Tällä viikolla Yleltä irtisanoutunut urheilutoimittaja Kaj Kunnas kasvoi jo lapsesta asti urheiluselostajaksi. Se on vaatinut hyvää muistia, kielitaitoa ja ymmärtävän vaimon.

Urheiluselostaja Kaj Kunnas on irtisanoutunut Yleltä perhesyistä. Hänen vaimonsa sairastaa rintasyöpää. Kunnas ehti työskennellä Ylellä 27 vuotta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti. 

Kaj Kunnas kertoi ET-lehdelle työstään ja elämästään vuonna 2016.

 

Mitä yhteistä on Salpausselän kisoilla, nuorten jääkiekon MM-otteluilla tai Monteralin olympialaisilla 1976? Kaikki ne Kaj Kunnas on selostanut. Tosin Montrealin vain vanhemmilleen lapsuudenkodin olohuoneessa Karkkilassa.

– Vanhempani varmaan ajattelivat, kun siinä television edessä sopotin, että onkohan tuolla jokin ruuvi löysällä, mutta antoivat jatkaa. Rakastin jo lapsena ihan valtavasti urheilua, Kunnas hymähtää.

Ennen varsinaista urheiluselostajan ammattia Kunnas ehti silti opiskella ihan muuta, englantilaista filologiaa, mutta kun hän vastavalmistuneena näki Ylen ruotsinkielisen urheilutoimituksen työpaikkailmoituksen, se oli siinä.

– Selostin ensimmäisen urheiluselostuksen Simo Sappisen muistokisoista 1989. Sen kesto oli 3.20. Muistan sen edelleen hyvin, sillä kuuntelen sen säännöllisesti uudelleen, ihan opetusmielessä. Niin huono en ole koskaan enää ollut, joten jotain kehitystä on sentään tapahtunut!

Sienimetsään ilman urheilutuloksia

Kaj Kunnas istuu Ylen Jälkihiki-ohjelman kulisseissa. Tänään ei ole ohjelman kuvauspäivä, joten vain muutama lamppu valaisee toimittajan olemusta.

Kunnas myöntää olevansa vähän väsynyt. Takana on työntäyteinen talvikisa-aika, viimeisimpänä Salpausselän kisat.

– Kisoissa töitä tehdään kelloon katsomatta, ja yöunet tuppaavat jäämään vähäisiksi.

Tosin töitä Kunnas tekee muutenkin ilman kellokorttimeininkiä. Hän vain ei miellä sitä työnteoksi. Iltaisin hän kyttää vielä ennen nukkumaanmenoa viimeiset urheilutulokset, aamuisin heti herättyään ensimmäiset uutiset.

Olen työnarkomaani, mutta onneksi minulla on ymmärtäväinen vaimo. Ihan vakavasti, aina välillä vieläkin hämmästelen, että saan tästä intohimostani palkkaakin.

Miten 52-vuotias Kunnas sitten pitää itsensä fyysisesti vireessä?

– Matkustelemalla, sienestämällä ja innostumalla kaikesta uudesta. Olen sitä mieltä, että elämä on hyvää, kun aamulla on kiva herätä. Yleensä on. En märehdi ikävissä, vaan suuntaan kiinnostukseni positiivisiin juttuihin, mies toteaa. 

Mutta silti vaikkapa pitkän matsin selostamisen jälkeen Kunnaskin on ihan rättipuhki. Se on aina pienoinen urheilusuoritus, erityisesti tietysti aivoille ja äänihuulille.

"Jos ääni on oikein tukossa, kulautan ennen selostusta pienen calvados-hömsyn, niin kyllä se yleensä siitä."

Urheiluselostaminen on kuitenkin niin palkitsevaa, että se peittoaa väsymyksen. Kun Kunnas laittaa luurit päähänsä ja alkaa selostaa, kaikki muu kuin selostettava häviää ympäriltä.

Kunnas myöntää siis olevansa unelma-ammatissa, mutta jos hän saisi elää toisen elämän, hän haluaisi olla näyttelijä.

– Vaimo onkin joskus epäillyt, että olen narsisti, joten tykkään olla esillä, Kunnas nauraa.

Kotisohvien palkanmaksajat

Kaj Kunnas on työskennellyt Ylen urheilutoimittajana lähes 30 vuotta. Suomeksi hän on selostanut tosin vasta muutamia vuosia. Ne vuodet ovat tuonneet hänet ihan uudella tavalla julkiseksi henkilöksi. Palautetta tulee välillä paljon ja se on Kunnaksen mielestä hyvä juttu.

– Kyllä se niin on, että katsoja ja kuuntelija on mulle pomoja, nehän maksaa mun palkkanikin, Kunnas hymähtää.

Ei hän tietysti pysty vastamaan jokaiseen soittoon tai viestiin. Mutta usein pyrkii, sillä se on yksinkertaisesti nastaa.

– Enhän mä tyhjyyteen hölise selostuksiani, niillä on aina vastaanottaja.

Tyyli ei tule muuttumaan

Mutta entä kaikki se negatiivinen palaute, jota värikäs selostaja on myös saanut niin paljon, että siitä on uutisoitukin?

– Tottakai, kun tulee viestejä, joissa vaikka uhataan vaimoani, niin se tuntuu jo sairaalta, järjettömältä ja pelottavalta. Silti positiivisia viestejä tulee niin paljon enemmän kuin negatiivisia, että olen päättänyt iloita kivoista. Ja tietysti oppia jotain järkevästä ja rakentavasta kritiikistä, vaikka tyyliäni en muuta, sillä olen tällainen.

Tällaisella Kunnas tarkoittaa sitä, kuinka hän innostuu ja improvisoi. Hän toteaa olevansa lähetysten ohjaajien painajainen, sillä hän ei koskaan mieti juontojaan tai haastattelujaan liian valmiiksi. Suorissa lähetyksissä hän haluaa yllättää niin itsensä kuin haastateltavansakin.

– Viimeksi tuli oikein kunnolla palautetta siitä, että jääkiekon nuorten MM-kisoissa pidättelin tasavallan presidenttiä suorassa haastattelussa. Usein tilanteet näyttävät vähän toisilta televisioruudussa kuin ne oikeasti ovat, lähinnä presidentti oli huolissaan, että olemme pelaajien tiellä, Kunnas hymähtää.

Jääkiekko on lajeista se, joka herättää kuulijoissakin usein eniten tunteita. Sen selostamista myös Kunnas rakastaa ehkä kaikkein eniten.

"En pidä väkivallasta, mutta jokin jääkiekon brutaaliudessa kiehtoo."

– Kuten vanha opettajani sanoi kerran ensi kertaa lätkämatsissa ollessaan, siinä voi melkein kuulla luiden katkeilevan.

No, nyt päivien pidetessä talvilajeista aletaan siirtyä hiljalleen vihreämmille kentille. Kesällä on edessä olympialaiset, tosin selostajavalinnat Rioon ovat vielä Yleisradiossa auki.

– Totta kai lähden, jos kutsu käy. Olen kokenut tässä työssä lähes kaiken, mutta olympiakullan selostaminen on vielä kokematta.

Artikkeli on julkaistu ET-lehdessä vuonna 2016.

Pohjanmaalaisen valokuvaajan Eetu Sillanpään minihevoset hurmaavat tempuillaan. Katso video ja kuvia!

Pian seitsemän vuotta täyttävä Timo ja parivuotias Touko ovat miniatyyrihevosia, joita ei pidä sotkea poneihin.

Pikku-Timo on kotoisin Ruotsista. Eetun ja Timon ensikohtaaminen oli onnekas vahinko. Sillanpäät olivat Tukholman liepeillä etsimässä Riitta-vaimolle uutta ratsuhevosta. Myyjällä sattui olemaan pihapiirissään myös minihevosten sirkus, ja siellä se seisoi teltan kupeessa kuin unikuva – spanielin kokoinen varsa! Eetu ei saanut ministä silmiään irti. Silitteli ja kanteli sylissään, oli pakahtua: Tän mä haluun, mä haluun, mitään en ole koskaan ennen näin halunnut...

Viisas vaimo esitti joitakin tyynnyttäviä ja käytännönläheisiä kysymyksiä, mutta mies oli ihan pistoksissa. Lopulta vaimokin heltyi.

Seuraavat kuukaudet Eetu vieraili ahkerasti hevosvauvansa luona Ruotsissa, että se oppisi tuntemaan hänet. Oppihan se, juoksi kuljetuslaatikosta vapauduttuaan suoraan Eetun syliin, liikuttavasti hörähdellen. Vierihoito jatkui Suomessa.

– Eetu otti Timon takia oikein isyyslomaa. Nyt jokainen katse ja ele heijastavat miehen ja hevosen erityistä suhdetta, jota käydään silloin tällöin todistamassa myös sirkus Florentinon estradilla.

Western-aiheisessa ohjelmanumerossa Timo vetää vankkureita, kävelee kahdella jalalla, pyörähtelee, paukuttaa rumpua ja suukottaa lopuksi Eetua. Siinä lopussa on aina jännitys päällä, Timo kun saattaa jekkuhenkeen vähän näykätäkin.

– Timo oppi tunnistamaan oman musiikkinsa ja oli aina syöksyä verhojen läpi heti, kun se pärähti soimaan, Eetu muistelee satunnaisen show-elämän haasteita.

– Ei niitä aina huvita harjoitella, jolloin annan olla. Hermostua ei kannata koskaan. Siinä saattaa mennä kuukausien työ hukkaan, ovat niin herkkiä.

Touko löytyi Timon kaveriksi Hollannista pitkän etsiskelyn jälkeen – täplikkäät minit ovat harvinaisia ja haluttuja. Touko on luonnollisesti hieman horjuttanut Timon asemaa. Nytkin Eetu joutuu hiukan pinnistelemään ollakseen kyllin tasapuolinen, mutta hyvin ne ovat vielä samaan pihattoon sopineet.

Eetu Sillanpään ja minihevosten koti sijaitsee Vöyrissä, ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Ohi kulkevalla tiellä ei ole juuri liikennettä, mutta joskus joku kaahari saattaa eksyä kulmille. Heitä varten Eetu teetätti varoituskyltin, tyylinsä mukaisesti pilke silmäkulmassa: Kör sakta! Finnjävlar.

- Aiemmin samassa kohdassa oli kolmenkympin rajoituksesta kertova taulu. Sillä ei ollut mitään vaikutusta. Mutta kun tämä nykyinen saatiin tien varteen, moni on oikein peruuttanut katsomaan, mitä ihmettä siinä vinoillaan, kertoo Eetu nauraen.
 

Irlanninsusikoira Pyry on vielä pentu, mutta jo isompi kuin minihevoset. 

Eetu Sillanpää

  • Syntynyt 24.7.1957 Kokkolassa. Asuu Vöyrissä.
  • Valokuvaaja. Työskentelee Ilkka-Yhtymässä, sanomalehtien Pohjalainen ja Ilkka kuvaajana.
  • Lukuisia tunnustuksia: Vuoden Lehtikuvaaja 1997, Vuoden Henkilökuva 2003, Vuoden Lehtikuva 2004,  Vuoden Urheilukuva 2010.
  • Naimisissa, kaksi aikuista lasta.
  • Harrastaa remontointia ja sirkuksessa esiintymistä.
  • Motto: ”Täytyy olla vähän kahjo pysyäkseenjärjissään.”

Katso Sillanpään palkitut kuvat:

Vuoden Henkilökuva 2003

Vuoden Lehtikuva 2004

Vuoden Urheilukuva 2010

Artikkeli Eetusta on julkaistu ET-lehdessä 1/2013.

1600-luvun Suomessa avioeron perusteeksi ei riittänyt väkivaltaisuus, saati impotenssin kaltainen pikkuseikka, muistuttaa ET:n kolumnisti, historioitsija Teemu Keskisarja.

Kaiketi jo kivikauden Suomessa viisaat ämmät ja äijät sovittelivat lajitovereidensa parittelua. Ensimmäinen kirjallisia lähteitä tuottanut terapeutti oli Sigfridus Aronus Forsius, 1600-luvun pappi ja ”monioppinut”. Forsius kirjoitteli Ennustuksia ja Arveluja kaikenlaisista tulevista tapahtumista Ilmassa ja alhaalla Maan päällä. Rannattomaan asiantuntemukseen sisältyi suomalaisen naisen sielunelämä.

Forsius havaitsi, että enkeleiden kaltaisista immistä tuli vaimoina pirulaisia. Tieteellinen selitys löytyi 1600-luvun vaatteista. Kun nuoret kulkivat paljain päin, kiukku tihkui päänahan ”hikirei’istä” vaarattomasti. Säätyläisrouvilla tiehyitä tukkivat hatut, rahvaanmuijilla huivit. Paha patoutui. Isompina päästöinä se sitten höyrysi suusta ja sieraimista. Ylipaineen takia suomalaisnaiset puhisivat 1600-luvulla kuin ”vihaiset tammat”, potkivat ja purivatkin.

Naisvaltainen nykyaika uskoo, että muinaiset miehet hakkasivat alinomaa vaimojaan.

Pitää paikkansa, joskin suomalaisten perheriitojen historia on tasaväkisempää. Raamattu ehdotti maailman navaksi isäntää, mutta opinkappale ei aina näkynyt savupirtin hämärässä. Jämerät emännät rusikoivat vaikkapa sairasta tai ikäloppua ”vahvempaa” sukupuolta. Hakkaajanaiset joutuivat harvoin oikeuteen, sillä uhrit häpesivät kohtaloaan. Asiakirjoista aistii käräjäyleisön hihityksen, kun asianomistajana luimisteli hameväen nujertama isäntä.

Alemmat säädyt solmivat sietämisavioliittoja.

Alemmissa säädyissä parit tekivät itse kumppanivalintansa, mutta talonpidon ja työnjaon seikat niitä sanelivat. Tuloksena ei ollut rakkaus- vaan sietämisavioliittoja.

Yhteensopimattomia puolisoita pakottivat pysymään yksissä arjen velvoitteet, kirkko ja maallinen laki. Onnettoman liiton ies painoi tammaa ja oria peruuttamattomasti. Avio-ongelmat takuulla pillastuttivat, jos laiska, huoraava ja juopotteleva puolisko oli rinnalla hautaan saakka. Eron perusteeksi ei riittänyt väkivaltaisuus, saati impotenssin kaltainen pikkuseikka.

Ennen 1900-lukua avioeroja oli vain jokunen per vuosi. Nykyisin liitoista särkyy yli puolet. En murehdi erojen yleistymistä historioitsijana enkä varsinkaan eronneena miehenä. Harva meistä pysyisi järjissään ensimmäiseen kumppaniinsa loppuiäksi kahlehdittuna.

Kolumni on julkaistu ET-lehdessä 13/2017

Juontaja Kari Salmelainen muistelee, kuinka rakkaus syntyi Napakymppi-ohjelmassa – ja kertoo, miten hänen oma parisuhteensa on kestänyt yli 20 vuoden ajan. 

– Nopeasti kuvauksissa jo aisti, että keillä osallistujista synkkaisi parhaiten, kertoo Napakymppiä juontanut Kari Salmelainen. Hän juonsi ohjelmaa vuosina 1985–2002.

Salmelainen on tavannut muutamia Napakympin kautta naimisiin päätyneitä pariskuntia.

– Ruotsinlaivalla olen tavannut pariskunnan, joka tuli esittelemään 18- ja 20-vuotiaat tyttärensä. He kertoivat tavanneensa Napakympin kautta. Onnittelin tietysti ja otimme muutaman valokuvan, Salmelainen kertoo.

Salmelaisen mukaan Napakympissä ihmiset olivat kiinnostuneita samoista arvoista kuin tanssilavalta kumppania hakiessaan.

– Kysymykset toistuivat usein hyvin samankaltaisina. Alkuun ihmettelin, että miten ihmiset jaksavatkin kysyä aina samoja asioita, mutta sitten ymmärsin, että ne ovat niitä kaikkein tärkeimpiä kysymyksiä, Salmelainen kertoo.

– Minkälaisesta ruuasta tykkäät ja pidätkö matkustelusta toistuivat moneen kertaan. Monet olivat myös kiinnostuneita siitä, pitääkö kumppani valkosipulista, Salmelainen naurahtaa.

Kari Salmelainen Napakympin kuvauksissa.
Kari Salmelainen Napakympin kuvauksissa.

"Vuosipäivien vietto kuuluu amatööreille"

Salmelainen on itse pitänyt yhtä puolisonsa Sirpa Teräksen kanssa yli kaksikymmentä vuotta.

– Sirpa ohjasi parikymmentä vuotta Napakymppiä, vietimme siis jo töissä paljon aikaa yhdessä. On vaikea enää edes muistaa, mistä kohtaa parisuhteemme alkoi.

Kari Salmelaisen paras parisuhdevinkki on kunnioitus.

– Toisen osaamista, ammattitaitoa ja luonnetta on osattava arvostaa. Liian usein tulee nähtyä pariskuntia, joissa toista mollataan tyhmyydestä tai osaamattomuudesta. Sellaisen todistaminen tekee aina pahaa. 

Samankaltainen ajatusmaailma ja vahva luottamus ovat Salmelaisen mukaan parisuhteen tärkeimpiä rakennuspalikoita.

– Sirpa ja minä olemme molemmat tarkkoja televisioviihteen ammattilaisia. Olemme myös tottuneet joustamaan ammattiemme puitteissa. Vuosipäivien vietto kuuluu amatööreille, Salmelainen toteaa.

Hänen mielestään suhdetta kannattaa juhlistaa vaikka arkisena maanantaiaamuna, kun muut ovat töissä ja yhteistä aikaa viimein löytyy.

– Luottamukseen sisältyy myös se tärkeä näkökulma, että kumpikaan ei suhteessa roiku toisessa kynsin ja hampain kiinni, molemmilla on oltava oma tilansa mennä ja tehdä.

Kari ja Sirpa-vaimo.
Kari ja Sirpa-vaimo.

"Enää en kaipaa televisioon"

Napakymppi jatkuu televisiossa jälleen syksyllä, Janne Katajan juontamana.

– Aikansa kutakin, ne hommat ovat minun osaltani ohi. Televisioon en enää kaipaa, ne ajat on jätetty taakse, Kari Salmelainen sanoo. 

Salmelainen esiintyy silloin tällöin koko perheen toritapahtumissa juontamassa Napakymppejä.

– Olemme vaimoni kanssa molemmat jo eläkkeellä ja rakastamme tehdä spontaaneja matkoja. Maailmaa on tullut kierrettyä, se on hauskaa puuhaa. Liika keikkailu vaikeuttaisi lähtemistä liikaa, joten olen tarkka siitä, minkälaisiin hommiin sitoudun. Televisioon en enää lähtisi, Salmelainen toteaa.

Lue lisää Kari Salmelaisen kuulumisia ET:stä 14/2017. 

Savolaistunut napolilainen Paco kertoi vuoden 2016 murrekisassa värikkäästi tuntemuksista, joita miljoonakaupungin kasvatille jäi aution oloisesta Pielavedestä. Hän veti esityksen uudelleen ET:n lukijoille.

Mamma mia! Vai voe tokkiisa...? Paco Nucci toteaa, että napolilaisissa ja savolaisissa on paljon samaa: puheliaisuus ja vahva murre.

– Rakastan Kuopiota, enkä voisi kuvitellakaan asuvani muualla, vaikka olin Helsingissäkin monta vuotta. Tykkään myös savolaisista naisista, sillä kaikki neljä vaimoani ovat olleet savolaisia, Paco nauraa.

Pacon mielestä savon murteen mukavin lausahdus on yrkäilöö myteröityä eli alkaa hämärtyä.

– Opin kieliä helposti ja olen opiskellut suomen kieltä Helsingin yliopistossa. Uskomattoman paljon ovia avautuu, kun huasteloo savon murretta. Kun käyn vaikka verovirastossa ja heitän iloisesti päevää niin minua palvellaan heti hymyillen. Ottavat toki vähän vitsinä, mutta myös arvostavat.

– Olen aina osannut ja halunnut kuunnella ihmisiä, ja saada kontaktia. Savossa ihmisten kanssa pääsee paljon helpommin juttuun kuin Helsingissä. Sitten heistä ei meinaa päästä eroon...

Paco Nucci pyörittää neljää ravintolaa Kuopiossa. Gusto Runin -viinibaari avattiin kesällä satamassa Raninin vanhassa myllyssä. Lounaskahvila Momentontossa kauppakeskus Minnassa on tarjolla muun muassa tuorepastalounaitaja kotitekoista jäätelöä. Lisäksi Paco isännöi Sorrentoa ja Capri Marinaa satamassa.

ET-lehti tutustuu tänä vuonna Suomen eri heimoihin ja maakuntiin juttusarjassa Minun heimoni. Savolaisuudesta ja savolaisista voit lukea ET:n numerosta 14/2017.