Kirsti Tuviala on viihtynyt talossa yli 20 vuotta. Hän on joka paikan höylä, mutta suosikki on kehruukone. Töitä paiskitaan kahdessa vuorossa klo 6–14 ja 14–22. Tuotannossa on 80 ihmistä.– Aikanani on tullut paljon uusia koneita ja langat ovat tulleet värikkäämmiksi, Kirsti kertoo.
Villa muhii värjäyslieriöissä. Joskus värisävy voi mennä pilalle, mutta silloin villasta voi tehdä mustaa.
Yksi ihminen tekee Jussi-langan 7 Veljeksen ja Nallen kehruuylijäämästä. Niinpä se on aina yksilöllistä!
Ritva Korhonen tarkistelee langan kulkua keräkoneella. Kahdeksan tunnin vuorossa yksi keräkone tuottaa noin 1000 kiloa lankaa. Näitä keräkoneita on käytössä kolme.
– Yhden langan värikarttaa varten teen 20–30 värikokeilua, toteaa värimestari Pekka Pajunen.
Langan säikeet monistetaan eli laitetaan rinnakkain ennen kierteen antamista langalle. Oranssi lanka on Nallea.
Anu Virtanen pakkaa Jussi-lankaa. Kaupat odottavat edullista Jussia vesi kielellä, mutta sitä tehdään vähän, vain 10 prosenttia 7 veljeksen määrästä eli noin 100 000 lankakerää vuodessa.
Jussissa on kauniit murretut sävyt.

Käsityöfriikki lankatehtaalla on kuin päästäisi alkoholistin viinikellariin. Mutta ennen kuin 7 veljestä on puikoilla, ehtii Novitan tehtaalla tapahtua paljon. Kävimme seuraamassa!

Lankatehdas on käsityöihmiselle kuin paratiisi tai värikäs karkkikauppa. Näen joka paikassa värikästä materiaalia ja tekemisen meininkiä, ja haistan miedon villan tuoksun. Haluan hypistellä kaikkea. On kiehtovaa kuulla, että villa tulee maapallon toiselta puolelta.

Argentiinan Patagoniassa määkivien satojen tuhansien lampaiden villat laivataan kahdesti vuodessa puoli kierrosta maapallon ympäri Englantiin. Siellä villa pestään, käsitellään vanumattomaksi ja British Wool Marketing Board huutokauppaa ne. 

Kun 20 000 kilon villakontti saapuu kerran kuussa Villatielle Novitalle, se on matkannut viisi viikkoa Etelä-Amerikasta Englantiin ja sieltä viikon Suomeen.

Seitsemän veljeksen syntymä

Ensimmäisenä 180 kiloa hahtuvavillaa nakataan väriliemeen muhimaan 2–5 tunniksi. Sen jälkeen 10 kilon villapumpsit lingotaan ja kuivataan mikrossa. Isot erät värjätään aina padoissa, mutta pienet määrät voidaan värjätä vyyhtinäkin.

Värjätty villa siirtyy avauskoneeseen, jossa se kammataan ja venytetään 20-kertaiseksi. Tuhannen kilon ”leipominen” kestää koko päivän. Sen jälkeen esikehruukone sekoittaa ja venyttää esilankaa kehruukonetta varten. 

Kehruukoneessa muodostuu lankasäikeitä, kun kone venyttää ja kiertää lankaa vyyhdiksi isolle puolalle. Kone tekee 200 rukin työt. Novitalla on neljä kehruukonetta, joten niitä korvaamaan tarvittaisiin 800 rukkia ja mummoa!

Monistuskoneessa neljä villasäiettä yhdistetään, jolloin lanka on melkein valmista. Mitä enemmän kierrettä, sen parempi sukkalanka. Vähemmän kierretyn kulutuskestävyys heikkenee aavistuksen.

Seuraa ihana vaihe: lanka menee minuutiksi höyrytyskoneeseen 98 asteesen ”rentoutumaan” ja kuohkeutumaan. Lanka saa siinä uuden ilmeen ja kulkee viimeiselle etapille kerimis- ja pakkauskoneelle.

Harrastaja on kuningatar

Käsitöitä ei enää tehdä tarpeeseen, vaan se on rakas harrastus. Paljon neulova Pihtiputaan mummo ei kuitenkaan osta 30 euron angorakerää, vaan langan täytyy olla järkevissä hinnoissa ja helposti lähimarketista saatavilla.

– Novitan langoista 80 % tehdään Korialla. 7 veljestä on ylivoimainen suosikki, Nalle kakkonen. Kahdesti vuodessa lankavärejä poistetaan ja lisätään pari väriä per tuote. Emme valmista trendilankoja, vaan ostamme ne Euroopasta ja kerimme täällä, kertoo tehtaan johtaja Risto Lindén.

Liukuvärjättyjä lankoja on ollut pitkään, mutta Novita halusi kehitellä monivärilangan, jolla suomalainen voisi neuloa säntillistä tasaraitasukkaa.

– Vuonna 2004 lanseerattu 7 Veljeksen tasaraitaversio kehitettiin arkisesti neulomalla valkoinen sukka ja värittämällä siihen tussilla neljän kerroksen raita.

Kun sukka purettiin, saatiin väriraportin pituus, jotta neuloessa muodostuu väriä vaihtamatta suomalaista selkeää tasaraitaa. Kuluttajat ihastuivat tuotteeseen valtavasti, Lindén toteaa.

Seuraava vaihe oli väriraita, josta tuli rytmiltään epätasaisempaa raitaa. Sen jälkeen kehitettiin kirjoraitalanka, jolla syntyy kirjoneulemaista pintaa. Monivärilangat villiinnyttivät neulojat. Ne värjätään painaen yhteistyöyrityksessä Englannissa. Novitalla on siellä oma kone.

Kaikki eivät välitä monivärilangoista, sillä jos kokee neulomisen maalaamisena haluaa tietenkin itse sommitella värit.

Kiukku lantuu neuloessa

Käsityöihmiset ovat aina tienneet sen, mikä nyt on tutkimuksin todettu. Käsityöt edistävät oppimista ja auttavat pitämään muistin ja mielen vireänä. Käsitöitä tehdessä aivoissa tapahtuu paljon, sanoo Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston aivotutkija Minna Huotilainen.

Positiivisesta vaikutuksesta on näyttöä niin lasten kuin vanhusten aivoille. Huotilaisen mukaan mahdollisimman pitkään jatkuva harrastus on omiaan pitämään muistia yllä. Onneksi ikäihmistet kansoittavatkin puikkopiirit ympäri Suomea. Niissä yhdistyy sekä tekeminen että sosiaalisuus.

Huotilainen toteaa käsitöistä olevan hyötyä jopa laitospotilaiden hoidossa.

– Tutut materiaalit muistuttavat menneestä ja herättävät hyvän tunteen.

Moni kertoo kiukun laantuvan neuloessa. Kädessä olevat puikot auttavat myös keskittymään.

"Jotkut taiteilijat käyttävät neulomista rentoutumiskeinona ennen esitystä."

– Jos työ on stressaavaa, tuntuu yksinkertainen käsityö usein ihanalta. Toisaalta monotonisen työn tekijä saattaa kaivata haasteita vaikkapa pitsineuleen teossa.

Jussista saan langan armaan

Ehdoton suosikkini vierailun jälkeen on Jussi-lanka, jota tehdään 7 veljeksen ja Nallen kehruujätteestä. Se on kierrätyslanka, joka aina hiukan erilaista. Tässä on käsityön ydin: sattumanvaraisuus, yksilöllisyys ja luovuus.

– Jussin teko aloitettiin arkisista syistä 1992. Aikaisemmin ylijäämä oli myyty jalostajalle. Kun se lopetti, ja kaatopaikkamaksut nousuvat, aloitimme itse kierrätyksen, kertoo Lindén.

Jussia tehdään vanhalla ranskalaisella karstauskoneella tehtaan äärimmäisessä nurkassa. Koneen luona olevat värikkäät kehruuylijäämät näyttävät houkuttelevalta, kuin pehmeä poutapilvi. Oli ihan pakko heittäytyä makuulle Jussin raaka-aineisiin.

Kahden polven novitalaiset

Lanka on päätynyt Kirsti ”Killi” Tuvialan, 40, ja hänen äitinsä Marita Alastalon, 64, puikoille. Molemmat ovat innokkaita neulojia. Marita jäi eläkkeelle Novitalta 32 vuoden kehräyksen jälkeen, ja Kirsti on viihtynyt talossa yli 20 vuotta.

Neulomisharrastus taitaa olla sukuvika tai ammattitauti.

– Joka ilta otan sukankutimen käteen ja katson Salkkarit. Neulon sukkia ja lapasia kuudelle lapsenlapselle. Kudon jopa selälläni, koska selkä on kipeä istuessa, Marita nauraa.

Kirsti tekee pipoja, kaulureita, huiveja, peittoja.

– Kun odotan jotain neljästä lapsestani harkoista, ei odottelu harmita yhtään, sillä virkkaan isoäidin neliöistä peittioa.

Kun Marita jatkaa sukan kutomista, on hauska ajatus, että eteläamerikkalaisen, norjalaisen ja australialaisen lampaan karvaa on täällä korialaisrouvan käsityössä! Neulojan käsissä on koko maailma.

Vierailija

Näin langasta syntyy kerä Korian-tehtaalla – katso värikkäät kuvat!

Nuorena tyttönä, vuonna 1969, lähdin maalta kohti Helsinkiä. Kohteena oli työpaikka Lauttasaaressa, Helsingin Villakehräämöllä. Siellä työskentelin reilun vuoden. Olin kerimiskoneella, niitä oli kaksi vierekkäin. Toisella koneella työskenteli neiti Strömberg. Valitettavasti tältä ajalta ei kertynyt työeläkettä, kun olin niin nuori. Joskus tuo aika tulee mieleen ja olen kerran jälkeenpäin kulkenutkin silloisen työmatkan, vieraillessani Hesassa. terv Punahilkka.
Lue kommentti

Kämmekkäät lämmittävät, kun lapaset ovat jo liikaa, mutta paljain käsinkään ei tarkene.

Suunnittelija: Susanna Mertsalmi
Yksi koko: Kämmekkään ympärys kämmenen kohdalla on noin 19 cm
Langanmenekki: 100 g Novita Wool petroolia (191)
Sukkapuikot: nro 3 tai käsialan mukaan.

Mallineuleet:

Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *1 o, 2 n, 1 o*, toista *–*. Neulo nurjalla oikeat s:t oikein ja nurjat nurin.
Pitsineule: neulo ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein.
Tiheys: 25 s sileää neuletta = 10 cm
Huomioitavaa: Kämmekkäät neulotaan suljettuna neuleena sormista ranteeseen päin.

Vasemman käden kämmekäs:

Luo 47 s ja jaa silmukat neljälle puikolle seuraavasti: I puikolle 13 s, II puikolle 10 s, III puikolle 12 s ja IV puikolle 12 s. Aloita pitsineule ja joustinneule ruutupiirroksen 1. krs:lta seuraavasti: neulo I ja II puikon s:illa pitsikuvio (23 s + 2 s) ruutupiirroksen mukaan, neulo *1 o, 2 n, 1 o * ja toista *–* krs loppuun (III ja IV puikko). Työssä on nyt 49 s. Toista pitsineuleessa ruutupiirroksen krsia 1–12.

Kun joustinneuleen korkeus on 2,5 cm, neulo jatkossa joustinneuleen s:illa (= 24 s) sileää neuletta ja jatka muilla s:illa pitsineuletta.

Kun olet neulonut sileää neuletta 2,5 cm, ota seuraavalla kerroksella
III puikon alusta 8 s odottamaan esim. langalle peukaloaukkoa varten ja luo odottamaan jätettyjen s:iden tilalle uudet 8 s.

Jatka edelleen sileää neuletta ja pitsineuletta kuten aiemmin. Kun olet peukaloaukon jälkeen neulonut noin 5 cm, neulo sileän neuleen s:illa joustinneuletta kuten alussa ja jatka muilla s:illa pitsineuletta.

Kun olet neulonut joustinneuletta noin 7 cm ja olet viimeksi neulonut ruutupiirroksen 12. krs:n, päätä s:t joustavasti. 

Oikean käden kämmekäs:

Neulo vasemman käden peilikuvana. Eli neulo I ja II puikon s:illa sileää neuletta (= 24 s) ja III ja IV puikon s:illa pitsineuletta (= 25 s). Tee peukaloaukko II puikon loppuun.

Peukalo: Ota peukaloaukkoon odottamaan jätetyt s:t puikolle ja poimi lisäksi peukaloaukosta 12 s = 20 s.

Jaa s:t 3 puikolle ja neulo sileää neuletta suljettuna neuleena 2 cm. Neulo vielä joustinneuletta suljettuna neuleena 2 cm ja päätä s:t joustinneuletta neuloen.

Ohjetiedustelut

Novita 040 178 2266 ma ja ke 10–14

Lankatiedustelut

Novita (05) 744 3335
ma–pe 9–16,
www.novita.fi

 

Tuohityöt ovat perinteisiä suomalaisia käsitöitä, jotka vaativat taitoa ja sorminäppäryyttä. Mutta yksinkertaiset ja pelkistetyt ovat usein kaikkein kauneimpia, kuten tämä helppo tuohikranssi.

Graafinen suunnittelija Tiina Rinne on sekä tehnyt että kuvannut tuohikranssin. Käsillä tekeminen, luonnossa liikkuminen ja valokuvaaminen ovat hänelle rakkaita harrastuksia. Tiina on julkaissu monta kädentaitoaiheista kirjaa.

– Neljä vuodenaikaamme antavat loputtomasti mahdollisuuksia käsillä tekemistä rakastaville. Vuoden kiertokulkua kannattaa seurata, sillä jokaisella materiaalilla on oma paras aikansa. Risut ja pajut taipuvat parhaiten keväällä, tuohi kiskotaan keskikesällä. Monet materiaalit löytyvät lähimetsästä tai ojan pientareelta, Tiina Rinne toteaa.

Tuohi irtoaa parhaiten kesä-heinäkuussa, jolloin se on pehmeää, taipuisaa ja kauniin kellertävää. Tuohi kerätään kaadetuista tai kaadettavaksi tarkoitetuista puista, ja maanomistajalta on saatava lupa keräämiseen. Tuohta ei koskaan saa ottaa elävästä puusta, sillä se on elintärkeää koivun hyvinvoinnille. 

Kiedo notkeista, pitkistä riippakoivun oksista kranssin sisus. Päällystä se sävykkäällä valkealla tuohella. Risut urpuineen pilkahtelevat kauniisti tuohikierteiden välistä.

Näin teet tuohi-risukranssin

Tarvikkeet:

 • taipuisia koivunoksia
 • tuohinauhaa
 • rautalankaa (puolalankaa)
 • pellavalankaa
 • parsinneula
 • oksasakset
 • sivuleikkurit
 • sakset
 • pellavanarua
 1. Taivuta muutamasta pitkästä koivunoksasta rengas ja sido se rautalangalla ympyräksi. Lisää uusi nippu oksia renkaan päälle ja sido rautalangalla. Jatka, kunnes kranssi on haluamasi paksuinen.
 2. Kieputa tuohinauhaa risuisen pohjan ympärille tiiviisti, kuitenkin niin, että pohjan risut pilkottavat tuohien välistä ympyrän ulkoreunoilla. 
 3. Jatka tuohinauhaa ompelemalla kaksi päätä pellavalangalla. Jätä jatkoskohdat nurjalle puolelle.
 4. Tee pellavanarusta ripustuslenkki ja kiinnitä  se tuohinauhaan kranssin nurjalle puolelle.

Tiina Rinne: Pellavasydän ja käpykranssi, Gummerus.

Kirjassa on kymmeniä ihania ideoita luonnonmateriaalien käyttämiseen koristeissa, eri vuodenaikojen mukaan. Tuohesta voi tehdä oviverhon, boolikauhan, ruukunsuojuksen ja servettirenkaan. Pajusta saa vadin, aidan tai kranssin. Risuista ja varvuista voi kasata vaikka metson pihalle tai ihania luutia. Myös järvikaislasta on monia inspiroivia ohjeita.

Kirjan selkeät ohjeet antavat tekeville käsille iloa ja intoa omien koristeiden tekoon. Kirjan ohjeet on julkaistu aikaisemmin erillisissä teoksissa Risupupu ja sammalsydän sekä Kaislatähti ja laventelikranssi.

Viherkasvien ruukuista tulee kauniita, kun ne maalataan betonimaalilla ja kullan sävyllä.

Ruukkujen maalaamiseen tarvitset

 • kukkaruukkuja
 • Betoni Efektimaalia ja kuultovärejä (samassa Sinellin pakkauksessa)
 • Plus Color akryylimaaleja: kultaa ja valkoista
 • sivellin

Näin maalaat ruukkuja

1. Pese vanhat ruukut ja anna kuivua. Maalit tarttuvat parhaiten saviruukkuihin. Lasitettuihin ruukkuja kannattaa maalata ensin ohuelti ja antaa kuivua, seuraava maalikerros tarttuu jo paremmin.

Tarvikkeet.
Tarvikkeet.

2. Jos haluat raitoja tai maalata vain osan ruukusta, niin suojaa ruukkua maalarinteipillä, maalaa ja anna kuivua. Poista maalarinteippi. Kultamaali ja valkoinen maali maalattiin tässä kahteen kertaan, jolloin maali peittää hyvin tummankin pohjan.

Suojaa ruukku teipillä, jos haluat maalata esimerkiksi raitoja.
Suojaa ruukku teipillä, jos haluat maalata esimerkiksi raitoja.

3. Betonimaali maalataan tavalliseen tapaan ja annetaan kuivua. Maalaus tehtiin kaksi kertaa pensselillä. Lopuksi valmiin pinnan voi elävöittää betonisemmaksi töpöttämällä pakkauksessa olevaa vaaleaa ja tummaa väriä kuivuneen betonin pintaan. 

Uudistuneessa ET-lehdessä 6/2017 kiva amppeliohje. Digilehteen voit tutustua täällä.

 

Åbolandin lapaset neulotaan hillityllä harmaalla ja valkoisella. Tee itselle tai lahjaksi!

Åboland-lapaset

Malli: Perinteinen

Työohje: Taito Pirkanmaa

Koko: Naisen lapanen

Tarvikkeet:

 • Taito Pirkanmaa Oy:n paksua Pirkka-lanka tex 285 x 2 (100 % WO, vyyhti 100 g, 170 m)
 • valkoinen (101) 100 g
 • vaaleanharmaa (212) 50 g
 • harmaa (320) 50 g
 • sukkapuikot no 3

Neuletiheys: 10 x 10 cm = 26 s ja 27 krs. Kokeile tiheyttä ja vaihda puikot tarvittaessa käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda isommat puikot.

Neulominen: Luo valkoisella 48 s ja neulo 2n 2o joustinneuletta 30 krs. Katso raidoitus piirroksesta (alla). Lisää resorin viimeisellä kerroksella tasavälein 13 s (yht. 61 s). Aloita kirjoneule piirroksen mukaan, samoin peukalokiila. Kun kiila on valmis, ota peukalon silmukat apulangalle ja jatka kirjoneuletta lapasen suora osuus loppuun. Aloita kärkikavennukset, kavenna aina 1 silmukan päässä reunasta; 1. ja 3. puikon alussa 2 s ylivetäen ja 2. ja 4. puikon lopussa 2 s yhteen neuloen. Kun puikoilla on jäljellä yht. 7 s, vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

Peukalo: Poimi apulangalta ja peukaloaukon reunasta silmukat puikoille (23 s) ja neulo peukalo piirroksen mukaan. Tee kavennukset samoin kuin kämmenosassa.

Viimeistely: Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti.

Hoito: Pese neule käsin viileässä 30°, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.                                          

Materiaali ja ohjetiedustelut:
Taito Pirkanmaa Oy, Vuolteentori 2, 33100 Tampere, 03 225 1420, taitopirkanmaa@taitopirkanmaa.fi, www.taitopirkanmaa.fi

Mallin kopiointi ja kaupallinen valmistus on kielletty.