Haluaisin tulla haudatuksi hautaan, johon on siroteltu monien ihmisten tuhkat.

Olen yksinäinen 60-vuotias nainen. Haluaisin tulla haudatuksi hautaan, johon on siroteltu monien ihmisten tuhkat. En ole mitenkään sairas tai kuolemassa, minua vain ilahduttaisi ajatus, että kuoltuani en enää joutuisi olemaan yksin, vaan saisin olla mukana jossakin porukassa. Perheellämme on hautapaikka, jossa on tilaa myös minulle. Sukulaiseni varmaan pitävät selvänä, että minut haudataan sinne. ”Joukkohauta” on heidän silmissään jotain häpeällistä. Miten muuten voin vaikuttaa toiveeni toteutumiseen kuin kertomalla siitä mahdollisimman monille? Nimimerkki Surullista

Nykyään puhutaan yhteishauta-alueesta, muistolehdosta.Tuhka kätketään omaan hautasijaansa, mutta ilman henkilökohtaista muistomerkkiä. Muistolehdoissa on yleensä yhteinen muistomerkki, johon voidaan laittaa nimilaatta. Seurakunnalla on tieto tuhkan tarkasta sijainnista.Koska haluat tulla haudatuksi muistolehtoon, sinun kannattaa tehdä hautauksen ennakkosuunnitelma. Useimmissa hautaustoimistoissa sen voi tehdä ilmaiseksi.

Hautaussuunnitelma on hyvä antaa tiedoksi mahdollisimman monille, mutta sitä ei pidä viedä pankin tallelokeroon. Sieltä se todennäköisesti löytyy vasta hautauksen jälkeen. Sukuhautapaikan seurakunnan tietoihin voi pyytää kirjaamaan merkinnän, ettei halua tulla haudatuksi sukuhautaan, neuvoo Suomen Hautaustoimistojen Liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius.

Kerrot hautaustoiveesi syyksi, ettet halua enää kuoltuasi olla yksin. Mikset hakeutuisi kaipaamiisi porukoihin jo eläessäsi? Niitähän löytyy, on vain oltava itse aktiivinen. Moni eläkeläinen saa juttukavereita ja uusia ystäviä käymällä lähimmässä palvelukeskuksessa syömässä ja harrastamassa. Suomi on myös täynnä mitä erilaisimpia yhdistyksiä, jotka ottavat riemumielin joukkoonsa uusia jäseniä. Löytyisikö seurakunnan ilmoitustaululta jotain sinua kiinnostavaa?

Lisätietoja hautaussuunnitelmasta:
www.hautaustoimistojenliitto.fi

Vierailija

Toteutuuko hautaustoive?

Miksi ETn pitäisi kirjoittaa aiheesta "Kauniit uskonnottomat hautajaiset"? Jokainen voi tulla haudatuksi ilman kirkollisia viitteitä, mutta usein vaikka vainaja on kirkosta eronnut, omaiset haluavat kirkolliset maahanpanijaiset! Jokainen omainen järjestää sellaiset hautajaiset kuin pystyy, kauniit tai ei, uskonnon kanssa tai ilman, ei siinä mitään kirjoittelua tarvita, ei kait niin avuttomia aikuisia ihmiset voi olla että kaikki pitää jostain lukea, ennenkuin osaa mitään tehdä.
Lue kommentti
Vierailija

Toteutuuko hautaustoive?

"Seurakunnalla on tieto tuhkan tarkasta sijainnista." Kysyjähän mainitsi tuhkan sirottelusta. On paikkoja joihin oikeasti tuhka sirotellaan, ripotellaan maahan, (taitaa olla vapaa-ajattelijoiden hautausmaita, ja niitä ei ole kaikilla paikkakunnilla) eikä vain aseteta uurnaa sellaisenaan tai kaadeta tuhkaa hautakuoppaan, (ev.lut. seurakunta) jonkun toisen viereen sukuhaudassa. Eihän sukuhaudassakaan siis yksin olla?
Lue kommentti

Aviomiehellä on kinkkinen kysymys isänsä perinnön jakautumisesta.

Olen 65-vuotias ja vaimoni on 64, meillä on yhteisiä lapsia.

Isäni on 87-vuotias ja sairastelee. Hänellä on kolme elossa olevaa lasta.

Jos kuolen ennen isääni, voiko vaimoni saada perintöosuuteni kokonaisuudessaan, ei siis vielä osuuksia yhteisille lapsille. Toivon että vaimoni pystyisi asumaan nykyisessä asunnossamme.

Nimimerkki Osku

Sinä et voi testamentilla tai muutoinkaan määrätä siitä, että isäsi perintö menisi leskivaimollesi. Voit nimittäin määrätä vain sellaisesta omaisuudesta, jonka itse omistat. J

os kuolet ennen isääsi, ei isän perintö ole koskaan ehtinyt olla sinun omaisuuttasi.

Isäsi perintö menee hänen lakimääräisille perillisilleen tai niille henkilöille, joiden hyväksi isäsi on tehnyt testamentin.

Sinun kannattaa ottaa yhteyttä lakimieheen ja miettiä hänen kanssaan eri vaihtoehtoja, jotka turvaavat vaimosi asumisen.

Mitä haluat tietää perintöasioista?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Äidillämme on velipuoli, lapseton vanhapoika. Äitimme on hänen ainoa elossa oleva lähisukulaisensa.

Jos velipuoli kuolee ennen äitiämme, periikö äiti tämän omaisuuden?

Entä jos äitimme kuolee ensin?

Velipuolella on serkkuja isänsä puolelta. Hän ei luultavasti ole tehnyt testamenttia.

Nimimerkki Kiemuraista

Jos velipuoli kuolee ennen äitiänne, saa äitinne koko perinnön.

Jos taas äitinne kuolee ennen velipuoltaan, saatte te, äitinne rintaperilliset, velipuolen koko perinnön.

Mitä haluat tietää perintöasioista?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Voiko perinnön tehdä niin, että vain tietyt lapset saavat sen? Katso, mitä ET-lehden lakiasiantuntija vastaa.

Miehelläni on kolme lasta, joista yksi ei suurella varmuudella ole hänen biologinen lapsensa.

Haluaisimme jättää perinnön vain yhdelle hänen lapsistaan ja minun lapsilleni.

Onko mahdollista jättää kaksi mieheni lasta perinnöttömäksi?

Nimimerkki Mahdollista?

Rintaperillisen voi jättää ilman lakiosaa eli tehdä perinnöttömäksi vain kahdella perusteella:

  • 1. Perillinen on tahallisesti ja rikollisella teolla loukannut syvästi perittävää tai tämän perimispolvessa olevaa sukulaista, ottolasta tai tämän jälkeläistä.
  • 2. Perillinen jatkuvasti viettää kunniatonta tai epäsiveellistä elämää.

"Syrjäytetyillä lapsilla on kuitenkin oikeus vaatia lakiosansa miehesi kuoltua."

Miehesi voi tehdä testamentin, jossa hän sulkee kaksi lastaan pois perinnöstä. Syrjäytetyillä lapsilla on kuitenkin oikeus vaatia lakiosansa miehesi kuoltua.  

Lakiosa ei tule lapsille automaattisesti, vaan se edellyttää, että lapset aktiivisesti vaativat sitä.

Mitä haluat tietää perintöasioista?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Miten perintöverosta saisi helpotusta, kun kyseessä on sadan vuoden vuokrasopimus arvokkaalle tontille?

Olen 77-vuotias leski. Omistan arvokkaan rantatontin. Ainoa perilliseni, 55-vuotias tytär, halusi miehineen rakennuttaa tontilleni kesähuvilan.

Tein tyttäreni ja hänen miehensä kanssa vuokrasopimuksen tontista sadaksi vuodeksi. Alentaako vuokrasopimus tyttäreni perintöveroa kuolemani jälkeen?

Jos tyttäreni kuolee ennen minua, joutuvatko hänen lapsensa silloin maksamaan täysmittaisen perintöveron?

Nimimerkki Veroihin väsynyt

Perintöveron perusteena on omaisuuden käypä arvo verovelvollisuuden alkaessa. Käypä arvo tarkoittaa sitä hintaa, jonka tuosta omaisuudesta todennäköisesti saisi, jos se myytäisiin.

Lain mukaan verovelvollinen saa vähentää hänelle tulevan omaisuuden arvosta esimerkiksi siitä maksamansa rahalliset suoritukset. Vähennyskelpoista on myös se arvo, joka muodostuu, jos verovelvollinen antaa toisen vastikkeetta käyttää tuota omaisuutta hyväkseen.

Minun tiedossani ei ole julkaistua oikeuskäytäntöä, joka koskisi erityisesti vuokraoikeuden vaikutusta sellaisen omaisuuden arvoon kuten rantatontti on kuvaamasi kaltaisessa tilanteessa.

Verotuskäytännössä teidän on hyvä varautua tiukkaan linjaan ja siihenkin, että vuokrasopimusta ei oteta huomioon rantatontin arvostuksessa. Arvostus voisi olla siis sama sekä tyttärellesi perillisenä että hänen lapsilleen ­perillisinä.

"Verotuskäytännössä teidän on hyvä varautua tiukkaan linjaan."

Toki arvostuspäätöksestä on aina mahdollista valittaa, eikä oikaisulautakunta peri siitä mitään viranomaismaksua.

 

Mitä haluat tietää taloudesta?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.