Lammaspata kypsyy uunissa suussasulavan pehmeäksi. Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Meri-Tuuli Lindströmin mustanpuhuvalla kannella varustettu Pataruokaa on kaunis selailtava. Kirjan kuvissa on hitaasti valmistuviin ruokiin sopiva seesteinen, jopa unelias tunnelma.   

Lähes kaikki varsinaiset ruokalajikuvat on kuvattu samalta etäisyydeltä, mitä itse pidin vähän tylsänä. Lisäksi olisin toivonut, että kirjassa olisi enemmän ohjeita, joissa perunat tai juurekset lisätään samaan kypsymään samaan pataan niin, että erillistä lisuketta ei tarvitse valmistaa. 


Valitsin testattavaksi roomanlampaan ihan siksi, että lammasta tulee tehtyä turhan harvoin. Reseptissä oli kaksi ainesosaa, joista en juurikaan pidä: anjovis ja oliivit. Mittasin kuuliaisesti molempia ohjeen mukaan, koska voihan olla, että koko padan salaisuus piilee jommassakummassa inhokeistani.

Resepti neuvoi käyttämään Taggiasca-oliiveja tai nizzalaisia oliiveja. Kumpiakaan ei löytynyt lähikaupasta, joten ostin edullisia vihreitä oliiveja. Lihan valintaan kysyin apua lihatiskiltä, josta minut osoitettiin kylmäkaapille. Sieltä löytyi sopivasti 1 030 gramman pakkaus karitsan patalihaa. Reilu kilo lihaa maksoi 14,32 euroa, mikä ei mielestäni ollut paha hinta ollenkaan.

Anjovis, valkosipulit ja timjami piti jauhaa morttelissa tahnaksi, mutta meillä ei ole morttelia, joten silppusin ne veitsellä ja sekoittelin kupissa lusikalla. Toimi hyvin!

Anjovis, valkosipuli ja timjani sekoittuvat tahnaksi ilman mortteliakin.
Anjovis, valkosipuli ja timjani sekoittuvat tahnaksi ilman mortteliakin.

Miten onnistui?

Loistavasti! Ohjeen mukaan pataa pidetään uunissa "2,5 tuntia tai kunnes liha on kypsää". Otin ruuan uunista reilun kahden tunnin päästä, ja liha oli niin pehmeää, että pelkäsin viimeisen puolituntisen kovemmassa lämmössä tekevän siitä nyhtölammasta. Ihan niin ei onneksi käynyt, mutta liha kyllä irtosi luista suurinpiirtein puhaltamalla. 

Pataruuat ovat säästeliään kokin valinta: halvemmistakin ruhonosista tulee supermaukkaita.
Pataruuat ovat säästeliään kokin valinta: halvemmistakin ruhonosista tulee supermaukkaita.

Miltä maistui?

Pata oli tosi herkullista, ja aika suolaista. Älä missään tapauksessa lisää suolaa! Anjoviksen maku katosi muiden makujen sekaan, ja hauduttaminen vei oliiveistakin terävimmän maun niin, että tällainen ei-oliivien-ystäväkin söi lautaselleen sattuneet yksilöt. Ensi kerralla saatan kyllä jättää oliivit kokonaan pois. 

Padan seuraksi tein polentaa kirjan ohjeella. Ohjeessa sanotaan, että polenta pitää tarjota heti ja se pitää paikkansa: syöjien on syytä istua valmiina pöydässä haarukat tanassa, tai polenta jämähtää liian tiiviiksi. (Ensi kerralla taidan kyllä tehdä perinteistä peruna- tai bataattimuusia polentan sijaan.) 

Padan seuraksi sopi mainiosti äidin tekemä mustaviinimarjahyytelö.

Ohjeessa sanotaan, että annoksesta riittää 4-6 syöjälle, joten kutsuin siskon ja siskontyttären syömään. Onneksi perheen isä ei päässyt: olisi loppunut ruoka kesken! Kolmen aikuisen ja yhden liki kolmevuotiaan kesken tuhosimme koko satsin ja söimme vielä jälkiruuat päälle.

 

Meri-Tuuli Lindströmin roomanlammas

4-6 syöjälle

1 kg lampaan lapaa tai kulmapaistia
4 valkosipulin kynttä
1 prk (65 g) valutettuja anjovisfileitä
2 timjamin oksaa
1/2 dl tomaattipyrettä
2 tl sokeria
2 tl sokeria
2 dl punaviiniä
1 dl lihalientä
2 dl vihreitä Taggiasca-oliiveja tai nizzalaisia oliiveja
1 dl hienonnettua lehtipersiljaa
oliiviöljyä paistamiseen

- Leikkaa liha 4x4 cm paloiksi. Ruskista muutamassa erässä pannulla ja nosta pataan.
- Jauha valkosipulit anjovisten ja timjamin kanssa morttelissa tahnaksi. Sekoita lihojen joukkoon. Lisää tomaattipyree, sokeri, viini ja lihaliemi.
- Kiehauta pata liedellä ja nosta uuniin 140 asteeseen. Hauduta kannella peitettynä 2,5 tuntia tai kunnes liha on kypsää. Liha on sopivan kypsää, kun sitä saa leikattua haarukalla ja veitsellä, mutta se ei vielä murene kosketuksesta.
-Ota pata uunista ja nosta uunin lämpötila 180 asteeseen. Lisää oliivit ja puolet lehtipersiljasta ja paahda ilman kantta noin 30 minuuttia tai kunnes liha on mureaa, ruskistunut pinnasta ja liemi keittynyt kasaan.
- Nosta pata pöytään ja ripottele päälle loput lehtipersiljasta.

 

Polenta (6:lle)

8 dl kanalientä (tai kasvislientä)
1 rkl voita
3 dl polentaa
1/2 dl juustoraastetta, esim. parmesaania
suolaa ja mustapippuria

- Kuumenna liemi kasarissa kiehuvaksi, lisää voi ja polenta. Keitä koko ajan voimakkaasti sekoittaen, KUn seos alkaapuuroutua, alenna lämpötilaa miedommalle asteella ja jatka keittämistä vielä 5 minuuttia, koko ajan sekoittaen. Lisää tarvittaessa vettä.
- Lisää juustoraaste. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Tarjoa heti. Jos polenta joutuu hetken odottamaan, lisää siihen nestettä ja sekoita koko ajan. Tuhdimman talvipolentan saa lisäämällä tilkan kermaa.

 

Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Hipaisu kanelia kalkkunan pinnassa ja tuoreen inkiväärin seurassa hautuneet juurekset maistuvat ihanasti joululta.

Kalkkunaa ja uunikasviksia

4 annosta

4 kalkkunan sisäfileepalaa
2 rkl makeaa sinappia
½ tl kanelia
1 tl suolaa
4–8 perunaa
1 purjo
6 luumua
3 cm:n pala tuoretta inkivääriä
½ dl oliiviöljyä
(2 dl kuivaa valkoviiniä tai 2 dl vettä ja ½ sitruunan mehu ja 1 rkl juoksevaa hunajaa)
sormisuolaa

  • Leikkaa sisäfileet pitkittäin kahdeksi palaksi. Lisää kalkkunan joukkoon sinappi, kaneli ja suola. Anna kalkkunapalojen marinoitua huoneenlämmössä sillä aikaa, kun esivalmistelet muita aineksia.
  • Pese ja lohko reilunkokoiset perunat, halkaise pienemmät. Pane perunat uunivuokaan, lorauta pinnalle oliiviöljyä. Siirrä vuoka kypsymään 200-asteiseen uuniin 20 minuutiksi.  
  • Halkaise ja huuhtele purjo. Leikkaa purjo reiluiksi paloiksi. Pese ja halkaise luumut, poista kivet. Kuori ja viipaloi inkivääri. Ota vuoka uunista. Lisää kasvikset ja neste joukkoon.
  • Valuta kalkkunapalat ja ruskista ne kevyesti pannulla oliiviöljyssä. Nosta kalkkunat kasvisten päälle ja jatka kypsennystä noin 20 minuuttia.

Glögin kanssa maistuvat piparit: nopeat, kotoiset, mausteiset tai suklaiset. Olisiko tänään aikaa leipoa näitä?

Nopeat piparit

125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria, 1 dl siirappia
1 dl vettä
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 tl piparkakkumaustetta

  1. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää siirappi ja vesi sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet.
  2. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa.
  3. Kauli jauhoseoksella jauhotetulla pöydällä levyksi.
  4. Ota piparkakkuja ja paista niitä 175 asteessa kymmenen minuuttia.

Kotoiset piparit

200 g voita tai margariinia
1 dl tavallista tai fariinisokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja, ohrakasta tai mantelijauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta

  1. Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa muna joukkoon.
  2. Sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan.
  3. Leivo tangoiksi ja leikkaa ne viipaleiksi tai pyörittele palat pallosiksi.
  4. Koristele piparit mieleiseksesi kirsikoilla, manteleilla, pähkinöillä, kookoshiutaleilla, raesokerilla tai kanelilla.
  5. Paista 175 asteessa 10–15 minuuttia.

Mausteiset piparit

2 dl siirappia
2 tl kanelia
1 tl maustepippuria
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
400 g voita
5 dl sokeria
1 muna
2 dl kuohukermaa
3 tl soodaa
14 dl vehnäjauhoja

  1. Kuumenna siirappi ja lisää siihen mausteet.
  2. Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa muna joukkoon.
  3. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne sekä jäähtynyt siirappiseos ja kerma vaahtoon. Sekoita mahdollisimman vähän, jotta taikina ei sitkisty.
  4. Anna taikinan olla viileässä seuraavaan päivään.
  5. Kauli taikina useassa erässä ohueksi levyksi. Ota muotilla mieleisiäsi piparkakkuja. Paista niitä 200 asteessa viitisen minuuttia.

Suklaiset piparit

250 g voita
 dl sokeria
1,5 dl siirappia
2 tl neilikkaa
2 tl kanelia
1,5 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
3–4 rkl kaakaojauhetta
2 munaa
3 tl soodaa
1 tl suolaa
8 dl vehnäjauhoja

  1. Mittaa kattilaan rasva, sokeria, siirappi, mausteet ja kaakaojauhe. Kiehauta, anna jäähtyä ja vatkaa vaahdoksi. Lisää munat yksitellen seosta reippaasti vatkaten.
  2. Sekoita sooda ja suola jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan varovasti sekoitellen.
  3. Anna takikinan rauhoittua jääkaapissa yön yli.
  4. Kauli taikina ohueksi. Ripottele pinnalle ohut tasainen kerros kidesokeria juuri ennen kaulinnan loppua. Ota muotilla levystä isohkoja piparkakkuja ja paista 180 asteessa noin 6 minuuttia.

Viileä kahviherkku on ihana päätös ruokahetkelle hyvässä seurassa.

Mokkajäädyke

6 annosta

2 kananmunaa

1 dl tomusokeria

2 dl kuohukermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

2 rkl pikakahvijauhetta

1 rkl vettä

1 dl mustaherukkahilloa

1 dl murennettuja marenkeja

Pinnalle ½ dl paahdettuja mantelilastuja

Lisäksi leivinpaperia.

Vinkki: Jäädykkeen hillon voi korvata marjoilla. Kokeile vadelmia, mustikoita tai lakkoja.

  • Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vatkaa keltuaiset ja tomu-sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vispaa valkuaiset toisessa kulhossa tiukaksi vaahdoksi.
  • Vatkaa kerma vaahdoksi kolmannessa kulhossa. Lisää joukkoon tuorejuusto. Viimeistele tasaiseksi sähkövatkaimella.
  • Liuota pikakahvijauhe veden joukkoon. Lisää keltuaisvaahto ja kahvi kermavaahtoon. Nostele valkuaisvaahto lopuksi varovasti joukkoon.
  • Laita leivinpaperi pyöreän kakkuvuuan pohjalle ja kaada puolet jäädykemassasta vuokaan. Lusikoi sekaan puolet musta-herukkahillosta ja marengeista. Kaada päälle loppu massa ja asettele pinnalle marengit ja hillo. Vetele haarukalla massaan raitoja siten, että hillo leviää juoviksi jäädykkeeseen.
  • Paahda mantelilastuja muutama minuutti paistinpannulla. Ripottele lastut jäädykkeen pinnalle.
  • Nosta jäädyke pakastimeen ja anna jäätyä vähintään kuusi tuntia.
  • Ota jäädyke huoneenlämpöön 30 minuuttia enenn tarjoilua.

 

Kananmuna lisukkeineen on varma valinta, kun tahdot ruuan nopeasti pöytään. Valitse vaihtoehdoista suosikkisi, tai tee vaikka joka syöjälle oma annos. 

Kananmuna + pinaattia, tomaattia ja pekonia

• Lisää kulhoon kourallinen pinaattia, kirsikkatomaatteja ja pannulla paahdettua pekonia. Riko päälle muna.

Kananmuna + sieniä ja soijaa

• Viipaloi sienet ja paista niitä niin kauan, että kosteus häviää. Lisää joukkoon tilkka soijaa. Lisää kulhoon sienet ja riko päälle muna.

Kananmuna + kylmäsavulohta ja tilliä  

• Pane kulhoon muutama viipale kylmäsavulohta. Sekoita munan joukkoon silputtua tilliä ja kaada seos kalan päälle.

• Rouhi annosten päälle maun mukaan pippuria ja suolaa.

• Kypsennä annokset 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia eli kunnes muna on hyytynyt.

Kotimaista laatua

Kaikki Suomessa myytävät kananmunat on tuotettu Suomessa. Suomalaisten kananmunien laatu on korkea. Tiukka valvontaohjelma varmistaa, ettei munista löydy salmonellaa. Suomessa on 340 tilaa, joissa tuotetaan yhteensä lähes 70 miljoonaa kiloa kananmunia vuosittain. Kananmuna on parhaiten jäljitettävä elintarvike. Kuoren leimasta saa selville tarkasti, mistä muna on peräisin.