Arjen superruokaa perheille, lupaa Jamie Oliverin kirjan nimi. Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Helppoa ja supermaukasta, otsikoi Jamie Oliver uuden ruokakirjan johdantonsa. Mutta kun luen reseptejä, melkein tulee hiki. Aineslistat ovat usein pitkiä ja toimenpiteitä paljon. Toisinaan aineslistaa ei ole lainkaan, vaan ainekset mainitaan ohjeessa. Kun kappelejakojakaan ei ole, ohjeiden seuraaminen on hankalaa.

Kuvat ovat Jamien itse ottamia. Laatu vaihtelee. Osa annoksista näyttää hyvin herkullisilta, osalle olisi tehnyt hyvää astua askel taaksepäin tai vaihtaa valaistusta. Kirjan loppuun Jamie on koonnut vinkkejä ruuasta ja hyvinvoinnista. Itse en kaipaa ruokakirjalta tällaista ohjeistusta, mutta saahan sillä kirjaan paksuutta.

Poimin kokeiltavaksi Huijarin hernekeiton, koska aineslista on lyhyt ja sisältää tuttuja juttuja. Kiva kokeilla hernekeittoa uudella tavalla.

Miten onnistui?

Huijarin hernekeitto - totta vie! Tuntuu kummalliselta, että maailmankuulu kokki voi päästää käpälistään tällaisen ohjeen.

Aineslista ei sisälltä kaikkia aineita, vesi mainitaan vain ohjeessa.

Mitä tarkoittaa kevätsipulien "siistiminen"? Miksi pasta pitää "murskata satunnaisesti" – miksi murskata ylipäätään? "Maista keittoa ja mausta se täydelliseksi." Joo, mutta millä? Eikö mestarikokki tiedä?

Minusta kaikki tämä on lukijan kiusaamista.

Tein aluksi mittojen mukaan. Tulipa vetistä! Lisäsin herneitä, pussin tyhjäksi, josko keitto siitä paksunisi.

Minttua tuli vahingossa liikaa – siitäkö navetan maku? Lunttasin marttojen rokkaohjetta, jotta osasin maustaa, ainakin suomalaisittain. Kun olin upottanut liemeen puoli desiä sinappia, soppa alkoi jo maistua joltakin.

En todellakaan kaivanut kuorimaveistä fetajuuston veistelyyn. Palaset kelpasivat hyvin.

Aloitin syönnin vähän kitkerällä mielellä. Ottaen huomioon kaiken kompastelun soppa oli kohtuullista. Ei taida kyllä päätyä ykköslistalleni.

Jamie Oliver: Arjen superruokaa perheille. readme.fi.

Huijarin hernekeitto

Savukinkkua, pastaa, minttua ja fetaa

Tämä supernopea keitto hyödyntää pakastimen peruspilareista herneistä ja pinaattia, joista saa C-vitamiinia. Se tehostaa pastan sisältämän raudan imeytymistä.

1 nippu kevätsipuleita

300 pakasteherneitä

300 g pakastepinaattia

100 g savukinkkua

½ nippua tuoretta minttua

300 g täysjyväfusillia

50 g fetaa

Siisti kevätsipulit ja laita ne tehosekoittimeen pakasteherneiden ja pinaatin kansa. Revi kinkut joukkoon, nypi mintunlehdet ja kaada neljä desilitraa kiehuvaa vettä päälle.

Laita kansi huolellisesti päälle, peitä keittiöpyyhkeellä ja sykäytä sileäksi koneesta kiinni pitäen. Pysäytä kone tarvittaessa, kun kaavit seosta kulhon reunoilta, jotta se soseutuu helpommin.

Kaada ainekset isoon kattilaan kuumalle keittolevylle ja lisää vielä reilun litran verran kiehuvaa vettä.

Murskaa pasta satunnaisesti –se käy helpoiten kietomalla pasta keittiöpyyhkeen sisään ja tekemällä yllätyshyökkäyksen kaulimella. Sekoita palat keiton joukkoon.

Kuumenna neste uudestaan kiehuvaksi ja anna hautua, kunnes pasta on kauttaaltaan kypsää.

Sekoita säännöllisesti ja ohenna vedellä tarpeen mukaan.

Maista keitto aja mausta se täydelliseksi.

Jaa keitto kulhoihin ja vedä kuorimaveitsellä fetajuustoa päälle hienoina suikaleina ennen kuin ryhdyt syömään.

 

Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Tomaatilla mehevöitetyt lohipyörykät paistuvat uunissa sillä aikaa, kun valmistat riisilisäkkeen, jolle chili antaa mukavasti potkua. Hyvää ruokahalua!

Lohipyörykät

4 annosta

400 g lohta tai kirjolohta
2 tomaattia
¾ dl raastettua leipää tai korppujauhoja
1 muna
2 tl keltaista currytahnaa
1 tl suolaa

  • Poista lohesta mahdolliset ruodot ja nahka. Hienonna lohi veitsellä hakkeeksi.
  • Pese ja halkaise tomaatit.
  • Koverra siemenet pois ja kuutioi tomaattiliha.
  • Lisää kalahakkeen joukkoon korppujauhot, muna, currytahna, kuutioitu tomaatti sekä suola.
  • Anna massan vetäytyä 10 minuuttia.
  • Pyörittele mureketaikinasta kostutetuin käsin pyöryköitä tai pihvejä.
  • Paista kypsiksi paistinpannulla tai 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
     

Paistettu chiliriisi

4 annosta

2 valkosipulinkynttä
1 chilipalko
½ l keitettyä riisiä
rypsiöljyä
1 limetin mehu
suolaa
sokeria
(pari oksaa korianteria)

  • Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Halkaise pesty chili, poista siemenet ja silppua pieneksi.
  • Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää valkosipuli, chili ja hetken kuluttua riisi. Paista riisiä lastalla käännellen.
  • Viimeistele limetin mehulla ja ripauksella suolaa ja sokeria sekä silputulla korianterilla.
Vierailija

Lohipihvit ja chiliriisi

Chiliriisi 2 valkosipulinkynttä 2 rkl kalakastiketta tai soijaa 1 rkl (seesami)öljyä 2 pkt (à 270 g) kiinteää tofua 1 prk Uncle Ben´s Sweet Thai Chili -kastiketta 200 g parsakaalinnnuppuja 2 Uncle Ben´s Täysjyväriisi - tai Jasmiiniriisi -keitinpussia Kuori ja viipaloi valkosipulit. Sekoita joukkoon kalakastike, soija ja öljy. Kuutioi tofu. Yhdistä tofu marinadiin ja anna maustua vähintään 2 tuntia välillä käännellen. (Tofu imee itseensä hyvin makuja marinoinnin aikana, mutta voit myös vain...
Lue kommentti

Tuoreiden leipomusten tuoksua ei voita mikään! Yrteillä, leseillä ja pellavarouheella ryyditetyt sämpylät hellivät myös vatsaa. Ja rasvaa et tarvitse lainkaan.

25 kpl

5 dl haaleaa vettä
1 ½–2 tl suolaa
½–1 dl vehnäleseitä
2 rkl pellavansiemenrouhetta
5 dl vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
2 dl ruisjauhoja
2–3 rkl kuivattuja yrttejä (basilikaa, rakuunaa, oreganoa)

  • Mittaa vesi kulhoon, lisää suola, leseet ja pellavarouhe. Sekoita ja anna olla muutama minuutti.
  • Tee vehnäjauhojen keskelle pieni kuoppa ja kaada siihen kuivahiiva. Sekoita ensin hiiva jauhoihin ja sitten jauhot nesteeseen. Vatkaa reippaasti, jotta taikinaan tulee hyvä sitko.
  • Lisää ruisjauhot, yrtit ja tarvittaessa hieman vehnäjauhoja. Jätä taikina löysäksi.
  • Anna taikinan kohota hyvin.
  • Pyörittele taikina sämpylöiksi ja kohota nekin.
  • Paista 200 asteessa 15–18 minuuttia.

 

Reippaan talvipäivän hämärtyessä maistuu ruokaisa piirakka. Hyvin kypsynyt goudajuusto ja granaattiomenainen hunaja on kerrassaan herkullinen makuyhdistelmä. 

Goudapiirakka

Pohja

200 g voita tai leivontamargariinia

1½ dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

1 rkl kylmää vettä

Täyte

3 dl goudajuustoa raastettuna

2 kananmunaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl ruokakermaa

3 rkl silputtua tuoretta timjamia

¾ tl mustapippuria myllystä

¾ tl suolaa

  • Sekoita pehmeä voin joukkoon kuivat aineet. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Taputtele taikinasta pallo ja nosta se kelmuun käärittynä jääkaappiin.
  • Raasta gouda karkeaksi raasteeksi. Sekoita juustoraasteeseen munat, tuorejuusto ja kerma. Silppua timjami joukkoon ja mausta täyte rouhitulla mustapippurilla. Lisää suola.
  • Taputtele taikina pyöreän vuuan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Kaada täyte pohjan päälle.
  • Paista juustopiirasta 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Granaattiomenahunaja

500 g juoksevaa hunajaa

1 granaattiomena

2 tähtisanista

Halkaise ja granaattiomena ja irrota siitä siemenet. Lusikoi siemenet purkkiin ja kaada päälle hunaja. Sekoita joukkoon tähtianikset. Anna hunajan tekeytyä kylmässä muutaman päivän. Tarjoa juustopiirakan kanssa.

Tällä taikinalla pullat onnistuvat! 

Usein hillo voittaa, kun kysytään, mikä on paras täyte laskiaispullaan. ET:n netissä ja Facebookissa kysely tuotti yllätyksen: mantelimassa kiri täpärästi mansikka- ja vadelmahillon ohi. Hilloista lukijat pitivät parhaana vadelmaa. Tai miksei pullan väliin voisi laittaa sekä hilloa että mantelimassaa, totesi eräs vastaaja. 

Nautitpa laskiaispullasta hillolla, mantelilla tai vaikka suklaakermalla, pullat kannattaa tehdä alla olevan reseptin mukaan. Täydellisen pehmeitä pullia, nam!

Pullataikina

n. 15 pullaa

1/2 l maitoa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
2-3 tl kardemummaa
50 g hiivaa
noin 14 dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia

Lisäksi
4 dl vispikermaa
sokeria maun mukaan
haluamaasi hilloa tai mantelimassaa
1 muna voiteluun
pinnalle mantelilastuja tai raesokeria

Tee näin:

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää suola, sokeri, kardemumma sekä murennettu hiiva ja sekoita, kunnes hiiva liukenee maitoon.
  2. Lisää jauhot taikinaan koko ajan hyvin vaivaten. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen rasva ja tarvittaessa vielä vähän jauhoja. Vaivaa hyvin. Taikina on valmis, kun se on kimmoisaa ja pehmeää ja irtoaa kulhon reunoista.
  3. Peitä kulho kelmulla tai leivinpaperilla ja leivinliinalla. Kohota taikinaa 30–40 minuuttia vedottomassa paikassa.
  4. Kaada kohonnut taikina työpöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois.
  5. Jaa pullataikina kahteen osaan. Pyörittele taikinasta tanko ja leikkaa se 7–8 osaan. Pyörittele pullat kevyesti jauhotetulla työpöydällä pyöreiksi pikkupulliksi. Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle pellille. Leivo toinen taikinapala samalla tavalla.
  6. Kohota pullia liinalla peitettyinä 20–30 minuuttia.
  7. Voitele kohonneet pullat munalla ja sirottele päälle mantelirouhetta tai raesokeria.
  8. Paista pullia 225 asteessa uunin keskitasolla 10–12 minuuttia. Jäähdytä.
  9. Täytä pullat. Leikkaa pullista ”hattu” pois. Vaahdota vispikerma ja mausta se sokerilla makusi mukaan. Laita pullan päälle reilu ruokalusikallinen hilloa tai mantelimassaa. Laita päälle reilusti kermaa. Nosta hattu päälle.