Etteivätkö 65-vuotiaat miehet viihtyisi hellan ääressä? Kyllä vaan.
He tekevät mielellään myös 12 ruoka­lajin illallisen – jos nainen sallii.

Muovipussista hapsottaa kolme punttia korianteria. Pöydällä pötköttävät mateen maksa ja pikkukatkat, vieressä marmeladi­aski, bulgurirasia ja kasa avokadoja.
– Kypsyyden tuntee sormella. Pikkuisen sitä kärsii puristella. Jos se on liian kova, kannattaa laittaa omena viereen, niin kyllä aamuksi pehmenee.

Miehet tässä vertailevat. Eivätkä mitä tahansa, vaan avokadon syöntikypsyyden toteamismenetelmiä, näin insinöörikielellä – eläkkeellä olevia insinöörejä kun enimmäkseen ovat. Tosin tänään he ovat Espoon työnväenopiston kokkikurssilaisia ja opetuskeittiössä lempipuuhassaan. Kotitalousopettaja Kati Lindfors kumoaa heti luulot:

– Näillä miehillä eivät pala perunat pohjaan. Ajatus tumpelosta eläkeläismiehestä on liian yleinen.

Missä kalat ovat? Kotitalousopettaja Kati Lindfors näyttää Matti Näreikölle.

Tältäkin kurssilta loppuivat paikat kesken. Mukaan mahtui aluksi kymmenen, yhdestoista soviteltiin ja jonotuslistalle jäi pitkä rivi halukkaita. Eteisen naulakko pursuaa perustummaa toppapomppaa; joka koukku täynnä.

– Jos tänne haluaa, on etusormi nostettava entterille varttia ennen ilmoittautumisaikaa, Jaakko Ullakonoja tietää. Hän on ruokakurssilla toista kertaa.

– Tavoitteeni on yllättää. Vaimo on vielä työelämässä, joten voisin kotona valmistaa hänelle jotakin erityistä. Lapsenlapset yllätin jo, tein kanapataa ja kaikille maistui.

Ongelmiakin on. Yleensä rouva nimittäin kynäilee kauppalapun, käy ruokaostoksilla ja sijoittaa ostokset mielensä mukaan kaappeihin ja lokeroihin.

– En voi tietää, mitä meillä missäkin on, Jaakko kuittaa.

 

Jaakko Ullakonoja lajittelee roskat.

Hyppysellinen hämmentää

Herrasmiesjoukko kokoontuu ruokapöydäksi ryhmiteltyjen pulpettien ääreen tutkimaan raaka-aineita, kuten pullukan riisinjyvän muotoista bulguria. Porukka paneutuu päivän resepteihin: kylmä avokadokeitto ja katkaravut, saariston alkupalaleivät, madekeitto, perunarieskat, tuoreyrttisalaatti, burgurisalaatti, täytettyä broilerinrintaa, sitruuna-rosmariinirisotto, Jamie Oliverin lihapata, lohi-perunalaatikko, Runebergintortut ja mantelibostonkakku. Valmistettavia ruokia 12, aikaa neljä tuntia. Ilmeet eivät värähdä.

– Onko made jo nyljetty? On.
– Tehdäänkö mantelimassa itse? Tehdään.
– Onko Jamie Oliver se television Jamie Oliver? On.
– Hyvä. Se on hauska poika.

Ruoka valmistetaan pareittain. Yhdet tekevät keiton, toiset risoton, kolmannet lihapadan. Essuun on itse kukin pujahtanut jo eteisessä, siitä ei tarvitse muistuttaa. Käsienpesusta sen sijaan kyllä.

Mieslauma rynnii raaka-ainekasalle kuin laitumelle laskettu lypsykarja. Jokainen tarttuu omatoimisesti hommiin, kauhojen ja kattiloiden kalistelua siivittävät keittiö­sopesta toiseen lennähtävät huudahdukset: Kyllä on nyt kala mallillaan! Pata se on helppo herkku! Pullaa en leivo, paitsi taas leivon!

Matti Mäkinen laittaa basilikaa keiton koristeeksi, porkkanaa mateen kaveriksi.

– Nuorissa ja vanhoissa kurssilaisissa on eroja. Nuoret tulevat rehvakkaina ja kyseenalaistavat kaiken. Tärkeintä on olla paras. Nämä miehet taas, he pitävät hauskaa, Kati luonnehtii.

Jaakko asettelee pyöreät kulhot tiskipöydälle suuruusjärjestykseen. Ensimmäiseen tulee sipulisilppu. Toiseen kuuluvat kuoritut katkaravut, kolmanteen avokadot ja kaiken perään mausteet käyttöjärjestyksessä. Ravut mies nostelee kulhoon kiehkuraksi niin, että suipot pyrstöt osoittavat aina samaan suuntaan.

– Järjestys on tärkeää. Ja tarkkuus. Reseptin pitää olla täsmällinen, ei mitään hyppysellisiä. Paljonko hyppysellinen edes on, onko mitattu? Ja jos sanotaan, että kuutioita, niin onko se 2 x 2 vai 4 x 4? Jaakko pohtii.

Tenho Tuusa on keittiökaveriaan Jaakkoa suurpiirteisempi, tosin esiliina on jämäkästi ryhdissä – paketista päälle. Entisellä ammattiopisto-opettajalla on menossa kolmen kohdan elämänmuutosohjelma ensimmäisen eläkevuoden kunniaksi.

– Ensiksi aion opetella arjen taitoja. Toiseksi aion liikkua enemmän ja kolmanneksi harrastaa jotakin luovaa, hän selittää ja pyöräyttää veitsellä avokadon halki niin, että hedelmän kivi kopsahtaa pöydälle. Into on kova ja motivaatio korkealla, Tenho vakuuttaa.

Ikävä iski kassajonossa

Nyljetty pötkylä muljahtaa kiehuvaan veteen ja hytkyy porinan voimasta. Hannu Pietilä tietää, että made laitetaan keittoon kokonaisena ja loppuvaiheessa. Muuten tulee mössöä.

– Ensi talvena olisi tarkoitus lähteä Lofooteille, hän lohkaisee ja kertoo olevansa pilkkimiehiä.

Kalamatkoillaan mies on vapaa. Hänen ateriaansa ei kelloteta, hänen essuaan ei pestä eikä hänen tavastaan jättää leipälautanen kattamatta huomautella.

– Kalaporukassa työnjako on selvä: se perkaa, joka ehtii, toiset kokkaavat ja kaikki siivoavat. Tiski on kauheinta, mitä voi ruokailun aikana näkyä, Hannu puuskahtaa.

Hannu jäi leskeksi 1990-luvun lopulla. Vaikka lapset olivat jo aikuisia, mies joutui kotitöissä uuteen tilanteeseen.

– Ruokaa olin laittanut jonkin verran, grillannut esimerkiksi, mutta kaupassa en ollut tottunut käymään. Se oli ihan mysteeri, että mistä mikäkin löytyy ja kuinka paljon tarvitaan.

Erityisen hyvin Hannu muistaa joulun vaimon kuoleman jälkeen.

– Isossa tavaratalossa pääsi itku, hän sanoo ja pyyhkäisee nytkin kämmensyrjällä silmäkulmaansa.

– Kaikki työntelivät hymyillen täysiä ostoskärryjä. Minulla oli korissa konvehtirasia.

Nykyään Hannu elää avoliitossa, jossa ruoka on yhteinen harrastus. Puolisot ovat pitäneet omat asuntonsa, mutta aterioivat toistensa luona.

– Nainen hurmataan kateenkorvalla tai rapeilla maksapihveillä, mies tietää.

Missä on kauhatasa-arvo?

Jaakko seisoo hellan ääressä puukauha tanassa, vaikka liedellä ei ole mitään, ja pohtii, miksi kotiin ei ole hankittu teräskulhoja ja teräviä veitsiä, sellaisia kuin täällä. Muovi tuntuu lelulta.

Lähes kaikki kurssilaiset ovat ruuanlaittajina harjaantuneita. Monelle muullekin kuin Hannulle muonittaminen on parisuhdetta piristävä harrastus. Jaakko ja vaimonsa kestitsevät usein ystäviä. Mutta:

– Mies ei ole vielä tasa-arvoinen keittiössä. Vaikka kokataan yhdessä, miehelle lankeaa usein pilkkojan tai kuorijan rooli, Jaakko huomauttaa.

– Miehet tekisivät enemmän, jos naiset antaisivat. Mies voi tuoda vaihtelua lautaselle, Jorma Leino jatkaa. Leivoilla tosin tehdään ruokahommia tavallista enemmän. Pariskunta viljelee pientä tomaattitarhaa.

Eero Nordqvist asettelee Runebergintortut uuniin.

Apua! Pullat eivät ole uunissa! Eero Nordqvist on juuri rullaamassa korvapuustikiekkoja bostonkakkuvuokaan, kun Kati huudahtaa.

– Ei niin tiukkaan! Vähän ilmaa niille!

Eero siirtyy sivuun tottunein elkein.
– Vaimo on karjalaisia, hän naurahtaa.

Yli 40 vuotta kestäneessä avioliitossa ruuanlaitto on ainoa asia, josta ei ole riidelty.

– Puolisoni on ilmiömäinen kokki, joten minun ei ole kannattanut edes yrittää.
On Eero silti jotakin kokannut.

– Viimeksi duunasin lihamureketta. Ihan hyvää tuli. Pöydän siivoaminen on kuitenkin tärkein tehtäväni, rouva saa levätä ruuanlaiton jälkeen. Se on reilu työnjako.

Eero on ilahtunut kotitöiden sukupuoliroolien murtumisesta. Hän muistaa, kuinka vielä 70-luvulla jako naisten ja miesten töihin oli ehdoton etenkin maaseudulla. Se, joka teki metsätyöt, ei leiponut. Ei ainakaan anoppilassa Lieksassa.

– Nyt miesten läsnäolo keittiössä on hyväksytympää. Ei tarvitse häpeillä sitä, että ruoka kiinnostaa.

Tosin on tasa-arvokeskustelussa huvittavatkin piirteensä.

– Minä se edelleen auton huollan, renkaat vaihdatan ja tankin täytän!

Keittolautaset kalahtelevat pöytään. Hannu on siirtynyt kattamaan, menu alkaa olla valmis. Jaakon ja Tenhon uunista tosin on irronnut ritilä, eivätkä rieskat ole vielä paistumassa.

Esko rakastui reseptiin

Charmikas mies riisuu essunsa. Rinnassa repsottaa maalarinteippi, jossa lukee ”Esko”.
Esko Valjakka näyttää onnelliselta ja syykin on selvä; leskimies rakastui tuliseen gulassikeittoon netin keskustelupalstalla ja löysi reseptin takaa viehättävän naisen.

– Keskustelu käynnistyi desimitta-ruokalusikka -pohjalta. Vaihtelimme ohjeita, kunnes uskalsin kutsua hänet luokseni syömään. Nainen saapui kanafile kainalossa ja käsilaukussaan keltainen esiliina.

Nyt esiliinalla on paikka Eskon keittiössä, vaikka kihlapari asuu virallisesti eri osoitteissa.

– Keskitymme nauttimaan elämästä, jossa itse tehdyllä ruualla on iso merkitys. Enää ei ole työkiireitä eikä lapsiperhearkea, vaan kokkaamiselle voi ottaa aikaa. Suurin haaste on ollut puolison laktoosi-intoleranssi, joka vaatii muokkaamaan lempiohjeita.
Parin bravuureita ovat tuhdit keitot, pataruuat ja kesäisin hellaton kokkaaminen muurikalla.
– Oletteko huomanneet, että mies on aina tyytyväinen valmistamaansa ruokaan, kun naisen tekemää täytyy hyvitellä? Että onnistuihan tämä, ihan hyvää on, Jaakko kommentoi ja siemaisee eteen tarjottua viileää avokadokeittoa.

Rieskat paistuvat, ja opetuskeittiöön leijailee kotoisa ohraleivän tuoksu. Pöydässä käydään verkkaista keskustelua sitruunankuoren säilöntäainepitoisuuksien merkityksestä kuoriraasteen maulle. Paistonkestävän marmeladinkin pakkausmerkinnät saisivat olla selkeämmät.

ET-lehti arvioi uutuuskäsityökirjoja ja esittelee kustantanjan luvalla niiden kivoimmat ohjeet. Sydänpiparimuoteista tehty pannunalunen on hauska antaa vaikka lahjaksi. 

Susanna Uusitalon Pannunalunen-kirjassa (Moreeni 2016) on aivan mahtavia, uudenlaisia ideoita pannunalusen tekemiseen. Se neuvoo, miten pannunalusta kootaan vaikkapa tuikkukynttilöiden folioista ja lasten puisista palikoista. Hieno alunen syntyy myös huovuttamalla, ompelemalla, punomalla metallilangasta tai vaikkapa yhdistämällä pajua ja trikookudetta. Kirja on muuten myös mainio joululahjaidea!

Piparimuoteista tehty pannunalusta on mainio. Se on kevyt, nätti ja helppo tehdä vaikka hiukan huonoksi menneistä muoteista.

Piparimuotit yhdessä

Sydämenmallisista piparimuoteista ja puuhelmistä syntyy metallilangan avulla kukkaa muistuttava alunen.

Tarvitset:

5 sydämenmallista piparimuottia
puuhelmiä kahta eri kokoa
ohutta metallilankaa ja lankaleikkurit
kärkipihdit
mitta ja tussi
naskali
vasara
pätkä lautaa

Nämä tarvitset pannunalusen tekoon.
Nämä tarvitset pannunalusen tekoon.

 

Näin se käy:

1. Tee naskalin avulla reiät sydänmuottien kärkeen molemmille puolelle sekä noin puoliväliin muotteja. Käytä pöydän suojana lautaa, johon naskali voi upota huoletta. Voit halutessasi mitata reikien paikat ja merkitä ne ensin tussilla. Napauta vasaralla ja naskalilla reiät muotteihin. Tee kaksi reikää muotin kärkeen ja kaksi puolivälin paikkeille.

2. Pujota metallilanka muotin kärjen reikien läpi ja pieni helmi jokaisen muotin väliin. Kiristä lanka kierroksen päätteeksi tiukaksi ja kiedo langanpäät toistensa ympäri pari kertaa kärkipihtien avulla. Katkaise ylimääräiset langanpäät lankaleikkureilla.

3. Tee uusi lankakierros muottien ylempiin reikiin. Pujota muotin sisäpuolelle isompi puuhelmi. Kun pujotat metallilangan kahdesti helmen läpi, lukkiutuu se paikalleen keskelle muottia. Kokoa alunen metallilangalla.

4. Muista myös pienet puuhelmet muottien välissä. Kiristä metallilanka kierroksen päätteeksi ja päättele kiertämällä lankoja toistensa ympäri kärkipihdeillä. Katkaise lopuksi lankojen ylimääräinen pituus.

HUOM!

Muista, että metalliset piparimuotit kuumenevat hieman kattilan tai pannun alla.

Kokeile myös toisenlaisia piparimuotteja aluseen. Aseta eläinmuotit jonoon, akat ja ukot käsi käteen.

 

Savon ryynirieska on täydellinen herkkuleipä.

Uunipannullinen/ noin 25 palaa

  • 1 l piimää
  • 4 dl kokonaisia tai rikottuja ohrasuurimoita
  • 2 munaa
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl maitoa tai kermaviiliä
  • 50 g voita sulatettuna  tai ½ dl öljyä
  • 1 ½ tl suolaa

Kaada piimä kulhoon, lisää suurimot ja anna turvota yön yli.

Sekoita joukkoon kaikki muut ainekset.

Aseta uunipannulle leivinpaperi ja kaada seos pannuun.

Nosta pannu 225-asteiseen uuniin ja kypsennä 30–40 minuuttia, kunnes rieska on saanut kauniin värin.

Tarjoa lämpimänä margariinin, voin tai munavoin kanssa.

Jokainen päivä on pannukakkupäivä, julistaa Norjan kuuluisin tv-kokki Lise Finckenhagen. Sopii meille!

Kuvankaunis Michelin-tähdellä palkittu nelikymppinen Lise Finckenhagen on pyöräyttänyt reseptikirjan, joka keskittyy vain lettuihin ja pannukakkuihin.

Perusohjeet, joita on viisi, listataan heti kirjan avausaukeamalla. Sitten alkaa maustaminen ja varioiminen. Ihmetyttää vain, miten sillisalaattimaisesti aihetta käsitellään.

Sekaisin ovat pekoniletut ja letuista koottu tummasuklaakakku, makkaroilla ryyditetty olutpannukakku ja mansikka-kermakakku. Kotikokkina toivoisin, että ohjeet olisi ryhmitelty jämptimmin esimerkiksi suolaisiin ja makeisiin.

Mikä kirjassa toimii?

Ennakkoluulottomuus, inspiroivat kuvat, kekseliäät ohjeet - ja tämä kaikki toimii hyvin. Sukujuureni ovat Etelä-Pohjanmaalla ja Hämeessä, joten vierastan sanaa lettu. Se kuulostaa korvissani hienostelulta, mutta tämä on varmaan hienostelua tämäkin. Lätty on kuitenkin sanana minun suosikkini.

Tuliko siitä pannukakku?

Perheeni on pannukakkuperhe, joten olemme vaativa kohderyhmä tällaiselle keittokirjalle. Kaikista kriittisin on 14-vuotias tyttäreni, joka harrastaa pannukakkuja aamupalaksi ja iltapalaksi, lohturuuaksi ja juhla-ateriaksi. Hän poimi kirjasta klassisen banaani-suklaalettujen ohjeen.

Ohje oli yksinkertainen ja silti yksityiskohtainen. Asiat sanotaan selvästi, kuten "sulata sokeri isolla paistinpannulla keskilämmöllä" ja "paista vielä 20 sekuntia".

Lopputulos oli niin ihana, että lauantaiaamu tuntui sunnuntailta. Yli 50 ohjeesta riittää yksi vuoden jokaiselle viikolle.

Miltä näytti? Tältä.

Ohuet letut

12-14 ohutta lettua

3 isoa kananmunaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
(1 rkl sokeria)
5 dl maitoa
1/4 tl suolaa
voita tai öljyä paistamiseen

Tee näin:

Vatkaa kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Anna taikinan turvota noin 30 minuuttia ennen paistamista.

Paista taikinasta ohuita lettuja keskikokoisella paistinpannulla keskilämmöllä. Paistamiseen ei juuri tarvitse käyttää rasvaa. Halutessasi voit pyyhkäistä talouspaperilla pannuun vain ohuelti voita ja öljyä ennen uuden letun paistamista. Kaada pannulle reilusti taikinaa, odota 2-3 sekuntia ja kaada ylimääräinen taikina sitten takaisin kulhoon. "Leikkaa" taikinan kaatamisesta syntynyt reuna pois pienellä lastalla.

Käännä lettu, kun sen alapuoli näyttää kauniin kullanväriseltä, ja paista vielä 20 sekunta toiselta puolelta.

Banaani-suklaaletut

4 valmista isoa lettua
2-3 banaania
2 rkl sokeria
2 rkl voita
50 g suklaata raastettuna tai hienonnettuna
suklaakastiketta

Leikkaa banaanit viipaleiksi. Sulata sokeri varovasti vaaleaksi karamelliksi isolla paistinpannulla keskilämmöllä. Lisää joukkoon banaaniviipaleet ja voi. Paista banaaniviipaleet nopeasti kullanvärisiksi karamellissa.

Jaa paistetut banaaniviipaleet lettujen päälle ja ripota pinnalle suklaaraaste. Kääri letut löyhiksi rulliksi ja tarjoa niiden lisukkeena suklaakastiketta.

ET:n toimitus testaa uusia keittokirjoja kokeilemalla niiden reseptejä.

Kravatti, iltalaukku, puku. Tuohimestari Erkki Pekkarinen tekee tuohesta vaikka mitä. Hän on itsekin metsän kasvattama.

Pihapiiri kohoilee pieninä kunnaina. Erkki Pekkarinen kiipeää vikkelästi Peikon syliin ja katselee sieltä kuin orava puusta. Tämä on hänen suurin tuohityönsä. Tuohta, harjaterästä ja betonia.

Sitten avataan pieni aitaus ja kavutaan mestarin ateljeemökille. Maa on paksulti akanoiden peitossa ja ikkunoiden edessä riippuu neljä muhkeaa talipötköä. Käy aikamoinen sirkutus, ja oravia vilahtelee siellä täällä. Seinään nojaa ihmistä suurempi harmaa kontti.

Mökissä on esillä 440 Pekkarisen tuohityötä. Pienimmät ovat alle puolisenttiset miniminivirsut, ehkä mehiläiselle sopivat.

Ohhoh! Mitä kaikkea tuohesta voikaan tehdä.

"Tuolinpäälliset. Kravatin. Iltalaukun. Tuohipuvun – se vierittää veden yltä jos sattuu satamaan. Ufon. Virsut, joilla voisi soutaa."

Lippi. Tuohilippi muistuttaa Erkin ja hänen veljensä pitkistä kauppareissuista. Puolivälissä oli lippi ja lähde. Äidin laittaman voipalan päälle ryystettiin vettä ja lepuutettiin jalkoja.

– Lapsesta saakka olen tykännyt näprätä näitä. Tuohi näyttää, mitä se tahtoo, tuohimestari tuumaa.

Mestarin pihakaverit

Ryypätään kahvia. Tuohinen ydinperhe katselee vaiteliaana. Pekkarinen kertoo, että hän aloitti hahmojen luomisen varpaankärjestä ja etenemisen myötä sulloi sisään sanomalehteä ryhdiksi.

– Aloitus on oltava molemmissa jaloissa ihan samalla tavalla, muuten mennee rytmi sekaisin.

Joskus pihaan ajaa bussillinen väkeä.

– Jos joku haluaa antaa roposen, ostan sillä lintuloille ruokaa, Erkki kertoo.

Tuohimestarin tupa onkin pieni paratiisi. Isäntä seuraa koko ajan valppaasti tapahtumia ikkunan takana. Ruokapöydän ääreen kerääntyy tiaisia ja viherpeippoja. Tikkakin on huomannut, että talin nokkiminen ei päätä pakota. Ja oravia rientelee riemuhännin. Ihmekös, kun Pekkarinen on laitellut niille ilmojen halki pitkospuita metsästä suoraan elintarpeille.

– Vuodessa mennee satoja kiloja siemeniä ja pähkinöitä ja säkillinen vanua, kun metsissä ei ole enää naavaa pesäntekotarpeiksi.

Lue myös: 88-vuotias Rauni Uotila rakensi kivitalon – "Perikunta saa myydä kotini Putinille"

 

Lapissa jätkä on kunnianimi

Pohjois-Karjalassa, Nurmeksen ja Lieksan välillä, on Mätäsvaaran seisake. Siitä parikymmentä kilometriä itään, Jokivaaralla, oli Erkki-pojan lapsuudenkoti. Puunlatavasta näkyi naapuriin.

Kotona oli isä, äiti ja kymmenen pellavapäätä. Lehmät laidunsivat metsässä. Karhuja möräsi korvessa, niitä kunnioitettiin muttei pelätty. Korpi oli suuri hiljainen ystävä, koti sen sylissä.

– Nykyään siellä assuu vain yksi 80-vuotias mummo. Kaikki on ränsistynyt. Kerran mopoautolla ajaa tirauttelin katsomaan, voi hyvänen aika.

Erkki-poika lähti maailmalle vielä kasvavaisena poikana. Hän suuntasi savottatyömaille Peräpohjolaan.

Siihen aikaan jätkistä oli pulaa, työstä ei. Porukasta ehkä yhdellä oli moottori­saha, mutta yli 20-kiloista jötikkää oli raskas raahata. Kaarisahoilla työmaat kestivät kauan. Helteillä huhkittiin öisin ja nukuttiin päivin. Herättyä tehtiin tulet metsään ja otettiin kahvit. Naapuri­palstoiltakin tuli miehiä nuotiolle. Tarinoitiin.

– Kuukkeli istahti lätsän päälle ja nokki sammaa voipalasta! Kämpillä miehet löivät korttia, kilju kihisi. Erkki näpräili tuohikontteja ja lueskeli. Terävässäpäässä, pomojen puo­lella, oli kirjasto. Jokivaaran Erkki oli savotan kuopus, ja Lapin jätkämiehet piti­vät häntä kuin pikkuveljenään.

– Lapissa jätkä on kunnianimi, hän korostaa.

Pitkät retket yksin

– Välillä pojat ryyppäsivät kiljua ja nyrkit mäiski, mutta luikureita ja rosvoja ei ollut. Pomo maksoi rahat käteen, setelitukko tungettiin hirren rakoon tai pisti ulos housuntaskusta, kun omistaja itse makasi taju kankaalla. Mutta ikinä ei kukaan varastanut, vaikka kylki kyljessä maattiin.

Metsätyö oli raskasta. Silti ei silloin tunnettu stressiä eikä uupumusta.

– Nyt jo nuoret vässyy, ilmapiiri on täysin muuttunut, Erkki suree.

Työtä tehtiin omantunnon mukaan. Välillä ryypättiin, sitten taas huiskittiin viikkoja metsässä. Jos halusi, sai vaihtaa savottaa – sana hyvästä ruuanlaittajaemännästä kiiri – tai ottoo ommoo lommoo. Verratonta elämää!

Nuorukaista veri veti pitkille vaellusretkille. Kontti selässä hän kulki yksin summattomia erämaita, Sevettijärvellä, Ivalojoen latvavesillä. Kalasti ruokansa, keitteli nuotiokahvia, nukkui porontaljalla ja oli pakahduttavan onnellinen.

”Maantiedon kirjassa oli piirros tuohivirsuista.
Isä sanoi, että virsu aloitetaan kuudella tuohella.
Siitä se lähti, kokeilemalla olen kaiken oppinut.”

Hyvästi rakennustyömaat

Sitten välilevy alkoi pettää. 1960-luvun alussa lääkäri kehotti jättämään metsätyöt. Pekkarinen matkusti Turkuun ja pestautui telakalle töihin.

Ihmiset mulkoilivat tuppisuina tulo­kasta. Työaika mitattiin kellokortilla.

Kevään tullen hän otti lopputilin ja palasi Peräpohjolaan.

Välilevy ei tehnyt yhteistyötä. Oli palattava Turkuun, rakennustyömaille. Asbesti pöllysi keinolämmitetyissä halleissa – suojia ei käytetty – ja työ oli kuin orjan työtä. Oma emäntä kumminkin löytyi, ja yhdessä muutettiin kerrostaloon asumaan.

– Tyhjänpäiväistä elämää. Kymmenen vuoden kuluttua sain tarpeekseni. Maanittelin emännän mukaan vanhaan omakotitaloon Paimioon. Se oli kuin para­tiisi.

Asikkalan Vesivehmaalle Pekkarisen ydinperhe – isä, äiti ja poika – muuttivat vuonna 1984. On kumpuileva piha ja puutarha, ja mökin yläkerrassa tuohi­paja. Talvella aika kuluu rattoisasti tuohi­suikaleita punoen. Töllöttimestä Pekkarinen ei niinkään välitä.

Kesällä Pekkarinen nousee ylös jo puoli viideltä puuhaamaan puutarhassa. Mansikoita, perunaa, marjapensaita, sipulia, luumupuita.

– Kaikki on luomua, en kemikaali­muruakaan laita! Yrttejäkin hän kerää pariakymmentä lajia.

Pikku enkeli pelastui

Koko ajan rupatellessamme Pekkarinen on myötäelänyt lintulaudan tapah­tumia. Kun hän liikuskelee, lintuset ovat huolettomia, mutta kun vieras vain vaihtaa painoaan jalalta toiselle, siivekkäät karkottuvat.

Äkkiä Pekkarinen syöksyy lattialle. Vähäinen hyönteinen oli jäädä jalkoihin.

– Sain pelastettua pikku enkelin, hän sanoo ja vie sen hellävaroen ulos.

– Jos näen vaivasen mehiläisen, annan sille tipan hunajaa ja virvoittelen.

Seinällä riippuu tuohinen lehtipidike, jossa lukee Nuoruuteni muistoja. Erkki Pekkarinen käy siitä nivaskan papereita. Hän on pannut yhtä ja toista muistiin, estelee kuitenkin, kun pyydän saada lukea.

– Kansakoulua kävin vain kaksi ja puoli vuotta.

"Jos näen vaivasen mehiläisen,
annan sille tipan hunajaa ja virvoittelen."

Metsäkansan muistomerkki

Myöhemmin kotona luen Erkki Pekkarisen kirjoituksia. Niistä välittyy kaunis haikeus, kaipaus menetettyyn lapsuudenkotiin, kohiseviin korpiin, luonnon äärettömään rauhaan ja siihen vapauteen, jota pieni voi tuntea Suuren sylissä.

Tuohipeikko – tuo vähän naurettavalta suoraan sanoen tuntunut – näyttäytyy nyt uudessa valossa, samoin suurkontti, jättivirsut, tämä kaikki. Ehkä Erkki Pekkarinen on tullut luoneeksi metsäkansan muistomerkin: tuohen­keveän, terästä väkevämmän?

Julkaistu 22.10.2015. Päivitetty 8.8.2016

Erkki Pekkarinen x 3
  1. Syntynyt 1936 Lieksassa, asuu Asikkalan Vesivehmaalla.
  2. Metsätyömies, rakennus­työmies, tuohimestari.
  3. Naimisissa, aikuinen poika.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET-lehdessä 6/2013.