Huoltoasemat olivat ennen todella palveluasemia, kertovat lukijamme, jotka osallistuivat kirjoituskilpailuun. Tässä tarinoita, jotka eivät mahtuneet lehteen.

Tunnelmaa ja neuvoja

Pysäytän auton polttoainemittarin kohdalle. Huoltamorakennuksen ovi aukeaa ja ulos astuu öljy-yhtiön asuun puettu mies koppalakki päässään.

Nousen autosta ja menen avaamaan polttoainetankin korkin.
- Päivää. Laitetaanko tankki täyteen? mies kysyy.
- Kaksikymmentä litraa riittää, vastaan miehelle.
- Nyt on bensiinin hinta laskenut, otatko enemmän?
- Kyllä parikymppinen riittää.

Polttoaine alkaa virrata kohisten tankkiin. Numerot vaihtuvat vikkelästi mittaritaulussa. Pian näkyvillä on 20 litraa.
- Sekö riittää?
- Kyllä sillä jo pitkälle pärjää, vastaan.
- Pesen tuulilasin ja mennään sitten kassalle maksamaan.

Mies pesee näppärästi tuulilasin kirkkaaksi. Etulyhdyt puhdistuvat myös taitavan pesijän käsittelyssä.

Sisällä istuu miehiä ja muutama nainen. Pöydissä keskustellaan tai luetaan lehtiä. Kahvinkeittimen valmistama mustajuoma odottaa nauttijoita. Pullan tuoksu tulvahtaa sieraimiin. Rekkamiehet nauttivat sämpylä-kahviannostaan.

Joku nälkäinen matkaaja leikkaa veitsellä sinapilla päällystettyä lenkkimakkaran puolikasta. Paikalliset kylänmiehen parantavat maailmaa pilsneriä siemaillen.

- Tähdet, tähdet, enkö mä tulla jo saa, ikuisuuksiin rajan taa, laulaa Somerjoki levyautomaatin vinyylillä. Tupakan siniset sauhupilvet leijuvat ilmassa.

Tuulettimet siivet katossa pyörivät suhisten. Astioiden kilinä kantautuu keittiön puolelta. Iltapäivälehtien otsikot ovat näkyvästi esillä ostajia houkuttelemassa.

Maksan kassalla polttoaineen ja menen autolle. Kierrän virta-avaimesta muutaman kerran, auto ei käynnisty. Kokematonta autoilijaa tilanne huolestuttaa.

Menen takaisin sisälle ja pyydän tankkaaja mieheltä apua.
Mies tulee kanssani auton luokse ja tutkii autoa.

- Paina kaasu pohjaan ja starttaa sitten, mies neuvoo.

Teen ohjeen mukaan ja pian Fiatin moottori hyrrää tasaisesti ja matka jatkuu.

Pekka M.

Onks teil ilmatteisii tarroja?

Elettiin ihanaa 1970-luvun alkua. Oli rentoa ja huoletonta, ei ollut niin kauheasti väliä sillä, miten ja kuinka oltiin, oliko niin hienoa tai trendikästä, kunhan oltiin vain. Meitä oli kolme sisarusta, Marjo, Pirjo ja Tero. Olin kahdeksan, pikkuveljeni Tero neljän.

Perheemme auto oli punainen Vauxhall Viva, joka myöhemmin vaihdettiin vaaleansiniseen Kadet farmariin, kun perheeseemme hankittiin koira.
Ajeltiin perheemme kanssa eteläisessä Suomessa, useimmiten mökille.

Takapenkillä ei ollut turvavöitä. Isä aina muistutti, että meidän pitää mennä äkkiä alas lattialle, jos tulee kolari. Yleensä oli kuumaa ja aurinkoista, autossa tuli joskus paha olo. Takapenkillä oli monesti pientä nahistelua, varsinkin jos jouduttiin seisomaan ruuhkassa ennen Hämeenlinnaa, niin kuin usein kävi.

Odotettu tapahtuma oli, kun bensa alkoi käydä vähiin. Pian päästäisiin huoltsikalle! Alkoi jännitys, onko seuraavana Esso, Gulf vai Teboil. Isä kaartoi huoltsikan pihaan tankkaamaan 98:aa. Takapenkin kolmikkomme säntäsi rivissä suoraan tiskille ja esitti kuorossa kysymyksen: "Onks teil ilmatteisii tarroja?"

Yleensä oli, ja aina parempi, jos tarrat olivat uusia, mitä emme aiemmin vielä olleet saaneet. Gulfilla oli erityisen hienoja, isoja tarroja. Tarrat päätyivät mikä minnekin, yleensä sängynlaitaan tai muuhun huonekaluun. Noilla isoilla tarroilla oli oma muovinen tuoksunsa, jonka muistan vieläkin.

Tarrakolmikkomme sai aina asiallista ja hyvää kohtelua. Joskus jouduttiin vähän neuvottelemaan, jos ei löytynyt kolmea samanlaista tai samanarvoista tarraa.

Marjo A.

Sinitakkinen mies

Tapahtuipa joskus 1980 luvulla Joensuussa, ns. "Kiplun Teboililla". Itsepalvelu alkoi jo silloin tehdä tuloaan, mutta koska Kiplu alias kauko Pölönen oli luokkatoverini kauppaopistoajoilta ja minun Fiat Pandassa oli erittäin hankalasti avattava bensatankin korkki, lupasi Kiplu, että "meijän luokan Anjalle" henkilökohtaista palvelua.

Niinpä eräänä kesäisenä iltana olin lupautunut työkavereilleni kuskiksi saunailtaan, käväisisin vaan kiireellä tankkaamassa. Huoltoasemalla oli paljon asiakkaita ja aikani odoteltuani huomasin nuoren miehen sinisessä takissaan.

Suurin piirtein taklasin hänet ja ohjasin autolleni, pyysin avaamaan hankalan korkin ja lorottamaan tankin täyteen! Sanoin, että jos minulla ei olisi niin kiire, saisi hän vielä tarkistaa pissapojan, kun se ei toimi kunnolla.

Silloin juoksi luoksemme jostain autosta pikkupoika ja sanoi: ”Mihin sie isä jäit kun äiti on jo ihan käpynä tuolla meijän autossa?” Siis, mitä?  ”Niin, en minä ole tämän huoltoaseman henkilökuntaa, asiakas olen minäkin. Rouva niin topakasti "vaati" palvelemaan, ei ollut vaihtoehtoja”, vastasi tämä herrahenkilö.

Anja H.


Mukavia, kuin myös karmeita elämyksiä

Elettiin 1960 luvun alkua. Meidät oli vihitty juhannuksena 1962. Odotettavissa oli uusi perheenjäsen, joskus talvella. Olimme kumpikin töissä. Vaimoni oli Jyväskylän Essolla autojen pesijänä. Itse olin Unionilla bensiinin myyjänä. Siihen aikaan ei vielä tiedetty mitään itsepalveluhuoltamoista, maksuautomaateista puhumattakaan.

Meitä oli kolme nuorta miestä kummassakin vuorossa. Tehtäviin kuului asiakkaan auton tankkaus, öljyn tarkistus sekä tuulilasin puhdistus. Mikäli asiakas niin pyysi, tarkistimme myös ilmat renkaista. Kaikki tämä kuului normaaliin asiakaspalveluun. Maksu suoritettiin kassalla, jossa kassaneiti istui vahvan lasi-ikkunan takana.

Unionin huoltamo tarjosi palvelua myös yöllä. Asiakkaat, etupäässä taksikuskit, painoivat nappia oven ulkopuolella, jonka jälkeen avasimme oven, joka oli aina lukossa. Yövuoro oli viikon mittainen, jolloin vahdimme yksin. Nukkuakin sai, kunhan vain heräsi ovikellon soittoon. Kovin unenpöpperöisenä sitä usein tuli avattua ovi, varsinkin tuolla kolmen ja viiden välillä aamuyöstä.

Joskus vähän hirvitti, kun kaatokännissä ollut jätkäporukka rimputteli ovikelloa, pimeimpään aikaan, keskellä yötä. Olivat ajaneet vanhan Mosse-rämänsä bensapumpun eteen ja pyysivät, että tulisin tankkaamaan. Olin juuri ennättänyt torkahtaa, mutta mennä täytyi. Asiakasta täytyy aina palvella.

Asetin tankkausletkun putkeen, pitäen samalla varani, että en kääntänyt heille selkääni. Huomioni kiinnittyi auton sisätiloihin. Siellä oli, mielestäni, jonkin verran kyseenalaista tavaraa. Oli radioita, levysoittimia ja muuta tavaraa vähän sikin sokin.

Arvelin, että ei varmasti ollut kysymyksessä muuttokuorma. Tuli vähän ontto olo, koska ymmärsin, että oli murtojengi asiakkaana. Täytyi käyttää diplomatiaa, jota oppii käyttämään palveluammatissa. Rupesin juttelemaan niitä ja näitä.

Sanoin: ”Pojat on sitten niinku muuttohommissa, meinaan…kun on niin paljon tavaraa autossa?”
” Heh heh”, naurahti eräs heistä ja jatkoi.
”Joo, kuulehan. Me autetaan mun vanhaa mummuu. Se muuttaa katos vanahainkottiin ”.
”Olettepas te kilttejä, kun vanhaa mummua autatte”, vastasin, yrittäen samalla esiintyä niin luontevasti kuin suinkin.

Porukka maksoi ja he jatkoivat matkaa. Kirjoitin rekisterinumeron ylös ja soitin poliisille. En tänäkään päivänä tiedä jäivätkö he kiinni. Toisaalta, jospa he vain auttoivatkin vanhaa mummoaan muuttamaan vanhainkotiin.

Työ oli kevyttä ja ”luppoaikaa” jäi paljon. Ei siitä sitten kovin paljoa maksettukaan. Oma palkkani meni kokolailla vuokran maksuun ja vaimon palkalla ostettiin sapuskat. Työvoima oli halpaa, jonka vuoksi henkilökuntaa saattoi pitää liiankin kanssa. Periaatteena oli se, että asiakkaan ei tarvinnut odottaa.

Suomen autokanta oli siihen aikaan melko kulunutta. Taksit olivat Pobedoja ja Volgia. Tavallinen työmies sotki menemään fillarilla tai käytetyllä Javalla. Oli helppo nähdä asiakkaasta, oliko varakas vai pienituloinen. Volvo tai Mersu alla, joko lääkäri, apteekkari tai liikemies.Jokin vanha Mosse, Opelin rämä tai Trabantti, kertoi omaa kieltään sen omistajasta. Jarruja korjautettiin, lamppuja vaihdettiin ja ruostereikiä peiteltiin Plastic Padingilla.

Siihen aikaan huoltamot olivat vielä huoltamoita, joista voi ostaa kaikkea mitä autoon tarvittiin. Kehitys on väistämättä kulkenut uuteen suuntaan. Tuskin enää löytää huoltoasemaa, joka tarjoaa muuta apua kuin lamppuja, tulppia, joitakin johtoja sekä tietysti öljyä ja bensaa.

Autotarvikkeet on kätketty pimeimpään nurkkaan. On tullut tilalle maito, leipä, korput, limpsat ja karkit. Huoltamo on muuttunut elintarvikemyymäläksi.Aukioloajat ovat mahtavat – aamusta myöhään iltaan asti. Jotkut ovat auki jopa yölläkin.

Sattui tietysti muitakin kommelluksia. Erään kerran olin tankkaamassa erään taksikuskin Volgaa. Hän oli tunnetusti äkäinen mies. Olin lukinnut letkun pistoolissa olevan salvan ja menin puhdistamaan ikkunoita. Kohta kuulin kovan karjunnan, samalla kun kuski ryntäsi ulos huoltamosta. Letku ei ollut katkaissutkaan bensan tuloa tankin täytyttyä, vaan sitä virtasi maahan. Vaikka olikin kysymyksessä tekninen vika, sain kuitenkin syyt päälleni.

Todella harmillinen juttu tapahtui Unionin pääjohtajan tullessa tarkastukselle. Olimme tietoisia hänen tulostaan, joten meitä oli valmisteltu siihen. Hän tuli mahtavan isolla ”Amerikan raudalla”. En muista merkkiä, saattoi olla jopa Cadillac, mutta punainen se oli.

Oli koppalakkinen kuski, ja herra itse istui nahkasohvassaan auton peräosassa. Huoltoaseman hoitaja lähetti minut puhdistamaan auton ikkunat. Olin tehnyt saman homman sen tuhannet kerrat, ilman ongelmaa, mutta – juuri silloin piti tapahtua se mikä ei saa sattua.

Ikkunanpesimen metallinen osa sattui vasten tuulilasia, johon se raapaisi pitkän naarmun. Tuli pakokauhu. Alkoi mahasta vääntää. Yritin hangata naarmua sienellä – tuloksetta. Laskin mielessäni kuinka monta kuukausipalkkaani uusi tuulilasi maksaisi.

Poistuin vähin äänin auton luota ja menin kahville pieneen kahvilaamme. Seurasin sieltä tilanteen kehitystä. Kun seurue viimein palasi autolleen, odotin mahtavaa kiroilua. Onnekseni ei kuskikaan huomannut naarmua, vaan he jatkoivat matkaansa seuraavalle Union asemalle. Helpotuksen huokaus!

Alpo M.


Mersut ovat dieseleitä

Tämä tapahtui parikymmentä vuotta sitten Savon suunnalla, tarkemmin sanottuna Kuopiossa. Olimme lomamatkalla veljeni, hänen vaimonsa ja tietenkin oman vaimoni kanssa, Siilinjärvellä ja olimme majoittuneet Siilinjärven Kunnonpaikkaan.

Iltasella tuli mieleen lähteä Kuopioon Rauhalahteen naistentansseihin, vaikka meillä oli omatkin naiset mukana. Tuumasta toimeen ja niin lähdettiin illalla kohti Kuopiota. Viihdyimme tansseissa yli puolen yön, jonka jälkeen palattiin takaisin Siilinjärvelle.

Koska olimme lomalla eri puolilta Suomea, oli meillä kummallakin parilla auto. Matkassa olimme meidän autolla, joka oli Mercedes Benz vm- 89, bensiinikäyttöinen. Siinä tanssireissulla tuumin  tankata auton, koska tankki alkoi olla jo lopuillaan.

Koska veljeni tunsi kaupungin paremmin, alkoi hän opastaa minua jakeluaseman etsimisessä. Hänkään ei ollut kovin hyvin tuttu kaupungissa, joten ajoni oli vähän ”hakemista”, mutta löytyihän sieltä Shell-itsepalveluasema.

Ajoin auton mittarin viereen ja ryhdyin näpelöimään siihen tarvittavia tietoja tankkausta varten. Samassa pihaan ajoi poliisiauto ja sieltä konstaapeli esitti minulle puhallustoimenpidettä. Kertoi että kaupungilta oli tullut tieto tämän auton epävarmasta liikkumisesta.

Painelin kaikki numerot ja muut tiedot mittariin ja kehotin veljeäni tankkaamaan auton ”puhallukseni” aikana. Kiireissäni olin painanut viimeksi väärää nappulaa, joten tankkaus olisi suoritettava mittarin toiselta puolelta.

Toinen, avulias poliisi, huomautti, että voihan tämän tankkauspistoolin työntää siitä mittarien välistä toiselle puolelle eikä autoa tarvitse siirtää. Näin siinä kävikin, ja kun tulin ”puhallukselta”  joka muuten näytti nollaa, oli auto valmiina lähtöön.

Porukka sijoittui autoon ja lähdettiin. Matkaa tehtiin viitisenkymmentä metriä ja sitten moottori pysähtyi. Öljyn käry tuli autoon ja aloin aavistella pahaa. Tarkistin saamani kuitin. Kuten arvelinkin, tankissa oli vajaa viisikymmentä litraa naftaa. Konstaapeli oli työntänyt mittarien välistä veljelleni nafta-pistoolin ja siitähän se armas veljeni tietenkin lorotti aineet tankkiin.

Soitin poliisille ja kerroin tilanteen. Apua luvattiin ja kyllä sitä tulikin. ”Musta-Maija”, ei se sama, kaarsi vähän ajan kuluttua paikalle. Meidät otettiin autoon ja luvattiin kyyti Siilinjärvelle. Naiset pääsivät ”Maijaan” sisälle, mutta me veljeni kanssa saimme tyytyä siihen juoppo-osastoon.

Poliisiasemalla vaihdettiin vähän mukavampaan autoon, joten mekin pääsimme paremmille penkeille. Poliisikyydissä mentiin sitten Kunnonpaikkaan, ihan pihaan asti. Oli tosin jo niin myöhä, ettei juuri kukaan huomannut meidän poliisi-saattuetta.

Keskustelin poliisien kanssa asiasta matkalla. He kertoivat, että tankkauspistoolin ojentanut konstaapeli oli selittänyt erehdystään siten, että hän luuli kaikkien mersujen olevan dieselkäyttöisiä. Seuraavana aamuna menimme veljeni autolla Kuopioon.

Shell-aseman vieressä sattui olemaan jonkinlainen huoltokorjaamo, jossa auton tankki tyhjennettiin ja tankkasin auton uudelleen, nyt bensiinillä. Mitään vahinkoa ei polttoainekustannusten lisäksi tapahtunut, mutta tulihan kerrottavaa lastenlapsille.

Heikki R.

Kortsuja hyllyllä

Unioni kohosi pikkuhiljaa Sorsakosken keskustaan, kun isäni aloitti rakennustyöt 1987- 1989. Hän itse asusti pienessä huoneessa ja rakenteli siitä huoltoaseman puolta.

Harjakaiset tulivat, ja yksi nainen työntekijäksi isäni lisäksi. Asiakkaita riitti tankkaamaan autojaan ja myynnissä oli kaikenlaisia varaosia, joita ei löytynyt kuulemma Leppävirrankaan asemilta. Sorsakosken Unionilta löytyi, jarrulaitteita, huomiovaloja ym.

Isältäni sai lupsakkaa hyvää palvelua. Minä olin huoltoaseman alkuaikoina nuorena tyttönä käymässä veljeni kanssa, isäni luona. Tämä laittoi minut tiskin taakse myymälään, lähtiessään tankkaamaan asiakkaan autoa ja huikkasi ovelta että: ”Saattaa tulla joku ujo poika kortsuja ostamaan.”

Niinhän siinä sitten kävi että nuori mies tuli niitä ostamaan ja neuvoi vielä hyllyn minulle missä niitä oli. Sitä en tiedä kumpi meistä oli se ujo ja punaisempi.

Isäni alkoi laajentaa asemaa. Tekeillä oli urheiluhuoneet naisille ja miehille sekä saunat molemmille, jotka hän olisi kunnalta vuokrannut. Hän oli jo hyvissä rakennusaikeissa, mutta sairastui itse, ikääkin kun oli. Isäni jäädessä yrittäjäeläkkeelle hän myi aseman ja sitä jatkoi uusi yrittäjä yksityisesti, mutta pienimuotoisempana ja rakennuksen huoneetkin olivat tyhjänä.

Itsekin kävimme Sorsakoskella vieraillessamme siellä tankkaamassa ja baarissa hyvillä kahveilla. Tuosta on aikaa jo kulunut, asemakin loppunut. Ohi ajaessaan moni " koskelainen" muistaa kuitenkin Martin, joka Unionin huoltoasemaa piti Sorsakoskella.

Paula L.

Nortti ja nakkenauloja

Tämä tapahtui vuonna 1974, Lieksassa, Pohjois-Karjalassa, kauniin ja kuuman kesän kynnyksellä. Suvivirsi oli laulettu ja lukion toinen luokka menestyksellä takanapäin.

Olin saanut ensimmäisen Oikean Kesätyöpaikan - tosin isällä taisi olla asian kanssa jotain tekemistä - mutta yhtäkaikki, heti ensimmäisenä lomapäivänä vedin leveälahkeiset jamekset jalkaan, t-paidan päälle ja suunnistin noin kilometrin päässä olevalle huoltoasemalle.

Asema oli sellainen tyypillinen 70-luvun huoltsikka, bensis, jonka pihalla myytiin myös soutuveneitä, katiskoja ja kaikkea mahdollista pienempää ja suurempaa tarviketta alueen asukkaille ja rakentajille. Muistan vieläkin sen jännityksen, pelon melkeinpä, kun kävelin huoltamon pihan poikki ovelle.

Hiekka rätisi kenkien alla, taivas oli turkoosinsininen, aurinko jo korkealla. Ja bensa tuoksui. Minä olin 17-vuotias, ja jonkinlainen "poikatyttö" kun olin, huoltoasema oli tuntunut juuri oikealta paikalta kesäansioiden hankkimiseen - ajokorttia varten oli tienattava rahat jostain.

Rautakaupoilla ja huoltamoilla oli aivan oma "maineensa". Miehet istuivat takahuoneessa norttia poltellen ja jos sisään tullessa sattui näkemään jonkun myyjän, saattoi pitää itseään onnekkaana ja tilannetta - etten sanoisi - poikkeuksellisena. Liikoja kysymyksiä ei kysytty, myyjät tuntuivat olevan tehokkaasti joko pois näkyvistä tai kiusallisen hidasliikkeisiä mikäli halusi jotain jota ei itse löytänyt hyllystä.

Minä toki tiesin tämän, ja ensimmäisen työpäiväni ensimmäiset tunnit olivatkin silkkaa piinaa kun pitkätukkainen, jotenkin jatkuvassa kumarassa kuljeskeleva Jake läimäytti kämmenellä ensin likaista kassakonetta, "tässä tää kassa on, eipä tästä muuta" - ja sitten minua takapuolelle, "kyllä sä likka tästä selviät". Sitten mies käveli virnistellen takaisin takahuoneeseen.

Ja sitten se tapahtui. Ensimmäinen asiakas astui sisälle. Muistan vieläkin hetken aivan yhtä kirkkaasti kuin sen kuuluisan eilisen.  Mies puhisi ja hikoili. Paita ei onnistunut lähimainkaan peittämään miehen isoa vatsaa, eikä ilme hämmästystä. Mies kiskaisi housuja ylöspäin ja kurkotti takataskustaan tukon ryppyisiä seteleitä, katse nauliutuneena minuun.

"Tervetuloa - minä, tuota, mitä saisi olla?", yritin hymyillä.
"Kas kas kas", mies puuskutti ja mäjäytti kämmenensä pöytään. "Annas tyttö punanen nortti ja kilo kalvanoituja nakkenauloja!".

Ja sitten en muista paljonkaan. Menin täysin lukkoon. Jotenkin tilanne selvisi ja elämäni noloin tilanne oli vain nöyrästi nieltävä, punasteltava läpi, kuunneltava huoltoaseman miesten nakke-vinoilua ja tultava joka aamu uudelleen töihin, opeteltava, pelättävä, kyseltävä, jännitettävä.. kunnes työ alkoi sujua ja huomasin viihtyvän päivä päivältä paremmin Ihan Oikeassa Työpaikassa.

Ja vieläpä miesten kanssa ja miesten keskellä, rautanaulojen, veneiden, autojen ja bensanhajun keskellä! Kesän lopussa osasin jo sujuvasti käyttää kassakonetta, tankata, vaihtaa renkaat, öljyt ja tuulettimen hihnat. Tunsin ruuvit ja mutterit, naulat (ne galvanoidut Nakke-naulat etenkin) ja sadat seinillä roikkuvat työkalut. Opin tuntemaan asiakkaat ja ihaillen kunnioittamaan Jaken ja muiden miesten valtavaa ammattitaitoa.

Se kesä muutti minua enemmän kuin mikään kesä sen jälkeen. Ja seuraavana kesänä tulin uudestaan koti-huoltamolleni töihin, tietenkin.

Marit K.

Ilmaa myös alapuolelle

Silloin ennen - vanhaan hyvään aikaan - kun huoltoasemat olivat "lämpimiä". Oulun läänin Kärsämäellä oli 60-luvulla Esso-huoltis, jossa sai asiantuntevaa, hyvää ja humorististakin palvelua. Myös samaisella asemalla kokoonnuimme usein limsalle ja munkkipossulle.

Kaartaessani tankille juoksi jo hihat käärittyinä avulias mies palvelemaan minua. Kun tankki oli täynnä, teki autotohtori pikaisen vilkaisun myös muualle ajopeliini: "Teillä neiti on renkaassa ilmaa vain yläpuolella, mutta kun sitä pitäis olla myös alapuolella."

Katsoin hölmistyneenä miehen perään, mutta hänpä toi jo juoksujalkaa ilmaletkua kohti vajaata rengastani ja tulihan sitä ilmaa renkaan alaosaankin. Kun menin maksamaan, hän vielä jäi pesemään tuulilasini.

Autolle tullessani havaitsin etupenkillä päivänkakkaran ja kohottaessani katsettani vielä aseman ovelle päin, sain hyvän matkan toivotuksen, hymyn ja käden heilautuksen. Että oli loppupäivän hyvä mieli ja hymy herkässä myös itsellä.

Maija-Liisa L.

CRC:tä kuluu

Olin ostanut unelmieni Opel Regordin, taisi olla vuonna 1975. Auto oli niin kaunis, tummansininen ja aika isokin se oli sen aikaisen mittapuun mukaan. Se oli ensimmäinen ikioma autoni ja täynnä ylpeyttä kaasuttelin lähes velaksi ostetulla menopelilläni.

Mutta sitten alkoi yllättävä pätkiminen. Vaivalloisesti pääsi Vantaan Rajatorpassa sijaitsevalle huoltoasemalle. (nykyisin Neste, mutta olisikohan ollut silloin Union)? Bensaa näytti olevan, mutta päättelin, ettei mittariin aina voi luottaa.

Siispä tankkaamaan! Etsin bensatankin korkkia kaikkialta, silittelin jopa menopelini kylkiä, jospa se korkki sulautuu niin hienosti auton linjoihin. Ei löytynyt, eikä tullut mieleenikään lukea auton ohjekirjaa.

Lopulta oli mentävä nöyränä huoltoasemalle kysymään bensatankin sijaintia. Mukava mieshenkilö tuli ja näytti tankinkorkin olevan rekisterikilven takana. Tankkaus sujui mallikkaasti, mutta kyllä sinne bensaa meni kohtuuttoman paljon.

Naisen logiigalla ajattelin, että sinne tankkiin pitää varmasti laittaa sitä jotakin kosteudenpoistajaakin, kun on niin kosteat syysilmat ja tankkikin oli ollut aika tyhjä. Kassalla toimin kuin kokenut autoilija, maksoin bensat, ostin kosteudenpoistajaa tankkiin (myyjän avustuksella tietenkin) hän jopa opasti paljonko sitä tankkiin lorautetaan. Sitten vielä "kokeneena" autoilijana muistin, että moottoriinkin pitää laittaa jotakin kosteudenpoistajaa.

Myyjä tarjosi minulle pientä CRC-pulloa, mutta totesin tarvitsemani suuremman pullon, kun autokin on sen verran suuri. Ajoin pikkuisen sivummalle ja useiden yritysten ja ohjekirjan avulla sain konepellin auki.

Siitä vaan sitten järjestelmällisesti suihkuttelemaan koko konehuonetta, mutta aine loppui kesken, vaikka en ollut päässyt vielä puoleenväliinkään konehuonetta. Huokailin, että kalliiksi tulee, mutta hoidan homman loppuun.

Menin taas takaisin myyjän luo ja halusin ostaa kaksi purkkia lisää CRCtä.
Myyjän ilme oli maksamisen arvoinen hänen kysyessään, että joko se loppui ja mihin sitä oikein laitoit? Kerroin suihkuttaneeni koko konehuonetta järjestelmällisesti, niin ei enää pätki, kun on kaikki kosteussuojat.

Hymyään peitellen mies otti tiskin alta pienen CRC purkin ja kävelimme autolleni. Kädestä pitäen hän opetti minulle, mihin ja minkä verran sitä ainetta laitetaan. Antoi vielä minulle ilmaiseksi sen pikkupullon, jolla pärjäsin niin kauan kuin auto palveli minua!

Sirpa L.

Löysin aviomiehen

On vuosi 1985 ja olen saanut muutama kuukausi sitten ajokortin. Olemme lähdössä kaverini kanssa kaupungille, mutta autoa käynnistäessä huomaamme toisen etuvalon palaneen.

Mietittyämme hetken mitä nyt teemme ja kova halu oli lähteä kaupunkiin. Kuin tilauksesta liikkuvan poliisin mustamaija ajaa takaa tiellä ohi aika hiljaisella vauhdilla.  Säntään poliisiauton perään käsiä vilkuttaen.

Säntilliset poliisit ovat tarkkana ja huomaavatkin minut. Kerrottuani heille tukalasta tilanteestani he antavat luvan ajaa huoltamolle, joka on 16km päässä ja auki 24 tuntia vuorokaudessa.

Me ja muu nuoriso sanottiin sitä mettä-Shelliksi, koska se oli aina auki ja kävimme monesti yöllä siellä kahvilla. No niin, kun lupa oli jopa poliiseilta saatu niin lähdimme hyvillä mielin ajamaan sinne.

Siellä oli nuorehko poika,  joka myi minulle uuden polttimon ajovaloon ja aivan ilmaiseksi myös vaihtoi sen. Näin meillä oli liikenteeseen lakisääteinen auto käytössä ja meidän tyttöjen ilta pelastettu.

Eräänä päivänä talvella menin autolla töihin. Lämmityslaite pelasi moitteettomasti. Lähtiessäni töistä kotiin huomasin, että lämmityslaite puhalsikin vain kylmää ilmaa.

Soitin kotoa veljelleni, joka seuraavana päivänä ilmoitti, että aika Juhani Aholle on samana päivänä, eikä hän pysty käyttämään sitä itse, vaan minun on itse vietävä auto sinne.

Korjaamolla oli tosi asiantunteva autoasentaja. Tutkittuaan asiaa hän ilmoitti, että siihen pitää tilata rikki mennyt osa ja korjaus siirtyy seuraavaan viikkoon. Hän laittoi ystävällisesti puhaltimen puhaltamaan kuumaa ilmaa, että pärjäisin pakkasella. Seuraavalla viikolla hän vaihtoi uuden osan autooni. Tästä alkoi meidän RAKKAUS, jota on kestänyt jo 19 vuotta.

Sari P.

Esso-lapsi

Esikoispoikani syntyi Nokian Esson yläkerrassa! No hyvä on, myönnettäköön, että hän näki päivänvalon Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa. Osoitteemme oli kuitenkin Nokian Esson yläkerta, sillä vauvan kanssa samoihin aikoihin valmistuvaksi tarkoitetun uuden kotimme aikataulu heitti hieman ja kun edellinen asunto piti saada tyhjäksi, oli meidän majoittauduttava johonkin? Miksi ei siis Essolle?

Poikani isä oli jo pitkään ollut essolainen. Kun piinaava asuntotilanteemme tuli eteen, olivat essolaiset pohtineet kahvipöydässä mitä tehdä luottotyöntekijänsä ja tämän isovatsaisen vaimon kanssa?

Eikös tuonne ylös mahtuisi, oli joku heittänyt ja kun tiedettiin, että Vanha-Jaska, Esson jo eläkkeellä oleva isäntä, oli vastikään muutellut tavaroitaan rivitaloasuntoonsa, rohkeni puolisoni kysäistä että mitenkäs olisi?

Pian kaikuivat siis Esson yläkerrasta vauvan äänet. Esson baarissa käytiin aamukahvilla ja essolaisista tuli poikani ?henkisiä kummeja?. Koskaan ei päästy salaa lähtemään vaunujen kanssa päiväkävelyllekään, sillä aina halusivat kassatyöntekijät tai huoltamon pojat kurkistella ”uutta essolaista”.

Reilun kuukauden päästä tuosta Esso-lapsestani, 90-luvun tiikerinpennusta, tulee täysi-ikäinen!

Leena S.

Shellin baari elää muistoissa

Viisikymmentäluvun lopulla Haukipudas oli huomattavasti hiljaisempi paikka kuin nykyään. Kellon kylässä Shellin baari oli nuorten kokoontumispaikka. Aikana jolloin jokapojalla ei ollut mopoa ja autojakin vain harvemmalla.

Talvella Shellin baari oli myös lämmittelypaikka, josta matkaa jatkettiin kulloiseenkiin menopaikkaan. Useimmiten jo baarissa istuminen riitti iltamenoksi.

Ihanteitamme olivat Paul Anka ja Elvis, joiden kappaleet soivat tiuhaan jugeboksissa. Kukaan ei voisi laulaa ihanammin ”You are my destiny” tai ”Tuttifrutti”. Ekstaasissa niitä kuunneltiin. Ja sehän oli parhaita asioita Shellin baarissa.

Shellin Baariin lähtiessä piti sonnustautua muodin mukaisesti. Meille tytöille se oli jonkun ihanteen matkimista. Minun ihanteeni oli Brigitte Bardot, jonka törröhuulista ilmettä harjoittelin peilin edessä. Ymmärtävä äitini hankki minulle vannehameisen alushameen nostamaan pepitaruudullisen mekkoani.

Alushameeni olemassaolo herätti ansaittua kateutta. Tukka piti tupeerata koholle. Huulipuna oli vaaleanpunaista ja ripsiväri mustaa. Kerran lähtiessä muuten niin ymmärtäväinen äitini pesetti naamani ja suoristutti tukkani. Luonnollisestikaan en voinut lähteä ilman sitä rekvisiittaa.

En muista, kuka hoiti baaria ja kuka myi bensaa. Ne olivat ihan toisarvoisia asioita, koska kiinnostuksen kohteet kun olivat ihan muita. Baarin juomapuoli oli limsaa ja kahvia. Huumeista ei ollut hajuakaan. Vaikka alkoholipitoista ei ollut tarjolla, aina silloin tällöin joku tuli juovuksissakin.

Jälkeenpäin olen miettinyt Shellin baari -kauden merkitystä nuoruudessani. Siellä kuljeskelu oli osa aikuistumisriittiä ja irrottautumisyritys kodista sekä oman identiteetin etsimistä. Se oli myös kapinaa, sillä jotkut pitivät Shellin baarissa kulkemista turmion tienä ja nimittelivät meitä hämärän lapsiksi.

Aulikki A.

Pahanhajuiset kengät saa raikkaammiksi kotikonstein. Tässä viisi helppoa niksiä. 

1. Kahvi

Kengät voi raikastaa kahvilla. Suodatinpusseihin laitetaan teelusikalliset kahvijauhetta ja pussit kenkiin. Päivän jälkeen kengät tuoksuvat tuoreelta kahvilta.

2. Kissanhiekka

Jos kotonasi on kissa ja hiekkaa, käytä tätä hajunpoistajaa hikisiin kenkiin. Hiekkaa voi laittaa suoriltaan kenkään tai suodatinpussiin annosteltuna.

3. Ruokasooda

Kaada kenkiin ja anna vaikuttaa vähintään vuorokauden ajan. Kaada pois ja puhdista jauhe pois huolella, vaikkapa harjaten.

4. Pakastin

Puhdista kengät ja kiedo muovipussiin sekä laita pakkaseen pariksi päiväksi.

5. Säännöllinen huolto

Muista vaihdella viikon aikana kenkiä. Samoja jalkineita ei kannata pitää varsinkaan kesällä monta päivää putkeen. Anna kenkien tuulettua, ettei haju pinty kenkiin tai pese ja poista tahrat heti, jos vain se mahdollista.

 

Miten sinä olet saanut hajun pois kengistäsi? Kerro parhaat niksisi alla olevassa kommentointikentässä.

Syksyn pimeys on helpompi selättää, kun kotona on riittävästi ja oikeanlaista valoa. Lue, miksi sinunkin kannattaisi hankkia kirkasvalo.

1. Mikä on kirkasvalolamppu?

Kirkasvalolamppu on normaalia kotivalaisinta, esimerkiksi loisteputkea, kirkkaampi lamppu. Mikä tahansa voimakasta ja kirkasta valoa tuottava valaisin ei ole kirkasvalolaite. Kirkasvaloksi saa kutsua laitetta, jonka valomäärä on vähintään   2 500 luksia. Normaalisti sisävalaistus on alle 500 luksia. Kirkasvalolamppu matkii auringonvaloa, mutta siinä ei ole uv-säteilyä. Monissa kirkasvalolampuissa on peräti 10 000 luksia.

2. Mistä tiedän, että kyseessä on varmasti kirkasvalolamppu eikä vain kirkas muu valo?

Viralliset kirkasvalolamput on sertifioituja. Näistä pitää löytyä siis lääkintälaitteen CE-merkintä ja nelinumeroinen koodi. Valaisinliikkeen tai tavaratalon henkilökunta auttaa valinnassa.

3. Miten kirkasvalolamppua käytetään?

Yleensä 20–30 minuuttia kirkasvalohoitoa päivässä riittää. Valoon ei katsota koskaan suoraan, vaan sen on annettava tulla epäsuorasti silmiin – mieluiten heti aamusta. Valaisin voi olla esimerkiksi kahvipöydällä samaan aikaan kun luet aamun lehtiä. Suositusetäisyys valolle on vähintään 45–50 senttiä kasvoista. 

Useimmat käyttävät kirkasvalolamppua pimeimpänä aikana, eli marraskuusta helmikuuhun. Kaamosmasennuksen oireista kärsivien kannattaa ottaa lamppu käyttöön jo syys–lokakuussa.

Tärkeää! "Ikääntyneet tarvitsevat paljon valoa" – älä tee näitä virheitä kotona ja kaupassa

4. Mitä hyötyä on kirkasvalolampun käytöstä?

Kirkasvalolamppu piristää ja taltuttaa väsymystä pimeään vuodenaikaan. Kun silmät altistuvat voimakkaalle näkyvälle valolle, se vähentää aivojen käpyrauhasen tuottaman, unta säätelevän melatoniini-hormonin määrää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan kirkasvalo jopa helpottaa kaamosoireita, jotka liittyvät usein ruokahaluun, uneen ja mielialaan.  Erityisesti toimintatarmon ja sosiaalisen aktiivisuuden kasvattamiseen on kirkasvalosta apua, THL:n tutkimus osoitti. Jos paino nousee ja makeanhimo kasvaa lisääntyvän hämärän mukana, kannattaa kokeilla kirkasvalolamppua.  Jotkut ovat huomanneet, että ylimääräinen valo auttaa heitä panemaan stopin ylimääräiselle herkuttelulle.

5. Teen vuorotyötä, voinko käyttää kirkasvalolamppua?

Kirkasvalo voi ehkäistä vuorotyörasitusta ympäri vuoden. Suomessa asiaa on tutkittu muun muassa sairaanhoitajilla ja lentoemännillä.

Niin ikään jet lag voi helpottua kirkasvalolla. Aikavyöhykkeiden läpi lentäminen rasittaa kehon biologista kelloa. Aikaerorasituksen on tutkitusti todistettu vähentyvän kirkasvalohoidolla.

6. Miten toimivat kirkasvalokuulokkeet?

Suomalaisen Valkee-laitteen luvataan toimivan kuin kirkasvalolamppu, mutta korvien kautta. Kirkasvalokuulokkeet muistuttavat kannettavaa musiikkisoitinta, mutta ääntä niistä ei kuulu. Korviin laitettavan valon on väitetty vähentävän kaamosoireita. Tuote on saanut ristiriitaista palautetta useita vuosia: joissakin tutkimuksissa on ilmennyt, että korvavalo ei vaikuta sisäiseen kelloon samalla tavoin kuin silmän kautta tuleva kirkasvalo.

7. Törmäsin sarastusvaloon, jonka sanotaan myös piristävän. Miten se eroaa kirkasvalolampusta?

Jos sängystä nouseminen tuntuu vaikealta, avuksi kannattaa ottaa heräämisvalo eli sarastusvalo. Se ei korvaa kirkasvalolamppua, mutta sen vähitellen syttyvä valo voi helpottaa heräämistä ja parantaa vireyttä. Joillakin sarastusvalo syventää unen laatua. Lamppu lupaa luonnollisen ylösnousun, jossa valo lisääntyy auringonnousun tapaan 20–40 minuutissa.  Useimmissa laitteissa on mukana radio tai luontoäänet, jotka voi ajastaa herätysääniksi varmistamaan mukavampi herääminen.

Lue myös: Sarastusvalo – parempi kuin kirkasvalo ja aamukahvi yhteensä

8. Voiko kirkasvalolamppuni olla koko päivän päällä?

Joissakin kirkasvalolampuissa on ominaisuus, joilla niistä saa normaalin sisustusvalon silloin, kun niitä ei käytetä niin sanottuun valohoitoon. Lamppuja on myös muotoiltu uudestaan tämä käyttötarkoitus mielessä. Koko päivää ei tavallista kirkasvalolamppua kannata pitää päällä, vaan valohoito kannattaa ajoittaa täsmähetkenä juuri heräämisen jälkeiseen aikaan.

9. Mitä on sininen valo? Sellainen on juuri hankkimassani kirkasvalolampussa.

Sininen valo on olennainen osa kirkasvalon tehon kannalta. Sininen valo muistuttaa kesäpäivän taivaan väriä. Juuri sininen väri nostaa luonnollisesti energiatasoa ja lopettaa nopeimmin melatoniinin erityksen. Puhdas valkoinen valon väri on puolestaan sekoitus ja sisältää kaikkia värejä.

10. Voiko kirkasvalosta aiheutua haittaa?

Kirkasvalolamppu sopii useimmiten kaikille, jopa heikkonäköisille ja iäkkäille. Jotkut lääkkeet voivat herkistää valolle. Kirkasvalo saattaa aiheuttaa päänsärkyä tai ärsyttää silmiä myös lääkkeitä käyttämättömille, mutta useimmiten nämä oireet menevät ohi tai häviävät viimeistään parin käyttökerran jälkeen.

Kirkasvalo voi laukaista herkimmille migreenin tai pahoinvointikohtauksen. Liian pitkään lähietäisyydellä (n. 50 cm) päällä oleva lamppu voi häiritä unirytmiä. Silmäsairauksia sairastavien kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen kirkasvalohoidon aloittamista.

Lähteet: Kirkasvalolamppujen valmistajat, THL ja Stuk

Onko sinulla käytössäsi kirkasvalolamppu? Millaisia kokemuksia sinulla on käytöstä? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Onko sinulla kirkasvalolamppu?

Kyllä
Kyllä
53.9%
Ei
Ei
46.0%
Ääniä yhteensä: 102

Portaat rakennuskirppikseltä, uuni purkutalosta ja pöytä ylijäämähirsistä. Taiteilija Pentti Kokko tietää, että perinnetalon remontissa vanhassa on vara parempi. Sekä lompakon että tunnelman takia.

Taidemaalari Pentti Kokko asuu vaimonsa Sari Mäkisen kanssa Pirkkalassa Sääksjärven rannalla. Oikeastaan koteja on vierekkäin kaksi. Päärakennuksen vieressä seisoo hirsinen ateljeerakennus, Villa Tilkku, jossa on hyödynnetty monta rahanarvoista kierrätysideaa.

Oikeastaan pariskunnan koko talo on kierrätetty. Yli satavuotias, kalustevajana aiemmin palvellut hirsitalo, on siirretty Pirkkalan-kodin pihapiiriin Orivedeltä.

Samassa yhteydessä runkoa muokattiin ateljeen tarpeisiin sopivaksi. Sitä korotettiin ja yksi seinä puhkaistiin ikkunaksi. Rakenteet on tiivistetty ja eristetty kaikkien perinnerakentamisen sääntöjen mukaan. Ulkoseiniin käytetty punamulta on itse keitetty. Samoin kuin sisäpinnoille sivelty pellavaöljymaali, jota hengittävämpää ja ekologisempaa maalia vanhan rakennuksen kunnostaja ei voi valita.

Pentin neuvot kierrätetystä talosta haaveilevalle:

– Siirrettävistä hirsirungoista on jatkuvasti myynti-ilmoituksia, mutta ole tarkkana ja selvitä myyjän asiantuntemus. Meillä oli ongelmia, mutta onneksi rakennusporukassamme oli yksi ammattilainen. Hänen varassaan oli rakennuksen lopullinen pystytys.

– Panosta suunnitteluun. Viranomaisille vanha on uusi, eli rakennuslainsäädäntö tulkitsee siirretyn uudisrakennukseksi, jota koskevat tiukat energia- ja ilmanvaihtomääräykset. Kaiken kaikkiaan talon kunnostus vei vuosia ja maksoi noin 50 000 e.

Pentin hirsinen ateljeerakennus Villa Tilkku.
Pentin hirsinen ateljeerakennus Villa Tilkku.

Sisustusvinkki kierrättäjälle 1: Hyödynnä purettavat talot

Pentin ja Sarin talon lämmityksessä hyödynnetään pääasiassa oman rantatontin puustoa.

Vihreä, männynkävyin koristeltu kaakeliuuni löytyi Espoosta, purkutuomion saaneesta talosta, josta kummityttö sen bongasi. Turun Kaakelitehtaan valmistama uuni oli siirretty jo kerran aikaisemmin ja tuunattu tuolloin nurkkauuniksi. Pentti Kokon ateljeeseen päästessään se palautettiin uudelleen suoraksi. Taitava muurari sekä purki että kokosi uuniin. Hinta töineen noin 2 000 e.

 

Sisustusvinkki kierrättäjälle 2: Tutki rakennuskirpputoreja 

Ateljeen parvella on vierashuone. Sinne johtavat puiset portaat ostettiin Tampereen rakennuskirppikseltä. Sieltä löytyivät myös siistit wc-kalusteet. Portaat maksoivat 500 e, asennus ja maalaus saman verran.

 

Sisustusvinkki kierrättäjälle 3: Pengo sukulaisten jäämistöt 

Ateljeen takahuoneessa on nostalginen keittiönurkkaus. Huonoon kuntoon päässyt 50-luvun kaapisto löytyi sukulaisten nurkista. Käsistään kätevä Pentti nikkaroi kaappiin uudet liukuovet, ja vaimo viimeisteli maalilla. Kokonaisuuden täydentävä uusvanha judendhenkinen tapetti Gammalsvenska löytyi Duron mallistosta.

 

Sisustusvinkki kierrättäjälle 4: Rakenna pöytä kierrätysmateriaalista

Jykevä hirsipöytä penkkeineen on tehty rakennuksen alkuperäisen parven hirsistä. Kun hirret pestiin vanhasta karstasta ja muusta liasta, niiden pinnalta paljastuivat hienot, ikivanhat piilukirveen jäljet. Oli siis onni, että hirsiä ei kiirehditty höyläämään sileäksi suin päin.

 

Sisustusvinkki kierrättäjälle 5: Verhoile vanhoista kudonnaisista

Ystäviltä yli jäänyt kustavilaissohva on verhoiltu vanhalla ajopeitolla, jonka Pentti Kokon anoppi on aikanaan upeasti kirjaillut. Tyynyt on ommeltu vanhoista jauhopusseista.

 

Sisustusvinkki kierrättäjälle 6: Muista luonto

Pentin ja Sarin sauna on moderni. Kiukaan eteen Pentti on kiinnittänyt lähimetsästä löytyneen, veistoksellisen karahkan, joka toimii sekä suojakaiteena että tunnelmanluojana.

 

Sisustusvinkki kierrättäjälle 7: Tee taidetta arkisista esineistä

Vanhat työkalut ja ruostuneet lyhdyt ovat saaneet uuden elämän vajan seinälle sommiteltuna eloisana ryhmänä.

 

Lue lisää Pentti Kokon ja Sari Mäkisen elämästä ja valinnoista ET-lehden numerosta 17/2016, joka ilmestyy 12.10.

 

 

Pakolaiset sopeutuivat Nauvon pikkukylään, samoin kyläläiset heihin. Eläkeläiset ja muut vapaaehtoiset nostettiin kaikkien eurooppalaisten esikuvaksi.

Nauvolaisen tilan pihassa Azaldeen Kadhem, 33, ja parikymppiset veljekset Ahmed ja Fars Alawy pystyttävät aitaa. Tilan isäntä Kaj Nyreen, 80, on auttanut miehet alkuun ja rakentaa mukana. Lampaat pitää saada pysymään pihassa.

Työ sujuu yhteisymmärryksessä. Kajn puoliso Mona Hemmer, 79, kaitsee Azaldeenin 2,5-vuotiasta tytärtä. Lapsi kikattaa rantakalliolla.

– Tämä on kuin taivas, Ahmed toteaa leveästi hymyillen.

Miehillä on takanaan pitkä matka Irakin Bagdadista Nauvoon, linnuntietä 3410 kilometriä, kolme kertaa Suomen pituus.

Vuodessa ulkomaalaiset ovat kotiutuneet saaristoon. Kiitos siitä kuuluu Kajn ja Monan kaltaisille nauvolaisille: he ovat avanneet turvapaikanhakijoille kylänsä, kotinsa ja sydämensä. Pakolaisten sopeutuminen kylään on menestystarina.

Ahmed, Azaldeen ja Fars pitävät talkoista.
Ahmed, Azaldeen ja Fars pitävät talkoista.

Kaj opastaa Azaldeenia ja Farsia rakennushommissa.
Kaj opastaa Azaldeenia ja Farsia rakennushommissa.

Päivää, hei, mitä kuuluu?

Nauvon 1500 asukkaan kylä kuuluu Paraisten kaupunkiin. Muutaman sadan metrin mittaisen keskuskadun varrella sijaitsevat Seo ja Sale, antiikkiliike ja komea kirkko.

Kesällä turistit ja mökkeilijät tuovat elämää Turun saaristoon. Ravintolat ovat täynnä, ja vierasvenesatamassa kuhisee. Syksyllä Nauvo hiljenee.

Viime syyskuussa Punaisen Ristin Turunmaan piiri avasi kylään hätämajoitustilat. Pakolaisten tulo Suomeen oli suurimmillaan ja vielä uutta. Myös Nauvossa oli ennakkoluuloja.

– Osa vanhemmista pelkäsi teini-ikäisten tytärten turvallisuuden vuoksi. Eniten levottomuutta herätti ajatus kylän täyttymisestä nuorilla, toimettomilla miehillä, kertoo hätämajoituksen johtajana työskennellyt Sirkku Koskinen.

Pakolaisten saavuttua piti ensin koota majapaikkaan sängyt. Sen tulivat tekemään vapaaehtoiset. Suurin osa heistä oli eläkeläisiä, ja osalla oli taustaa sotalapsena tai evakkona.

– Heillä ei ollut yhteistä kieltä tulijoiden kanssa, mutta läsnäololla voi viestiä toisen olevan tervetullut, Sirkku Koskinen sanoo.

Nauvoon tuli perheitä Irakista ja Afganistanista. Tyhjillään olleen entisen hotellin 99 asukkaasta yli puolet oli lapsia.

Pikkukylässä turvapaikanhakijoista tuli heti osa arkea. Majoitustila sijaitsi keskustassa, ja pakolaisia näki kadulla.

"Yleinen asenne pakolaisia kohtaan muuttui nopeasti myönteiseksi. Saaristossa ihmiset ovat avoimia."

Elekieli on hyvä apuväline. Mona ja Ahmed juttelevat tilan eläimistä.
Elekieli on hyvä apuväline. Mona ja Ahmed juttelevat tilan eläimistä.

Pakolaislapset tervehtivät kyläläisiä vasta opituilla suomen kielen sanoilla ja lähtivät rohkeasti koiranulkoiluttajien matkaan.

Lasten suuri määrä lisäsi auttamishaluja. Ensimmäiset vapaaehtoiset houkuttelivat mukaan uusia, myönteiset kokemukset kuultiin puskaradiosta.

– Saaristossa ihmiset ovat avoimia ja lähestyvät helposti uusia ihmisiä. Yleinen asenne pakolaisia kohtaan muuttui nopeasti myönteiseksi ja loi pohjaa hyville kohtaamisille, Sirkku Koskinen sanoo.

Kun arki sujui, ennakkoluulot taittuivat. Sirkku Koskinen uskoo vapaaehtoistyön toimineen, koska kanssakäyminen oli mutkatonta. Siihen oli helppo tulla mukaan.

Naiset saunaan, miehet palloilemaan

Lammastilan Mona ja Kaj olivat mukana auttamassa alusta alkaen. Kulttuuriyhdistyksen aktiivijäsenet ovat toimeliaita eläkeläisiä.

Työelämässä Mona oli Akavan kansainvälisten asioiden sihteeri ja Kaj biodynaamisen viljelyn edelläkävijä Suomessa.

Molemmat tiedostivat jo nuorena, miten ahtaalle sota ajaa ihmiset. Heidät molemmat lähetettiin sota-aikana Ruotsiin tuttavaperheiden luo. Vanhemmat uskoivat heidän olevan siellä turvassa.

– Olin 7-vuotias koululainen. Se ei ollut traumaattista minulle, mutta myöhemmin olen miettinyt, miten kova päätös se oli vanhemmilleni. Yhä sota rikkoo perheitä, Mona miettii.

Ahmed Alawy on kotiutunut Nauvoon.
Ahmed Alawy on kotiutunut Nauvoon.

Pakolaisten saavuttua hänestä tuntui tärkeältä tutustua tulokkaisiin. Tuttaviensa kanssa hän alkoi järjestää epävirallista tutustumistilaisuutta hätämajoitustilan kokoushuoneeseen.

Tarjottavana oli kahvia ja pullaa. Seinät pullistelivat: pakolaisista jokainen ja nauvolaisista moni tuli paikalle. Tunnelma oli aluksi jäykkä, sillä kaikkia jännitti. Yhteinen kieli puuttui.

Moni kutsui turvapaikanhakijoita kotiinsa. Eräs rouva vei naiset säännöllisesti saunaan.

Lastentarhanopettaja keksi alkaa laulattaa lapsia, ja eräs irakilaisäiti vastasi laulattamalla irakilaislapsia. Keskustelukin saatiin käyntiin hakukone Googlen kääntäjän avulla.

– Tulimme jäykkinä sisään, mutta lopuksi jo halasimme. Siitä kaikki alkoi.

Nauvoon muodostui vilkas vapaaehtoisten rinki, jossa oli parhaimmillaan mukana 50 ihmistä. Lapsiperheet osallistuivat illalla ja eläkeläiset pitkin päivää.

Pakolaisille hankittiin talvivaatteita ja houkuteltiin harrastamaan: jalkapalloa, jumppaa, taidekerhoa ja kutomista. Nauvolaisten mielestä oli tärkeä saada pakolaiset harrastuksiin nauvolaisten kanssa eikä vain omissa porukoissa.

Kun tuttavuudet syvenivät, moni kutsui turvapaikanhakijoita kotiinsa. Eräs rouva vei naiset säännöllisesti saunaan. Naisten kesken vapauduttiin ja löylyjen jälkeen laulettiin.

Mona ja Kaj kutsuivat kotiinsa 28 ihmistä pääsiäisaterialle. Nyt aitatalkoissa käydään välillä syömässä Monan valmistamaa lasagnea.

Talkoissa syödään välillä Monan ja Kajn kotona.
Talkoissa syödään välillä Monan ja Kajn kotona.

Brittien kehuma vastaanotto

Arvostettu brittiläinen sanomalehti Guardian teki reportaasin pakolaisten vastaanotosta Nauvossa ja piti sitä esimerkillisenä koko Euroopassa. Myös Suomessa Nauvon vastaanottomalli sai paljon myönteistä huomiota.

Nauvolaiset ovat huomiosta hyvillään mutta yllättyneitä. Heidän mukaansa kotouttamista ei juuri suunniteltu.

– Pakolaiset otettiin osaksi arkea, ja kaikki tapahtui omalla painollaan. Monesti kohdattiin sattumalta kadulla, hymyiltiin ja vaihdettiin kuulumisia, Kaj pohtii.

"Avustustyössä kaikki ovat samanarvoisia. Pakolaiset eivät saaneet vain apua, vaan myös antaa sitä itse."

Punaisen Ristin Sirkku Koskinen korostaa vapaaehtoistyön merkitystä pakolaisten sopeutumisessa. Palkatonta työtä tekivät nauvolaisten lisäksi myös turvapaikanhakijat. Heille etsittiin harjoittelupaikkoja kaupasta, pankista ja vanhustenkodista jo syksyllä. Seurakunta ja kaupunki kutsuivat heitä kunnossapitotalkoisiin.

– Auttaminen tuo hyvän mielen ja sitoo ihmiset yhteisöön. Pakolaiset saivat tekemisen kautta tärkeän tunteen osallisuudesta. He eivät vain saaneet apua vaan saivat myös antaa. Avustustyössä kaikki ovat samanarvoisia, Sirkku Koskinen kertoo.

Eeva käy turvapaikanhakijoiden kanssa kaupassa. Samalla voi opastaa tuotteiden valinnassa.
Eeva käy turvapaikanhakijoiden kanssa kaupassa. Samalla voi opastaa tuotteiden valinnassa.

Myös Eevan tytär Miriam auttaa pakolaisten leivontapäivänä.
Myös Eevan tytär Miriam auttaa pakolaisten leivontapäivänä.

Vapaaehtoistyö lisäsi nauvolaisten yhteisöllisyyttä ja loi uudenlaista ylpeyttä kotikunnasta.

Punainen Risti järjesti kurssin, jonka aikana sai tietoa pakolaisuudesta ja kulttuurieroista sekä evästystä sota-alueilta tulevien kohtaamiseen. Muutoin auttajilla oli vapaat kädet. Ideat tulivat heiltä, ei Punaisen Ristin työntekijöiltä.

– Me työntekijät vastasimme hätämajoituksen arjen sujumisesta ja virkamiesyhteistyöstä. Vapaaehtoiset auttoivat majoitustilan ulkopuolella ja olivat enemmän ystäviä. Teimme työtä tiiminä, Sirkku Koskinen sanoo.

Lammasaitaa pystyttävä Ahmed löysi jo syksyllä harjoittelupaikan ravintolasta. Kielitaito ja tuttavaverkosto karttuivat, ja kesäksi ravintolasta järjestyi oikea työpaikka. Irakissa hän opiskeli insinööriksi, mutta uranvaihdos oli hänestä piristävä.

Odotus kestää noin vuoden

Seurakuntakodin keittiössä leivotaan joukolla joka tiistai. Kielet sorisevat, ihana tuoksu leijuu ilmassa.

Diakoni, neljän aikuisen lapsen äiti Eeva Granström on keittiön sydän. Pöllyävät jauhot ja jaloissa pyörivät lapset eivät saa häntä hermostumaan.

– Opimme täällä puolin ja toisin ja meillä on hauskaa, hän sanoo.

Ostokset tehdään yhdessä, diakoni neuvoo tuotteiden valinnassa. Herkut tarjoillaan kaikille avoimessa kahvitilaisuudessa.

Seurakuntakodissa Jennat, Noor ja Abeer seuraavat Eevan liikkeitä.
Seurakuntakodissa Jennat, Noor ja Abeer seuraavat Eevan liikkeitä.

Ibrahimin aika tulee välillä pitkäksi. Hän käy kuntosalilla ja opiskelee suomea. Tytär Jennat vartioi jauhopussia.
Ibrahimin aika tulee välillä pitkäksi. Hän käy kuntosalilla ja opiskelee suomea. Tytär Jennat vartioi jauhopussia.

Kolmekymppinen Abeer Aldleme kuorii appelsiinia. Hän tulee mielellään keittiölle, yhdessä on mukava puuhata. Hätämajoitustiloissa ei voi laittaa ruokaa.

Abeerin aviomies Ibrahim vatkaa kuohkeaa vaahtoa kananmunista. Irakissa hän ajoi linja-autoa ja teki työtä rakennuksilla. Työtä, mitä tahansa, hän toivoo nytkin.

Vaikeuksista huolimatta turvapaikanhakijoissa näkyy ilo. Kanssakäymisessa on lämpöä, joka monien suomalaisten väliltä puuttuu.

Perhe on muiden Nauvon turvapaikanhakijoiden tavoin odottanut kutsua Maahanmuuttoviraston haastatteluun kahdeksan kuukautta. Sen jälkeen saa vielä odottaa päätöstä turvapaikasta.

Tulevaa on vaikea suunnitella, mutta perhe toivoo tulevaisuuden odottavan kotoisaksi käyneessä Nauvossa. Tyttäret, 7- ja 8-vuotiaat Jennat ja Noor ovat saaneet ystäviä ja pyöräilevät pitkin kylää.

Myös Ibrahimin veli, 17-vuotias Anmar asuu perheen kanssa, sillä irakilaiset suvut pitävät tiiviisti yhtä. Kova huoli yhä Irakissa olevista sukulaisista varjostaa pakolaisten uutta elämää.

Vaikeasta elämäntilanteesta huolimatta turvapaikanhakijoissa näkyy iloa. Sitä diakoni Eeva kertoo ihailevansa. Kanssakäymisessä on lämpöä, joka monien suomalaisten väliltä puuttuu.

– Pakolaiset ovat kiinnostuneita kulttuuristamme. He ovat muslimeja mutta tulevat tutustumaan jopa jumalanpalvelukseen, Eeva sanoo.

Hän arvelee molemminpuolisen kunnioituksen olevan sujuvan yhteiselon salaisuus.

Seurakuntatalolla tarjoillaan kansainvälisiä herkkuja, kuten irakilaisia mantelipikkuleipiä.
Seurakuntatalolla tarjoillaan kansainvälisiä herkkuja, kuten irakilaisia mantelipikkuleipiä.

Abeer ja Ibrahim Aldleme lapsineen ovat kotiutuneet pikkukylään.
Abeer ja Ibrahim Aldleme lapsineen ovat kotiutuneet pikkukylään.

Turvallisen elämän eväät

Kahvila avautuu. Pöytään katetaan suomalaisittain mokkapaloja, irakilaisittain mantelikeksejä ja appelsiinikakkua.

Raili Svahnström kiittelee eksoottista makua. Eläkeyhdistyksen puheenjohtajalle pakolaisten tukeminen oli itsestään selvää.

–Perheeni joutui evakkoon, kun olin lapsi. Kun on itse joutunut jättämään kotiseudun, samassa tilanteessa olevia ymmärtää, Raili sanoo.

Hän on ollut mukana vapaaehtoisena alusta alkaen, kokoamassa sänkyjä. Viereisessä pöydässä vitsaillaan arabiaksi. Railiakin hymyilyttää. Karjalainen mielenlaatu on yhtä lailla iloon taipuva.

– Vanhempani suhtautuivat myönteisesti elämään. He olivat toiveikkaita, vaikka tietty kaipaus heihin jäi. Todellinen koti oli aina rajan takana. En tiedä, miten synkkämielinen olisi selviytynyt.

Nauvolaiset toivovat pakolaisista pysyviä asukkaita. Kun hätämajoitus suljettiin, vapaaehtoiset hankkivat perheille asuntoja.

Raili kertoo, että työ turvapaikanhakijoiden kanssa on antanut hänelle paljon. Toinen kulttuuri on tullut tutuksi, ja iltamien eksoottiset esiintymiset ovat jääneet mieleen.

Moni Nauvossa toivoo pakolaisista pysyviä asukkaita. Kun hätämajoitus keväällä suljettiin, vapaaehtoiset hankkivat viidelle perheelle asunnon.

Lammastilan Mona tietää monen olevan vain läpikulkumatkalla. Tärkein on silti tehty: sotaa pakeneville ihmisille on annettu turvapaikka toipumiseen. Lämmin vastaanotto kantaa pitkään.

Suurin onni on ollut seurata lapsia. Mona muistaa tytön, joka tullessaan takertui peloissaan vanhempiinsa. Nyt tyttö käy puistossa muiden lasten kanssa ja luottaa ihmisiin.

Tyttöä katsoessaan Mona tietää olleensa osallisena jossakin merkityksellisessä.

Mona Hemmer on iloinnut nähdessään lasten turvallisuudentunteen palaavan. Nauvon turvapaikanhakijat ovat pääasiassa lapsiperheitä.
Mona Hemmer on iloinnut nähdessään lasten turvallisuudentunteen palaavan. Nauvon turvapaikanhakijat ovat pääasiassa lapsiperheitä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.

Vierailija

Nauvolaiset avasivat ovensa pakolaisille: "Suurin onni on seurata lapsia"

Vierailija kirjoitti: Opettavatko Nauvolaiset naisille ettei tarvitse suomessa kulkea huivi päässä? Siis jos eivät ota puheeksi miten naisten tasa-arvo toteutuu suomessa, niin tyhjää on heidän hössötys. Noita naisia kotimaissaan määräävät miehet ja uskonto, vanhat tavat, miten on täällä uuden erilaisen kulttuurin keskellä? Jos he eivät luovu noista päähuiveistaan, eivät he koskaan sopeudu kulttuuriimme! Huivit ovat vielä kaiken lisäksi, erittäinkin rumia, eivät pue yhtäkään naista.
Lue kommentti