Arjen superruokaa perheille, lupaa Jamie Oliverin kirjan nimi. Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Helppoa ja supermaukasta, otsikoi Jamie Oliver uuden ruokakirjan johdantonsa. Mutta kun luen reseptejä, melkein tulee hiki. Aineslistat ovat usein pitkiä ja toimenpiteitä paljon. Toisinaan aineslistaa ei ole lainkaan, vaan ainekset mainitaan ohjeessa. Kun kappelejakojakaan ei ole, ohjeiden seuraaminen on hankalaa.

Kuvat ovat Jamien itse ottamia. Laatu vaihtelee. Osa annoksista näyttää hyvin herkullisilta, osalle olisi tehnyt hyvää astua askel taaksepäin tai vaihtaa valaistusta. Kirjan loppuun Jamie on koonnut vinkkejä ruuasta ja hyvinvoinnista. Itse en kaipaa ruokakirjalta tällaista ohjeistusta, mutta saahan sillä kirjaan paksuutta.

Poimin kokeiltavaksi Huijarin hernekeiton, koska aineslista on lyhyt ja sisältää tuttuja juttuja. Kiva kokeilla hernekeittoa uudella tavalla.

Miten onnistui?

Huijarin hernekeitto - totta vie! Tuntuu kummalliselta, että maailmankuulu kokki voi päästää käpälistään tällaisen ohjeen.

Aineslista ei sisälltä kaikkia aineita, vesi mainitaan vain ohjeessa.

Mitä tarkoittaa kevätsipulien "siistiminen"? Miksi pasta pitää "murskata satunnaisesti" – miksi murskata ylipäätään? "Maista keittoa ja mausta se täydelliseksi." Joo, mutta millä? Eikö mestarikokki tiedä?

Minusta kaikki tämä on lukijan kiusaamista.

Tein aluksi mittojen mukaan. Tulipa vetistä! Lisäsin herneitä, pussin tyhjäksi, josko keitto siitä paksunisi.

Minttua tuli vahingossa liikaa – siitäkö navetan maku? Lunttasin marttojen rokkaohjetta, jotta osasin maustaa, ainakin suomalaisittain. Kun olin upottanut liemeen puoli desiä sinappia, soppa alkoi jo maistua joltakin.

En todellakaan kaivanut kuorimaveistä fetajuuston veistelyyn. Palaset kelpasivat hyvin.

Aloitin syönnin vähän kitkerällä mielellä. Ottaen huomioon kaiken kompastelun soppa oli kohtuullista. Ei taida kyllä päätyä ykköslistalleni.

Jamie Oliver: Arjen superruokaa perheille. readme.fi.

Huijarin hernekeitto

Savukinkkua, pastaa, minttua ja fetaa

Tämä supernopea keitto hyödyntää pakastimen peruspilareista herneistä ja pinaattia, joista saa C-vitamiinia. Se tehostaa pastan sisältämän raudan imeytymistä.

1 nippu kevätsipuleita

300 pakasteherneitä

300 g pakastepinaattia

100 g savukinkkua

½ nippua tuoretta minttua

300 g täysjyväfusillia

50 g fetaa

Siisti kevätsipulit ja laita ne tehosekoittimeen pakasteherneiden ja pinaatin kansa. Revi kinkut joukkoon, nypi mintunlehdet ja kaada neljä desilitraa kiehuvaa vettä päälle.

Laita kansi huolellisesti päälle, peitä keittiöpyyhkeellä ja sykäytä sileäksi koneesta kiinni pitäen. Pysäytä kone tarvittaessa, kun kaavit seosta kulhon reunoilta, jotta se soseutuu helpommin.

Kaada ainekset isoon kattilaan kuumalle keittolevylle ja lisää vielä reilun litran verran kiehuvaa vettä.

Murskaa pasta satunnaisesti –se käy helpoiten kietomalla pasta keittiöpyyhkeen sisään ja tekemällä yllätyshyökkäyksen kaulimella. Sekoita palat keiton joukkoon.

Kuumenna neste uudestaan kiehuvaksi ja anna hautua, kunnes pasta on kauttaaltaan kypsää.

Sekoita säännöllisesti ja ohenna vedellä tarpeen mukaan.

Maista keitto aja mausta se täydelliseksi.

Jaa keitto kulhoihin ja vedä kuorimaveitsellä fetajuustoa päälle hienoina suikaleina ennen kuin ryhdyt syömään.

 

Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Glögin kanssa maistuvat piparit: nopeat, kotoiset, mausteiset tai suklaiset. Olisiko tänään aikaa leipoa näitä?

Nopeat piparit

125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria, 1 dl siirappia
1 dl vettä
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 tl piparkakkumaustetta

  1. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää siirappi ja vesi sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet.
  2. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa.
  3. Kauli jauhoseoksella jauhotetulla pöydällä levyksi.
  4. Ota piparkakkuja ja paista niitä 175 asteessa kymmenen minuuttia.

Kotoiset piparit

200 g voita tai margariinia
1 dl tavallista tai fariinisokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja, ohrakasta tai mantelijauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta

  1. Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa muna joukkoon.
  2. Sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan.
  3. Leivo tangoiksi ja leikkaa ne viipaleiksi tai pyörittele palat pallosiksi.
  4. Koristele piparit mieleiseksesi kirsikoilla, manteleilla, pähkinöillä, kookoshiutaleilla, raesokerilla tai kanelilla.
  5. Paista 175 asteessa 10–15 minuuttia.

Mausteiset piparit

2 dl siirappia
2 tl kanelia
1 tl maustepippuria
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
400 g voita
5 dl sokeria
1 muna
2 dl kuohukermaa
3 tl soodaa
14 dl vehnäjauhoja

  1. Kuumenna siirappi ja lisää siihen mausteet.
  2. Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa muna joukkoon.
  3. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne sekä jäähtynyt siirappiseos ja kerma vaahtoon. Sekoita mahdollisimman vähän, jotta taikina ei sitkisty.
  4. Anna taikinan olla viileässä seuraavaan päivään.
  5. Kauli taikina useassa erässä ohueksi levyksi. Ota muotilla mieleisiäsi piparkakkuja. Paista niitä 200 asteessa viitisen minuuttia.

Suklaiset piparit

250 g voita
 dl sokeria
1,5 dl siirappia
2 tl neilikkaa
2 tl kanelia
1,5 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
3–4 rkl kaakaojauhetta
2 munaa
3 tl soodaa
1 tl suolaa
8 dl vehnäjauhoja

  1. Mittaa kattilaan rasva, sokeria, siirappi, mausteet ja kaakaojauhe. Kiehauta, anna jäähtyä ja vatkaa vaahdoksi. Lisää munat yksitellen seosta reippaasti vatkaten.
  2. Sekoita sooda ja suola jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan varovasti sekoitellen.
  3. Anna takikinan rauhoittua jääkaapissa yön yli.
  4. Kauli taikina ohueksi. Ripottele pinnalle ohut tasainen kerros kidesokeria juuri ennen kaulinnan loppua. Ota muotilla levystä isohkoja piparkakkuja ja paista 180 asteessa noin 6 minuuttia.

Viileä kahviherkku on ihana päätös ruokahetkelle hyvässä seurassa.

Mokkajäädyke

6 annosta

2 kananmunaa

1 dl tomusokeria

2 dl kuohukermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

2 rkl pikakahvijauhetta

1 rkl vettä

1 dl mustaherukkahilloa

1 dl murennettuja marenkeja

Pinnalle ½ dl paahdettuja mantelilastuja

Lisäksi leivinpaperia.

Vinkki: Jäädykkeen hillon voi korvata marjoilla. Kokeile vadelmia, mustikoita tai lakkoja.

  • Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vatkaa keltuaiset ja tomu-sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vispaa valkuaiset toisessa kulhossa tiukaksi vaahdoksi.
  • Vatkaa kerma vaahdoksi kolmannessa kulhossa. Lisää joukkoon tuorejuusto. Viimeistele tasaiseksi sähkövatkaimella.
  • Liuota pikakahvijauhe veden joukkoon. Lisää keltuaisvaahto ja kahvi kermavaahtoon. Nostele valkuaisvaahto lopuksi varovasti joukkoon.
  • Laita leivinpaperi pyöreän kakkuvuuan pohjalle ja kaada puolet jäädykemassasta vuokaan. Lusikoi sekaan puolet musta-herukkahillosta ja marengeista. Kaada päälle loppu massa ja asettele pinnalle marengit ja hillo. Vetele haarukalla massaan raitoja siten, että hillo leviää juoviksi jäädykkeeseen.
  • Paahda mantelilastuja muutama minuutti paistinpannulla. Ripottele lastut jäädykkeen pinnalle.
  • Nosta jäädyke pakastimeen ja anna jäätyä vähintään kuusi tuntia.
  • Ota jäädyke huoneenlämpöön 30 minuuttia enenn tarjoilua.

 

Kananmuna lisukkeineen on varma valinta, kun tahdot ruuan nopeasti pöytään. Valitse vaihtoehdoista suosikkisi, tai tee vaikka joka syöjälle oma annos. 

Kananmuna + pinaattia, tomaattia ja pekonia

• Lisää kulhoon kourallinen pinaattia, kirsikkatomaatteja ja pannulla paahdettua pekonia. Riko päälle muna.

Kananmuna + sieniä ja soijaa

• Viipaloi sienet ja paista niitä niin kauan, että kosteus häviää. Lisää joukkoon tilkka soijaa. Lisää kulhoon sienet ja riko päälle muna.

Kananmuna + kylmäsavulohta ja tilliä  

• Pane kulhoon muutama viipale kylmäsavulohta. Sekoita munan joukkoon silputtua tilliä ja kaada seos kalan päälle.

• Rouhi annosten päälle maun mukaan pippuria ja suolaa.

• Kypsennä annokset 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia eli kunnes muna on hyytynyt.

Kotimaista laatua

Kaikki Suomessa myytävät kananmunat on tuotettu Suomessa. Suomalaisten kananmunien laatu on korkea. Tiukka valvontaohjelma varmistaa, ettei munista löydy salmonellaa. Suomessa on 340 tilaa, joissa tuotetaan yhteensä lähes 70 miljoonaa kiloa kananmunia vuosittain. Kananmuna on parhaiten jäljitettävä elintarvike. Kuoren leimasta saa selville tarkasti, mistä muna on peräisin.

Tämä keitto on pöydän ja mielen ilopilleri, joka on kaiken lisäksi terveellinen ja taivaallisen maukas.

4 annosta

1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl (20 g) tuoretta inkivääriä raastettuna
400 g porkkanaa
150 g mukulaselleriä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl currya
½ tl kurkumaa
1 sipuli
2 dl appelsiinimehua
8 dl kanalientä (tai kasvislientä)
5 dl mantelimaitoa
1 tl soijakastiketta
1 dl paahdettuja mantelilastuja
3–4 oksaa tuoretta rakuunaa tai persiljaa

Lisäksi:
1 dl mantelilastuja

 

Tee näin:

1. Kuutioi sipuli, hienonna valkosipulinkynsi ja raasta inkivääri. Kuori ja kuutioi porkkanat ja selleri.

2. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää kuutioitu sipuli, valkosipuli ja inkivääri, ja anna niiden pehmetä hieman. Lisää curry, kurkuma, porkkana ja selleri. Kuullota pari minuuttia. Lisää appelsiinimehu ja kiehauta. Lisää kana- tai kasvisliemi ja anna porista, kunnes porkkanat ovat kypsiä.

3. Anna keiton jäähtyä hieman. Soseuta sauvasekoittimella ja kaada keitto takaisin kattilaan. Lisää mantelimaito ja mausta soijakastikkeella. Anna kiehua vielä 5 minuuttia. Hienonna joukkoon lopuksi tuore rakuuna tai persilja.

4. Paahda mantelilastuja kuivassa, kuumassa pannussa niin, että ne saavat hieman väriä. Juuri ennen tarjoilua ripottele keiton päälle mantelilastut.

 

Muista myös nämä keitot