Passionhedelmä on raikas vaihtoehto perinteiselle sitruuna-marenkipiiralle. Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Televisiokokki Sara La Fountainin uutuuskirjaan Sara's Australia – Raikas ruokamatka on valittu parhaita paloja La Fountainin Australian matkan varrelta. Ajoitus osuu nappiin, sillä Australia on kuulemma nyt varsin trendikäs ruokamaa.

Kirjan kuvat ovat värikkäitä ja vesi herahtaa kielelle katsellessa. Mukana on niin aamupaloja, pääruokia kuin jälkiruokiakin. Sivut vilisevät trendikkäitä ja kauniita smoothie bowleja ja muita kulhoon tehtäviä annoksia. Kirjassa on myös useampi salaattiohje.

Kirjan alussa kerrotaan, että reseptien raaka-aineet on valittu niin, että niitä saa Suomesta. Pelkällä lähikauppareissulla ei silti selviä, jos haluaa tehdä esimerkiksi La Fountainin taskurapusalaattia, grillattua mustekalaa tai kampasimpukoita. Tosikokkaajalle kirja varmasti tarjoaa sopivasti haastetta.

Reseptit on nimetty englanniksi (juicy berry bowl), suomeksi (pähkinäiset parsat) tai hämmentävästi kahdella kielellä (raw taskurapu salaatti). Miksi ihmeessä? Epäjohdonmukaisuus ärsyttää.

Minkä reseptin valitsin?

Pohdin pitkään, testaisinko kirjasta jonkin smoothiekulho-annoksen. Myös vegaaninen lehtikaalisalaatti houkutti. Päädyin silti jälkiruokaan ja päätin leipoa passionhedelmä-marenkipiirakan (kirjassa nimellä Passion pie). Minun on jo pitkään ollut tarkoitus leipoa amerikkalainen klassikko, sitruunamarenkipiiras. Käytän passionhedelmää mielelläni smoothieissa, ja se kuulosti raikkaalta vaihtoehdolta.

Uskalsin tarttua reseptiin siitä huolimatta, että piirakkaan uppoaa valtava määrä passionhedelmiä: 17-20 kappaletta. Ne kustansivat S-marketista noin 10 euroa, joten ihan halvalla leipoja ei pääse.

18 passionhedelmän kaapiminen ja siivilöiminen vei aikaa.
18 passionhedelmän kaapiminen ja siivilöiminen vei aikaa.

Miten onnistui?

Tein mokan heti alussa. Voitelin tottuneesti piirakkavuoan, vaikka voinen murotaikina ei sitä tietenkään kaipaa. Tästä syystä piirakkapohjani vetäytyi uunissa ja irtosi reunoista hieman, kuten alla olevasta kuvasta näkee. Hups.

Törmäsin reseptiä noudattaessani muutamaan ongelmaan. Ohjeessa kehotetaan siivilöimään 17-20 passionhedelmän mehu, mutta ei mainita, paljonko mehua pitäisi lopulta olla. Omista passionhedelmistäni osa oli ainakin kuivempia kuin osa, joten en ollut varma, tuliko nestettä tarpeeksi.

Lisäksi resepti neuvoo säästämään 1,5 ruokalusikallista hedelmän siemeniä, mutta ohjeeseen on unohdettu kirjata, missä vaiheessa ne lisätään passiontäytteeseen. Päädyin lisäämään ne viimeisessä vaiheessa, juuri ennen kuin kaadoin täytteen paistetun pohjan päälle. 

Kolmas ongelma oli se, että täytettä varten kuuluu "vatkata keltuaiset erillisessä kulhossa". Minulle jäi epäselväksi, miten tanakaksi vaahdoksi keltuaiset olisi pitänyt vatkata. Jätin vaahdon melko löysäksi. Taisin keittää täytettä turhan pitkän ajan, sillä siitä tuli lopulta aika jämäkkää.

Suurin ongelmani oli kuitenkin passiontäytteeseen tulevan sokerin määrä. Runsaat 3 dl sokeria kuulosti paljolta, ja jos olisin tehnyt piirakkaa muuten vain, olisin jättänyt ainakin yhden desin pois. Tällä kertaa tarkoitus oli kuitenkin testata ohje sellaisenaan, joten kippasin koko sokerimäärän täytteeseen, vaikka hirvitti. 

Täyte valmiina, marenki puuttuu.
Täyte valmiina, marenki puuttuu.

Miltä maistui?

Juuri kuten arvelin – valtavan makealta. Passionhedelmätäyte oli niin imelää, että syöjien suu muikisteli joka lusikallisella. Niin ikään makea marenki päällä maistui hyvältä, mutta kokonaisuus oli aivan liian ätläkkä. Todellinen makean ystävä voi pitää piirakasta sellaisenaan, mutta itse lisäisin ensi kerralla täytteeseen enintään puolet ohjeen sokerimäärästä, jotta täyte jäisi mukavan kirpeäksi. 

Piirakkapohjan ohje oli kuitenkin hyvä ja se onnistui. Myös marengista tuli kauniin kiiltävää ja kuohkeaa. Piirakka pysyi kauniisti kasassa leikattaessa eikä täyte valunut kuten kirjan kuvassa. Se ei haitannut, vaan pidin jämäkästä koostumuksesta.

Piirakka on melkoisen työläs ja sen leipominen oli iso urakka, jonka lopussa jo väsytti. Piirakka on myös kallis, sillä siihen uppoaa niin monta passionhedelmää. Ohje sopii kokeneille leipojille, jotka jaksavat noudattaa monivaiheisia reseptejä. 

Voisin tehdä piirakan kuitenkin uudelleen, mutta silloin vähentäisin sokerin määrää reippaasti ja korvaisin osan passionhedelmämehusta vaikkapa sitruunamehulla, jotta piirakka olisi halvempi tehdä. Silloin törmäisin tosin samaan ongelmaan kuin tällä ensimmäisellä kerralla: kuinka paljon mehua pitäisi oikein olla? 

Sara La Fountainin passionhedelmä-marenkipiiras

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 rkl sokeria
100 g kylmää voita, kuutioituna
1 kananmuna

Passiontäyte
17-20 passionhedelmää
3 1/4 dl sokeria (huom! vähennä, ellet pidä todella makeasta)
2 rkl vehnäjauhoja
3 rkl Maizena-suurustetta
ripaus suolaa
2 ½ dl vettä
½ vaniljatankoa, siemenet kaavittuna
2 rkl voita
4 kananmunan keltuaista

Marenki
4 kananmunan valkuaista
1½ sokeria
2 dl tomusokeria

Tee näin:

1. Laita kulhoon jauhot, suola ja sokeri ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon voi ja nypi taikina rakeiseksi. Lisää joukkoon muna ja sekoita hyvin. Latia taikina kelmuun käärittynä jääkaappiin noin tunniksi kovettumaan hieman.
2. Kauli taikina hieman piirakkavuoan (halk. 24 cm) pohjaa suuremmaksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille tasaiseksi. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja kaada sen päälle papuja tai linssejä, jotta taikina ei nouse. Paista pohjaa uunissa 180 asteessa noin 20 minuuttia. Ota pavut ja levinpaperi pois. Paista pohjaa vielä ilman paperia noin 8 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä. 
3. Tee täyte. Halkaise passionhedelmät, lusikoi hedelmäliha kulhoon ja siivilöi. Ota neste talteen. Säästä 1,5 rkl passionhedelmän siemeniä.
4. Laita isohkoon kattilaan sokeri, jauhot, Maizena ja ripaus suolaa. Lisää joukkoon vesi, passionhedelmien neste sekä vaniljatangon siemenet. Keitä seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. Kun seos alkaa kiehua, lisää joukkoon voi. Laita kattila hetkeksi sivuun. 
5. Vatkaa keltuaiset erillisessä kulhossa. Sekoita keltuaisten joukkoon noin 1 dl kuumahkoa täytettä koko ajan sekoittaen, jotta keltuaiset lämpenevät. Lisää keltuaisseos kattilaan.
6. Laita kattila takaisin liedelle. Anna seoksen kiehua koko ajan sekoittaen niin, että siitä tulee paksua.
7. Kaada passiontäyte vuokaan paistetun pohjan päälle. Levitä täyte tasaiseksi. Anna jäähtyä hetki ja laita sitten jääkaappiin jäähtymään.
8. Tee marenki. Sekoita valkuaiset isossa kulhossa sähkövatkaimella kuohkeiksi. Lisää joukkoon sokeri ja sekoita niin, että massasta tulee jämäkkää. Kääntele, esimerkiksi kauhalla, joukkoon vielä tomusokeri.
9. Levitä marenki täytteen päälle. Aloita reunoilta ja levitä vasta lopuksi piirakan keskelle, jotta saat keskelle kauniin marenkikeon. Paista piirakkaa uunissa 170 asteessa noin 10 minuuttia. 

 

Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Kesäkurpitsalla kevennetty broileri-pastavuoka on maukas arkiherkku. Nappaa kaupasta valmiiksi kypsennetyt koivet, niin ruoka valmistuu sukkelasti.

Broilerivuoka

4–6 annosta

3 kypsää broilerinkoipea
1 (300 g) kesäkurpitsa

2 rkl oliiviöljyä
1 l keitettyä pastaa
1 prk (390 g) tomaatti-oliivi­pastakastiketta
1 ½ tl oreganoa
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
100 g mozzarellaa
(1 dl vettä)

  • Riivi kypsät broilerinkoivet ja paloittele liha.
  • Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi renkaiksi ja paahda viipaleet vähän kerrallaan paistinpannulla molemmin puolin. Lorauta lopuksi oliivi­öljyä päälle ja jätä odottamaan.
  • Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita keitetyn pastan joukkoon valmis tomaattikastike ja broilerinpalat. Mausta oreganolla, mustapippurilla ja suolalla.
  • Levitä pastakerros uunivuokaan, lado sen jälkeen kerroksittain kesäkurpitsaviipaleita ja pastaa. Laita päälimmäiseen kerrokseen kesäkurpitsoita ja viipaloitua mozzarellaa.
  • Kypsennä laatikko 200-asteisen uunin alatasolla noin 20–30 minuuttia. Jos ruoka kuivuu paiston aikana liikaa, lisää hieman vettä vuuan pohjalle

Nyt tehdään tuhtia talviruokaa! Uuniperunat valmistuvat nopsasti mikrossa. Jos uuni kuitenkin on kuuma muun ruuanlaiton tai leivonnan jäljiltä, voit toki hyödyntää valmiin lämmön.

2 reilua perunaa, esim. rosamunda

2 viipaletta pekonia

¾ dl kuutioitua goudaa

1 rkl ranskankermaa

½ dl silputtua basilikaa

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria myllystä

  • Pese perunat ja pistä kuoreen haarukalla muutamia reikiä.
  • Laita perunat 200-asteiseen uuniin noin 50 minuutiksi tai kunnes ne ovat kypsiä. Vaihtoehtoisesti voit kypsentää perunat mikrossa 600 w -teholla noin 10 minuutin ajan. Tarkista kypsyys
  • Valmista täyte. Leikkaa pekoniviipaleet paloiksi saksilla. Pilko juusto pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ainekset ja lisää joukkoon ranskankerma, suola ja pippuri.
  • Leikkaa nkypsistä perunoista pois kannet. Koverra teelusikalla perunan sisustaa. Jätä kuitenkin reilut seinämät, jotta peruna pysyy kasassa. Sekoita kypsä peruna täytteen joukkoon. Lusikoi täyte uuniperunan sisään.
  • Kypsennä perunoita noin 10 minuuttia uunissa, eli kunnes juusto on hieman sulanut. Mikrossa kypsennysajaksi riittää yksi minuutti.

Uutuuskirja tarjoaa härkis-reseptejä aamiaisesta illalliseen. Yksi kirjan helpoimpia ja nopeimpia reseptejä on juustoinen juurekiusaus. Koesyöjät tykkäsivät siitä kovasti.

Syyskesällä 2016 markkinoille tullut härkis on kotimaisista härkäpavuista valmistettu, käyttövalmis tuote, joka muistuttaa niin maultaan kuin käyttöominaisuuksiltaan kypsää jauhelihaa. Se on maukas ja helppo niille, jotka haluavat vähentää lihan syöntiä tai korvata tuontisoijan kotimaisella tuotteella. Jauhelihamaisesta ulkonäöstään huolimatta härkis sopii myös vegaaneille.

Juuri ilmestynyt keittokirja Helppo olla vege, härkisreseptejä aamiaisesta iltapalaan antaa hyvän lähdön aloittelevalle härkiskokkaajalle. Kirja on tyylikkään näköinen, sen selkä on karkeaa harmaata kangasta. Viola Virtamon kuvat ovat tummasävyisiä.

Tämä kirjan kehtaisi viedä tuliaisiksi tai lahjaksi härskis-paketin kanssa niin nuorelle vegaanille kuin lihan nimeen vannovalle isoisälle.

Ruokatoimittaja Tiina Rantasen reseptit ovat kiinnostavia ja pommin varmasti toimivia. Tietenkin. Mitä muutakaan voisi odottaa monissa liemissä keitetyltä kokkailukonkarilta, joka työskenteli vuosia Me naisten ja Glorian ruokatoimittajana.

Suunnittelin kunnianhimoisesti tarjoavani 2-3 ruokaa Härkis-kirjasta aikuisille lapsilleni. Poikani on ollut kohta 10 vuotta kasvissyöjä, tytär syö lihaakin. Päätin tehdä alkupalaksi härkisshaksukaa munista ja härkiksestä. Pääruokana maistuisivat täytetyt munakoisot, ja saattaisinpa pyöräyttää vielä granolapataleivänkin.

Mutta. Sitten tulinkin flunssaan ja kokkailuinto laski. En halunnut kuitenkaan perua lounaskutsua, ja Härkis-kirjasta löytyi löysällekin äidille nopea ja helppo vaihtoehto: juustoinen juureskiusaus. Pääaineksia on vain neljä, pakastejuurekset, härkis, kerma ja tuorejuusto. Jess!!

Miten onnistui? 

Herkullinen tuoksu leijaili jo keittiössä, kun poika, 25, ja tytär, 23, tulivat äidin keittiöön. Istuimme pöydän ääressä menneitä ruokahetkiä miettien.

Poika aloitti muistelemalla kuinka inhosi koulussa aina laatikkoruokia. En vielä kertonut, että sitä on nytkin tarjolla. He päätyivät pohtimaan, että äidin ruoat olivat aina tosi helppoja, nopeita ja yksinkertaisia. Miettivät ehkä mielessään, että tylsiäkin. Vieläkään he eivät tienneet saavansa nytkin helppoa ja nopeaa. He ymmärsivät kyllä nyt aikuisina hyvin, että kun äiti hakee nälkäiset lapset päiväkodista niin täytetyille canneloneille ei ole aikaa. Keitto valmistuu nopeammin.

Kun nostin päähenkilön eli juureskiusauksen pöytään, poikani kysyi nauraen, että valitsitko helpoimman ruokalajin kirjasta. Pakkohan minun oli vastata, että näin tein. Mutta ilman flunssaa olisin valinnut vaivalloisemman.

Härkis-kiusaus sai kuitenkin raadiltani kovasti kehuja, ja se syötiin lähes loppuun. Äidille jäi muovikipollinen evääksi töihin seuraavaksi päiväksi.

 

Juustoinen juureskiusaus

4-6 annosta
lakto-vegetaarinen, gluteeniton

1 kg pakastettuja peruna-juuressuikaleita
1 pkt (250 g) Härkis-härkäpapuvalmistetta
200 g pehmeää tuorejuustoa
5 dl juustolla maustettua ruokakermaa (esim. mustapekka-mustapippuri)
1 rkl tuoretta rosmariinia silputtuna
1 tl suolaa
(1 tl mustapippuria)
Vuokaan: öljyä tai voita

Tee näin:

  1. Lado kasvissuikaleet, Härkis ja tuorejuusto kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Sekoita mausteet ruokakermaan. Kaada ruokakerma päällimmäiseksi ja sekoita hieman.
  2. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Tiina Rantanen, Viola Minerva Virtamo: Helppo olla vege - härkis-reseptejä aamiaisesta iltapalaan. Cozy Publishing 2017. Hinta 19,90 euroa.

Katso myös muiden testaamiemme ruokakirjojen reseptit täältä!

Komeat jättikatkaravut ovat juhlava aloitus viikonlopun aterialle. Raikkaan salaatin ja hyvän leivän kanssa annos käy myös vaikka iltapalaksi.

Marinoidut jättikatkaravunpyrstöt

4:lle

1 ps (400/320 g) kuorimattomia, raakoja jättikatkaravunpyrstöjä pakasteena

  • Sulata katkaravunpyrstöt yön yli jääkaapissa ja heitä sulamisvesi pois.
  • Leikkaa pienillä, terävillä saksilla kuori auki pyrstön ylä- ja alapuolelta, mutta älä irrota kuorta.
  • Pane katkaravut kulhoon.

Marinadi

½ punaista chilipalkoa hienonnettuna

½ pienestä punasipulista

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

1 rkl inkivääriä raastettuna

1 dl persiljaa hienonnettuna

2 rkl sitruunamehua

ripaus suolaa

1–2 tl sokeria

loraus kuivaa valkoviiniä

(loraus calvadosia)

  • Poista chilistä siemenet ja hienonna.
  • Lisää marinadin ainekset katkarapujen päälle ja sekoita hyvin. Peitä astia ja anna marinoitua jääkaapissa pari tuntia.
  • Kuumenna pannussa tai paistokasarissa öljyä ja lisää katkaravut. Paista sekoitellen muutama minuutti, kunnes katkaravut ovat muuttuneet punaisiksi.
  • Liekitä annos halutessasi. Lisää pannulle loraus calvadosia ja sytytä palamaan. Ota pannu pois liesituulettimen alta, kun liekität. Anna liekin palaa rauhassa loppuun.
  • Tarjoa raikkaan salaatin ja hyvän leivän kera.