Satu Silvon Silvoplee-ravintolan ruoka on tosi hyvää. Pystyisinkö itse tekemään jotain yhtä herkullista? Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Satu Silvon uus ruokakirja Silvoplee on kiva kädessä, paperi on miellyttävän karheaa. Taitto ei kauheasti houkuttele lukemaan: kappaleet ovat pitkiä ja monet sivut lähes pelkkää tekstiä. Tunnustan, etten jaksanut lukea alun terveystarinoita – tai itse asiassa niitä on puolet kirjasta.

Ohjeet ovat Silvopleen kokkien laatimia. Pisteitä siitä, että ainekset ovat pääosin sellaisia, joita saa lähikaupasta. Valitsin koeohjeenkin sillä perusteella, ettei energiaa kulu ruokakaupoissa juoksemiseen.

Valitsin testattavaksi reseptiksi Täyteläisen tahini-kukkakaalisalaatin. Rakastan tahinia ja uskon vakaasti, että kaikki, missä on sitä, on hyvää. Gojimarjoista luovuin heti kättelyssä ja seesaminsiemenet unohdin.

Miten onnistui?

Valmistuksessa oli vähän outoja kohtia, kuten paprikan ja kirsikkatomaattien kuullottaminen kimpassa, vaikka paprika käytetään kastikkeeseen, tomaatit sellaisenaan. Tulkintani neuvosta "kuullota vielä hetki" meni myös pieleen, koska tomaatit löystyivät vähän liikaa.

No, lopputulos ei ollut maultaan hullumpi, mutta veikkaan, ettei se kuitenkaan ole ihan sitä, mitä pitäisi. Tahini saisi maistua enemmän. Kuvassa kastike on herkullisen oranssia, mutta oma kastikkeeni on tummempaa – ehkä paprika oli liian iso ja sauvasekoitin tehoton? Korianteriakin saattaa olla liikaa, kun se jää pilkuttamaan koko kastikkeen. Ja suolaa kyllä tarvitaan.

Kastikkeen määrä yllätti. Kun tavoittelin samalta näyttävää määrää kuin kuvassa, kastiketta kului vain kolmannes koko määrästä.

Satu Silvo & Silvoplee: Elinvoimaa kasvisruoasta. WSOY.

 

Täyteläinen tahini-kukkakaalisalaatti

1 kukkakaali (n. 300 g)

I rasia kirsikkatomaatteja

Kastike

1 punainen paprika

2 rkl oliiviöljyä

0,5 dl tahinia

1 rkl juustokuminaa

1 rkl sitruunamehua

1 ruukku tuoretta korianteri

suolaa

gojimarjoja ja seesaminsiemeniä

 

Tee näin:

Poista kukkakaalista lehdet ja kanta. Pilko kaali nuppujen kokoisiksi paloiksi. Keitä paloja 5 minuuttia. Jätä jäähtymään.

Leikkaa kirsikkatomaatit ja paprika puoliksi. Kuullota pannulla tilkassa öljyä ensin paprikanpuolikkaita noin 3 minuuttia. Lisää sitten tomaatit ja kuullota vielä hetki. Poimi paprikanpuolikkaat pannulta kastiketta varten.

Valmista kastike: soseuta paprika, oliiviöljy, tahini, juustokumina, sitruunamehu ja hienonnettu korianteri samettisekti kastikekeksi. Mausta suolalla.

Sekoita kastike kukkakaalin ja paahdettujen kirsikkatomaattien joukkoon. Koristele gojimarjoilla ja seesaminsiemenillä.

Keveät kurkkukierteet ja endiiviveneet maistuvat herkullista grilliruokaa odotellessa. Lue 11 reseptiä grillaukseen, olipa syöjiä sitten kaksi tai kymmenen.

Tämä pitsa on oikea kesäkurpitsaherkkukeko ruispedillä.

1 pellillinen tai 6–8 pientä pitsaa

2 ½ dl vettä
20 g hiivaa
4 dl ruisjauhoja
noin 1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ dl öljyä

Päälle

1 rs (200 g) ruohosipulituorejuustoa
2 kpl (á 125 g) mozzarellaa
400 g kesäkurpitsaa
1 dl hyvää oliiviöljyä
1 sitruunanmehu
2 tl sitruunan raastettua kuorta
1 tl rouhittua valkopippuria
sormisuolaa

  • Lämmitä taikinan neste käden­lämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Alusta taikinaan jauhot, suola ja öljy. Anna taikinan nousta vedottomassa paikassa vähintään puoli tuntia.
  • Pese kesäkurpitsat ja leikkaa ne juustohöylällä tai terävällä veitsellä ohuiksi pitkiksi viipaleiksi. Paahda viipaleet pannulla kummaltakin puolelta. Pistä kurpitsat kulhoon, johon laitat myös öljyn, sitruunan­mehun ja kuoriraasteen.
  • Kauli taikinasta pellin kokoinen pitsa leivinpaperin päälle tai useita pienempiä. Levitä päälle ruoho­sipulituorejuustoa ja paloiteltua mozzarellaa.
  • Paista 225-asteisessa uunissa pieniä pitsoja noin 15 ja peltipitsaa 25 minuuttia.
  • Lisää kuuman pitsan pinnalle sitruuna­mari­noituja kesä­kurpitsoja.
Kuva Sami Repo

Kesäisten grilliruokien juomaksi sopii hyvin tämä ihana sangria, josta saa mainiosti myös alkoholittoman vaihtoehdon.

4–6 annosta

2 dl vettä
¾ dl sokeria
¾ dl viipaloitua inkivääriä
1 limetin mehu
1 appelsiinin mehu
1 plo valkoviiniä
2 limettiä
1 appelsiini
minttua
jäitä

Lue myös: Kaukomaiden maistuvimmat vinkit kesägrillaamiseen

  • Kuumenna vesi. Lisää joukkoon sokeri ja kuorittu, pilkottu inkivääri. Hauduta lientä 10 minuuttia.
  • Purista jäähtyneen liemen joukkoon limetin ja appelsiinin mehu, lisää valkoviini.
  • Lohko kannuun hyvin pestyt sitrushedelmät ja kaada joukkoon juoma. Anna sangrian tekeytyä jääkaapissa muutama tunti.
  • Lisää kannuun ennen tarjoilua reilusti tuoretta minttua ja jäitä.

Vinkki! Alkoholittoman sangrian saat korvaamalla valkoviinin tuore­mehulla, kuten raikkaalla God Morgon Lemonade -mehulla.

Valmista herkulliset kurkkukierteet – video opastaa