Hidastaminen on nyt muodikasta. Vanhemmiten moni asia hidastuu ihan luonnostaan ja yksi niistä on valitettavasti suolen toiminta. Onneksi ummetuksen hoitoon löytyy toimivia ratkaisuja.

Kaiken ikäiset kärsivät ummetuksesta, mutta iän karttuessa vaiva yleistyy. Elämässä on monia vaiheita ja tilanteita, jolloin ihminen on herkempi altistumaan kovan vatsan vaivoille. Tällaisia voivat olla esimerkiksi stressi, matkustaminen, liian vähäinen liikunta, hormonaaliset muutokset, yksipuolinen ruokavalio, jotkut sairaudet ja lääkkeet sekä muutokset päivittäisissä rutiineissa. 

Miksi ummetus yleistyy iän myötä?

On hyvä muistaa, että vatsan toimintakin on yksilöllistä. Ummetuksesta on kyse, mikäli suoli toimii harvemmin kuin kolme kertaa viikossa ja uloste on kovaa tai kuivaa. Ikääntyvillä ihmisillä ummetuksen syitä ovat usein hormonitoiminnan muutokset, liikkumisen väheneminen, jokin sairaus tai lääkitys. Luultavimmin ummetus on useamman tekijän summa.  

Vatsan toimintaa voi virkistää arjen valinnoilla

Kysyimme terveydenhoitaja Disa Kiviaholta, miten vatsan toimintaa voisi virkistää kotikonstein. 

”Katsasta ensin nämä kolme asiaa: miten syöt, miten juot ja miten liikut. Aktiivinen liikkuminen on aina hyvästä ja ennaltaehkäisee samalla muitakin vaivoja – ja kohentaa mielialaa! Vettä olisi hyvä juoda noin kaksi litraa päivässä, helteellä jopa enemmän. Ruokavaliossa kannattaa katse kääntää kuituihin päin: täysjyväleivät ja -puurot ovat hyviä ja helppoja kuidun lähteitä, samoin esimerkiksi luumut ja viikunat, jotka sisältävät kuitujen lisäksi suolen toimintaa lisääviä aineita. Vatsan toiminnan kannalta tärkeää on myös säännöllisyys päivittäisissä arkirutiineissa”, Disa kertoo .

Aina terveellinen ruokavalio ja aktiivinen elämäntapakaan eivät riitä. Kovan vatsan vaivoja on erilaisia, siksi niiden hoitoonkin on olemassa erilaisia tuotteita. Apteekista on saatavilla monia itsehoitovalmisteita, joiden avulla vatsan saa toimimaan. Niitä ei kuitenkaan pidä käyttää jatkuvasti ilman lääkärin valvontaa.

Jos ummetus ei hellitä kotikonstein

Kun kova vatsa vaivaa, apu löytyy apteekista. LAXOBERON® on nopea ja ennakoitavissa oleva apu tilapäiseen ummetukseen: illalla otettu lääke saa vatsan toimimaan aamulla. LAXOSOFT® on neutraalin makuinen liuos, joka pehmentää kovan vatsan hellävaraisesti.
Lisää tietoa ummetuksesta, sen ennaltaehkäisystä ja hoidosta löydät osoitteesta www.kovavatsa.fi

 
LAXOBERON® tilapäiseen ummetukseen. Vaikuttava aine natriumpikosulfaatti. Yli viikon jatkuvassa käytössä, alle 12-vuotiaille ja raskauden aikana vain lääkärin ohjeen mukaan. Ummetuksen pitkittyessä tulee sen syyt selvittää. Itsehoitolääke. LAXOSOFT® on CE-hyväksytty lääkinnällinen valmiste. Valmisteen pääainesosa on makrogoli, jota käytetään ummetuksen oireenmukaiseen hoitoon ja kovien ulosteiden pehmentämiseen. Valmistetta ei pidä käyttää yli 2 viikon ajan. Ummetuksen pitkittyessä tulee sen syyt selvittää. Ei alle 2-vuotiaille. Tutustu huolella pakkausselosteisiin. Markkinoija Sanofi Oy.
SAFI.DULC12.17.05.0264