Tämä "suosoppa" maistuu kaikille, niin arkena kuin pyhänä.

4–6 annosta

  • 1 l vettä
  • 2 dl karpaloita tuoreina tai pakastettuina
  • 1–2 dl sokeria
  • 3 rkl perunajauhoja
  • 3 dl tuoreita tai pakastettuja lakkoja

Lisänä

  • vaahdotettua kermaa

Tee näin

  • Keitä karpaloita vedessä noin 5 minuuttia, kunnes ne alkavat hajoilla pirskahtaen.
  • Siivilöi liemi ja painele marjoista irtoava mehu siivilää vasten kattilaan. Mausta mehu sokerilla.
  • Sekoita perunajauhot tasaiseksi tilkkaan vettä. Kaada suurus ohuena nauhana mehuun samalla sekoittaen.
  • Nosta kattila levylle ja anna kiisselin kiehahtaa.
  • Lisää joukkoon tuoreet tai jäiset lakat.
  • Kaada kiisseli tarjoiluastiaan.
  • Tarjoile jäähtynyt kiisseli kermavaahdon kanssa.

Vinkki: Kiisseli maistuu myös riisi- ja mannapuuron lisänä.

Lukijan keittiöstä:

”Sain karpalo-lakkakiisselin ohjeen vuosia sitten mieheni sisarelta ja hän puolestaan omalta äidiltään. Kiisselin hapokkaat karpalot ja aromikkaat lakat ovat suomalaisia makuja parhaimmillaan. Tämän ’suosopan’ ohjeen haluaisin säilyttää jälkipolville.”
Sirpa Äikäs, Keuruu

Tämä pitsa on oikea kesäkurpitsaherkkukeko ruispedillä.

1 pellillinen tai 6–8 pientä pitsaa

2 ½ dl vettä
20 g hiivaa
4 dl ruisjauhoja
noin 1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ dl öljyä

Päälle

1 rs (200 g) ruohosipulituorejuustoa
2 kpl (á 125 g) mozzarellaa
400 g kesäkurpitsaa
1 dl hyvää oliiviöljyä
1 sitruunanmehu
2 tl sitruunan raastettua kuorta
1 tl rouhittua valkopippuria
sormisuolaa

  • Lämmitä taikinan neste käden­lämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Alusta taikinaan jauhot, suola ja öljy. Anna taikinan nousta vedottomassa paikassa vähintään puoli tuntia.
  • Pese kesäkurpitsat ja leikkaa ne juustohöylällä tai terävällä veitsellä ohuiksi pitkiksi viipaleiksi. Paahda viipaleet pannulla kummaltakin puolelta. Pistä kurpitsat kulhoon, johon laitat myös öljyn, sitruunan­mehun ja kuoriraasteen.
  • Kauli taikinasta pellin kokoinen pitsa leivinpaperin päälle tai useita pienempiä. Levitä päälle ruoho­sipulituorejuustoa ja paloiteltua mozzarellaa.
  • Paista 225-asteisessa uunissa pieniä pitsoja noin 15 ja peltipitsaa 25 minuuttia.
  • Lisää kuuman pitsan pinnalle sitruuna­mari­noituja kesä­kurpitsoja.

Kesäisten grilliruokien juomaksi sopii hyvin tämä ihana sangria, josta saa mainiosti myös alkoholittoman vaihtoehdon.

4–6 annosta

2 dl vettä
¾ dl sokeria
¾ dl viipaloitua inkivääriä
1 limetin mehu
1 appelsiinin mehu
1 plo valkoviiniä
2 limettiä
1 appelsiini
minttua
jäitä

Lue myös: Kaukomaiden maistuvimmat vinkit kesägrillaamiseen

  • Kuumenna vesi. Lisää joukkoon sokeri ja kuorittu, pilkottu inkivääri. Hauduta lientä 10 minuuttia.
  • Purista jäähtyneen liemen joukkoon limetin ja appelsiinin mehu, lisää valkoviini.
  • Lohko kannuun hyvin pestyt sitrushedelmät ja kaada joukkoon juoma. Anna sangrian tekeytyä jääkaapissa muutama tunti.
  • Lisää kannuun ennen tarjoilua reilusti tuoretta minttua ja jäitä.

Vinkki! Alkoholittoman sangrian saat korvaamalla valkoviinin tuore­mehulla, kuten raikkaalla God Morgon Lemonade -mehulla.

Valmista herkulliset kurkkukierteet – video opastaa

Mummoilusta on tullut lähes muotia. Lestinjärveläinen Susanna Kuorikoski, 30, sisustaa, säilöö, neuloo ja elää mummosukupolvien tapaan. Pienestä pitäjästä on löytynyt muitakin samanhenkisiä, ja käsityöiltamia vietetään keskiviikkoisin. Kahvit juodaan oikeista kupeista ja pöydässä on mamman marjapiirasta. Reseptin löydät jutun lopusta!

Mummoiluksi kutsuttu elämätapa lähti aluksi nousuun mummosukupolven estetiikan, astioiden ja kankaiden, arvostuksesta sisustuksessa. Pääkaupunkilaiseen ilmiöön leivottiin vielä elämän hidastaminen, itse tekemisen arvostaminen ja ripaus luomuruokaa. Sitten ollaankin jo perinteisen mummoilun ytimessä: kotikeskeistä elämää, ruoanlaittoa, säilömistä, käsitöitä ja kukkien hoitoa.

–  Maalla tämä ei ole välttämättä koskaan mennyt pois ”muodista”, toteaa lestijärveläinen Susanna Kuorikoski.

Susanna kritisoi sitä, että usein sanotaan jonkun ”jämähtäneen” kotipaikkakunnalleen maaseudulle.

– Voiko helsinkiläisen todeta jämähtäneen Helsinkiin? Törmään ilmaisuun usein ja aina se suututtaa.  On ihan oma valintani asettua tänne. Kuka vain voi muuttaa kaupunkiin vuokralle, enemmän vaatii rohkeutta jäädä paikkaan, jonka tulevaisuudesta ei ole varmuutta. Mutta minulla on täällä kaikki mitä tarvitsen. Viihdyn hyvin itsekseni, eikä minulla ole koskaan tylsää. Jos saisin lottovoiton, en kävisi töissä vaan yksinäisten mummujen luona turisemassa ja kutomassa sukkia. 

"Jos saisin lottovoiton, en kävisi töissä vaan yksinäisten mummujen luona."

Susannan mielestä mummoilu yksinkertaista elämää, jossa yritetään elää luontoa ja toisia kunnioittaen, pitää vanhoja perinteitä, tapoja ja taitoja elossa. Nämä tavalliset asiat ovat joiltain unohtuneet parissa sukupolvessa! Hyvänolontunne tulee tekemisestä ja onnistumisesta, ei kuluttamisesta.

Susanna kertoo, että hänen Hilkka-mummullaan oli aina mustikoista tehtyä mammanmarjapiirakkaa. Kun viimeinen pala loppui, meni uusi piirakka jo uuniin.

– Minäkin leivon sitä usein. On paljon palkitsevampaa tehdä omenahillo itse kuin ostaa purkki kaupasta. Meillä syödään itse tehtyä ruokaa. En lakkaa ihmettelemästä, kuinka syömisestä on tullut niin vaikeaa nykyihmiselle. Olen perinyt mummun marjastushimon voimakkaampana, sillä rauhoitun vasta, kun pakastin on ääriään myöten täynnä. Mummu arvosti luontoa, ja minäkin lähden aina metsään, kun tympii. Siellä olo parenee.

Mamman marjapiiras

Pohja:

  • 150g margariinia
  • 1dl sokeria
  • 1 muna
  • reilu 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Päälle:

  • 1 prk kermaviiliä
  • 1/2 dl sokeria
  • 4 tl vaniljasokeria
  • 1 muna 
  • mustikoita
  1. Vatkataan rasva ja sokeri, sekaan kananmuna ja lopuksi kuivat aineet.
  2. Levitetään voideltuun piirakkavuokaan. Mustikat ripotellaan päälle.
  3. Sekoitetaan muut päällisen aineet ja lusikoidaan mustikoiden päälle.
  4. Paistetaan noin 30 minuuttia 200-asteisessa uunissa.
     

Lue lisää mummoilusta ET-lehdestä 20/2015. Voit tilata lehden täältä.

Mustikkapannareita ja vienosti anikselta maistuvaa mustikkaista siirappia. Oi ihana heinäkuu!

  • 3 munaa
  • 1 prk (200 g) maitorahkaa
  • 2 dl tavallista tai kivennäisvettä
  • 2 dl spelttijauhoja
  • 1 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 rkl tavallista tai hedelmäsokeria
  • ripaus suolaa
  • 3–4 dl mustikoita(2 rkl hillosokeria)
  • 1 sitruunan raastettu kuori

Vaahdota munat. Sekoita rahka ja vesi vaahtoon. Lisää jauhot pinnalle, tee keskelle kuoppa ja mittaa leivinjauhe siihen. Sekoita se ensin jauhoihin, sitten jauhot nesteeseen.

Mausta mustikat halutessasi sokerilla ja sitruunankuorella. Kumoa taikinaan, nostele vain muutama kerta.

Sipaise pannuun rasvaa ja paista pannukakut miedolla lämmöllä.

Tarjoa kuumina mustikoiden ja/tai mustikkasiirapin kanssa, ohje alla.

Mustikkasiirappi

  • 2 dl hedelmäsokeria
  • 5 dl mustikoita
  • 2 dl vettä
  • 2 tähtianista

Mittaa aineet kattilaan.

Keitä hiljalleen, välillä kattilaa ravistaen, kunnes liemi on siirappimaista. Aikaa kuluu puolisen tuntia.

Kaada siirappi kulhoon siivilän läpi. Poista tähtianikset. Pullota siirappi erikoisherkuksi  ja tarjoa  esimerkiksi  jäätelön tai lettujen kastikkeena.

Katso myös nämä ihanat mustikkaherkut: