Satu Silvon Silvoplee-ravintolan ruoka on tosi hyvää. Pystyisinkö itse tekemään jotain yhtä herkullista? Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Satu Silvon uus ruokakirja Silvoplee on kiva kädessä, paperi on miellyttävän karheaa. Taitto ei kauheasti houkuttele lukemaan: kappaleet ovat pitkiä ja monet sivut lähes pelkkää tekstiä. Tunnustan, etten jaksanut lukea alun terveystarinoita – tai itse asiassa niitä on puolet kirjasta.

Ohjeet ovat Silvopleen kokkien laatimia. Pisteitä siitä, että ainekset ovat pääosin sellaisia, joita saa lähikaupasta. Valitsin koeohjeenkin sillä perusteella, ettei energiaa kulu ruokakaupoissa juoksemiseen.

Valitsin testattavaksi reseptiksi Täyteläisen tahini-kukkakaalisalaatin. Rakastan tahinia ja uskon vakaasti, että kaikki, missä on sitä, on hyvää. Gojimarjoista luovuin heti kättelyssä ja seesaminsiemenet unohdin.

Miten onnistui?

Valmistuksessa oli vähän outoja kohtia, kuten paprikan ja kirsikkatomaattien kuullottaminen kimpassa, vaikka paprika käytetään kastikkeeseen, tomaatit sellaisenaan. Tulkintani neuvosta "kuullota vielä hetki" meni myös pieleen, koska tomaatit löystyivät vähän liikaa.

No, lopputulos ei ollut maultaan hullumpi, mutta veikkaan, ettei se kuitenkaan ole ihan sitä, mitä pitäisi. Tahini saisi maistua enemmän. Kuvassa kastike on herkullisen oranssia, mutta oma kastikkeeni on tummempaa – ehkä paprika oli liian iso ja sauvasekoitin tehoton? Korianteriakin saattaa olla liikaa, kun se jää pilkuttamaan koko kastikkeen. Ja suolaa kyllä tarvitaan.

Kastikkeen määrä yllätti. Kun tavoittelin samalta näyttävää määrää kuin kuvassa, kastiketta kului vain kolmannes koko määrästä.

Satu Silvo & Silvoplee: Elinvoimaa kasvisruoasta. WSOY.

 

Täyteläinen tahini-kukkakaalisalaatti

1 kukkakaali (n. 300 g)

I rasia kirsikkatomaatteja

Kastike

1 punainen paprika

2 rkl oliiviöljyä

0,5 dl tahinia

1 rkl juustokuminaa

1 rkl sitruunamehua

1 ruukku tuoretta korianteri

suolaa

gojimarjoja ja seesaminsiemeniä

 

Tee näin:

Poista kukkakaalista lehdet ja kanta. Pilko kaali nuppujen kokoisiksi paloiksi. Keitä paloja 5 minuuttia. Jätä jäähtymään.

Leikkaa kirsikkatomaatit ja paprika puoliksi. Kuullota pannulla tilkassa öljyä ensin paprikanpuolikkaita noin 3 minuuttia. Lisää sitten tomaatit ja kuullota vielä hetki. Poimi paprikanpuolikkaat pannulta kastiketta varten.

Valmista kastike: soseuta paprika, oliiviöljy, tahini, juustokumina, sitruunamehu ja hienonnettu korianteri samettisekti kastikekeksi. Mausta suolalla.

Sekoita kastike kukkakaalin ja paahdettujen kirsikkatomaattien joukkoon. Koristele gojimarjoilla ja seesaminsiemenillä.

Kelpo kattilallinen spagettia maukkaan kastikkeen kera riittää isommallekin porukalle ja maksaa alle 8 euroa! MSC-merkki purkin kyljessä takaa, että tonnikala on pyydetty vastuullisesti.

Sitruunainen tonnikalakastike ja spagettia

4-6 annosta

400 g spagettia

Kastike

2 tlk tonnikalaa öljyssä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

¼ tl chilihiutaleita

1 tlk (400 g) kirsikkatomaatteja

1 kasvisliemikuutio

1 rkl kapriksia

2 dl vettä

1 sitruunan raastettu kuori

½ tl mustapippuria myllystä

½ tl suolaa

kourallinen juustoraastettta

  • Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan.
  • Valmista spagetin kiehuessa kastike. Avaa tonnikalapurkit. Nosta kulhon päälle siivilä, ja kumoa siihen kalat öljyineen. Säästä osa öljystä paistoon.
  • Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli.
  • Kuumenna kasarissa ruokalusikallinen tonnikalaöljyä. Sekoita joukkoon sipulit ja chilihiutaleet. Kuullota pari minuuttia.
  • Lisää kirsikkatomaatit, tonnikalat, liemikuutio, kaprikset ja vesi. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori kastikkeeseen. Rouhi pintaan mustapippuria ja lisää suola. Hauduta kastiketta 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  • Kaada kastike valutetun spagetin joukkoon. Päälle voit raastaa vielä kourallisen juustoa.
  • Vinkki! Kokeile purkkikalan eri makuvaihtoehtoja, esimerkiksi tonnikalaa tilli- tai tomaattikastikkeessa.

Nämä suloiset muffinit pelastavat minkä tahansa kahvipöydän. Muuta ei tarvita – paitsi niiden syöjät!

6 kpl isoa tai 10 kpl pientä muffinia

100 g margariinia
1 ½ dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita + ½ dl muffinien pinnalle
2 tl leivinjauhetta
1 ½ dl kauramaitoa
2 dl puolukoita

Kinuskipursotus
1 ½ dl fariinisokeria
2 dl vaahtoutuvaa soijakermaa (esimerkiksi Alpro)
2 tl vaniljasokeria

  • Valmista kinuski vähintään viisi tuntia ennen käyttöä tai edellisenä päivänä. Kuumenna kattilassa soijakerma ja fariinisokeri niin, että seos kiehahtaa. Älä keitä pidempään. Sekoita joukkoon vaniljasokeri.
  • Nosta kinuskikattila kylmään vesihauteeseen ja jäähdytä välillä sekoittaen. Pane kinuski kulhossa jääkaappiin, jossa se saa jähmettyä viisi tuntia, mieluusti seuraavaan päivään.
  • Tee muffinitaikina vatkaamalla margariini ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna ja jatka vaahdottamista.
  • Yhdistä erikseen kuivat aineet. Sekoita jauhoseos ja kauramaito taikinaan vuorotellen parissa kolmessa erässä. Lisää lopuksi puolukat.
  • Jaa taikina muffinivuokiin ja ripottele päälle kaurahiutaleita.
  • Kypsennä 200-asteissa uunissa noin 15–20 minuuttia muffinien koosta riippuen. Anna jäähtyä ennen pursotusta.
  • Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimella ja laita pursotuspussiin. Pursota reilu kerros kuorrutetta jäähtyneille muffineille.

    Valmistuskaika kinuski 20 min + jäähdytys muffinit 35 min

Maitoa saa myös lypsämättä. Tämä itse tehty mantelimaito vie kielen mennessään.

2 ½ dl manteleita
10 dl vettä
ripaus suolaa
(1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria)

  • Pane mantelit tehosekoittimeen. Lisää aluksi vettä vain sen verran, että sekoitettaessa muodostuu tahnamainen massa. Jatka sekoittamista pari minuuttia. Lisää loput vesimäärästä ja sekoita vielä hetki. Lisää suola ja vaniljauute tai -sokeri.
  • Kaada seos tiheän siivilän tai harson läpi kulhoon. Siivilöi monta kertaa, jos haluat maidosta silkkistä.
  • Kaada valmis mantelimaito lasipulloon tai kannelliseen purkkiin. Mantelimaito säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

    Vinkki Siivilöinnistä jääneen mantelimassan voi käyttää sämpylätaikinaan tai sen voi kuivattaa uunissa mantelijauhoksi.

Kastike kruunaa puuron – valitsetko kardemummalla maustetun mustikkakastikkeen vai vaniljaisen puolukkakastikkeen? Maistuu niin aamulla kuin iltasellakin.

Haudutettu puuro

3 dl puurohiutaleita, esimerkiksi
kaura, tattari tai speltti
4 dl vettä
2 dl maitoa
½ tl suolaa

Lisänä

1 omena
2 rkl hunajaa
1 dl siemensekoitusta

  • Hauduta puuro paketin ohjeen mukaan.
  • Nauti sellaisenaan tai raasta joukkoon omena, makeuta hunajalla ja ripottele joukkoon siemeniä.

Mustikkakastike

3 dl (200 g) mustikoita
½–1 dl vettä
(1 rkl sitruunamehua)
½ dl sokeria
½ tl kardemummaa
ripaus suolaa

  • Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Käytä tuorekastiketta puuron lisänä.

Puolukkakastike

2 dl puolukoita
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
(hunajaa)

  • Mittaa ainekset tehosekoittimeen. Käytä tuorekastikkeena puuron lisänä.