Tossukisan kolmaspalkinto meni ruusutossujen tekijälle, helsinkiläiselle Hannele Takalalle.

Novita Isoveli ja 7 Veljestä: Ruusutossut

Suunnittelija Hannele Takala

Koko 38-40

Langanmenekki Novita Isoveli (010) luonnonvalkoinen vajaa 150 g, 7 Veljestä (553) fuksia vajaa 100 g ja (010) luonnonvalkoinen vajaa 50 g sekä hieman vihreää kirjailua varten

Puikot Novita nro 4 tai käsialan mukaan ja virkkuukoukku nro 3½

Mallineule Ainaoikeinneule tasona: neulo s:t oikealla ja nurjalla oikein.

Mallivirkkaus Virkkaa kiinteitä silmukoita ohjeen mukaan.

Tiheys 18 s ainaoikeaa kaksinkertaisella langalla = 10 cm

 • Luo kantapäätä varten kaksinkertaisella langalla (valkoinen Isoveli + fuksianvärinen 7 Veljestä) 18 s. Neulo ainaoikeaa 21 krs.
 • Aloita sitten kantapään kaventaminen ja jatka ainaoikeinneuletta. Neulo työn oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 6 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 6 o, neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen ja käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 6 o ja tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän silmukkaluku pysyy samana eli 8 s. Kun sivusilmukat loppuvat, työssä on 8 s. Katkaise lanka.
 • Poimi kaksinkertaisen langan avulla kantalapun oikeasta reunasta 12 s. Poimi silmukat nurjien kerrosten välistä. Neulo kantalapun keskimmäiset 8 s. Poimi vielä kantalapun vasemmasta reunasta 12 s. Työssä on nyt 32 s. Neulo näillä silmukoilla ainaoikeaa 34 krs.
 • Päätä nyt kappaleen molemmissa reunoissa 3 s seuraavasti: päätä 3 s, neulo krs loppuun ja käännä työ. Päätä 3 s ja neulo krs loppuun = 26 s. Neulo näillä s:illa ainaoikeaa 28 krs ja aloita sitten kärkikavennukset.

1. kavennuskrs: neulo 7 o, kavenna 1 s (= neulo 2 s oikein yhteen), 8 o, kavenna 1 s ja 7 o = 24 s. Neulo 1 krs oikein.

2. kavennuskrs: neulo 6 o, kavenna 1 s, 8 o, kavenna 1 s ja 6 o = 22 s. Neulo 1 krs oikein.

3. kavennuskrs: neulo 5 o, kavenna 1 s, 8 o, kavenna 1 s ja 5 o = 20 s. Jatka nyt kavennuksia joka krs.

4. kavennuskrs: neulo 5 o, kavenna 1 s, 6 o, kavenna 1 s ja 5 o = 18 s.  

5. kavennuskrs: neulo 4 o, kavenna 1 s, 6 o, kavenna 1 s ja 4 o = 16 s. 

6. kavennuskrs: neulo 4 o, kavenna 1 s, 4 o, kavenna 1 s ja 4 o = 14 s. 

7. kavennuskrs: neulo 3 o, kavenna 1 s, 4 o, kavenna 1 s ja 3 o = 12 s. 

8. kavennuskrs: neulo 3 o, kavenna 1 s, 2 o, kavenna 1 s ja 3 o = 10 s. 

9. kavennuskrs: neulo 2 o, kavenna 1 s, 2 o, kavenna 1 s ja 2 o = 8 s.

10. kavennuskrs: neulo 2 o, kavenna 1 s, kavenna 1 s ja 2 o = 6 s. 

11. kavennuskrs: neulo 1 o, kavenna 1 s, kavenna 1 s ja 1 o = 4 s. Päätä loput s:t.

Päällinen

 • Virkkaa valkoisella 7 Veljestä -langalla aloitusketjuksi 6 ketjusilmukkaa (kjs). Virkkaa toiseen kjs:aan koukusta laskien 1 ks ja vielä 1 ks jokaiseen s:aan = 5 ks. Jatka virkkaamalla kiinteitä silmukoita tasona eli käännä työ aina kerroksen lopussa ja virkkaa krs:n alkuun 1 kjs.
 • Virkkaa kiinteitä silmukoita ja aloita samalla lisäykset kappaleen molemmissa reunoissa. Lisäyskerros: virkkaa ensimmäiseen s:aan 2 ks ja vielä 1 ks jokaiseen s:aan. Virkkaa lisäyskerros yhteensä 10 kertaa. Työssä on nyt 15 ks.
 • Virkkaa neljän krs:n ajan 1 ks jokaiseen s:aan eli ilman lisäyksiä.
 • Virkkaa vielä 6 krs:ta ja kavenna jokaisen krs:n alussa 1 s virkkaamalla 2 ks yhteen = 9 ks. Älä katkaise lankaa.
 • Aloita päällisen kiinnittäminen virkkaamalla pohjaan. Kiinnitä päällinen ensin nuppineuloilla kiinni pohjaan siten, että päällinen kiinnittyy myös päätettyjen s:iden kohdalle. Virkkaa kappaleet yhteen kiinteillä silmukoilla. Jatka virkkaamalla ks:ita päällisen yläreunaan ja vielä tossun pohjan yläreunaan.
 • Virkkaa toinen tossu samalla tavalla.

Viimeistely

 • Kirjo solmupistoin tossujen päällisiin syklaaminvärisellä langalla kolme ruusua ja vihreällä pienet lehdet silmupistoin, kuvan mukaan.

Ohjetiedustelut Novita (040)1782266 ma ja ke 10-14

Lankatiedustelut www.novitaknits.com, Novita (05)744 3335 ma-pe 9-16

 

 

 

Hannele kertoo

Vierastossuja 30  vuoden kokemuksella neuloo Hannele Takala, 67. Kyläilijä saa tossut halutessaan muistoksi mukaansa.
– Nyt eläkkeellä neulon kaikki vapaa-aikani. Katson aamutelkkaria ja neulon. Parasta mitä tiedän, on uusi kirjaston äänikirja ja lankakerä. Siitä vain kutomaan ja nauttimaan.
Hannele on kutonut sukkia kuusivuotiaasta lähtien, sillä mummu kasvatti hänet ja opetti taidon pikkutytölle. Hannele tekee tossuja myös tyttärelleen ja lapsenlapsilleen.  
– Minulla on aina varalla muutamat tossut vieraita varten. Joskus laitan tossunpohjaan liukuestemateriaalia.

Raati:
Yksinkertainen ja perinteinen malli, joka istuu napakasti jalassa. Ruusukoristelu on kiva.

Nyt eletään vihdan ja vastan tekemisen sesonkia. Käsityötaitaja Elina Koskelainen kertoo, miten työ kuuluu tehdä.

Vihtasesonki alkaa juhannuksesta ja kestää heinäkuun alkuun. Ennen juhannusta lehdet ovat liian pehmeitä ja heinäkuun alkupuolen jälkeen ne alkavat irtoilla turhan helposti. 

Tee ensin vihdalle side

 1. Tee kaksi sidettä koivun oksista.
 2. Karsi lehdet ja kuori oksa puukolla.
 3. Seuraavaksi kierrä oksa kierteelle. Laita oksan paksumpi tyvipää jalan alle. Ala kiertää oksaa ohuemmasta päästä kohti tyvipäätä. Jätä päähän vajaa 10 sentin kiertämätön pätkä. Se helpottaa siteen pujottamista.
 4. Teroita tyvipää puukolla.

Näin teet vihdan

 1. Katkaise koivun oksat tyvestä. Karsi lehdet pois kädensijan kohdalta noin kahden kämmenen leveydeltä. Aseta muutama oksa kämmenellesi viuhkamaiseen muotoon siten, että lehtien nurja puoli osoittaa kohti taivasta.
 2. Lado lisää oksia toistensa päälle lehtien nurja puoli ylöspäin.
 3. Kun noin puolet vihdasta on ladottu, käännä se ympäri.
 4. Lisää loput oksat lehtien nurja puoli ylöspäin.
 5. Kun vihta tuntuu sopivan kokoiselta, purista sitä napakasti ja pujota siteen terävä pää keskeltä nippua kädensijan lävitse. Työnnä side niin pitkälle kädensijan lävitse, että siteen terävää päätä jää näkyviin suunnilleen kämmenen leveyden verran. Taita pää kiinni kädensijaan.
 6. Kierrä siteen toinen pää muutaman kerran kädensijan ympärille. Pujota jäljelle jäänyt pää siteen yli ja ali niin monta kertaa, että sidos on napakka ja tiukka.
 7. Tee toinen sidos samalla tavalla noin kämmenen leveyden verran ensimmäisen sidoksen alapuolelle.
 8. Kun sidos on napakka ja tiukka, tasoita oksien loppupäät puukolla.
 9. Tee yli jääneestä siteestä ripustuslenkki ja pujota siteen toinen pää kädensijan sisään.

Laita vihta hautumaan veteen ennen saunomista.

Ohje kirjasta Perinnetaidot – käsikirja kaikille. Elina Koskelainen ja Heikki Saure. SKS.

Tunikamainen mekko on huoleton rannalla uimapuvun päällä ja kätevä kaupungilla kesähousujen ja t-paidan kanssa.

Koko:
38–42. Vaatteen rinnanympärys on 110 cm (mukana on väljyys), koko pituus olalta helmaan noin 80 cm ja helman ympärys on noin 142 cm.

Tarvikkeet:
Puuvilla- tai viskoosikangasta noin 90 cm (kankaan leveys vähintään 145 cm), ompelulankaa ja halutessasi vinonauhaa 2,5 m.
Huom! Marimekon Ananas-kangasta tarvitaan 150 cm, jos vaate leikataan poikittain kankaasta, kuten mallityössä on tehty.

 1. Suurenna pienoiskaavat luonnolliseen kokoon ohjeen mukaan, tee kaavaan tarvittavat muutokset.
 2. Sommittele kappaleet kankaalle ja leikkaa ne kaksinkertaiselta kankaalta (oikeat puolet vastakakkain), etu- ja takakappaleen keskikohta taitteille. Lisää kaikille sivuille 1 cm:n saumanvarat ja helmaan 2 cm:n saumanvara. Leikkaa kappaleet.
 3. Leikkaa muotokaitaleet, jos et käytä vinonauhaa.
 4. Aseta etu- ja takakappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele olat yhteen 1 cm:n saumanvaralla. Huolittele siksakilla.
 5. Ompele sivusaumat 1 cm:n saumanvaralla ja huolittele saumanvarat yhteen.
 6. Ompele muotokaitaleet ensin renkaiksi ja sitten kädenteille ja pääntielle 1 cm:n saumanvaralla oikeat puolet vastakkain. Huolittele kaitaleiden ulkoreunat siksakilla. Taita ja silitä muotokaitale oikeaan asentoon ja tikkaa suoralla ompeleella paininjalan etäisyydellä reunasta.
 7. Ompele helmaan päärme. Marimekon kankaassa helmaan taitettiin 2 x 1 cm:n päärme joka ommeltiin reunasta. Viskoosikankaan helma huoliteltiin siksakilla, ja nurjalle silitettiin 2 cm:n taite, joka ommeltiin koneella.

Näin käytät pienoiskaavaa

Suurenna pienoiskaava luonnolliseen kokoon muotoilupaperille, jossa on 5 cm x 5 cm ruudutus, tai piirrä tällainen ruudutus tavalliselle kaavapaperille.

Piirrä sitten kaava pienoiskaavasta suurempaan ruudutukseen niin, että pienoiskaavan 1 ruutu vastaa 5 cm x 5 cm ruutua. Tarkista, että pääntien ja kädentien kaaret tulevat tasaisiksi. Kaavassa näkyy puolikas etu- ja takakappaletta, taite on keskellä edessä/takana.

Piirrä etu- ja takakappaleet erikseen. Takakappaleen pääntie on korkeampi, muuten kaavat ovat tässä väljässä mallissa samanlaiset eli eteen ei ommella muotolaskoksia.

Mekon pituus olalta helmaan on noin 80 cm. Voit jatkaa tai lyhentää kaavaa sen mukaan, miten pitkän mekosta haluat. Jos haluat siitä pienemmän, poista ylimääräistä väljyyttä pari senttiä keskeltä edestä/keskeltä takaa. Jos poistat kaavan taitteelta esimerkiksi 2 cm, niin vaatteen ympärys pienenee kokonaisuudessaan 8 cm.

Yksi ruutu on 5 x 5 cm

Huolittele muotokaitaleilla

Jos huolittelet pääntien- ja kädenteiden reunat leikkaamalla kankaasta muotokaitaleet, piirrä niitä varten omat kaavat (katkoviivat kädentiellä ja pääntiellä).

Kaitaleen kaava on siis noin 1,5 cm leveä, ja kun lisäät kaitaleiden reunoille 1 cm:n saumanvarat, leveys on noin 3,5 cm. Voit myös käyttää kankaan väristä valmista vinonauhaa.

Tiedustelut:
Malli ja ohje: Anne Sneck, 0500 812135, arkisin 9–15
Ompelu: Heli Peltola
Tarvikkeet:
Eurokangas Petikko (09) 270 69131
Marimekko (09) 758 7244
Stockmann (09) 1211

Suunnitteletko uusia koristetyynyjä? Vai tarvitsetko kauniin käyttötyynyn? Esittelemme 29 upeaa teosta, joista saa ideoita omien tyynyjen valmistamiseen.

Näet tyynyt, kun klikkaat yllä olevan kuvan nuolia. 

Sporan neulekarnevaali -tapahtuma valtaa raitiolinjan 7B yhden vaunun lauantaina 10.6.

Käsitöiden tekeminen on hauskaa kotonakin, mutta vielä kivempaa se on porukassa. Helsingissä juhlistetaan kansainvälistä Knit in Public Dayta eli "Neuloi julkisesti -päivää" tulevana lauantaina.Sporan neulekarnevaali -tapahtumassa luodaan yhteistä taidetta raitiovaunuun. Kuka vain voi hypätä ratikkaan ja osallistua käsityön tekemiseen.

Tapahtuma järjestetään linjan 7B raitiovaunussa, joka lähtee Pasilan aseman pysäkiltä aamulla klo 9.52. Tapahtuma päättyy samalle pysäkille iltapäivällä klo 16.46.

Neulekarnevaaleilla luodaan teos yhteistyössä matkustajien ja HKL:n kanssa, ja se ilahduttaa raitiovaunumatkustajia kokonaisen viikon ajan. Pehmeästi koristellulla ratikalla voi matkustaa 17.6. saakka.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä muotoilijoiden kollektiivi Concreatives ja HKL, ja se järjestetään kansainvälisen Knit in Public Dayn kunniaksi.

Concreatives on sosiaalista muotoilua tekevä muotoilijoiden kollektiivi ja yhteisöllisen kaupunkikulttuurin tekijä. Concreatives tekee tekstiiligraffiteja ja osallistavaa, urbaania taidetta. Concreatives tunnetaan muun muassa tekstiiligraffititeoksista Kalasataman ja Vuosaaren metroasemilla.