Chrisseä jännittää. Kuvaus on alkamassa.

Kerrankin studiossa on kokki, joka ei halunnut tähdeksi. ET:n ruoka-toimittaja Christina Aaltio pilkkoo, paahtaa ja marinoi nyt myös televisiossa.

Eipä arvannut Terttu, 86, mitä siitäkin seuraisi, kun hän taannoin soitti ruokatoimittaja Christina Aaltiolle. Terttu oli juuri lukenut ET-lehden ja tykännyt sen ruokajutusta, jonka resepteissä oli käytetty karpaloita, erityisesti jauhelihamurekkeen ohjeesta. Se ei ollut se tavallinen vaan rullattu versio, täytteenä fetajuustoa ja kuivattuja marjoja.

Ohjetta teki mieli kokeilla, mutta ensin piti selvittää, mistä saa kuivattuja karpaloita. Soitto lehden toimitukseen säästäisi turhilta askelilta.

– Neuvoin, että kyseessä on Pirkka-tuote. Yleensä se löytyy kuivattujen aprikoosien vieressä.

Terttu ilahtui ja sanoi ajavansa taksilla oman kylän K-kauppaan. Ihana puhelu, ”Chrisse” Aaltio kertoo.

Karpalo-lihamureke oli ehkä klassikko jo syntyessään, mutta lukijan puhelinsoitto teki siitä vielä mieleenpainuvamman – ja tv-kelpoisen.

Kun tv-kanava Nelosen uuden ruokaohjelman Soppa365:n reseptejä mietittiin, mureke haluttiin mukaan.

Nina Honkanen tekee Chrisselle huolitellun kuvausmeikin.
Nina Honkanen tekee Chrisselle huolitellun kuvausmeikin.

Puoli kahdeksalta kuvauskeittiössä on vielä hiljaista ja hämärää, mutta meikkaushuoneessa ei. Chrisse, 50, on startannut autonsa kotipihassa Tuusulassa jo kello 6.30. Hän hihkuu hyvin sujunutta aamua: perillä vain 45 minuutissa.

Pitkä kuvauspäivä on alussa, ja Chrisse kertaa tulevaa: karpalot tarvitaan vasta kolmantena, sitä ennen syntyvät spagetti kesäkurpitsasta ja haukea mikrossa. Ja mitäs me päätettiin tehdä viimeisenä, ai niin, kalkkunanugetteja…

Maskeeraaja Nina Honkanen tietää ilman reseptejäkin, mitä kuvausvalojen loisteessa tarvitaan: huoliteltu päivämeikki, joka kestää höyryävät padat ja teräväpiirtotelevision armottoman tarkan kuvan. Työ alkaa meikinpohjustuksesta.

Päätähti on nukkunut hyvin, tummia silmänalusia ei ole peiteltävänä. Muutamat harmaat hiukset olisi kuitenkin pitänyt saada piiloon, mutta meikkaajan harmiksi hiusten supertuote puuttuu meikkipakista juuri tänään. Chrisseä huvittaa – harmaathan ovat olleet ohimoilla jo nelikymppisestä lähtien.

Henry Kahlman kiinnittää mikrofonin Chrissen essuun.
Henry Kahlman kiinnittää mikrofonin Chrissen essuun.

Yhdeksään mennessä studio on herännyt eloon. Vastaava tuottaja Minna von Reiche käy moikkaamassa päivän tähteä: hyvältä näyttää, sekä kokki että ruokalista.

Maaliskuussa alkanut Soppa365 on kymmenen minuutin ohjelma, jonka joka jaksossa on oma kokki. Anu Brask keskittyy kasvisruokiin, Riikka Väliahde kokkaa nuorille pikkubudjetilla. Ravintolakokit Antti Lukkari ja Ali Toppinen tekevät arkiruokaa ja vinkkaavat ammattilaisten niksejä.

Chrisse kokkaa ohjelmassa kevyttä, terveellistä, helppoa ja myös perheille sopivaa ruokaa.

– Chrisse on porukan kokenein, ja se näkyy. On uskomatonta, miten helpolta hän saa kaiken näyttämään, tuottaja kehuu.

Tv-ohjelma lupaa, että ruuat valmistuvat 30 minuutissa, ainekset löytyvät lähikaupasta ja tutuissakin resepteissä on jokin kiinnostava uusi juju, raaka-aine tai valmistustapa.

Chrisse kannustaa tavallista ruuanlaittajaa.

– Haluan antaa ratkaisuja ja vahvistaa kotikokin tunnetta, että jokainen osaa. Kiinnostava ruoka ei ole pelkkä julkkisten juttu tai ravintolamaailman trendi. Maku ratkaisee.

 Chrisse, Matti Tiensuu ja Meri-Tuuli Lindström käyvät läpi tv-kokkauksen vaiheet.
Chrisse, Matti Tiensuu ja Meri-Tuuli Lindström käyvät läpi tv-kokkauksen vaiheet.

Chrisse rakastaa selkeää, yksinkertaista kokkailua. Kotitalousopettajan koulutus karsi turhat pikkupiiperrykset heti uran alussa. Kun ruokatoimittajan työ aikakauslehdissä imaisi mukaansa 20 vuotta sitten, yhä useammin hän huomasi ajattelevansa, miten lukija tämän kotona kätevimmin tekisi.

Todellisuudessa ei tietenkään ole sitä yhtä ainoaa lukijatyyppiä. Monenmoisia taitajia mahtuu myös ET:n yli puolen miljoonan lukijan joukkoon.

– Osa tietää ruuanlaitosta enemmän kuin yksikään meistä ammattilaisista ja hallitsee kaikki perinneruokien salat. Monet ovat aktiivisia ja kiireisiä, ja ruoka on yksi rakas harrastus muiden joukossa. Osa kitkuttaa pienellä eläkkeellä, toisilla on enemmän rahaa, ja sekin näkyy ruuassa, Chrisse kuvailee.

Ja sitten on kasvava joukko heitä, jotka eläkkeelle jäätyään ovat uuden edessä, kun yhtäkkiä pitäisikin valmistaa oma lounas, ja keittiö on jäänyt vieraaksi.

Heille kaikille on löydyttävä lehdestä ideoita.

Ohjaaja Matti Tiensuu nappaa Chrissen viime hetken palaveriin pöydän kulmalle. Käydään läpi ensimmäisen ruokalajin vaiheet ja repliikit. Sitten sama vielä ihan kädestä pitäen: tämä kattila, nämä pikkukulhot, tuo yrttipuska, hyvä tulee.

Kuvaaja Pazzi Nuortimo on hypännyt sukkasillaan ison styroksipalan päälle ja zoomaa jo pinaatinlehtiä. Toinen kuvaaja Marika Hill säätää Chrisseä ruutuunsa sopivaksi, ja äänimies Henry Kahlman istuu kuulokkeet päässä keskittyneenä. Assistentti Maija Brunfeldt tekee paperille merkintöjä editointivaihetta varten.

Kuvausjärjestelijä Kaisa Jouhki viimeistelee raaka-aineista asetelmaa ja apukeittiössä kolistelee ruokatuottaja Meri-Tuuli Lindström, itsekin tv:stä tuttu kokki, joka tekee ”kaikki ne vaiheet, jotka eivät näytä hyvältä telkkarissa”.

Ruokamaailmassa esivalmisteluille on oma terminsä, misaus. Tänään se tarkoittaa esimerkiksi kipaisua marketin kalatiskille, sillä edellisenä päivänä Meri-Tuulin ostama haukifilee ei vaikuta enää tuoreelta.

Ohjaaja tarkkailee kuvakulmia.
Ohjaaja tarkkailee kuvakulmia.

Chrissestä kymmenen hengen tiimin häärääminen hänen ympärillään tuntuu samalla kertaa hassulta ja ylelliseltä:

– Lehden ruokajuttua varten testaan ruuat, etsin kuvausrekvisiittaa, käyn kaupassa ja hoidan kuvaukset valokuvaajan kanssa. Illalla pakkaan lainatut tarvikkeet palautettavaksi. Täällä tv-kuvauksissa on iso tiimi, jossa jokainen hoitaa hommansa. Minä saan keskittyä vain tähän hetkeen.

Kello 9.41 ohjaaja käskee pulinat pois.

– Aloitetaan, ollaan kymmenen minuuttia aikataulusta myöhässä. Onko valmista? Onko Chrisselle kaikki selvää? Hiljaisuutta, kiitos, kuvataan!

Chrisse nostaa katseen Marikan kameraan kesäkurpitsa kädessä ja aloittaa:

– Uskoisitko, että kesäkurpitsasta voi helposti tehdä kotitekoista spagettia? Tänään näytän, miten se käy. Valmistan kesäkurpitsanauhoja ja pinaattikastiketta sekä jälkiruuaksi ananaspihvejä.

– Otetaan uudestaan, vilkaisit sivulle. Muista katse ja pidä ääni pirteänä, keskeyttää ohjaaja. Toinen otos menee jo paremmin. Kolmannella kerralla kesäkurpitsa peittää vahingossa Chrissen kasvot. Neljännellä kerralla unohtuu mainita gluteenittomuus ja viidennellä suu on kuiva. Vesihörpyn jälkeen kuudes alkuspiikki on täydellinen.

Chrisse rakastaa yrttejä.
Chrisse rakastaa yrttejä.

Chrissen ilme ei pahemmin värähdä, kun hän kuuntelee Matin ohjeita. Uusi yritys tulee luontevasti lennosta ja joka kerta hieman eri sanoin. Ääni on ystävällinen, astiat löytyvät ja kädet käyvät tottuneesti.

Ei arvaisi, ettei tämä nainen halunnut tv-kokiksi.

– Koekuvauksissa kysyttiin, miksi haluan telkkariin. Sanoin, etten minä halua. En ole mikään tähti. Olen pikemminkin kuin kananmuna, joka sitoo muita aineksia. Kyllä ne nauroivat, Chrisse kertoo tauolla.

Toisaalta lapsuusmuistosta voi päätellä muuta. Chrisse oli ainoa lapsi, ja pitkät iltapäivät ennen vanhempien kotiintuloa saivat mielikuvituksen liikkeelle. Sellaisena hetkenä tyttö saattoi panna pohjoishaagalaisen keittiön maustehyllyn uuteen järjestykseen, ja kun rivit olivat suorat, alkoi tv-lähetys. Maustepurkit yleisönä, tietenkin.

Skånen perunat saavat ruohosipulikatteen.
Skånen perunat saavat ruohosipulikatteen.

Useimmiten lapsuuskodissa kokkasi äiti. Aterian valmistaminen alkoi 1970-luvulla aina samoin. Ensin pestiin perunat ja pantiin vesi kiehumaan. Siinä sivussa valmistui nakki- tai jauhelihakastike ja raastesalaatti porkkanasta tai kaalista.

– Äitini sanoi aina, ettei pidä ruuanlaitosta, mutta silti hän oli hyvä siinä. Terveysintoilukin oli hänellä hallussa. Meillä ei syöty voita eikä sipsejä vaan rypsiöljyä ja marjakiisseleitä.

Kiinnostavia ohjeita löytyi ruokalehti Kasarista ja Mestarikokki-reseptikorteista, joita säilytettiin omassa muovilaatikossaan. Lisää ohjekortteja tuli säännöllisesti postitse. Ruokakerho koukutti monta harrastajaa ikimuistoisella tavalla, ja nykyisin keräilijät himoitsevat reseptikortteja kirpputoreilla. Chrisselle äidin ruokakortit ovat aarteita ja rakkaita muistoja. Kortteihin on kirjoitettu käsin viestejä: ’hyvä’, ’lisäsin vettä’ tai ’vähemmän rasvaa’.

– Joskus selaan kortteja ja katselen äidin merkintöjä. Äiti oli aina niin tunnollinen ja tarkka.

Päivän edetessä käy selväksi, miksi ruuasta on tullut niin valtava trendi. Se kiinnostaa ja herättää tunteita.

Kun Chrisse mainostaa ananaspihvissä käytettävää maustepippuria uudelleen löydetyksi retromausteeksi, ilmassa on epäluuloa. Mutta maistelun jälkeen maustepippuri päihittää kuvausryhmän mielestä jopa huippumuodikkaan chilin.

Retroruuan paluu on tosiaan kaikkien huulilla, vahvistaa Chrisse. Trendinenät arvostavat kotiruokaa kuten puuroja, leipiä, verilettuja ja perinteisiä mausteita.

– Trendi kuulostaa varmasti huvittavalta, jos on aina syönyt perinteisesti. Mutta tuttujen ruokalajien päivittäminen on kivaa kaikille. Puuro voikin olla tuorepuuroa ja sen voi maustaa kanelilla ja kardemummalla. Ei muodikkaan ruuan sen ihmeempää tarvitse olla, hän vinkkaa.

Soppa365 ei ole kisailuohjelma, mutta voittaja valitaan epävirallisesti, kun kamerat ovat pysähtyneet. Tuomaristo on yksimielinen; Terttuakin kiinnostanut karpalo-lihamureke maistuu kaikille.

Chrisse pakkaa lopun murekkeen päivälliseksi, sillä tänään ei enää huvita kokata. Viisihenkisessä perheessä syödään yhdessä joka ilta, vaikka lapset ovat jo teinejä.

– He ovat minun testiryhmäni. Minun lapsilleni ei taida jäädä muistoja äidin kymmenestä suosikkireseptistä, Chrisse nauraa.

Mutta makumuistoja jää. Kun on sattunut naimaan miehen isosta suvusta, jossa rakastetaan juhlia ja jossa isot kekkerit aloitetaan juhlatoimikunnan perustamisella, pitoja riittää.

Kerran vietettiin kesäjuhlat 10–100-vuotiaille pyöreitä täyttäneille sukulaisille. Niihin tuli parisataa vierasta, ja jälkiruoka tarjoiltiin keskelle pihaa kannetusta kakkuja täynnä olevasta veneestä.

Soppa365 -ohjelma Nelosella ma–pe kello 9 ja noin klo16. Uusinta la Livillä ja su Jimillä.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET-lehdessä 5/2016.

ET-lehti arvioi uutuuskäsityökirjoja ja esittelee kustantanjan luvalla niiden kivoimmat ohjeet. Sydänpiparimuoteista tehty pannunalunen on hauska antaa vaikka lahjaksi. 

Susanna Uusitalon Pannunalunen-kirjassa (Moreeni 2016) on aivan mahtavia, uudenlaisia ideoita pannunalusen tekemiseen. Se neuvoo, miten pannunalusta kootaan vaikkapa tuikkukynttilöiden folioista ja lasten puisista palikoista. Hieno alunen syntyy myös huovuttamalla, ompelemalla, punomalla metallilangasta tai vaikkapa yhdistämällä pajua ja trikookudetta. Kirja on muuten myös mainio joululahjaidea!

Piparimuoteista tehty pannunalusta on mainio. Se on kevyt, nätti ja helppo tehdä vaikka hiukan huonoksi menneistä muoteista.

Piparimuotit yhdessä

Sydämenmallisista piparimuoteista ja puuhelmistä syntyy metallilangan avulla kukkaa muistuttava alunen.

Tarvitset:

5 sydämenmallista piparimuottia
puuhelmiä kahta eri kokoa
ohutta metallilankaa ja lankaleikkurit
kärkipihdit
mitta ja tussi
naskali
vasara
pätkä lautaa

Nämä tarvitset pannunalusen tekoon.
Nämä tarvitset pannunalusen tekoon.

 

Näin se käy:

1. Tee naskalin avulla reiät sydänmuottien kärkeen molemmille puolelle sekä noin puoliväliin muotteja. Käytä pöydän suojana lautaa, johon naskali voi upota huoletta. Voit halutessasi mitata reikien paikat ja merkitä ne ensin tussilla. Napauta vasaralla ja naskalilla reiät muotteihin. Tee kaksi reikää muotin kärkeen ja kaksi puolivälin paikkeille.

2. Pujota metallilanka muotin kärjen reikien läpi ja pieni helmi jokaisen muotin väliin. Kiristä lanka kierroksen päätteeksi tiukaksi ja kiedo langanpäät toistensa ympäri pari kertaa kärkipihtien avulla. Katkaise ylimääräiset langanpäät lankaleikkureilla.

3. Tee uusi lankakierros muottien ylempiin reikiin. Pujota muotin sisäpuolelle isompi puuhelmi. Kun pujotat metallilangan kahdesti helmen läpi, lukkiutuu se paikalleen keskelle muottia. Kokoa alunen metallilangalla.

4. Muista myös pienet puuhelmet muottien välissä. Kiristä metallilanka kierroksen päätteeksi ja päättele kiertämällä lankoja toistensa ympäri kärkipihdeillä. Katkaise lopuksi lankojen ylimääräinen pituus.

HUOM!

Muista, että metalliset piparimuotit kuumenevat hieman kattilan tai pannun alla.

Kokeile myös toisenlaisia piparimuotteja aluseen. Aseta eläinmuotit jonoon, akat ja ukot käsi käteen.

 

Savon ryynirieska on täydellinen herkkuleipä.

Uunipannullinen/ noin 25 palaa

  • 1 l piimää
  • 4 dl kokonaisia tai rikottuja ohrasuurimoita
  • 2 munaa
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl maitoa tai kermaviiliä
  • 50 g voita sulatettuna  tai ½ dl öljyä
  • 1 ½ tl suolaa

Kaada piimä kulhoon, lisää suurimot ja anna turvota yön yli.

Sekoita joukkoon kaikki muut ainekset.

Aseta uunipannulle leivinpaperi ja kaada seos pannuun.

Nosta pannu 225-asteiseen uuniin ja kypsennä 30–40 minuuttia, kunnes rieska on saanut kauniin värin.

Tarjoa lämpimänä margariinin, voin tai munavoin kanssa.

Jokainen päivä on pannukakkupäivä, julistaa Norjan kuuluisin tv-kokki Lise Finckenhagen. Sopii meille!

Kuvankaunis Michelin-tähdellä palkittu nelikymppinen Lise Finckenhagen on pyöräyttänyt reseptikirjan, joka keskittyy vain lettuihin ja pannukakkuihin.

Perusohjeet, joita on viisi, listataan heti kirjan avausaukeamalla. Sitten alkaa maustaminen ja varioiminen. Ihmetyttää vain, miten sillisalaattimaisesti aihetta käsitellään.

Sekaisin ovat pekoniletut ja letuista koottu tummasuklaakakku, makkaroilla ryyditetty olutpannukakku ja mansikka-kermakakku. Kotikokkina toivoisin, että ohjeet olisi ryhmitelty jämptimmin esimerkiksi suolaisiin ja makeisiin.

Mikä kirjassa toimii?

Ennakkoluulottomuus, inspiroivat kuvat, kekseliäät ohjeet - ja tämä kaikki toimii hyvin. Sukujuureni ovat Etelä-Pohjanmaalla ja Hämeessä, joten vierastan sanaa lettu. Se kuulostaa korvissani hienostelulta, mutta tämä on varmaan hienostelua tämäkin. Lätty on kuitenkin sanana minun suosikkini.

Tuliko siitä pannukakku?

Perheeni on pannukakkuperhe, joten olemme vaativa kohderyhmä tällaiselle keittokirjalle. Kaikista kriittisin on 14-vuotias tyttäreni, joka harrastaa pannukakkuja aamupalaksi ja iltapalaksi, lohturuuaksi ja juhla-ateriaksi. Hän poimi kirjasta klassisen banaani-suklaalettujen ohjeen.

Ohje oli yksinkertainen ja silti yksityiskohtainen. Asiat sanotaan selvästi, kuten "sulata sokeri isolla paistinpannulla keskilämmöllä" ja "paista vielä 20 sekuntia".

Lopputulos oli niin ihana, että lauantaiaamu tuntui sunnuntailta. Yli 50 ohjeesta riittää yksi vuoden jokaiselle viikolle.

Miltä näytti? Tältä.

Ohuet letut

12-14 ohutta lettua

3 isoa kananmunaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
(1 rkl sokeria)
5 dl maitoa
1/4 tl suolaa
voita tai öljyä paistamiseen

Tee näin:

Vatkaa kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Anna taikinan turvota noin 30 minuuttia ennen paistamista.

Paista taikinasta ohuita lettuja keskikokoisella paistinpannulla keskilämmöllä. Paistamiseen ei juuri tarvitse käyttää rasvaa. Halutessasi voit pyyhkäistä talouspaperilla pannuun vain ohuelti voita ja öljyä ennen uuden letun paistamista. Kaada pannulle reilusti taikinaa, odota 2-3 sekuntia ja kaada ylimääräinen taikina sitten takaisin kulhoon. "Leikkaa" taikinan kaatamisesta syntynyt reuna pois pienellä lastalla.

Käännä lettu, kun sen alapuoli näyttää kauniin kullanväriseltä, ja paista vielä 20 sekunta toiselta puolelta.

Banaani-suklaaletut

4 valmista isoa lettua
2-3 banaania
2 rkl sokeria
2 rkl voita
50 g suklaata raastettuna tai hienonnettuna
suklaakastiketta

Leikkaa banaanit viipaleiksi. Sulata sokeri varovasti vaaleaksi karamelliksi isolla paistinpannulla keskilämmöllä. Lisää joukkoon banaaniviipaleet ja voi. Paista banaaniviipaleet nopeasti kullanvärisiksi karamellissa.

Jaa paistetut banaaniviipaleet lettujen päälle ja ripota pinnalle suklaaraaste. Kääri letut löyhiksi rulliksi ja tarjoa niiden lisukkeena suklaakastiketta.

ET:n toimitus testaa uusia keittokirjoja kokeilemalla niiden reseptejä.

Kravatti, iltalaukku, puku. Tuohimestari Erkki Pekkarinen tekee tuohesta vaikka mitä. Hän on itsekin metsän kasvattama.

Pihapiiri kohoilee pieninä kunnaina. Erkki Pekkarinen kiipeää vikkelästi Peikon syliin ja katselee sieltä kuin orava puusta. Tämä on hänen suurin tuohityönsä. Tuohta, harjaterästä ja betonia.

Sitten avataan pieni aitaus ja kavutaan mestarin ateljeemökille. Maa on paksulti akanoiden peitossa ja ikkunoiden edessä riippuu neljä muhkeaa talipötköä. Käy aikamoinen sirkutus, ja oravia vilahtelee siellä täällä. Seinään nojaa ihmistä suurempi harmaa kontti.

Mökissä on esillä 440 Pekkarisen tuohityötä. Pienimmät ovat alle puolisenttiset miniminivirsut, ehkä mehiläiselle sopivat.

Ohhoh! Mitä kaikkea tuohesta voikaan tehdä.

"Tuolinpäälliset. Kravatin. Iltalaukun. Tuohipuvun – se vierittää veden yltä jos sattuu satamaan. Ufon. Virsut, joilla voisi soutaa."

Lippi. Tuohilippi muistuttaa Erkin ja hänen veljensä pitkistä kauppareissuista. Puolivälissä oli lippi ja lähde. Äidin laittaman voipalan päälle ryystettiin vettä ja lepuutettiin jalkoja.

– Lapsesta saakka olen tykännyt näprätä näitä. Tuohi näyttää, mitä se tahtoo, tuohimestari tuumaa.

Mestarin pihakaverit

Ryypätään kahvia. Tuohinen ydinperhe katselee vaiteliaana. Pekkarinen kertoo, että hän aloitti hahmojen luomisen varpaankärjestä ja etenemisen myötä sulloi sisään sanomalehteä ryhdiksi.

– Aloitus on oltava molemmissa jaloissa ihan samalla tavalla, muuten mennee rytmi sekaisin.

Joskus pihaan ajaa bussillinen väkeä.

– Jos joku haluaa antaa roposen, ostan sillä lintuloille ruokaa, Erkki kertoo.

Tuohimestarin tupa onkin pieni paratiisi. Isäntä seuraa koko ajan valppaasti tapahtumia ikkunan takana. Ruokapöydän ääreen kerääntyy tiaisia ja viherpeippoja. Tikkakin on huomannut, että talin nokkiminen ei päätä pakota. Ja oravia rientelee riemuhännin. Ihmekös, kun Pekkarinen on laitellut niille ilmojen halki pitkospuita metsästä suoraan elintarpeille.

– Vuodessa mennee satoja kiloja siemeniä ja pähkinöitä ja säkillinen vanua, kun metsissä ei ole enää naavaa pesäntekotarpeiksi.

Lue myös: 88-vuotias Rauni Uotila rakensi kivitalon – "Perikunta saa myydä kotini Putinille"

 

Lapissa jätkä on kunnianimi

Pohjois-Karjalassa, Nurmeksen ja Lieksan välillä, on Mätäsvaaran seisake. Siitä parikymmentä kilometriä itään, Jokivaaralla, oli Erkki-pojan lapsuudenkoti. Puunlatavasta näkyi naapuriin.

Kotona oli isä, äiti ja kymmenen pellavapäätä. Lehmät laidunsivat metsässä. Karhuja möräsi korvessa, niitä kunnioitettiin muttei pelätty. Korpi oli suuri hiljainen ystävä, koti sen sylissä.

– Nykyään siellä assuu vain yksi 80-vuotias mummo. Kaikki on ränsistynyt. Kerran mopoautolla ajaa tirauttelin katsomaan, voi hyvänen aika.

Erkki-poika lähti maailmalle vielä kasvavaisena poikana. Hän suuntasi savottatyömaille Peräpohjolaan.

Siihen aikaan jätkistä oli pulaa, työstä ei. Porukasta ehkä yhdellä oli moottori­saha, mutta yli 20-kiloista jötikkää oli raskas raahata. Kaarisahoilla työmaat kestivät kauan. Helteillä huhkittiin öisin ja nukuttiin päivin. Herättyä tehtiin tulet metsään ja otettiin kahvit. Naapuri­palstoiltakin tuli miehiä nuotiolle. Tarinoitiin.

– Kuukkeli istahti lätsän päälle ja nokki sammaa voipalasta! Kämpillä miehet löivät korttia, kilju kihisi. Erkki näpräili tuohikontteja ja lueskeli. Terävässäpäässä, pomojen puo­lella, oli kirjasto. Jokivaaran Erkki oli savotan kuopus, ja Lapin jätkämiehet piti­vät häntä kuin pikkuveljenään.

– Lapissa jätkä on kunnianimi, hän korostaa.

Pitkät retket yksin

– Välillä pojat ryyppäsivät kiljua ja nyrkit mäiski, mutta luikureita ja rosvoja ei ollut. Pomo maksoi rahat käteen, setelitukko tungettiin hirren rakoon tai pisti ulos housuntaskusta, kun omistaja itse makasi taju kankaalla. Mutta ikinä ei kukaan varastanut, vaikka kylki kyljessä maattiin.

Metsätyö oli raskasta. Silti ei silloin tunnettu stressiä eikä uupumusta.

– Nyt jo nuoret vässyy, ilmapiiri on täysin muuttunut, Erkki suree.

Työtä tehtiin omantunnon mukaan. Välillä ryypättiin, sitten taas huiskittiin viikkoja metsässä. Jos halusi, sai vaihtaa savottaa – sana hyvästä ruuanlaittajaemännästä kiiri – tai ottoo ommoo lommoo. Verratonta elämää!

Nuorukaista veri veti pitkille vaellusretkille. Kontti selässä hän kulki yksin summattomia erämaita, Sevettijärvellä, Ivalojoen latvavesillä. Kalasti ruokansa, keitteli nuotiokahvia, nukkui porontaljalla ja oli pakahduttavan onnellinen.

”Maantiedon kirjassa oli piirros tuohivirsuista.
Isä sanoi, että virsu aloitetaan kuudella tuohella.
Siitä se lähti, kokeilemalla olen kaiken oppinut.”

Hyvästi rakennustyömaat

Sitten välilevy alkoi pettää. 1960-luvun alussa lääkäri kehotti jättämään metsätyöt. Pekkarinen matkusti Turkuun ja pestautui telakalle töihin.

Ihmiset mulkoilivat tuppisuina tulo­kasta. Työaika mitattiin kellokortilla.

Kevään tullen hän otti lopputilin ja palasi Peräpohjolaan.

Välilevy ei tehnyt yhteistyötä. Oli palattava Turkuun, rakennustyömaille. Asbesti pöllysi keinolämmitetyissä halleissa – suojia ei käytetty – ja työ oli kuin orjan työtä. Oma emäntä kumminkin löytyi, ja yhdessä muutettiin kerrostaloon asumaan.

– Tyhjänpäiväistä elämää. Kymmenen vuoden kuluttua sain tarpeekseni. Maanittelin emännän mukaan vanhaan omakotitaloon Paimioon. Se oli kuin para­tiisi.

Asikkalan Vesivehmaalle Pekkarisen ydinperhe – isä, äiti ja poika – muuttivat vuonna 1984. On kumpuileva piha ja puutarha, ja mökin yläkerrassa tuohi­paja. Talvella aika kuluu rattoisasti tuohi­suikaleita punoen. Töllöttimestä Pekkarinen ei niinkään välitä.

Kesällä Pekkarinen nousee ylös jo puoli viideltä puuhaamaan puutarhassa. Mansikoita, perunaa, marjapensaita, sipulia, luumupuita.

– Kaikki on luomua, en kemikaali­muruakaan laita! Yrttejäkin hän kerää pariakymmentä lajia.

Pikku enkeli pelastui

Koko ajan rupatellessamme Pekkarinen on myötäelänyt lintulaudan tapah­tumia. Kun hän liikuskelee, lintuset ovat huolettomia, mutta kun vieras vain vaihtaa painoaan jalalta toiselle, siivekkäät karkottuvat.

Äkkiä Pekkarinen syöksyy lattialle. Vähäinen hyönteinen oli jäädä jalkoihin.

– Sain pelastettua pikku enkelin, hän sanoo ja vie sen hellävaroen ulos.

– Jos näen vaivasen mehiläisen, annan sille tipan hunajaa ja virvoittelen.

Seinällä riippuu tuohinen lehtipidike, jossa lukee Nuoruuteni muistoja. Erkki Pekkarinen käy siitä nivaskan papereita. Hän on pannut yhtä ja toista muistiin, estelee kuitenkin, kun pyydän saada lukea.

– Kansakoulua kävin vain kaksi ja puoli vuotta.

"Jos näen vaivasen mehiläisen,
annan sille tipan hunajaa ja virvoittelen."

Metsäkansan muistomerkki

Myöhemmin kotona luen Erkki Pekkarisen kirjoituksia. Niistä välittyy kaunis haikeus, kaipaus menetettyyn lapsuudenkotiin, kohiseviin korpiin, luonnon äärettömään rauhaan ja siihen vapauteen, jota pieni voi tuntea Suuren sylissä.

Tuohipeikko – tuo vähän naurettavalta suoraan sanoen tuntunut – näyttäytyy nyt uudessa valossa, samoin suurkontti, jättivirsut, tämä kaikki. Ehkä Erkki Pekkarinen on tullut luoneeksi metsäkansan muistomerkin: tuohen­keveän, terästä väkevämmän?

Julkaistu 22.10.2015. Päivitetty 8.8.2016

Erkki Pekkarinen x 3
  1. Syntynyt 1936 Lieksassa, asuu Asikkalan Vesivehmaalla.
  2. Metsätyömies, rakennus­työmies, tuohimestari.
  3. Naimisissa, aikuinen poika.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET-lehdessä 6/2013.