Klassikkojen klassikon, kaalilaatikon, reseptin ET:n lukija Merja Koho sai äidiltään ja antoi tyttärelleen. 

Merjan kaalilaatikko

4–6 annosta

1 ½ dl kokonaisia ohraryynejä

1 valkokaali (1 ½ kg)

3–4 rkl siirappia

1 rkl voita tai öljyä

500 g jauhelihaa

1 sipuli

2 tl rouhittua mustapippuria

maustepippuria

1 ½ tl suolaa

2 porkkanaa

noin ¾ l lihalientä

  • Keitä ohraryynit lähes kypsiksi vedessä.
  • Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja kuullota hetki paistinpannulla rasvassa. Mausta siirapilla ja suolalla. Kumoa kaali uunivuokaan.
  • Ruskista jauheliha ja sipulisilppu. Mausta seos pippureilla ja suolalla.
  • Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi.
  • Sekoita kaaliin ohraryynit, jauheliha ja porkkana. Kaada joukkoon lihalientä vajaa puolet vuuan korkeudesta.
  • Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin tunti.

Vinkki: Kokeile kotimaisen lampaan sesonkiaikaan karitsan jauhelihaa.

“Tämä kaalilaatikko on äidin peruja lapsuudenkodistani. Teimme sitä viikonloppuisin. Ohje on kiertänyt kauttani myös tyttäreni lempiruuaksi. Talvikaalista valmistettuna laatikosta saa kaikkein parhaan.”

Merja Koho, Nousiainen

Resepti on kirjasta ET Klassikot – lukijoiden rakkaimmat reseptit (2012).

Maukkaan savujuusto-kukkakaaligratiinin resepti on mitoitettu 1–2 hengelle.

300 g kukkakaalia
75 g savujuustoa
25 g voita
3-4 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
3 rkl silputtua persiljaa
½ tl valkopippuria myllystä
½ tl suolaa
1 rkl pinjansiemeniä

  1. Irrota kukkakaali pieniksi nupuiksi. Keitä nuppuja noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat napakan kypsiä. Valuta kukkakaali ja kumoa uunin kestävään annosvuokaan.
  2. Leikkaa savujuusto pieniksi paloiksi.
  3. Sulata voinokare kattilassa. Sekoita joukkoon jauhot ja lorauta sekaan maitoa vähitellen samalla sekoittaen. Lisää juusto. Hauduta kastiketta 15 minuuttia, sekoittele välillä.
  4. Lisää silputtu persilja, pippuri ja suola. Kaada kastike kukkakaalin päälle ja ripottele pinnalle pinjansiemeniä.
  5. Gratinoi 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Mansikoista syntyy ihanan raikas kesäjuoma, johon lisätään maun mukaan joko ginger alea tai kivennäisvettä.

Mansikkajuoma

4-6 lasillista

1 dl laimentamatonta mansikkamehua
7 dl kivennäisvettä tai ginger alea
2 dl mansikoita
2 dl jääpaloja

  1. Laimenna mansikkamehu kivennäisvedellä tai inkiväärijuomalla.
  2. Lisää joukkoon lohkottuja mansikoita jajääpaloja.

Maukas parmesaanihuntu tekee hauelle hyvää. Maistuva ohje on mitoitettu 1–2 hengelle.

300 g haukifileetä

1 kananmuna

2 rkl parmesaaniraastetta

2 rkl korppujauhoja

½ tl suolaa

25 g voita

Tillikerma

½ dl ranskankermaa

1 rkl tilliä silputtuna

1 tl sitruunan kuorta raastettuna

Riko kananmuna kulhoon ja vatkaa haarukalla rakenne tasaiseksi.

Sekoita toiseen kulhoon parmesaaniraaste ja korppujauhot.

Leivitä kala. Kasta filee ensin munaan ja sitten jauhelmaan.

Paista kalaa muutama minuutti voissa kummaltakin puolelta. Ripottele pintaan suolaa.

Sekoita ranskankerman joukkoon tillisilppu ja sitruunan kuoriraaste. Tarjoa kastike kalan kanssa.

Mansikkakausi on vihdoin käynnistynyt Etelä-Suomessa ja tulevina viikkoina myös muualla maassa. Katso ET:n viisi parasta mansikkareseptiä!

Viime viikonlopun aurinkoiset säät sysäsivät mansikan kypsymisen vauhtiin. Päälajikkeita poimitaan jo Lounais-Suomessa ja Etelä-Suomen rannikkoalueella, kerrotaan Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry:stä. 

Alkukesän viileiden säiden vuoksi mansikan kypsymisen alueelliset erot ovat normaalia suurempia. Pohjois-Suomessa mansikan kypsymistä joudutaan vielä hieman odottamaan. 

Ilouutisiakin kuitenkin on: satoa saadaan tänä vuonna noin 13-14 miljoonaa kiloa, kun viime vuonna mansikkaa poimittiin 11,9 miljoonaa kiloa. Viileä alkukesä on nimittäin vahvistanut kasvustoja ja parantanut raakilekasvua. 

Poimimme ET:n netistä viisi ihanaa reseptiä, joissa voit hyödyntää tuoreita, kypsiä mansikoita.

1. Mansikka-leipäjuustosalaatti


Mansikka ja leipäjuusto sopivat hienosti yhteen. Tuoreet mansikat pääsevät loistamaan tässä raikkaassa salaatissa. Katso resepti täältä.

2. Mansikka-trifle


Näyttävään jälkiruokaan tulee kerroksittain mansikkakiisseliä, jugurttia, keksejä ja paahdettua marenkia. Komeus koristellaan tietysti tuoreilla mansikoilla. Katso resepti täältä.

3. Mansikkainen suklaajuustokakku


Suussasulava suklaakakku tehdään tuorejuustosta. Kakku nautitaan mansikkasoseen ja mansikoiden kera. Katso resepti täältä.

4. Muurinpohjaletut ja mansikkasalsa


Kesän ihanin herkku on muurinpohjalettu. Sen kanssa maistuu ranskankerma ja limellä ja chilillä terästetty mansikkasalsa. Katso resepti täältä.

5. Maan paras mansikkaleivos


Tämä leivos valloittaa kesäisin koko Kuhmon seudun, kertoo paikallinen leipomoyrittäjä. Ohje on helppo ja lopputulos herkullinen. Kokeile vaikka! Katso resepti täältä.

P.s. Tiesitkö, että mansikka on luomulääke?Lue, miten se auttaa turvotukseen ja ruoansulatukseen