Arjen superruokaa perheille, lupaa Jamie Oliverin kirjan nimi. Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Helppoa ja supermaukasta, otsikoi Jamie Oliver uuden ruokakirjan johdantonsa. Mutta kun luen reseptejä, melkein tulee hiki. Aineslistat ovat usein pitkiä ja toimenpiteitä paljon. Toisinaan aineslistaa ei ole lainkaan, vaan ainekset mainitaan ohjeessa. Kun kappelejakojakaan ei ole, ohjeiden seuraaminen on hankalaa.

Kuvat ovat Jamien itse ottamia. Laatu vaihtelee. Osa annoksista näyttää hyvin herkullisilta, osalle olisi tehnyt hyvää astua askel taaksepäin tai vaihtaa valaistusta. Kirjan loppuun Jamie on koonnut vinkkejä ruuasta ja hyvinvoinnista. Itse en kaipaa ruokakirjalta tällaista ohjeistusta, mutta saahan sillä kirjaan paksuutta.

Poimin kokeiltavaksi Huijarin hernekeiton, koska aineslista on lyhyt ja sisältää tuttuja juttuja. Kiva kokeilla hernekeittoa uudella tavalla.

Miten onnistui?

Huijarin hernekeitto - totta vie! Tuntuu kummalliselta, että maailmankuulu kokki voi päästää käpälistään tällaisen ohjeen.

Aineslista ei sisälltä kaikkia aineita, vesi mainitaan vain ohjeessa.

Mitä tarkoittaa kevätsipulien "siistiminen"? Miksi pasta pitää "murskata satunnaisesti" – miksi murskata ylipäätään? "Maista keittoa ja mausta se täydelliseksi." Joo, mutta millä? Eikö mestarikokki tiedä?

Minusta kaikki tämä on lukijan kiusaamista.

Tein aluksi mittojen mukaan. Tulipa vetistä! Lisäsin herneitä, pussin tyhjäksi, josko keitto siitä paksunisi.

Minttua tuli vahingossa liikaa – siitäkö navetan maku? Lunttasin marttojen rokkaohjetta, jotta osasin maustaa, ainakin suomalaisittain. Kun olin upottanut liemeen puoli desiä sinappia, soppa alkoi jo maistua joltakin.

En todellakaan kaivanut kuorimaveistä fetajuuston veistelyyn. Palaset kelpasivat hyvin.

Aloitin syönnin vähän kitkerällä mielellä. Ottaen huomioon kaiken kompastelun soppa oli kohtuullista. Ei taida kyllä päätyä ykköslistalleni.

Jamie Oliver: Arjen superruokaa perheille. readme.fi.

Huijarin hernekeitto

Savukinkkua, pastaa, minttua ja fetaa

Tämä supernopea keitto hyödyntää pakastimen peruspilareista herneistä ja pinaattia, joista saa C-vitamiinia. Se tehostaa pastan sisältämän raudan imeytymistä.

1 nippu kevätsipuleita

300 pakasteherneitä

300 g pakastepinaattia

100 g savukinkkua

½ nippua tuoretta minttua

300 g täysjyväfusillia

50 g fetaa

Siisti kevätsipulit ja laita ne tehosekoittimeen pakasteherneiden ja pinaatin kansa. Revi kinkut joukkoon, nypi mintunlehdet ja kaada neljä desilitraa kiehuvaa vettä päälle.

Laita kansi huolellisesti päälle, peitä keittiöpyyhkeellä ja sykäytä sileäksi koneesta kiinni pitäen. Pysäytä kone tarvittaessa, kun kaavit seosta kulhon reunoilta, jotta se soseutuu helpommin.

Kaada ainekset isoon kattilaan kuumalle keittolevylle ja lisää vielä reilun litran verran kiehuvaa vettä.

Murskaa pasta satunnaisesti –se käy helpoiten kietomalla pasta keittiöpyyhkeen sisään ja tekemällä yllätyshyökkäyksen kaulimella. Sekoita palat keiton joukkoon.

Kuumenna neste uudestaan kiehuvaksi ja anna hautua, kunnes pasta on kauttaaltaan kypsää.

Sekoita säännöllisesti ja ohenna vedellä tarpeen mukaan.

Maista keitto aja mausta se täydelliseksi.

Jaa keitto kulhoihin ja vedä kuorimaveitsellä fetajuustoa päälle hienoina suikaleina ennen kuin ryhdyt syömään.

 

Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Tällä taikinalla pullat onnistuvat! Mutta minkä makuinen hillo on paras laskiaispullassa? Vai suositko mantelimassaa? Osallistu äänestykseen – löydät sen reseptin alta. 

Pullataikina

n. 15 pullaa

1/2 l maitoa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
2-3 tl kardemummaa
50 g hiivaa
noin 14 dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia

Lisäksi
4 dl vispikermaa
sokeria maun mukaan
haluamaasi hilloa tai mantelimassaa
1 muna voiteluun
pinnalle mantelilastuja tai raesokeria

Tee näin:

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää suola, sokeri, kardemumma sekä murennettu hiiva ja sekoita, kunnes hiiva liukenee maitoon.
  2. Lisää jauhot taikinaan koko ajan hyvin vaivaten. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen rasva ja tarvittaessa vielä vähän jauhoja. Vaivaa hyvin. Taikina on valmis, kun se on kimmoisaa ja pehmeää ja irtoaa kulhon reunoista.
  3. Peitä kulho kelmulla tai leivinpaperilla ja leivinliinalla. Kohota taikinaa 30–40 minuuttia vedottomassa paikassa.
  4. Kaada kohonnut taikina työpöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois.
  5. Jaa pullataikina kahteen osaan. Pyörittele taikinasta tanko ja leikkaa se 7–8 osaan. Pyörittele pullat kevyesti jauhotetulla työpöydällä pyöreiksi pikkupulliksi. Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle pellille. Leivo toinen taikinapala samalla tavalla.
  6. Kohota pullia liinalla peitettyinä 20–30 minuuttia.
  7. Voitele kohonneet pullat munalla ja sirottele päälle mantelirouhetta tai raesokeria.
  8. Paista pullia 225 asteessa uunin keskitasolla 10–12 minuuttia. Jäähdytä.
  9. Täytä pullat. Leikkaa pullista ”hattu” pois. Vaahdota vispikerma ja mausta se sokerilla makusi mukaan. Laita pullan päälle reilu ruokalusikallinen hilloa tai mantelimassaa. Laita päälle reilusti kermaa. Nosta hattu päälle.

Mikä hillo on parasta laskiaispullassa? Vai oletko enemmän mantelimassan perään? Äänestä!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kippaa pataan kanaa tai juureksia sekä mausteita ja loraus olutta tai viiniä. Silppua mauksi valkosipulia ja yrttejä. Kun pata hautuu uunin lempeässä lämmössä, voit sillä välin ottaa lokoisasti.

 

 

Kanapata

6 annosta

6 salottisipulia

1 (600 g) munakoiso

3 rkl oliiviöljyä

800 g broilerin koipinuijia

3 dl vettä tai valkoviiniä

1 sitruunan mehu

2 kanelitankoa

1 tl pippurisekoitusta myllystä

1 rkl kanafondia tai

1 ½ tl suola

200 g kirsikkatomaatteja

1 dl oliiveja

lehtipersiljaa

  • Kuori ja lohko sipulit. Viipaloi munakoiso ja leikkaa viipaleet neljäksi palaksi.
  • Kuumenna öljy padassa. Lisää broilerin koipipalat ruskistumaan muutama kerrallaan. Kumoa lopuksi kaikki koivet pataan. Lisää joukkoon sipuli ja munakoisot. Ruskista aineksia padassa 5 minuuttia.
  • Lorauta joukkoon vesi tai viini ja sitruunamehu, lisää kanelitangot, pippurisekoitus sekä kanafondi tai suola. Hauduta pataa kannen alla tunti tai pitempään. Kurkista välillä uuniin ja lisää nestettä tarvittaessa.
  • Pese ja halkaise kirsikkatomaatit. Lisää tomaatit ja oliivit pataan ja jatka kypsennystä vielä 15 minuuttia. Silppua lopuksi joukkoon lehtipersiljaa. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Tarjoa riisin kanssa.
  • Vinkki! Liemi vain maustuu, kun haudutat pataa niin kauan, että liha irtoaa luista.

Juurespata

4 annosta
3 porkkanaa
300 g lanttua
150 g palsternakkaa
1 rkl öljyä
1 rkl keltaista currytahnaa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1 plo vehnäolutta
200 g kylmäsavutofua
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
½ tl mustapippuria myllystä
persiljaa

  • Kuori ja lohko juurekset reiluiksi paloiksi.
  • Kuumenna padan pohjalla öljy. Lisää pataan currytahna ja juurekset. Paista juureksia pari minuuttia. Lisää joukkoon hunaja ja suola sekä vehnäolut.
  • Peitä pata kannella ja nosta se 175-asteiseen uuniin hautumaan noin 45 minuutiksi tai kunnes juurekset ovat kypsyneet.
  • Kuutioi kylmäsavutofu ja valkosipuli. Paista tofua ja valkosipulia kevyesti paistinpannulla. Lisää palat juuresvuuan pinnalle ennen tarjoilua. Rouhi pintaan mustapippuria myllystä ja silppua persiljaa.

 

Valurautapata on oikein hoidettuna ikuinen. Siinä voi ruskistaa ja hauduttaa, mutta ei säilyttää ruokaa. Pata kestää lieden ja uunin, mutta ei mikroaaltouunia eikä pesua astianpesukoneessa.
Pese pata heti käytön jälkeen pelkällä kuumalla vedellä ja tiskiharjalla. Näin padan pinnan rasva ei irtoa. Kuivaa pata kuumentamalla. Aika ajoin pata on hyvää pyyhkiä öljyllä tai silavalla ja polttaa rasva padan pintaan kiinni.
Emaloitu valurautapata kestää niin liedellä kuin uunissa. Se on helppo pitää puhtaana, kun muistaa, ettei naarmuta pintaa terävillä työvälineillä. Emalipintaisessa padassa voi myös säilyttää ruokaa. Padan voi pestä käsitiskissä astianpesuaineella.
Savipata sopii uunikypsennykseen. Lasittamattomana pata toimii parhaiten, kun sen upottaa ennen käyttöä veteen. Savi imee veden sisuksiinsa. Uunissa vesi höyrystyy ja ruuasta tulee takuuvarmasti mehevää.
Lasitettu savipata, esimerkiksi taginepata, on helpompi pitää puhtaana ja kauniimpi nostaa tarjolle kuin lasittamaton.
Lasipata soveltuu uuniin, mikroaaltouuniin ja pakastimeen. Sen voi pestä käsin tai astianpesukoneessa. Padan kansi toimii myös piirakkavuokana.
Keraaminen pata on kaunis ja kestävä, kunhan sitä ei kolauta tai nosta tulikuumana kylmälle pinnalle. Keramiikka ei kestä suuria lämmönvaihteluja. Keraamista pintaa kannattaa pyyhkäistä välillä ruokaöljyllä.

Tutun borssikeiton maustaa za’atar, papukeiton tex-mex ja kalakeiton currytahna. Näin helposti teet itse eksoottiset mausteseokset. 

Borssikeitto ja harissajogurtti

6 annosta

1 punasipuli

2 valkosipulinkynttä

300 g valkokaalia

3 kpl (170 g) porkkanaa

pala (70 g) mukulaselleriä

½ kg punajuuria

1 rkl öljyä

1 ½ l vettä

1 kasvisliemikuutio

2 rkl väkiviinaetikkaa

1 rkl hunajaa

4 tl za’atar mausteseosta (ohje alla)

1 ½ tl suolaa

1 prk (290 g) kikherneitä

lehtipersiljaa

Lisäksi

4 dl luonnonjogurttia

4 rkl vihreää harissatahnaa

  • Silppua sipuli ja valkosipuli.
  • Suikaloi kaali. Kuori ja kuutioi porkkana ja selleri. Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Käytä kumihanskoja, niin kädet pysyvät puhtaina.
  • Kuumenna öljy kattilassa. Lisää joukkoon sipulit ja kuullota pari minuuttia. Lisää loput kasvikset ja kuumenna seosta muutama minuutti. Lisää vesi, kasvisliemikuutio, etikka, mausteseos, hunaja ja suola. Hauduta keittoa 40 minuuttia.
  • Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Siivilöi ja huuhtele kikherneet ja lisää keittoon. Hauduta 10 minuuttia.
  • Sekoita luonnonjogurtin joukkoon harissatahnaa ja tarjoa keiton kanssa. Silppua lehtipersiljaa keiton pinnalle ennen tarjoilua.

Za’atar
Sekoita
2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 rkl kuivattua oreganoa tai ½ ruukullista tuoretta
1 rkl timjamia tai ½ ruukullista tuoretta
2 rkl sumakkijauhetta
1 tl suolaa

Arabikeittiön suositussa mausteseoksessa za’atarissa on tavallisesti oreganoa, timjamia, meiramia, sumakkia, seesaminsiemeniä ja ripaus suolaa. Joukossa voi olla myös juustokuminaa sekä korianterin- tai fenkolinsiemeniä.

Sumakki on puu, jonka hedelmät kuivataan ja jauhetaan hapokkaaksi mausteeksi. Sumakkia löytyy Lähi-idän elintarvikkeita myyvistä liikkeistä. Sen voi korvata sitruunan raastetulla kuorella.

Tex-mex papukeitto

4 annosta

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

500 g paseerattua tomaattia

1 prk (285 g) valkoisia papuja

1–2 tl tex-mex mausteseosta (ohje alla)

1 tl suolaa

½ l vettä

1 punainen paprika

150 g chorizo-makkaraa

1 dl mustia oliiveja

  • Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulit ja kuullota niitä pari minuuttia. Lisää paseerattu tomaatti, pavut, mausteseos, suola ja vesi. Hauduta keittoa puolisen tuntia.
  • Pilko paprika ja viipaloi makkarat. Lisää paprikat keittoon. Paista makkarat paistinpannulla kypsiksi. Lisää makkarapalat ja oliivit joukkoon ennen tarjoilua. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.

Tex-mex
Sekoita morttelissa
2 tl sinapinsiemeniä
2 tl paprikajauhetta
½ tl rouhittua mustapippuria
1/4 tl cayennepippuria
½ tl rosmariinia
1 tl muscovadosokeria
1 tl suolaa

Aasialainen kalakeitto

4 annosta

1 sipuli

200 g tuoreita siitakesieniä

2 porkkanaa

2 keskikokoista perunaa

3 cm pala inkivääriä

2 rkl öljyä

½ rkl punaista currytahnaa (ohje alla)

1 l vettä

1 prk (165 ml) kookoskermaa

2 rkl kalakastiketta

1 sitruunaruoho

1 limetin mehu

300 g lohta

korianteria

  • Kuori ja lohko sipuli. Poista siitakesienistä kannat ja halkaise ne. Kuori porkkanat, perunat ja inkivääri. Viipaloi porkkanat, lohko perunat ja hienonna inkivääri.
  • Lisää öljy kattilaan. Kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää joukkoon porkkanat, perunat ja inkivääri sekä punainen currytahna. Sekoita kasviksia kattilassa muutama minuutti.
  • Lisää joukkoon vesi, kookoskerma ja kalakastike.
  • Huuhtele ja leikkaa sitruunaruoho viiden sentin pätkiksi. Lisää palat
  • keittoa maustamaan. Purista limetistä mehu ja lisää joukkoon. Hauduta
  • keittoa noin 20 minuuttia eli kunnes kasvikset ovat kypsiä. Paloittele sillä aikaa lohi reiluiksi kuutioiksi
  • Lisää lohipalat keittoon, kala kypsyy muutamassa minuutissa. Maista ja mausta keittoa tarvittaessa lisää. Poista lopuksi sitruunaruohopalat keitosta ja silppua joukkoon tuoretta korianteria.
  • Vinkki! Sitruunaruoho antaa keittoon raikkaan maun. Purista joukkoon hieman lisää limetinmehua, jos et löydä ruohoa kaupasta.

Punainen currytahna
Sekoita morttelissa
10–15 pientä thaichiliä tai 4–6 isompaa
2–3 valkosipulin kynttä
2 rkl raastettua inkivääriä
2 tl raastettua sitruunan- tai limenkuorta
1 rkl jauhettua korianteria
2 rkl jauhettua juustokuminaa
ripaus mustapippuria
1 tl suolaa
½ dl rypsiöljyä

 

Kelpo kattilallinen spagettia maukkaan kastikkeen kera riittää isommallekin porukalle ja maksaa alle 8 euroa! MSC-merkki purkin kyljessä takaa, että tonnikala on pyydetty vastuullisesti.

Sitruunainen tonnikalakastike ja spagettia

4-6 annosta

400 g spagettia

Kastike

2 tlk tonnikalaa öljyssä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

¼ tl chilihiutaleita

1 tlk (400 g) kirsikkatomaatteja

1 kasvisliemikuutio

1 rkl kapriksia

2 dl vettä

1 sitruunan raastettu kuori

½ tl mustapippuria myllystä

½ tl suolaa

kourallinen juustoraastettta

  • Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan.
  • Valmista spagetin kiehuessa kastike. Avaa tonnikalapurkit. Nosta kulhon päälle siivilä, ja kumoa siihen kalat öljyineen. Säästä osa öljystä paistoon.
  • Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli.
  • Kuumenna kasarissa ruokalusikallinen tonnikalaöljyä. Sekoita joukkoon sipulit ja chilihiutaleet. Kuullota pari minuuttia.
  • Lisää kirsikkatomaatit, tonnikalat, liemikuutio, kaprikset ja vesi. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori kastikkeeseen. Rouhi pintaan mustapippuria ja lisää suola. Hauduta kastiketta 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  • Kaada kastike valutetun spagetin joukkoon. Päälle voit raastaa vielä kourallisen juustoa.
  • Vinkki! Kokeile purkkikalan eri makuvaihtoehtoja, esimerkiksi tonnikalaa tilli- tai tomaattikastikkeessa.