Tapakouluttaja Kaarina Suonperän mukaan tapakäytös on kriisissä ja itsekkyys huipussaan. Hän katsoi eiliset Linnan juhlat kriittisin silmin.

Minä, minä, minä minä. Tapakouluttaja Kaarina Suonperän mukaan eiliset linnan juhlat olivat malliesimerkki hyvien tapojen ja etikettituntemuksen kriisistä.

- Nyt ainostaan sillä, mitä minä haluan on väliä. Kunhan minut huomataan, kunhan minun sanomani kuullaan, kunhan minä pääsen juhlimaan. Itsenäisyyspäivän vastaanotosta on tullut pukujuhla, jossa itsekkyys on huipussaan ja päivän sanoma unohtuu täysin. Juhlan tarkoitus ei ole se, että sinä pääset kertomaan puvullasi itsestäsi vaan se, että pukeutut tilaisuutta kunnioittavasti.

Lue: Näin Italiassa asuva bloggari arvosteli Linnan leidit

Itsekkyydestä kertoivat muun muassa kiire punaisella matolla, pukukoodin järjestelmällinen rikkominen ja jopa täydelliset virheet ja piittaamomuus.

- Sinne tullaan puukko vyöllä, ei pukeuduta frakkiin tai edes sen vaihtoehtoon tummaan pukuun, esitellään tatuointeja ja ripustellaan kunniamerkit miten sattuu. Kunniamerkit tulee ripustaa 12 senttiä olasta ja niin, että katse kiinnittyy niihin.

"Kunniamerkit heiluivat kuin jojot kaulassa".

Suonperän mukaan kättelyssä on aikaa 0,8 sekuntia. Siinä ajassa pitäisi hänen mielestään ehtiä pysähtyä ja katsoa kättelijää silmiin, esitellä itsensä, kiittää kutsusta ja toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää.

– Nyt moni käveli kätelleessään aivan kuin näyttäen, että tässä on nyt tällainen välttämätön paha ja heippa vaan sullekin. Eikä sitten edes pysähdytty odottamaan seuralaista, vaan porhalleettiin vaan peremmälle.

Lisäksi tapakouluttaja sanoo panneensa merkille ilmeet ja eleet.

– Hymy välähti juuri kättelyhetkellä, mutta muuten oltiin suupielet alaspäin ja naama nutturalla.

Keskustele myös: Kumma huomio Linnan juhlista

Lottapuku ja lapselle rintaliivit

Erityisen ylpeä Suonperä on kuitenkin tavasta, jolla presidentti Niinistö osoitti huomiota sotiemme veteraaneille.

- Lottapuku oli hänestä juhlien paras puku ja sen hän sanoi avoimesti. Hieno ele.

Kaarina Suonperä on tapakasvattanut Suomalaisia jo vuosikymmeniä. Hänen mielestään tapakäytös on selvästi kriisissä. Itsenäisyyspäivän vastaanoton mokia enemmän hän on kuitenkin huolissaan itsekkyyden kasvamisesta lapsiin.

- Kerran eräs äiti soitti minulle ja kysyi, mistä saisi topattuja rintaliivejä 10-vuotiaalleen, kun tälle oli ostettu Aasiasta hieno mekko ja eihän se näyttänyt äidin mukaan tyttären päällä nyt miltään. Kun kysyin, onko varmasti oikein se, että tyttärelle ostetaan nyt topatut rintaliivit, jotta hän sa iltapuvun näyttämään hyvältä, äiti löi minulle luurin korvaan, Suonperä kertoo.

- Linnajuhlia varten eräs herra puolestaan kysyi, minkä värisen rusetin hän lattaisi smokin kanssa. Kun kerroin, että hyvä herra, kyseessä on frakkijuhla, ei sinne smokkia laiteta, mies tiuskahti vain, että minä panen mitä haluan, älä sinä siinä ohjaile.

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä poimi linnan juhlien pahimmat mokat ja hienoimmat esimerkit.

Virhe

Yrittäjä Valtteri Lindholmin tuppivyö ja puukko.

"Haluaisin kysyä linnan turvamiehiltä, millä perusteella puukon saa tuoda juhliin ja toisaalta herra Lindholmilta itseltään, onko tämä näinä aina hyvän maun mukaista."

Väärin

Oopperalaulaja Valtteri Torikan "tupakkatakki".

"Jos kutsussa lukee frakki, silloin pitää pukea frakki tai tumma puku. Tämä oli rakastamaltani laulajalta todella rimanalitus."

Outo

Eläinsuojeluasiamies Sari Salmisen kukkomekko

"Tätä en ymmärtänyt nyt ollenkaan".

Upea

Sdp:n kansanedustajan Nasima Razmyarin sähkönsininen iltapuku

"Upea leikkaus, upea väri ja lisäksi vieras kantoi asua ryhdikkäästi. Hänen ryhdistään voisivat muutkin ottaa mallia."