Taito Itä-Suomi julkaisee pian satavuotisen Suomen kunniaksi Lapasesta lähtöö Savossa -ohjevihkosen. ET:n lukijat saavat ihanien Pihlaja-lapasten ohjeen jo etukäteen! 

Taito Itä-Suomen Lähtöö lapasesta Savossa -ohjekirjassa on 14 lapasen mallit ja ohjeet. ET-lehti sai lukijoitaan varten käyttöönsä kauniin Pihlaja-mallin jo etukäteen. 

Tällä ihanalla mallistolla Taito Itä-Suomi haluaa ylläpitää aineetonta kulttuuriperintöämme ja siirtää neulomisen taitoa ja arvostusta eteenpäin. Onni elää käsityössä!

– Lapasten aiheet on haettu savolaisesta luonnosta, kulttuurista ja elämänmenosta. Savon luonnosta mukaan on poimittu mm. norppa, kuutti, muikku, hirvi, mustikka ja puolukka sekä pihlaja. Kulttuuriperintö elää ajassa, niin myös lapasmallit, toteaa Kenkäveron ja Taito Itä-Suomen toiminnanjohtaja Anne Ossi.

Mallit on suunnitellut Pirkanmaan kotityö. Materiaalina lapasissa on Pirkka-lapaslanka.

Ohjevihkon lisäksi asiakas voi ostaa valmiita tarvikepaketteja Taito Itä-Suomen Taito Shopeista, Kenkäverosta sekä verkkokaupasta. Tarvikepaketit maksavat 19.50 euroa. Jos ei tykkää neuloa, mutta haluaa ehdottomasti Savon kansallislapaset, voi valmiita tumppuja tilata Kenkäverosta 59 euron hintaan.

Lähtöö lapasesta Savossa -ohjevihko julkistetaan ja se ja tarvikepaketit tulevat myyntiin 10.11.2016.

 

Pihlaja-lapaset

"Pyhät on pihlajat pihalla, pyhät oksat pihlajissa, pyhät lehvät oksasissa, marjaset sitäi pyhemmät” sanotaan Kalevalassa. Pihlajaan liittyy kiehtovia taruja ja uskomuksia, ja pyhille pihlajille on viety juhlapäivinä viinaa ja ruokaa. Muinaissuomalaisessa tarustossa Rauni, Ukon puoliso, oli pihlajan henkilöitymä. Savon luonnossa kasvaa runsaasti pihlajaa ja se on Pohjois-Savon maakuntakasvi.

Malli: Taito Pirkanmaa Oy, Minna Ahonen

Koko: Naisen koko

Tarvikkeet: Taito Pirkanmaa Oy:n Paksu Pirkka -lanka tex 285 x 2 (100 % villa, vyyhti 100 g = n. 170 m)

- kirsikka (226) X g

- joulu (116) X g

- luonnon valkoinen (101) X g

- pioni (1951) X g

- suopursu (3734) X g

- sammal (3732) X g 

Lisäksi tarvitset: Sukkapuikot no 2½ - 3 tai käsialan mukaan. Käsiala ja puikkokoko vaikuttavat paljon lapasen lopulliseen kokoon.

Neuletiheys: 24 s ja 32 krs = 10 cm. Kokeile tiheyttä ja vaihda puikot tarvittaessa jos haluat isommat tai pienemmät lapaset.

Työohje: Luo värillä (101) 50 s, neulo 5 krs sileää ja 1 krs nurin taitteeksi. Lisää kaksi silmukkaa ja neulo 5 kerrosta piirroksen mukaan. Poimi viidennellä kerroksella aloituskerroksen silmukat ja neulo ne yhteen puikoilla olevien kanssa. Jatka kirjoneuletta ruutupiirroksen mukaan kunnes kerroksia yhteensä 36. Neulo peukaloa varten apulangalle 11s kämmenpuolen reunasta. Sovita lapasta työn edetessä ja neulo kunnes pikkurilli peittyy.

Aloita kärkikavennukset. Kavenna joka kerroksella 1. ja 3. puikon alussa toinen ja kolmas silmukka yhteen yli vetäen ja 2. ja 4. puikon lopussa kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka oikein yhteen. Kun jokaisella puikolla on jäljellä 2 s, vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä.

Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

Peukalo: Neulo peukalo värillä (226 ja 116). Poimi apulangalta ja peukaloaukon reunasta yht. 22 silmukkaa. Jaa silmukat 3 puikolle ja neulo noin 5-7 cm. Kavennusten oikea aloitus kohta on, kun peukalon kynsi alkaa. Kavenna sitten joka puikon lopussa 2s oikein yhteen joka kerroksella. Kun jäljellä on 3 s, vedä lanka niiden läpi ja kiristä.

Viimeistely: Päättele langanpäät lapasen nurjalle puolelle. Höyrytä lapaset kevyesti.

Hoito: Käsinpesu villanpesuaineella. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

MALLIN KOPIOINTI JA KAUPALLINEN VALMISTUS ON KIELLETTY.

    

                   

Puukko, puuta ja kukkasia – siinä kaikki, mitä tarvitaan seuraavien käsitöiden tekemiseen. 

Kesällä on aikaa tehdä. Perinnekäsitöiden ääressä viihtyvät yhtä hyvin nuoret kuin vanhatkin. Kaarnalaivojen lähtöfanfaari kajautetaan pajupilleillä ja voittaja kruunataan kukkaseppeleellä.

Kaarnalaiva

 1. Vuole puukolla kaarnanpala laivan muotoiseksi.
 2. Tee kaarnanpalaan reikä ja kiinnitä puutikku sen keskelle. Nyt laivalla on masto.
 3. Työnnä tikkuun sopivankokoinen lehti purjeeksi. Voit myös tehdä purjeen tuohesta tai paperinpalasta.

Pieni ja kapea laiva kulkee vikkelämmin kuin iso ja leveä.

Pajupilli

 1. Katkaise suora, oksaton, noin sormenpaksuinen ja 15–20 sentin mittainen pajukeppi.
 2. Tee suukappale: leikkaa kepin toinen pää viistoksi, mutta jätä kärki tasaiseksi.
 3. Viillä pieni lovi 3–5 sentin päähän suukappaleen kärjestä.
 4. Tee kuoren paksuinen viilto kepin ympäri 5–10 sentin päähän lovesta. Naputtele kuorta ja kiertele sitä varovasti edestakaisin, kunnes se löystyy.
 5. Vedä kuori irti varovasti, jotta se irtoaa ehjänä.
 6. Suurenna lovea hieman. Mitä syvempi lovi, sen matalampi ääni.
 7. Veistä suukappaleen kärjen ja loven välisestä puusta ohut siivu pois.
 8. Laita kuori takaisin paikalleen. Pilli on valmis.
 9. Jos pilli ei soi, syynä on todennäköisesti se, että lovi ei ole riittävän syvä. Tai sitten kärjen ja loven välistä on veistetty liian pieni pala pois.

Tee pajupilli toukokuun puolivälin ja juhannuksen välillä.

 

Elina Koskelainen on tehnyt kirjan perinnekäsitöistä.
Elina Koskelainen on tehnyt kirjan perinnekäsitöistä.

Kukkaseppele

 1. Asteta kaksi kukkaa ristikkäin.
 2. Taivuta päällimmäisen kukan varsi toisen kukan ali.
 3. Vedä varsi kukkien välistä ja käännä se toisen kukan viereen.
 4. Aseta seuraava kukka varsien päälle.
 5. Taivuta kukan varsi edellisten varsien ali.
 6. Vedä varsi kahden jälkimmäisen kukan välistä ja laita se toisten varsien viereen.
 7. Lisää kukkia ja jatka samalla tavalla, kunnes kukkaseppele on sopivan kokoinen.
 8. Työnnä lopuksi kukkien varret seppeleen sisään. Seppele on valmis.

Käytä seppeleeseen monia eri ketokukkia pieninä nippuina.

 

Ohjeet kirjasta Perinnetaidot – käsikirja kaikille. Elina Koskelainen ja Heikki Saure. SKS

 

Nyt eletään vihdan ja vastan tekemisen sesonkia. Käsityötaitaja Elina Koskelainen kertoo, miten työ kuuluu tehdä.

Vihtasesonki alkaa juhannuksesta ja kestää heinäkuun alkuun. Ennen juhannusta lehdet ovat liian pehmeitä ja heinäkuun alkupuolen jälkeen ne alkavat irtoilla turhan helposti. 

Tee ensin vihdalle side

 1. Tee kaksi sidettä koivun oksista.
 2. Karsi lehdet ja kuori oksa puukolla.
 3. Seuraavaksi kierrä oksa kierteelle. Laita oksan paksumpi tyvipää jalan alle. Ala kiertää oksaa ohuemmasta päästä kohti tyvipäätä. Jätä päähän vajaa 10 sentin kiertämätön pätkä. Se helpottaa siteen pujottamista.
 4. Teroita tyvipää puukolla.

Näin teet vihdan

 1. Katkaise koivun oksat tyvestä. Karsi lehdet pois kädensijan kohdalta noin kahden kämmenen leveydeltä. Aseta muutama oksa kämmenellesi viuhkamaiseen muotoon siten, että lehtien nurja puoli osoittaa kohti taivasta.
 2. Lado lisää oksia toistensa päälle lehtien nurja puoli ylöspäin.
 3. Kun noin puolet vihdasta on ladottu, käännä se ympäri.
 4. Lisää loput oksat lehtien nurja puoli ylöspäin.
 5. Kun vihta tuntuu sopivan kokoiselta, purista sitä napakasti ja pujota siteen terävä pää keskeltä nippua kädensijan lävitse. Työnnä side niin pitkälle kädensijan lävitse, että siteen terävää päätä jää näkyviin suunnilleen kämmenen leveyden verran. Taita pää kiinni kädensijaan.
 6. Kierrä siteen toinen pää muutaman kerran kädensijan ympärille. Pujota jäljelle jäänyt pää siteen yli ja ali niin monta kertaa, että sidos on napakka ja tiukka.
 7. Tee toinen sidos samalla tavalla noin kämmenen leveyden verran ensimmäisen sidoksen alapuolelle.
 8. Kun sidos on napakka ja tiukka, tasoita oksien loppupäät puukolla.
 9. Tee yli jääneestä siteestä ripustuslenkki ja pujota siteen toinen pää kädensijan sisään.

Laita vihta hautumaan veteen ennen saunomista.

Ohje kirjasta Perinnetaidot – käsikirja kaikille. Elina Koskelainen ja Heikki Saure. SKS.

Tunikamainen mekko on huoleton rannalla uimapuvun päällä ja kätevä kaupungilla kesähousujen ja t-paidan kanssa.

Koko:
38–42. Vaatteen rinnanympärys on 110 cm (mukana on väljyys), koko pituus olalta helmaan noin 80 cm ja helman ympärys on noin 142 cm.

Tarvikkeet:
Puuvilla- tai viskoosikangasta noin 90 cm (kankaan leveys vähintään 145 cm), ompelulankaa ja halutessasi vinonauhaa 2,5 m.
Huom! Marimekon Ananas-kangasta tarvitaan 150 cm, jos vaate leikataan poikittain kankaasta, kuten mallityössä on tehty.

 1. Suurenna pienoiskaavat luonnolliseen kokoon ohjeen mukaan, tee kaavaan tarvittavat muutokset.
 2. Sommittele kappaleet kankaalle ja leikkaa ne kaksinkertaiselta kankaalta (oikeat puolet vastakakkain), etu- ja takakappaleen keskikohta taitteille. Lisää kaikille sivuille 1 cm:n saumanvarat ja helmaan 2 cm:n saumanvara. Leikkaa kappaleet.
 3. Leikkaa muotokaitaleet, jos et käytä vinonauhaa.
 4. Aseta etu- ja takakappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele olat yhteen 1 cm:n saumanvaralla. Huolittele siksakilla.
 5. Ompele sivusaumat 1 cm:n saumanvaralla ja huolittele saumanvarat yhteen.
 6. Ompele muotokaitaleet ensin renkaiksi ja sitten kädenteille ja pääntielle 1 cm:n saumanvaralla oikeat puolet vastakkain. Huolittele kaitaleiden ulkoreunat siksakilla. Taita ja silitä muotokaitale oikeaan asentoon ja tikkaa suoralla ompeleella paininjalan etäisyydellä reunasta.
 7. Ompele helmaan päärme. Marimekon kankaassa helmaan taitettiin 2 x 1 cm:n päärme joka ommeltiin reunasta. Viskoosikankaan helma huoliteltiin siksakilla, ja nurjalle silitettiin 2 cm:n taite, joka ommeltiin koneella.

Näin käytät pienoiskaavaa

Suurenna pienoiskaava luonnolliseen kokoon muotoilupaperille, jossa on 5 cm x 5 cm ruudutus, tai piirrä tällainen ruudutus tavalliselle kaavapaperille.

Piirrä sitten kaava pienoiskaavasta suurempaan ruudutukseen niin, että pienoiskaavan 1 ruutu vastaa 5 cm x 5 cm ruutua. Tarkista, että pääntien ja kädentien kaaret tulevat tasaisiksi. Kaavassa näkyy puolikas etu- ja takakappaletta, taite on keskellä edessä/takana.

Piirrä etu- ja takakappaleet erikseen. Takakappaleen pääntie on korkeampi, muuten kaavat ovat tässä väljässä mallissa samanlaiset eli eteen ei ommella muotolaskoksia.

Mekon pituus olalta helmaan on noin 80 cm. Voit jatkaa tai lyhentää kaavaa sen mukaan, miten pitkän mekosta haluat. Jos haluat siitä pienemmän, poista ylimääräistä väljyyttä pari senttiä keskeltä edestä/keskeltä takaa. Jos poistat kaavan taitteelta esimerkiksi 2 cm, niin vaatteen ympärys pienenee kokonaisuudessaan 8 cm.

Yksi ruutu on 5 x 5 cm

Huolittele muotokaitaleilla

Jos huolittelet pääntien- ja kädenteiden reunat leikkaamalla kankaasta muotokaitaleet, piirrä niitä varten omat kaavat (katkoviivat kädentiellä ja pääntiellä).

Kaitaleen kaava on siis noin 1,5 cm leveä, ja kun lisäät kaitaleiden reunoille 1 cm:n saumanvarat, leveys on noin 3,5 cm. Voit myös käyttää kankaan väristä valmista vinonauhaa.

Tiedustelut:
Malli ja ohje: Anne Sneck, 0500 812135, arkisin 9–15
Ompelu: Heli Peltola
Tarvikkeet:
Eurokangas Petikko (09) 270 69131
Marimekko (09) 758 7244
Stockmann (09) 1211

Suunnitteletko uusia koristetyynyjä? Vai tarvitsetko kauniin käyttötyynyn? Esittelemme 29 upeaa teosta, joista saa ideoita omien tyynyjen valmistamiseen.

Näet tyynyt, kun klikkaat yllä olevan kuvan nuolia.