Passionhedelmä on raikas vaihtoehto perinteiselle sitruuna-marenkipiiralle. Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Televisiokokki Sara La Fountainin uutuuskirjaan Sara's Australia – Raikas ruokamatka on valittu parhaita paloja La Fountainin Australian matkan varrelta. Ajoitus osuu nappiin, sillä Australia on kuulemma nyt varsin trendikäs ruokamaa.

Kirjan kuvat ovat värikkäitä ja vesi herahtaa kielelle katsellessa. Mukana on niin aamupaloja, pääruokia kuin jälkiruokiakin. Sivut vilisevät trendikkäitä ja kauniita smoothie bowleja ja muita kulhoon tehtäviä annoksia. Kirjassa on myös useampi salaattiohje.

Kirjan alussa kerrotaan, että reseptien raaka-aineet on valittu niin, että niitä saa Suomesta. Pelkällä lähikauppareissulla ei silti selviä, jos haluaa tehdä esimerkiksi La Fountainin taskurapusalaattia, grillattua mustekalaa tai kampasimpukoita. Tosikokkaajalle kirja varmasti tarjoaa sopivasti haastetta.

Reseptit on nimetty englanniksi (juicy berry bowl), suomeksi (pähkinäiset parsat) tai hämmentävästi kahdella kielellä (raw taskurapu salaatti). Miksi ihmeessä? Epäjohdonmukaisuus ärsyttää.

Minkä reseptin valitsin?

Pohdin pitkään, testaisinko kirjasta jonkin smoothiekulho-annoksen. Myös vegaaninen lehtikaalisalaatti houkutti. Päädyin silti jälkiruokaan ja päätin leipoa passionhedelmä-marenkipiirakan (kirjassa nimellä Passion pie). Minun on jo pitkään ollut tarkoitus leipoa amerikkalainen klassikko, sitruunamarenkipiiras. Käytän passionhedelmää mielelläni smoothieissa, ja se kuulosti raikkaalta vaihtoehdolta.

Uskalsin tarttua reseptiin siitä huolimatta, että piirakkaan uppoaa valtava määrä passionhedelmiä: 17-20 kappaletta. Ne kustansivat S-marketista noin 10 euroa, joten ihan halvalla leipoja ei pääse.

18 passionhedelmän kaapiminen ja siivilöiminen vei aikaa.
18 passionhedelmän kaapiminen ja siivilöiminen vei aikaa.

Miten onnistui?

Tein mokan heti alussa. Voitelin tottuneesti piirakkavuoan, vaikka voinen murotaikina ei sitä tietenkään kaipaa. Tästä syystä piirakkapohjani vetäytyi uunissa ja irtosi reunoista hieman, kuten alla olevasta kuvasta näkee. Hups.

Törmäsin reseptiä noudattaessani muutamaan ongelmaan. Ohjeessa kehotetaan siivilöimään 17-20 passionhedelmän mehu, mutta ei mainita, paljonko mehua pitäisi lopulta olla. Omista passionhedelmistäni osa oli ainakin kuivempia kuin osa, joten en ollut varma, tuliko nestettä tarpeeksi.

Lisäksi resepti neuvoo säästämään 1,5 ruokalusikallista hedelmän siemeniä, mutta ohjeeseen on unohdettu kirjata, missä vaiheessa ne lisätään passiontäytteeseen. Päädyin lisäämään ne viimeisessä vaiheessa, juuri ennen kuin kaadoin täytteen paistetun pohjan päälle. 

Kolmas ongelma oli se, että täytettä varten kuuluu "vatkata keltuaiset erillisessä kulhossa". Minulle jäi epäselväksi, miten tanakaksi vaahdoksi keltuaiset olisi pitänyt vatkata. Jätin vaahdon melko löysäksi. Taisin keittää täytettä turhan pitkän ajan, sillä siitä tuli lopulta aika jämäkkää.

Suurin ongelmani oli kuitenkin passiontäytteeseen tulevan sokerin määrä. Runsaat 3 dl sokeria kuulosti paljolta, ja jos olisin tehnyt piirakkaa muuten vain, olisin jättänyt ainakin yhden desin pois. Tällä kertaa tarkoitus oli kuitenkin testata ohje sellaisenaan, joten kippasin koko sokerimäärän täytteeseen, vaikka hirvitti. 

Täyte valmiina, marenki puuttuu.
Täyte valmiina, marenki puuttuu.

Miltä maistui?

Juuri kuten arvelin – valtavan makealta. Passionhedelmätäyte oli niin imelää, että syöjien suu muikisteli joka lusikallisella. Niin ikään makea marenki päällä maistui hyvältä, mutta kokonaisuus oli aivan liian ätläkkä. Todellinen makean ystävä voi pitää piirakasta sellaisenaan, mutta itse lisäisin ensi kerralla täytteeseen enintään puolet ohjeen sokerimäärästä, jotta täyte jäisi mukavan kirpeäksi. 

Piirakkapohjan ohje oli kuitenkin hyvä ja se onnistui. Myös marengista tuli kauniin kiiltävää ja kuohkeaa. Piirakka pysyi kauniisti kasassa leikattaessa eikä täyte valunut kuten kirjan kuvassa. Se ei haitannut, vaan pidin jämäkästä koostumuksesta.

Piirakka on melkoisen työläs ja sen leipominen oli iso urakka, jonka lopussa jo väsytti. Piirakka on myös kallis, sillä siihen uppoaa niin monta passionhedelmää. Ohje sopii kokeneille leipojille, jotka jaksavat noudattaa monivaiheisia reseptejä. 

Voisin tehdä piirakan kuitenkin uudelleen, mutta silloin vähentäisin sokerin määrää reippaasti ja korvaisin osan passionhedelmämehusta vaikkapa sitruunamehulla, jotta piirakka olisi halvempi tehdä. Silloin törmäisin tosin samaan ongelmaan kuin tällä ensimmäisellä kerralla: kuinka paljon mehua pitäisi oikein olla? 

Sara La Fountainin passionhedelmä-marenkipiiras

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 rkl sokeria
100 g kylmää voita, kuutioituna
1 kananmuna

Passiontäyte
17-20 passionhedelmää
3 1/4 dl sokeria (huom! vähennä, ellet pidä todella makeasta)
2 rkl vehnäjauhoja
3 rkl Maizena-suurustetta
ripaus suolaa
2 ½ dl vettä
½ vaniljatankoa, siemenet kaavittuna
2 rkl voita
4 kananmunan keltuaista

Marenki
4 kananmunan valkuaista
1½ sokeria
2 dl tomusokeria

Tee näin:

1. Laita kulhoon jauhot, suola ja sokeri ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon voi ja nypi taikina rakeiseksi. Lisää joukkoon muna ja sekoita hyvin. Latia taikina kelmuun käärittynä jääkaappiin noin tunniksi kovettumaan hieman.
2. Kauli taikina hieman piirakkavuoan (halk. 24 cm) pohjaa suuremmaksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille tasaiseksi. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja kaada sen päälle papuja tai linssejä, jotta taikina ei nouse. Paista pohjaa uunissa 180 asteessa noin 20 minuuttia. Ota pavut ja levinpaperi pois. Paista pohjaa vielä ilman paperia noin 8 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä. 
3. Tee täyte. Halkaise passionhedelmät, lusikoi hedelmäliha kulhoon ja siivilöi. Ota neste talteen. Säästä 1,5 rkl passionhedelmän siemeniä.
4. Laita isohkoon kattilaan sokeri, jauhot, Maizena ja ripaus suolaa. Lisää joukkoon vesi, passionhedelmien neste sekä vaniljatangon siemenet. Keitä seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. Kun seos alkaa kiehua, lisää joukkoon voi. Laita kattila hetkeksi sivuun. 
5. Vatkaa keltuaiset erillisessä kulhossa. Sekoita keltuaisten joukkoon noin 1 dl kuumahkoa täytettä koko ajan sekoittaen, jotta keltuaiset lämpenevät. Lisää keltuaisseos kattilaan.
6. Laita kattila takaisin liedelle. Anna seoksen kiehua koko ajan sekoittaen niin, että siitä tulee paksua.
7. Kaada passiontäyte vuokaan paistetun pohjan päälle. Levitä täyte tasaiseksi. Anna jäähtyä hetki ja laita sitten jääkaappiin jäähtymään.
8. Tee marenki. Sekoita valkuaiset isossa kulhossa sähkövatkaimella kuohkeiksi. Lisää joukkoon sokeri ja sekoita niin, että massasta tulee jämäkkää. Kääntele, esimerkiksi kauhalla, joukkoon vielä tomusokeri.
9. Levitä marenki täytteen päälle. Aloita reunoilta ja levitä vasta lopuksi piirakan keskelle, jotta saat keskelle kauniin marenkikeon. Paista piirakkaa uunissa 170 asteessa noin 10 minuuttia. 

 

Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Kelpo kattilallinen spagettia maukkaan kastikkeen kera riittää isommallekin porukalle ja maksaa alle 8 euroa! MSC-merkki purkin kyljessä takaa, että tonnikala on pyydetty vastuullisesti.

Sitruunainen tonnikalakastike ja spagettia

4-6 annosta

400 g spagettia

Kastike

2 tlk tonnikalaa öljyssä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

¼ tl chilihiutaleita

1 tlk (400 g) kirsikkatomaatteja

1 kasvisliemikuutio

1 rkl kapriksia

2 dl vettä

1 sitruunan raastettu kuori

½ tl mustapippuria myllystä

½ tl suolaa

kourallinen juustoraastettta

  • Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan.
  • Valmista spagetin kiehuessa kastike. Avaa tonnikalapurkit. Nosta kulhon päälle siivilä, ja kumoa siihen kalat öljyineen. Säästä osa öljystä paistoon.
  • Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli.
  • Kuumenna kasarissa ruokalusikallinen tonnikalaöljyä. Sekoita joukkoon sipulit ja chilihiutaleet. Kuullota pari minuuttia.
  • Lisää kirsikkatomaatit, tonnikalat, liemikuutio, kaprikset ja vesi. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori kastikkeeseen. Rouhi pintaan mustapippuria ja lisää suola. Hauduta kastiketta 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  • Kaada kastike valutetun spagetin joukkoon. Päälle voit raastaa vielä kourallisen juustoa.
  • Vinkki! Kokeile purkkikalan eri makuvaihtoehtoja, esimerkiksi tonnikalaa tilli- tai tomaattikastikkeessa.

Nämä suloiset muffinit pelastavat minkä tahansa kahvipöydän. Muuta ei tarvita – paitsi niiden syöjät!

6 kpl isoa tai 10 kpl pientä muffinia

100 g margariinia
1 ½ dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita + ½ dl muffinien pinnalle
2 tl leivinjauhetta
1 ½ dl kauramaitoa
2 dl puolukoita

Kinuskipursotus
1 ½ dl fariinisokeria
2 dl vaahtoutuvaa soijakermaa (esimerkiksi Alpro)
2 tl vaniljasokeria

  • Valmista kinuski vähintään viisi tuntia ennen käyttöä tai edellisenä päivänä. Kuumenna kattilassa soijakerma ja fariinisokeri niin, että seos kiehahtaa. Älä keitä pidempään. Sekoita joukkoon vaniljasokeri.
  • Nosta kinuskikattila kylmään vesihauteeseen ja jäähdytä välillä sekoittaen. Pane kinuski kulhossa jääkaappiin, jossa se saa jähmettyä viisi tuntia, mieluusti seuraavaan päivään.
  • Tee muffinitaikina vatkaamalla margariini ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna ja jatka vaahdottamista.
  • Yhdistä erikseen kuivat aineet. Sekoita jauhoseos ja kauramaito taikinaan vuorotellen parissa kolmessa erässä. Lisää lopuksi puolukat.
  • Jaa taikina muffinivuokiin ja ripottele päälle kaurahiutaleita.
  • Kypsennä 200-asteissa uunissa noin 15–20 minuuttia muffinien koosta riippuen. Anna jäähtyä ennen pursotusta.
  • Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimella ja laita pursotuspussiin. Pursota reilu kerros kuorrutetta jäähtyneille muffineille.

    Valmistuskaika kinuski 20 min + jäähdytys muffinit 35 min

Maitoa saa myös lypsämättä. Tämä itse tehty mantelimaito vie kielen mennessään.

2 ½ dl manteleita
10 dl vettä
ripaus suolaa
(1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria)

  • Pane mantelit tehosekoittimeen. Lisää aluksi vettä vain sen verran, että sekoitettaessa muodostuu tahnamainen massa. Jatka sekoittamista pari minuuttia. Lisää loput vesimäärästä ja sekoita vielä hetki. Lisää suola ja vaniljauute tai -sokeri.
  • Kaada seos tiheän siivilän tai harson läpi kulhoon. Siivilöi monta kertaa, jos haluat maidosta silkkistä.
  • Kaada valmis mantelimaito lasipulloon tai kannelliseen purkkiin. Mantelimaito säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

    Vinkki Siivilöinnistä jääneen mantelimassan voi käyttää sämpylätaikinaan tai sen voi kuivattaa uunissa mantelijauhoksi.

Kastike kruunaa puuron – valitsetko kardemummalla maustetun mustikkakastikkeen vai vaniljaisen puolukkakastikkeen? Maistuu niin aamulla kuin iltasellakin.

Haudutettu puuro

3 dl puurohiutaleita, esimerkiksi
kaura, tattari tai speltti
4 dl vettä
2 dl maitoa
½ tl suolaa

Lisänä

1 omena
2 rkl hunajaa
1 dl siemensekoitusta

  • Hauduta puuro paketin ohjeen mukaan.
  • Nauti sellaisenaan tai raasta joukkoon omena, makeuta hunajalla ja ripottele joukkoon siemeniä.

Mustikkakastike

3 dl (200 g) mustikoita
½–1 dl vettä
(1 rkl sitruunamehua)
½ dl sokeria
½ tl kardemummaa
ripaus suolaa

  • Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Käytä tuorekastiketta puuron lisänä.

Puolukkakastike

2 dl puolukoita
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
(hunajaa)

  • Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Käytä tuorekastikkeena puuron lisänä.