Kauko Mäkinen on syntynyt Kuusankoskella 1952 ja asuu Imatralla. Hän työskentelee psykologian lehtorina ja harrastaa huilunsoittoa.

Sodan traumatisoima isä teki Kauko Mäkisen, 64, lapsuudesta piinallisen ja turvattoman. Kun Kauko lopulta selvitti isänsä kohtalon, syntyi ymmärrys ja anteeksianto. Kiintymyshän ei ollut koskaan kadonnutkaan. Kauko on mukana dokumenttielokuvassa Sodan murtamat, joka esitetään Yle 1:llä 9.1. klo 21.30.

"Olin lämmittämässä saunaa. Siitä oli tullut minun, 11-vuotiaan homma. Isä tuli maistissaan siihen pukuhuoneen penkille istuskelemaan ja kysyi yhtäkkiä, oliko äidillä ollut muita miehiä heidän asumuseronsa aikana. Huitaisin häntä kauhalla. Hän hyppäsi penkiltä, tarttui minua niskasta kiinni ja painoi päätäni kohti kiehuvaa vesipataa. Painoi ja painoi… Onneksi äiti kuuli ulkoa sen metakan ja ryntäsi kirkuen paikalle. Isä ikään kuin heräsi ja häipyi siitä jonnekin.

Seuraavana aamuna keittiön pöydällä oli valkea liina, kahvit ja pullat. Istuimme pöydän ääressä, isä, äiti, pikkuveli Jukka ja minä. Sitten äiti katkaisi painostavan hiljaisuuden: ’Kauko, löitkö sinä isää?’ Minä olin siis syyllinen! Kukaan ei kysynyt, miksi olin huitaissut.

"Isä oli arvaamaton humalassa. Selvin päin hän ei lyönyt."

En sanonut mitään. Sehän oli teatteria. Katso Kauko, näin hyvin meillä olisi, mutta sinä... Syyllisen toteamisen jälkeen elämä jatkui niin kuin ennenkin.

LAPSUUTTANI KOUVOLASSA ja Kuusankoskella leimasi turvattomuuden tunne. Hyviäkin aikoja varmaan oli, mutta kirkkaimpina mieleen ovat jääneet monet kauhun hetket. Isä oli väkivaltainen ja arvaamaton humalassa, selvin päin hän ei koskaan lyönyt. Äiti löi, kuritusmielessä. Pahinta oli, kun he pahoinpitelivät toisiaan – äitikin halusi osoittaa, että hän on jotain.

Kerran he taas hakkasivat toisiaan verille ja kääntyivät sitten kysymään minulta, kummalla on enemmän vammoja naamassa. Pakenin metsään ja toivoin, että olisin jossain kaukana. Tuntui että mahassa on sementtiä. Masennuksen oire, ymmärsin myöhemmin.

"Tunsin, että minua revittiin kahteen suuntaan."

Olin kahdeksanvuotias, kun muutimme äidin kanssa Kuopioon äidinäidin luo. Lähtö oli vaikea, sillä olin kaikesta huolimatta kiintynyt isään. Muistan miten seisoin äidin ja pikkuveljen kanssa kerrostalon pihalla ja katsoin ikkunaan. Huoneisto oli pimeä,vain isän savukkeen pää hehkui punaisena. Äiti käski vilkuttaa. Tunsin että minua revittiin kahteen suuntaan.

Mummon luona oli turvallista, ja touhusin paljon serkkupoikien kanssa. Isä kävi jouluna, oli selvin päin ja toi lahjoja. Kun pääsin Kuopion klassilliseen lyseoon hyvillä pisteillä, isä osti minulle polkupyörän. Ajoin sillä pyörällä monta kilometriä joka päivä.

Kahden vuoden kuluttua vanhemmat palasivat yhteen. Syynä oli ainakin osaksi se, että äiti ei olisi pystynyt kustantamaan minun koulunkäyntiäni.

KUUSANKOSKELLE MUUTETTUAMME pidin tiiviisti yhteyttä Kuopion-serkkuihin. Heidän äidistään, enoni vaimosta Kaija-tädistä tuli ainoa aikuinen, jolle voin kertoa asioistani. Vietin Kuopiossa kaikki lomani.

"Sain käydä psykologin juttusilla. Se toi turvan tunnetta."

Isän juominen alkoi uudelleen, ja lopullinen avioero tuli 1966.Olin silloin 13-vuotias.

Taloudellisesti meillä oli tiukkaa. Äiti oli päivät teollisuusompelijana ja illat siivoamassa tai nakkikioskilla. Teini-iässä asuin välillä isän luona. Isä, joka työskenteli veturinlämmittäjänä, meni uusiin naimisiin ja sai vielä tyttären. Hän oli tuolloin jo pitkälle alkoholisoitunut.

TEINI-IÄSSÄ MINULLAKIN alkoi olla vaikeuksia alkoholin kanssa. Kerran sammuin Kuopion torille. Poliisi vei minut putkaan ja otti yhteyttä sosiaaliviranomaisiin. Sain mahdollisuuden käydä psykologin juttusilla. Se vähän tasoitti ja toi turvan tunnetta.

Kirjoitin laudaturin paperit, vaikka lukion päästötodistus ei ollut kummoinen. Pääsin Turun yliopistoon lukemaan psykologiaa ja sillä tiellä olen. Työskentelin ensin pitkään Oulun yliopistossa ja väittelinkin. Sitten hankin opettajan pätevyyden. Ennen Imatralle muuttoa toimin psykologian opettajana Lahdessa.

"Isän viimeiset sanat olivat: 'Eiköhän tästä vielä selvitä.'"

Isä kuoli marraskuussa 1972. Viimeisen kerran tapasimme sen vuoden elokuussa Kouvolassa, kun hän oli jo sairastunut maksakirroosiin. Isän viimeiset sanat minulle olivat: ’Eiköhän tästä vielä selvitä.’

Isän kuolema satutti minua syvästi. En itkenyt mutta olin uneton ja kärsin paniikkihäiriöistä. 14-vuotiaalle veljelleni isän lähtö oli paha paikka. Hän olisi halunnut puhua isästä minun kanssani, mutta minä en osannut. Veli kuoli 31-vuotiaana auto-onnettomuudessa.

Sisareen solmin suhteen vasta aikuisena. Nyt olemme läheiset ja paljon tekemisissä toistemme kanssa.

OLEN OLLUT KAHDESTI naimisissa. Molemmissa liitoissa on ollut piirteitä vanhempieni liitosta, pahoja riitoja. Toisesta avioliitostani syntyi vuonna 1981 tytär, jonka kasvua pikkutytöstä aikuiseksi en nähnyt, koska tein töitä yötä päivää. Liitossa oli onnellisiakin vaiheita, mutta sitä leimasi pitkälle vaimoni sairastuminen lihasten toimintaa rappeuttavaan ALS-tautiin. Hän kuoli neljä vuotta sitten, mutta olimme eronneet sitä ennen pitkän pariterapian jälkeen.

"Lysähdin vessan lattialle. Rukoilin, että hyvä jumala, olen valmis, ota pois."

Alkoholista pääsin irti 1986. Esikuvana minulla oli enoni, joka oli raitistunut vertaistuen avulla. Enon hyvinvoiva olemus herätti minussa kaipuun samaan.

Viimeisen paniikkikohtaukseni koin kolme vuotta myöhemmin. Se iski yöllä, lysähdin vessan lattialle. Rukoilin, että hyvä jumala, jos minun täytyy kuolla, niin olen valmis, ota pois. Silloin jostain ikään kuin kuului ääni, että kyllä sinä Kauko selviät.

– Vähitellen olen ryhtynyt turvaksi itselleni, Kauko Mäkinen sanoo.
– Vähitellen olen ryhtynyt turvaksi itselleni, Kauko Mäkinen sanoo.

Ennen tuota tapausta olin ateisti. Suhteeni uskontoon muuttui vähitellen. Yksi kaveri sanoi, että jos et muuta pysty, niin rukoile piruuttas. Siihen kykenin!

Nykyisin olen kirkon jäsen, kuulun kirkkovaltuustoon ja soitan seurakunnan puhallinorkesterikoulussa. Poikkihuilu, jonka tyttäreni äiti osti minulle väitöskirjalahjaksi, on tuonut paljon iloa elämääni etenkin viime vuosina. Olen kehittynyt soitossa niin paljon, että pystyn nauttimaan kepeästä jammailusta.

Esiintyminen on lievittänyt myös häpeän tunnetta. Kaikille tulee virheitä, ammattilaisillekin – ja elämä jatkuu!

"Palaset alkoivat loksahdella paikoilleen."

ISÄN KOHTALO vaivasi minua koko aikuisikäni. Aloin ottaa selvää hänen sotakokemuksistaan, kun muutin avovaimoni kanssa Imatralle 11 vuotta sitten.

Sota-arkistosta tilaamastani kantakortista luin, että isä oli ollut rintamalla huhtikuusta elokuun loppuun 1944 ja saanut sitten yhden kuukauden toipumisloman. Ville Kivimäen kirjasta Murtuneet mielet selvisi, että sellainen annettiin taisteluissa traumatisoituneille. Palaset alkoivat loksahdella paikoilleen.

Olin helpottunut. Isä oli ollut rintamalla, hän ei ollut valehdellut. Hänhän oli sotaan lähtiessään ihan lapsi, 17-vuotias. Hän oli ollut sotilaspojissa 12-vuotiaasta ja häneen oli varmasti iskostunut se sankaruuden vaatimus. Oli hirveä häpeä, ettei hän ollut pystynyt sitä miehen normia täyttämään. Häpeästä seurasi se, että hänen piti humalassa kehuskella sankariteoilla eikä hän selvin päin kyennyt olemaan läsnä ja lähellä.

"Isän psyykkinen maailma on ollut minun todellisuuttani lapsuudessa."

Jo ennen tätä tietoa olin kuullut, että isäkin olisi yrittänyt raitistua ennen kuolemaansa ja ollut viimeiset ajat selvin päin. Se tuntui hyvältä ja muutti omakuvaani – en olekaan puliukkorentun vaan raitistuneen miehen poika.

Kantakortin antama tieto selvitti minulle, miksi minä olen omassa elämässäni tuntenut häpeää, ahdistusta ja turvattomuutta. Isän psyykkinen maailma on ollut minun todellisuuttani lapsuudessa, jossa oma persoonani on rakentunut. Sillä turvattomuuden tunteella on ollut iso vaikutus minun myöhempään elämääni. Nyt alan ymmärtää, että voisin itse ruveta itseni turvaksi, mutta se on ollut rankka tie kulkea.

OLEN KOKO ELÄMÄNI ajan ollut sisäänpäin kääntynyt. Nyt olen pikkuhiljaa alkanut opiskella avoimempaa asennetta elämään. Musiikki on auttanut siinä paljon, samoin avovaimoni Leenan perhe. Elän elämäni parasta aikaa.

"On hienoa, että saan nyt varavaarina opetella olemaan sellainen isähahmo, jollaisen toivoin oman isäni olevan."

Puolisoni viidestä lapsenlapsesta kaksi asuu Imatralla. Yhdeksänvuotiaan Matildan kanssa olemme olleet yhdessä seurakunnan puhallinorkesterikoulussa nyt kolme vuotta, minä opetin hänelle huilunsoiton alkeet. Viisivuotiaan Aapon kanssa olemme hiljalleen alkaneet löytää yhteisiä juttuja. Näillä lapsilla on mukava, järkevä isä, jonka kanssa minulla on hyvä yhteys.

On hienoa, että saan nyt varavaarina opetella olemaan vähän sellainen mieshahmo, jollainen olisin toivonut oman isäni olevan. Kun näen, miten Aapo katsoo isäänsä, luottaen ja kunnioittaen, olen onnellinen, että hänellä on isä, joka ansaitsee sen ihailun.”

Kauko Mäkinen on mukana Timo Korhosen dokumenttielokuvassa Sodan murtamat. Elokuva näytetään Yle 1:llä klo 21.30 maanantaina 9.1.2017.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 16/2016.

Juttusarjassa tunnetut suomalaiset vastaavat kotiseutuaan koskeviin väitteisiin. 

Hämäläiset ovat hitaita ja hiljaisia.

Lähipiirissäni on enemmän niitä, joiden suuta on vaikea saada tukittua. En myöskään väittäisi, että täällä ollaan vakaita ja harkitsevia. Kaupunginvaltuustossa istuneena tiedän, että Riihimäellä osataan myös mokata.

Hämäläinen on tyypillinen suomalainen, luonnehti Sakari Topelius.

Topeliuksen aikaan se saattoi pitää paikkansa. Häme on keskellä kaikkea, mutta omassa rauhassaan. Täällä vältyttiin vierailta vaikutteilta toisin kuin rannikkoseuduilla. Nykyisin heimot ovat sekoittuneet. Veturinkuljettaja-isäni muutti tänne aikoinaan Lohjalta nimenomaan työn perässä.

Hämeessä käytännöllinen on sama kuin kaunis.

Tuohon sisältyy vahva arjen arvostus. Jos joku työkalu on oikein käteen sopiva, niin kyllä se samalla on kaunis. Olen kuullut aika usein kommentin, että siinä sitä taas mennään käytännöllisyys edellä… Joskus on pakko lähteä liikkeelle aika räjähtäneen näköisenä.

Vänrikki Koskela on edelleen hyvän johtajan esikuva.

Kyllä Vilho Koskelan tavassa johtaa omalla esimerkillään ja muita pomottamatta on jotakin ajatonta ja yleispätevää. Eikä se ole sukupuoleen liittyvä ominaisuus, naisjohtajassakin on hyvä olla vähän Koskelaa.

Hämäläiset naiset ovat Niskavuorelta.

Tunnistan itsessäni sen sitkeän ja itsenäisen eetoksen. Menen ja teen silloinkin, kun en oikein jaksaisi, joskus hampaat irvessä.

Artikkeli on osa ET-lehden Minun heimoni -juttusarjaa, joka käsittelee suomalaisia heimoja. Hämäläisiä käsittelevä artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan ET-lehden numerossa 9/2017. 

70-vuotispäiviään juhliva Paula Koivuniemi nauttii nyt elämästään enemmän kuin kolmikymppisenä.

Helsingin Sanomien kuukausiliite teki vuonna 1991 ison artikkelin Paula Koivuniemen 25-vuotisjuhlakiertueelta. Jutussa silloin 44-vuotias Paula antoi ymmärtää, että ehkä tässä mennään uran viimeisiä vuosia. Yli neljännesvuosisata myöhemmin suosio ja esiintymiset jatkuvat yhä.

– Minua varmaan pelottivat tulevat 50-vuotispäivät. Ajattelin, ettei sen jälkeen voi tehdä enää mitään – mutta siitähän kaikki vasta alkoikin! Nyt osaan jo sanoa, että viidenkympin jälkeen alkaa hieno elämä. Ei tarvitse enää esittää tai yrittää tai näyttää mitään. Näytöt on siihen mennessä jo annettu, sen jälkeen voi vain nauttia.

Kolmenkympin kriisi

Hankalinta ikävaihetta Paula eli kolmikymppisenä. Se oli angstista aikaa, eikä hän ollut sinut itsensä kanssa.

– 30 oli mielestäni niin iso lukema. Nyt voisin sanoa sille nuorelle Paulalle, että ota vaan iisisti, kyllä asiat helpottavat. Vaikka ei kai sitä voi kenellekään sanoa, se aika pitää vain elää läpi.

Seitsemänkymppinen Paula kuuluu niihin ihmisiin, joista paras ikä on se, jota juuri eletään.

– En todellakaan tunne itseäni vanhaksi. Vielä jalka nousee ja korkokenkä kulkee.

Virtaa riittää

Paula tunnetaan energisestä lavaesiintymisestä. 

– Minulla on aina akut täynnä. Keikalle riittää, että otan mikin käteen ja olen valmis esiintymään. Jälkeenpäin pitää ehkä huilia, mutta kun lavalla huudetaan ”hyvät naiset ja herrat, Paula Koivuniemi!” ja valot syttyvät, virtaa tulee. Se on hieno tilanne, joka myös koukuttaa.

Pitkän uran varrella Paulalle on kertynyt paljon hittejä.

– Siitä on artistille suuri etu artistille, sillä hiteillä saa heti yleisön mukaan. Aloitan yleensä Sata kesää, tuhat yötä tai Kuka pelkää Paulaa -kappaleilla. Aikuisen naisen levytin vuonna 1982. Se on jännä laulu, kun sitä laulavat miehet ja naiset, tytöt ja pojat.

Paula on aina pitänyt elämässään työn etusijalle. Hän nauttii esiintymisestä ja ihmisten edessä olemisesta. 

– Tuntuu hyvältä antaa ihmisille hyviä hetkiä ja koskettaa heidän tunteintaan. Olen aina ollut aika kriittinen itselleni, mutta on se kannattanutkin. Tässä sitä vielä ollaan mukana musiikkimaailmassa viidenkymmen vuoden jälkeenkin.

Lue Paula Koivuniemen koko haastattelu uudesta ET Terveys -lehdestä. Lehti on myynnissä lehtipisteissä. Digilehteen pääset tutustumaan täällä

Entinen ikivanhuus voi tarkoittaa jopa vuosikymmenten iloa itselle ja ympäristölle, ET:n kolumnisti Teemu Keskisarja muistuttaa muutoksista suomalaisten elämässä.

Kirkonkirjoja tutkiva kaverini Ilkka vinkkasi löydöstä, joka pistää ajattelemaan, että ikä todella on pelkkä numero.

Erään 38-vuotiaan vainajan virallinen kuolinsyy oli ”vanhuus”. Tämä lienee ennätys, mutta viisissäkymmenissä ”vanhuuteen” kuolleita esivanhempia piisaa jokaisessa suvussa ja pitäjässä. Vielä 1800-luvulla kehon romahdus vaikutti luonnolliselta iässä, jossa nykyihmiset rientävät kukkeimmillaan.

Suomalaisten elinajanodote oli 1800-luvulla 40 vuoden kieppeillä. Sen painoi alas valtava lapsikuolleisuus, ei vanhuuden harvinaisuus tai lyhyys. Vanhuksia oli melkoisesti, koska vanhuus alkoi niin varhain.

Ilman huippugeenejä, poikkeuksellisen terveellistä huushollia ja tuuria tapaturmien välttämisessä ei nelikymppinen suomalainen ollut läheskään teräkunnossa. Vanhuuden merkit näkyivät jo teineissä. Puutostilojen takia hampaat putoilivat ja mätänivät jokseenkin jokaiselta. Siitä aiheutuivat paitsi jomotukset ja tulehdukset, myös vellin litkimisen pakko. Paloviina oli paras kipulääke, mutta sivuvaikutukset eivät ketään ainakaan nuorentaneet.

Kirurgien ja kiropraktikoiden tulevia hommia hoitelivat kansanparantajat parhaan kykynsä mukaan eli huonosti. Pollenpotku polvilumpioon, rusahdus selässä tukkia nostaessa tai akillesjänne poikki ojan yli harpatessa, ja ”työura” oli taputeltu. Raakki mikä raakki, ei siitä enää kalua saanut.

Säätyläiset vanhenivat rahvaan tavoin, koska ”uusia alkuja” ei irronnut rahallakaan. Lääkärikonstit ja apteekkien rohdot olivat nykytietämyksellä hyödyttömiä ja haitallisia. Kun suolistovaiva tai tuberkuloosi kaatoi, kroonikkona makaaminen ei ollut kartanossa paljon auvoisampaa kuin vaivaistalossa.

Älytöntä olisi mainostaa vanhuutta voimavarana, mutta jotain ytyä ikäkautta eläviin on ilmaantunut. 80-vuotiaiden nykysuomalaisten joukkue pärjäisi varmasti köydenvedossa ja aivojumpassa 1800-luvun kuusikymppisille.

En suinkaan lähetä syöpäpotilaille ja muistisairaille sellaisia terveisiä, että kiittäkää yhteiskuntaa elontien ihanasta loppupätkästä. Ymmälläni vain mietiskelen historian harppausta. Vasta 1900-luvulla yleistyi elämänkaari, jossa entinen ikivanhuus voi tarkoittaa jopa vuosikymmenten iloa itselle ja ympäristölle.

Kolumni on julkaistu ET-lehdessä 10/2017

Kyra Kyrklund on kokenut ja kylmähermoinen kilpailija. Viime vuosina hänen sisuaan on testannut agressiivinen syöpä, mutta  kesällä 2017 tilanne on valoisa. Lue ET-lehden tekemä haastattelu syksyltä 2014.

Kouluratsastaja ja valmentaja Kyra Kyrklund, 63, lupaa tulla meitä vastaan Billingshurstin juna-asemalle.

– Avoautolla, Kyra lisää puhelimessa.

Tuota pikaa hopeanharmaa avomersu kaartaa hiljaiselle juna-asemalle Etelä-Englannissa. Kyra istuu kuskin paikalla lierihattu päässään.

Puoli vuotta sitten Kyra Kyrklundilla ei ollut avoautoa eikä lierihattua – eikä pienintäkään ajatusta niiden hankkimisesta. Hän ei ollut vielä kuullut sairastavansa aggressiivista rintasyöpää.

Pelko vaihtuu Rytmiin

Kyra Kyrklund oppi tärkeän läksyn pelon voittamisesta jo 11-vuotiaana.
Hän oli pudonnut satuloimattoman työhevosen selästä edelliskesänä kummitätinsä kartanolla.

Pudottuaan Kyra roikkui ravaavan hevosen ohjaksissa, mutta selvisi lopulta luunmurtumilla ja käden kipsaamisella. Kun hän uhosi nousevansa uudestaan hevosen selkään, vanhemmat näkivät viisaammaksi viedä hänet ratsastuskouluun.

Matka Helsingin Ruskeasuon ratsastuskoululle ei ollut helppo. Onnettomuus palasi yksityiskohtaisesti mieleen, sydän hakkasi ja pelko painoi harteilla. Kyra päätti olla puhumatta pelostaan, sillä halu hevosen selkään oli väkevämpi kuin kipeät muistot.

Hän kipusi pelkonsa kanssa Rytmi-nimisen ruunikon selkään. Sen jälkeen hänen arjessa ja juhlassaan on ollut tasan yksi asia, ratsastus.

Ratsastus on tuonut Kyra Kyrklundin elämään ystävät, työ- ja asuinpaikat, arvokisamenestyksen, kuuluisuuden, aviopuolison ja elämäntyön, josta hän ei taida jäädä edes ­eläk­keelle.

– Kilpaileminen ja ratsastus ovat olleet niin tärkeitä, etten ole paljon ehtinyt katsoa sivuilleni, Kyra myöntää.

Nykyiseen puolisoonsa Richard Whiteen Kyra tutustui vasta nelikymppisenä. Lapsia he eivät ehtineet hankkia.

Elämästä 50 vuotta on mennyt ratsastuksen ehdoilla.

– Minulla ei ole ollut ikinä välivuotta. Lomakin on ollut kymmenen päivää lämpimässä joka viides vuosi.

Kun Kyra kuuli keväällä sairastavansa rintasyöpää, hän päätti että seuraavan vuoden ajan sairaus ja siitä toipuminen saavat määrätä tahdin.

– Sairaus panee väkisin pohtimaan asioiden tärkeysjärjestystä.

Ja minähän näytän

Kun Kyra riisuu eteisessä lierihattunsa, alta paljastuvat sytostaattihoidossa ohentuneet hiukset. Morris, kolmevuotias länsigöötanmaanpystykorva, haukkuu ja pyörii jaloissa. Kyra pehmenee silmissä.

Viinkinkiajalta asti tunnetun paimenkoirarodun kasvatusoppaissa korostetaan, että rotu pitää huomiosta ja haluaa sitä joskus liikaakin, joten kasvatuksessa pitää olla johdonmukainen ja päättäväinen.

Siihen Kyra ei kykene – tai kykenee omalla tavallaan. Olohuoneen nurkassa on Morrisin pehmoeläinvuori, joka kasvaa joka matkan jälkeen yhdellä uudella tuliaisella.

Kyran olemus on sekoitus hellää ja karskia. Kirosanat maustavat käheä-äänistä puhetta, mutta olemus on lämmin ja välitön.

Kyra Kyrklund on saanut urallaan vaikeatkin hevoset aisoihin, mutta tupakanpolttoa hän ei ole onnistunut lopettamaan.

– Yritän säännöllisesti vähentää.

Kyra aloitti tupakoinnin herkässä teini-iässä. Lähes ensimmäisissä ratsastuskisoissaan hän sai palautetta miespuoliselta tuomarilta, että hän ratsastaa hyvin, mutta on valitettavasti niin paksu, että häntä on ikävä katsella ja pisteitä täytyy vähentää.

– En ikinä unohda sitä. Päätin että näytän sille. Kun halusin laihtua, aloitin ­tupakoinnin.

Helppo se on sanoa

Kyra Kyrklundin motto sopii huippu-urheilijalle: jos on tahtoa, löytyy tie.
Tahdosta Kyra Kyrklundin menestys kouluratsastajana ei ole jäänyt kiinni. Voitonhalua on riittänyt kuusiin olympialaisiin ja kymmenien grand prix -tasoisten hevosten ­kasvattamiseen.

Yksi hevosista on ollut ylitse muiden – Matador. Sillä Kyra voitti MM-hopeaa vuonna 1990. Niin hyvällä hevosella piti olla mahdollisuudet mitaleille jo vuoden 1988 olympialaisissa.

– Se yritys kaatui omiin virheisiini. Mutta ilman niitä virheitä olisin tuskin voittanut sitä MM-hopeaa.

Hevosen kouluttaminen grand prix -tasolle kestää kuutisen vuotta. Täydelliseksi ratsastajaksi kasvamiseen ei riitä ihmiselämä.

– Vaikka sinulla olisi ympärillä viisaita ihmisiä, jotka sanovat varo sitä, tee näin ja älä tee noin, neuvot eivät auta ennen kuin tunnet asiat ihollasi.

Tukholman MM-hopean jälkeen Matadorin omistaja päätti lyödä rahoiksi ja Kyra menetti elämänsä ­hevosen.

– Isälläni oli tapana sanoa, että asioi­ta, joihin ei voi vaikuttaa, ei kannata jäädä suremaan.

Kyra ei sure myöskään saavuttamatta jääneitä olympiamitaleja.

– Siinä vaiheessa, kun jotain ei ole, kuvittelee että sen saavuttaminen muuttaa elämän. MM-hopean jälkeen tajusin, että elämäni ei muuttunut ensinkään. Paremmin muistaa ne hetket, kun asiat eivät menneet niin kuin niiden piti mennä.

Sellainen hetki oli viimeksi maaliskuussa, kun Kyra oli käynyt maaseutua kiertävässä mammografia-autossa ja hänet kutsuttiin jatkotutkimuksiin. Hän ei osannut olla huolissaan, terve nainen.

Tahtoo avoauton!

Ensimmäinen huhtikuuta Kyran rinnasta otettiin koepala. Viikon päästä tuli vastaus ja viikko siitä hänet ­leikattiin.

Syöpä varmistui tutkimuksissa HER2-positiiviseksi, joita on noin 20 prosenttia rintasyövistä. Kyseessä on rintasyövän aggressiivisempi muoto ja hoidot ovat sen mukaiset: leikkauk­sen jälkeen kahta solumyrkkyä, sädehoitoa, herseptiini-nimistä lääkettä ja lopuksi hormonihoitoa.

– Lääkäri sanoi, että hoito kestää vuoden eikä se ole kivaa. Mutta sitten kun se on ohi, sen pitäisi olla ohi.

Kun tapaamme, toinen solumyrkkykuuri on vasta alkuvaiheessa. Kyra ajaa Lontooseen hoitoon joka maanantai seuraavan seitsemän viikon ajan.

– Odotas, kun näytän yhden kuvan.

Kyra kaivaa tietokoneeltaan kuvan tammimetsästä, joka näkyy keittiön ikkunasta. Kuva on samalta ajalta, kun tieto sairaudesta tuli. Keväinen metsä oli juuri muuttunut keijukellomereksi. Kuvassa keijukellojen keskellä voi havaita pienen polunpätkän.

– Tämä kuva minulla on koko ajan mielessäni, vuoden pituinen matka. Sen jälkeen haluan nähdä taas tämän saman kukkaloiston.

Kyra on sietänyt hoitoja melko hyvin, mutta ratsastamisen hän on toistaiseksi jättänyt ja keskittyy valmentamiseen sen minkä hoidoilta jaksaa.

– Olen puhunut enemmän ihmisten kanssa. Ostin myös avoauton. Jos ei muuta, niin halusin ainakin auton, jolla on kiva ajaa niihin hoitoihin.

Avoauton ostettuaan Kyra sattui lukemaan lehtijutun, jossa kerrottiin että suuri osa Britannian avoautojen ostajista on yli viisikymppisiä naisia, jotka ovat eronneet tai sairastuneet.

– En ollutkaan niin erikoinen kuin kuvittelin.

Kyra ei ole silti katunut hankintaansa.

– Kun aurinko paistaa ja laskee katon alas, elämä tuntuu aika hyvältä.

Huolella harkittu liitto

Kyra muutti miehensä Richard Whiten kanssa Snowhillin tilalle Sussexiin kymmenen vuotta sitten. Pari tutustui vuonna 1990 Saksassa. Naimisiin he menivät 17 vuoden harkinnan jälkeen vuonna 2007.

– Ei se enää tästä paremmaksi muutu, joten miksei, Kyra vastaa kysymykseen naimisiinmenopäätöksestä.

Kyra ja Richard ovat sekä työtovereita että pariskunta. Ulkojäsenenä perheeseen kuuluu myös Mia Pettersson, jonka Kyra ja Richard houkuttelivat edellisestä työpaikastaan Ruotsista avukseen Englantiin.

– Muutin tänne vuonna 2000. Onhan tämä työtä, mutta enemmänkin elämäntapa. Olen oikeastaan perheenjäsen, Mia huikkaa keittiöstä.

Kyra kehuu pariskunnan työnjakoa. Hän ja Richard täydentävät toisiaan sekä ratsastuksessa että elämässä.

– Minä näen mahdollisuudet, Richard näkee myös mahdolliset ongelmat. Se on aika hyvä yhdistelmä.

– Ja jos asiat menevät päin persettä, hän ei ylireagoi.

Se on jo nähty

Kyran taipumus nähdä mahdollisuudet on vienyt hänet pitkälle. Lukion jälkeen hän päätti elättää itsensä kouluratsastuksella, vaikka suomalaisia esikuvia ei juuri ollut.

Kyra lähti oppiin Ruotsin Strömsholmaan ja sieltä Laukon kartanoon. Oman kilpatallin hän perusti vuonna 1976.

1990-luvun alussa Kyra sai kutsun Ruotsiin Flyingenin valtionsiittolan kouluratsastuksen päävalmentajaksi. Myös Richard tuli töihin Flyingeniin ja alkoi valmentaa avovaimoaan.

Viitisentoista sitten Kyra oli jälleen valinnan edessä. Hän ei kokenut Flyingenin kehityssuunnitelmia enää omikseen, vaan päätti perustaa Richardin kanssa oman valmennuskeskuksen Englantiin. Ensimmäiset vuodet kuluivat vuokratiloissa, kunnes Snowhill löytyi 10 vuotta sitten.

Tilalla oli valmiina kaikki tarvittava: päärakennus, tallitilat 20 hevoselle, laitumia, maneesi sekä tammilehto ja puutarha kaupan päälle.  

Kyra päätti luopua lupaavimmasta hevosestaan Tip Topista ja laittaa rahat tilaan. Ensimmäistä kertaa elämässä miellyttävä asia vei voiton arvokisasijoituksista. Hän ei ole katunut valintaansa.

– Minulla ei ole enää sitä draivia, että haluan välttämättä olympialaisiin ja olen valmis luopumaan kaikesta muusta. Se on nähty.

Kunnianhimo ja tavoitteellisuus kanavoituvat toisaalle. Kyra arvelee puhuvansa hevosta aika hyvin, mutta parantamisen varaa on edelleen.

Huutaminen ei kannata

Hevosten kouluttaminen on muuttunut kolmenkymmenen viime vuoden aikana perin pohjin. Käskeminen ja komentaminen ovat vaihtuneet hevosten käyttäytymisen tutkimiseen ja ymmärtämiseen.

– Kun aloitin, homma oli komentamista. Jos ei tapahtunut mitä halusit, huusit kovempaa. Jos ei vieläkään tapahtunut, huusit perkele.

Ei ihme, että ääni on vieläkin käheä. Kyra vaihtoi tyyliä kuultuaan ensimmäistä kertaa mentaalivalmennuksesta.

– Ymmärsin, miten uutta voi oppia ja miten kauan oppiminen kestää. ­Rauhoituin.

Nykyään Kyran tavoite on saada asiansa perille mahdollisimman huomaamattomasti ja pienillä avuilla.

– Ratsastaessa etsin sitä fiilistä, ettei tarvitse tehdä mitään, vaan yhteisymmärrys hevosen kanssa on lähes täydellinen.  

Kyra on tehnyt parhaat tuloksensa oreilla, joita pidetään vaikeasti hallittavina.

– Ruuna on helpoin. Kerrot vaan sille, että nyt teet näin. Orilta pitää ensin kysyä, että voisitko tehdä näin. Tammat ovat kaikkein vaikeimpia. Niille pitää lähettää ensi pari kirjallista anomusta, Kyra nauraa.

Tosin yksi sääntö orien kanssa pitää muistaa, muuten käy köpelösti.

– Orin kanssa ei auta joutua konfliktiin, jossa se huomaa olevansa vahvempi osapuoli. Jos tulee ristiriita, sinun pitää tietää, että voitat sen.

Syövänkään kanssa ei neuvotella. Kyran ranteessa on helmiäisnauha ja siinä 10 kirjainta: FUCK CANCER.

ET:n haastattelun jälkeen Kyra Kyrklundin hoidot jatkuivat. Uusimpien tietojen mukaan syöpä ei ole uusiutunut. Helsingin Sanomien haastattelussa 10.6.2017 Kyrklund, 65, kertoo toipumisestaan. Hän ratsastaa edelleen viitenä päivänä viikossa, mutta aikoo ottaa aikaa yhä enemmän myös itselleen ja pitää kerrankin kunnon kesäloman.

 

Syntynyt 1951 Helsingissä, asuu Billings­hurstissa Englannissa.

Ammatti Kouluratsastaja, valmentaja ja ­hevosalan yrittäjä. Edustanut Suomea kuusissa olympialaisissa ja ollut kolmesti viidennellä ­sijalla. Voitti kouluratsastuksen MM-hopeaa ­Tukholmassa vuonna 1990.

Perhe Aviopuoliso Richard White, länsi­göötanmaanpystykorva Morris ja talouden­-hoitaja Mia Pettersson.

Harrastaa Puutarhan hoitoa ja kuuntelee ­
musiikkia lähes kaikkiruokaisesti.

Vierailija

Rintasyöpään sairastunut Kyra Kyrklund: "Haluan nähdä ensi kevään keijukellot"

Kaikkea hyvää Kyralle ja Richardille! Mukava lukea kuulumisiasi. Uskon, että selätät taudin,kun käyt läpi tämän "matokuurin" ja jatkat legendaarista työtäsi upeiden eläinten parissa. Toivon myös, että otat seuraavaksi projektiksesi tumppaamisen,lopullisesti...tupakasta ei seuraa mitään hyvää, päinvastoin... Olet ollut minun sekä tuhansien muiden hevostyttöjen idoli, kymmenet ikäpolvet ovat kiertäneet kaviouraa mielessään sinä ja upea,kiiltävänmusta Matador. Upeinta ja arvostettavinta on...
Lue kommentti