Satu Silvon Silvoplee-ravintolan ruoka on tosi hyvää. Pystyisinkö itse tekemään jotain yhtä herkullista? Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Satu Silvon uus ruokakirja Silvoplee on kiva kädessä, paperi on miellyttävän karheaa. Taitto ei kauheasti houkuttele lukemaan: kappaleet ovat pitkiä ja monet sivut lähes pelkkää tekstiä. Tunnustan, etten jaksanut lukea alun terveystarinoita – tai itse asiassa niitä on puolet kirjasta.

Ohjeet ovat Silvopleen kokkien laatimia. Pisteitä siitä, että ainekset ovat pääosin sellaisia, joita saa lähikaupasta. Valitsin koeohjeenkin sillä perusteella, ettei energiaa kulu ruokakaupoissa juoksemiseen.

Valitsin testattavaksi reseptiksi Täyteläisen tahini-kukkakaalisalaatin. Rakastan tahinia ja uskon vakaasti, että kaikki, missä on sitä, on hyvää. Gojimarjoista luovuin heti kättelyssä ja seesaminsiemenet unohdin.

Miten onnistui?

Valmistuksessa oli vähän outoja kohtia, kuten paprikan ja kirsikkatomaattien kuullottaminen kimpassa, vaikka paprika käytetään kastikkeeseen, tomaatit sellaisenaan. Tulkintani neuvosta "kuullota vielä hetki" meni myös pieleen, koska tomaatit löystyivät vähän liikaa.

No, lopputulos ei ollut maultaan hullumpi, mutta veikkaan, ettei se kuitenkaan ole ihan sitä, mitä pitäisi. Tahini saisi maistua enemmän. Kuvassa kastike on herkullisen oranssia, mutta oma kastikkeeni on tummempaa – ehkä paprika oli liian iso ja sauvasekoitin tehoton? Korianteriakin saattaa olla liikaa, kun se jää pilkuttamaan koko kastikkeen. Ja suolaa kyllä tarvitaan.

Kastikkeen määrä yllätti. Kun tavoittelin samalta näyttävää määrää kuin kuvassa, kastiketta kului vain kolmannes koko määrästä.

Satu Silvo & Silvoplee: Elinvoimaa kasvisruoasta. WSOY.

 

Täyteläinen tahini-kukkakaalisalaatti

1 kukkakaali (n. 300 g)

I rasia kirsikkatomaatteja

Kastike

1 punainen paprika

2 rkl oliiviöljyä

0,5 dl tahinia

1 rkl juustokuminaa

1 rkl sitruunamehua

1 ruukku tuoretta korianteri

suolaa

gojimarjoja ja seesaminsiemeniä

 

Tee näin:

Poista kukkakaalista lehdet ja kanta. Pilko kaali nuppujen kokoisiksi paloiksi. Keitä paloja 5 minuuttia. Jätä jäähtymään.

Leikkaa kirsikkatomaatit ja paprika puoliksi. Kuullota pannulla tilkassa öljyä ensin paprikanpuolikkaita noin 3 minuuttia. Lisää sitten tomaatit ja kuullota vielä hetki. Poimi paprikanpuolikkaat pannulta kastiketta varten.

Valmista kastike: soseuta paprika, oliiviöljy, tahini, juustokumina, sitruunamehu ja hienonnettu korianteri samettisekti kastikekeksi. Mausta suolalla.

Sekoita kastike kukkakaalin ja paahdettujen kirsikkatomaattien joukkoon. Koristele gojimarjoilla ja seesaminsiemenillä.

Reippaan talvipäivän hämärtyessä maistuu ruokaisa piirakka. Hyvin kypsynyt goudajuusto ja granaattiomenainen hunaja on kerrassaan herkullinen makuyhdistelmä. 

Goudapiirakka

Pohja

200 g voita tai leivontamargariinia

1½ dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

1 rkl kylmää vettä

Täyte

3 dl goudajuustoa raastettuna

2 kananmunaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl ruokakermaa

3 rkl silputtua tuoretta timjamia

¾ tl mustapippuria myllystä

¾ tl suolaa

  • Sekoita pehmeä voin joukkoon kuivat aineet. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Taputtele taikinasta pallo ja nosta se kelmuun käärittynä jääkaappiin.
  • Raasta gouda karkeaksi raasteeksi. Sekoita juustoraasteeseen munat, tuorejuusto ja kerma. Silppua timjami joukkoon ja mausta täyte rouhitulla mustapippurilla. Lisää suola.
  • Taputtele taikina pyöreän vuuan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Kaada täyte pohjan päälle.
  • Paista juustopiirasta 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Granaattiomenahunaja

500 g juoksevaa hunajaa

1 granaattiomena

2 tähtisanista

Halkaise ja granaattiomena ja irrota siitä siemenet. Lusikoi siemenet purkkiin ja kaada päälle hunaja. Sekoita joukkoon tähtianikset. Anna hunajan tekeytyä kylmässä muutaman päivän. Tarjoa juustopiirakan kanssa.

Tällä taikinalla pullat onnistuvat! 

Usein hillo voittaa, kun kysytään, mikä on paras täyte laskiaispullaan. ET:n netissä ja Facebookissa kysely tuotti yllätyksen: mantelimassa kiri täpärästi mansikka- ja vadelmahillon ohi. Hilloista lukijat pitivät parhaana vadelmaa. Tai miksei pullan väliin voisi laittaa sekä hilloa että mantelimassaa, totesi eräs vastaaja. 

Nautitpa laskiaispullasta hillolla, mantelilla tai vaikka suklaakermalla, pullat kannattaa tehdä alla olevan reseptin mukaan. Täydellisen pehmeitä pullia, nam!

Pullataikina

n. 15 pullaa

1/2 l maitoa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
2-3 tl kardemummaa
50 g hiivaa
noin 14 dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia

Lisäksi
4 dl vispikermaa
sokeria maun mukaan
haluamaasi hilloa tai mantelimassaa
1 muna voiteluun
pinnalle mantelilastuja tai raesokeria

Tee näin:

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää suola, sokeri, kardemumma sekä murennettu hiiva ja sekoita, kunnes hiiva liukenee maitoon.
  2. Lisää jauhot taikinaan koko ajan hyvin vaivaten. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen rasva ja tarvittaessa vielä vähän jauhoja. Vaivaa hyvin. Taikina on valmis, kun se on kimmoisaa ja pehmeää ja irtoaa kulhon reunoista.
  3. Peitä kulho kelmulla tai leivinpaperilla ja leivinliinalla. Kohota taikinaa 30–40 minuuttia vedottomassa paikassa.
  4. Kaada kohonnut taikina työpöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois.
  5. Jaa pullataikina kahteen osaan. Pyörittele taikinasta tanko ja leikkaa se 7–8 osaan. Pyörittele pullat kevyesti jauhotetulla työpöydällä pyöreiksi pikkupulliksi. Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle pellille. Leivo toinen taikinapala samalla tavalla.
  6. Kohota pullia liinalla peitettyinä 20–30 minuuttia.
  7. Voitele kohonneet pullat munalla ja sirottele päälle mantelirouhetta tai raesokeria.
  8. Paista pullia 225 asteessa uunin keskitasolla 10–12 minuuttia. Jäähdytä.
  9. Täytä pullat. Leikkaa pullista ”hattu” pois. Vaahdota vispikerma ja mausta se sokerilla makusi mukaan. Laita pullan päälle reilu ruokalusikallinen hilloa tai mantelimassaa. Laita päälle reilusti kermaa. Nosta hattu päälle.

Palkokasvit ovat mahtavia proteiininlähteitä. Hauduta niitä juuresten kanssa, niin saat maukkaan pataruuan. 

Juures-papupata

4 annosta

2 rkl rypsiöljyä
noin ½ tl chilihiutaleita
3 porkkanaa
250 g palsternakkaa
1 prk (258 g) mustia papuja
1 omena
250 g hapankaalia
1 rkl hunajaa
1 ½ tl suolaa
(pala choritzoa)

Tee näin:

  1. Kuori ja kuutioi porkkanat ja palsternakat. Valuta ja huuhtele pavut ja lohko pesty omena.
  2. Kuumenna öljy kasarissa, lisää joukkoon chili ja juureskuutiot. Paista kevyesti muutama minuutti.
  3. Lisää joukkoon pavut, omena ja hapankaali sekä hunaja ja suola. Hauduta pataa 25 minuuttia kannen alla.
  4. Tarjoa sellaisenaan tai täysjyväriisin kanssa.

Vinkki! Halutessasi voit lisätä pataan pienen palan choritzoa makua antamaan. Leikkaa makkara ohuiksi viipaleiksi ja paahda kasarissa juuresten ja chilin kanssa.

Tekeekö mielesi nopeatekoista ateriaa, joka on samalla näyttävä ja terveellinen. Tässä se on!

Uppomuna-avokadosalaatti

1 annos

1 muna
2 rkl valkoviinietikkaa
2 dl salaattisekoitusta
1 avokado
8 cm pala kurkkua
2 kirsikkatomaattia
50 g emmentaljuustoa
½ dl paahdettuja leipäkuutioita
ripaus mustapippuria
suolaa

  • Pane kattilallinen vettä kiehumaan. Riko muna kuppiin. Kun vesi poreilee kunnolla, lisää 2 rkl valkoviinietikkaa ja pyöräytä puulastalla veteen reipas pyörre. Älä lisää suolaa.
  • Kumoa muna kupista hennosti poreilevaan veteen pyörteen keskelle. Pane kello tikittämään neljäksi minuutiksi, sitten keltuainen on sopivan juoksevaa. Voit tarvittaessa antaa pyörteelle lisää vauhtia.
  • Kokoa salaattiannos. Nosta uppomuna sen päälle ja riko pinta niin, että keltuainen valuu salaatille kastikkeeksi. Viimeistele mustapippurilla ja suolalla.