Angus-koiran matka Keikon japanilais-suomalaiseen perheeseen oli täynnä erilaisia käänteitä.

Espanjalainen löytökoira Angus nauttii usein illallisensa lautaselta, johon hänen emäntänsä Keiko Mashima on taikonut monenlaisia herkkuja.

Tämä koira saa välillä jopa omat sushinsa. Näin tapahtui viimeksi viime viikolla, helmikuun alussa, kun oli  Setsubunin aika. Se on perinteinen japanilainen juhla, jossa nostetaan malja keväälle ja talven loppumiselle, hänen omistajansa Keiko Mashima selvittää.

– Yleensä teen sushia Angukselle noin kerran kuukaudessa. Emme me japanilaiset kuitenkaan syö sushia niin usein kuin muiden maiden ihmiset luulevat, naurahtaa Osakasta kotoisin oleva Keiko.

Helsingissä asuvalla Anguksella on mielenkiintoinen tarina, miten hän päätyi Suomeen. Koira löydettiin pentuna roskalavalta Madridissa. Keiko joutui tekemään monta liikettä, ennen kuin hän sai rakkaan lemmikkinsä tänne.

Mutta miksi japanilainen Keiko on itse päätynyt Suomeen? Millaisia muita herkkuja hän tekee Angukselle? Mikä on hänen koirankasvatusfilosofiansa?
Lue lisää ja katso upeat annoskuvat Mikin matkassa -blogista täällä.

Sushia koiralle ja ihmisille; kuonolaisen ruoassa on erikoisherkkuja.
Sushia koiralle ja ihmisille; kuonolaisen ruoassa on erikoisherkkuja.

Mannerheimista tuli suurmies hänen rankan ja jopa moraalittoman nuoruutensa vuoksi. Näin arvioi historioitsija-kirjailija Teemu Keskisarja uusimman teoksensa päähenkilöä ET:n lukupiirille Helsingin Kirjamessuilla.

Hulttio-kirjan kuvaus Carl Gustav Emil Mannerheimin traagisesta lapsuudesta ja nuoruudesta puhutteli ja järkyttikin lukupiiriläisiä. Tässä valossa kirjan paljastama häirikkökäytös on jopa ymmärrettävää.

Lukupiirin panelisti Auli Halenius näki nuoren Mannerheimin riehunnassa purkamattoman surun aiheuttamaa masennusta, joka Gustavin tapaisessa vahvassa ihmisessä purkautui ulospäin.

"Nykypäivänä hänestä olisi tehty lastensuojeluilmoitus."

Näin arveli Halenius, eläkkeellä oleva opettaja.

– Olisiko Mannerheim ollut tarkkailuluokalla koko ajan, ET:n päätoimittaja Riitta Korhonen kyseli.

– Ehkä jopa laitoksessa, Keskisarja vastasi. 

Lukupiirissä oli monia Keskisarjan teosten "suurkuluttajia". Tohtorismiehen kyky kaivella ennestään tuntemattomampiakin tutkimusaineistoja ja tuottaa niistä elävän verevää tekstiä on temmannut heidät mukaansa.

Keskisarja ei säästele kohdettaan kuvatessaan Mannerheimin horjuvaa moraalia, mikä kirvoitti lukupiirin panelistilta, eläkkeellä olevalta toimittaja Esko Rantaselta kiitokset. Hän kertoi inhoavansa henkilöiden glorifiointia ja kuulevansa suurmiehiksi nostetuistakin sen toisen, inhimillisen puolen.

Mätä moraalinen selkäranka

Keskisarjalta Rantanen kysyi kirjan lukuisista tapauksista, joissa Mannerheim vieritti syyn omista rikkeistään muiden hartioille.

– Toisen syyttäminen on nilkkimäistä ja tässä mielessä Mannerheimin moraalisessa selkärangassa oli nuorena orastava luumätä, Keskisarja totesi.

Mutta upseerin kunniakäsityksestä Mannerheim piti Keskisarjan mukaan tiukasti kiinni. Tämän vuoksi Suomi ei olisi ikinä  antautunut talvisodassa, vaikka Mannerheim ei uskonut armeijan kestävän taisteluja montakaan viikkoa.

Panelisti Pekka Harttila kiitti Keskisarjaa muun muassa omaperäisen lystikkäästä sanankäytöstä ja kysyvstä löytää tuntemattomampiakin tietolähteitä. Kirjasta hän aisti "erikoislaatuista empatiaa häirikkö-Mannerheimia kohtaan".

Mikkelissä syntyneen Ritva Ohmeroluoman elämässä Mannerheim on ollut aina läsnä, muun muassa siksi, että sodassa Adolf Ehrnroothin rykmentissä palvellut isä ihaili Mannerheimia suuresti. Keskisarjan kirja onnistui silti tuomaan hänelle uutta tietoa Mannerheimista.

– Tästä näkökulmasta en ole Mannerheimiin koskaan tutustunut.

Esko Rantasta kiinnosti, oliko peliriippuvaisuuteen ja ryypiskelyyn taipuvainen Mannerhein sisarussarjansa ainoa "isänsä poika". Keskisarjan mukaan itse asiassa "pojasta polvi huononi".

Auli Haleniusta kiinnosti Mannerheimin vähäiseksi jäänyt sotilasstrateginen koulutus.

– Pelkän ylioppilastutkinnon varassako Suomi sitten pelastettiin, hän kyseli.

"Kansallissankariksi Mannerheim oli rankasti alikoututettu."

– Hänen yleissivistyksessäänkin oli isoja aukkoja, mutta hänen älykkyytensä oli huipputasoa, Keskisarja totesi.

Keskisarja muistutti lukupiiriläisiä siitä, miten Mannerheimin nousu omien heikkouksiensa yläpuolelle onnistui esimerkiksi alkoholin suhteen.

– Nuoruudessa hän oli pahasti päihdeongelmainen. Moni raitistuja ryhtyy absolutistiksi, mutta hänestä tuli kohtuukäyttäjäksi

Turhamaisuus ja diivailu kuuluivat luonteenpiirteisiin, joten ei ihme, että nousu lähes tuntemattomuudesta Suomen pelastajaksi sai ryhdin suoristumaan entisestään.

– Gustav oli kirottu raha-asioissa jo pikkupojasta.

"Sotilaana univormu oli tip top, mutta taskut olivat täynnä velkakirjoja."

– Hän onnistui jopa kuolemaan köyhänä, kaikista hänelle sotien jälkeen kerätyistä ja myönnetyistä varoista huolimatta. Miten senkin asian pystyy ryssimään, Keskisarja nauratti lukupiiriläisiä.

Kysymys Mannerheimille

Mannerheim-kirjallisuuden tuntijoillekin paljon uutta tietoa tuonut kirja on syntynyt muun muassa kaivelemalla Mannerheimin suuren suvun ja laajan sisarussarjan kirjeenvaihtoa. Kirjeitä tuli ja meni yhtä tiuhaan kuin "nykyään sähköpostia".

Yhtenä sytykkeenä Keskisarjalle toimivat historioitsija Lars Westerlundin esiin nostamat Suomen kadettikoulun kasvatuskomitean ja rangaistuskomitean pöytäkirjat. Ne, joissa verhotuin sanakääntein perustellaan Mannerheimin potkuja kadettikoulusta. Juuri tästä Teemu Keskisarja ensi töikseen kysyisi Gustavilta, "jos tapaan hänet tuonpuoleisessa". 

– Olitko homo?

Bongaa Helsingin Kirjamessuilta ET-polkupyörä ja nouda ilmainen lahja. 1000 ensimmäistä saa kirjaan kiinnitettävän ET-lukuvalon! Helsingin Kirjamessut 27.–30.10. Messukeskuksessa.

"Sukupiiri kannatteli poloista"

Hulttion valottama kuva Mannerheimista oli yllätys monelle ET:n lukupiirissä.

– En ole aiemmin tajunnutkaan, miten laaja sukulaispiiri Mannerheimilla oli. Se todella kannatteli häntä. Vaikka Mannerheimin rahankäyttö oli täysin kaoottista, aina jostain järjestyi rahaa, Virpi Nikula totesi.

Teemu Keskisarjan tyyli viehättää Nikulaa.

– Hän tekee ihmisistä inhimillisia, ei mitään puupökkelöitä. Yöpöydällä odottaa jo hänen Viipuri 1918 -kirjansa.

– Pidän siitä, että Keskisarja ei tutkijantaustastaan huolimatta viljele erikoistermejä tai koukeroista kieltä. Teksti tosiaan imee mukaansa, useita kirjailijan teoksia lukenut Hannu Hirsi kiittää.

Sirpa Hirsille Hulttio oli ensimmäinen Keskisarjan teos, vaikka pariskunnan kirjahyllystä löytyy kyllä muitakin. Hyvä rakenne ja lyhyet luvut tekivät lukukokemuksesta miellyttävän.

 

Innokas kirjamessujen lukupiiriläinen Arja Jauhiainen sanoo jo palauttaneensa Hulttion kirjastoon.

– Sitä varmaan jonottaa moni.

Päällimmäiseksi Jauhiaiselle jäi kirjasta kuva säälittävästä nuoresta miehestä, joka joutui kokemaan perhettä kohdanneen rankan murroksen.

Jauhiainen on kova lukija, siksi aiemmat keskisarjat ovat vielä lukematta.

Kirves odottaa jo lukuvuoroaan.

Aira Samulin puolustaa kotona ikääntymistä:

Ikinuori Aira Samulin neuvoo ikääntyviä järjestämään tulevaisuutensa, kun vielä voivat. Kotona asuminen on hänen mielestään paras vaihtoehto. "Vanhainkodiessa kuollaan aikaisemmin".

Aira Samulin lausuu painavalla äänensävyllä, kuinka isona asiana näkee väestön ikääntymisen. Suomalaiset ovat ensimmäisiä maita Euroopassa, joissa on kohta todella hätä.

Tarvitaan yhä enemmän terveys- ja hyvinvointipalveluja, mutta myös ikääntyvien itsensä asennemuutosta.

− Eläkeläiset turhaan lykkäävät ratkaisujaan. Sanon aina, että ota valtaan vanhuutesi. Mieti nyt, kun vielä tiedät, mitä haluat. Jos haluat muuttaa kaupunkiin, niin muuta, Aira sanoo.

”Päätä silloin kun vielä pystyt, missä ja miten haluat vanhana elää.”

Kun Aira kysyy tilaisuuksissaan, kuinka moni haluaa olla kotona mahdollisimman pitkään, kaikki nostavat kätensä. Silti monet ovat alistuneet ajatukseen, että vanhainkotiinhan kaikki joutuvat. Se on ristiriitaista.

Aira neuvoo päättämään jo silloin, kun vielä pystyy, missä ja miten haluaa vanhana elää. Sitten kun ei enää pysty, muut päättävät.

Tulevaisuus käy vähemmän pelottavaksi, kun ihminen tietää, mitä on edessä ja on voinut itse vaikuttaa tulevaan.

"Kotona muisti säilyy, kun on omien muistojensa ympäröimänä."

Omaiset mielellään laittavat mummelin vanhainkotiin ajatellessaan, että jos hän kuolee yksin kotona, kukaan ei löydä häntä viikkoon.

− Vanhainkotiin kyllä kuolee myös ja vähän aikaisemminkin. Siellä menee muisti, joka kotona säilyy, kun on omien muistojensa ympäröimä ja joutuu suoriutumaan askareistaan. Sinne on omaistenkin helpompi tulla.

Elämänkokemus jakoon

Aira myös kehottaa senioreita käyttämään omat rahansa itse. Se kirvoittaa aina kuulijoissa valtavat aplodit.

− Olen itse tehnyt niin kuin ”saarnaan”. Olen muodostanut Lohjalla olevasta Hyrsylän Mutkasta Aira Samulin -säätiön, joka toimii vanhus- ja mielenterveystyön hyväksi.

Osallistu keskusteluun: Montako hoitajaa vanhus tarvitsee

Suomessa on yhä vanhempia ihmisiä ja monta sukupolvea, joten suku voi olla laaja. Airallakin on kolmisenkymmentä perheenjäsentä, kun mukaan lasketaan vävyt ja miniät.

− Minua kutsutaan ylämummoksi. Olen ollut mummo jo 39 vuotta ja nyt olen sitten ylämummo. Kun puhun läheisilleni, että sitten kun minusta aika jättää, he korjaavat: ’jos’.

Aivoja voi hoitaa karistamalla pahat ajatukset.

Aira on tunnetusti hyvässä kunnossa. Hän muistaa ja nukkuu hyvin. Uni on tärkeä, ja huolethan valvottavat.

Aivoja voi hoitaa yksinkertaisesti karistamalla pahat ajatukset, vihan, pelon ja kateuden. Asenne pitää olla sellainen, että kaikki kuuluu elämään, ilot ja surut.

− Olen hyvilläni, että pääsen puhumaan elämänkokemuksistani. Tässä iässä on tullut tarve jakaa, mitä on itse oivaltanut matkan varrella.

Sänkyanturi reagoi, jos Airan unen laatu muuttuu.
Sänkyanturi reagoi, jos Airan unen laatu muuttuu.

Pojantytär valvoo

Airalla on kotonaan Helsingissä elektroninen liiketunnistimiin ja oviantureihin perustuva turvajärjestelmä, joka valvoo hänen liikkeitään ja toimiaan. Tiedot menevät netin pilvipalveluun, jota hänen pojantyttärensä Kiti seuraa Hyrsylän Mutkassa Lohjalla.

Lisäksi vuoteessa petauspatjan alla Airan unta valvoo laite, joka kertoo, kuinka monta kertaa yössä hän herää ja seuraa myös sykettä ja hengitystä.

– Jos menen vessaan enkä tule pois, palvelu hälyttää lapsenlapsilleni. Ja jos ulko-ovi jää auki, tiedetään, että nyt mummeli on lähtenyt ulos. Sitten jos olen poissa ja ulko-ovi käy, joku on tullut luvatta sisään.

"Puhun kotona asumisen puolesta, kun kerran apuja on tarjolla."

Aira puhuu mielellään turvalaitteista – omalla tavallaan viihdyttävästi. Häneen uskotaan, koska hänellä on elämänkokemusta ja myös kokemusta laitteista.

– Laitoksissa on ihmisiä, jotka ovat turhan hyvinvoivia. Puhun kotona asumisen puolesta, kun kerran erilaisia apuja on tarjolla. Näytän itse esimerkkiä.

Huolet pois 49 eurolla

Turvajärjestelmillä olisi Airan mielestä laajaa käyttöä. Sellaista voisi tarvita nuorikin ihminen, jolla on vaikkapa heikko sydän. Tai isosta leikkauksesta toipuva.

− Ei se katso ikää. Systeemin voi asentaa määräaikaiseksi, vaikka puoleksi vuodeksi.

Kerro mielipiteesi: Vanhusten tulevaisuus

Omaishoitajille valvontalaitteet soisivat edes hetken hengähdystaukoja. Ja kodinhoitajien käyntien välillä järjestelmä voisi ilmoittaa, jos jotain tapahtuu.

"Onko tämä kallista? Riippuu siitä, minkä hinnan on valmis maksamaan turvallisuudestaan ja omaisten mielenrauhasta."

Elektroninen turvapalvelu olisi Airan mielestä iso mahdollisuus ja potentiaali vientiartikkeli.  Ala kehittyy koko ajan. Kun laitteita valmistetaan paljon, hintakin laskee. Itse asiassa ne ovat halpoja jo nyt.

Airan kodissa olevat laitteet ja niiden asennus maksoivat 300 euroa. Kuukausimaksu on 49 euroa.

− Aina kun puhun tästä, kysytään, että eikö se ole kallista. Riippuu siitä, minkä hinnan on valmis maksamaan turvallisuudestaan ja omaisten mielenrauhasta

Jos turvajärjestelmä poistaa ihmisiltä huolen omaisesta, se on merkittävä asia. Pelko, viha ja ahdistus syövät aivoja.

− Yhtä lailla kuin se, mitä syö ja miten liikkuu, ajatusmaailma vaikuttaa ihmisen terveyteen. Itse rupesin ”ryyppäämään” vasta kahdeksankymppisenä. Se meinaa, että tarvittaessa otan tujauksen konjakkia, Aira naurahtaa.

Airan jääkaapissa on anturi, joka reagoi, kun ovi käy.
Airan jääkaapissa on anturi, joka reagoi, kun ovi käy.

Miten ja missä sinä haluat vanhuuttasi vietää - kotona vai palvelukodissa? Lasten vai ystävien luona? Osallistu kyselyyn alla olevalla lomakkeella!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Arvokas Vanhuus 2

Aira Samulin puolustaa kotona ikääntymistä: "Turvalaitteet 49 euroa kuukaudessa"

Keskusteluja kirjoituksesta käydään osoitteissa ET-Lehti; https://www.facebook.com/enemmantarinoita/posts/10154094657483394?commen... Vanhustenhoidon nykytila; https://www.facebook.com/groups/332047040337305/permalink/434873226721352/ Kansalaisaloite Arvokas vanhuus; https://www.facebook.com/MaksammeVelkaaVanhuksille/posts/963694643721947
Lue kommentti

Paras tapa hoitaa ikääntyviä hiuksia on vaalia monipuolista ruokavaliota. Anna tukkasi hohtaa.

1. Miksi hiukset harmaantuvat?

Kun ihminen vanhenee, hiukset eivät enää saa tiettyjä hivenaineita aiempaan tapaan. Solutuotanto laiskistuu, ja ravinteiden imeytyminen hidastuu. Yksipuolinen ruokavalio nopeuttaa harmaantumista.

Hius saa tarvitsemansa ravinnon talin välityksellä. Ikääntyvä päänahka kuivuu talirauhasten toiminnan heiketessä, mikä vaikuttaa hiusten väriin ja kuntoon.

Erään teorian mukaan hiustuppeen kehittyy vety-yhdisteitä, jotka hajottavat vanhenevan hiuksen väripigmenttiä.

2. Miksi joidenkin ihmisten tukka harmaantuu muita aiemmin?

Ilmiö on perinnöllinen. Jos vanhempasi tai sisaruksesi ovat harmaantuneet myöhäisessä vaiheessa, saat todennäköisesti itsekin odotella hiusvärisi muuttumista.

Karkea, tumma tukka harmaantuu nopeiten ja varhaisimmin. Sen sijaan vaalean ja hennon hiuslaadun väripigmentti ei välttämättä häviä vanhetessakaan kokonaan, vaan kuontalosta tulee harmaan sijasta valkoinen. Harmaiden sävy on tyypillisesti tummimmillaan niskassa, kun taas hiusten etuprofiili ja ohimot jäävät vaaleammiksi.

3. Voiko yhdessä yössä harmaantua?

Voi. Kovan stressin tai äärimmäisen järkytyksen seurauksena hiuksen väri voi paeta suortuvien pintakerroksesta ydinkerrokseen. Reaktion aiheuttavan tapahtuman on kuitenkin oltava poikkeuksellisen pysäyttävä.

Esimerkiksi äkillisesti lapsensa tai puolisonsa menettäneiden tiedetään harmaantuneen kertaheitolla.

4. Voiko hiusten harmaantumista hidastaa?

Ruokavalio vaikuttaa harmaantumiseen merkittävästi. Mangaani, B5-vitamiini, foolihappo, kupari, kalsium, D-vitamiini ja magnesium ovat hiuksille tärkeimpiä ravinneaineita.

Jos tahdot säilyttää oman luonnollisen värisi, huolehdi riittävän monipuolisesta ruokavaliosta. Esimerkiksi puolukka sisältää paljon mangaania.

5. Edistääkö tupakointi harmaantumista?

Tupakointi voi vaikuttaa hiusten harmaantumiseen välillisesti.

Hiuksen tarvitsemat ravinteet kulkeutuvat hiustuppeen punasolujen mukana. Päänahan kolmen millimetrintuhannesosan paksuiset mikroverisuonet ovat terveinäkin niin ohuita, että punasolut joutuvat litistymään päästäkseen kulkemaan niissä. Sauhuttelu supistaa ohuita verisuonia entisestään. Punasolut pakkautuvat, jolloin ravinteet, jotka saavat aikaan luonnollisen hiusvärin, eivät pääse kulkeutumaan perille hiustuppeen.

6. Mikä on helpoin keino kasvattaa harmaat esiin?

Paras tapa siirtyä värjätystä tukasta omaan harmaaseen on raidoittaa hiuksia.

Tummaan tukkaan kannattaa lisätä omaa väriä vaaleampaa raitaa, jota sävytetään hieman kylmemmäksi kuin omaa, harmaata tyvikasvua.

Vaaleiden hiusten siirtymävaihe on pehmeämpi. Hopean- ja toffeensävyiset raidat ovat hyviä valintoja. Harmaat hiukset saa esiin yleensä muutamassa kuukaudessa.

7. Miten piristää luonnollisia harmaita?

Sävytä! Helpointa se on hopeashampoolla ja -hoitoaineella, jotka kirkastavat hiuksen väriä. Sävyttäminen puree myös kesäauringon kellastuttamaan tukkaan – hiusten väri taittuu kauniimmaksi.

Talvella hiuksiin saa eläväistä sävyä hellävaraisilla taittoväreillä. Jos hiuksiin kaipaa hetkellistä piristystä, kannattaa kokeilla nopeasti haalenevia vaahtovärejä.

8. Mikä on paras tapa peittää harmaat?

Jos harmaat hiukset eivät tunnu omilta, kestoväri on paras tapa piilottaa ne.

Toisin kuin kevytväri, kestoväri peittää myös tyvikasvun.

Ikääntyvän ihmisen hiukset imevät itseensä enemmän väriä kuin nuoren hiukset, joten on järkevää käyttää tarpeeksi peittäviä tuotteita. Jos väriä ei ole tarpeeksi, harmaa kuultaa helposti läpi värjätystäkin tukasta.

9. Voiko harmaantuneiden hiusten väri palautua entiselleen?

Kannattaa kokeilla hoitoa, jossa päänahkaa käsitellään sähkömagneettisesti. Hoito aktivoi mikroverisuonia, joita pitkin ravinteet kulkeutuvat hiustuppiin.

Paras tulos luvataan, jos asiakas noudattaa ennen hoitoa ja sen jälkeen monipuolista, ravinteikasta ruokavaliota.

Bemer-hoito ei palauta jo harmaantuneiden hiusten väriä, vaan se vaikuttaa uuteen, kasvavaan hiukseen. Kymmenen hoitokertaa maksaa nelisensataa euroa.

10. Miksi kasvattaa harmaat esiin?

Harmaa hius on laadultaan ryhdikkäämpi kuin värjätty hius: tukka ei välttämättä tarvitse paljoa käsittelyä asettuakseen edukseen.

Kauniisti ikääntyneet ja hyvin hoidetut hiukset ovat kuin upea hopeakruunu.

Vastoin yleistä käsitystä harmaat eivät kerro kantajansa fyysisestä kunnosta tai vireystilasta.

Asiantuntijoina hiustutkija Annikki Hagros-Koski ja kampaaja Kati Penttilä.

Tanssijalla on oltava munaa, sanoo lempääläinen Jorma Nuotio. 

"Tanssi tyttö, tanssi. Vaikka et vielä aivan kävele, niin tanssi. Lausuin Lassi Nummen runon heinäkuussa flamencofestivaaleilla.

Olen harrastanut espanjalaista flamencoa parikymmentä vuotta. Innostuimme vaimoni kanssa tanssimaan jo ensimmäisillä Andalusian-matkoillamme.

Olen nähnyt jo monen suomalaisen pikkutytön aloittavan harrastuksen ja kasvavan aikuiseksi espanjalaisittain tanssien.

Flamencotanssijalla on oltava munaa. Näin totesi opettajani Anna Haaranen aikoinaan. Hän järjesti kurssin pelkästään miehille. Se oli menoa.

Alkuvuodet tanssimme vaimoni kanssa eri tunneilla, mutta nykyään menemme samalla kyydillä eläkeläisten tanssitunneille, jotka järjestetään päiväsaikaan. 68-vuotias vaimoni on ryhmän juniori.

Me harrastajat olemme kuin railakas versio Buena Vista Social Club -elokuvan eläkeläisistä.

Flamenco-tanssija ei juuri kosiskele yleisöä hymyssä suin. Allegriaa eli iloa kuitenkin löytyy. Esimerkiksi Sevillanas-tanssissa mennään eikä meinata. Se on neliosainen vaikea tanssi, jonka kaikki kunnon flamencotanssijat osaavat.

Marbellassa olimme katsomassa Sevillanas-esitystä, kun eräs perheenäiti yllättäen vetäisi minut mukaan tanssiin. Valtava riemu repesi sekä tanssijoissa että yleisössä, kun tämä suomalaisturisti osasikin tanssia mukana.

Keskittyminen täydellä sielulla on flamencon avain. Salilla näkee, kuinka harrastajien ryhti suoristuu.

Loskan keskeltä päät painuksissa tanssisaliin astelleet tanssijat poistuvat tunnin kuluttua pihalle kuninkaina ja kuningattarina.

Myös oma iskiakseni pysyy kurissa flamencoharrastuksen avulla."

Flamenco

Mikä?

Espanjalainen perinnetanssi flamenco on lähtöisin eteläisestä Andalusiasta. Mustalaisten kaduilla tanssimasta tanssista on vuosisatojen saatossa tullut espanjalaisten kansanperinnettä. Flamencossa laulu, tanssi ja soitto kietoutuvat yhteen. 1970-luvulla alkoivat lajin festivaalit.

Kenelle?

laji vaatii rytmitajua ja sitoutumista, jotta monimutkaiset askel- ja käsikuviot jäävät muistiin. Flamenco treenaa kehoa ja aivoja, sillä koreografiat vaativat mielen ja vartalon tarkkaa yhteistyötä. Tunteikas laulun ja tanssin yhdistelmä kertoo usein tarinaa vihasta tai rakkaudesta, ilosta tai surusta.

Miten aloitan?

Kursseja järjestetään kautta maan. Esimerkiksi Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella on oma flamencoyhdistys.

Jorma Nuotio suosittelee Carlos Sauran flamencoaiheisia elokuvia, kuten Veren häät ja Carmen, sekä Anna Niinimäen kirjaa Flamenco, Like.