Arjen superruokaa perheille, lupaa Jamie Oliverin kirjan nimi. Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Helppoa ja supermaukasta, otsikoi Jamie Oliver uuden ruokakirjan johdantonsa. Mutta kun luen reseptejä, melkein tulee hiki. Aineslistat ovat usein pitkiä ja toimenpiteitä paljon. Toisinaan aineslistaa ei ole lainkaan, vaan ainekset mainitaan ohjeessa. Kun kappelejakojakaan ei ole, ohjeiden seuraaminen on hankalaa.

Kuvat ovat Jamien itse ottamia. Laatu vaihtelee. Osa annoksista näyttää hyvin herkullisilta, osalle olisi tehnyt hyvää astua askel taaksepäin tai vaihtaa valaistusta. Kirjan loppuun Jamie on koonnut vinkkejä ruuasta ja hyvinvoinnista. Itse en kaipaa ruokakirjalta tällaista ohjeistusta, mutta saahan sillä kirjaan paksuutta.

Poimin kokeiltavaksi Huijarin hernekeiton, koska aineslista on lyhyt ja sisältää tuttuja juttuja. Kiva kokeilla hernekeittoa uudella tavalla.

Miten onnistui?

Huijarin hernekeitto - totta vie! Tuntuu kummalliselta, että maailmankuulu kokki voi päästää käpälistään tällaisen ohjeen.

Aineslista ei sisälltä kaikkia aineita, vesi mainitaan vain ohjeessa.

Mitä tarkoittaa kevätsipulien "siistiminen"? Miksi pasta pitää "murskata satunnaisesti" – miksi murskata ylipäätään? "Maista keittoa ja mausta se täydelliseksi." Joo, mutta millä? Eikö mestarikokki tiedä?

Minusta kaikki tämä on lukijan kiusaamista.

Tein aluksi mittojen mukaan. Tulipa vetistä! Lisäsin herneitä, pussin tyhjäksi, josko keitto siitä paksunisi.

Minttua tuli vahingossa liikaa – siitäkö navetan maku? Lunttasin marttojen rokkaohjetta, jotta osasin maustaa, ainakin suomalaisittain. Kun olin upottanut liemeen puoli desiä sinappia, soppa alkoi jo maistua joltakin.

En todellakaan kaivanut kuorimaveistä fetajuuston veistelyyn. Palaset kelpasivat hyvin.

Aloitin syönnin vähän kitkerällä mielellä. Ottaen huomioon kaiken kompastelun soppa oli kohtuullista. Ei taida kyllä päätyä ykköslistalleni.

Jamie Oliver: Arjen superruokaa perheille. readme.fi.

Huijarin hernekeitto

Savukinkkua, pastaa, minttua ja fetaa

Tämä supernopea keitto hyödyntää pakastimen peruspilareista herneistä ja pinaattia, joista saa C-vitamiinia. Se tehostaa pastan sisältämän raudan imeytymistä.

1 nippu kevätsipuleita

300 pakasteherneitä

300 g pakastepinaattia

100 g savukinkkua

½ nippua tuoretta minttua

300 g täysjyväfusillia

50 g fetaa

Siisti kevätsipulit ja laita ne tehosekoittimeen pakasteherneiden ja pinaatin kansa. Revi kinkut joukkoon, nypi mintunlehdet ja kaada neljä desilitraa kiehuvaa vettä päälle.

Laita kansi huolellisesti päälle, peitä keittiöpyyhkeellä ja sykäytä sileäksi koneesta kiinni pitäen. Pysäytä kone tarvittaessa, kun kaavit seosta kulhon reunoilta, jotta se soseutuu helpommin.

Kaada ainekset isoon kattilaan kuumalle keittolevylle ja lisää vielä reilun litran verran kiehuvaa vettä.

Murskaa pasta satunnaisesti –se käy helpoiten kietomalla pasta keittiöpyyhkeen sisään ja tekemällä yllätyshyökkäyksen kaulimella. Sekoita palat keiton joukkoon.

Kuumenna neste uudestaan kiehuvaksi ja anna hautua, kunnes pasta on kauttaaltaan kypsää.

Sekoita säännöllisesti ja ohenna vedellä tarpeen mukaan.

Maista keitto aja mausta se täydelliseksi.

Jaa keitto kulhoihin ja vedä kuorimaveitsellä fetajuustoa päälle hienoina suikaleina ennen kuin ryhdyt syömään.

 

Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Sosekeitto saa uuden säväyksen paahdetusta kardemummasta.

1–2 annosta

1 sipuli
2 isohkoa porkkanaa
1 jauhoinen peruna
½ rkl öljyä
½ tl kardemummaa
¼ tl savustettua paprikajauhetta
4 dl vettä
1 prk (165 ml) kookoskermaa
½ limetin mehu
2 tl hunajaa
½ tl suolaa

  • Kuori ja silppua sipuli. Kuori ja lohko porkkanat ja peruna.
  • Kuullota sipulisilppua öljyssä kattilassa. Sekoita joukkoon kardemumma ja paprikajauhe.
  • Hauduta miedolla lämmöllä minuutin ajan. Varo, etteivät mausteet pala.
  • Lisää porkkanat, peruna ja vesi. Hauduta noin 20 minuuttia eli kunnes juurekset ovat kypsiä. Soseuta keitto.
  • Kaada keittoon kookoskerma, lisää limetin mehu, hunaja ja suola. Maista ja mausta sopivaksi.
  • Paahda leipäkrutonkeja paistipannulla ja lisää niitä tarjoiluvaiheessa keiton pinnalle.

Mustatorvisienistä syntyy maukas keitto, joka saa täyteläisyyttä tuorejuustosta. 

Mustatorvisienikeitto 

1–2 hengelle

1 pieni sipuli
½ l mustatorvisieniä
½ rkl voita
½ rkl vehnäjauhoja
3 dl omenamehua
2 dl vettä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
½  kasvisliemikuutio
½  tl mustapippuria myllystä
½  tl suolaa
(tuoretta timjamia)

  1. Kuori ja silppua sipuli. Perkaa tuoreet sienet ja pilko isokokoiset pienemmiksi paloiksi.
  2. Sulata voinokare kattilassa. Lisää joukkoon sipuli sekä 4 dl sieniä ja jauhot. Sekoittele pari minuuttia.
  3. Lisää joukkoon omenamehu, vesi, tuorejuusto, liemikuutio pippuri ja suola.
  4. Hauduta keittoa 20 minuuttia. Soseuta keitto lopuksi.
  5. Paista loput sienistä keiton päälle. Silppua pinnalle timjamia.

Vinkki! Voit tehdä sienikeiton myös suppilovahveroista.