Oletko sinä talkoiden järjestelijä vai välttelijä? Talkooporukan voi jakaa motivaation perusteella kolmeen ryhmään: Joku tulee tarjoilujen perässä, toinen huonosta omastatunnosta, kolmas intoa puhkuen. 

Talkoot eivät enää nykyään ole viikkojen urakka, vaan muutaman tunnin ponnistus yhteisen hyvän eteen. Niin saa mökkipiha uuden ilmeen, ranta tulee putsatuksi tai perinnemaisema kunnostetuksi. Talkoiden järjestäjä tarjoaa talkoovakuutuksen ja ruuat talkoolaisille.

Tositoimiin eli talkoisiin pääset seuraavalla listalla:

 

1. Kenet haluat paikalle?

Koostuuko unelmiesi talkooporukka läheisistä, tutuista vai tuntemattomista? Läheisille on helppo lähettää ryhmäviesti ja sopia yhdessä päivä, mutta tuntemattomien ja tuttujen kanssa on hyvä ottaa ohjat käsiin.

– Talkoot kannattaa suunnitella pienessä palaverissa. Yhdessä selvitetään, paljonko porukkaa pyydetään paikalle ja tarvitseeko kaupunkia tai kuntaa informoida talkoista. Kutsu paikalle iso porukka ja jaa vastuu talkoiden järjestämisestä mieluiten pienen tiimin kesken, niin et jää yksin, Kaija Savolainen Omakotitaloyhdistyksestä sanoo.

Päätä päivä ja kellonaika etukäteen. Talkoissa ihmiset saattavat tulla ja mennä omien menojensa mukaan, tärkeintä on, ettei päivä muutu ja siirry hamaan tulevaisuuteen kaikenlaisten kissanristiäisten vuoksi.

2. Houkuttele ruualla

Tärkeintä talkoissa on hyvä porukka. Yhtä tärkeää on se, että kukaan ei uuvu. Talkootehtävien on oltava sopivan kokoisia ja tarjoilujen runsaita. Varaa mieluummin enemmän ruokaa kuin oletat tulijoiden syövän. Jos päivä venyy, kukaan ei joudu huhkimaan maha kurnien.

– Tarjoiluilla osoitat, että arvostat vapaaehtoisesti aikaansa antavien talkoolaisten työtä, Kaija Savolainen toteaa.

Tarjoiluja mainostamalla voit myös kelata paikalle talkoolaisia, jotka arvostavat hyvää ruokaa. Muista myös varata tarpeeksi juomavettä.

3. Rajaa työtehtävät tarkasti

Jotta porukka jaksaa ja innostuu, kerro tarkkaan, mitä heiltä odotetaan. Älä vaadi liikoja. Jos tarkoitus on siivota mökkipihaa, jaa kullekin yksi selkeä tehtävä. Muista, että töitä on aina mukavampi tehdä yhdessä. Kaksi voi esimerkiksi putsata saunarantaa, kun toiset kaksi laittaa kukkia multaan.

– Jos lähdette vaikka siivoamaan roskia tienvarrelta, kannattaa miettiä millä roskat kerätään, mihin roskat kerätään ja minne roskat lopuksi viedään, Kaija Savolainen listaa.

4. Vakuutukset kuntoon

Varsinkin suurempia talkoita järjestäessäsi sinun on vakuutettava talkoisiin osallistujat onnettomuuksien varalta. Suurin osa vakuutusyhtiöstä tarjoaa talkoovakuutuksia tapaturman varalle. Vakuutukset ovat määräaikaisia ja kattavat talkoiden aikana tehtävät lyhyet matkat. Monet yhdistykset kattavat talkoot vakuutuksella. Mikäli et kuulu mihinkään yhdistykseen, kannattaa tutkia ja kilpailuttaa talkoovakuutuksia.

5. Ensiapulaukku lähelle

Monen ihmisen porukassa sattuu ja tapahtuu. Esimerkiksi laastarit, aurinkorasva, kyypaukkaus, särkylääkkeet ja sidetarpeet kannattaa varata paikalle.

– Jos talkoisiin osallistuu alaikäisiä, on sovittava etukäteen, kuka on kenenkin vastuulla, Savolainen muistuttaa.

6. Jätteidenlajittelupiste paikalle

Ohjeet jätteiden lajitteluun löytyvät oman kuntasi jätehuollosta vastaavan tahon sivuilta. Eri kuntien jätteidenlajittelumääräykset poikkeavat nykyisin toisistaan sen mukaan, miten jätteet käsitellään ja mikä lopputuote jätteistä syntyy. Esimerkiksi muoviroskat lajitellaan Helsingissä eri tavoin kuin muualla.

7. Välineurheilua

Tee lista tulevista työtehtävistä ja niiden vaatimista välineistä etukäteen. Näin voit kysellä puuttuvia välineitä myös talkoisiin ilmoittautuneilta ihmisiltä. Tärkeintä on, että talkoiden alkaessa jokaiseen työtehtävään löytyy oikea väline. Näin vältetään tunnetta nimeltä "joukossa turhautuminen tiivistyy."

– Kyselyt välineiden perään kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, niin turhiltakin ostoksilta säästytään, Savolainen sanoo.

8. Kuka kuskaa ja kenet?

Riippuen talkoiden sijainnista ruokien, välineiden ja talkoolaisten kuljetukset on hyvä miettiä ja järjestää hyvissä ajoin. Talkoohengessä kimppakyydit ja muut jaetut kuljetukset tulevat hyvinkin kysymykseen.

 

PS.

Verotuskäytännössä vastikkeeton talkootyö ja naapuriapu katsotaan verovapaaksi.

Kokeile tätä: Kummitalkoot

Kasvaako entinen idylli umpeen? Tuleeko paha mieli ohi ajaessa? Tutuista niemenkärjistä ja lehdoista voi tehdä talkooporukan kummikohteita. Se tarkoittaa, että samalla porukalla käydään kerran vuodessa laittamassa tuttu maisema kuntoon.

– ­Suojelualueilla yleisimpiä talkootehtäviä ovat niitto ja raivaus, vieraslajien poisto, piste- ja lammasaitojen korjaus sekä perinnerakennusten kunnostus, kertoo Metsähallituksen erikoissuunnittelija Eveliina Nygren.

Metsähallitus järjestää vuosittain kahdeksankymmentä talkootapahtumaa. Useimmilla töillä turvataan uhanalaisten lajien elinympäristöjä. Näppäräkätisille riittää hommaa. Erityisesti perinnemaisemien viralliset hoitajat eli lampaat tarvitsevat aitauksia ja katoksia suojakseen.

– Talkoissa käy todella monenlaista porukkaa, on eläkeläisiä, keski-ikäisiä ja nuoria aikuisia. Naisia on yleensä hieman enemmän kuin miehiä, Eveliina Nygren kertoo.

Nygren rohkaisee kansalaisia myös omiin talkoisiin mökkiluonnon puolesta.

– Ympäristön hyväksi voi toimia omassa pihapiirissä esimerkiksi poistamalla vieraslajeja, kuten lupiinia ja jättipalsamia luonnosta. Rantaniityillä voi käydä näivettämässä siellä usein esiintyvää ja tehokkaasti leviävää kurtturuusua, Nygren vinkkaa

 

Luonnonhoitotalkoita Suomessa järjestävät:

Metsähallituksen luontopalvelut 

WWF Suomi 

Suomen luonnonsuojeluliiton piiriorganisaatiot 

Pidä Lappi Siistinä ry 

Mikäli haluat talkoilemaan esimerkiksi suojelualueille omalla kaveriporukalla tai yhdistyksen kanssa, ota yhteyttä Metsähallitukseen: vapaaehtoistoiminta(at)metsa.fi 

PS.

Osoitteessa www.vieraslajit.fi on vinkkejä vieraslajien tunnistamiseksi ja tehokkaan poistotyön suorittamiseksi.

ET-lehti arvioi uutuuskäsityökirjoja ja esittelee kustantanjan luvalla niiden kivoimmat ohjeet. Sydänpiparimuoteista tehty pannunalunen on hauska antaa vaikka lahjaksi. 

Susanna Uusitalon Pannunalunen-kirjassa (Moreeni 2016) on aivan mahtavia, uudenlaisia ideoita pannunalusen tekemiseen. Se neuvoo, miten pannunalusta kootaan vaikkapa tuikkukynttilöiden folioista ja lasten puisista palikoista. Hieno alunen syntyy myös huovuttamalla, ompelemalla, punomalla metallilangasta tai vaikkapa yhdistämällä pajua ja trikookudetta. Kirja on muuten myös mainio joululahjaidea!

Piparimuoteista tehty pannunalusta on mainio. Se on kevyt, nätti ja helppo tehdä vaikka hiukan huonoksi menneistä muoteista.

Piparimuotit yhdessä

Sydämenmallisista piparimuoteista ja puuhelmistä syntyy metallilangan avulla kukkaa muistuttava alunen.

Tarvitset:

5 sydämenmallista piparimuottia
puuhelmiä kahta eri kokoa
ohutta metallilankaa ja lankaleikkurit
kärkipihdit
mitta ja tussi
naskali
vasara
pätkä lautaa

Nämä tarvitset pannunalusen tekoon.
Nämä tarvitset pannunalusen tekoon.

 

Näin se käy:

1. Tee naskalin avulla reiät sydänmuottien kärkeen molemmille puolelle sekä noin puoliväliin muotteja. Käytä pöydän suojana lautaa, johon naskali voi upota huoletta. Voit halutessasi mitata reikien paikat ja merkitä ne ensin tussilla. Napauta vasaralla ja naskalilla reiät muotteihin. Tee kaksi reikää muotin kärkeen ja kaksi puolivälin paikkeille.

2. Pujota metallilanka muotin kärjen reikien läpi ja pieni helmi jokaisen muotin väliin. Kiristä lanka kierroksen päätteeksi tiukaksi ja kiedo langanpäät toistensa ympäri pari kertaa kärkipihtien avulla. Katkaise ylimääräiset langanpäät lankaleikkureilla.

3. Tee uusi lankakierros muottien ylempiin reikiin. Pujota muotin sisäpuolelle isompi puuhelmi. Kun pujotat metallilangan kahdesti helmen läpi, lukkiutuu se paikalleen keskelle muottia. Kokoa alunen metallilangalla.

4. Muista myös pienet puuhelmet muottien välissä. Kiristä metallilanka kierroksen päätteeksi ja päättele kiertämällä lankoja toistensa ympäri kärkipihdeillä. Katkaise lopuksi lankojen ylimääräinen pituus.

HUOM!

Muista, että metalliset piparimuotit kuumenevat hieman kattilan tai pannun alla.

Kokeile myös toisenlaisia piparimuotteja aluseen. Aseta eläinmuotit jonoon, akat ja ukot käsi käteen.

 

Savon ryynirieska on täydellinen herkkuleipä.

Uunipannullinen/ noin 25 palaa

  • 1 l piimää
  • 4 dl kokonaisia tai rikottuja ohrasuurimoita
  • 2 munaa
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl maitoa tai kermaviiliä
  • 50 g voita sulatettuna  tai ½ dl öljyä
  • 1 ½ tl suolaa

Kaada piimä kulhoon, lisää suurimot ja anna turvota yön yli.

Sekoita joukkoon kaikki muut ainekset.

Aseta uunipannulle leivinpaperi ja kaada seos pannuun.

Nosta pannu 225-asteiseen uuniin ja kypsennä 30–40 minuuttia, kunnes rieska on saanut kauniin värin.

Tarjoa lämpimänä margariinin, voin tai munavoin kanssa.

Jokainen päivä on pannukakkupäivä, julistaa Norjan kuuluisin tv-kokki Lise Finckenhagen. Sopii meille!

Kuvankaunis Michelin-tähdellä palkittu nelikymppinen Lise Finckenhagen on pyöräyttänyt reseptikirjan, joka keskittyy vain lettuihin ja pannukakkuihin.

Perusohjeet, joita on viisi, listataan heti kirjan avausaukeamalla. Sitten alkaa maustaminen ja varioiminen. Ihmetyttää vain, miten sillisalaattimaisesti aihetta käsitellään.

Sekaisin ovat pekoniletut ja letuista koottu tummasuklaakakku, makkaroilla ryyditetty olutpannukakku ja mansikka-kermakakku. Kotikokkina toivoisin, että ohjeet olisi ryhmitelty jämptimmin esimerkiksi suolaisiin ja makeisiin.

Mikä kirjassa toimii?

Ennakkoluulottomuus, inspiroivat kuvat, kekseliäät ohjeet - ja tämä kaikki toimii hyvin. Sukujuureni ovat Etelä-Pohjanmaalla ja Hämeessä, joten vierastan sanaa lettu. Se kuulostaa korvissani hienostelulta, mutta tämä on varmaan hienostelua tämäkin. Lätty on kuitenkin sanana minun suosikkini.

Tuliko siitä pannukakku?

Perheeni on pannukakkuperhe, joten olemme vaativa kohderyhmä tällaiselle keittokirjalle. Kaikista kriittisin on 14-vuotias tyttäreni, joka harrastaa pannukakkuja aamupalaksi ja iltapalaksi, lohturuuaksi ja juhla-ateriaksi. Hän poimi kirjasta klassisen banaani-suklaalettujen ohjeen.

Ohje oli yksinkertainen ja silti yksityiskohtainen. Asiat sanotaan selvästi, kuten "sulata sokeri isolla paistinpannulla keskilämmöllä" ja "paista vielä 20 sekuntia".

Lopputulos oli niin ihana, että lauantaiaamu tuntui sunnuntailta. Yli 50 ohjeesta riittää yksi vuoden jokaiselle viikolle.

Miltä näytti? Tältä.

Ohuet letut

12-14 ohutta lettua

3 isoa kananmunaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
(1 rkl sokeria)
5 dl maitoa
1/4 tl suolaa
voita tai öljyä paistamiseen

Tee näin:

Vatkaa kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Anna taikinan turvota noin 30 minuuttia ennen paistamista.

Paista taikinasta ohuita lettuja keskikokoisella paistinpannulla keskilämmöllä. Paistamiseen ei juuri tarvitse käyttää rasvaa. Halutessasi voit pyyhkäistä talouspaperilla pannuun vain ohuelti voita ja öljyä ennen uuden letun paistamista. Kaada pannulle reilusti taikinaa, odota 2-3 sekuntia ja kaada ylimääräinen taikina sitten takaisin kulhoon. "Leikkaa" taikinan kaatamisesta syntynyt reuna pois pienellä lastalla.

Käännä lettu, kun sen alapuoli näyttää kauniin kullanväriseltä, ja paista vielä 20 sekunta toiselta puolelta.

Banaani-suklaaletut

4 valmista isoa lettua
2-3 banaania
2 rkl sokeria
2 rkl voita
50 g suklaata raastettuna tai hienonnettuna
suklaakastiketta

Leikkaa banaanit viipaleiksi. Sulata sokeri varovasti vaaleaksi karamelliksi isolla paistinpannulla keskilämmöllä. Lisää joukkoon banaaniviipaleet ja voi. Paista banaaniviipaleet nopeasti kullanvärisiksi karamellissa.

Jaa paistetut banaaniviipaleet lettujen päälle ja ripota pinnalle suklaaraaste. Kääri letut löyhiksi rulliksi ja tarjoa niiden lisukkeena suklaakastiketta.

ET:n toimitus testaa uusia keittokirjoja kokeilemalla niiden reseptejä.

Kravatti, iltalaukku, puku. Tuohimestari Erkki Pekkarinen tekee tuohesta vaikka mitä. Hän on itsekin metsän kasvattama.

Pihapiiri kohoilee pieninä kunnaina. Erkki Pekkarinen kiipeää vikkelästi Peikon syliin ja katselee sieltä kuin orava puusta. Tämä on hänen suurin tuohityönsä. Tuohta, harjaterästä ja betonia.

Sitten avataan pieni aitaus ja kavutaan mestarin ateljeemökille. Maa on paksulti akanoiden peitossa ja ikkunoiden edessä riippuu neljä muhkeaa talipötköä. Käy aikamoinen sirkutus, ja oravia vilahtelee siellä täällä. Seinään nojaa ihmistä suurempi harmaa kontti.

Mökissä on esillä 440 Pekkarisen tuohityötä. Pienimmät ovat alle puolisenttiset miniminivirsut, ehkä mehiläiselle sopivat.

Ohhoh! Mitä kaikkea tuohesta voikaan tehdä.

"Tuolinpäälliset. Kravatin. Iltalaukun. Tuohipuvun – se vierittää veden yltä jos sattuu satamaan. Ufon. Virsut, joilla voisi soutaa."

Lippi. Tuohilippi muistuttaa Erkin ja hänen veljensä pitkistä kauppareissuista. Puolivälissä oli lippi ja lähde. Äidin laittaman voipalan päälle ryystettiin vettä ja lepuutettiin jalkoja.

– Lapsesta saakka olen tykännyt näprätä näitä. Tuohi näyttää, mitä se tahtoo, tuohimestari tuumaa.

Mestarin pihakaverit

Ryypätään kahvia. Tuohinen ydinperhe katselee vaiteliaana. Pekkarinen kertoo, että hän aloitti hahmojen luomisen varpaankärjestä ja etenemisen myötä sulloi sisään sanomalehteä ryhdiksi.

– Aloitus on oltava molemmissa jaloissa ihan samalla tavalla, muuten mennee rytmi sekaisin.

Joskus pihaan ajaa bussillinen väkeä.

– Jos joku haluaa antaa roposen, ostan sillä lintuloille ruokaa, Erkki kertoo.

Tuohimestarin tupa onkin pieni paratiisi. Isäntä seuraa koko ajan valppaasti tapahtumia ikkunan takana. Ruokapöydän ääreen kerääntyy tiaisia ja viherpeippoja. Tikkakin on huomannut, että talin nokkiminen ei päätä pakota. Ja oravia rientelee riemuhännin. Ihmekös, kun Pekkarinen on laitellut niille ilmojen halki pitkospuita metsästä suoraan elintarpeille.

– Vuodessa mennee satoja kiloja siemeniä ja pähkinöitä ja säkillinen vanua, kun metsissä ei ole enää naavaa pesäntekotarpeiksi.

Lue myös: 88-vuotias Rauni Uotila rakensi kivitalon – "Perikunta saa myydä kotini Putinille"

 

Lapissa jätkä on kunnianimi

Pohjois-Karjalassa, Nurmeksen ja Lieksan välillä, on Mätäsvaaran seisake. Siitä parikymmentä kilometriä itään, Jokivaaralla, oli Erkki-pojan lapsuudenkoti. Puunlatavasta näkyi naapuriin.

Kotona oli isä, äiti ja kymmenen pellavapäätä. Lehmät laidunsivat metsässä. Karhuja möräsi korvessa, niitä kunnioitettiin muttei pelätty. Korpi oli suuri hiljainen ystävä, koti sen sylissä.

– Nykyään siellä assuu vain yksi 80-vuotias mummo. Kaikki on ränsistynyt. Kerran mopoautolla ajaa tirauttelin katsomaan, voi hyvänen aika.

Erkki-poika lähti maailmalle vielä kasvavaisena poikana. Hän suuntasi savottatyömaille Peräpohjolaan.

Siihen aikaan jätkistä oli pulaa, työstä ei. Porukasta ehkä yhdellä oli moottori­saha, mutta yli 20-kiloista jötikkää oli raskas raahata. Kaarisahoilla työmaat kestivät kauan. Helteillä huhkittiin öisin ja nukuttiin päivin. Herättyä tehtiin tulet metsään ja otettiin kahvit. Naapuri­palstoiltakin tuli miehiä nuotiolle. Tarinoitiin.

– Kuukkeli istahti lätsän päälle ja nokki sammaa voipalasta! Kämpillä miehet löivät korttia, kilju kihisi. Erkki näpräili tuohikontteja ja lueskeli. Terävässäpäässä, pomojen puo­lella, oli kirjasto. Jokivaaran Erkki oli savotan kuopus, ja Lapin jätkämiehet piti­vät häntä kuin pikkuveljenään.

– Lapissa jätkä on kunnianimi, hän korostaa.

Pitkät retket yksin

– Välillä pojat ryyppäsivät kiljua ja nyrkit mäiski, mutta luikureita ja rosvoja ei ollut. Pomo maksoi rahat käteen, setelitukko tungettiin hirren rakoon tai pisti ulos housuntaskusta, kun omistaja itse makasi taju kankaalla. Mutta ikinä ei kukaan varastanut, vaikka kylki kyljessä maattiin.

Metsätyö oli raskasta. Silti ei silloin tunnettu stressiä eikä uupumusta.

– Nyt jo nuoret vässyy, ilmapiiri on täysin muuttunut, Erkki suree.

Työtä tehtiin omantunnon mukaan. Välillä ryypättiin, sitten taas huiskittiin viikkoja metsässä. Jos halusi, sai vaihtaa savottaa – sana hyvästä ruuanlaittajaemännästä kiiri – tai ottoo ommoo lommoo. Verratonta elämää!

Nuorukaista veri veti pitkille vaellusretkille. Kontti selässä hän kulki yksin summattomia erämaita, Sevettijärvellä, Ivalojoen latvavesillä. Kalasti ruokansa, keitteli nuotiokahvia, nukkui porontaljalla ja oli pakahduttavan onnellinen.

”Maantiedon kirjassa oli piirros tuohivirsuista.
Isä sanoi, että virsu aloitetaan kuudella tuohella.
Siitä se lähti, kokeilemalla olen kaiken oppinut.”

Hyvästi rakennustyömaat

Sitten välilevy alkoi pettää. 1960-luvun alussa lääkäri kehotti jättämään metsätyöt. Pekkarinen matkusti Turkuun ja pestautui telakalle töihin.

Ihmiset mulkoilivat tuppisuina tulo­kasta. Työaika mitattiin kellokortilla.

Kevään tullen hän otti lopputilin ja palasi Peräpohjolaan.

Välilevy ei tehnyt yhteistyötä. Oli palattava Turkuun, rakennustyömaille. Asbesti pöllysi keinolämmitetyissä halleissa – suojia ei käytetty – ja työ oli kuin orjan työtä. Oma emäntä kumminkin löytyi, ja yhdessä muutettiin kerrostaloon asumaan.

– Tyhjänpäiväistä elämää. Kymmenen vuoden kuluttua sain tarpeekseni. Maanittelin emännän mukaan vanhaan omakotitaloon Paimioon. Se oli kuin para­tiisi.

Asikkalan Vesivehmaalle Pekkarisen ydinperhe – isä, äiti ja poika – muuttivat vuonna 1984. On kumpuileva piha ja puutarha, ja mökin yläkerrassa tuohi­paja. Talvella aika kuluu rattoisasti tuohi­suikaleita punoen. Töllöttimestä Pekkarinen ei niinkään välitä.

Kesällä Pekkarinen nousee ylös jo puoli viideltä puuhaamaan puutarhassa. Mansikoita, perunaa, marjapensaita, sipulia, luumupuita.

– Kaikki on luomua, en kemikaali­muruakaan laita! Yrttejäkin hän kerää pariakymmentä lajia.

Pikku enkeli pelastui

Koko ajan rupatellessamme Pekkarinen on myötäelänyt lintulaudan tapah­tumia. Kun hän liikuskelee, lintuset ovat huolettomia, mutta kun vieras vain vaihtaa painoaan jalalta toiselle, siivekkäät karkottuvat.

Äkkiä Pekkarinen syöksyy lattialle. Vähäinen hyönteinen oli jäädä jalkoihin.

– Sain pelastettua pikku enkelin, hän sanoo ja vie sen hellävaroen ulos.

– Jos näen vaivasen mehiläisen, annan sille tipan hunajaa ja virvoittelen.

Seinällä riippuu tuohinen lehtipidike, jossa lukee Nuoruuteni muistoja. Erkki Pekkarinen käy siitä nivaskan papereita. Hän on pannut yhtä ja toista muistiin, estelee kuitenkin, kun pyydän saada lukea.

– Kansakoulua kävin vain kaksi ja puoli vuotta.

"Jos näen vaivasen mehiläisen,
annan sille tipan hunajaa ja virvoittelen."

Metsäkansan muistomerkki

Myöhemmin kotona luen Erkki Pekkarisen kirjoituksia. Niistä välittyy kaunis haikeus, kaipaus menetettyyn lapsuudenkotiin, kohiseviin korpiin, luonnon äärettömään rauhaan ja siihen vapauteen, jota pieni voi tuntea Suuren sylissä.

Tuohipeikko – tuo vähän naurettavalta suoraan sanoen tuntunut – näyttäytyy nyt uudessa valossa, samoin suurkontti, jättivirsut, tämä kaikki. Ehkä Erkki Pekkarinen on tullut luoneeksi metsäkansan muistomerkin: tuohen­keveän, terästä väkevämmän?

Julkaistu 22.10.2015. Päivitetty 8.8.2016

Erkki Pekkarinen x 3
  1. Syntynyt 1936 Lieksassa, asuu Asikkalan Vesivehmaalla.
  2. Metsätyömies, rakennus­työmies, tuohimestari.
  3. Naimisissa, aikuinen poika.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET-lehdessä 6/2013.