Lue kommentti
Artsi

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

18.3.1961 Suomi osallistui ensimmäistä kertaa kuudensissa laulukilpailuissa Cannesissa. Laila Kinnusen Valoa ikkunassa oli toki hieno, mutta Italian "Al di la" muodostui ikiklassikoksi vasta muiden kuin Betty Curtisin laulamana. Mm. Suomessa tuolloin erityisen suosittu Umberto Marcato teki siitä oman version. Luxemburgia edustaneen Jean Glaude Pascalin "Nous les amoureux"-voittokappale oli sekin omalla tavallaan upea. (Lakkasin seuraamasta viisuja aikoinaan kun pelkät orkesterin korvanneet...
Lue kommentti

Espoolainen Kauno Pollari, 80, ei kärsinyt korkean paikan kammosta, kun teki nuorena poikana kirkon kattoa. Myöhemmin hän opiskeli rakennusmestariksi ja joutui olemaan hyvinkin korkeissa paikoissa.

"Kannuksen kirkko rakennettiin vuonna 1817. Kaksi edellistä oli palanut, mutta tämä säilyi Kannuksen palossa 1934, vaikka suuri osa kirkonkylästä paloi poroksi.

Olin remontoimassa kirkon ja tapulin kattoa vuonna 1957. Olin tuolloin 22-vuotias ja aloitin syksyllä rakennusmestarin opinnot. Ensiksi haimme keväällä pappilan metsästä puita, joista rakensimme telineet, että pääsimme kiipeämään katolle. Kirkon ja tapulin paanukatot olivat melko hyvässä kunnossa, mutta korkeiden vakuutusmaksujen takia ne korvattiin peltikatolla. Paanut käytimme kotona saunanlämmitykseen...

Minä, isä ja Rauno-veljeni teimme yhdessä kaikenlaisia rakennustöitä. Jos korkealla työskentely olisi huimannut, ei näitä hommia olisi voinut tehdä. Kirkon korkeus on 33 metriä. Minä kiipeän kuvassa ukkosenjohdattimesta kiinni pitäen. Kirkon 14 metriä korkea risti purettiin, sillä se oli aivan laho. Uusi tehtiin mäntypuusta.

Purimme paanukaton ja laitoimme valmiiksi tehdyt pellit paikoilleen. Tavarat ja lappeen mittaiset  rivipellit raahattiiin ylös köydellä vetäen erityisellä kelkalla. Pellit olivat kaksi metriä pitkiä ja 60 senttiä leveitä. Ne maalattiin myöhemmin, sillä pellin piti antaa hapettua ennen sitä.

"Mitään turvavälineitä ei tuolloin tietenkään ollut. Naulapussi roikkui vyötäröllä."

Rauno sai kerran ylhäällä käteensä pellistä haavan, kun kaatui aamukostealle katolle. Urakkamme kesti kesän. Meillä oli 8 tunnin työpäivät, paitsi lauantaina viisi tuntia. Ruokatunnilla kävimme baarissa syömässä, mutta kahvit oli tuotu kotoa termarissa. Poljin joka aamu seitsemältä kymmenen kilometriä kotoa Ypyän kylästä kirkolle töihin. Ja sama matka illalla.

Olen ollut sittemmin 14-kerroksisten talojen työmailla mestarina, mutta tämä oli ainoa kirkkoremontti. Sama katto on edelleen, maalattu vaan.

Kokkolalainen Aimo Kauranen, 76, muistelee vapun viettoa vuonna 1960.
– Söimme munkkipossut ja lähdimme kaupungille kävelemään. Pikkukaupungin huveja!

”Meillä oli aina tapana lähteä porukalla katsomaan vasemmiston vappumarssia Kokkolan keskustaan. Se lähti liikkeelle kuuden kilometrin päässä Ykspihlajasta. Orkesteri meni edellä, kaikilla liput kädessä ja jotain sanomia. Suomen lippu edessä.

Kulkueen katsomisessa ei ollut meillä mitään poliittista, vaan pikkukaupungin huvia lähteä liikkeelle ihmisiä katsomaan.

Meitä oli lähdössä kävelylle lisäkseni kaksi siskoani, Sirkka ja Annikki. Myös kaverimme Arto, Ritva ja Vuokko sekä serkkuni Pentti ja Jorma olivat mukana. Pääsipä siskoni Anne-vauvakin mukaan ja veljentyttöni Riitta, 4. Helmi-äitini on kuvassa mukana, mutta hän jäi kotiin. Olimme juuri juoneet äidin simaa ja munkkipossuja. Hän oli töissä leipomossa lämmittämässä uunia ja oli tuonut sieltä myös tippaleipiä. Ne eivät olleet hajoavan rapeita kuten nykyään vaan vähän munkkimaista pehmeää.

Kävelimme Kokkolaan halkovaa Pitkänsillankatua päästä päähänpäästä päähän. Nuoriso ramppasi sitä muutenkin kahden elokuvateatterin Rexin ja Maximin väliä. Niin vappuaattomme kuin päivämme vietto oli hyvin kilttiä, ei mitään alkoholia vaan yhdessä oloa porukalla. Torilla oli jotain vappuviuhkan myyntiä. Ei yleensä käyty missään kahviloissa, korkeintaan jäätelöä ostettiin. Nähtiin paljon tuttuja kuten aina pikkukaupungissa.

Pukeuduimme hyvin kaupungille.

"Minullakin parhaat vaatteet, mustat housut, ruudullinen irtotakki, kukka rinnassa ja vielä nettain kaulassa."

Se oli veteliläinen sana kravatille! Muistan ostaneeni takin Pukumiehestä. Kamerakin on kaulassa, Pouva-merkkinen. Olen kuvassa 20-vuotias, olin lennättimessä lähettinä tuolloin.

Sirkka-siskolla on keväinen sifonkihuivi päässä ja uusi villakankainen kevätulsteri. Annikki-siskollani on hieno samettilakki. 4-vuotias Riitta on saanut laittaa polvisukat jalkaan, se oli tuolloin kevään merkki.

Kävelimme kaupungilla ja katselimme katujen ympärillä olevia ihmisiä. Monilla oli vappuviuhkat käsissä. Niitä tehtiin itse ja osa varmaan ostettiinkin.

Me nuoret vietimme muutenkin paljon aikaa yhdessä. Pelasimme lentopalloa ja kokoonnuimme toistemme kodeissa. Kävimme myös pyöräilemässä ja retkillä vanhan myllyn raunioilla joen rannalla. Yövyimme joskus teltassa ja käristimme makkaraa. Hassua että tuosta kaikesta on jo niin kauan aikaa. ”

He rakensivat hyvinvointiyhteiskunnan - katso ET:n upea videodokumenttien sarja TÄSTÄ!

Tuulikki

Aimo Kauranen, 76, muistaa vapun 1960: "Simaa ja possuja"

Voi, mitä muistoja tämä artikkeli herättää vapuista 60-luvulla, jolloin olin lapsi.Eihän silloin ollut ohjelmana muissakaan pikkukaupungeissa kuin vasemmiston vappumarssi, mitä mentiin koko perhe katsomaan vanhempien puoluekannasta riippumatta. Äiti teki aina ison saavillisen simaa ( monta lasta) ja paistoi munkkeja. Tämä munkkien tekeminen siirtyi minulle noin 12 ikävuoden jälkeen kun olin lapsista ainoa, joka oli ruuanlaitosta kiinnostunut. Ikinä ei ostettu vappuhuiskia vaan tehtiin itse. Isä...
Lue kommentti