Kirsti Tuviala on viihtynyt talossa yli 20 vuotta. Hän on joka paikan höylä, mutta suosikki on kehruukone. Töitä paiskitaan kahdessa vuorossa klo 6–14 ja 14–22. Tuotannossa on 80 ihmistä.– Aikanani on tullut paljon uusia koneita ja langat ovat tulleet värikkäämmiksi, Kirsti kertoo.
Villa muhii värjäyslieriöissä. Joskus värisävy voi mennä pilalle, mutta silloin villasta voi tehdä mustaa.
Yksi ihminen tekee Jussi-langan 7 Veljeksen ja Nallen kehruuylijäämästä. Niinpä se on aina yksilöllistä!
Ritva Korhonen tarkistelee langan kulkua keräkoneella. Kahdeksan tunnin vuorossa yksi keräkone tuottaa noin 1000 kiloa lankaa. Näitä keräkoneita on käytössä kolme.
– Yhden langan värikarttaa varten teen 20–30 värikokeilua, toteaa värimestari Pekka Pajunen.
Langan säikeet monistetaan eli laitetaan rinnakkain ennen kierteen antamista langalle. Oranssi lanka on Nallea.
Anu Virtanen pakkaa Jussi-lankaa. Kaupat odottavat edullista Jussia vesi kielellä, mutta sitä tehdään vähän, vain 10 prosenttia 7 veljeksen määrästä eli noin 100 000 lankakerää vuodessa.
Jussissa on kauniit murretut sävyt.

Käsityöfriikki lankatehtaalla on kuin päästäisi alkoholistin viinikellariin. Mutta ennen kuin 7 veljestä on puikoilla, ehtii Novitan tehtaalla tapahtua paljon. Kävimme seuraamassa!

Lankatehdas on käsityöihmiselle kuin paratiisi tai värikäs karkkikauppa. Näen joka paikassa värikästä materiaalia ja tekemisen meininkiä, ja haistan miedon villan tuoksun. Haluan hypistellä kaikkea. On kiehtovaa kuulla, että villa tulee maapallon toiselta puolelta.

Argentiinan Patagoniassa määkivien satojen tuhansien lampaiden villat laivataan kahdesti vuodessa puoli kierrosta maapallon ympäri Englantiin. Siellä villa pestään, käsitellään vanumattomaksi ja British Wool Marketing Board huutokauppaa ne. 

Kun 20 000 kilon villakontti saapuu kerran kuussa Villatielle Novitalle, se on matkannut viisi viikkoa Etelä-Amerikasta Englantiin ja sieltä viikon Suomeen.

Seitsemän veljeksen syntymä

Ensimmäisenä 180 kiloa hahtuvavillaa nakataan väriliemeen muhimaan 2–5 tunniksi. Sen jälkeen 10 kilon villapumpsit lingotaan ja kuivataan mikrossa. Isot erät värjätään aina padoissa, mutta pienet määrät voidaan värjätä vyyhtinäkin.

Värjätty villa siirtyy avauskoneeseen, jossa se kammataan ja venytetään 20-kertaiseksi. Tuhannen kilon ”leipominen” kestää koko päivän. Sen jälkeen esikehruukone sekoittaa ja venyttää esilankaa kehruukonetta varten. 

Kehruukoneessa muodostuu lankasäikeitä, kun kone venyttää ja kiertää lankaa vyyhdiksi isolle puolalle. Kone tekee 200 rukin työt. Novitalla on neljä kehruukonetta, joten niitä korvaamaan tarvittaisiin 800 rukkia ja mummoa!

Monistuskoneessa neljä villasäiettä yhdistetään, jolloin lanka on melkein valmista. Mitä enemmän kierrettä, sen parempi sukkalanka. Vähemmän kierretyn kulutuskestävyys heikkenee aavistuksen.

Seuraa ihana vaihe: lanka menee minuutiksi höyrytyskoneeseen 98 asteesen ”rentoutumaan” ja kuohkeutumaan. Lanka saa siinä uuden ilmeen ja kulkee viimeiselle etapille kerimis- ja pakkauskoneelle.

Harrastaja on kuningatar

Käsitöitä ei enää tehdä tarpeeseen, vaan se on rakas harrastus. Paljon neulova Pihtiputaan mummo ei kuitenkaan osta 30 euron angorakerää, vaan langan täytyy olla järkevissä hinnoissa ja helposti lähimarketista saatavilla.

– Novitan langoista 80 % tehdään Korialla. 7 veljestä on ylivoimainen suosikki, Nalle kakkonen. Kahdesti vuodessa lankavärejä poistetaan ja lisätään pari väriä per tuote. Emme valmista trendilankoja, vaan ostamme ne Euroopasta ja kerimme täällä, kertoo tehtaan johtaja Risto Lindén.

Liukuvärjättyjä lankoja on ollut pitkään, mutta Novita halusi kehitellä monivärilangan, jolla suomalainen voisi neuloa säntillistä tasaraitasukkaa.

– Vuonna 2004 lanseerattu 7 Veljeksen tasaraitaversio kehitettiin arkisesti neulomalla valkoinen sukka ja värittämällä siihen tussilla neljän kerroksen raita.

Kun sukka purettiin, saatiin väriraportin pituus, jotta neuloessa muodostuu väriä vaihtamatta suomalaista selkeää tasaraitaa. Kuluttajat ihastuivat tuotteeseen valtavasti, Lindén toteaa.

Seuraava vaihe oli väriraita, josta tuli rytmiltään epätasaisempaa raitaa. Sen jälkeen kehitettiin kirjoraitalanka, jolla syntyy kirjoneulemaista pintaa. Monivärilangat villiinnyttivät neulojat. Ne värjätään painaen yhteistyöyrityksessä Englannissa. Novitalla on siellä oma kone.

Kaikki eivät välitä monivärilangoista, sillä jos kokee neulomisen maalaamisena haluaa tietenkin itse sommitella värit.

Kiukku lantuu neuloessa

Käsityöihmiset ovat aina tienneet sen, mikä nyt on tutkimuksin todettu. Käsityöt edistävät oppimista ja auttavat pitämään muistin ja mielen vireänä. Käsitöitä tehdessä aivoissa tapahtuu paljon, sanoo Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston aivotutkija Minna Huotilainen.

Positiivisesta vaikutuksesta on näyttöä niin lasten kuin vanhusten aivoille. Huotilaisen mukaan mahdollisimman pitkään jatkuva harrastus on omiaan pitämään muistia yllä. Onneksi ikäihmistet kansoittavatkin puikkopiirit ympäri Suomea. Niissä yhdistyy sekä tekeminen että sosiaalisuus.

Huotilainen toteaa käsitöistä olevan hyötyä jopa laitospotilaiden hoidossa.

– Tutut materiaalit muistuttavat menneestä ja herättävät hyvän tunteen.

Moni kertoo kiukun laantuvan neuloessa. Kädessä olevat puikot auttavat myös keskittymään.

"Jotkut taiteilijat käyttävät neulomista rentoutumiskeinona ennen esitystä."

– Jos työ on stressaavaa, tuntuu yksinkertainen käsityö usein ihanalta. Toisaalta monotonisen työn tekijä saattaa kaivata haasteita vaikkapa pitsineuleen teossa.

Jussista saan langan armaan

Ehdoton suosikkini vierailun jälkeen on Jussi-lanka, jota tehdään 7 veljeksen ja Nallen kehruujätteestä. Se on kierrätyslanka, joka aina hiukan erilaista. Tässä on käsityön ydin: sattumanvaraisuus, yksilöllisyys ja luovuus.

– Jussin teko aloitettiin arkisista syistä 1992. Aikaisemmin ylijäämä oli myyty jalostajalle. Kun se lopetti, ja kaatopaikkamaksut nousuvat, aloitimme itse kierrätyksen, kertoo Lindén.

Jussia tehdään vanhalla ranskalaisella karstauskoneella tehtaan äärimmäisessä nurkassa. Koneen luona olevat värikkäät kehruuylijäämät näyttävät houkuttelevalta, kuin pehmeä poutapilvi. Oli ihan pakko heittäytyä makuulle Jussin raaka-aineisiin.

Kahden polven novitalaiset

Lanka on päätynyt Kirsti ”Killi” Tuvialan, 40, ja hänen äitinsä Marita Alastalon, 64, puikoille. Molemmat ovat innokkaita neulojia. Marita jäi eläkkeelle Novitalta 32 vuoden kehräyksen jälkeen, ja Kirsti on viihtynyt talossa yli 20 vuotta.

Neulomisharrastus taitaa olla sukuvika tai ammattitauti.

– Joka ilta otan sukankutimen käteen ja katson Salkkarit. Neulon sukkia ja lapasia kuudelle lapsenlapselle. Kudon jopa selälläni, koska selkä on kipeä istuessa, Marita nauraa.

Kirsti tekee pipoja, kaulureita, huiveja, peittoja.

– Kun odotan jotain neljästä lapsestani harkoista, ei odottelu harmita yhtään, sillä virkkaan isoäidin neliöistä peittioa.

Kun Marita jatkaa sukan kutomista, on hauska ajatus, että eteläamerikkalaisen, norjalaisen ja australialaisen lampaan karvaa on täällä korialaisrouvan käsityössä! Neulojan käsissä on koko maailma.

Vierailija

Näin langasta syntyy kerä Korian-tehtaalla – katso värikkäät kuvat!

Nuorena tyttönä, vuonna 1969, lähdin maalta kohti Helsinkiä. Kohteena oli työpaikka Lauttasaaressa, Helsingin Villakehräämöllä. Siellä työskentelin reilun vuoden. Olin kerimiskoneella, niitä oli kaksi vierekkäin. Toisella koneella työskenteli neiti Strömberg. Valitettavasti tältä ajalta ei kertynyt työeläkettä, kun olin niin nuori. Joskus tuo aika tulee mieleen ja olen kerran jälkeenpäin kulkenutkin silloisen työmatkan, vieraillessani Hesassa. terv Punahilkka.
Lue kommentti

Vanhoista valokuvista saa persoonallisia tyynyjä, kasseja tai essuja. Kuvien tulostaminen kankaalle on helppoa kotonakin.

Valitse ensin kiinnostava valokuva ja skannaa se tiedostoksi. Tämän palvelun voi myös ostaa vaikkapa valokuvausliikkeestä tai hyödyntää lähipiirin taitoja, jos puuha on vierasta.

Valokuva tulostetaan kuvansiirtokalvolle tai -kankaalle.

Jos tulostat kalvolle, kuva täytyy ensin kääntää tietokoneella, jollet halua sitä peilikuvana. Kun valokuva on tulostettu himmeäpintaiselle ohuelle muovikalvolle, kalvo silitetään kankaaseen kiinni.

Silitettäviä kuvansiirtopapereita ja -kalvoja sekä kuvantulostukseen sopivia kankaita (puuvilla, pellava, silkki) saa helpoimmin nettikaupoista. Yhden A4-arkin hinta on pari kolme euroa, isoissa pakkauksissa vähemmän.
Kankaalle kuvaa ei tarvitse kääntää.

Valmiit A4-kokoiset tulostuskangas­arkit on kyllästetty kemikaalilla, joka kiinnittää mustesuihkulla tulostetun kuvan pesunkestävästi kankaaseen.

Kankaan nurjalla puolella on tukena tarrapaperi tulostusta helpottamaan.

Kuvansiirtokalvoja on tummaa, värillistä tai vaaleaa kangasta varten.

Kuvansiirto kankaalle ja kalvolle onnistuu vain mustesuihkutulostimelle. Myös lasertulostimille sopivia siirtotuotteita on olemassa, ja niitä myy ainakin nettikauppa Kahdeksas taivas.

www.hobbypoint.fi
www.ullaka.fi
www.sinelli.fi
www.kahdeksastaivas.fi

Valokuvatyyny

Malli ja ohjeet: Mira Ekonen
Tarvikkeet:

 • tulostukseen sopivaa kangasta
 • valokuvia
 • puuvilla- tai pellavakangasta tyynyyn tai valmis tyyny
 • pitsejä
 • mustesuihkutulostin, jossa on värikasetti

Tee näin

 1. Ompele tyyny. Leikkaa kaksi samankokoista kappaletta tyynysi koon mukaan, esimerkiksi 45 x 45 cm. Ompele kappaleet toisiinsa oikeat puolet vastakkain. Ompele myös vetoketju.
 2. Tulosta kuvatiedosto tulostettavalle kankaalle, joka asetetaan printteriin kuin paperi. Tulostuskankaan taustana on paperia, joka helpottaa tulostamista. Värisävyä kannattaa säätää tulostimen asetuksista asteen tai kaksi vaaleammaksi.
 3. Anna kuvakankaiden kuivua noin vuorokausi.
 4. Poista kankaan takaa tukipaperi. Leikkaa kuva irti kankaalta, mutta jätä siihen sentin saumanvarat.
 5. Asettele kuvat tyynyliinalle nuppineuloilla. Käännä saumanvarat kuvan taakse ja ompele kuvat kankaaseen käsin tai koneella.
 6. Viimeistele tyynyliina pitsein, napein ja pitsikukkasin. Tulostettu kangas kestää käsinpesun.

Ohje kirjasta Valokuvan taikaa.

Merisuolalla täytetty tyyny lievittää kylmänä nivelkipuja ja lämpimänä kipeytyneitä lihaksia. Kannattaa kokeilla!

Kokkolalainen ompelija Sanna Heikkilä on löytänyt kasvispainotteisesta ruokavaliosta helpotuksen reumaansa. Lisäksi hänellä on hyvin käytännönläheinen ”lääke” eli parantavat suolapussit.

– Reumakipuni ovat nivelissä pahimmillaan matalapaineella ja sadeilmoilla. Se on kuin vihlovaa hammassärkyä nivelissä. Sitten nivelet turpoavat ja olo muuttuu kankeaksi. Ensiavuksi nivelkipuihin käytän ompelemiani suolapusseja. Niissä on merisuolaa tasaisesti eri lokeroissa.

Sanna asettelee neljä suolapussia polviin ja kyynärpäihin nukkumaan mennessäni. Kipu laantuu, ja hän nukahtaa.

Lievitä kipeitä lihaksia

Suolatyynyjä myydään valmiinakin ainakin terapiatyynyn nimellä, mutta oman suolatyynyn ompelu on erittäin helppoa.  

Lämmitä tyynyä lyhyesti 50–60 asteisessa uunissa (ei mikrossa). Laita kipeytyneelle alueelle 20 minuutiksi. Lämmin suolatyyny hoitaa kipeytyneitä lihaksia, välikorvan tulehdusta, munuaiskipuja sekä maksa-ja sappivaivoja.  

Lievitä kylmällä suolatyynyllä kipuja, jotka aiheutuvat kihdistä, niveltulehduksesta, lihaksen venähdyksestä tai nyrjähdyksestä. Jäähdytä tyyny pakasteessa noin puolentunnin ajan.

Lue tästä Sannan tarina: "Näin reuma rauhottui"

Suolatyyny

Koko 36 x 22 cm

Tarvikkeet

40 x 48 cm tiivistä pellava- tai puuvillakangasta
ompelulankaa
35 cm vetoketju
1 kg karkeaa merisuolaa

 1. Neulaa ja ompele vetoketju reunoistaan oikea puoli kankaan oikeata puolta vasten kankaan lyhyempiin päihin. Jätä vetoketju avoimeksi, jotta saat pussin käännettyä.
 2. Taita kangas kahtia oikeat puolet vastakkain ja ompele sivut. Käännä oikeinpäin ja silitä.
 3. Ompele pussiin 3–4 lyhyemmän sivun suuntaista tikkausta tasaisin välein. Aloita tikkaukset 1,5 cm päästä vetoketjusta. Tikkaukset pitävät suolan tasaisesti jakautuneena.
 4. Täytä pussin tikkausten väliset lokerot suolalla. Jos vetoketjun päihin jää aukot, ompele ne muutamalla pistolla kiinni, ettei suola valu ulos.

Suolatyynyn käyttö

Viilennä suolatyynyä pakastimessa pari tuntia. Suolapussi helpottaa muun muassa nivelkipuja ja toimii kylmäpakkauksena.  

Ohjeet ja mallityöt Saija Flinkkilä.

Helppotekoinen essu ommellaan vahakankaasta. Se suojaa niin puutarhuria kuin kesäkokkia.

Puutarhaessu

Koko: yksi koko, aikuinen

Tarvikkeet:

 • 80 cm vaha­kangasta
 • 2 m laakanauhaa (leveys 2 cm)
 • ompelulankaa

Tee näin:

 1. Piirrä kaava mittojen mukaan luonnolliseen kokoon paperille (kuva alla).
 2. Aseta kaava kankaalle ja lisää kaikille reunoille 1,5 cm:n päärmevarat, leikkaa kappale.
 3. Silitä kaarevia reunoja, päärmeen reunaa venyttäen miedolla lämmöllä. Voit myös venyttää ulkoreunaa käsin venyttämällä. Neulaa nuppineuloilla.
 4. Ompele kaarevat sivut paininjalan etäisyydeltä reunaa. Vahakankaan reunaa ei tarvitse huolitella.
 5. Leikkaa nauhasta 65 cm:n pala (niskanauha) ja leikkaa loppunauha kahteen osaan (vyötärön nauhat).
 6. Taita yläreunasta 1,5 cm:n päärme nurjalle, paina taite kynnellä tai silitä miedolla lämmöllä. Pujota niskanauhan päät reunan alle yläkulmiin, kiinnitä nuppineuloilla ja ompele yläreuna.
 7. Taita niskanauha ylöspäin ja tikkaa yläreunasta nauhojen kohdilta kiinni kankaaseen.
 8. Taita sivusta päärme nurjalle ja pujota nauhan pää yläkulman kohdalle varan alle. Kiinnitä nuppineuloilla ja ompele.
 9. Taita nauha essusta ulospäin ja tikkaa nauhan reuna kankaaseen. Ompele toinen sivu samoin.
 10. Taita alareunasta päärme nurjalle, neulaa ja ompele.
 11. Taita nauhojen päihin pienet kapeat päärmeet ja ompele reunasta.

Suurenna pienois­kaava mittojen mukaan luonnolliseen kokoon. Luvut alla olevassa piirroksessa ovat senttimetrejä.

 

 

Ompele raikkaan väriset päälliset vaikka puutarhatuolin tyynyihin tai parvekkeelle. Katso ohjeet istuintyynynpäälliseen ja koristetyynynpäälliseen. 

Tyynynpäällisiin tarvitset:

 • istuintyynyyn vihreää homesuojattua kangasta 56 x 107 cm:n pala 
 • koristetyynyyn roosaa kangasta 74 x 50 cm ja päätyihin 5 x 136 cm vihreää kangasta
 • kankaiden väristä ompelulankaa
 • ommeltavaa tarranauhaa istuintyynyyn n. 46 cm ja koristetyynyyn 40 cm
 • ompelukone
 • sakset
 • mitta
 • nuppineuloja

Näin ompelet istuintyynyn 

Koko: Tässä tyynyn koko 50 x 44 cm, paksuus n. 3 cm. Sovita omaan tyynyysi sopivaksi.

 1. Leikkaa 56 x 107 cm:n pala vihreästä kankaasta.
 2. Taita kumpaankin lyhyeen päähän 2 x 2 cm:n päärmeet ja ompele päärmeen reunasta suoralla ompeleella. Kiepauta kangaskaitale tyynyn päälle (nurja puoli päällä) ja laita reunat takana päällekkäin, kiinnitä aukko nuppineuloilla. Täyttöaukko tulee noin 15 cm:n päähän toisesta reunasta, neulaa molemmat sivut yhteen. Ota tyyny pois kankaan sisältä ja ompele sivusaumat suoralla ompeleella 1 cm:n saumanvaralla. Huolittele saumanvarat yhteen siksakilla.
 3. Ompele kaikkiin kulmiin poikittaiset tyynyn paksuuden mittaiset poikittaiset ompeleet, tässä n. 3 cm (kuva alla).
 4. Käännä tyynynpäällinen oikeinpäin. Ompele tarranauhat keskelle pujotusaukkoa suoralla ompeleella reunoistaan. Voit tikata suoralla ompeleella loppuaukon reunat yhteen, tarraukon päistä (kuva alla). 

Näin ompelet koristetyynyn

Koko: Tässä 48 x 33 cm ja tyynyn koko 45 x 30 cm.
Vinkki! Sovita päällinen omaan tyynyysi sopivaksi. Varaa kangasta tyynyn ympärys + 8 cm x tyynyn leveys + 2 cm. 

 1. Leikkaa roosasta kankaasta 50 x 74 cm:n pala.
 2. Taita kumpaankin lyhyeen päähän 2 x 2 cm:n päärmeet ja ompele päärmeen reunasta suoralla ompeleella. Kiepauta kangaskaitale tyynyn päälle (nurja puoli päällä) ja laita reunat takana päällekkäin, kiinnitä aukko nuppineuloilla. Täyttöaukko tulee noin 5 cm:n päähän toisesta reunasta, neulaa molemmat sivut yhteen parilla nuppineulalla odottamaan vihreitä päätypaloja. Pujota tyyny pois kankaan sisältä.
 3. Leikkaa vihreästä kankaasta 2 kpl: 5 cm x 68 cm. Taita kaitaleet erikseen kaksinkerroin (34 x 5 cm) ja ompele lyhyt sivu ja toinen pitkä sivu yhteen. Ompele toinen kpl samoin, käännä oikeinpäin ja silitä.
 4. Ota tyynyn toisesta päädystä nuppineulat pois ja pujota valmis vihreä kaitale päätyyn (sisälle) risareunat tasan, neulaa pääty uudelleen, kaitale kiinnittyy samalla. Valmistele toinen pääty samoin.
 5. Ompele päädyt suoralla ompeleella 1 cm:n saumanvaralla yhteen ja huolittele saumanvarat yhteen. Käännä tyynynpäällinen aukosta oikeinpäin.  Päädyissä on nyt vihreät litteät kaitaleet somisteena.
 6. Ompele täyttöaukkoon tarranauha.
 7. Kirjo valmis tyynyn päälliosa kukkasin (ohjeet ET-lehdessä nro 7/2017). 

Tiedustelut:
Ohjeet Anne Sneck arkisin klo 9–15, 0500 812135
Eurokangas, 044-759 2251 tai www.eurokangas.fi