Hyvää pyhäinpäivää ja Halloweenia! Loppusyksyn juhlapäivien kunniaksi julkaisemme ET-lehden lukijoiden mysteeritarinoita. Karmivan nautinnollisia lukukokemuksia kaikille.

Perheleirin painajainen

"Kustavissa, Laupusten kartanossa, järjestettiin perheleiri vuoden 1985 kesäkuussa. Meidänkin porukka vietti viikon upeassa ympäristössä kauniin luonnon keskellä.

Päivisin uitiin ja retkeiltiin, illalla saunottiin ja pelattiin pihapelejä sekä nautittiin puutarhassa maukkaita makkaroita ja muurinpohjalettuja. Kotiinlähtöä edeltävänä päivänä ihmettelin, kun yksi nuori nainen tyttärineen olikin joukosta poissa. Illalla kun mentiin saunaan, kuului pukuhuoneen ovi käyvän pariin otteeseen. Mutta kun mentiin katsomaan, ei siellä näkynyt ketään.

Seuraavana aamuna, kun kokoonnuimme pihalle odottamaan kyytiä kotiin, saimme kuulla kummia. Kartanon talonmies kyseli meiltä, joko olimme nähneet Laupusten kuuluisan kummituksen, joka on koko kylässä tunnettu. Kerran oli kartanossa ollut emäntä, joka oli kuollut epäselvissä olosuhteissa, epäillään että surmattu puolisonsa toimesta. Sen jälkeen naisparan rauhaton haamu on vaeltanut entisessä kodissaan.

Perheleirimme järjestäjä soitteli kesken lähtöpuuhien työnantajalleen ja kertoi kuulumisia: kummajaisten kanssa on seurusteltu. Tuo leiriläinen, joka oli edellisenä päivänä puuttunut ruokapöydästä, oli keskellä yötä lähtenyt lapsineen ajamaan koti-Turkuun säikähdettyään outoja tapahtumia. Yöllä hänen huoneensa suljettu oli ovi avautunut itsekseen, ja huoneesta oli kuulunut askelia, vaikkei ketään näkynyt.

Myös kartanon tarkoin yöksi lukittu raskas ulko-ovi oli ollut aamulla auki. Ja takkahuoneessa olivat aikuiset illalla kuulleet askelia portaista, joilla ei kävellyt kukaan näkyväinen.
Nämä kaikki ilmiöt eivät käsittääkseni voineet olla sattumaa: kyläläisten kertomukset, useiden leiriläisten omat havainnot, ja vanha rikostapaus.

Sen jälkeen veljeni oli vielä useita päiviä kotiinpaluun jälkeenkin vähän säikky, ja vilkuili arkana ulos ikkunasta ilta-aikaan. Onneksi se sitten unohtui. Mutta tuolle perheleirille emme enää myöhempinä kesinä menneet."

"Yöllä hänen huoneensa suljettu oli ovi avautunut itsekseen."

 

Hevosenkellot toivat kuolinviestiä

”Muistan kuinka lapsuudessani puhuttiin paljon etiäisistä ja kerrottiin enneunista ja yliluonnollisita kokemuksista. Äitini ja isotätini Matleena keskustelivat usein aamutöitä tehdessään näkemistään unista ja pohtivat niiden merkitystä. Itsekin näin enneunia melko nuorena ja ensimmäisen "etiäisen" koin kuusivuotiaana.

Lapsuuskotini sijaitsi lähes 300 metriä korkealla vaaralla Koillismaalla. Pihapiirissä oli kolme taloa, kaksi navettaa, talleja, aittoja, latoja, varastoja, saunoja , riihiä, tuulimyllyjä ja lukuisa määrä muita vanhoja rakennuksia, joista vanhimmat oli tehty jo 1750-luvulla. Olipa pihapiirissä oma paja ja ruumisaittakin.

Oli marraskuun hämärä iltapäivä vuonna 1960. Lumi oli jo maassa ja sateli hiljalleen pumpulilunta. Veljeni toi koulusta tullessaan meidän ja naapurin postin. Kuten tavallista, lähdin innokkaasti viemeään postia naapuriin pihan toiselle puolelle. Ylittäessäni pihamaata kuulin Lippamonvaaran hevosenkellojen kilkatuksen. Meiltä oli Lippamonvaaraan matkaa 5 kilometriä ja ajattelin, että joku on tulossa hevosella asioille tai kylään. Tuolloin ei talvisin aurattu tietä Lippamonvaaraa, vaan välimatka kuljettiin hevosella tai hiihtäen.

Palatessani naapurista kuulin yhä hevosenkellojen kilkatuksen, mutta ketään ei vain näkynyt. Juoksin sisälle ja ihmettelin asiaa vanhemmilleni. Vanhempani ja naapurimme tulivat myös pihalle. Kuuntelimme ja kuuntelimme kellojen ääniä, mutta ketään ei tullut. Tuntui kuin hevonen olisi vetänyt ylämäkeen raskastakin raskaampaa kuormaa. Isäni kävi katsomassa jonkun matkan päässä, että olisiko mitään sattunut. Mutta isäni palasi takaisin ja kertoi ettei näkynyt ketään – ei edes hevosen jälkiä. Hevosenkellojen ääni heikkeni ja loppui pikkuhiljaa kokonaan.

Vanhemmat ja ennen kaikkea me lapset olimme kovasti ymmällämme asiasta.

Seuraavana päivänä eräs naapuri tuli käymään ja kertoi, että Lippamonvaaran vanha emäntä Lyyti oli tuupertunut ja kuollut edellisenä iltapäivänä ollessaan rankametsässä hevosen kanssa. Asiasta kuultuamme isotätini totesi:" No, sitten ne eiliset hevosenkellon äänet olivat vain etiäisiä."

"Hevosenkellojen ääni heikkeni
ja loppui pikkuhiljaa kokonaan."

Yöllinen kauhutuijotus

"Muutimme toiselta paikkakunnalta ja ostimme 1950-luvun rintamamiestalon, jossa asunut edellinen pariskunta oli menettänyt vauvan. Vauva oli kuollut selittämättömästä syystä yläkerran huoneessa, jonne päätimme kuitenkin laittaa meidänkin makuuhuoneemme.

Ensimmäisinä öinä kuulin aivan kuin askeleiden ääniä, jotka loppuivat aina samaan kohtaan, yläkerran makuuhuoneen ovelle. Mies ei niitä kuullut, vaan hän väitti minun nähneen unta.

Olimme asuneet viikon verran talossa, kun heräsin keskellä yötä siihen, että tuntui aivan kuin joku tuijottaisi minua. Käännyin ympäri, ja sänkyni vieressä seisoi vanha nainen kumartuneena puoleeni. Hän katsoi minua ihan kuin tutkailevasti. Säikähdin ja suljin silmäni ja ajattelin, ettei tämä voi olla totta. Kun avasin silmäni, nainen oli kadonnut.

Tuon yön jälkeen askeleen ääniä ei enää kuulunut, aivan kuin tämä vanha nainen olisi halunnut varmistaa, että talo jää hyviin käsiin."

"Kun avasin silmäni, nainen oli kadonnut."

Mysteeripallo ja pilkut ihossa

"Se oli vuosi 1968 ja pyöräilin rippikouluun Ketunperäntietä Saloisiin.

Reiluhko kolmannes matkaa oli takana synkähkön metsän reunustamalla tiellä. Oli pilvinen alkuilta. Lintujen livertelyä ja oksien rasahtelua kuului etäämpää. Ja yhtäkkiä huomasin taivaalla kohdallani edessä häikäisevän keltaisen "pallon" viilettävän tien poikki eteenpäin – minusta katsoen suoraa linjaa oikealta vasemmalle.

Pallo halkoi pilvisen taivaan kahtia niin että kirkkaan sininen taivas jäi jälkeen kuin vanana, pilvien kuroutuessa vähitellen yhtenäisiksi - kuin mitään poikkeavaa ei olisi ollutkaan.
Ensireaktiona säikähdin, totta kai koska olin yksin keskellä ei mitään.

Mutta luotin siihen, että kun olin tällaisella matkalla, minulla olisi suojelus mukanani.

Kotiin palatessani olin yltä päältä punaisia pisteitä täynnä. Ihmettelin niitä vanhemmillenikin, mutta aamulla ne kuitenkin olivat jo tipotiessään.

Enkä ole tähän päivään mennessä yhtään viisaampi "pallon" suhteen."

"Luotin siihen, että minulla olisi suojelus mukanani."

Koiran pää irtosi kolmesti

"Kun olin 10-vuotias, näin merkillisen unen. Olimme perheeni kanssa yöpymässä niin kutsutussa pariladossa. Nukkuessamme koiramme oli laittanut päänsä vanhanaikaisen hevosvetoisen haravakoneen piikkien väliin.

Isän yrittäessä irrottaa koiraa pinteestä sen pää irtosi.

Kertoessani myöhemmin unesta veljelleni ja sisarelleni, hekin kertoivat nähneensä vastaavan unen.
Veljeni, joka oli neljä vuotta vanhempi, näki unessa koiran pään irronneen talutushihnan jäädessä ovenväliin. Sisaren unessa koiran pää jäi aidan rakoon ja irtosi isän auttaessa sitä.

Unien näkemiset tapahtuivat ennen isämme kuolemaa. Vaikka siitä on kulunut jo 50 vuotta, muistan omani aivan selkeästi.

Olen monesti pohtinut, oliko se enneuni meille kaikille kolmelle sisarukselle. Koira oli meille kaikille rakas. Tarkoittiko pään irtoaminen perheenpään poistumista?"

"Näimme unet ennen isämme kuolemaa."

 

Karu löytö keittiön muurauksesta

"1960-luvun mysteeritarinan keskiönä on perhe, jotka asuivat omakotitalossa vähän syrjässä, metsän reunassa. Talo ei ole kaukana lapsuudenkodistani.

Kerran kun perheen pojat olivat poissa kotoa, isä oli sillä aikaa muurannut keittiön uunin valmiiksi.

Äidistä ei kuulunut ja pojat alkoivat ihmetellä, mihin asti äiti oli oikein lähtenyt. Isä sanoi, että äiti lähti reissuun. Äitiä ei kuitenkaan vain kuulunut kotiin.

Sitten ihmiset alkoivat puhua, että nyt se mies on tappanut vaimonsa. Mies tunnettiin vähän hurjana miehenä. Kukaan ei pitkään aikaan, moneen vuoteen selvittänyt tapausta kunnolla. Lapset ja isä asuivat kotonaan silloin.

En tiedä, mistä mysteeri alkoi paljastua. Mutta niin kuitenkin kävi, että alettiin epäillä, että keittiön muurauksen sisällä olisi ruumis. Vielä kauheammaksi tapaus ilmeni, kun saatiin selville, että mies oli muurannut naisen elävänä sidottuna sinne sisään lasten ollessa poissa."

"Mies oli muurannut naisen elävänä."

Paras tapa hoitaa ikääntyviä hiuksia on vaalia monipuolista ruokavaliota. Anna tukkasi hohtaa.

1. Miksi hiukset harmaantuvat?

Kun ihminen vanhenee, hiukset eivät enää saa tiettyjä hivenaineita aiempaan tapaan. Solutuotanto laiskistuu, ja ravinteiden imeytyminen hidastuu. Yksipuolinen ruokavalio nopeuttaa harmaantumista.

Hius saa tarvitsemansa ravinnon talin välityksellä. Ikääntyvä päänahka kuivuu talirauhasten toiminnan heiketessä, mikä vaikuttaa hiusten väriin ja kuntoon.

Erään teorian mukaan hiustuppeen kehittyy vety-yhdisteitä, jotka hajottavat vanhenevan hiuksen väripigmenttiä.

2. Miksi joidenkin ihmisten tukka harmaantuu muita aiemmin?

Ilmiö on perinnöllinen. Jos vanhempasi tai sisaruksesi ovat harmaantuneet myöhäisessä vaiheessa, saat todennäköisesti itsekin odotella hiusvärisi muuttumista.

Karkea, tumma tukka harmaantuu nopeiten ja varhaisimmin. Sen sijaan vaalean ja hennon hiuslaadun väripigmentti ei välttämättä häviä vanhetessakaan kokonaan, vaan kuontalosta tulee harmaan sijasta valkoinen. Harmaiden sävy on tyypillisesti tummimmillaan niskassa, kun taas hiusten etuprofiili ja ohimot jäävät vaaleammiksi.

3. Voiko yhdessä yössä harmaantua?

Voi. Kovan stressin tai äärimmäisen järkytyksen seurauksena hiuksen väri voi paeta suortuvien pintakerroksesta ydinkerrokseen. Reaktion aiheuttavan tapahtuman on kuitenkin oltava poikkeuksellisen pysäyttävä.

Esimerkiksi äkillisesti lapsensa tai puolisonsa menettäneiden tiedetään harmaantuneen kertaheitolla.

4. Voiko hiusten harmaantumista hidastaa?

Ruokavalio vaikuttaa harmaantumiseen merkittävästi. Mangaani, B5-vitamiini, foolihappo, kupari, kalsium, D-vitamiini ja magnesium ovat hiuksille tärkeimpiä ravinneaineita.

Jos tahdot säilyttää oman luonnollisen värisi, huolehdi riittävän monipuolisesta ruokavaliosta. Esimerkiksi puolukka sisältää paljon mangaania.

5. Edistääkö tupakointi harmaantumista?

Tupakointi voi vaikuttaa hiusten harmaantumiseen välillisesti.

Hiuksen tarvitsemat ravinteet kulkeutuvat hiustuppeen punasolujen mukana. Päänahan kolmen millimetrintuhannesosan paksuiset mikroverisuonet ovat terveinäkin niin ohuita, että punasolut joutuvat litistymään päästäkseen kulkemaan niissä. Sauhuttelu supistaa ohuita verisuonia entisestään. Punasolut pakkautuvat, jolloin ravinteet, jotka saavat aikaan luonnollisen hiusvärin, eivät pääse kulkeutumaan perille hiustuppeen.

6. Mikä on helpoin keino kasvattaa harmaat esiin?

Paras tapa siirtyä värjätystä tukasta omaan harmaaseen on raidoittaa hiuksia.

Tummaan tukkaan kannattaa lisätä omaa väriä vaaleampaa raitaa, jota sävytetään hieman kylmemmäksi kuin omaa, harmaata tyvikasvua.

Vaaleiden hiusten siirtymävaihe on pehmeämpi. Hopean- ja toffeensävyiset raidat ovat hyviä valintoja. Harmaat hiukset saa esiin yleensä muutamassa kuukaudessa.

7. Miten piristää luonnollisia harmaita?

Sävytä! Helpointa se on hopeashampoolla ja -hoitoaineella, jotka kirkastavat hiuksen väriä. Sävyttäminen puree myös kesäauringon kellastuttamaan tukkaan – hiusten väri taittuu kauniimmaksi.

Talvella hiuksiin saa eläväistä sävyä hellävaraisilla taittoväreillä. Jos hiuksiin kaipaa hetkellistä piristystä, kannattaa kokeilla nopeasti haalenevia vaahtovärejä.

8. Mikä on paras tapa peittää harmaat?

Jos harmaat hiukset eivät tunnu omilta, kestoväri on paras tapa piilottaa ne.

Toisin kuin kevytväri, kestoväri peittää myös tyvikasvun.

Ikääntyvän ihmisen hiukset imevät itseensä enemmän väriä kuin nuoren hiukset, joten on järkevää käyttää tarpeeksi peittäviä tuotteita. Jos väriä ei ole tarpeeksi, harmaa kuultaa helposti läpi värjätystäkin tukasta.

9. Voiko harmaantuneiden hiusten väri palautua entiselleen?

Kannattaa kokeilla hoitoa, jossa päänahkaa käsitellään sähkömagneettisesti. Hoito aktivoi mikroverisuonia, joita pitkin ravinteet kulkeutuvat hiustuppiin.

Paras tulos luvataan, jos asiakas noudattaa ennen hoitoa ja sen jälkeen monipuolista, ravinteikasta ruokavaliota.

Bemer-hoito ei palauta jo harmaantuneiden hiusten väriä, vaan se vaikuttaa uuteen, kasvavaan hiukseen. Kymmenen hoitokertaa maksaa nelisensataa euroa.

10. Miksi kasvattaa harmaat esiin?

Harmaa hius on laadultaan ryhdikkäämpi kuin värjätty hius: tukka ei välttämättä tarvitse paljoa käsittelyä asettuakseen edukseen.

Kauniisti ikääntyneet ja hyvin hoidetut hiukset ovat kuin upea hopeakruunu.

Vastoin yleistä käsitystä harmaat eivät kerro kantajansa fyysisestä kunnosta tai vireystilasta.

Asiantuntijoina hiustutkija Annikki Hagros-Koski ja kampaaja Kati Penttilä.

Tanssijalla on oltava munaa, sanoo lempääläinen Jorma Nuotio. 

"Tanssi tyttö, tanssi. Vaikka et vielä aivan kävele, niin tanssi. Lausuin Lassi Nummen runon heinäkuussa flamencofestivaaleilla.

Olen harrastanut espanjalaista flamencoa parikymmentä vuotta. Innostuimme vaimoni kanssa tanssimaan jo ensimmäisillä Andalusian-matkoillamme.

Olen nähnyt jo monen suomalaisen pikkutytön aloittavan harrastuksen ja kasvavan aikuiseksi espanjalaisittain tanssien.

Flamencotanssijalla on oltava munaa. Näin totesi opettajani Anna Haaranen aikoinaan. Hän järjesti kurssin pelkästään miehille. Se oli menoa.

Alkuvuodet tanssimme vaimoni kanssa eri tunneilla, mutta nykyään menemme samalla kyydillä eläkeläisten tanssitunneille, jotka järjestetään päiväsaikaan. 68-vuotias vaimoni on ryhmän juniori.

Me harrastajat olemme kuin railakas versio Buena Vista Social Club -elokuvan eläkeläisistä.

Flamenco-tanssija ei juuri kosiskele yleisöä hymyssä suin. Allegriaa eli iloa kuitenkin löytyy. Esimerkiksi Sevillanas-tanssissa mennään eikä meinata. Se on neliosainen vaikea tanssi, jonka kaikki kunnon flamencotanssijat osaavat.

Marbellassa olimme katsomassa Sevillanas-esitystä, kun eräs perheenäiti yllättäen vetäisi minut mukaan tanssiin. Valtava riemu repesi sekä tanssijoissa että yleisössä, kun tämä suomalaisturisti osasikin tanssia mukana.

Keskittyminen täydellä sielulla on flamencon avain. Salilla näkee, kuinka harrastajien ryhti suoristuu.

Loskan keskeltä päät painuksissa tanssisaliin astelleet tanssijat poistuvat tunnin kuluttua pihalle kuninkaina ja kuningattarina.

Myös oma iskiakseni pysyy kurissa flamencoharrastuksen avulla."

Flamenco

Mikä?

Espanjalainen perinnetanssi flamenco on lähtöisin eteläisestä Andalusiasta. Mustalaisten kaduilla tanssimasta tanssista on vuosisatojen saatossa tullut espanjalaisten kansanperinnettä. Flamencossa laulu, tanssi ja soitto kietoutuvat yhteen. 1970-luvulla alkoivat lajin festivaalit.

Kenelle?

laji vaatii rytmitajua ja sitoutumista, jotta monimutkaiset askel- ja käsikuviot jäävät muistiin. Flamenco treenaa kehoa ja aivoja, sillä koreografiat vaativat mielen ja vartalon tarkkaa yhteistyötä. Tunteikas laulun ja tanssin yhdistelmä kertoo usein tarinaa vihasta tai rakkaudesta, ilosta tai surusta.

Miten aloitan?

Kursseja järjestetään kautta maan. Esimerkiksi Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella on oma flamencoyhdistys.

Jorma Nuotio suosittelee Carlos Sauran flamencoaiheisia elokuvia, kuten Veren häät ja Carmen, sekä Anna Niinimäen kirjaa Flamenco, Like.

ET-lehti arvioi uutuuskäsityökirjoja ja esittelee kustantanjan luvalla niiden kivoimmat ohjeet. Sydänpiparimuoteista tehty pannunalunen on hauska antaa vaikka lahjaksi. 

Susanna Uusitalon Pannunalunen-kirjassa (Moreeni 2016) on aivan mahtavia, uudenlaisia ideoita pannunalusen tekemiseen. Se neuvoo, miten pannunalusta kootaan vaikkapa tuikkukynttilöiden folioista ja lasten puisista palikoista. Hieno alunen syntyy myös huovuttamalla, ompelemalla, punomalla metallilangasta tai vaikkapa yhdistämällä pajua ja trikookudetta. Kirja on muuten myös mainio joululahjaidea!

Piparimuoteista tehty pannunalusta on mainio. Se on kevyt, nätti ja helppo tehdä vaikka hiukan huonoksi menneistä muoteista.

Piparimuotit yhdessä

Sydämenmallisista piparimuoteista ja puuhelmistä syntyy metallilangan avulla kukkaa muistuttava alunen.

Tarvitset:

5 sydämenmallista piparimuottia
puuhelmiä kahta eri kokoa
ohutta metallilankaa ja lankaleikkurit
kärkipihdit
mitta ja tussi
naskali
vasara
pätkä lautaa

Nämä tarvitset pannunalusen tekoon.
Nämä tarvitset pannunalusen tekoon.

 

Näin se käy:

1. Tee naskalin avulla reiät sydänmuottien kärkeen molemmille puolelle sekä noin puoliväliin muotteja. Käytä pöydän suojana lautaa, johon naskali voi upota huoletta. Voit halutessasi mitata reikien paikat ja merkitä ne ensin tussilla. Napauta vasaralla ja naskalilla reiät muotteihin. Tee kaksi reikää muotin kärkeen ja kaksi puolivälin paikkeille.

2. Pujota metallilanka muotin kärjen reikien läpi ja pieni helmi jokaisen muotin väliin. Kiristä lanka kierroksen päätteeksi tiukaksi ja kiedo langanpäät toistensa ympäri pari kertaa kärkipihtien avulla. Katkaise ylimääräiset langanpäät lankaleikkureilla.

3. Tee uusi lankakierros muottien ylempiin reikiin. Pujota muotin sisäpuolelle isompi puuhelmi. Kun pujotat metallilangan kahdesti helmen läpi, lukkiutuu se paikalleen keskelle muottia. Kokoa alunen metallilangalla.

4. Muista myös pienet puuhelmet muottien välissä. Kiristä metallilanka kierroksen päätteeksi ja päättele kiertämällä lankoja toistensa ympäri kärkipihdeillä. Katkaise lopuksi lankojen ylimääräinen pituus.

HUOM!

Muista, että metalliset piparimuotit kuumenevat hieman kattilan tai pannun alla.

Kokeile myös toisenlaisia piparimuotteja aluseen. Aseta eläinmuotit jonoon, akat ja ukot käsi käteen.

 

Kravatti, iltalaukku, puku. Tuohimestari Erkki Pekkarinen tekee tuohesta vaikka mitä. Hän on itsekin metsän kasvattama.

Pihapiiri kohoilee pieninä kunnaina. Erkki Pekkarinen kiipeää vikkelästi Peikon syliin ja katselee sieltä kuin orava puusta. Tämä on hänen suurin tuohityönsä. Tuohta, harjaterästä ja betonia.

Sitten avataan pieni aitaus ja kavutaan mestarin ateljeemökille. Maa on paksulti akanoiden peitossa ja ikkunoiden edessä riippuu neljä muhkeaa talipötköä. Käy aikamoinen sirkutus, ja oravia vilahtelee siellä täällä. Seinään nojaa ihmistä suurempi harmaa kontti.

Mökissä on esillä 440 Pekkarisen tuohityötä. Pienimmät ovat alle puolisenttiset miniminivirsut, ehkä mehiläiselle sopivat.

Ohhoh! Mitä kaikkea tuohesta voikaan tehdä.

"Tuolinpäälliset. Kravatin. Iltalaukun. Tuohipuvun – se vierittää veden yltä jos sattuu satamaan. Ufon. Virsut, joilla voisi soutaa."

Lippi. Tuohilippi muistuttaa Erkin ja hänen veljensä pitkistä kauppareissuista. Puolivälissä oli lippi ja lähde. Äidin laittaman voipalan päälle ryystettiin vettä ja lepuutettiin jalkoja.

– Lapsesta saakka olen tykännyt näprätä näitä. Tuohi näyttää, mitä se tahtoo, tuohimestari tuumaa.

Mestarin pihakaverit

Ryypätään kahvia. Tuohinen ydinperhe katselee vaiteliaana. Pekkarinen kertoo, että hän aloitti hahmojen luomisen varpaankärjestä ja etenemisen myötä sulloi sisään sanomalehteä ryhdiksi.

– Aloitus on oltava molemmissa jaloissa ihan samalla tavalla, muuten mennee rytmi sekaisin.

Joskus pihaan ajaa bussillinen väkeä.

– Jos joku haluaa antaa roposen, ostan sillä lintuloille ruokaa, Erkki kertoo.

Tuohimestarin tupa onkin pieni paratiisi. Isäntä seuraa koko ajan valppaasti tapahtumia ikkunan takana. Ruokapöydän ääreen kerääntyy tiaisia ja viherpeippoja. Tikkakin on huomannut, että talin nokkiminen ei päätä pakota. Ja oravia rientelee riemuhännin. Ihmekös, kun Pekkarinen on laitellut niille ilmojen halki pitkospuita metsästä suoraan elintarpeille.

– Vuodessa mennee satoja kiloja siemeniä ja pähkinöitä ja säkillinen vanua, kun metsissä ei ole enää naavaa pesäntekotarpeiksi.

Lue myös: 88-vuotias Rauni Uotila rakensi kivitalon – "Perikunta saa myydä kotini Putinille"

 

Lapissa jätkä on kunnianimi

Pohjois-Karjalassa, Nurmeksen ja Lieksan välillä, on Mätäsvaaran seisake. Siitä parikymmentä kilometriä itään, Jokivaaralla, oli Erkki-pojan lapsuudenkoti. Puunlatavasta näkyi naapuriin.

Kotona oli isä, äiti ja kymmenen pellavapäätä. Lehmät laidunsivat metsässä. Karhuja möräsi korvessa, niitä kunnioitettiin muttei pelätty. Korpi oli suuri hiljainen ystävä, koti sen sylissä.

– Nykyään siellä assuu vain yksi 80-vuotias mummo. Kaikki on ränsistynyt. Kerran mopoautolla ajaa tirauttelin katsomaan, voi hyvänen aika.

Erkki-poika lähti maailmalle vielä kasvavaisena poikana. Hän suuntasi savottatyömaille Peräpohjolaan.

Siihen aikaan jätkistä oli pulaa, työstä ei. Porukasta ehkä yhdellä oli moottori­saha, mutta yli 20-kiloista jötikkää oli raskas raahata. Kaarisahoilla työmaat kestivät kauan. Helteillä huhkittiin öisin ja nukuttiin päivin. Herättyä tehtiin tulet metsään ja otettiin kahvit. Naapuri­palstoiltakin tuli miehiä nuotiolle. Tarinoitiin.

– Kuukkeli istahti lätsän päälle ja nokki sammaa voipalasta! Kämpillä miehet löivät korttia, kilju kihisi. Erkki näpräili tuohikontteja ja lueskeli. Terävässäpäässä, pomojen puo­lella, oli kirjasto. Jokivaaran Erkki oli savotan kuopus, ja Lapin jätkämiehet piti­vät häntä kuin pikkuveljenään.

– Lapissa jätkä on kunnianimi, hän korostaa.

Pitkät retket yksin

– Välillä pojat ryyppäsivät kiljua ja nyrkit mäiski, mutta luikureita ja rosvoja ei ollut. Pomo maksoi rahat käteen, setelitukko tungettiin hirren rakoon tai pisti ulos housuntaskusta, kun omistaja itse makasi taju kankaalla. Mutta ikinä ei kukaan varastanut, vaikka kylki kyljessä maattiin.

Metsätyö oli raskasta. Silti ei silloin tunnettu stressiä eikä uupumusta.

– Nyt jo nuoret vässyy, ilmapiiri on täysin muuttunut, Erkki suree.

Työtä tehtiin omantunnon mukaan. Välillä ryypättiin, sitten taas huiskittiin viikkoja metsässä. Jos halusi, sai vaihtaa savottaa – sana hyvästä ruuanlaittajaemännästä kiiri – tai ottoo ommoo lommoo. Verratonta elämää!

Nuorukaista veri veti pitkille vaellusretkille. Kontti selässä hän kulki yksin summattomia erämaita, Sevettijärvellä, Ivalojoen latvavesillä. Kalasti ruokansa, keitteli nuotiokahvia, nukkui porontaljalla ja oli pakahduttavan onnellinen.

”Maantiedon kirjassa oli piirros tuohivirsuista.
Isä sanoi, että virsu aloitetaan kuudella tuohella.
Siitä se lähti, kokeilemalla olen kaiken oppinut.”

Hyvästi rakennustyömaat

Sitten välilevy alkoi pettää. 1960-luvun alussa lääkäri kehotti jättämään metsätyöt. Pekkarinen matkusti Turkuun ja pestautui telakalle töihin.

Ihmiset mulkoilivat tuppisuina tulo­kasta. Työaika mitattiin kellokortilla.

Kevään tullen hän otti lopputilin ja palasi Peräpohjolaan.

Välilevy ei tehnyt yhteistyötä. Oli palattava Turkuun, rakennustyömaille. Asbesti pöllysi keinolämmitetyissä halleissa – suojia ei käytetty – ja työ oli kuin orjan työtä. Oma emäntä kumminkin löytyi, ja yhdessä muutettiin kerrostaloon asumaan.

– Tyhjänpäiväistä elämää. Kymmenen vuoden kuluttua sain tarpeekseni. Maanittelin emännän mukaan vanhaan omakotitaloon Paimioon. Se oli kuin para­tiisi.

Asikkalan Vesivehmaalle Pekkarisen ydinperhe – isä, äiti ja poika – muuttivat vuonna 1984. On kumpuileva piha ja puutarha, ja mökin yläkerrassa tuohi­paja. Talvella aika kuluu rattoisasti tuohi­suikaleita punoen. Töllöttimestä Pekkarinen ei niinkään välitä.

Kesällä Pekkarinen nousee ylös jo puoli viideltä puuhaamaan puutarhassa. Mansikoita, perunaa, marjapensaita, sipulia, luumupuita.

– Kaikki on luomua, en kemikaali­muruakaan laita! Yrttejäkin hän kerää pariakymmentä lajia.

Pikku enkeli pelastui

Koko ajan rupatellessamme Pekkarinen on myötäelänyt lintulaudan tapah­tumia. Kun hän liikuskelee, lintuset ovat huolettomia, mutta kun vieras vain vaihtaa painoaan jalalta toiselle, siivekkäät karkottuvat.

Äkkiä Pekkarinen syöksyy lattialle. Vähäinen hyönteinen oli jäädä jalkoihin.

– Sain pelastettua pikku enkelin, hän sanoo ja vie sen hellävaroen ulos.

– Jos näen vaivasen mehiläisen, annan sille tipan hunajaa ja virvoittelen.

Seinällä riippuu tuohinen lehtipidike, jossa lukee Nuoruuteni muistoja. Erkki Pekkarinen käy siitä nivaskan papereita. Hän on pannut yhtä ja toista muistiin, estelee kuitenkin, kun pyydän saada lukea.

– Kansakoulua kävin vain kaksi ja puoli vuotta.

"Jos näen vaivasen mehiläisen,
annan sille tipan hunajaa ja virvoittelen."

Metsäkansan muistomerkki

Myöhemmin kotona luen Erkki Pekkarisen kirjoituksia. Niistä välittyy kaunis haikeus, kaipaus menetettyyn lapsuudenkotiin, kohiseviin korpiin, luonnon äärettömään rauhaan ja siihen vapauteen, jota pieni voi tuntea Suuren sylissä.

Tuohipeikko – tuo vähän naurettavalta suoraan sanoen tuntunut – näyttäytyy nyt uudessa valossa, samoin suurkontti, jättivirsut, tämä kaikki. Ehkä Erkki Pekkarinen on tullut luoneeksi metsäkansan muistomerkin: tuohen­keveän, terästä väkevämmän?

Julkaistu 22.10.2015. Päivitetty 8.8.2016

Erkki Pekkarinen x 3
  1. Syntynyt 1936 Lieksassa, asuu Asikkalan Vesivehmaalla.
  2. Metsätyömies, rakennus­työmies, tuohimestari.
  3. Naimisissa, aikuinen poika.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET-lehdessä 6/2013.