Klassikkojen klassikon, kaalilaatikon, reseptin ET:n lukija Merja Koho sai äidiltään ja antoi tyttärelleen. 

Merjan kaalilaatikko

4–6 annosta

1 ½ dl kokonaisia ohraryynejä

1 valkokaali (1 ½ kg)

3–4 rkl siirappia

1 rkl voita tai öljyä

500 g jauhelihaa

1 sipuli

2 tl rouhittua mustapippuria

maustepippuria

1 ½ tl suolaa

2 porkkanaa

noin ¾ l lihalientä

  • Keitä ohraryynit lähes kypsiksi vedessä.
  • Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja kuullota hetki paistinpannulla rasvassa. Mausta siirapilla ja suolalla. Kumoa kaali uunivuokaan.
  • Ruskista jauheliha ja sipulisilppu. Mausta seos pippureilla ja suolalla.
  • Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi.
  • Sekoita kaaliin ohraryynit, jauheliha ja porkkana. Kaada joukkoon lihalientä vajaa puolet vuuan korkeudesta.
  • Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin tunti.

Vinkki: Kokeile kotimaisen lampaan sesonkiaikaan karitsan jauhelihaa.

“Tämä kaalilaatikko on äidin peruja lapsuudenkodistani. Teimme sitä viikonloppuisin. Ohje on kiertänyt kauttani myös tyttäreni lempiruuaksi. Talvikaalista valmistettuna laatikosta saa kaikkein parhaan.”

Merja Koho, Nousiainen

Resepti on kirjasta ET Klassikot – lukijoiden rakkaimmat reseptit (2012).

Rakkaudella, Malin on paras suomalainen gluteeniton keittokirja, johon olen törmännyt. Suolainen piirakkapohjan resepti osoittautui loistavaksi.

Rakkaudella, Malin -keittokirja (Teos & Förlaget, 2017) olisi vahvoilla, jos valittaisiin parasta suomalaista gluteenitonta keittokirjaa. Kirjassa on juuri sellaisia ohjeita, joita parikymmentä vuotta gluteenittomasti kokkailleena kaipaan: suolaisia ja makeita piiraita, erilaisia leipiä ja sämpylöitä, keksejä. Siis niitä leivonnaisia, joiden rakenne jää helposti murenevaksi ja maku vähän sahajauhomaiseksi. 

 

Käytännössä kaikissa kirjan ohjeissa käytetään useita eri jauhoja. Kävin kaupan kautta täydentämässä omat varastoni, ja nyt jauhohyllyssä on kaurasta, riisistä, perunasta, tattarista, maissista, kookoksesta, hirssistä ja perunakuidusta ja psylliumista valmistettuja jauhoja. Jos leipoo säännöllisesti gluteenittomasti, tämä valikoima kannattaa hankkia kaappiin.

Lisäksi kannattaa hankkia keittiövaaka. Malin antaa mitat sekä deseinä että grammoina, mutta oikeammat jauhomäärät ja niiden keskinäiset suhteet saa vaa'alla. Jauhojen punnitseminen on muuten aika hauskaa – vähän kuin kauppaleikit lapsena!

Kirjassa on sopivassa suhteessa perusohjeita (suolainen piirakka, rapeakuorinen leipä) ja uusia inspiraatioita (polentakakku, vaniljakreemillä täytetty piiras) sekä muutamia helppotekoisia arkiruokaresepetejä (kasvisnuudelit).

Kunkin reseptin yhteydessä Malin kertoo lyheysti sen taustasta, mikä tekee kirjasta hauskaa luettavaa, vaikka ei aikoisikaan juuri sillä hetkellä leipoa. Kirjan lopussa esitellään pari suomalaista suloista kahvilaa ja niiden gluteenittomat bravuurireseptit. 

Koska olen kokeillut vaikka kuinka montaa gluteenitonta piirakkapohjaa löytämättä suosikkiani, kokeilin Malinin parhaaksi piirakkapohjakseen mainostamaa ruokaisaa tonnikalapiirakkaa.  

Pohja oli helppo tehdä, ja se suostui asettumaan piirakkavuokaan ihan kuivin käsin ilman jauhoja. Olisi kannattanut tehdä vähän korkeammat reunat, koska täytettä tulee paljon, ja sen päälle kaadetaan vielä munamaito. 

Ohjeessa sanottiin paistoajaksi vartti, mutta piirakka näytti pinnalta kauniilta vasta 25 minuutin paistamisen jälkeen.

Piirakka onnistui hyvin ja lunasti lupaukset: pohja leikkautui ja pysyi kasassa kuin normaali piiraspohja – ja maistui hyvältä myös normaalisyöjän mielestä. Tonnikalatäyte jäi vähän vetiseksi, tonnikala olisi ehkä kannattanut valuttaa. Seuraavana päivänä täyte oli vetäytynyt niin, että ongelma poistui. 

Ruokaisa tonnikalapiirakka

Taikina

100 grammaa kylmää voita kuutioituna
50 g maustamatonta tuorejuustoa
55 g (1 dl) riisijauhoa
55 g (1 dl) tattarijauhoa
45 g (1 dl) gluteenitonta kaurajauhoa
1 rkl psylliumrouhetta
1 rkl kylmää vettä

Täyte

1 purkki tonnikalaa
puolikas keltainen paprika pieninä paloina
puolikas punainen paprika pieninä paloina
1 dl suikaloitua kevätsipulia varsineen
puolikas kesäkurpitsa suikaloituna
175 g pussi mozzarellaraastetta

Munamaito

3 munaa
2,5 dl maitoa
suolaa ja pippuria maun mukaan

1. Lämmitä uuni 200-asteiseksi.
2. Tee piiraspohja. Sekoita voi, tuorejuusto, jauhot ja psyllium monitoimikoneella murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja työstä nopeasti taikinaksi,
3. Painele taikina tasaisesti piirasvuokaan, pistele pohja haarukalla ja esipaista 10 minuuttia, Anna jäähtyä.
4. Tee täyte. Sekoita tonnikala, paprikat, kevätsipuli, kesäkurpitsa ja puolet juustoraasteesta kulhossa. Levitä pohjalle,
5. Tee munamaito. vatkaa munat ja maito ja mausta. 
6. Levitä munamaito tasaisesti piiraspohjalle ja ripottele päälle loput juustoraasteet.
7. Paista piirasta 200 asteessa noin 15 minuuttia riippuen piirasuvuoan ja täytteen paksuudesta. Kun täyte on hyytynyt ja piiras on kauniin värinen, se on valmis.
8. Tarjoa vihreän salaatin ja hyvän kastikkeen kera.

PS. Tein kirjasta myös pikapullia ja omatekoista granolaa, jonka juju on omenamehussa liotetuissa aineksissa. Molemmat onnistuivat hyvin, ja aion tehdä toistekin.

Luonnon tarjoilema herkku, nokkonen, on nyt maukkaimmillaan ja sopii loistavasti lohen seuraksi. Varaa paksut käsineet keruumatkalle!

Lohi-nokkoslaatikko

Annos 6:lle

½ kg pennemakaroneja

400 g savulohta

5 munaa

½ l vettä

1 prk (2 ½ dl) juustolla maustettua ruokakermaa, esim. Kolme juustoa

1 dl ryöpättyjä nokkosia

1 rkl makeaa chilikastiketta

1 tl suolaa

1 tl rouhittua valkopippuria

3 dl juustoraastetta, esim. mozzarella

  • Keitä pennet kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  • Paloittele kala ja poista ruodot. Kumoa pasta ja kalapalat uunivuokaan. Sekoita kevyesti.
  • Riko munat erillisessä kulhossa. Lisää vesi ja maustettu ruokakerma sekä hienonnetut nokkoset. Mausta seos chilikastikkeella, suolalla ja pippurilla.
  • Kaada neste vuokaan. Ripottele pintaan juustoraastetta.
  • Kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla noin tunti.

 

Pyöräytä raparperikauden alkajaisiksi herkullinen gluteeniton piirakka. 

noin 1 litra raparperin paloja
kanelia
kardemummaa 
raesokeria
0,5 dl sokeria
1 muna
1 dl perunajauhoa
3/4 dl juoksevaa margariinia
1 tl vaniljasokeria
(1 rkl sitruunamehua)

  • Säädä uuni 180-asteeseen.
  • Levitä raparperinpalat leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Ripottele paloille kanelia, kardemummaa ja raesokeria. Laita ne  uuniin pehmenemään taikinan teon ajaksi.
  • Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon sulanut margariini,vaniljasokeri ja sitruunamehu. Sekoita leivinjauhe perunajauhoon. Yhdistä jauhot varovasti nostelleen muna-sokerivaahtoon.
  • Siirrä pehmenneet raparperinpalat halkaisijaltaan 24 cm:n piirakkavuokaan. 
  • Kaada taikina nauhana raparperien päälle.  Paista 10–15 min.

 

Uudet perunat saavat seurakseen savukaloja, sitruuna-ahventa, kotitekoista silliä. Keväisen herkuttelun kruunaa ihana vadelmatorttu.

Keitetyt uudet perunat

uusia perunoita
1–2 tl karkeaa merisuolaa/
 1 l vettä
tilliä

  1. Pese ja rapsuta perunat puhtaiksi.
  2. Keitä vesi. Lisää suola, tillin­varsia ja perunat.
  3. Keitä perunoita koon mukaan noin 15 minuuttia. Kun ne ovat napakan kypsiä, kaada vesi pois. Aseta perunoiden päälle pyyhe ja nosta kattila hetkeksi takaisin liedelle höyryttymään.
  4. Ripottele perunoille tuoretta tilliä.

Sipulikastike

2 punasipulia varsineen
2 keltasipulia varsineen
100 g voita
1 ½ tl suolaa
4 dl kiehuvaa vettä

  1. Kumoa silputut sipulit tarjoilukulhoon. Mittaa joukkoon voi ja suola.
  2. Keitä vesi ja kaada sipulien päälle juuri ennen ruokailua.
  3. Sekoita ja tarjoa uusien perunoiden kanssa.

Punasipulisilli

2 kevyesti suolattua sillifileetä
1 punasipuli
2 rkl hunaja-väkiviinaetikkaa
½ dl vettä
1 rkl juoksevaa hunajaa
(rosmariininoksa)

  1. Leikkaa silli annospaloiksi. Kuori ja leikkaa sipuli viipaleiksi.
  2. Sekoita liemi ja kaada sillipalojen ja punasipulien päälle.
  3. Voit lisätä joukkoon rosmariinia tai tuoretta basilikasilppua.

Sitruuna-ahven

4–8 ahvenfileetä
1 tl sitruunan raastettua kuorta
nokare voita
rouhittua valkopippuria
suolaa

  1. Lisää voinokare pannulle ja raasta joukkoon pestyn sitruunan raastettua kuorta. Hauduta sitruunankuorta hetki voisulassa.
  2. Lisää ahvenfileet pannulle. Paista kummaltakin puolelta.
  3. Rouhi pintaan valkopippuria ja lisää kevyesti suolaa.

Marinoitu savusilakka

10 savusilakkaa
1 keltasipuli varsineen
Marinadi
1 dl rypsiöljyä
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl Provencen yrttejä
½ tl sokeria
½ tl suolaa
valkopippuria

  1. Perkaa savusilakat ja pilko kalat pieniksi paloiksi.
  2. Sekoita marinadi ja kaada kalojen päälle. Lisää joukkoon pilkottu sipuli varsineen.
  3. Anna makujen tekeytyä kylmässä ennen tarjoilua.

Savulohitahna

300 g savulohta
½ dl silputtua ruohosipulia
½ dl silputtua tilliä
1 ½ rkl sitruunamehua
1 dl ranskankermaa tai
turkkilaista jogurttia

  1. Poista lohipalasta nahka ja ruodot. Hienonna kala karkeaksi.
  2. Silppua ruohosipuli ja tilli. Pese sitruuna ja purista tarvittava määrä mehua.
  3. Yhdistä ainekset tahnaksi.
  4. Anna makujen tekeytyä kylmässä ennen tarjoilua.

Jälkiruoka: Vadelmatorttu

125 g voita tai margariinia
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 rkl ruokosokeria
1 rkl vettä

Täyte
125 g voita tai margariinia
1 ½ dl ruokosokeria
2 munaa
100 g jauhettua mantelia
3 dl vadelmia
100 g tummaa suklaata
mantelilastuja

Koristeeksi
vadelmia

  1. Nypi voin joukkoon vehnäjauhot ja sokeri. Lisää vesi. Taputtele tasaiseksi palloksi.
  2. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa kelmuun pakattuna puolisen tuntia.
  3. Levitä taikina jauhotetulle pöydälle ja kauli ohueksi piirakkapohjaksi. Levitä pohja piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla muutamia reikiä.
  4. Esipaista 200-asteisen uunin alatasolla 10 minuuttia.
  5. Valmista kuorrute. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää joukkoon munat yksitellen ja lopuksi mantelijauho. Leikkaa suklaa rouheeksi.
  6. Ripottele piirakkapohjalle suklaarouhetta ja vadelmia.
  7. Levitä mantelitäyte päälle ja koristele mantelilastuilla.
  8. Paista piirasta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
  9. Koristele torttu tuoreilla vadelmilla ennen tarjoilua.

Katso tästä parhaat jälkiruokareseptit!