Tuntuuko, että rahat eivät riitä edes pakollisiin menoihin? Otatko pikavippejä maksaaksesi laskuja? Mitä maksuhäiriömerkintä tarkoittaa? Asiantuntija neuvoo, miten saat taloutesi kuntoon ja mistä saat apua.

1 Milloin on syytä huolestua omasta taloudesta?

Kun laskujen eräpäivät tulevat toistuvasti liian nopeasti tai kun asumiskulujen ja muiden pakollisten menojen jälkeen ei jää enää rahaa ruokaan ja lääkkeisiin. Talous on jo luisumassa käsistä, jos joutuu ottamaan pikavippejä maksaakseen laskuja.

2 Mitä kannattaisi tehdä ensiksi?

Tutki tiliotetta ja kirjaa ylös kuukauden kaikki tulot ja menot.

Jos mittatikuksi otetaan velkajärjestelyissä käytettävä maksuvara, verojen jälkeen käteen jäävästä tulosta vähennetään välttämättömät menot. Näitä ovat vuokra tai vastike, kotivakuutus, sähkölasku, terveydenhoitomenot ja vuosittain vahvistettava elinkustannus.

Elinkustannus on vuonna 2014 yksin­asuvalla 535 euroa ja pariskunnalla 900 euroa. Tällä summalla pitäisi pystyä maksamaan ruoka, puhelinlaskut, lehtitilaukset ja muut elämisen kulut.

Yli jäävä summa on se maksuvara, jolla velkajärjestelyssä oleva lyhentää velkaansa kuukausittain. Muilla tämä on se rahasumma, jolla maksetaan mahdollisia lainanlyhennyksiä ja josta kannattaisi kerätä puskurirahaa.

3 Entä jos rahaa on juuri ja juuri pakollisiin menoihin?

Etenkin vuokra tai vastike, sähkölasku, kotivakuutus ja puhelinkulut kannattaa maksaa ajoissa tai olla ainakin yhteydessä laskuttajaan, jos maksamisessa on vai­keuksia.Näitä sopimuksia on hankala uusia, jos saa maksuhäiriömerkinnän.

Yleensäkin kannattaa olla itse aktiivinen ja kysyä, voisiko maksaa laskun vaikka useammassa erässä. Maksusuunnitelmasta kannattaa myös pitää kiinni, jolloin velkoja voi joustaa uudestaankin.

4 Miten pääsen tilanteen herraksi?

Mieti, miten voisit muuttaa rahankäyttöäsi. Pienistä puroista kertyy yllättäen isoja summia.

Autatko esimerkiksi lapsia liikaa suhteessa tuloihisi, käytkö kahviloissa, teetkö heräteostoksia? Tilaatko nettikaupoista toistuvasti tavaraa?

Ostohetkellä parinkympin kuukausilyhennys uudesta tietokoneesta tuntuu pieneltä. Kun vastaavia laskuja on useita, koossa on iso summa.

Kotiin kertyneen ylimääräisen tavaran myymisellä voi paikata ainakin hetkellisesti tilin vajetta.

Onko sinulla realisoitavaa, jolla saisit kuitattua velat pois? Se on ainakin fiksumpaa kuin päätyä vippikierteeseen. Monissa pankkilainoissa on myös lyhennysvapaita kuukausia. Hyödynnä ne.

Jos sinulla on velaton omistusasunto, käänteinen asuntolainakin voi olla ratkaisu velkojen hoitoon.

5 Entä jos tämäkään ei riitä?

Maksamattomat laskut päätyvät lopulta perintään ja ulosottoon.
Ulosmittauksen määrä on keskimäärin kolmasosa nettotuloista.

Jos velkaa on korkeintaan 34 000 euroa, Takuu-Säätiö voi myöntää takauksen pankkilainaan, jolla velat maksetaan.

Joissain kunnissa myönnetään myös sosiaalisia luottoja. Järjestelylainaa lyhennetään oman laskennallisen maksukyvyn mukaisesti. Yhden lainan hoitaminen on huomattavasti edullisempaa ja helpompaa kuin useamman lainan lyhentäminen.

Näistä maksujärjestelyistä tulee kuitenkin luottotietoihin maksuhäiriömerkintä. Olisikin viisasta koettaa tasapainottaa taloutensa riittävän ajoissa.

Kun velkaongelma on pitkittynyt eikä maksuvara riitä kuukausieriin, ylivelkaantunut voi hakea käräjäoikeudesta pääsyä velkajärjestelyyn. Laki määrittää edellytykset ja esteet velkajärjestelyyn pääsemiselle. Edellytyksenä on henkilön itsestä riippumaton ja pysyvä maksukyvyttömyys kokonaisvelkamäärään nähden. Apua velkajärjestelyyn hakeutumisessa saa kotikunnan talous- ja velkaneuvonnasta.

6 Entä jos luottotiedot sitten menevät?

Se hankaloittaa elämää, kun luottokorttia ja uutta velkaa ei yleensä enää saa. Lisäksi uusien vakuutusten, puhelin- ja nettiliittymien hankkiminen vaikeutuu.

Luottotietomerkinnät säilyvät rekisterissä yleensä kolme vuotta. Aikaraja pitenee neljään, jos saa uuden maksuhäiriömerkinnän ennen vanhan poistumista. Velan maksaminen etuajassa ei poista häiriömerkintää.

7 Hävettää, ettei aikuinen osaa huolehtia raha-asioistaan!

Mennyttä on turha jäädä harmittelemaan, eikä häpeä auta mihinkään. Talouden epätasapainoon on monia syitä. Kohtuullisillakin tuloilla voi joutua vaikeuksiin, jos elämäntilanne muuttuu yllättäen.

Apua saa maksutta Takuu-Säätiön Velkalinjalta ja oman kunnan talous- ja velkaneuvonnasta. Yhteydenotto ei edellytä ylivelkatilannetta, vaan apua kannattaa hakea, jos raha-asiat mietityttävät. Pienituloisen tai ulosotossa olevan kannattaa myös tarkistaa, olisiko oikeutettu asumis- tai toimeentulotukeen.

Myös monissa seurakunnissa annetaan talousneuvontaa ja -apua.

Asiantuntijana takausjohtaja Minna Backman Takuu-Säätiöstä.

Ilmaista velkaneuvontaa

Takuu-Säätiön maksuton, valtakunnallinen neuvontanumero vastaa
0800 9 8009, arkisin 10.00 - 14.00

Velkalinjaan voi soittaa kaikkialta Suomesta maksutta ja keskustella nimettömänä  omista tai läheisen rahahuolista. Vaikeudet voivat olla pieniä tai suuria.

Keskusteluissa

 • kartoitetaan maksuvaikeuksia ja kokonaisvelkatilannetta; tuloja ja menoja sekä maksukykyä
 • kerrotaan eri velkojen järjestelykeinoista, sosiaalietuuksista ja taloudenhallintakeinoista
 • selvitetään mahdollisuuksia Takuu-Säätiön takauksen saamiseen
 • neuvotaan alkuun ja ohjataan hakemaan apua tarpeen mukaan

Puheluihin vastaavat Takuu-Säätiön työntekijät.

Kokeile!

Takuu-Säätiön talouspäiväkirjaa: www.talouspaivakirja.fi/

Mitä kuuluu elinkustannukseen?

Välttämättömät elinkustannukset henkilöä kohti vuonna 2014:

535,00 €/kk yksinasuva aikuinen/yksinhuoltaja
450,00 €/kk/henkilö 2 aikuista = 900,00 €
342,00 €/kk/henkilö 1. ja 2. lapsi
319,00 €/kk/henkilö 3. lapsi jne.
379,00 €/kk/henkilö 17 vuotta täyttänyt kotona asuva lapsi
379,00 €/kk/henkilö 18 vuotta täyttänyt kotona asuva opiskeleva lapsi

Välttämättömiin elinkustannuksiin varatuilla rahamäärillä katetaan:

 • ravinto- ja hygieniamenot
 • vaatekulut
 • vähäiset terveydenhoitomenot
 • lehtitilaukset
 • puhelinlaskut
 • paikallisliikenteen matkakulut (38.50 €)
 • mahdollisen auton käyttökustannukset
 • harrastus- ja vapaa-ajanmenot
 • muut kodin kulutusmenot (esim. maksullinen tv-kanava, internet, muut vakuutukset)

Asiantuntijana takausjohtaja Minna Backman Takuu-Säätiöstä.

ET-lehti on mukana Helsingin kirjamessuilla 27.–30. lokakuuta. Tule tervehtimään, hae ilmainen lahja ja osallistu lahjakortin arvontaan.

Helsingin kirjamessut järjestetään tänä vuonna 27.–30. lokakuuta Pasilan Messukeskuksessa.

ET-lehti on mukana menossa. Kirjamessuilta kannattaa etsiä ET-polkupyörä, sillä 1000 ensimmäistä saa noutaa sen luota ilmaisen lahjan, kirjaan kiinnitettävän ET-lukuvalon.

Samalla voit osallistua arvontaan, jonka voittaja saa 200 euron arvoisen lahjakortin Suomalaiseen kirjakauppaan. 

ET-lehti järjestää messuilla myös lukupiirin, jossa sinäkin pääset keskustelemaan kirjailija Teemu Keskisarjan kanssa perjantaina 28.10. klo 10.15-11.45. Keskisarjalta on juuri ilmestynyt kirja Hulttio – Gustaf Mannerheimin painava nuoruus. Lukupiiriin pääset ilmoittautumaan täältä.

Lue tästä Teemu Keskisarjan haastattelu, jossa hän kertoo Mannerheim-kirjan teosta.

Nähdään messuilla!

 

Historioitsija Teemu Keskisarja saneli koiraa ulkoiluttaessa kirjansa C. G. E. Mannerheimin murheellisesta lapsuudesta ja nuoruuden hulttiovuosista. Samaan tapaan on syntynyt moni muukin hänen kirjoistaan.

Historioitsija Teemu Keskisarja, 45, tykkää olla vastareaktio yleiselle mielipiteelle. Hän karsastaa suurmiesmyyttejä, mutta yhtä tympäisevältä tuntuu sankareiden painaminen lokaan.

Carl Gustaf Emil Mannerheimista hän innostui vasta, kun yleisen vinoilun ja homottelun lisäksi tarjolle tuli aiheesta  Keskisarjan omin sanoin "järkeenkäypää näkemystä". Sitä tarjosi kollega, historioitsija Lars Westerlund selviteltyään nuoren Mannerheimin aikaa Haminan kadettikoulussa.  

Tältä pohjalta Keskisarja alkoi kasata juuri ilmestynyttä kirjaansa Hulttio - Gustaf Mannerheimin painava nuoruus

Taakkana paska nuoruus

– Mannerheim oli hyvä jätkä, mutta ei sillä perinteisellä sinivalkoisella tavalla, vaan ihmisenä, joka selätti paskan nuoruutensa ilman psyykenlääkkeitä. Miten hän siinä onnistui – jotkut meistä vain ovat luonteeltaan muita kovempaa tekoa, Keskisarja sanoo.

Paskaan nuoruuteen kuului isä, joka jätti perheensä, ajautui vararikkoon ja näillä teoillaan saattoi vaimonsa ennenaikaiseen hautaan ja hajoitti lapsikatraan sukulaisten eläteiksi.

Vaikeuksia Gustaf keräsi itsekin hanakasti jo poikasesta aina kadettikoulusta erottamiseen saakka.

Ennen Mannerheim-teostaan Keskisarja on kirjoittanut vähintään yhden kirjan vuodessa aina siitä lähtien kun väitteli tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2006. Aihepiireinä ovat useimmin sota, rikokset ja talouselämä. 

– Vuosi riittää yhdelle kirjalle, jos pitempään jatkaa, sitten teksti vaan huononee.

Hulttio syntyi metsässä.

– Sanelin sen nauhalle, kävelin koiran kanssa. Isolta osalta kirjani tulevat näin, puhuttuna.

Puhtaaksikirjoittaja purkaa nauhat ja Keskisarja viimeistelee tekstin.

Myös työn alkuvaiheessa oli apuvoimia.

– Kolme motivoitunutta jatko-opiskelijaa, joiden väitöskirjat käsittelevät samankaltaisia aiheita, tekivät puolestani likaista arkistotyötä.

Häpeällisen vähän kaunokirjallisuutta

Keskisarjan teksti on vetävää ja rehevää, kaukana kuivakkaasta kronikoinnista. Kaunokirjallisuus, ainakaan uudempi, ei kuitenkaan ole ollut hänen innoituksensa lähteenä.

– Luen häpeällisen vähän kaunokirjallisuutta, käännösromaaneja en ole lukenut vuosikymmeniin, Keskisarja tunnustaa

Kotimaisessa kirjallisuudessa Keskisarja on jämähtänyt 50- ja 60-luvuille. Juoksuhaudantiet ja Puhdistukset hän tuntee vain nimeltä.

- Väinö Linna, Kalle Päätalo, hän luettelee suosikkejaan, Iijoki-sarjan olen lukenut monesti.

Ahkeran kirjoitustyön lisäksi Keskisarja esiintyy paljon.

– Se on iso osa työtäni, esiintymisiä voi olla satakin vuodessa. Tänä vuonna olen käynyt puhumassa muun muassa erään herätysliikkeen tilaisuudessa, Teatterikorkeakouussa ja kahdessa mielisairaalassa.

Helsingin Kirjamessuilla Hulttiosta pääsee keskustelemaan Teemu Keskisarjan kanssa ET:n lukupiirissä Messukeskuksessa perjantaina 28.10. klo 10.15-11.45. Ilmoittaudu lukupiireihin täältä.

Jukurit isännöi kotiotteluaan Jypiä vastaan lauantaina 8.10.miehekkään pinkeissä pelipaidoissa. Näin kerätään rahaa Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjaan. Hallilla saattaa näkyä myös runsaasti pinkkejä lankavyyhtejä ja kenties neulovia jääkiekkofanejakin!

Jukuri-organisaation koordinaattori Henna Huuhka kertoo unelmoineensa pitkään pinkeissä peliasuissa jäälle luistelevasta Jukuri-joukkueesta. Vierailijajoukkue Jypin kanssa on sovittu, että se pelaa ottelun mustissa eli kotipaidassaan. Tavallisesti Jypin vierasväri on valkoinen.

- Näin siksi, että pinkki erottuu paremmin mustan rinnalla, Huuhka toteaa tyytyväisenä.

Jukurit pelaavat pinkeissä pelipaidoissa täydet kolme erää. Ja miksi eivät pelaisi, sillä peliasut ovat väriä lukuunottamatta aivan normaalit.  Hyvän asian tukemiseksi pinkit pelipaidat huutokaupataan myöhemmin ja tuotto ohjataan lyhentämättömänä Syöpäsäätiölle. Pelipaidat kustantaa Jukureiden kumppanina mikkeliläinen Kuntokeskus Ote. 

Kuvassa pinkkiä paitaa arvioivat Jukureiden apuvalmentaja Ville Nieminen ja puolustaja Mikko Kokkonen.

Joskus hyvä asiaa saa yllättävätkin tahot innostumaan mukaan. Miten jääkiekko liittyy neulomiseen ja pehmeisiin, pinkkeihin lankavyyhteihin?

- Paljonkin, nauraa Mikkelin Kenkäveron toiminnanjohtaja Anne Ossi.

Kenkävero ja Taito Itä-Suomi on mukana Roosa nauha -kampanjassa, sillä lankojen myynnillä kerätään varoja Syöpäsäätiölle. Mutta nyt ensimmäistä kertaa lankakauppa jalkautuu hikisille jäähallin käytäville! Muutamia lapasiakin saadaan varmaan myyntiin.

- Meiltä Kenkäverosta lähtee 15-20 henkeä lähtee katsomaan peliä. Osa myy lankoja ständillä, osa kannustaa katsomossa. Moni aikoo laittaa pinkin lankavyyhdin kaulaan, se on trendikäs huivi. Minä olen ylittänyt itseni, ja yritän neuloa itselleni pinkin pipon. Vielähän tässä on aikaa.

 

Kenkäverossa valmistaudutaan matsiin. Anne Pitkänen on lähdössä ensimmäistä kertaa elämässään jääkiekon SM-liigan peliin. Vyyhti kaulassa tietysti! Raija Kääriäisellä pelipipo jo loppusuoralla.
Kenkäverossa valmistaudutaan matsiin. Anne Pitkänen on lähdössä ensimmäistä kertaa elämässään jääkiekon SM-liigan peliin. Vyyhti kaulassa tietysti! Raija Kääriäisellä pelipipo jo loppusuoralla.

MIKKELIN JUKURIT - JYP lauantaina 8.10. klo 19 Ikioma Areenalla.

Raviradantie 24 A, 50100 Mikkeli.

Tietokonepelit sopivat kaiken ikäisille. Pelivälineeksi käy myös älypuhelin tai tabletti, ja ilmaisten pelien valikoima on valtava.

Riikka Marttinen ja Jouni Ahonen työskentelevät Lähiverkko-projektissa, jonka tavoitteena on kehittää ikäihmisten taitoja ja tietoja tietotekniikassa. Digitaalinen pelaaminen kuuluu vahvasti projektiin.

– Pelit ovat hyvä tapa pysyä mukana kehittyvässä teknologiassa ja nykymaailmassa, Jouni toteaa.

Moni ikäihminen on suhtautunut kielteisesti tietokoneisiin, mutta tilanne on muuttumassa.

– Olemme huomanneet, että aivan viime vuosien aikana asenteet tietotekniikkaa kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi. Nykyään on lähes pakko ottaa tekniikka osaksi arkea pysyäkseen yhteiskunnassa aktiivisesti mukana, Riikka toteaa.

Tietokonetta takomaan

Suomen suosituin digitaalinen peli on pasianssi. Sitä lätkitään niin tietokoneella, älypuhelimilla kuin tableteillakin. Jos pasianssin pelaaminen alkaa kyllästyttää, on internetissä lukuisia ilmaisia pelejä, jotka toimivat tietokoneen verkkoselaimessa.

Pelejä on monenlaisia pulma- älypeleistä urheilu- ja sotapeleihin. Yhteistä on, että pelaaminen on helppo aloittaa, eikä pelin parissa välttämättä tarvitse viihtyä kuin hetki. 

Pelikone-sivulla on iso valikoima monenlaisia nettipelejä. 

Jouni kiertää ympäri Suomea järjestämässä erilaisita tietotekniikka-aiheisia tilaisuuksia. Hänen kokemuksensa mukaan digitaalisiin peleihin on helpompi tarttua, jos niissä on jotain ennestään tuttua.

– Tietovisat kiinnostavat, vaikkei olisi koskaan pelannut digitaalisia pelejä. Niitä on mukava pelata porukallakin.

Erilaisia tietokilpailuja löydät esimerkiksi Älypää-verkkosivulta. 

Helpompaa tekniikka

Älypuhelimet ja etenkin tablettitietokoneet helpottavat tietotekniikan pariin astumista. Niillä voi pelata samanlaisia nettipelejä kuin tietokoneellakin. Lisäksi niihin voi hankkia varta vasten näitä laitteita suunniteltuja mobiilipelejä. Ne ovat usein ilmaisia tai korkeintaan parin euron hintaisia. Monessa pelissä voi ostaa lisäominaisuuksia, mutta ilman niitäkin pärjää. Pelaamiseen sopivan kännykän tai tabletin saa jo reilulla satasella.

Applen iPhone- ja iPad-laitteisiin pelit hankitaan App Storesta, Android-puhelimien ja -tablettien kauppa on nimeltään Google Play ja Lumia-puhelimiin (ja muihin Windos-puhelimiin) Microsoft-kaupasta. Viimeksi mainitun valikoima on kahta edellistä pienempi, eikä kaikkia suosikkpelejä välttämättä ole tarjolla.

Tällä hetkellä suosituin – tai ainakin näkyvin – peli on Pokémon Go, jonka pelaaminen vaatii kävelyretkiä, joiden aikana etsitään pelin hahmoja varusteita. Peli sopii erinomaisesti ylisukupolviseen pelaamiseen, sillä isovanhemmat voivat hyvin lähteä mukaan kävelyille.

– Toiminnassamme on mukana isovanhempia, jotka ovat hienosti ottaneet pelaamisen yhdeksi tavaksi viettää aikaa ja tutustua lastenlasten elämään, kertoo Riikka Marttinen.

Lue lisää: Pelaako lapsenlapsesi Pokémon Go -peliä? Tämä sinun tulisi tietää siitä.

Suomalaiset ovat onnistuneet keksimään monta supersuosittua mobiilipeliä. Niistä kaupallisesti merkittävin on Clash of Clans. Se on yksinkertainen strategiapeli, jossa kehitetään omaa kylää ja käydään nopeita taisteluita muita pelaajia vastaan.

Hay Day -pelissä taas rakennetaan oma maatila, josta yritetään saada mahdollisimman menestyvä. Molempia pelejä voi pelatata vaikka vain minuutin kerrallaan, mutta niiden parissa voi viettää pitkänkin ajan.

Angry Birds -pelit olivat muutama vuosi sitten valtavan suosittuja ja niillä on vieläkin miljoonia pelaajia. "Änkkäreissä" on tarkoituksena ampua erilaisilla linnuilla rikki ilkeiden sikojen linnoituksia. Hassusta ideasta huolimatta pelit vaativat ongelmanratkaisukykyä ja tarjoavat sopivasti haastetta. Toinen suosittu aivopähkinäpeli on Candy Crush, joka on hiukan kuin moderni versio vanhasta jätkänshakista.

Hyötyä huvista

Ajanvietteen voi ottaa myös oppimisen kannalta. Esimerkiksi Wordbase-sanapeli on erinomainen tapa virkistää sanavarastoa suomeksi tai vaikkapa englanniksi. Pelissä etsitään kirjainjoukosta sanoja. Mitä pitempi sana, sitä enemmän pisteitä. Matematiikan taitoja taas voi verestää sudoku-peleillä.

Riikka Marttinen ja Jouni Ahonen neuvovat kyselemään mitä muut pelaavat ja katselemaan kun he pelaavat.

–Pelaaminen on hauskaa ja pelaaminen kuuluu kaikille. 

Info

Pelitapahtumia senioreille

8.11.2016 Lähiverkko ry järjestää Kaikki pelaa -seminaarin Kuntatalossa Helsingissä kello 8.30–16. Tapahtumaan mahtuu mukaan 250 ensiksi ilmoittautunutta. 

14.11.2016 järjestetään Kampin palvelukeskuksessa kaikille avoin pelitapahtuma senioreille kello 14.30–16.30. 

Lähiverkkon nettimateriaalit

Eläkeliittolla ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:llä on yhteinen viisivuotinen kehittämishanke, jota rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Lähiverkon sivuilla on mainioita ideoita tietotekniikan käyttöön.

Agenteista apua

Muutamissa kouluissa toimii koulutettuja oppilasagentteja, jotka tukevat koulukavereiden lisäksi myös opettajia tietoteknisissä asioissa. Oppilasagentit voivat myö vierailla esimerkiksi palvelutaloissa pelaamassa asiakkaiden kanssa.