Ensilahjakilpailumme voitti aivan uudenlainen työ: peiton ja paidan yhdistelmä. Kakkoseksi selvisi klassinen pitsimekko ja kolmanneksi kiri kirjottu nuttusetti.

Posti toi toimitukseen toinen toistaan ihanampia ensilahjoja, yhteensä yli 120 kilpailutyötä. Eniten niissä oli neuleita, vähemmän virkattuja ja huovutettuja töitä. Nuorin osallistuja oli nastolalainen Inari Kuitunen, 12, ja kokenein kotkalainen Elvi Blumén, 86.

Kilpailun raatiin kuuluivat ET:n päätoimittaja Riitta Korhonen, toimittaja Reija Ypyä,  Novita-lehden  päätoimittaja Minna Kivioja, neulekirjailija ja -blogisti Ilona Korhonen ja ahkera neuloja Eeva Lindroos Järvenpään kansalaisopiston puikkopiiristä.

Raati valitsi voittajaksi neuloton paitapeiton.

Rantasalmelaisen Marja-Riitta Kainulaisen, 54, neulottu paitapeitto oli selvä voittaja. Kahden pikkupojan mummo oli pohtinut, että joskus peitto on liian iso kantaa mukana ja villapaita liian kuuma. Ne voisi yhdistää paitapeitoksi, joka on helppo pukea vauvalle turvaistuimessa.

ET-lehdessä nro 8 on voittajatyön ohje, pipon ohjeet voit katsoa tästä.

Raati valitsi toiseksi kajaanilaisen himovirkkaajan Riitta Karppisen, 57, virkatun pitsimekon.

Katso mekon ohje tästä

Kolmannelle sijalle tuli kuopiolaisen Marja-Leena Vepsäläisen, 65, värikkäästi kirjoma nuttusetti. Sukulaisen vauvalle tehtyyn perusvaatteeseen on saatu kekseliäästi uutta ilmettä kirjotuilla kukkaniityillä, valko­pilvillä ja linnuilla.

Katso villatakin ohje tästä.

 

Kunniamaininnan saaneiden töiden ohjeet

Osa kunnianmaininnan saaneista kirjoitti oman, summittaisen ohjeen työstä.

1. Ruskea virkattu mekko

Mekon alaosan ja hihat olen neulonut puikolla no 3 Novitan Tennesee-langalla. Vvyötärön kohdalla olen vähän kaventanut ja neulonut muutaman kerroksen joustinneuletta ja päättänyt kerralla kaikki silmukat
Yläosan olen virkannut koukulla no 2, krokotiilivirkkauksella (katso krokotiilivirkkauksen ohje tästä.) käyttäen Novitan Kotiväkilankaa sekä puolitettua Tennesee lankaa (lankasäikeet jaettu kahteen osaan), koska tuo Tennesee on niin paksua. Tummanruskean väristä lankaa ei Kotiväki-langoissa ole tarjolla.

Yläosa on selästä vyötäröltä asti auki, reunoihin olen neulonut joustinneuletta molemmille puolille, toiselle puolelle neulonut napinlävet ja toiselle puolelle ommellut napit. 

Ylä- ja alaosan  olen ommellut neulelangalla yhteen. Kaula-aukon reunaan olen vielä virkannut rapuvirkkausta kerroksen ja mekon helmaan virkannut krokotiilivirkkausta muutaman kerroksen.
Maija Parkkonen

2. Huovutettu vaunukoriste

Tarvikkeet:
Vanhan retkeilyalustan paloja
Karstavillaa
Kuminauhaa
Pieniä metallirenkaita tms. kuminauhapujotusta varten
Neulahuovutukseen huovutusneula ja superlonalusta

1. Leikkaa retkeilyalustasta eläimen pään muoto. Päällystä se ensin pohjavärillä molemmin puolin neulahuovuttamalla.
2. Tee yksityiskohdat kasvoihin neulahuovutuksella.
3. Ompele  jokaisen pään takapuolelle kaksi pientä metallirengasta (halkaisija esim. n. 0,5 cm).
4. Pujota päät kuminauhaan ja tee lenkit kuminauhan päihin.

Kirsi Hakkarainen

3. Pieni talo preerialla -tyyppinen lakki

Lähipiirissäni ei ole pikkuista vauvaa, otin koon suunnilleen kankaisen vauvanmyssyn kaavasta.

Ensin neuloin muutaman sentin joustinta ja jatkoin sileää. Silmukkalukuja en muista, mutta ehkä lisäsin sileän alussa silmukoita. Kun sileää oli kertynyt jonkin matkaa, aloin neuloa keskikohtaa pitemmäksi kääntymällä takaisin, kun reunaan oli matkaa 40 s. Joka kerroksella neuloin 5 s. pitemmälle, kunnes pääsin reunaan. Keskikohtaa siin neuloin joka kerroksella, mutta reunaa vain n. joka 9. kerros. Kun myssy oli lähes valmiin kokoinen, kavensin keskeltä muutamasta kohdasta kaksi silmukkaa vierekkäin oikeilla kerroksilla. Toinen kavennut yliveto-, toinen 2 yhteen-kavennus, että silmukat "nojaavat" vastakkain.

Vaihdoin väriä ja virkkasin kiinteillä silmukoilla "lipan", joka kaartui vähän reunoista.

Nauhat virkkasin pylväillä tai pitkillä pylväillä.

Kukat ompelin riisiryynipistoilla muistuttamaan ruusua ja varret ketjuvirkkasin.
Leena Männikkö

4. Sammakko-laukku

Lanka: Novita Siiri (100% akryyli, 100g=145m), Novita Seitsemän Veljestä valkoista ja mustaa jämiä, sisäpuolelle Novita Jambo
Puikot: 80cm pyöröpuikko koko 6, puikot koko 6, koukkuamiskoukku koko 5,5 ja 4, virkkuukoukut 5 ja 3,5

Laukku: luo pyöröpuikoille 140s ja neulo suljettuna sileänä neuleena kunnes työn korkeus on 30cm. Päätä sitten seuraavat 80s. Vaihda työhön tavalliset suorat puikot ja jatka sileää neuletta, kunnes läpän korkeus on 15cm. Aloita sitten kavennukset: Kavenna molemmissa reunoissa 1s, neulo kolme kerrosta, kavenna molemmissa reunoissa 1s, neulo 2 kerrosta, kavenna 1s, neulo 2 krs, kavenna 1s, neulo 1 krs, kavenna 1s, neulo 1 krs., kavenna sitten molemmissa reunoissa joka kerroksella 1s seitsemän kertaa. Kavenna sitten 2s molemmissa reunoissa kahdella seuraavalla kerroksella, kavenna vielä seuraavalla kerroksella molemmissa reunoissa 3s. Päätä loput 22 silmukkaa.

Pohja: Virkkaa 5,5 koukkuamiskoukulla 13 ketjusilmukkaa. Aloita silmukoiden poimiminen koukusta laskien toisesta silmukasta. Koukkua, kunnes kappaleen korkeus on 42 cm. Vedä lanka viimeisen silmukan läpi.

Hihna: Virkkaa koukkuamiskoukulla 15 kjs. Aloita koukkuaminen koukusta laskien toisesta silmukasta. Koukkua, kunnes hihnan pituus on 145cm. Ompele hihna kiinni laukun sivuihin, sisäpuolelle niin että hihnan pää on kiinni pohjassa. Hihnan ja laukun sivun väliin muodostuu ylhäältä auki oleva tasku.

Silmät: Tee mustalla langalla sormen ympärille lankalenkki ja virkkaa lenkkiin 6 ks. Siirry suoraan seuraavalle kerrokselle spiraalimaisesti. 2. krs 2 ks jokaiseen silmukkaan. Vaihda työhön valkoinen lanka. 3. krs: *1ks, 2ks seuraavaan s* toista *-* kerroksen loppuun. 4. krs: *2ks, 2ks seuraavaan s* toista *-* kerroksen loppuun. Jatka seuraavilla kerroksilla lisäten joka kerroksella 6s, kunnes työssä on 48s. Vaihda työhön vihreä Siiri-lanka. Virkkaa ks, mutta jätä joka kolmas silmukka väliin. Seuraava kerros: *3 ks, 2s yhteen* toista *-*. Vähennä silmukoita ensikerralla niin, että teet *2 ks, 2 yhteen*, sitten *1ks, 2 yhteen* ja lopuksi 2s yhteen, kunnes jäljellä on5s. katkaise lanka. Tee toinen silmä samoin. Kiinnitä silmät laukun läppään.

Sormet: aloita tekemällä lankalenkki sormesi ympäri. 1. krs: 6ks lenkkiin. 2. krs: 2ks jokaiseen s. 3. krs: 12 ks. 4. krs: 2 silmukkaa yhteen koko kerroksen. Jatka näillä kuudella silmukalla 4 kerrosta, katkaise lanka. Tee keskisormiin yksi kerros enemmän. Tarvitset siis 4 pidempää sormea ja 8 lyhyempää. Aloita sormien yhdistäminen keskisormesta: 3ks, seuraavaksi kaikki 6 s lyhyestä somesta, 3ks keskisormesta ja 6 silmukkaa toisesta lyhyestä sormesta. Jatka näillä silmukoilla kiinteitä silmukoita vielä 3 kerrosta. Tee muut kädet samoin. Kiinnitä kädet laukun sivuihin ja pohjaan.

Tee läpän sisäpuolelle punaisesta Jambo-langasta hieman läppää pienempi kappale. Ompele kiinni läpän sisäpuolelle.

Outi Piiparinen

5. Virkattu pinnasängyn/äitiyspakkauksen pehmuste

Ensisängyn reunat

Neliön koko 12 x 12 cm
Lanka esim.  Nalle
Virkkuukoukku 2,5-3,5 käsialan mukaan, jotta saadaan oikean kokoinen neliö

1.    krs
Tehdään lenkkialoitus: Otetaan langanpää käteen ja pyöräytetään se kahdesti etusormen ympäri myötäpäivään. Koukku viedään lankalenkin ja sormen välistä taakse, juokseva lanka otetaan koukulle ja vedetään eteen, otetaan lanka koukulle ja vedetään se koukulla olevan lenkin läpi (= 1 kjs), virkataan vielä 2 kjs (yht 3 kjs). Nämä vastaavat ensimmäistä pylvästä. Lanka lenkkiin virkataan kaikkiaan 16 pylvästä. I kerros suljetaan piilosilmukalla ja kiristämällä lujasti langan päästä.

2.    krs
3 kjs, 2 p seur. silmukkaan, 2 kjs, 2 p samaan silmukkaan kuin edelliset,
1p. kaikki neliössä olevat välipylväät virkataan ottaen koukulle silmukan molemmat reunat. Kohornita: (= langankierto koukulle ja otetaan koukulle ja vedetään eteen, otetaan lanka koukulle koko sem. pylväs, langankierto koukulle ja vedetään silmukka pylvään alta, venytetään sopivan pituiseksi, langankierto koukulle ja toistetaan sama kuin edellä. Koukulla on nyt 5 silmukkaa ne vähennetään vetämällä ensin 4 silmukan läpi, sitten kahden silmukan läpi.) 1p, kulma (= 2p seuraavaan silmukkaan, 2kjs, 2 seuraavaan silmukkaan kuin edelliset), 1p, kokoraita, 1p, kulma 1p, jne.

3.    Värin vaihto. Kaikki kerrokset aloitetaan 3kjs:lla ja sitten seuraa pylväät, 2p, kulma, 3p, kohornita (otetaan koukulle koko edellisen kerroksen kohoraita), 3p, kulma , jne. Kaikissa kerroksissa kohoraita viimeisenä.

4.    3kjs, 4p, kulma, 5p, kohoraita 5p, kohoraita, 3p, kohoraita, 3p, kohoraita jne.

5.    Värin vaihto 3kjs, 2p, kohoraita (kuten ensimmäisellä kerroksella), 3p, kulma, 3p, kohornita jne.

6.    3 kjs, 2p, kohornita 5p, kulma 5p, kohoraita, 3p, kohoraita, 3p, kohornita jne.

7.    Värin vaihto. Kerrokset muuten samanlaisia kuin edelliset kerrokset, mutta ennen kulmaa pylväitä 2 enemmän samoin kulman jälkeen.

Viimeistely:

Langat päätellään. Neliöt yhdistetään ensin pareittain, ompelemalla käsin tikkipistoin viimeisen pylväskerroksen reunasta siten, että nurjat puolet ovat vastakkain ja näin ollen yhdistyvä saumakin on ikään kuin kohosauma.

Seuraavaksi yhdistetään samalla tavalla renkaana (koko kaavottaa taikisten!)

Lopuksi kerros pylväitä ylä- ja alareunan ympäri.

Ompelin vielä yläreunaan sisäpuolelle pel. kankaan, joka meni patjan alle. Pehmustin reunan sisä- ja ulkoreunat n. 1cm:n paksuisella vaahtiomuovilla.

Lukijoiden suosikit

Lähes 500 lukijaamme äänesti verkkosivullamme omaa
suosikkiaan. Katso kaikki työt: http://galleria.nettiet.fi/ensilahja

Lukijoiden mielestä paras työ oli huovutettu vaunun- tai sängynkoriste.

 

Suunnittelin mallin toisesta mallista mukaillen. Tätä on vauvan mukava katsella sängystä.
Virve Huttunen

Toiseksi lukijat äänestivät palmikkoneuleen.

”Näin tämän mallin jossain lehdessä 40 vuotta sitten ja lisäsin siihen palmikkokoristeen. Muutin ohjetta niin, että kaikki saumat on poistettu.
Lapasissa on peukalo, vaikka ei vauva sitä tarvitsekaan, mutta sama lapanen mahtuu vielä kaksivuotiaalle. Sukassakin on kasvunvaraa, mahtuu ensimmäisiin kumisaappaisiinkin. Neulon tai virkkaan tv:tä tuijottaessani. Myös ompelen ja uusin harrastukseni on nypläys. ”
Maija Tähtisalo

Kolmanneksi paras työ lukijoiden mielestä oli vaaleanpunainen unelma.

”Olen vanhan kansan käsityöläinen eli kaikki on aina tehty kotona. Nykyisin sairaudet ovat jo koetelleet minua eikä kaikki käsityö enää onnistu. Neulominen kuuluu kuitenkin joka päivään, vaikka toinen silmäni sokeutui reilut kymmenen vuotta sitten. Lapset ja lapsenlapset, tuttavat ja omaiset saavat käsitöitä lahjaksi. Tämä suloinen neulesetti menee serkkuni pojantytölle. Käsityöt kantavat ihmistä eteenpäin, vaikka elämä kolhisikin!
Aune Hirvonen

ET-lehti arvioi uutuuskäsityökirjoja ja esittelee kustantanjan luvalla niiden kivoimmat ohjeet. Sydänpiparimuoteista tehty pannunalunen on hauska antaa vaikka lahjaksi. 

Susanna Uusitalon Pannunalunen-kirjassa (Moreeni 2016) on aivan mahtavia, uudenlaisia ideoita pannunalusen tekemiseen. Se neuvoo, miten pannunalusta kootaan vaikkapa tuikkukynttilöiden folioista ja lasten puisista palikoista. Hieno alunen syntyy myös huovuttamalla, ompelemalla, punomalla metallilangasta tai vaikkapa yhdistämällä pajua ja trikookudetta. Kirja on muuten myös mainio joululahjaidea!

Piparimuoteista tehty pannunalusta on mainio. Se on kevyt, nätti ja helppo tehdä vaikka hiukan huonoksi menneistä muoteista.

Piparimuotit yhdessä

Sydämenmallisista piparimuoteista ja puuhelmistä syntyy metallilangan avulla kukkaa muistuttava alunen.

Tarvitset:

5 sydämenmallista piparimuottia
puuhelmiä kahta eri kokoa
ohutta metallilankaa ja lankaleikkurit
kärkipihdit
mitta ja tussi
naskali
vasara
pätkä lautaa

Nämä tarvitset pannunalusen tekoon.
Nämä tarvitset pannunalusen tekoon.

 

Näin se käy:

1. Tee naskalin avulla reiät sydänmuottien kärkeen molemmille puolelle sekä noin puoliväliin muotteja. Käytä pöydän suojana lautaa, johon naskali voi upota huoletta. Voit halutessasi mitata reikien paikat ja merkitä ne ensin tussilla. Napauta vasaralla ja naskalilla reiät muotteihin. Tee kaksi reikää muotin kärkeen ja kaksi puolivälin paikkeille.

2. Pujota metallilanka muotin kärjen reikien läpi ja pieni helmi jokaisen muotin väliin. Kiristä lanka kierroksen päätteeksi tiukaksi ja kiedo langanpäät toistensa ympäri pari kertaa kärkipihtien avulla. Katkaise ylimääräiset langanpäät lankaleikkureilla.

3. Tee uusi lankakierros muottien ylempiin reikiin. Pujota muotin sisäpuolelle isompi puuhelmi. Kun pujotat metallilangan kahdesti helmen läpi, lukkiutuu se paikalleen keskelle muottia. Kokoa alunen metallilangalla.

4. Muista myös pienet puuhelmet muottien välissä. Kiristä metallilanka kierroksen päätteeksi ja päättele kiertämällä lankoja toistensa ympäri kärkipihdeillä. Katkaise lopuksi lankojen ylimääräinen pituus.

HUOM!

Muista, että metalliset piparimuotit kuumenevat hieman kattilan tai pannun alla.

Kokeile myös toisenlaisia piparimuotteja aluseen. Aseta eläinmuotit jonoon, akat ja ukot käsi käteen.

 

Kravatti, iltalaukku, puku. Tuohimestari Erkki Pekkarinen tekee tuohesta vaikka mitä. Hän on itsekin metsän kasvattama.

Pihapiiri kohoilee pieninä kunnaina. Erkki Pekkarinen kiipeää vikkelästi Peikon syliin ja katselee sieltä kuin orava puusta. Tämä on hänen suurin tuohityönsä. Tuohta, harjaterästä ja betonia.

Sitten avataan pieni aitaus ja kavutaan mestarin ateljeemökille. Maa on paksulti akanoiden peitossa ja ikkunoiden edessä riippuu neljä muhkeaa talipötköä. Käy aikamoinen sirkutus, ja oravia vilahtelee siellä täällä. Seinään nojaa ihmistä suurempi harmaa kontti.

Mökissä on esillä 440 Pekkarisen tuohityötä. Pienimmät ovat alle puolisenttiset miniminivirsut, ehkä mehiläiselle sopivat.

Ohhoh! Mitä kaikkea tuohesta voikaan tehdä.

"Tuolinpäälliset. Kravatin. Iltalaukun. Tuohipuvun – se vierittää veden yltä jos sattuu satamaan. Ufon. Virsut, joilla voisi soutaa."

Lippi. Tuohilippi muistuttaa Erkin ja hänen veljensä pitkistä kauppareissuista. Puolivälissä oli lippi ja lähde. Äidin laittaman voipalan päälle ryystettiin vettä ja lepuutettiin jalkoja.

– Lapsesta saakka olen tykännyt näprätä näitä. Tuohi näyttää, mitä se tahtoo, tuohimestari tuumaa.

Mestarin pihakaverit

Ryypätään kahvia. Tuohinen ydinperhe katselee vaiteliaana. Pekkarinen kertoo, että hän aloitti hahmojen luomisen varpaankärjestä ja etenemisen myötä sulloi sisään sanomalehteä ryhdiksi.

– Aloitus on oltava molemmissa jaloissa ihan samalla tavalla, muuten mennee rytmi sekaisin.

Joskus pihaan ajaa bussillinen väkeä.

– Jos joku haluaa antaa roposen, ostan sillä lintuloille ruokaa, Erkki kertoo.

Tuohimestarin tupa onkin pieni paratiisi. Isäntä seuraa koko ajan valppaasti tapahtumia ikkunan takana. Ruokapöydän ääreen kerääntyy tiaisia ja viherpeippoja. Tikkakin on huomannut, että talin nokkiminen ei päätä pakota. Ja oravia rientelee riemuhännin. Ihmekös, kun Pekkarinen on laitellut niille ilmojen halki pitkospuita metsästä suoraan elintarpeille.

– Vuodessa mennee satoja kiloja siemeniä ja pähkinöitä ja säkillinen vanua, kun metsissä ei ole enää naavaa pesäntekotarpeiksi.

Lue myös: 88-vuotias Rauni Uotila rakensi kivitalon – "Perikunta saa myydä kotini Putinille"

 

Lapissa jätkä on kunnianimi

Pohjois-Karjalassa, Nurmeksen ja Lieksan välillä, on Mätäsvaaran seisake. Siitä parikymmentä kilometriä itään, Jokivaaralla, oli Erkki-pojan lapsuudenkoti. Puunlatavasta näkyi naapuriin.

Kotona oli isä, äiti ja kymmenen pellavapäätä. Lehmät laidunsivat metsässä. Karhuja möräsi korvessa, niitä kunnioitettiin muttei pelätty. Korpi oli suuri hiljainen ystävä, koti sen sylissä.

– Nykyään siellä assuu vain yksi 80-vuotias mummo. Kaikki on ränsistynyt. Kerran mopoautolla ajaa tirauttelin katsomaan, voi hyvänen aika.

Erkki-poika lähti maailmalle vielä kasvavaisena poikana. Hän suuntasi savottatyömaille Peräpohjolaan.

Siihen aikaan jätkistä oli pulaa, työstä ei. Porukasta ehkä yhdellä oli moottori­saha, mutta yli 20-kiloista jötikkää oli raskas raahata. Kaarisahoilla työmaat kestivät kauan. Helteillä huhkittiin öisin ja nukuttiin päivin. Herättyä tehtiin tulet metsään ja otettiin kahvit. Naapuri­palstoiltakin tuli miehiä nuotiolle. Tarinoitiin.

– Kuukkeli istahti lätsän päälle ja nokki sammaa voipalasta! Kämpillä miehet löivät korttia, kilju kihisi. Erkki näpräili tuohikontteja ja lueskeli. Terävässäpäässä, pomojen puo­lella, oli kirjasto. Jokivaaran Erkki oli savotan kuopus, ja Lapin jätkämiehet piti­vät häntä kuin pikkuveljenään.

– Lapissa jätkä on kunnianimi, hän korostaa.

Pitkät retket yksin

– Välillä pojat ryyppäsivät kiljua ja nyrkit mäiski, mutta luikureita ja rosvoja ei ollut. Pomo maksoi rahat käteen, setelitukko tungettiin hirren rakoon tai pisti ulos housuntaskusta, kun omistaja itse makasi taju kankaalla. Mutta ikinä ei kukaan varastanut, vaikka kylki kyljessä maattiin.

Metsätyö oli raskasta. Silti ei silloin tunnettu stressiä eikä uupumusta.

– Nyt jo nuoret vässyy, ilmapiiri on täysin muuttunut, Erkki suree.

Työtä tehtiin omantunnon mukaan. Välillä ryypättiin, sitten taas huiskittiin viikkoja metsässä. Jos halusi, sai vaihtaa savottaa – sana hyvästä ruuanlaittajaemännästä kiiri – tai ottoo ommoo lommoo. Verratonta elämää!

Nuorukaista veri veti pitkille vaellusretkille. Kontti selässä hän kulki yksin summattomia erämaita, Sevettijärvellä, Ivalojoen latvavesillä. Kalasti ruokansa, keitteli nuotiokahvia, nukkui porontaljalla ja oli pakahduttavan onnellinen.

”Maantiedon kirjassa oli piirros tuohivirsuista.
Isä sanoi, että virsu aloitetaan kuudella tuohella.
Siitä se lähti, kokeilemalla olen kaiken oppinut.”

Hyvästi rakennustyömaat

Sitten välilevy alkoi pettää. 1960-luvun alussa lääkäri kehotti jättämään metsätyöt. Pekkarinen matkusti Turkuun ja pestautui telakalle töihin.

Ihmiset mulkoilivat tuppisuina tulo­kasta. Työaika mitattiin kellokortilla.

Kevään tullen hän otti lopputilin ja palasi Peräpohjolaan.

Välilevy ei tehnyt yhteistyötä. Oli palattava Turkuun, rakennustyömaille. Asbesti pöllysi keinolämmitetyissä halleissa – suojia ei käytetty – ja työ oli kuin orjan työtä. Oma emäntä kumminkin löytyi, ja yhdessä muutettiin kerrostaloon asumaan.

– Tyhjänpäiväistä elämää. Kymmenen vuoden kuluttua sain tarpeekseni. Maanittelin emännän mukaan vanhaan omakotitaloon Paimioon. Se oli kuin para­tiisi.

Asikkalan Vesivehmaalle Pekkarisen ydinperhe – isä, äiti ja poika – muuttivat vuonna 1984. On kumpuileva piha ja puutarha, ja mökin yläkerrassa tuohi­paja. Talvella aika kuluu rattoisasti tuohi­suikaleita punoen. Töllöttimestä Pekkarinen ei niinkään välitä.

Kesällä Pekkarinen nousee ylös jo puoli viideltä puuhaamaan puutarhassa. Mansikoita, perunaa, marjapensaita, sipulia, luumupuita.

– Kaikki on luomua, en kemikaali­muruakaan laita! Yrttejäkin hän kerää pariakymmentä lajia.

Pikku enkeli pelastui

Koko ajan rupatellessamme Pekkarinen on myötäelänyt lintulaudan tapah­tumia. Kun hän liikuskelee, lintuset ovat huolettomia, mutta kun vieras vain vaihtaa painoaan jalalta toiselle, siivekkäät karkottuvat.

Äkkiä Pekkarinen syöksyy lattialle. Vähäinen hyönteinen oli jäädä jalkoihin.

– Sain pelastettua pikku enkelin, hän sanoo ja vie sen hellävaroen ulos.

– Jos näen vaivasen mehiläisen, annan sille tipan hunajaa ja virvoittelen.

Seinällä riippuu tuohinen lehtipidike, jossa lukee Nuoruuteni muistoja. Erkki Pekkarinen käy siitä nivaskan papereita. Hän on pannut yhtä ja toista muistiin, estelee kuitenkin, kun pyydän saada lukea.

– Kansakoulua kävin vain kaksi ja puoli vuotta.

"Jos näen vaivasen mehiläisen,
annan sille tipan hunajaa ja virvoittelen."

Metsäkansan muistomerkki

Myöhemmin kotona luen Erkki Pekkarisen kirjoituksia. Niistä välittyy kaunis haikeus, kaipaus menetettyyn lapsuudenkotiin, kohiseviin korpiin, luonnon äärettömään rauhaan ja siihen vapauteen, jota pieni voi tuntea Suuren sylissä.

Tuohipeikko – tuo vähän naurettavalta suoraan sanoen tuntunut – näyttäytyy nyt uudessa valossa, samoin suurkontti, jättivirsut, tämä kaikki. Ehkä Erkki Pekkarinen on tullut luoneeksi metsäkansan muistomerkin: tuohen­keveän, terästä väkevämmän?

Julkaistu 22.10.2015. Päivitetty 8.8.2016

Erkki Pekkarinen x 3
  1. Syntynyt 1936 Lieksassa, asuu Asikkalan Vesivehmaalla.
  2. Metsätyömies, rakennus­työmies, tuohimestari.
  3. Naimisissa, aikuinen poika.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET-lehdessä 6/2013.

Taito Itä-Suomi julkaisee pian satavuotisen Suomen kunniaksi Lapasesta lähtöö Savossa -ohjevihkosen. ET:n lukijat saavat ihanien Pihlaja-lapasten ohjeen jo etukäteen! 

Taito Itä-Suomen Lähtöö lapasesta Savossa -ohjekirjassa on 14 lapasen mallit ja ohjeet. ET-lehti sai lukijoitaan varten käyttöönsä kauniin Pihlaja-mallin jo etukäteen. 

Tällä ihanalla mallistolla Taito Itä-Suomi haluaa ylläpitää aineetonta kulttuuriperintöämme ja siirtää neulomisen taitoa ja arvostusta eteenpäin. Onni elää käsityössä!

– Lapasten aiheet on haettu savolaisesta luonnosta, kulttuurista ja elämänmenosta. Savon luonnosta mukaan on poimittu mm. norppa, kuutti, muikku, hirvi, mustikka ja puolukka sekä pihlaja. Kulttuuriperintö elää ajassa, niin myös lapasmallit, toteaa Kenkäveron ja Taito Itä-Suomen toiminnanjohtaja Anne Ossi.

Mallit on suunnitellut Pirkanmaan kotityö. Materiaalina lapasissa on Pirkka-lapaslanka.

Ohjevihkon lisäksi asiakas voi ostaa valmiita tarvikepaketteja Taito Itä-Suomen Taito Shopeista, Kenkäverosta sekä verkkokaupasta. Tarvikepaketit maksavat 19.50 euroa. Jos ei tykkää neuloa, mutta haluaa ehdottomasti Savon kansallislapaset, voi valmiita tumppuja tilata Kenkäverosta 59 euron hintaan.

Lähtöö lapasesta Savossa -ohjevihko julkistetaan ja se ja tarvikepaketit tulevat myyntiin 10.11.2016.

 

Pihlaja-lapaset

"Pyhät on pihlajat pihalla, pyhät oksat pihlajissa, pyhät lehvät oksasissa, marjaset sitäi pyhemmät” sanotaan Kalevalassa. Pihlajaan liittyy kiehtovia taruja ja uskomuksia, ja pyhille pihlajille on viety juhlapäivinä viinaa ja ruokaa. Muinaissuomalaisessa tarustossa Rauni, Ukon puoliso, oli pihlajan henkilöitymä. Savon luonnossa kasvaa runsaasti pihlajaa ja se on Pohjois-Savon maakuntakasvi.

Malli: Taito Pirkanmaa Oy, Minna Ahonen

Koko: Naisen koko

Tarvikkeet: Taito Pirkanmaa Oy:n Paksu Pirkka -lanka tex 285 x 2 (100 % villa, vyyhti 100 g = n. 170 m)

- kirsikka (226) X g

- joulu (116) X g

- luonnon valkoinen (101) X g

- pioni (1951) X g

- suopursu (3734) X g

- sammal (3732) X g 

Lisäksi tarvitset: Sukkapuikot no 2½ - 3 tai käsialan mukaan. Käsiala ja puikkokoko vaikuttavat paljon lapasen lopulliseen kokoon.

Neuletiheys: 24 s ja 32 krs = 10 cm. Kokeile tiheyttä ja vaihda puikot tarvittaessa jos haluat isommat tai pienemmät lapaset.

Työohje: Luo värillä (101) 50 s, neulo 5 krs sileää ja 1 krs nurin taitteeksi. Lisää kaksi silmukkaa ja neulo 5 kerrosta piirroksen mukaan. Poimi viidennellä kerroksella aloituskerroksen silmukat ja neulo ne yhteen puikoilla olevien kanssa. Jatka kirjoneuletta ruutupiirroksen mukaan kunnes kerroksia yhteensä 36. Neulo peukaloa varten apulangalle 11s kämmenpuolen reunasta. Sovita lapasta työn edetessä ja neulo kunnes pikkurilli peittyy.

Aloita kärkikavennukset. Kavenna joka kerroksella 1. ja 3. puikon alussa toinen ja kolmas silmukka yhteen yli vetäen ja 2. ja 4. puikon lopussa kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka oikein yhteen. Kun jokaisella puikolla on jäljellä 2 s, vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä.

Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

Peukalo: Neulo peukalo värillä (226 ja 116). Poimi apulangalta ja peukaloaukon reunasta yht. 22 silmukkaa. Jaa silmukat 3 puikolle ja neulo noin 5-7 cm. Kavennusten oikea aloitus kohta on, kun peukalon kynsi alkaa. Kavenna sitten joka puikon lopussa 2s oikein yhteen joka kerroksella. Kun jäljellä on 3 s, vedä lanka niiden läpi ja kiristä.

Viimeistely: Päättele langanpäät lapasen nurjalle puolelle. Höyrytä lapaset kevyesti.

Hoito: Käsinpesu villanpesuaineella. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

MALLIN KOPIOINTI JA KAUPALLINEN VALMISTUS ON KIELLETTY.

    

                   

Ulla Vehkaperä on innokas tilkkutöiden harrastaja. Siksi hän järjesti töidensä ympärille oman 50-vuotisjuhlansa, joka oli samalla tilkkutyönäyttely. Ullan kaikissa tilkkutöissä on tarina: torkkupeitto on tehty aviomiehen paidoista ja äidin vanhat 60-luvun kankaat päätyivät tilkkutyynyiksi. 

Ulla Vehkaperä aloitti tilkkutöiden harrastuksen järjestämällä 40-vuotisjuhlat, jonne tuli parikymmentä naisystävää. Lahjatoiveekseen hän ilmoitti 50 x 50 cm kokoisen kangaspalan.

– Juhlissa jokainen esitteli kankaansa. Olen vihreän ja oranssin ystävä, mutta sain hauskoja ja yllättäviä värejä! Päätin tehdä jokaiselle vieraalle hänen tuomastaan kankaasta jotain, Ulla kertoo.

Sitten Ulla ilmoittautui työväenopiston tilkkutyökurssille harjoittelemaan tekniikoita. Hän saattoi uppoutua kauniiden kankaiden yhdistelemiseen tuntikausiksi.

– Tein nyssyköitä, pussukoita, seinävaatteita, patalappuja ja penaalin. Kaikkiin liittyi tarina suhteestani kangaspalan lahjoittajaan. Saunakaverilleni annoin saunapussin, työpaikan talonmiehelle avaimenperän. Jos en tunne tilkkutyön saajaa, työstä ei tule hyvää, Ulla toteaa.

Ulla on Metropolia Ammattikorkeakoulun toimintaterapian tutkintovastaava. Hän tietää, että jokaisella ihmisellä pitäisi olla jokin värisyttävä asia, vaikkapa käsityöharrastus. Ja tilkkutyöhön jää todella koukkuun. Ulla on käynyt samassa tilkkutyöryhmässä vuosia, ja yhteisiä reissujakin tehdään – tilkkufestivaaleille tietenkin.

Viisikymppiset ja näyttely

Ulla pohti pitkään, jaksaisiko hän järjestää 50-vuotispäiviä.

– Mutta sitten varasin kaffila Bokvillanin Helsingin Arabiassa 24 tunniksi. Paikka valikoitui siksi, että siellä on muutenkin näyttelyitä, joten seinätilaa oli hyvin tilkkutöille. 

Kaffila Bokvillan sijaitsee Helsingin Arabiassa.
Kaffila Bokvillan sijaitsee Helsingin Arabiassa.

Ullan juhlissa oli esillä 29 työtä, osa seinillä, osa pöydillä ja tuoleilla. 

– Päivällä klo 13-16 oli isommalle ryhmälle kahvit ja näyttelyn katsomista. Kello 17 jatkettiin sitten juhlimista ystävien ja sukulaisten kesken, Ulla kertoo.

Juhlissa Ulla antoi tekemiään tilkkutöitä ystävilleen. Hän säästää itselle vain jotain, ja laittaa hyvän kiertämään lahjoittamalla niitä. 

Tässä näytteitä Ulla Vehkaperän upeista töistä: 

1. ELÄMÄNI ILO

"Tämä on näyttelyn henkilökohtaisin peitto, jossa on elämäni tärkeitä asioita; perhe, koti, puutarha, meri, kukat, tilkut ja eläimet. Peitossa on käytetty erilaisia tilkkutyötekniikoita. Tämän peiton pidän itse."

2. HIRSIMÖKKI

"Kaappiin kerääntyneistä kankaista syntyi ystävilleni mökkipeitto - hirsimökkitekniikalla. Sieltä löytyy heidänkin antamaa kangasta."

3. LAPIN RUSKA JA REVONTULET

"Amerikkalainen ystäväni Beth ei Suomessa käydessään ehtinyt nähdä lapin ruskaa eikä revontulia vaikka olisi halunnut. Batiikkikankaat olen ostanut hänen kanssaan New Orangen pienestä tilkkupuodista USA:ssa. Töölön Tilkkupajan Soile Kivinen on tehnyt hienon tikkauksen."

4. PUPUKIN NUKKUU

"Näyttelyn pienin työ on kokoa 40x50 cm."

5. KALASTAJA-PAPAN MUISTOKSI

"Veljelleni Jukalle ja hänen vaimolleen Seijalle peitto, jonka olen tehnyt isämme muistoksi.  Kuvista löytyy mm. isän suunnittelemia kalastusaluksia, Perämeren peltimopoja. Seijan äiti on värjännyt kankaat ja peitossa on käytetty paperitekniikkaa."

6. ”ULLA REPI AVIOMIHEN PAIDATKIN” -peite

"Niin intohimoista on tilkkutöiden tekeminen, vaikka kankaiden repiminen on tilkkutöissä kiellettyä. Peittoon on käytetty miesten paitakankaita. Aika moni on oman mieheni paidasta."

7. VÄRIKÄSTÄ SÄÄTÖÄ

"Lähdin kokoamaan peittoa erikokoisista neliöistä väriympyrän avulla. Ei ole ihan helppoa saada palikoita yhteen, mutta sinnikkäästi pyörittäen se onnistui. Työkaverini vaimoineen saa tämän. Peitto sopii heidän vanhaan taloonsa."

8. KIRPPUTORI

"Mitä kaikkea voikaan löytää kirpputorilta ja miten ihanan peiton niistä kankaista saakaan!"

9. SUKLAARASIA

"Elämä on kuin suklaarasia, koskaan et tiedä mitä saat. Tämän peiton saajalta kysyttiin väritoivomuksia. Hän halusi ruskeaa, harmaata ja beigeä. Aluksi olin epätoivoinen tylsistä väreistä, mutta niistä tulikin upea kokonaisuus."

10. TUMMA JA TULINEN

"Sain peiton kukkakankaat lahjaksi henkilöltä, jonka äiti oli aikoinaan ollut kova tekemään tilkkutöitä. Kankaat jatkavat nyt elämäänsä tilkkupeitossa, joka menee nuoren "mummoilevan" naisen kotiin."

11. HALAUS

"Torkkupeitto voi parhaimmillaan toimia kuin halaus. Toivottavasti tämä toimii niin."

12. "ELÄMÄSSÄ PITÄÄ OLLA PINKKIÄ"

"Kaikilla meillä on välillä vastoinkäymisiä  ja siksi elämässä pitää olla mukavia asioita, kuten koiran tassuja ja pinkkiä väriä."

13. HOKKUS POKKUS

"Lapsen peitto olisi tylsä, jos siinä ei olisi mitään erityistä. Tämän peiton takana on siilitasku, johon peiton voi taitella. Ja sitten siitä tuleekin kolmen ketun tyyny. Tämä peitto menee siskoni pienelle Veeti-pojalle."