Harva suomalaisnainen on tyytyväinen ulkonäköönsä ja iän myötä vielä vähemmän. Naisilla ei ole mitään häpeämistä – sen kertovat Mirkku Merimaan ja Niina Stoltin upeat kuvat sekä video Liisasta, Riitasta ja Leenasta.

Helsinkiläiset valokuvaajat Mirkku Merimaa, 46, ja Niina Stolt, 35, haluavat muuttaa suomalaisnaisten käsitystä itsestään ja ulkonäöstään Ihana nainen -projektillaan.

Ihana nainen alkoi Mirkun ja Niinan halusta tehdä yhdessä jotain kaunista ja ihanaa. Mirkku oli nähnyt ulkomaisissa lehdissä juttuja naisten ”kauneuspäivistä” ja niiden kuvauksista. Sillä ajatuksella naiset lähtivät liikkeelle kaksi vuotta sitten.

– Valokuvaajina teemme mahdollisimman kauniita kuvia, ja Ihanan naisen avulla halusimme tuoda esiin sitä, että kauneus ei ole vain nuorten ja laihojen etuoikeus. Kaikki ovat kauniita omalla tavallaan, Niina sanoo.

Lue juttu: Vuokko, 60, oli yksi ET-lehden voittajista – tältä hän näyttää nyt

Monella on vääristynyt käsitys ulkonäöstä

Pian kävi ilmi, että Ihana nainen oli enemmän kuin kauniin kuvan tekemistä.

– Kuvaus ei ollutkaan sen jutun ydin, vaan elämys, hyvä fiilis, joka yhdessä tekemisestä tuli niin päähenkilölle kuin meille kuvaajille ja stylistillekin, Niina kertoo.

– On huikeaa nähdä muutos, joka naisissa tapahtuu. Usein he tulevat aamulla studion ovesta sisään vähän hartiat lysyssä. He lähtevät kuvauksen jälkeen pää pystyssä, ryhdikkäässä asennossa, josta voi lukea, että ”olen hieno tyyppi”, Mirkku sanoo.

Lena Salmi halusi Ihana nainen -hemmottelupäivään ja -kuvaukseen, kun hän oli nähnyt valokuvaaja Mirkku Merimaan stailaavan ja kuvaavan erästä tuttavaansa.
Lena Salmi halusi Ihana nainen -hemmottelupäivään ja -kuvaukseen, kun hän oli nähnyt valokuvaaja Mirkku Merimaan stailaavan ja kuvaavan erästä tuttavaansa.

Lue lisää: Lena Salmi, 62, kuvauksissa: "Sain maailman kauneimmalta äidiltäni vain siniset silmät"

Ihana nainen on Mirkulle ja Niinalle työtä, mutta myös projekti, jolla he haluavat ”parantaa maailmaa yksi nainen kerrallaan”.

– Suuri osa suomalaisnaisista ei ole tyytyväisiä vartaloonsa tai kasvoihinsa, ja monella on lisäksi suorastaan vääristynyt käsitys omasta ulkonäöstä. ”Silmäluomet ovat turvoksissa” tai ”pitäisi laihduttaa”, he sanovat. Tämä kuvaussessio on meidän tapamme muuttaa naisen käsitystä itsestään, Mirkku sanoo.

Katso lisää Helen Jilertin päivästä ja ajatuksia kauneudesta tästä.

 

 

 
 
 

 

Nainen on ihana, jopa upea vanhetessaankin. Sen osoittavat valokuvaajapari Nina Ståltin ja Mirkku Merimaan upeat kuvat ja vahvojen suomalaisnaisten tarinat.

ET ja Ihana nainen -projektin kuvaajat Mirkku Merimaa ja Nina Stålt järjestivät yhteisen valokuvanäyttelyn upeista 55+ naisista toukokuussa 2016. Näyttely oli avoinna yleisölle Helsingissä Sanomatalossa.

Näyttelyssä tavalliset suomalaiset naiset kertovat suhteesta vanhenemiseen, ulkonäköön ja omaan vartaloon. Kuvissa heidät kuvataan kauniisti ja imartelevasti. Julkaisemme näyttelyn kuvia ja naisten tarinoita myös verkkosivuillamme.

Tarinat löydät TÄÄLTÄ

tai kirjoittamalla osoitekenttään:

www.etlehti.fi/alue/ihananainen

Lahtelainen Helinä Raine on oppinut hellimään itseään vasta päälle viisikymppisenä. Helinä oli mukana Ihana nainen -elämyksessä.

”Nautin kolmen tyttären äitinä olemisesta yli kaiken, mutta ruuhkavuosien aikana en juurikaan kiinnittänyt ulkonäkööni huomiota. Opettelin vasta päälle viisikymppisenä hellittelemään itseäni. Ajattelen nykyään niin, että paras ystäväni olen minä itse. Välillä kysyn peilikuvaltani, että voisinko mennä vaikkapa Ihana nainen –kuvaukseen ja vastaan, että ilman muuta. Saatan myös ostaa itselleni jonkun vaatteen tai pienen matkan.

Lapsuudenkodissani ei erityisemmin harrastettu koristautumista. Äitini ompeli minulle kyllä vaatteita ja juhliin pukeuduttiin vähän paremmin. Äiti myös käytti huulipunaa, ihan loppuun asti, ja minäkin muistan aina punata huulet, vaikka muuten en meikkaisikaan.

On tärkeää nähdä itsensä joskus laitettuna ja nättinä. Olen saanut ystäviltä ja tutuilta paljon kehuja ja kannustusta Ihana nainen –kuvista, ja se on antanut voimaa. Jos olisin päässyt kokemaan tämän 20 vuotta sitten, olisin saattanut muuttaa elämääni ratkaisevalla tavalla. Mutta vieläkin voi tapahtua ihan mitä vain ihanaa.”

Helinä osallistui Ihana nainen -kuvauselämykseen ja ET:n ihana nainen -kuvauselämykseen. Katso tästä upeat näyttelykuvat ennen ja jälkeen.

 

 

Luxemburgissa asuva Marja Tulokas, 60, on huomannut, että Keski-Euroopassa pohjoismaalaisia naisia ei pidetä yhtä naisellisina kuin sikäläisiä naisia.

"Minulla oli lapsena ystävä, joka sanoi, että hän haluaisi olla poika, jotta hän voisi tehdä enemmän asioita. Itse en ajatellut niin. Minusta tytöt pystyivät tekemään ihan samoja juttuja kuin pojat.

Vartuin maatilalla yhden siskon ja kolmen veljen kanssa, ja erityisesti äiti piti tärkeänä sitä, että meitä kohdeltiin tasavertaisesti. Äitini oli keskusteleva, ja hänellä oli modernit mielipiteet ja asenteet.

Suomessa ollaan tasa-arvon suhteen edistyksellisempiä kuin Keski-Euroopassa, missä naisia on vielä paljon kotirouvina. Toisaalta siellä pohjoismaalaisia naisia ei pidetä yhtä naisellisina kuin sikäläisiä naisia.

Naisena olemisessa on parasta se, että elämänpiirimme on usein laajempi kuin miehillä. Esimerkiksi työelämästä eläkkeelle siirryttäessä miesten on vaikea löytää itselleen uusia rooleja. Me naiset taas vaihdamme sujuvasti töiden parista harrastuksiin ja uusiin sosiaalisiin ympyröihin.”

Marja osallistui Ihana nainen -kuvauselämykseen ja oli mukana ET:n Ihana nainen -valokuvanäyttelyssä Sanomatalossa toukokuussa. Katso tästä upeat muutoskuvat ennen ja jälkeen!

Vierailija

Marja Tulokas, 60, Luxemburg: "Suomessa ollaan tasa-arvossa edellä"

En oikein usko, että Suomessa oltaisiin tasa-arvossa edellä verrattuna koko Keski-Eurooppaan. En halua mitenkään astua Marja Tulokkaan varpaille. Ihmettelen vain, että hän yleistää näkemyksiään ikään kuin ne koskisivat koko Keki-Eurooppaa ja näkee tasa-arvon kriteerinä vain "kotirouvat". Luxemburgissa on vain reilut 1/2 miljoonaa asukasta ja se on 2586 km²:n koollaan eräs maailman pinta-alataan pienimmistä valtioista. Keski-Eurooppa alkaa lännessä Alankomaista ja ulottuu idässä Puolan itärajaan...
Lue kommentti

Asikkalalainen Asta Stolt, 59, leipoi mummon kanssa maailman parasta ruisleipää. Nuorena häntä kiinnostivat moottoripyörät, mutta mikä on ollut suhde ulkonäköön?

”Minulla oli ihana äiti, mutta hän oli töissä, kun olin pieni, joten vietin paljon aikaa Eeva-mummon kanssa. Olin mummon tyttö. Kun olin viisivuotias, minusta sanottiin, että olen ihan mummon näköinenkin! Leivoimme yhdessä maailman parasta ruisleipää, ja muutenkin mummo opasti meitä lapsenlapsia kodin töihin.

"Parasta naiseudessa on ollut äitiys, lapset ja lapsenlapset."

Kun lapseni olivat pieniä, elämä oli kiireistä: rakennettiin taloa, tehtiin töitä. Lapsenlapsia näkee harvemmin, ja silloin heille osaa antaa aikaa, keskittyy vain heihin. Menemme yhdessä rantaan, käymme leikkipuistoissa.

Olin pienenä poikatyttö, en kiinnittänyt kovin paljon huomiota ulkonäkööni. Nuorena olin kiinnostunut moottoripyöristä ja haaveilin pitkään omasta. 50-vuotiaana hankin itselleni Yamaha Virago 535:n ja ajelin sillä muutaman vuoden. Vauhdin tunne oli mahtava.

Haaveita pitää aina olla. Nyt mielessä siintää matka Pohjois-Amerikkaan.”

Asta osallistui Ihana nainen -kuvauselämykseen ja oli mukana ET:n Ihana nainen -valokuvanäyttelyssä Sanomatalossa toukokuussa. Katso tästä upeat näyttelykuvat ennen ja jälkeen muutoksen!