Tämä "suosoppa" maistuu kaikille, niin arkena kuin pyhänä.

4–6 annosta

  • 1 l vettä
  • 2 dl karpaloita tuoreina tai pakastettuina
  • 1–2 dl sokeria
  • 3 rkl perunajauhoja
  • 3 dl tuoreita tai pakastettuja lakkoja

Lisänä

  • vaahdotettua kermaa

Tee näin

  • Keitä karpaloita vedessä noin 5 minuuttia, kunnes ne alkavat hajoilla pirskahtaen.
  • Siivilöi liemi ja painele marjoista irtoava mehu siivilää vasten kattilaan. Mausta mehu sokerilla.
  • Sekoita perunajauhot tasaiseksi tilkkaan vettä. Kaada suurus ohuena nauhana mehuun samalla sekoittaen.
  • Nosta kattila levylle ja anna kiisselin kiehahtaa.
  • Lisää joukkoon tuoreet tai jäiset lakat.
  • Kaada kiisseli tarjoiluastiaan.
  • Tarjoile jäähtynyt kiisseli kermavaahdon kanssa.

Vinkki: Kiisseli maistuu myös riisi- ja mannapuuron lisänä.

Lukijan keittiöstä:

”Sain karpalo-lakkakiisselin ohjeen vuosia sitten mieheni sisarelta ja hän puolestaan omalta äidiltään. Kiisselin hapokkaat karpalot ja aromikkaat lakat ovat suomalaisia makuja parhaimmillaan. Tämän ’suosopan’ ohjeen haluaisin säilyttää jälkipolville.”
Sirpa Äikäs, Keuruu

Tutun borssikeiton maustaa za’atar, papukeiton tex-mex ja kalakeiton currytahna. Näin helposti teet itse eksoottiset mausteseokset. 

Borssikeitto ja harissajogurtti

6 annosta

1 punasipuli

2 valkosipulinkynttä

300 g valkokaalia

3 kpl (170 g) porkkanaa

pala (70 g) mukulaselleriä

½ kg punajuuria

1 rkl öljyä

1 ½ l vettä

1 kasvisliemikuutio

2 rkl väkiviinaetikkaa

1 rkl hunajaa

4 tl za’atar mausteseosta (ohje alla)

1 ½ tl suolaa

1 prk (290 g) kikherneitä

lehtipersiljaa

Lisäksi

4 dl luonnonjogurttia

4 rkl vihreää harissatahnaa

  • Silppua sipuli ja valkosipuli.
  • Suikaloi kaali. Kuori ja kuutioi porkkana ja selleri. Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Käytä kumihanskoja, niin kädet pysyvät puhtaina.
  • Kuumenna öljy kattilassa. Lisää joukkoon sipulit ja kuullota pari minuuttia. Lisää loput kasvikset ja kuumenna seosta muutama minuutti. Lisää vesi, kasvisliemikuutio, etikka, mausteseos, hunaja ja suola. Hauduta keittoa 40 minuuttia.
  • Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Siivilöi ja huuhtele kikherneet ja lisää keittoon. Hauduta 10 minuuttia.
  • Sekoita luonnonjogurtin joukkoon harissatahnaa ja tarjoa keiton kanssa. Silppua lehtipersiljaa keiton pinnalle ennen tarjoilua.

Za’atar
Sekoita
2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 rkl kuivattua oreganoa tai ½ ruukullista tuoretta
1 rkl timjamia tai ½ ruukullista tuoretta
2 rkl sumakkijauhetta
1 tl suolaa

Arabikeittiön suositussa mausteseoksessa za’atarissa on tavallisesti oreganoa, timjamia, meiramia, sumakkia, seesaminsiemeniä ja ripaus suolaa. Joukossa voi olla myös juustokuminaa sekä korianterin- tai fenkolinsiemeniä.

Sumakki on puu, jonka hedelmät kuivataan ja jauhetaan hapokkaaksi mausteeksi. Sumakkia löytyy Lähi-idän elintarvikkeita myyvistä liikkeistä. Sen voi korvata sitruunan raastetulla kuorella.

Tex-mex papukeitto

4 annosta

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

500 g paseerattua tomaattia

1 prk (285 g) valkoisia papuja

1–2 tl tex-mex mausteseosta (ohje alla)

1 tl suolaa

½ l vettä

1 punainen paprika

150 g chorizo-makkaraa

1 dl mustia oliiveja

  • Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulit ja kuullota niitä pari minuuttia. Lisää paseerattu tomaatti, pavut, mausteseos, suola ja vesi. Hauduta keittoa puolisen tuntia.
  • Pilko paprika ja viipaloi makkarat. Lisää paprikat keittoon. Paista makkarat paistinpannulla kypsiksi. Lisää makkarapalat ja oliivit joukkoon ennen tarjoilua. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.

Tex-mex
Sekoita morttelissa
2 tl sinapinsiemeniä
2 tl paprikajauhetta
½ tl rouhittua mustapippuria
1/4 tl cayennepippuria
½ tl rosmariinia
1 tl muscovadosokeria
1 tl suolaa

Aasialainen kalakeitto

4 annosta

1 sipuli

200 g tuoreita siitakesieniä

2 porkkanaa

2 keskikokoista perunaa

3 cm pala inkivääriä

2 rkl öljyä

½ rkl punaista currytahnaa (ohje alla)

1 l vettä

1 prk (165 ml) kookoskermaa

2 rkl kalakastiketta

1 sitruunaruoho

1 limetin mehu

300 g lohta

korianteria

  • Kuori ja lohko sipuli. Poista siitakesienistä kannat ja halkaise ne. Kuori porkkanat, perunat ja inkivääri. Viipaloi porkkanat, lohko perunat ja hienonna inkivääri.
  • Lisää öljy kattilaan. Kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää joukkoon porkkanat, perunat ja inkivääri sekä punainen currytahna. Sekoita kasviksia kattilassa muutama minuutti.
  • Lisää joukkoon vesi, kookoskerma ja kalakastike.
  • Huuhtele ja leikkaa sitruunaruoho viiden sentin pätkiksi. Lisää palat
  • keittoa maustamaan. Purista limetistä mehu ja lisää joukkoon. Hauduta
  • keittoa noin 20 minuuttia eli kunnes kasvikset ovat kypsiä. Paloittele sillä aikaa lohi reiluiksi kuutioiksi
  • Lisää lohipalat keittoon, kala kypsyy muutamassa minuutissa. Maista ja mausta keittoa tarvittaessa lisää. Poista lopuksi sitruunaruohopalat keitosta ja silppua joukkoon tuoretta korianteria.
  • Vinkki! Sitruunaruoho antaa keittoon raikkaan maun. Purista joukkoon hieman lisää limetinmehua, jos et löydä ruohoa kaupasta.

Punainen currytahna
Sekoita morttelissa
10–15 pientä thaichiliä tai 4–6 isompaa
2–3 valkosipulin kynttä
2 rkl raastettua inkivääriä
2 tl raastettua sitruunan- tai limenkuorta
1 rkl jauhettua korianteria
2 rkl jauhettua juustokuminaa
ripaus mustapippuria
1 tl suolaa
½ dl rypsiöljyä

 

Kelpo kattilallinen spagettia maukkaan kastikkeen kera riittää isommallekin porukalle ja maksaa alle 8 euroa! MSC-merkki purkin kyljessä takaa, että tonnikala on pyydetty vastuullisesti.

Sitruunainen tonnikalakastike ja spagettia

4-6 annosta

400 g spagettia

Kastike

2 tlk tonnikalaa öljyssä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

¼ tl chilihiutaleita

1 tlk (400 g) kirsikkatomaatteja

1 kasvisliemikuutio

1 rkl kapriksia

2 dl vettä

1 sitruunan raastettu kuori

½ tl mustapippuria myllystä

½ tl suolaa

kourallinen juustoraastettta

  • Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan.
  • Valmista spagetin kiehuessa kastike. Avaa tonnikalapurkit. Nosta kulhon päälle siivilä, ja kumoa siihen kalat öljyineen. Säästä osa öljystä paistoon.
  • Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli.
  • Kuumenna kasarissa ruokalusikallinen tonnikalaöljyä. Sekoita joukkoon sipulit ja chilihiutaleet. Kuullota pari minuuttia.
  • Lisää kirsikkatomaatit, tonnikalat, liemikuutio, kaprikset ja vesi. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori kastikkeeseen. Rouhi pintaan mustapippuria ja lisää suola. Hauduta kastiketta 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  • Kaada kastike valutetun spagetin joukkoon. Päälle voit raastaa vielä kourallisen juustoa.
  • Vinkki! Kokeile purkkikalan eri makuvaihtoehtoja, esimerkiksi tonnikalaa tilli- tai tomaattikastikkeessa.

Nämä suloiset muffinit pelastavat minkä tahansa kahvipöydän. Muuta ei tarvita – paitsi niiden syöjät!

6 kpl isoa tai 10 kpl pientä muffinia

100 g margariinia
1 ½ dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita + ½ dl muffinien pinnalle
2 tl leivinjauhetta
1 ½ dl kauramaitoa
2 dl puolukoita

Kinuskipursotus
1 ½ dl fariinisokeria
2 dl vaahtoutuvaa soijakermaa (esimerkiksi Alpro)
2 tl vaniljasokeria

  • Valmista kinuski vähintään viisi tuntia ennen käyttöä tai edellisenä päivänä. Kuumenna kattilassa soijakerma ja fariinisokeri niin, että seos kiehahtaa. Älä keitä pidempään. Sekoita joukkoon vaniljasokeri.
  • Nosta kinuskikattila kylmään vesihauteeseen ja jäähdytä välillä sekoittaen. Pane kinuski kulhossa jääkaappiin, jossa se saa jähmettyä viisi tuntia, mieluusti seuraavaan päivään.
  • Tee muffinitaikina vatkaamalla margariini ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna ja jatka vaahdottamista.
  • Yhdistä erikseen kuivat aineet. Sekoita jauhoseos ja kauramaito taikinaan vuorotellen parissa kolmessa erässä. Lisää lopuksi puolukat.
  • Jaa taikina muffinivuokiin ja ripottele päälle kaurahiutaleita.
  • Kypsennä 200-asteissa uunissa noin 15–20 minuuttia muffinien koosta riippuen. Anna jäähtyä ennen pursotusta.
  • Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimella ja laita pursotuspussiin. Pursota reilu kerros kuorrutetta jäähtyneille muffineille.

    Valmistuskaika kinuski 20 min + jäähdytys muffinit 35 min

Maitoa saa myös lypsämättä. Tämä itse tehty mantelimaito vie kielen mennessään.

2 ½ dl manteleita
10 dl vettä
ripaus suolaa
(1 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria)

  • Pane mantelit tehosekoittimeen. Lisää aluksi vettä vain sen verran, että sekoitettaessa muodostuu tahnamainen massa. Jatka sekoittamista pari minuuttia. Lisää loput vesimäärästä ja sekoita vielä hetki. Lisää suola ja vaniljauute tai -sokeri.
  • Kaada seos tiheän siivilän tai harson läpi kulhoon. Siivilöi monta kertaa, jos haluat maidosta silkkistä.
  • Kaada valmis mantelimaito lasipulloon tai kannelliseen purkkiin. Mantelimaito säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

    Vinkki Siivilöinnistä jääneen mantelimassan voi käyttää sämpylätaikinaan tai sen voi kuivattaa uunissa mantelijauhoksi.