Millaisia ohjeita THL:n ravitsemustieteilijä Marja-Leena Ovaskainen antaa kilpirauhasvaivoista kärsivälle painonpudottajalle?

Osaisitko antaa jotakin täsmällisiä ruokavalio-ohjeita minulle?

Sairastan kilpirauhasen vajaa­toimintaa ja aineenvaihduntani on jumissa. Syön mielestäni oikein ja terveellisesti, mutta paino ei vain putoa.

Nimimerkki Potilas 62 vee

Ylipaino tai lihavuus merkitsee huomat­tavaa rasvakudosta ihmisen kehossa.
Rasva on tilapäinen energiavarasto, joka ihmisen kehitys­historian kuluessa yleensä tuli käytetyksi silloin, kun niukkuus yllätti.

Rasvakudoksen aineenvaihduntaa säätelevät monet hormonit ja kunkin hetken energiansaanti. Elimistössä täytyy olla vajausta energiasta, jotta rasvavarastoja aletaan ottaa käyttöön. Jos energiaa on aina saatavissa juuri nautitun aterian tai välipalan muodossa, rasvakudos ei toimi terveesti.

Laihduttaminen ja liikunta ovat eduksi kilpirauhasen toimintahäiriöissä, tämä tiedetään varmasti. Siksi arkiliikunta, jokapäiväinen kävely ja istumisen vähentäminen ovat eduksi.

Oikea ruokavalio ei yksin auta, jos päivät kuluvat istuskellen kotona, autossa, liikennevälineissä, työssä ja kokouksissa. Vältä istumista, katkaise istumisen jaksot seisomalla, kävelemällä tai ravaamalla rappusissa. Arjessa liikkuminen on jopa tärkeämpää kuin kuntosalilla käynti.

Energian saantia ruuasta voi toki arvioida lasku­toimituksin monilla ohjelmilla, mutta helpommin ruuan energiaa vähenee lisäämällä kaikkien kasvisten, juuresten, vihannesten ja palkokasvisten käyttöä.

Käytä kasviksia joka aterialla, täytä lautanen ensin kasviksilla ja vasta sitten perunalla tai riisillä ja pääruoalla.

Jos haluat laskea päivän ruokien energian, voit tehdä sen esimerkiksi Fineli-tietopankin ruokakori-laskurilla fineli.fi-sivustolla.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Vierailija

"Diagnoosina kilpirauhasen vajaatoiminta – miksi paino ei laske?"

kerrompas oman tarinani kilpirauhas vaivoista, noin 40 vuotiaana aloin saada ihmeellisiä vaivoja jotka vaan koko ajan pahenivat mitä vanhemmaksi tulin, kävin monta kertaa lääkärissä ja kilpirauhas arvot mitattiin aina sanottiin niiden olevan oikeissa rajoissa, noin 24vuotta kärsin näistä vaivoista, tämä tapahtui savossa, sittemmin muutimme varsinais suomeen ja kävin flunssan jälki oireista lääkärissä, nuori nais lääkäri katsoi minua pitkään ja sanoi, että hän haluaa ottaa minusta kilpirauhas...
Lue kommentti
Vierailija

"Diagnoosina kilpirauhasen vajaatoiminta – miksi paino ei laske?"

Aikoinaan kun mulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta, lääkäri kysyi onko ollut painon nousua, turvotusta, ummetusta, palelua, väsymystä jne. Hän kertoi että terveellinen, normaali ruokavalio on hyvä, liikuntaa tulisi harrastaa vaikka olo olisi aivan väsynyt, aineenvaihdunta kasvaa liikunnalla, koska vajaatoiminta hidastaa aineenvaihduntaa ja paino-ongelmat ovat hyvin tavallinen riesa. Herkkuja mässäillen voi lihoa ilman kilppariongelmiakin.
Lue kommentti

Uuden satokauden antimia saa jo. Ovatko ensimmäiset perunat, porkkanat, herneet ja salaatit parhaita vitamiinipommeja?  

Ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo THL:stä neuvoo, miten hyödyt satokauden ensi antimista.

1 Satokausien alku on aikaistunut, kun tarjolla on nykyään espanjalaista uutta perunaa ja saksalaisia mansikoita. Ovatko ne yhtä vitamiinipitoisia kuin kotimaiset satokauden aloittajat?

Pitkät kuljetusmatkat ja varastointi aiheuttavat vitamiinihävikkejä tuontikasviksissa, joten kotimaiset kasvikset ovat usein vitamiinipitoisempia.

2.Onko ylipäätään alkusato ravinteikkaampaa vai ”köyhempää” kuin se pääsato? Miten esimerkiksi on uuden perunan laita? Entäpä salaatit, yrtit ja muut nopeasti satoa tuottavat kasvikset?

Alkusadon ja pääsadon ravintosisällössä ei ole merkittävää eroa.

3. Millainen vitamiini- ja hivenainekattaus meillä on, jos tarjolla on vaikkapa uutta perunaa, salaatteja, lehtikaalia, tomaattia, retiisejä, yrttejä ja mansikoita.

Näistä kasviksista saamme runsaasti vesiliukoisia vitamiineja, kuten C-vitamiinia ja folaattia ja kivennäisaineita, kaliumia ja kalsiumia.

4. Ovatko satokauden alun vihannekset ja perunat herkempiä käsittelylle ruuanvalmistuksessa kuin myöhemmin?

Vitamiinien säilyvyyden kannalta ei ole suurta merkitystä, onko kyseessä varhais- vai myöhäissadon vihannes. Vitamiinien hävikkiin vaikuttavat ennen kaikkea kasvisten kuumentaminen sekä varastointiolosuhteet.

5 Miten alkukesän ruokailun vitamiinitasapainoa voisi vielä muuten parantaa?

Vitamiinitasapainosta huolehdit parhaiten syömällä monipuolisesti tuoreita kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

6. Jos tässä vaiheessa pakastimessa on vielä tuoreena pakastettua satoa viime kesältä, onko siinä enää lainkaan vitamiineja?

Nyrkkisääntönä on, että pakastetut kasvikset tulisi syödä ennen seuraavan vuoden satokautta. Vitamiinien säilyvyyden kannalta kriittisempää on kuitenkin pakastettujen kasvisten sulattaminen. Pakastetut kasvikset pitää sulattaa nopeasti esimerkiksi mikrossa, jolloin vitamiineja tuhoutuisi mahdollisimman vähän.

THL:n ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo vastaa lukijoidemme kysymyksiin etlehti.fi:ssä.

Kiinankaalissa on nitriittiä, lehtikaali ei maistu ja keräkaali ärsyttää suolta. Vihanneshyllyt ovat kaaleja pullollaan ja edullisiakin ovat – paitsi tuo muodikas lehtikaali.

Onko kaali niin epäterveellistä kuin joskus väitettiin?

– Kaalilaatikkoa

Asiantuntijan vastaus:

On totta, että kaalit voivat aiheuttaa herkkävatsaisille ikäviä oireita, kuten turvotusta, ilmavaivoja ja vatsakipuja.

"Kaalit voivat aiheuttaa herkkävatsaisille ikäviä oireita."

Jos näin tapahtuu, voi kaalit korvata muilla kasviksilla.

Kaalin poisjättäminen ruokavaliosta ei aiheuta puutoksia, jos ruokavalio sisältää kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

H.R.

Kysy mitä tahansa ravitsemuksesta

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Kuluttaja menee helposti sekaisin valtavassa omega-viidakossa. Mitä neuvoja on THL:n ravintogurulla?

Lukijan kysymys

Omega-3-rasvahappovalmisteita on kaupoissa satamäärin.

Mistä tietää niiden alkuperän ja rasvahappopitoisuudet? Purkin teksteihin ei ole luottamista.

– Jussiveli

Asiantuntijan vastaus

Omega-3-rasvahappojen pitoisuudet esitetään myyntipakkauksessa. Tietojen esittäminen on lain mukaan pakollista, joten voitte luottaa tietoihin.

Jos pakkauksesta ei kuitenkaan löydy asiallisia pitoisuustietoja eikä valmistajan tai myyjän yhteystietoja, tuote kannattaa jättää ostamatta.

Kalaöljyn alkuperästä voitte kysyä valmistajalta. Voitte joko soittaa valmistajan kuluttajapalveluun tai etsiä tietoa valmistajan nettisivuilta.
H.R.

Kysy mitä tahansa ravitsemuksesta

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Piilosuolaa on lähes kaikissa valmisruoissa. Miten varmistua siitä, että suolaa saa riittävästi vaan ei liikaa? Ravitsemusasiantuntijamme Heli Reinivuo vastaa.

Näin uutisen, jossa sanottiin, että eineksiinkin lisätään nyt suolaa. Mistä tässä on oikein kyse ja miksi näin tehdään? Eikö meitä suomalaisia ole juuri ripitetty siitä, että syömme liikaa suolaa? Olen 62-vuotias kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava nainen, liikatoimintaakin on ollut. Välillä tulee mieleen, että onko jodin saantini jotenkin häiriintynyt. Mistä ylipäätään tiedän, saanko riittävästi suolaa ja millaista suolan täytyy olla?

Nimimerkki Sekaisin suolasta

Suomalaisilla on havaittu lievä jodin puutos, minkä vuoksi eineksiin lisätään jodioitua suolaan tavallisen suolan sijasta.

Jodin puutteesta voi aiheutua kilpirauhasen suurentuma eli struuma. Jodia saamme jodioidun suolan lisäksi maidosta, kananmunasta ja kalasta. Hyvän määrän jodia saa, kun nauttii päivittäin maitovalmisteita sekä kalaa kaksi kolme kertaa viikossa. Lisäksi kotona kannattaa suosia jodioitua suolaa erilaisten gourmet-suolojen sijasta.

Ruokasuolan käyttöä ei kuitenkaan pidä entisestään lisätä.

Mitä sinä haluat kysyä ravitsemuksesta?

Onko sinulla mieltäsi vaivaava kysymys, johon haluaisit saada luotettavan vastauksen? ET:n asiantuntijat auttavat. Löydät heidät ja kysymysohjeet täältä.