Mikä avuksi kuiviin limakalvoihin?

Kuivat limakalvot aiheuttavat kipua seksin aikana, mitä pitäisi tehdä? Olen 55-vuotias nainen. Nimimerkki Nainen 55 vuotta

Naisen ikääntyessä hormonaaliset muutokset vaikuttavat limakalvojen kuntoon ja kuivuuteen. Oireina tästä saattaa seurata kirvelyä alapäässä, kipua yhdynnässä, virtsateiden ja emättimen tulehdusten lisääntymistä.  Itsehoitona kannattaa kiinnittää huomiota hygienian hoitoon, mutta kuitenkin muistaa että liiallinenkin pesu voi kuivattaa lisää limakalvoja. Kannattaa pitää myös kiristämättömiä alusvaatteita.

Seksissä kannattaa apuna käyttää liukuvoiteita, joita saa jo lähes kaikista kaupoista. Liukuvoidetta voi sipaista alapään limakalvoille ilman yhdyntääkin, sillä hyvä limakalvojen kunto ehkäisee tulehduksia. Liukuvoiteita on markkinoilla paljon erilaisia, ja niitä löytyy myös eri mauilla maustettuina. Jos käytät seksissä kondomia, niin liukuvoidetta ostaessa kannattaa muistaa tarkastaa, että sitä voi käyttää yhdessä kondomin kanssa.

Lääkäriin kannatta mennä jos epäilee tulehduksia, vaihdevuodet häiritsevät elämää tai jos itsehoidosta ei ole apua ongelmiin.

Seksuaaliterapeutti Sari Mäki rohkaisee koskettamaan eri tavoin eri alueilla.

Lukijan kysymys:

Seksielämämme on ollut aina sitä perinteistä.

Haluaisin tietää, missä miehen ja naisen erogeeniset pisteet sijaitsevat?

– Uusia alkuja

Asiantuntijan vastaus:

Erogeenisia alueita on paljon ja ne ovat aina yksilöllisiä, sillä jokainen kokee koskettamisen eri tavoin eri alueilla. Tärkeää on puhua kumppanin kanssa asiasta. Hyvältä tuntuvaa kosketusta voi lähteä etsimään esimerkiksi hieronnan avulla.

Koskettamisessa kannattaa käyttää erilaisia otteita ja pyytää kumppania kertomaan, miltä kosketus tuntuu.

Käsien lisäksi kosketuksessa voi käyttää esimeriksi huivia, höyhentä ja jääpalaa. Lisää intiimiyttä saa, kun koskee huulilla ja kielellä.

"Hieronnassa kostea käsi
ja keho kokevat
kosketuksen herkemmin."

Hieronnassa kostea käsi ja keho kokevat kosketuksen herkemmin. Apuna voi käyttää esimerkiksi hieronta- ja liukuvoidetta.

Voitte kokeilla erilaista kosketusta sukuelinten alueella, ja vaikkapa erilaisten välineiden avulla. Tämän lisäksi intiimialueen hieronta liukuvoiteella tai suuseksi voivat tuoda seksiinne uusia ulottuvuuksia. Välineisiin voi tutustua esimerkiksi RFSUn sivuilla.

Kysy mitä tahansa seksistä

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Lukijamme pohtii voiko 65-vuotiaana huomata olevansa lesbo tai homo. Näin vastaa asiantuntijamme Sari Mäki.

Kysymykseni on vähän nolo. Olen 65-vuotias nainen, lapsiakin on ja lapsenlapsia, ja elän mielestäni onnellisessa heterosuhteessa.

Viime aikoina on kuitenkin tuntunut siltä, että koko suhde on yhtä tyhjän kanssa. Miehelläni ja minulla on omat elämämme ja menomme – minä olen lastenlasten kanssa, hän kalassa tai töissä. Kaikki hänen tapansa ärsyttävät minua. Enkä halua viettää hänen kanssaan aikaa, etenkään makuukamarissa.

Mökkinaapurimme, ikäiseni nainen, sen sijaan tuntuu läheisemmältä. Nauramme usein, että jos olisimme lesboja, meillä olisi hyvä parisuhde! Onkohan tällaisia tunteita muillakin? Mistä tiedän, olenko sittenkään hetero? Nyt miehet tuntuvat tympeältä ajatukselta.

Nimimerkki Uskaltaisinko olla rohkea?

Kysymyksessäsi ei ole mitään noloa. On luonnollista pohtia omaa parisuhdetta, seksuaalisuutta tai seksuaalista suuntautumista. Eletty elämä muovaa meitä kaiken aikaa, ja oma suhde saattaa aika ajoin tuntua turhauttavaltakin.

On hyvä pysähtyäkin miettimään, mitä suhde mieheesi antaa sinulle? Miksi olet tässä parisuhteessa? Rakastatko edelleen miestäsi? Puhut kuitenkin onnellisesta suhteesta, mutta mitä se onnellisuus on suhteessanne? Onko suhteessa edelleen asioita, joiden puolesta olet valmis aloittamaan suhteen rakentamisen uudelleen miehesi kanssa? Pettämistä en suosittele kenellekään, joten olisi parempi, että selvittelet omia tunteitasi miestäsi kohtaan avoimesti.

Ihastuminen ja rakastuminen voivat osua kohdallemme milloin tahansa. Vaikka kuinka olisit ajatellut koko elämäsi olevasi hetero, ihastuminen voi suuntautua myös samaan sukupuoleen.

Ihastuminen ja rakastuminen voivat osua kohdalle milloin tahansa

Ihastuminen voi kääntyä rakkaudeksi. Toisaalta, jos aloittaisit suhteen tämän naisen kanssa, todellisuus voikin olla täysin toisenlainen, kuin mikä oma ajatuksesi siitä on nyt. Rakkaus ei ole pois keneltäkään toiselta. Siksi olisikin toivottavaa, että oma seksuaalinen suuntautuminen voisi olla sellainen kuin itse haluaa, ilman että pitäisi miettiä mitä muut tilanteesta ajattelevat.

Mitä sinä haluat kysyä seksistä tai parisuhteesta?

Haluatko vastauksen mieltä vaivaavaan kysymykseen? ET:n asiantuntijat auttavat. Asiantuntijat ja kysymisohjeet löydät täältä.

Onko seksi ilman kipuja mahdollista, jos kärsii alapään kuivuudesta? Katso, mitä ET-lehden asiantuntija vastaa.

Miten saisin helpotettua alapään kuivuutta? Mieheni toivoo yhä seksiä, mutta yhdyntä on kovin kivulias.

Lisäksi on toistuvia virtsatulehduksia.

Onko jotakin neuvoja asiaan?

Nimimerkki Kuiva ämmä

Kuivat limakalvot voivat lisätä tulehdusten riskiä, joten liukuvoiteet ovat ehdoton lisä seksissä. Liukuvoiteet lisäävät kummankin osapuolen nautintoa ja tuovat seksiin uudenlaisia tuntemuksia.

Liukuvoidetta voi sipaista alapäähän muulloinkin kuin vain seksiä harrastaessa. Vessakäyntien yhteydessä tapahtuva toistuva pyyhkiminen voi kuivattaa alapäätä lisää, joten siinä on hyvä myös vähän voidella.

Liukuvoiteen lisäksi itsehoitona kannattaa huolehtia hyvästä hygieniasta, mutta toisaalta liiallinen pesu voi ärsyttää limakalvoja. Vältä pikkuhousunsuojien jatkuvaa käyttöä ja pidä kiristämättömiä, hengittäviä alusvaatteita. Liukuvoiteista voi olla apua itsehoitona myös toistuvien virtsatietulehdusten ehkäisyssä.

Naishormoni estriolia sisältävistä voiteista tai emätinpuikoista on hyötyä, sillä ne vahvistavat emättimen limakalvoja. Näitä tuotteita voi kysyä apteekista. RFSU:n liukuvoiteet voit katsoa nettisivuilta rfsu.fi.

Lue myös: Seksuaaliterapeutti: "Kilpirauhasen vajaatoiminta voi viedä seksihalut"

 

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista. Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Uusi parisuhde kukoistaa, mutta sängyssä ei synny toivottua asiaa. Erektiota. Lue, miten seksuaaliterapeutti neuvoo ikäihmisiä toimimaan.

Olen uuden parisuhteen löytänyt 62-vuotias nainen.

Miesystävälläni on selvästi tarvetta läheisyyteen, seksiinkin, mutta erektiota ei tahdo tulla.

Riittääkö pelkkä hellyys ikämiehelle? Mitä tekisin?

Lue myös: Enemmän seksiä, vähemmän sydänvaivoja:
"Vaatii 2 orgasmia/viikko"

Nimimerkki Ulla-Maija

Parisuhteessa kannattaa puhua avoimesti omista ja kumppanin toiveista. Keskustelussa voi nostaa esiin parisuhteenne hyvät asiat, joista nautit hänen kanssaan. Samalla voit kertoa, mitä asioita kaipaat ja pyytää häntä kertomaan omista toiveistaan.

Jos keskustelussa nousee esiin toiveet seksistä, voitte yhdessä puhua lääkärin vastaanotolla käynnistä. Kun erektiohäiriöt ovat toistuvia, miehen terveydentilan on tarkastaminen suotavaa, sillä joskus diabetes tai sydänsairaudet voivat ilmetä alkavina erektiohäiriöinä.

Miehen ikääntyessä penis kaipaa voimakkaampaa kosketusta kuin aikaisemmin. Kumppanin aktiivisuus seksissä voi myös parantaa miehen erektiota.

Jos te molemmat kaipaatte seksiä, kannusta miestäsi avun hakemiseen. Nautintoa voi antaa kumppanille hyvin monin tavoin, ja sekin kannattaa huomioida.

Kiinnostava artikkeli:
Seksuaaliterapeutti Sari Mäki: "Tästä lisäpotkua nautintoon"