Hei, olen tämän joulun joulukuusi! Esittelen itseni.

Etsin kotia. Jos maltat, voisin hieman kertoa itsestäni. Sen jälkeen tulla vaikka teille jouluksi.

Nyt saatat ajatella, että mitäpä tuollaisella piikikkäällä pölkyllä olisi kerrottavaa – jossain tureikossa ikänsä jököttäneellä.

Mutta juuri sitä minä en ole tehnyt, ehei. Olen maailmaa nähnyt ja matkustellut. Tavannut ihmisiä, varsinkin erästä. Jannea. Hän on pitänyt minusta hyvää huolta. Tai koko meidän porukasta, meitä on tuhansia.

Mutta nyt kiirehdin asioiden edelle, sellainen olen. Siksi varmaan näen jo itseni seisomassa jonkun mukavan kodin olohuoneessa, vaikka juuri nyt olen vielä tukevasti kasvusijoillani. Janne tietää, milloin minun on oikea hetki lähteä matkalle kohti uutta kotia, siihen luotan.

Tulin tänne Rajamäelle, Jannen tykö, kaksivuotiaana taimena Mäntyharjulta vuonna 2006. Meitä on muualtakin, Virosta ja Jämsästä. Älä silti luule, että minä olen joku savolaisjörrikkä. Olenhan tanskalaista siementä. Det var rart at møde dig!

Jannella oli katsottuna minulle mukava kasvupaikka, hän osaa kyllä, on tehnyt tätä hommaa nykyisellä tilallaan jo vuodesta 2000. Siksi hän ei pahasti säikähtänyt, kun hieman jurottelin uutta kotia ennen kuin lähdin kasvamaan. Aika moni meistä tekee niin.

Janne oli kuitenkin varmistanut sen tärkeimmän: Rajamäellä oli istutusaikaan jo terminen kevät eli lämpötila pysyi läpi vuorokauden plussan puolella.

Kesäkauden sain rauhassa asettua aloilleni. Syyspuolella Janne tuli tarkistamaan, etteivät naapuruston tohottajat, heinät, päässeet tukahduttamaan minua. Jos suoraan sanon, ne ovat aikamoisia tungettelijoita, ellei joku pidä niitä kurissa.

Kasvettuani reippaasti viiden vuoden ajan, Janne alkoi trimmata minua. Sen jälkeen hän on vuosittain leikannut latvaani ja siistinyt kupeita.

Viime syksynä Janne totesi, että minusta on tullut salonkikelpoinen. Olen valmis maailmalle koko 220-senttiessä komeudessani. Pituuden lisäksi Janne arvioi joulupuukandidaattien tuuheuden ja värin.

Hyvinvointiamme Janne on avittanut myös lannoituksella. Meidän tilan joulupuiden kauneuden salaisuus on – älä naura – kanankakka. Se on tanskalaisissa tutkimuksissa todettu meille parhaaksi evääksi. Kotipeltomme on vallan luomusertifioitu.

Meidän porukka kypsyy hieman eri iässä valmiiksi joulupuiksi. Toiset ovat lähtövalmiita jo 8-vuotiaana, jotkut kasvavat tehtäväänsä 12 vuoden ajan.

Tällä Jannen luona on sellainen tapa, että meidät saa tulla ihan itse kaatamaan ikiomaksi joulukuusekseen. Lucianpäivänä 13.12. se vilske aina alkaa. Noin 700 meistä lähtee täältä suoraan omaan kotiin. Sukka vain päälle ja menoksi. Sitten toivomme, että uusi perheemme osaa hoitaa meitä yhä hyvin sisätiloissa kuin Janne pellolla. Jos muuten sinä tarvitset muistinvirkistystä hoito-ohjeista, löydät ne täältä.

Ne, joita ei haeta täältä, lähtevät porukalla eri puolille Etelä-Suomea, toreille ja markettien eteen odottamaan uutta kotia. Ehkäpä me tapaamme sinun kuusenostopaikassasi.

Joulupuun haastattelussa tulkkina toimi kuusenkasvattaja Janne Saarinen Grangårdin tilalta Rajamäeltä.
Joulupuuseuran jäsenten tilamyyntitiedot www.joulupuuseura.fi

Lue myös: Näin saat kuusesi kukoistamaan – 6 varmaa vinkkiä