
Suomessa on tällä hetkellä alle sata ammattikalastajaa. Loviisan edustalla kalastava Ben Henriksson on heistä yksi.
Kalastuksen Ben Henriksson oppi isältään.
– Kalastajalla pitää olla pitkä pinna ja kylmänkestävyyttä, Ben naurahtaa, kun häneltä kysytään kalastajan vaatimuksia.
Toisaalta hetket luonnon keskellä ovat ammatissa parasta. Vaimo Disa Henriksson allekirjoittaa pimeiden ja myrskyisten öiden vaarat, mutta on tyytyväinen, kun saalista nousee myytäväksi.
Pariskunnalla on vuonna 2004 perustettu yritys Fishermann´s food, joka tarjoaa kalastusmatkoja ja majoitusta ryhmille.
Tärkein elanto tulee Ahvenkosken ja Lapinjärven kalapuodeista.
Luonnonkala kunniaan
Kalatiskiltä löytyy niin pyyntituoretta kalaa kuin Disan kehittelemiä tuotteita, joista munattomat ja jauhottomat kalapihvit ovat yksi suosikeista. Niihin uppoaa jauhetun hauen joukkoon kirjolohta, lahnaa tai suutaria, jota nousee verkoilla runsaasti.
Muutenkin Disaa kiinnostaa luonnonkalan käyttö. Särkikaloja on runsaasti ja niitä aliarvostetaan.
– Seuraava työni on luonnonkalan edistämishankkeen puitteissa kehitellä särkikaloista tuotteita vähittäiskauppaan ja suurtalouksille.
Disa oikoo samalla vanhaa ja väärää tietoa. Merestä pyydetyt särkikalat voi vallan mainiosti graavata. Ei matovaaraa!
/etlehti.fi/s3fs-public/main_media/b88393471z.1_20160421093022_000g8illlt2.10.iptcstrip.jpg?itok=4XKRszTn)