Kirsti etsi miestä netistä, mutta yhteyttä ottivat vain reilusti vanhemmat ja nuoremmat.

Kerroimme kesällä uusmaalaisesta Kirstistä, joka haluaisi löytää itselleen kumppanin. Hän päätti kokeilla miehen etsimistä netistä.

– Nettideittailu ei ole ainakaan vielä edennyt tapaamisasteelle kenenkään kanssa, Kirsti kertoo parin kuukauden nettikokeilun jälkeen.

Hän on saanut viestejä eri-ikäisiltä miehiltä. Erikoista niissä on se, että häntä ovat lähestyneet vanhemmat ja nuoremmat miehet, mutta eivät omanikäiset. Jotkut miehet ovat olleet varattuja tai ainoastaan seksiseuraa etsimässä.

– Jotkut ovat ehdottaneet tapaamista heti, mutta viestissä ei ole ollut muuta tekstiä eikä kuvaa, Kirsti kertoo.

Lue alkuperäinen juttu: Auta sinkkua: Mistä mies Kirstille?

Elämän miestä ei ole siis netistä löytynyt, mutta nyt Kirstillä on uusi verkko vedessä. Hän on nimittäin liittynyt Tinder-mobiilipalveluun.

Kirsti ei ole etsinnöissään epätoivoinen, vaan etenee kaikessa rauhassa. Hän arvelee kuitenkin olevansa aiempaa avoimempi.

– Liikuin kesän aikana paljon ja törmäsin kaikenlaisiin vastakkaisen sukupuolen edustajiin, mutta eipä niistä seurannut muuta kuin mukavia muistoja. Jotenkin kuitenkin tuntuu, että kun olen ollut jollain tapaa  – itsekään sitä tiedostamatta –  avoimempi kaikelle, miehetkin ovat kai helpommin uskaltaneet lähestyä.

Vierailija

Nettideittaaja ihmettelee: "Missä luuraavat omanikäiset?"

Treffipalstan valinta vaikuttaa paljon siihen, minkä ikäisiltä deittailijoilta voi odottaa eniten yhteydenottoja. Jotkut deittipalvelut ovat nuorten suosiossa ja toiset taas houkuttelevat lähinnä vanhemman polven seuranhakijoita. Kannattaa siis kokeilla jotain toista deittipalstaa, jos omanikäistä seuraa ei tunnu löytyvän. Tinder on lähinnä nuorten suosiossa. Vain muutama prosentti Tinderin käyttäjistä on yli 45-vuotiaita. Vanhemmat deittailijat ovat sen sijaan löytäneet tiensä monelle...
Lue kommentti

Kirjailija Pirkko Saisio on purjehtinut pelotta kovissa tuulissa, ja rohkeasti hän on ajanut itselleen tärkeitä asioita, vaikka olisi tiennyt siitä seuraavan raskastakin kritiikkiä. Nyt hän on huomannut itsessään uudenlaista varovaisuutta: veneen kyydissä on nimittäin jo kolmatta polvea.

Kun katselee Isonkarin majakkasaarta silmiä siristyttävässä alkukesän auringossa, on vaikea kuvitella, että pari päivää aikaisemmin se oli kunnon kevätmyrskyn riepoteltavana.

– Ensimmäisenä päivänä yritettiin syödä ulkona, mutta kun tillit lähtivät pöydältä lentoon, kerättiin äkkiä kamat ja siirryttiin sisälle, päivittelee Pirkko ”Saikki” Saisio, 66, Isonkarin kallioilla.

Sisällä ”naukui ja tömisi”, kun yli 20 metriä sekunnissa puhaltanut tuuli töni vanhaa luotsimökkiä, jossa Pirkko ja hänen puolisonsa elokuvaohjaaja Pirjo ”Honksu” Honkasalo yöpyivät. Kirjailija katseli iltaisin ikkunasta pimeälle merelle, jossa isot laivat menivät ja ”ranta sykki valoa”.

Saisio tuli lammaspaimeneen vähän”viran puolesta”.

Hän on Metsähallituksen kansallispuistokummi – Isonkarin majakkasaari kuuluu Selkämeren kansallispuistoon ja sen luonto on poikkeuksellisen hieno. Saarella pesii yksi Suomen suurimmista riskiläyhdyskunnista, ja siellä kasvaa peräti 380 kasvilajia.

Saision lisäksi kummeja ovat myös muun muassa juontaja ja malli Saimi Hoyer ja ravitsemusasiantuntija Patrik Borg. Kummit vievät luonnossa liikkumisen sanomaa eteenpäin.

Lammasaitaus on luotsimökiltä vajaan kilometrin päässä saaren toisella puolella, majakan vieressä. Paimenten tehtäviin kuuluu lampaiden laskeminen päivittäin – on varmistettava, että ne pysyvät aitauksessaan. Juotavaa ei tarvitse kantaa; lampaat saavat riittävästi nestettä mehevän ruohon mukana, mutta sen sijaan ravinnenappuloita on heiteltävä niille päivittäin.

– Muut hommat on helppoja, mutta lampaiden laskeminen vaikeaa. Kun laskussa pääsee vauhtiin, ne kipittävät limittäin ja lomittain, ja taas on aloitettava alusta, Pirkko sanoo.

Kippareilla kiehuu

Kirjailija on pukeutunut niin kuin näissä keleissä kuuluu. Punainen villamyssy ei ole ulkona yhtään liikaa, vaikka aurinko jo näyttäytyykin. Yllä on Hailuodossa kudottu tuhti villapaita, jonka ansiosta Saisio menisi täydestä majakanvartijana. Majakoita hän ei ole vartioinut, mutta veneen ruoria kääntänyt senkin edestä.

Saikilla on ollut yhteinen vene Honksun kanssa lähes 30 vuotta, ja siinä ajassa on menty läpi myrskystä jos toisestakin. Meri on kiehunut, mutta niin on kiehunut kippareillakin. Kumpi on pääkippari?

– Se ei ole vielä tullut selväksi näinä vuosina, Saikki naurahtaa, eikä Honksu asiaa kiistä.

Luotsimökin tuvan pöydällä on kasa kirjoja, päällimmäisenä Muumipappa ja meri, mutta puhuri ja aallot tekivät mielen niin rauhattomaksi, ettei kirjoihin tullut tartuttua. Saisio istuu ikkunan vierellä, meri näkyy siitä hyvin.

Meri oli Pirkko Saision lapsuudessa äärellä ja tuttu.

Helsingissä asuttiin, mutta perheessä ei ollut venettä eikä mökkiä. Kesiä Pirkko vietti mummonsa luona Vartiokylässä, joka oli 40- ja 50-luvuilla maaseutua.

Pirjo Honkasalo sen sijaan on viettänyt lapsuutensa Porissa ja hänen sukunsa on kotoisin Lyökin saarelta, josta tuli sittemmin Saikin ja Honksun perheen kesäpaikka. Ajatus omasta veneestä syntyi siellä.

– Kun oltiin meren äärellä, sitä halusi lähteä katsomaan sitä maisemaa, Saikki sanoo.

Pariskunta hankki moottorivene Dianan 1988. Pirkon tytär Elsa täytti Dianan ensimmäisenä kesänä seitsemän vuotta. Elsa vietti veneessä aikaansa paitsi ystäviensä ja Pirkon sisarten lasten kanssa myös Katto Kassista tai Neiti Etsiviä lukien.

– Eiväthän lapset jaksa katsoa hitaasti ohimenevää maisemaa ja nauttia siitä. Elsa viihtyi kuitenkin melko hyvin aloillaan, kun hänellä oli kirja kädessä. Veneessä oli usein myös ystäviämme ja heidän lapsiaan, ja kävimme paljon tuttujen mökeillä.

Karkea työnjako veneessä on ollut sellainen, että Honksu hoitelee köydet ja kansihommat ja Saikki suunnittelee reitit ja navigoi. Honksu luonnehtii kumppaniaan ”vähän liian rohkeaksi” merenkävijäksi. Hän itse on yrittänyt jarrutella koviin keleihin menijää, mutta useimmiten sinne on kuitenkin lähdetty.

Selvitty on – toisinaan kuin ihmeen kaupalla.

– Alkaen Dianan neitsytmatkasta: moottori sammui ja sen sijaan että olisimme ajatuneet avomerelle, kelluimmekin suoraan tutun ihmisen laituriin. Lisäksi siellä sattui olemaan korjaaja paikalla! Saikki muistelee vieläkin ihmeissään.

Ja taas moottori sammui!

Kahden naisen ja yhden tytön venereissuista voi lukea Pirkko Saision kirjoittamasta Lokikirjasta (Siltala 2010). Köysi jää kiinni potkuriin, bensa loppuu, ajetaan kiville... merielämä on seikkailua, väliin suorastaan vaarallista, mutta kirjailija kertoo tapahtumat niin, että lukija pyrskähtelee tuon tuosta.

Erityistä jännitystä aiheutti Dianan moottori, sillä oli taipumus sammua milloin missäkin. Korjaajia onneksi löytyi hätätilanteissa, kunhan kipparit jaksoivat kuunnella joka kerta toistuvaa kysymystä: ”Mihinkäs miehet on paatista jääneet?"

Myrskyt koettelivat Dianaa ja perheen keskinäistä sopua. Veneen kylkiin tulleita kolhuja paikattiin Sikaflexillä ja taas mentiin.

"Jälkikäteen on käynyt ilmi, että monet tilanteet olivat Elsalle pelottavia."

– Mutta kuinka olisin voinut sen tietää, kun ei hän mitään puhunut.

Tytär kasvoi veneilykesien aikana ”laivakoirasta täkkäriksi ja täkkäristä jungmanniksi ja lopulta taitavaksi merenkulkijaksi”, kuten Pirkko Lokikirjan omistussanoissa kirjoittaa. Nykyisin Elsa veneilee miehensä, viisivuotiaan poikansa ja toukokuussa syntyneen tyttärensä kanssa Saimaalla vuokraveneellä. Äidin ylpeys näkyy Saisiosta, kun hän kuvailee Elsan olemista vesillä.

– Kyllä Elsa on tarpeellinen niin navigoimassa kuin venettä kiinnittämässä.

Saisio arvelee, että lapsuuden reissujen ansiosta tytär on oppinut olemaan paikallaan niin veneessä kuin luonnossa yleensäkin, ja hän osaa nauttia siitä.

– Hän varmasti siirtää sitä samaa myös lapsilleen.

Poika ei pysy paikallaan

Viisivuotias tyttärenpoika Remu on myös päässyt isoäitinsä kanssa veneretkille, mutta toistaiseksi vasta pikkuveneellä ja päiväseltään.

– En voisi kuvitellakaan, että olisin ottanut poikaa purjeveneeseen vielä viime kesänä, enkä ole varma tästäkään kesästä. Eihän se pysy paikallaan hetkeäkään!

Pirkko Saisio on saanut todeta, että pojat ovat erilaisia kuin tytöt, ainakin keskimäärin, ja siinä missä Elsa jaksoi istua kirja kädessä veneen perässä, tämän poika ei ole hetkeäkään paikallaan. Aikuisen silmien on seurattava hellittämättä pientä menijää, erityisesti vesillä.

– Olen tullut varovaisemmaksi iän myötä, Pirkko Saisio myöntää.

"Vaaraa ajattelee enemmän kun kyydissä on oma lapsenlapsi."

Ajanvietteet ovat kuitenkin samanlaisia kuin aikoinaan oman lapsen kanssa. Remun kanssa he ovat tehneet retkiä lähisaarille, kuten Sammoon ja Ruskioon.

– Kävelemme ja etsimme linnunpesiä. Syömme eväitä. Ja saari on aina kierrettävä, jotta näemme, mikä se on saariaan.

Luonnonyrttipestoa pöytään

Talvikuukaudet Saisio viettää Honksun kanssa Madeiralla, ja Suomen ajan he jakavat kaupunkiasunnon, Lyökin saaren ja veneen välillä. Pirkko Saisio on tuottelias kirjailija, mutta vapaallekin on aikansa.

– Päätimme jo aikaa sitten, että kesät pyhitetään vesillä olemiselle ja lomailulle.

Viimeisin romaani Signaali ilmestyi viime syksynä, ja Kansallisteatteriin luvattu kolmas musikaali on tulossa ensi-iltaan 2018.

Jos aihe olisikin jo valmiina, sitä emme saa tietää. Keskeneräisistä töistään Saisio ei hiiskahda. 2011 ensi-iltansa saanut HOMO! oli suuri menestys. Viime keväästä asti mennyt SLAVA! Kunnia. on ollut niin loppuun varattu, että se jatkaa ohjelmistossa jouluun saakka.

"Onhan se palkitsevaa, että katsojia ja lukijoita on paljon."

– Ihmisiä vartenhan tätä työtä tehdään, Saisio toteaa.

Lähes päivittäin hän saa myös suoraa palautetta vastaantulijoilta. Tässä suhteessa suomalaiset ovat muuttuneet.

– Nyt uskalletaan kommentoida, ja se tuntuu mukavalta.

Honksu tulee tupaan ja ehdottaa iltaruuan tekemistä. Hellan yläpuolella on muiden mausteiden lisäksi purkki parmesania ja japanilaista mirin-kastiketta.

– Niitä tarvitaan luonnonyrttipestoon, jonka pohjana on vuohenputkenalkuja ja ruohosipulia, Honksu selittää.

– Purkkiruokia ei ole tällä matkalla syöty, Saisio sanoo.

Hyvästi lampaat

Seuraavana aamuna tuuli on tyyntynyt ja ilmassa on jo kesän lämpöä. Luotsimökin kynnyksen alle oli aamutuimaan luikerrellut kyy. Saisio kiirehti ehdottamaan majakkaisännälle, että tämä ruiskuttaisi muovivaahtoa oven karmien koloihin – jotta puistattava otus ei säikäyttäisi seuraavaa paimenta.

Lammaspaimenviikko on lopuillaan ja edessä on paluu Helsinkiin.

– Vähän hirvittää jo etukäteen se meteli ja liikenne, jota kaupungissa on kuunneltava, Saisio sanoo ja puistelee päätään.

Mökillä ja veneellä on parasta avara maisema ja hiljaisuus. Ja elokuun ihanat yöt.

– Heinäkuu sen sijaan on melkoista hulinaa venesatamissa – sinne ei tahdo sekaan mahtua.

Häntä viehättää myös meren ja luonnon arvaamattomuus.

– Merellä tilanne on aina uusi, ja on mentävä sen ehdoilla. Vaikka suunnittelee lähtevänsä aamulla eteenpäin, ei voi etukäteen tietää ihan varmasti, onnistuuko se.

Viime töikseen Isollakarilla kirjailija laskee lampaat – se ei ole yhtään helpompaa kuin viikon alussa, mutta 15 niistä lopulta taitaa olla. Hän menee yhdessä Honksun kanssa päärakennukseen katsomaan Isokari-aiheisia matkamuistoja. Ikkunoista näkyy, kuinka lampaat kipittävät kylki kyljessä kohti päärakennusta.

– Ne tulivat jättämään teille hyvästit, huikkaa majakan emäntä Nora Hildén ohimennessään.

– Yhyy, Saisio äännähtää.

"En halua edes ajatella, mitä niille tapahtuu syksyn tullen."

– Kaiken lisäksi Lyökin mökillä meitä odottava kissavahti oli ostanut ruuaksi lampaankyljyksiä, Pirkko toteaa lakonisesti.
Hän ostaa Honksun kanssa kaksi modernia, meriaiheista huopaa, joihin kietoutuneena kelpaa lämmitellä purjeveneessä niinä elokuun ihanina iltoina.

Artikkeli on ilmestynyt alunperin ET-lehdessä 12/2015.

 

Lammaspaimeneksi kesällä 2017?

Metsähallituksen viidessä luontokohteessa laiduntaa kesällä lampaita, jotka pitävät avoimina niittyjä ja perinnemaisemia.
Lammaspaimen vaihtaa eläimille juomavettä, siirtää niitä tarpeen mukaan laitumelta toiselle ja seuraa niiden kuntoa. Lampaat on myös laskettava päivittäin.

Paimen saa yöpyä Metsähallituksen vuokratuvalla. Kohdekohtaisesti viikon hinta on 350 tai 400 euroa. Maksulla katetaan kohteen ylläpitokuluja ja luonnonhoidon kustannuksia.

Haluatko paimeneksi kesällä 2017? Lue lisää  ja osallistu lammaspaimenviikkojen arvontaan 16.1. klo 12 – 25.1. klo 12.00 osoitteessa www.luontoon.fi

Arvota suoritetaan helmikuun 2017 aikana.

Tiedot päivitetty 27.10.2016

 

 

Kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen on sitkeä idealisti. Hänen ansiostaan Kotkan puistoista on tullut entisen työläiskaupungin uusi vetonaula.

Tämä on kasvukertomus. Vuosia sitten Heikki Laaksonen, 60, oli Kotkan haukutuin mies. Nyt hän on palkituin. Siinä välissä on sattunut yhtä ja toista. Pahimmillaan miehen tie vei leikkauskierteeseen, kun stressi laukaisi suolistovaivan.

Myönteisessä mielessä on onneksi tapahtunut enemmän. Kotkan puistoille ja Laaksoselle on satanut mainetta ja kunniaa ja koko kaupungin imago on muuttunut. Kolhosta teollisuusmiljööstä kuoriutui elämyksellinen puistojen kaupunki.

Ihmiset eivät usko ennen kuin näkevät. Sen Heikki Laaksonen tajusi viimeistään 1993, kun Sapokan vesipuiston suunnitelmasta ja rahoituksesta vielä kiisteltiin. Heikki keksi ajattaa palolaitoksen tankkiautot kallion päälle. Veden ryöpytessä letkuista ei jäänyt epäselväksi, millaiselta tulevan putouksen on tarkoitus näyttää.

Sitä ennen hän oli myynyt ajatuksiaan puhumalla. Kuusi vuotta.

– Tämä on pitkänmatkan juoksua. Kärsivällisyys on yksi tärkeimmistä työkaluista, vaikka se ei vahvin puoleni olekaan, Heikki kuittaa.

"Hankettani ei viitsitty vastustaa, koska hanke vaikutti niin utopistiselta."

Kolmen hehtaarin alueella pääsee tunnelmasta toiseen. Puisto on palkittu myös valaistuksestaan.
Kolmen hehtaarin alueella pääsee tunnelmasta toiseen. Puisto on palkittu myös valaistuksestaan.

Onnekas vahinko

Loppujen lopuksi lupa Suomen palkituimmalle puistolle heltisi vähän vahingossa.

– Muuan kaavoituksesta vastaava virkamies myönsi, ettei viitsinyt tuhlata ruutia hankkeen vastustamiseen, koska se vaikutti niin utopistiselta.

Sapokasta voi puhua myös torjuntavoittona. Ennen kuin hankkeelle näytettiin vihreää valoa, Sapokanlahti oli pahasti saastunut. Jopa sen täyttämisestä parkkipaikaksi oli keskusteltu.

Kun Heikki Laaksonen vasta piirsi visioitaan, haisevan lietteen keskellä lillui pari turistirysäksi kyhättyä merirosvolaivaa, jotka ampuivat toisiaan tennispalloilla. Ruotsinsalmen meritaistelua "kunnioittaen".

Kotkan kymmenen puistoa ovat yhteisiä olohuoneita. Jokaisella on oma luonteensa ja eri ikäpolvet on huomioitu.

Puutarhaneuvos Laaksosella on erityinen kiven taju. Karhulan Jokipuisto on hänen tiiminsä tuorein taidonnäyte.
Puutarhaneuvos Laaksosella on erityinen kiven taju. Karhulan Jokipuisto on hänen tiiminsä tuorein taidonnäyte.

Laaksosen sinnikkyyden ansioista Kotkan vaiheikas historia on siirtynyt eläväksi osaksi tätä päivää. Kotkan kymmenen ”teemapuistoa” ovat nykyisellään suosittuja yhteisiä olohuoneita. Niillä kaikilla on oma luonteensa ja eri ikäpolvet huomioiva toiminnallisuutensa: seesteisestä kukkaloistosta skeittiramppeihin ja lasten temppuradoista kaikkia aisteja hellivään yrttitarhaan.

Erityistä on sekin, että Kotkan puistot muodostavat levollisen viherkäytävän kaupunginosasta toiseen. Sen kruunu on neljän kilometrin pituinen veistospromenadi, Suomen suurin ulkoilmagalleria.

Mallia muillekin

Suomi on täynnä mitäänsanomattomia ja latteita puistoja, joten opintomatkoja Kotkaan tekevät myös alan ammattilaiset.

– Muuan espoolainen virkamies epäili, että täällä Kotkassa on lauhempi ilmasto.

"Monissa kaupungeissa laitetaan puisto kovalla rahalla kuntoon, mutta hoitoon ei panosteta."

Ei ole, mutta koko kasvun ihme suunnittelusta toteutukseen ja kunnossapitoon saakka on Laaksosen johtaman Puistotoimen käsissä. Määräraha on kolmisen miljoonaa euroa eli vajaa prosentti Kotkan budjetista. Sillä Laaksosen porukka pitää kunnossa 170 hehtaaria rakennettuja puistoja, yli tuhat hehtaaria taajamametsiä ja niiden päälle vielä liikenneväylien viheriöt.

Jokipuiston kaarisilta ja lummelampi ovat "kopio" Claude Monet'n maalauksesta.
Jokipuiston kaarisilta ja lummelampi ovat "kopio" Claude Monet'n maalauksesta.

– Monissa kaupungeissa tehdään se virhe, että laitetaan puisto kovalla rahalla kuntoon, mutta hoitoon ei panosteta. Sitten paikka on muutamassa vuodessa taas rempallaan. Kaikista Kotkan puistoista voin sanoa, että ne ovat nyt paremmassa kunnossa kuin uutuuden loistossaan, Heikki huomauttaa.

Helsingissä käydessään hän sanoo tuntevansa myötähäpeää – niin suttuisessa kunnossa Töölönlahden ympäristö edelleen on.

Laaksonen osallistui 20 vuotta sitten itsekin Töölönlahden suunnittelukilpailuun.

– Ei sitä huomioitu – olisi ollut liian halpakin, Heikki tokaisee ironiaa äänessään. – Mutta ei sitä paljon kalliimpaa japanilaista voittotyötäkään ole toteutettu.

Heikkiä sätittiin yleisönosastonkirjoituksissa: vie kotkotuksillaan rahat lapsilta ja vanhuksilta. 

Meren ja veren perintö

Köyhän pitää ajatella rahaa. Kotkassa varojen niukkuus on ruokkinut kekseliäisyyttä, jonka oheistuotteena on syntynyt ekologisia ratkaisuja. Esimerkiksi suurin osa upeista kiveyksistä on kierrätysmateriaalia. Vanhojen rakennusten sokkeleita, portaita ja kiviteollisuuden hukkapaloja. Samalla on säästetty miljoonia.

Kaikki Suomen majakat. Meripuistossa riittää tilaa ja virikkeitä kaiken ikäisille.
Kaikki Suomen majakat. Meripuistossa riittää tilaa ja virikkeitä kaiken ikäisille.

Sapokan rakentamisen aikaan Heikkiä sätittiin yleisönosastokirjoituksissa päivittäin: vie kotkotuksillaan rahat lapsilta ja vanhuksilta. Nyt yli 90 prosenttia kaupunkilaisista kokee keskustapuistojen parantavan elämänlaatuaan. Toki niitäkin vielä löytyy, jotka haikailevat mennyttä aikaa, Kotkan teollista suuruutta.

Jokunen Sapokan pienvenesataman siistimistä vastustanut arveli Laaksosen olevan "kotoisin jostakin Savosta, kun ei ymmärrä Kotkan merellisiä perinteitä".

"Lapsena unelmoin suurista puista, joiden liaaneissa voisin kieppua."

Itse asiassa Heikki ymmärtää niitä paremmin kuin hyvin. Hänen sukunsa on vaikuttanut Kotkassa 1900-luvun alusta saakka. Isänisä oli merikapteeni. Äidinisä työskenteli Kotkan satamassa työnjohtajana. Hänen perujaan on Heikin tärkein tukikohta henkisessä ja fyysisessä mielessä. Pyhtäällä sijaitsevasta saaresta mofa osti huvilan jo 1930-luvulla. Siellä on omaa maata neljä hehtaaria, ja tilaa kaikenlaisiin kokeiluihin.

– Lapsena tykkäsin Tarzan-kirjoista, ja unelmoin suurista puista, joissa voisin kieppua liaanien varassa. Tuon unelman innostamina istutimme veljeni kanssa mökkisaarelle tammia. Meidän leikkeihimme ne eivät ehtineet, ja omaa poikaakin kiinnostivat muut asiat. Mutta nyt ne tammet ovat tosi komeita.

Toivo Pekkasen puistoa komistaa Federico Assierin betoniveistos Elinvoimainen läsnäolo.
Toivo Pekkasen puistoa komistaa Federico Assierin betoniveistos Elinvoimainen läsnäolo.

Ranskalainen visiitti

Luovaa työtä tekevälle tuorein työ on usein se rakkain. Laaksosen tapauksessa se on Karhulan Jokipuisto, jonka sydämessä on lummelampi. Siihen Heikki sai idean ranskalaisen taidemaalarin Claude Monet´n maineikkaassa Givernyn puutarhassa kävellessään.

– Ajattelin, että jos täällä on 1800-luvulla saatu lapiopelillä aikaan näin hieno kokonaisuus, niin eiköhän me Kotkassakin osata.

"Kasvit eivät ole olennaisinta puutarhassa. Taimen voi vaihtaa, mutta jos pengerrys romahtaa, korjaaminen on kallista."

Jokipuistossa toistuu yksi maisema-arkkitehtuurin perusasia. Olennaista on se, mikä on melkein piilossa. Maanalaiset rakenteet, salaojat, sähköjohdot ja pengerrykset. Tärkeintä on tehdä suunnitelma paikan ehdoilla, hyvät puolet hyödyntäen ja huonot peittäen. Sama pätee missä tahansa yksityisessä puutarhassa. Ettei väkisin lähdetä vääntämään jotakin unelmaa.

– Moni ajattelee, että puutarhassa olennaisia ovat kasvit, mikä laji mihinkin valitaan. Toki kasvit viimeistelevät tunnelman, mutta ne muodostavat vain murto-osan kustannuksista. Jos joku taimi ei menesty, niin se vaihdetaan. Mutta jos pengerrys tai puron uoma romahtaa, korjaaminen tulee kalliiksi.

Putouksen pauhu vaimentaa äänet, ja puhdistaa Sapokanlahden vettä.
Putouksen pauhu vaimentaa äänet, ja puhdistaa Sapokanlahden vettä.

Raadantaa ja romantiikkaa

Jokipuiston eriväriset jalolumpeet istutettiin kolme vuotta sitten laatikoihin. Tuolloin ne varauduttiin nostamaan talven tullen ylös. Päätettiin kuitenkin katsoa, miten hollantilaiset kaunokaiset ensimmäisestä Suomen talvesta selviävät. Hyvin ovat tähän mennessä pärjänneet, vaikka lampi jäätyy melkein pohjaan saakka.

– Usein valitetaan, että Suomessa kasvukausi on lyhyt, mutta loppujen lopuksi lyhyeksi jää lepokausi. Leudon alkutalven takia monella kasvilla voi olla kello sekaisin, mutta kylmänkin talven jäljiltä puutarhassa alkaa tapahtua usein jo maaliskuussa.

Taannoin Kymijoki oli viemäri. Nyt siitä nousee taas lohta.

Jokipuiston kupeita pyyhkii vuolas Kymijoki, jota pitkin on uitettu tukkeja kymmenen sahan tarpeisiin. Sitä raadantaa kunnioittaa myös Kotkan arvokkain veistos, Emil Wikströmin Tukinuittaja (1890), joka on lopultakin päässyt ansaitsemaansa ympäristöön.

– Ajattele, vuonna 1948 tästä meni ohi yli 15 miljoonaa tukkia. Jostakin Pihtiputaalta puun matka Kotkan sahoille saattoi kestää pari vuotta, Heikki kertoo harppoessaan kivisten piknikpöytien ohi. Joen toisella puolella pötköttää rivi kumolleen käännettyjä veneitä. Kesällä niitä vuokrataan lohen narraajille.

– Taannoin tämä joki oli viemäri, jolle Karhulan talotkin ovat kirjaimellisesti kääntäneet selkänsä. Nyt joesta nousee taas suurta kalaa.

Kivikon tuhkapensaalla on kaunis talviasu.
Kivikon tuhkapensaalla on kaunis talviasu.

Amerikan meininkiä

Hortonomiksi valmistuttuaan Heikki suuntasi Länsi-Virginian yliopistoon opiskelemaan maisema-arkkitehtuuria, ja työskenteli samalla Oglebay Parkissa. Miljonääri Earl Oglebayn lahjoittama valtava alue on yhä USA:n parhaita puistoja. Siellä Heikki oppi ajattelemaan isosti ja ideoimaan pelottomasti. Virginiasta matka jatkui vielä Ohion taimikasvattamoihin ja Norjaan kivirakentamisen taitoja kartuttamaan. Kaikkiaan hän oli maailmalla kolmisen vuotta.

Kotkaan hän palasi 1983 ja otti vastaan kaupunginpuutarhurin viran.

– Olin 27-vuotias, ja sen piti olla lyhyt visiitti.

Heikki inhoaa ryhmätöitä. "Jos vastuu on liian jaettu, ei synny hyvää."

Laaksosen energisyys ja ideat ravistelivat silloista puisto-osastoa, mutta aika pian valtaosa porukasta innostui aiempaa monipuolisemmasta työnkuvasta. Ja taidot karttuivat kohisten.

– Silti olemme puistoasioissa vieläkin Ruotsin ja Viipurin välissä – henkisesti ja laadullisesti. Tämä näkyy varsinkin teollisuusalueilla, jotka eivät suuresti poikkea entisaikojen kaatopaikoista.

Laaksosen auto on esteetikolle tyypillinen Alfa Romeo. Kun kurvailemme takaisin keskustaan, hän tokaisee inhoavansa ryhmätöitä.

–Jos vastuu on liian jaettu, ei synny hyvää.

Seuraavassa hetkessä hän huomauttaa mitä lempeimmin:

– Katso miten hienolta näin talvellakin näyttää tuo köynnöshortensian peittämä betoniseinä.

Huumori on sallittu. Kotka Millsin purukasta on hyödynnettu Sahara-teemassa.
Huumori on sallittu. Kotka Millsin purukasta on hyödynnettu Sahara-teemassa.

Vuosien varrella Kotkassa on perusparannettu myös keskustan perinnepuistoja. Aiemmin Sibeliuksen muotopuisto lähes tallottiin hengiltä Meripäivien aikaan, mutta nyt se kestää hieman paremmin massojen hortoilut. Toinen perinnepuistoista on englantilaistyyppinen Isopuisto, joka levittäytyy Kotkan vanhimman rakennuksen, Nikolauksen ortodoksikirkon ympärille.

Jokaiselle jotakin

Tuorein suurtyö on Katariinan meripuisto, jonka maisema on taivaallisen avara. Alue oli vielä joku vuosi sitten öljy-yhtiöiden hallussa ja sen maaperä oli pahoin saastunut. Nyt Katariina Suuren 1700-luvulla perustaman linnoituksen ympärillä polveilee palkittu monitoimipuisto, jossa on ajateltu ihan kaikkia: liikuntaesteisiä, juhlijoita, surijoita, grillaajia ja lapsia, jotka haluavat riehua hikipäässä.

– Yleisön vaatimustaso on kyllä noussut. Muuan äiti kiitteli, että koko perhe viihtyi Meripuistossa tunteja. Ainoa vika oli se, että alle 1-vuotiaalle ei ollut mitään. No nyt on vauvallekin sopivat kiikut.

Rannalla on veistoksellinen kivipöytä, jonka ääreen mahtuu bussilastillinen väkeä. Ihan eteläkärjessä on Ankkuriluoto, joka on virallinen ja suosittu tuhkan sirottelualue. Jossakin siinä välissä on "Salainen puutarha". Ja työ jatkuu.

– Hyvä puisto on kaunis ympäri vuoden.

Katariinan meripuisto valittiin Vuoden ympäristorakenteeksi 2012.
Katariinan meripuisto valittiin Vuoden ympäristorakenteeksi 2012.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 20/2015. 

Verkossa tapahtuvan seuranhaun eteen on nähtävä vaivaa. Parhaiten pärjäät, kun annat itsestäsi avoimen ja rehellisen vaikutelman. Massasta erottuu parhaiten olemalla oma itsensä.

1. Tuo luonnollisuutesi esiin

Lataa profiilikuvaksesi otos, jossa olet arkisen näyttävä. Vaikka mielesi tekisi edustaa juhlameikissä tai puvuntakissa, et todennäköisesti kulje täydessä tällingissä päivittäin. Ihminen kiinnittää huomionsa ensimmäisenä kasvoihin. Kuvanlaadun tulee olla riittävän hyvä, jotta piirteet erottuvat.

2. Piilottelu pois

Olemme taipuvaisia peittelemään pieniä ulkonäöllisiä virheitämme ja huonoja puoliamme. Nettideittisivustoilla ei kannata huijata kuvakulmilla tai kuvanmuokkauksilla. Ensitreffeile on mukavampi lähteä, kun tiedät toisen olevan tietoinen muutamasta liikakilostasi tai nenäsi luomesta. Todennäköisesti olet ainoa, joka niihin lopulta kiinnittää huomiota.

3. Ole ajan tasalla

Jos viimeisin sinusta otettu edustava valokuva on kymmenen vuoden takaa, sitä ei kannata valita profiilikuvaksi. Vuodet tuovat ikää myös ulkonäköön, halusimme sitä tai emme. Uuden ajankohtaisen otoksen räpsäiseminen ei vaadi paljoa. Muista välttää alaviistosta otettuja selfieitä!

4. Älä tyrkytä

Erityisesti naisten kannattaa miettiä, millaisen vaikutelman kuvien kautta haluaa antaa. Jos esiinnyt otoksissa rintamus tai takapuoli ojossa, et todennäköisesti anna itsestäsi syvällistä vaikutelmaa. Korosta kroppaasi hyvän maun rajoissa!

5. Kerro, mikä sinulle on tärkeää

Ilmaise profiilikuvauksessasi arvomaailmaasi ja kiinnostuksen kohteitasi. Muista, että liika vakavuus voi säikäyttää osan kumppaniehdokkaista. Voit ilmaista etsiväsi seuraa tositarkoituksela, mutta säästä suorat haaveilut avioitumisesta profiilikuvauksen ulkopuolelle.

6. Kirjoita niin paljon, kuin haluat

Profiilikuvauksen pituudella ei ole väliä. Joskus pari lausetta voi kertoa enemmän kuin tuhat sanaa. Kaikki eivät jaksa lukea monivirkkeisiä sepustuksia. Toisaalta runsas kirjallinen kuvaus voi tuoda persoonaasi esiin myös rivien välistä. Mieti, mitä haluaisit itse tietää toisesta jo heti kättelyssä.

7. Tuo ilmi harrastuksesi

Valota vapaa-aikaasi profiilikuvauksessasi. Oletko matkustellut? Jos rakastat ruuanlaittoa, mikä on bravuurisi? Mitä urheilujoukkueita kannatat? Profiiliin kannattaa lisätä useampi kuin yksi kuva. Suosi otoksia, jotka paljastavat jotakin itestäsi. Harrastuskuvat kertovat aktiivisuudesta ja toimeliaisuudesta. Jos rakastat luonnossa liikkumista, valitse kuva ruskaretkeltä tai leirinuotiolta.

8. Siteeraa

Saatko mieleesi kirjaa, kappaletta tai elokuvaa, joka olisi jättänyt sinuun lähtemättömän vaikutuksen? Lisää profiilikuvaukseesi sitaatti sen pysäyttävimmästä kohdasta. Parhaimmassa tapauksessa lainaus voi kiinnittää jonkun samasta teoksesta innostuneen huomion.

 

Vinkit antanut deittailun ammattilainen Anna Uusiheimala järjestää Suomen suurimpia sinkkutapahtumia yrityksensä Deittisirkuksen kautta. 

Emme hyväksy väkivaltaista käytöstä, mutta ymmärrämme sitä, sanoo Petri Salakka, jonka vetämä Aggredi-ohjelma on onnistunut katkaisemaan monen väkivaltarikollisen vankilakierteen.

– Katuväkivaltaan syyllistynyt on usein uhri itsekin. Monella heistä on lapsesta saakka laitostausta, ja he ovat oppineet lyömään ennen kuin tulevat lyödyksi, sanoo Aggredin toimintaa alusta saakka kehittänyt Petri Salakka.

Helsinki Mission pyörittämä Aggredi-ohjelma sai alkunsa 2006 käynnistyneen Aikalisä-projektin jatkona, ja se kuuluu RAY:n rahoittamaan toimintaan.

Aggredin tavoitteena on vähentää katuväkivaltaan syyllistyneiden riskiä uusia tekonsa. Tulokset ovat tähän mennessä olleet varsin hyviä. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan 75 prosenttia ohjelman suorittaneista on saanut katkaistua rikosten kierteen.

Henkirikoksen hinta yhteiskunnalle on pari miljoonaa

Onnistumisen merkitystä ja arvoa voi mitata myös rahassa. Yksi vankipaikka maksaa 200 euroa päivässä. Henkirikoksen hinnaksi yhteiskunnalle on laskettu pari miljoonaa. Inhimillisistä kärsimyksistä puhumattakaan.

Ei enää tarvetta valehdella

Ohjelman asiakkailla on useimmiten varsin raskas rikostausta, mutta heidän kanssaan keskustelevat Aggredin työntekijät eivät ole tietoisia rikosrekisteristä tai diagnoosista, vaan asiakas voi kertoa tarinansa omalla tavallaan.

­ ­­– Apua etsivällä ei ole yleensä tarvetta valehdella ­- ehkä vain jättää jotakin kertomatta, tietää Salakka.

Tapaamisia leimaa tuomitsemattomuus ja molemmin puoleinen kunnioitus. Ennakkoehtoja on muutenkin vähän. Päihtyneenäkin voi istuntoon tulla, vaikka päihteistä ja vanhasta kaveripiiristä irtautuminen ovat onnistuneen elämänmuutoksen avainasioita.

– Näitä totuuksia meidän asiakkaille on turha toistella. Eikä heille tarvitse enää teroittaa sitäkään, että väkivalta on väärin.

Eheytyminen on rankka kokemus

Monelle väkivaltarikolliselle tappeluissa pärjääminen ja koviksen maine ovat saattaneet aiemmin olla tärkeä osa identiteettiä.

­Aggrediin ei ketään pakoteta, vaan muutoksessa olennaista on oma motivaatio. Oma halu eheytyä. Senkin sietäminen, että eheytyminen ei ole mikään huippukokemus. On kohdattava hankalia asioita, joita ei voi hoitaa väkivallalla.

"Pelkoa tai uhkaa en ole kokenut työssäni koskaan."

Mikä sitten on vaikeinta työntekijän kannalta? Saada väkivaltarikollinen avautumaa?

– Keskusteluyhteyden saaminen asiakkaaseen on yleensä aika helppoa. Vaikeinta ja turhauttavinta tässä työssä ovat yhteiskunnan asenteet väkivallantekijöitä kohtaan. Monen mielestä vakaviin rikoksiin syyllistyneiden auttaminen on tarpeetonta päänsilitystä.

Petri Salakka ei ole koskaan kokenut työssään uhkaa tai pelkoa.

– Meillä ei ole valvonta- tai viranomaissuhdetta asiakkaaseen. Emme voi antaa - tai evätä – häneltä mitään konkreettista hyödykettä. Sekin suojaa aggressioilta, joihin viranomaiset voivat työssään törmätä. Monella asiakkaallamme on vain huonoja kokemuksia viranomaisista, lapsesta saakka.

Sata miestä ja tarinaa vuodessa

Tällä hetkellä Helsinki Mission tiloissa Helsingin Hämeentiellä etsii uutta suuntaa elämäänsä 35 asiakasta. Vuosittain Aggredin ”läpäisee” sata miestä, jokunen nainenkin joukkoon mahtuu.

Kotona tapahtuneeseen väkivaltaan tai seksuaalirikoksiin syyllistyneitä ei Aggredin piiriin oteta.

Keskimäärin asiakassuhde kestää puolisen vuotta. Joka 10. väkivaltarikollinen käy keskusteluissa pitempään, kerran tai pari kertaa kuussa. Joidenkin kanssa asioidaan vuosia.

­Joskus joku vanha asiakas saattaa pyörähtää kahville kertomaan kuulumisiaan. Sellainen sykähdyttää aina.

Alamaailman pelisäännöt on tunnettava

Istunnot kestävät yleensä tunnista kahteen, ja niissä pyritään kyseenalaistamaan käytöstä ohjaavat huonot mallit sekä tarjoamaan konkreettisia ohjeita elämänmuutokseen.

­Työn onnistumisen kannalta on tärkeää, että me kaikki viisi työntekijää ymmärrämme väkivallan maailmaa ja katujen todellisuutta. Ei meistä kenelläkään ole väkivaltataustaa, mutta vuosien varrella olemme oppineet paljon. Myös ymmärtämään rikolliseen elämäntapaan ja alakulttuureihin liittyviä pelisääntöjä, kertoo Petri Salakka. Ja korostaa, että tuen pitää olla tarpeeksi pitkäkestoista, koska repsahtamisen vaarakin on suuri. Siinäkin mielessä väkivallasta irrottautuminen muistuttaa päihteistä irrottautumista.

Moni tyyppi jättää jäljen

Salakka on kohdannut vuosien varrella monenlaisia kohtaloita ja erikoisia tyyppejä. Ja moni heistä on jättänyt Salakkaan pysyvän muistijäljen.

- Sekin huumediileri, joka pääsi melko nopeasti eroon väkivaltaisista tavoistaan. Mutta tajusi vasta viiveellä, että bisneksistäkin on pakko luopua, koska hänellä ei enää ollut keinoja velkojen perintään.

www.helsinkimissio.fi

Aggredi-ohjelma on käytössä myös Kuopiossa. www.puijola.net/aggredikuopio/

 Oulussa samantyyppistä toimintaa järjestää Via Vis. www.oulunsetlementti.fi/viavis/