Aira Samulin kuvattuna Helsingissä marraskuussa 2016.

Kymmenen vuotta sitten Aira Samulin voitti ET-lehden ryppykisan. Sen jälkeen on tullut oikeastaan vain ilon ryppyjä, ikinuori Aira kertoo tänään. Hän täyttää pyöreitä vuosia 27.2. ja aikoo juhlia koko vuoden.

– Ei voi olla totta! Hyvänen aika sentään, Aira Samulin naurahti talvella 2007, kun kuuli voittaneensa ET-lehden ryppykisan.

Häntä haastatteli ET-lehteen toimittaja Suvi Kerttula.

ET pyysi syksyllä 2006 lukijoilta ehdotuksia henkilöistä, joilla on Suomen eleganteimmat ja komeimmat rypyt, olivatpa ne sitten tulleet ilosta, surusta, pohtimisesta tai hämmästyksestä.

"Joka päivä on juhlaa"

Aira Samulin syntyi Hyrsylän mutkassa menetetyssä Karjalassa 27. helmikuuta vuonna 1927. Ensi maanantaina 27.2.2017 hän saa siis juhlia yhdeksänkymppisiään yhdessä pian satavuotiaan Suomen kanssa.

”Haastattelupyyntöjä on tullut solkenaan”

– Tämä on ollut yhtä hulinaa. Haastattelupyyntöjä on tullut solkenaan, Aira iloitsee vastattuaan puhelimeen kampaajan tuolissa.

Äänestä kuulee, että hänellä on meno päällä.

Vaikka Airan elämään on mahtunut ryppyjä laidasta laitaan, kymmenen viime vuoden ajalta hän muistaa ainoastaan niitä iloisia: Bulevardin koti, elämäkerta, oma korumallisto.

Vuonna 2013 Aira hankki kodin Helsingin Bulevardilta. Talvikaudella, kun Hyrsylässä on hiljaisempaa, hän kutsuu ryhmiä kaupunkikotiinsa, Airan tarinasalonkiin.

– Olen ollut iloinen syntymästä asti, siitä huolimatta, että elämä on ollut selvitymistä. Minulle olemassolo on juhlaa joka päivä, varsinkin tänä vuonna!

"Naurunrypyt isänperintönä"

Vuoden 2007 haastattelussa Aira riemuitsi vilpittömästi ryppykisavoitostaa.

– Voitto on voitto. Minulla on aina ollut elämässä kilpailuhenkeä. Siksi valitsin aikoinaan lajikseni kilpatanssin.

Hän sanoi myös, ettei oikeastaan ole koskaan kiinnittänyt ryppyihinsä huomiota.

– Ryppyni ovat tulleet ehkä vasta 50-vuotiaana, kun pyöreät kasvoni ovat kaventuneet. Naururypyt silmieni ympärillä olen perinyt isältäni. Hymy on ollut perusilmeeni lapsesta asti. Kaikki ihmiset saavat minut hymyilemään.

Aira Samulin on hyvä esimerkki siitä, että ihminen voi olla valoisa ja huumorintajuinen, vaikka hänellä olisi ollut vaikeaa.

– Olen tehnyt paljon mielenterveystyötä nuorten ja lasten hyväksi ja ajatellut aina enemmän muita kuin itseäni. Mitä vähemmän rakastaa itseään, sitä enemmän muut rakastavat sinua.

”Airan kuva pitäisi olla esimerkkinä joka kodin seinällä”

Eräs lukija totesi, että Aira Samulinin kuva pitäisi nostaa kaikkien kotien seinälle innostavaksi esimerkiksi ikääntymisestä.

Aira korosti erityisesti liikunnan tuomaa ryhtiä. Sen ansiosta hän pystyy kantamaan vuotensa uljaasti.

Vuonna 2007 Aira Samulinin elämään toivat hymyryppyjä elämäniloiset tapahtumat sekä 22-vuotias Hyrsy-kissa.

– Ei tarvitse kuin katsoa kissan naamaan, niin heti alkaa naurattaa. Hyrsy katsoo minua ihmeissään. En tiedä, mitä se näkee, mutta on huikea hetki, kun meidän naamat kohtaavat.

Tärkeintä olla oma itsensä

Aira Samulin kertoi tapaavansa paljon eläkeläisiä kodissaan Hyrsylänmutkassa ja ihailevansa heidän kasvojaan.

– Minulla on seinälläni Toivo Talven taulu ryppyisestä itkijänaisesta. Siinä on tunnelmaa ja elämää. Itkijänaisen kasvot kertovat elämänkokemuksesta ja selviytymisestä. On aina voimakas tunne-elämys, kun ihminen itkee tai nauraa.

– Ikä on, mitä on. Tärkeintä on elää ja olla oma itsensä.

Elää täysillä ainutlaatuista
elämäänsä, nauraa ja
itkee. Uskaltaa olla oma
itsensä, aina positiivinen,
mallikansalainen.

Lukijan kommentti Aira Samulinista

Lue myös: Aira Samulin puolustaa kotona ikääntymistä: "Turvalaitteet 49 euroa kuukaudessa"

Iho on käyntikortti

Aira oli ET:n haastateltavana myös vuonna 2011 toimittaja Essi Kähkönen teki artikkelia ihonhoidosta.

– Ihotyyppini ei koskaan ole ollut helppo. Lapsena minulla oli maitorupea, ja kuivuus on vaivannut aina. Ihoni on erittäin herkkä auringolle. Kesäisin ensimmäinen aamutoimeni on laittaa näkyville paikoille suojavoidetta, Aira kertoi.

Hän sanoi kärsineensä kutisevasta aurinkoihottumasta, mutta iän myötä pahimmat kuivan ja allergisen ihon oireet olivat hävinneet. Omega-kolmoset ja D-vitamiini olivat varmaan auttaneet.

”En koskaan mene meikit naamassa nukkumaan”

– Esiintyvä taiteilija kun olen, hoidan ihoani huolellisesti. En koskaan mene meikit naamassa nukkumaan, puhdistan ja kosteutan ihoni muutenkin huolella ja hieron joka aamu mineraalisuolaa kasvoihin. Muutama minuutti, ja ihoni on taas pehmeä – eron kyllä huomaa. Ja käynhän minä säännöllisesti kauneushoitolassakin.

Vesielementti hoitaa kehoa kokonaisvaltaisesti. Aira kertoi, että hänellä oli tapana tanssia altaassa. Vesitanssi teki hänen mukaansa hyvää koko kropalle, etenkin, kun oli hikoillut.

– Hikisenä ihoni, etenkin tukanrajani, punoittaa ja ärtyilee. Suihkun jälkeen laitan kosteusvoidetta.

– Olen koko ikäni hoitanut ihoani hyvin, ja sehän näkyy. Mottoni ihan kaikessa on ennaltaehkäisy – ei se, että aletaan hoitaa vaurioita vasta, kun ne ovat syntyneet.

Airan ilon ja surun rypyt

 • 1927−1930: Ennen sotia ja välirauhan aikana oli ilon aika.
 • 1937: Pikkusiskon kuolema.
 • 1941: Isän kuolema jatkosodan alussa.
 • 1945: Samulinin Tanssikoulu Helsinkiin.
 • 1946: Väkivalta avioliitossa.
 • 1947 ja 1955: Lasten syntymät
 • 1960-luku: Pirjo-tyttären sairastuminen.
 • 1973: Avioon Ekku Peltomäen kanssa. Liitto kesti 30 vuotta.
 • 1976: Ensimmäisen lapsenlapsen Nikon syntymä.
 • 2006: Airan pojasta Jarista muusikko.
 • 2013: Kaupunkikoti Helsingin Bulevardilta, Airan tarinasalonki.
 • 2016: Samuli Miettisen kirjoittama elämäkerta Uskomaton Aira Samulin  ilmestyi.
 • 2017: Korusarja Ilo  90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Juontaja Kari Salmelainen muistelee, kuinka rakkaus syntyi Napakymppi-ohjelmassa – ja kertoo, miten hänen oma parisuhteensa on kestänyt yli 20 vuoden ajan. 

– Nopeasti kuvauksissa jo aisti, että keillä osallistujista synkkaisi parhaiten, kertoo Napakymppiä juontanut Kari Salmelainen. Hän juonsi ohjelmaa vuosina 1985–2002.

Salmelainen on tavannut muutamia Napakympin kautta naimisiin päätyneitä pariskuntia.

– Ruotsinlaivalla olen tavannut pariskunnan, joka tuli esittelemään 18- ja 20-vuotiaat tyttärensä. He kertoivat tavanneensa Napakympin kautta. Onnittelin tietysti ja otimme muutaman valokuvan, Salmelainen kertoo.

Salmelaisen mukaan Napakympissä ihmiset olivat kiinnostuneita samoista arvoista kuin tanssilavalta kumppania hakiessaan.

– Kysymykset toistuivat usein hyvin samankaltaisina. Alkuun ihmettelin, että miten ihmiset jaksavatkin kysyä aina samoja asioita, mutta sitten ymmärsin, että ne ovat niitä kaikkein tärkeimpiä kysymyksiä, Salmelainen kertoo.

– Minkälaisesta ruuasta tykkäät ja pidätkö matkustelusta toistuivat moneen kertaan. Monet olivat myös kiinnostuneita siitä, pitääkö kumppani valkosipulista, Salmelainen naurahtaa.

Kari Salmelainen Napakympin kuvauksissa.
Kari Salmelainen Napakympin kuvauksissa.

"Vuosipäivien vietto kuuluu amatööreille"

Salmelainen on itse pitänyt yhtä puolisonsa Sirpa Teräksen kanssa yli kaksikymmentä vuotta.

– Sirpa ohjasi parikymmentä vuotta Napakymppiä, vietimme siis jo töissä paljon aikaa yhdessä. On vaikea enää edes muistaa, mistä kohtaa parisuhteemme alkoi.

Kari Salmelaisen paras parisuhdevinkki on kunnioitus.

– Toisen osaamista, ammattitaitoa ja luonnetta on osattava arvostaa. Liian usein tulee nähtyä pariskuntia, joissa toista mollataan tyhmyydestä tai osaamattomuudesta. Sellaisen todistaminen tekee aina pahaa. 

Samankaltainen ajatusmaailma ja vahva luottamus ovat Salmelaisen mukaan parisuhteen tärkeimpiä rakennuspalikoita.

– Sirpa ja minä olemme molemmat tarkkoja televisioviihteen ammattilaisia. Olemme myös tottuneet joustamaan ammattiemme puitteissa. Vuosipäivien vietto kuuluu amatööreille, Salmelainen toteaa.

Hänen mielestään suhdetta kannattaa juhlistaa vaikka arkisena maanantaiaamuna, kun muut ovat töissä ja yhteistä aikaa viimein löytyy.

– Luottamukseen sisältyy myös se tärkeä näkökulma, että kumpikaan ei suhteessa roiku toisessa kynsin ja hampain kiinni, molemmilla on oltava oma tilansa mennä ja tehdä.

Kari ja Sirpa-vaimo.
Kari ja Sirpa-vaimo.

"Enää en kaipaa televisioon"

Napakymppi jatkuu televisiossa jälleen syksyllä, Janne Katajan juontamana.

– Aikansa kutakin, ne hommat ovat minun osaltani ohi. Televisioon en enää kaipaa, ne ajat on jätetty taakse, Kari Salmelainen sanoo. 

Salmelainen esiintyy silloin tällöin koko perheen toritapahtumissa juontamassa Napakymppejä.

– Olemme vaimoni kanssa molemmat jo eläkkeellä ja rakastamme tehdä spontaaneja matkoja. Maailmaa on tullut kierrettyä, se on hauskaa puuhaa. Liika keikkailu vaikeuttaisi lähtemistä liikaa, joten olen tarkka siitä, minkälaisiin hommiin sitoudun. Televisioon en enää lähtisi, Salmelainen toteaa.

Lue lisää Kari Salmelaisen kuulumisia ET:stä 14/2017. 

Savolaistunut napolilainen Paco kertoi vuoden 2016 murrekisassa värikkäästi tuntemuksista, joita miljoonakaupungin kasvatille jäi aution oloisesta Pielavedestä. Hän veti esityksen uudelleen ET:n lukijoille.

Mamma mia! Vai voe tokkiisa...? Paco Nucci toteaa, että napolilaisissa ja savolaisissa on paljon samaa: puheliaisuus ja vahva murre.

– Rakastan Kuopiota, enkä voisi kuvitellakaan asuvani muualla, vaikka olin Helsingissäkin monta vuotta. Tykkään myös savolaisista naisista, sillä kaikki neljä vaimoani ovat olleet savolaisia, Paco nauraa.

Pacon mielestä savon murteen mukavin lausahdus on yrkäilöö myteröityä eli alkaa hämärtyä.

– Opin kieliä helposti ja olen opiskellut suomen kieltä Helsingin yliopistossa. Uskomattoman paljon ovia avautuu, kun huasteloo savon murretta. Kun käyn vaikka verovirastossa ja heitän iloisesti päevää niin minua palvellaan heti hymyillen. Ottavat toki vähän vitsinä, mutta myös arvostavat.

– Olen aina osannut ja halunnut kuunnella ihmisiä, ja saada kontaktia. Savossa ihmisten kanssa pääsee paljon helpommin juttuun kuin Helsingissä. Sitten heistä ei meinaa päästä eroon...

Paco Nucci pyörittää neljää ravintolaa Kuopiossa. Gusto Runin -viinibaari avattiin kesällä satamassa Raninin vanhassa myllyssä. Lounaskahvila Momentontossa kauppakeskus Minnassa on tarjolla muun muassa tuorepastalounaitaja kotitekoista jäätelöä. Lisäksi Paco isännöi Sorrentoa ja Capri Marinaa satamassa.

ET-lehti tutustuu tänä vuonna Suomen eri heimoihin ja maakuntiin juttusarjassa Minun heimoni. Savolaisuudesta ja savolaisista voit lukea ET:n numerosta 14/2017. 

 

Sarjakuvia savoksi kääntänyt Olavi Rytkönen kertoo, millainen mies on rellukka. Entä miksi olisi kätevää, jos urheiluselostuksetkin tehtäisiin savoksi? 

Sonkajärveltä syntyisin oleva ohjelmapalveluyrittäjä, kuopiolainen Olavi Rytkönen puhuu elävää ja hersyvää savon murretta. Tekstaritkin hän näpyttää savoksi.

Olavi tunnetaan muun muassa sarjakuvien savontajana. Asterix-kirja Opeliksin Orjalaeva on muhevaa luettavaa. Olavi tekee paljon juontöitä, ja stand up -keikoilla hän voi vetää 20 minuutin sukellus savolaisuuteen -pätkän.

– En pistä karvahattua viärinpäin ja esitä pöljempöö ku mittee jo valamiiks oon. Vanahoissa elokuvissa se tyhmä polliisi olj melekein aena savolainen. En tykkee liian piälleliimatusta murteella puhumisesta. Minun savolaenen on normaalisti pukkeutunu city-savolaenen, tämmönenpähän viiskymppinen ukon vuplake.

Interaktiivinen murrekonsultataatio särkee aina jään Olavin vetämissä firmojen iltatilaisuuksissa.

– Alotettaan rojjaattamalla kaverin kanssa käsjpäevät. Sitten neovon kaikkia sanomaan toesilleen savoks mitenkä mukavoo olj ku kaverikkii ilikes pilleisiin köejjäytyä. Väkisinnii tämä alakaa naarattoo, tunnelma kevenöö ja ilta lähtöö mukavasti alakuusa. Monet kättelöö illan mittaan montae kertoo.

Katso yllä olevalta videolta, miten savolaisittain luonnehditaan esimerkiksi Jorma Uotista ja Jope Ruonansuuta. Olavi kuvailee myös, miten mukavaa olisi, jos urheiluselostukset tehtäisiin savon murteella.

Murrerunoilija Heli Laaksonen elää vuodenaikojen rytmissä ja rauhoittuu metsässä. Siellä hän saa olla piilossa katseilta ja kameroilta.

"Olen syntynyt Turussa ja elin siellä ensimmäiset vuoteni. Minulle olivat jo pienenä tärkeitä eksyneet orvokit, jotka kurkistivat nurmikosta.

Meillä oli isäni synnyinseudulla Lokalahdella pieni viljelyspalsta. Isä rakensi metsän reunaan havumajan, jonka hienon hämäryyden muistan vieläkin. Sain vetäytyä majaan omiin oloihini.

Olin lapsena paljon Halikossa. Mummon talo sijaitsi korkealla mäellä, josta näkyy peltojen yli joka suuntaan. Missään ei tänä päivänäkään pilkistä rivitaloa tai Prisman kulmaa.
Se on sielunmaisemaani. Olin paljon kahdestaan mummon kanssa. Mummo oli karjakko ja puhui lämpimästi lehmistä.

”Mää tahro olla lehm koivu al”, kirjoitin myöhemmin runossani.

"Koko suku murehti kuohuttavaa tekoa."

Mummolan valtava pihakoivu kurkotti sen verran naapurin puolelle, että tämä ällipäisyyksissään kaatoi sen. Koko suku murehti kuohuttavaa tekoa.

"Metsässä rauhoitun"

Työhöni liittyy paljon esiintymistä ja muuta liehumista.

Metsä on minulle paikka rauhoittua. Siellä ei ole silmäpareja tuijottamassa eikä valvontakameroita. Ei tarvitse miettiä, minkä vaikutuksen teen.

Lapsuuden havumajaan ryömin samalla tavalla katseilta piiloon. Kirjoittamiseenkin liittyy omaan maailmaan vetäytyminen.

Metsä ei saa olla pelkkä rahapölli. Ymmärrän, että ihminen voi puun ottaa ja hyödyntää sitä hyvällä tavalla, mutta kantojen maasta repiminen tekee minut murheelliseksi. Sen jälkeen metsä ei kelpaa enää mihinkään. Siellä hirvikin kompuroi.

Muutimme 1870-luvun maalaistaloon nelisen vuotta sitten. Naapurin pellot avautuvat ihan ikkunani alla. Minusta tuntuu, että he aivan erityisesti huolehtivat, että saisin ihailla hienoa ohrapeltoa.

Lue myös: Heli Laaksonen: "Levottomuuden iskiessä selaan Matkahuollon aikatauluja"

On mukava seurata, kuinka oraat nousevat esiin. Siemen itää, kärki erottuu mullasta ja maisema muuttaa vähitellen väriä.

"Vuodenaikojen vaihtelu tuo virkusuutta elämään."

Vuodenaikojen vaihtelu tuo virkusuutta elämään. Tykkään siitäkin, että talossamme on talvella vilu ja kesällä lämmin. Haluan elää vuodenaikojen rytmissä enkä torjua niitä.

Suurta kolkkoutta

Suurkaupungissa minulle tulee joskus yksinäinen olo, kun ikkunasta ei näy rakennusten lisäksi muuta kuin kenties taivaalla lipuva pilvi. Kaikki muu on ihmiskäden tekemää. Se on suurta kolkkoutta. Kun joskus vaikka lintu lentää ohi, siinä on sitten edes yksi sydän lisää läsnä.

Ehkä joillakin kaupunkilaisilla on sama tunne metsässä. Mutta itse olen mieluummin luonnon kuin tekniikan armoilla.

Runoilijana saan luonnosta voimaa ja inspiraatiota. Luontometaforat ovat keskeisiä runoissani.

Mielikuvituksessa kaikki on mahdollista. Esikoisteokseni nimi Pulu uis tulee siitä, kun Tartossa asuessani seurailin Emajoen sorsia. Yhtenä päivänä näin mielestäni pulun kelluskelevan niiden joukossa. En tiedä, halusinko vain niin kovasti nähdä pulun vieraassa elementissä, että näin sen."

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 14/2015.

 1. Syntynyt Turussa 1972. Asuu Rauman Lapissa.
 2. FM, Lounais-Suomen murteella kirjoittava ja esiintyvä runoilija.
 3. Uusin kirja Lähtisiks föli?
 4. Harrastaa lukemista, kansalaisopiston kursseja ja oman talon ylläpitoa.