Lammaspata kypsyy uunissa suussasulavan pehmeäksi. Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Meri-Tuuli Lindströmin mustanpuhuvalla kannella varustettu Pataruokaa on kaunis selailtava. Kirjan kuvissa on hitaasti valmistuviin ruokiin sopiva seesteinen, jopa unelias tunnelma.   

Lähes kaikki varsinaiset ruokalajikuvat on kuvattu samalta etäisyydeltä, mitä itse pidin vähän tylsänä. Lisäksi olisin toivonut, että kirjassa olisi enemmän ohjeita, joissa perunat tai juurekset lisätään samaan kypsymään samaan pataan niin, että erillistä lisuketta ei tarvitse valmistaa. 


Valitsin testattavaksi roomanlampaan ihan siksi, että lammasta tulee tehtyä turhan harvoin. Reseptissä oli kaksi ainesosaa, joista en juurikaan pidä: anjovis ja oliivit. Mittasin kuuliaisesti molempia ohjeen mukaan, koska voihan olla, että koko padan salaisuus piilee jommassakummassa inhokeistani.

Resepti neuvoi käyttämään Taggiasca-oliiveja tai nizzalaisia oliiveja. Kumpiakaan ei löytynyt lähikaupasta, joten ostin edullisia vihreitä oliiveja. Lihan valintaan kysyin apua lihatiskiltä, josta minut osoitettiin kylmäkaapille. Sieltä löytyi sopivasti 1 030 gramman pakkaus karitsan patalihaa. Reilu kilo lihaa maksoi 14,32 euroa, mikä ei mielestäni ollut paha hinta ollenkaan.

Anjovis, valkosipulit ja timjami piti jauhaa morttelissa tahnaksi, mutta meillä ei ole morttelia, joten silppusin ne veitsellä ja sekoittelin kupissa lusikalla. Toimi hyvin!

Anjovis, valkosipuli ja timjani sekoittuvat tahnaksi ilman mortteliakin.
Anjovis, valkosipuli ja timjani sekoittuvat tahnaksi ilman mortteliakin.

Miten onnistui?

Loistavasti! Ohjeen mukaan pataa pidetään uunissa "2,5 tuntia tai kunnes liha on kypsää". Otin ruuan uunista reilun kahden tunnin päästä, ja liha oli niin pehmeää, että pelkäsin viimeisen puolituntisen kovemmassa lämmössä tekevän siitä nyhtölammasta. Ihan niin ei onneksi käynyt, mutta liha kyllä irtosi luista suurinpiirtein puhaltamalla. 

Pataruuat ovat säästeliään kokin valinta: halvemmistakin ruhonosista tulee supermaukkaita.
Pataruuat ovat säästeliään kokin valinta: halvemmistakin ruhonosista tulee supermaukkaita.

Miltä maistui?

Pata oli tosi herkullista, ja aika suolaista. Älä missään tapauksessa lisää suolaa! Anjoviksen maku katosi muiden makujen sekaan, ja hauduttaminen vei oliiveistakin terävimmän maun niin, että tällainen ei-oliivien-ystäväkin söi lautaselleen sattuneet yksilöt. Ensi kerralla saatan kyllä jättää oliivit kokonaan pois. 

Padan seuraksi tein polentaa kirjan ohjeella. Ohjeessa sanotaan, että polenta pitää tarjota heti ja se pitää paikkansa: syöjien on syytä istua valmiina pöydässä haarukat tanassa, tai polenta jämähtää liian tiiviiksi. (Ensi kerralla taidan kyllä tehdä perinteistä peruna- tai bataattimuusia polentan sijaan.) 

Padan seuraksi sopi mainiosti äidin tekemä mustaviinimarjahyytelö.

Ohjeessa sanotaan, että annoksesta riittää 4-6 syöjälle, joten kutsuin siskon ja siskontyttären syömään. Onneksi perheen isä ei päässyt: olisi loppunut ruoka kesken! Kolmen aikuisen ja yhden liki kolmevuotiaan kesken tuhosimme koko satsin ja söimme vielä jälkiruuat päälle.

 

Meri-Tuuli Lindströmin roomanlammas

4-6 syöjälle

1 kg lampaan lapaa tai kulmapaistia
4 valkosipulin kynttä
1 prk (65 g) valutettuja anjovisfileitä
2 timjamin oksaa
1/2 dl tomaattipyrettä
2 tl sokeria
2 tl sokeria
2 dl punaviiniä
1 dl lihalientä
2 dl vihreitä Taggiasca-oliiveja tai nizzalaisia oliiveja
1 dl hienonnettua lehtipersiljaa
oliiviöljyä paistamiseen

- Leikkaa liha 4x4 cm paloiksi. Ruskista muutamassa erässä pannulla ja nosta pataan.
- Jauha valkosipulit anjovisten ja timjamin kanssa morttelissa tahnaksi. Sekoita lihojen joukkoon. Lisää tomaattipyree, sokeri, viini ja lihaliemi.
- Kiehauta pata liedellä ja nosta uuniin 140 asteeseen. Hauduta kannella peitettynä 2,5 tuntia tai kunnes liha on kypsää. Liha on sopivan kypsää, kun sitä saa leikattua haarukalla ja veitsellä, mutta se ei vielä murene kosketuksesta.
-Ota pata uunista ja nosta uunin lämpötila 180 asteeseen. Lisää oliivit ja puolet lehtipersiljasta ja paahda ilman kantta noin 30 minuuttia tai kunnes liha on mureaa, ruskistunut pinnasta ja liemi keittynyt kasaan.
- Nosta pata pöytään ja ripottele päälle loput lehtipersiljasta.

 

Polenta (6:lle)

8 dl kanalientä (tai kasvislientä)
1 rkl voita
3 dl polentaa
1/2 dl juustoraastetta, esim. parmesaania
suolaa ja mustapippuria

- Kuumenna liemi kasarissa kiehuvaksi, lisää voi ja polenta. Keitä koko ajan voimakkaasti sekoittaen, KUn seos alkaapuuroutua, alenna lämpötilaa miedommalle asteella ja jatka keittämistä vielä 5 minuuttia, koko ajan sekoittaen. Lisää tarvittaessa vettä.
- Lisää juustoraaste. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Tarjoa heti. Jos polenta joutuu hetken odottamaan, lisää siihen nestettä ja sekoita koko ajan. Tuhdimman talvipolentan saa lisäämällä tilkan kermaa.

 

Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Tomaatilla mehevöitetyt lohipyörykät paistuvat uunissa sillä aikaa, kun valmistat riisilisäkkeen, jolle chili antaa mukavasti potkua. Hyvää ruokahalua!

Lohipyörykät

4 annosta

400 g lohta tai kirjolohta
2 tomaattia
¾ dl raastettua leipää tai korppujauhoja
1 muna
2 tl keltaista currytahnaa
1 tl suolaa

  • Poista lohesta mahdolliset ruodot ja nahka. Hienonna lohi veitsellä hakkeeksi.
  • Pese ja halkaise tomaatit.
  • Koverra siemenet pois ja kuutioi tomaattiliha.
  • Lisää kalahakkeen joukkoon korppujauhot, muna, currytahna, kuutioitu tomaatti sekä suola.
  • Anna massan vetäytyä 10 minuuttia.
  • Pyörittele mureketaikinasta kostutetuin käsin pyöryköitä tai pihvejä.
  • Paista kypsiksi paistinpannulla tai 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
     

Paistettu chiliriisi

4 annosta

2 valkosipulinkynttä
1 chilipalko
½ l keitettyä riisiä
rypsiöljyä
1 limetin mehu
suolaa
sokeria
(pari oksaa korianteria)

  • Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Halkaise pesty chili, poista siemenet ja silppua pieneksi.
  • Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää valkosipuli, chili ja hetken kuluttua riisi. Paista riisiä lastalla käännellen.
  • Viimeistele limetin mehulla ja ripauksella suolaa ja sokeria sekä silputulla korianterilla.
Vierailija

Lohipihvit ja chiliriisi

Chiliriisi 2 valkosipulinkynttä 2 rkl kalakastiketta tai soijaa 1 rkl (seesami)öljyä 2 pkt (à 270 g) kiinteää tofua 1 prk Uncle Ben´s Sweet Thai Chili -kastiketta 200 g parsakaalinnnuppuja 2 Uncle Ben´s Täysjyväriisi - tai Jasmiiniriisi -keitinpussia Kuori ja viipaloi valkosipulit. Sekoita joukkoon kalakastike, soija ja öljy. Kuutioi tofu. Yhdistä tofu marinadiin ja anna maustua vähintään 2 tuntia välillä käännellen. (Tofu imee itseensä hyvin makuja marinoinnin aikana, mutta voit myös vain...
Lue kommentti

Tuoreiden leipomusten tuoksua ei voita mikään! Yrteillä, leseillä ja pellavarouheella ryyditetyt sämpylät hellivät myös vatsaa. Ja rasvaa et tarvitse lainkaan.

25 kpl

5 dl haaleaa vettä
1 ½–2 tl suolaa
½–1 dl vehnäleseitä
2 rkl pellavansiemenrouhetta
5 dl vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
2 dl ruisjauhoja
2–3 rkl kuivattuja yrttejä (basilikaa, rakuunaa, oreganoa)

  • Mittaa vesi kulhoon, lisää suola, leseet ja pellavarouhe. Sekoita ja anna olla muutama minuutti.
  • Tee vehnäjauhojen keskelle pieni kuoppa ja kaada siihen kuivahiiva. Sekoita ensin hiiva jauhoihin ja sitten jauhot nesteeseen. Vatkaa reippaasti, jotta taikinaan tulee hyvä sitko.
  • Lisää ruisjauhot, yrtit ja tarvittaessa hieman vehnäjauhoja. Jätä taikina löysäksi.
  • Anna taikinan kohota hyvin.
  • Pyörittele taikina sämpylöiksi ja kohota nekin.
  • Paista 200 asteessa 15–18 minuuttia.

 

Reippaan talvipäivän hämärtyessä maistuu ruokaisa piirakka. Hyvin kypsynyt goudajuusto ja granaattiomenainen hunaja on kerrassaan herkullinen makuyhdistelmä. 

Goudapiirakka

Pohja

200 g voita tai leivontamargariinia

1½ dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

1 rkl kylmää vettä

Täyte

3 dl goudajuustoa raastettuna

2 kananmunaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl ruokakermaa

3 rkl silputtua tuoretta timjamia

¾ tl mustapippuria myllystä

¾ tl suolaa

  • Sekoita pehmeä voin joukkoon kuivat aineet. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Taputtele taikinasta pallo ja nosta se kelmuun käärittynä jääkaappiin.
  • Raasta gouda karkeaksi raasteeksi. Sekoita juustoraasteeseen munat, tuorejuusto ja kerma. Silppua timjami joukkoon ja mausta täyte rouhitulla mustapippurilla. Lisää suola.
  • Taputtele taikina pyöreän vuuan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Kaada täyte pohjan päälle.
  • Paista juustopiirasta 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Granaattiomenahunaja

500 g juoksevaa hunajaa

1 granaattiomena

2 tähtisanista

Halkaise ja granaattiomena ja irrota siitä siemenet. Lusikoi siemenet purkkiin ja kaada päälle hunaja. Sekoita joukkoon tähtianikset. Anna hunajan tekeytyä kylmässä muutaman päivän. Tarjoa juustopiirakan kanssa.

Tällä taikinalla pullat onnistuvat! 

Usein hillo voittaa, kun kysytään, mikä on paras täyte laskiaispullaan. ET:n netissä ja Facebookissa kysely tuotti yllätyksen: mantelimassa kiri täpärästi mansikka- ja vadelmahillon ohi. Hilloista lukijat pitivät parhaana vadelmaa. Tai miksei pullan väliin voisi laittaa sekä hilloa että mantelimassaa, totesi eräs vastaaja. 

Nautitpa laskiaispullasta hillolla, mantelilla tai vaikka suklaakermalla, pullat kannattaa tehdä alla olevan reseptin mukaan. Täydellisen pehmeitä pullia, nam!

Pullataikina

n. 15 pullaa

1/2 l maitoa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
2-3 tl kardemummaa
50 g hiivaa
noin 14 dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia

Lisäksi
4 dl vispikermaa
sokeria maun mukaan
haluamaasi hilloa tai mantelimassaa
1 muna voiteluun
pinnalle mantelilastuja tai raesokeria

Tee näin:

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää suola, sokeri, kardemumma sekä murennettu hiiva ja sekoita, kunnes hiiva liukenee maitoon.
  2. Lisää jauhot taikinaan koko ajan hyvin vaivaten. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen rasva ja tarvittaessa vielä vähän jauhoja. Vaivaa hyvin. Taikina on valmis, kun se on kimmoisaa ja pehmeää ja irtoaa kulhon reunoista.
  3. Peitä kulho kelmulla tai leivinpaperilla ja leivinliinalla. Kohota taikinaa 30–40 minuuttia vedottomassa paikassa.
  4. Kaada kohonnut taikina työpöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois.
  5. Jaa pullataikina kahteen osaan. Pyörittele taikinasta tanko ja leikkaa se 7–8 osaan. Pyörittele pullat kevyesti jauhotetulla työpöydällä pyöreiksi pikkupulliksi. Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle pellille. Leivo toinen taikinapala samalla tavalla.
  6. Kohota pullia liinalla peitettyinä 20–30 minuuttia.
  7. Voitele kohonneet pullat munalla ja sirottele päälle mantelirouhetta tai raesokeria.
  8. Paista pullia 225 asteessa uunin keskitasolla 10–12 minuuttia. Jäähdytä.
  9. Täytä pullat. Leikkaa pullista ”hattu” pois. Vaahdota vispikerma ja mausta se sokerilla makusi mukaan. Laita pullan päälle reilu ruokalusikallinen hilloa tai mantelimassaa. Laita päälle reilusti kermaa. Nosta hattu päälle.