
Vitamiineja saa purkista, mutta myös reilusti ruuasta. ET-lehden ruokatoimittaja kokosi tietopankin, josta löydät herkulliset reseptitkin. Tee omat herkulliset voimaruokasi ja nauti tuloksista.
A
Popsi keltaisia, punaisia ja vihreitä kasviksia, esimerkiksi porkkanaa, bataattia ja lehtikaalia. Saantisuositus täyttyy, kun syöt reilun kokoisen porkkanan päivässä. Runsaasti A-vitamiinia löytyy myös maksasta, kananmunan keltuaisesta, maitovalmisteista ja vitaminoiduista ravintorasvoista. Naisilla suositus on 700 ja miehillä 900 retinoliekvivalenttia eli µg vuorokaudessa.
A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka tukee niin solujen kasvua kuin ihon ja limakalvojen kuntoa. Vitamiini on erittäin tärkeää näkökyvylle, sen puute voi aiheuttaa hämäräsokeutta ja silmien kuivumista. Puute puolestaan heikentää vastustuskykyä.
Tee itse: Bataatti-porkkana-muhennos ja maksapihvit
B
Tähän perheeseen kuuluu kahdeksan eri B-vitamiinia. Useimmat B-ryhmän vitamiineista osallistuvat energiaravintoaineiden eli hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien aineenvaihduntaan.
B-vitamiinit ovat vesiliukoisia, joten B-vitamiinipitoisia ruokia pitäisi syödä säännöllisesti. Tämä ei ole hankalaa, sillä näitä vitamiineja saadaan viljasta, kasviksista, lihasta ja maitovalmisteista.
B12-vitamiinia löytyy ainoastaan eläinkunnan tuotteista, runsaasti esimerkiksi silakkaruuista sekä maksasta, hirven- ja poronlihasta ja maitovalmisteista. Kasvissyöjien kannattaa täydentää ruokavaliotaan B12-vitamiinia sisältävällä lisäravinteella.
Tee itse: Sitruunasilakat
C
C-vitamiini on todellinen supertroppi: se hidastaa muun muassa solujen vanhenemista ja ehkäisee sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja. C-vitamiinia on reilusti paprikassa, kaaleissa, pinaatissa ja appelsiinissa. Sitä ei missään nimessä kannata hankkia apteekista.
Tee itse: Parsakaali-appelsiinipasta