Läheinen kuolee - näin järjestät hautajaiset

620x0 6280

Kun läheinen kuolee, täytyy hoitaa hautajaiset, hautapaikka ja muistaa irtisanoa sähkösopimus. Mitä muita käytännön asioita täytyy muistaa?

1 Tätini oli perheetön ja asui yksin kissansa kanssa. Olemme sopineet omaisten kesken, että minä huolehdin hautajaisista ja ryhdyn pesänhoitajaksi. Mistä aloitan?

Lemmikeistä on huolehdittava heti, samoin kannattaa tyhjentää jääkaappi, viedä roskat ja ohjata tätisi posti tulemaan sinulle, koska olet pesänhoitaja. Hae myös tätisi tavarat sairaalasta. Katso, löytyisikö tätisi papereiden joukosta hautaussuunnitelma tai hautaustestamentti. Ota yhteyttä hautaustoimistoon.

2 Tätini halusi tuhkauksen ja hautapaikan kotikunnastaan. Hän erosi kirkosta joitakin vuosia sitten, mutta kertoi meille omaisille, että haluaa tulla siunatuksi. Onko se mahdollista?


On mahdollista, mutta ei varmaa. Myös kirkkoon kuulumaton voi saada kirkollisen siunauksen, mutta vain, jos pappi voi olla vakuuttunut siitä, että vainaja sitä todella toivoi. Keskustele asiasta papin kanssa. Kirkkoon kuulumattomalta peritään yleensä vuokraa kirkon tai siunauskappelin käytöstä.

3 Entä jos rahat eivät riitäkään hautajais­kuluihin?

Kerro hautaustoimistossa, paljonko hautajaisiin on käytettävissä rahaa, niin suunnitelmat tehdään sen mukaan. Monilla hautaustoimistoilla on nettisivut hintatietoineen. Kysy tätisi viimeiseltä työnantajalta mahdollisesta hautausavustuksesta.
Jos vainajan omat varat eivät riitä hautauskuluihin, voit hakea tätisi kotikunnan sosiaalitoimistosta maksusitoumusta, joka kattaa välttämättömät hautauskulut.

4 Haluaisin kutsua hautajaisiin tädin ystäviä, mutta en varmaankaan tunne heitä kaikkia.

Nimiä voi löytyä tätisi allakasta tai osoitekirjasta, ja ystävätkin saattavat tietää toisistaan. Naapureissakin voi olla tätisi ystäviä. Jos laitat kutsun kuolinilmoituksen yhteyteen, voit liittää siihen yhteystietosi ja pyytää ilmoittamaan osallistumisesta muistotilaisuuteen.

5 Minne kaikkialle minun pitää ilmoittaa tätini kuolemasta?

Pankille sinun on pesänhoitajana hyvä ilmoittaa kuolemasta pian epäselvyyksien välttämiseksi. Pankki, Kela, eläkelaitokset ja lukuisat muut tahot saavat kuolintiedot suoraan väestötietojärjestelmästä, mutta toisinaan viiveellä. Eläkelaitokseen voit ilmoittaa, jos haluat, ettei tilille ehdi tulla turhia eläkkeitä ja takaisinperimisiä.

Katkaise suoraveloitukset heti, ettei tililtä mene turhia kuluja. Varsinkin jos vainajan varat ovat vähäiset, maksetaan ensisijaisesti hautauskulut ja pesän selvityskulut. Niiden jälkeen tulevat muut kulut.

Älä kiirehdi pankkitilin sulkemisessa; tililtä voit hoitaa kuolinpesän kuluja ja sille voi vielä olla tulossa esimerkiksi veronpalautuksia. Irtisano pankin maksupalvelu vasta sen jälkeen, kun tiedät, ettei maksupalveluun liittyviä maksuja enää tule. Älä hävitä tätisi pankkikortteja, sillä ne on palautettava pankille tilejä lopetettaessa.

Ilmoita kuolemasta tätisi vakuutusyhtiöön. Mahdollisia korvauksia pitää hakea erikseen. Myös yhdistyksille, joihin tätisi kuului, kannattaa ilmoittaa kuolemasta jäsenmaksujen lopettamiseksi.

6 Mitä muuta pitää muistaa tehdä?

Irtisano vuokrasuhde ja tarpeen mukaan muitakin sopimuksia kuten puhelin, internet, tv-lupa, satelliitti- tai kaapeli-tv, lehtitilaukset ja ateriapalvelu.

Anna mahdollinen testamentti tiedoksi kaikille perillisille ja teetä perukirja kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Perukirja on tehtävä, vaikka vainajalta ei jäisi lainkaan omaisuutta. Muuten voit joutua pesänhoitajana vastuuseen tätisi veloista.
Pidä tallessa kuitit omista matka- ja muista kuluistasi pesän hoidossa.

7 Entä jos tekisin perukirjan itse? Monethan tekevät. Tädillähän oli vain jonkin verran säästöjä ja tavallisia kodin tavaroita, joten perukirja on varmaan helppo tehdä.

Mutta oliko hänellä velkoja? Jos oli, teetä perukirja ammattilaisella oman vastuusi minimoimiseksi. Jos velkoja ei ole, voit hyvin tehdä sen itse. Neuvoja saat mm. verotoimistosta.

8 Miten tarkkaan perukirja pitää tehdä ja onko siinä muoto­vaatimuksia?

Katso mallia asiakirjaoppaasta tai osta kirjakaupasta lomake perukirjan tekoa varten. Kun täytät lomakkeen huolellisesti, muotovaatimukset täyttyvät. Perukirjaa varten tarvitaan kaksi uskottua miestä, jotka vakuuttavat, että kaikki ilmoittamasi omaisuus on merkitty perukirjaan. Uskotut miehet voivat olla ulkopuolisia tai kuolinpesän osakkaita.

9 Voinko minä tehdä perinnön­jaonkin?

Voit, mutta vain yhteistuumin muiden perillisten kanssa. Sopua kannattaa vaalia, sillä muuten on turvauduttava ulkopuoliseen pesänjakajaan. Yhteisymmärryksessä osakkaat voivat tehdä jaon miten haluavat ja säästää näin pesänjakajan palkkioissa.      

Asiantuntijoina mm. varatuomari Pirkko Kemppainen ja Hautaus­toimistojen liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius.

 

Tärkeät paperit

 • Kuolintodistus, johon sisältyy myös hautauslupa, lähtee sairaalasta tai hoitaneelta lääkäriltä väestö­rekisterin pitäjälle. Yksi kappale annetaan omaiselle.
 • Virkatodistus vainajan viimeisestä seurakunnasta tai väestörekisteristä riittää pankille, kun maksetaan vainajan tililtä kuolemaan liittyviä kuluja. Kuolintodistusta ei tässä tarvita, vaikka moni niin luulee.
 • Valtakirja kuolinpesän osakkailta tarvitaan pankkitilin käyttöön, jos on muita kuin kuolemaan liittyviä kuluja. Tällöin pankki vaatii myös perukirjan ja sukuselvityksen kuolleesta sekä virkatodistukset perillisistä ja testamentinsaajista. Muutkin viranomaiset saattavat tarvita yhtä täydellistä selvitystä vainajan oikeudenomistajista. Valtakirja tarvitaan myös kuolin­pesän omaisuuden myymiseen.
 • Perukirja on luettelo kuolinpesän varoista ja veloista. Se on tehtävä kolmen kuukauden sisällä kuolemasta ja toimitettava verotoimistoon kuukauden sisällä perunkirjoitustilaisuudesta. Perukirjaa varten on hankittavaaukoton sukuselvitys eli virkatodistukset kaikista seurakunnista, joihin vainaja on kuulunut 15 vuotta täytettyään. Niistä täytyy käydä ilmi vainajan perilliset. Lisäksi
 • tarvitaan perillisten ja testamentinsaajien virkatodistukset, ns. elää-todistukset.
 • Perinnönjakokirjassa on oltava kaikkien perillisten hyväksyntä perinnönjaosta. Perinnönjakokirjaan tarvitaan kaksi ulkopuolista todistajaa. Varojen jakoa varten pankille on toimitettava perukirja, perinnön­jakokirja, vainajan sukuselvitys ja perillisten virka­todistukset (elää-todistukset).
 • Veroilmoitus kuolinvuodelta pitää tarkistaa.

Tiesitkö että...

 • Hautapaikan hinta on sama kirkkoon kuuluvilleja kuulumattomille.
 • Nainen voi olla arkunkantajana.
 • lähävaraisen vainajan välttämättömiin hautaus­kuluihin – halvimpaan arkkuun, hautapaikkaan jakuljetuksiin – voi hakea toimeentulotukea tämän kotikunnalta. Tuki ei koske muistotilaisuutta eikä hautakiveä. Jos kuolinpesästä löytyy omaisuutta hautajais­kustannusten verran, tukea ei anneta.
 • Useimmilla hautaustoimistoilla on puhelinpäivystys ympäri vuorokauden.
 • Omat hautajaisensa voi suunnitella etukäteen.
 • Kaavakkeita saa hautaustoimistoista.
 • Hautaustestamentti sitoo omaisia, hautaussuunnitelma ei. Omaisten tulisi kyllä noudattaa myös hautaussuunnitelmaa, jos suinkin mahdollista.
 • Oikeusaputoimisto veloittaa perukirjan teosta paitsi kuolinpesän bruttovarallisuuden, myös asiakkaan eli pesän ilmoittajan tulojen ja varallisuuden perusteella.
 • Myös alaikäisestä vainajasta on toimitettava perukirja.
 • loulukuusta 2011 lähtien vainajan koko sukuselvityksen saa kerralla yhtenä asiakirjana. Siihen asti on sukuselvitykset tilattava erikseen jokaisesta seurakunnasta.
 • Taloyhtiön suruliputus on yleensä maksullinen.

Muista myös

 • Mitätöidä vainajan passi, henkilökortti ja ajokortti
  leikkaamalla niistä kulma pois.
 • Kerätä muiden hallussa olevat avaimet.
 • Hyvä olisi poistaa Facebookin ja muiden internet-
  sivustojen profiilit, sähköpostiosoitteet ja muut yhteystiedot. Ota yhteyttä näiden palveluiden ylläpitoon.

Lue lisää

Kysymys: Kuka ilmoittaa omaisille?

Tekisinkö testamentin?

ET-lukijoiden runoja

Lisätietoja: www.evl.fi , www.siviilihautajaiset.fi, www.oikeus.fi,
www.om.fi, www.maistraatti.fi, www.vero.fi.

Muistilistoja omaisille saa hautaustoimistoista ja seuraavista linkeistä:

http://www.hautajaiset.net/luterilaiset-hautajaiset/muistilista.html

http://www.vantaanseurakunnat.fi/vsrky/toimitukset/hautaus/hautajaisvalmistelut/muistilista

 

 

 

9 Kommentoi kirjoitusta

Kommentit

 
Vierailija 1/9

Itselleni ajankohtaista. Yksi asia on kyllä tosi hankala hoitaa ...en ole vieläkään saanut poistettua edesmenneen veljeni facebook profiileja, joita hänellä oli kaksi. Kaikista yhteydenotoista ylläpitoon huolimatta ei minkäänlaista vastausta tahi ohjetta ole saatu. Todella ikävää :-\ Olisi mahtavaa jos osaisitte neuvoa kuinka tuo profiilin poisto tulee tehdä...

[quote author="Vierailija" time="19.06.2013 klo 13:21"]

Itselleni ajankohtaista. Yksi asia on kyllä tosi hankala hoitaa ...en ole vieläkään saanut poistettua edesmenneen veljeni facebook profiileja, joita hänellä oli kaksi. Kaikista yhteydenotoista ylläpitoon huolimatta ei minkäänlaista vastausta tahi ohjetta ole saatu. Todella ikävää :-\ Olisi mahtavaa jos osaisitte neuvoa kuinka tuo profiilin poisto tulee tehdä...

[/quote]
 
Vierailija 2/9

hei, kokemuksesta tiedän että tuon profiilin poistoon tarvittiin kuolitodistus ja vieläpä virkatodistus että olen vainajan sisar!!! Puhelimitse sain sovittua että profiili "lukittiin" eli sinne ei tulvinut enää osanottoviestejä tai "minä suren enempi kuin tuo toinen..."

[quote author="Vierailija" time="31.07.2013 klo 11:56"]

hei, kokemuksesta tiedän että tuon profiilin poistoon tarvittiin kuolitodistus ja vieläpä virkatodistus että olen vainajan sisar!!! Puhelimitse sain sovittua että profiili "lukittiin" eli sinne ei tulvinut enää osanottoviestejä tai "minä suren enempi kuin tuo toinen..."

[/quote]
 
Vierailija 3/9

Moni suomalainenhan on asunut ulkommailla, pitää muistaa hankkia virkatodistukset myös sieltä. Tässä asiassa ulkoministeriö/konsulaatti auttaa.

[quote author="Vierailija" time="28.09.2014 klo 09:49"]

Moni suomalainenhan on asunut ulkommailla, pitää muistaa hankkia virkatodistukset myös sieltä. Tässä asiassa ulkoministeriö/konsulaatti auttaa.

[/quote]
kirsikankukka55
kirsikankukka55 4/9

Yllättävän paljon muistettavaa ja suljettavaa on läheisen kuoltua. Ja kun itse on sokkitilassa ja pitäisi kaikkea muistaa.....ei ihan helppo yhtälö. Ja yleensä vielä hyvin lyhyellä aikavälillä.....on siinä haastetta.

[quote author="kirsikankukka55" time="28.09.2014 klo 10:41"]

Yllättävän paljon muistettavaa ja suljettavaa on läheisen kuoltua. Ja kun itse on sokkitilassa ja pitäisi kaikkea muistaa.....ei ihan helppo yhtälö. Ja yleensä vielä hyvin lyhyellä aikavälillä.....on siinä haastetta.

[/quote]
 
Vierailija 5/9

Hesassa asuva tätini kuoli v.1997. Hoidin kaikki järjestelyt ja voin sanoa että siinä tilanteessa skarppasin aivan erityisesti. Tädin asunnon tyhjennys oli surutyötä parhaimmillaan ja kun lapseton täti oli asunut eläessää ainakin kymmenessä seurakunnassa, oli sukuselvitys melkoinen urakka. Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin; Siinä yhteydessä innostuin sukututkimuksesta.

Pesänhoitajan paikka on tuulinen, mutta hengissä selvisin. Jälkeenpäin tuli vielä perintökyselyitä tädin, jo aiemmin kuolleen miehen sisarusten lapsilta. Heillä olisi ollut oikeus perintöön, pääsäännön mukaan, mutta tädin varallisuus oli karttunut hänen leskenä ollessaan.

 

 

[quote author="Vierailija" time="28.10.2014 klo 22:53"]

Hesassa asuva tätini kuoli v.1997. Hoidin kaikki järjestelyt ja voin sanoa että siinä tilanteessa skarppasin aivan erityisesti. Tädin asunnon tyhjennys oli surutyötä parhaimmillaan ja kun lapseton täti oli asunut eläessää ainakin kymmenessä seurakunnassa, oli sukuselvitys melkoinen urakka. Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin; Siinä yhteydessä innostuin sukututkimuksesta.

Pesänhoitajan paikka on tuulinen, mutta hengissä selvisin. Jälkeenpäin tuli vielä perintökyselyitä tädin, jo aiemmin kuolleen miehen sisarusten lapsilta. Heillä olisi ollut oikeus perintöön, pääsäännön mukaan, mutta tädin varallisuus oli karttunut hänen leskenä ollessaan.

 

 

[/quote]
 
Vierailija 6/9

Eikö hautaan pääse ilman arkunkantajia? Onko heitä pakko olla ja montako?

[quote author="Vierailija" time="03.01.2015 klo 18:12"]

Eikö hautaan pääse ilman arkunkantajia? Onko heitä pakko olla ja montako?

[/quote]
 
Vierailija 7/9

Tavallisesti arkkua kantaa kuusi ihmistä, neljälläkin voi pärjätä, sehän riippuu matkasta ja arkun painosta. Jos taas tuhkataan, ei kantajia tarvita. Etkö ole ollut koskaan hautajaisissa?

[quote author="Vierailija" time="03.01.2015 klo 20:22"]

Tavallisesti arkkua kantaa kuusi ihmistä, neljälläkin voi pärjätä, sehän riippuu matkasta ja arkun painosta. Jos taas tuhkataan, ei kantajia tarvita. Etkö ole ollut koskaan hautajaisissa?

[/quote]
 
Vierailija 8/9

Minä sain poistettua Asetusten kautta, kun laitoin muutaman viittauksen FB-sivuihin, joissa asiaa oli käsitelty. Tuli oikein ystävällinen suomenkielinen viesti sieltä sen jälkeen.

[quote author="Vierailija" time="05.03.2015 klo 22:06"]

Minä sain poistettua Asetusten kautta, kun laitoin muutaman viittauksen FB-sivuihin, joissa asiaa oli käsitelty. Tuli oikein ystävällinen suomenkielinen viesti sieltä sen jälkeen.

[/quote]
 
Vierailija 9/9

"Älä hävitä ... pankkikortteja, sillä ne on palautettava pankille tilejä lopetettaessa."

-tämä on kokemukseni mukaan väärää tietoa; pankki sulkee heti vainajan kortin ja pyytää tuomaan sen pankkiin.  Näin teinkin.

[quote author="Vierailija" time="22.06.2015 klo 22:52"]

"Älä hävitä ... pankkikortteja, sillä ne on palautettava pankille tilejä lopetettaessa."

-tämä on kokemukseni mukaan väärää tietoa; pankki sulkee heti vainajan kortin ja pyytää tuomaan sen pankkiin.  Näin teinkin.

[/quote]
Kommentoinnin säännöt
Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä
Kommentoidaksesi nimimerkillä kirjaudu sisään