Leipäkilpailuumme tuli lähes 200 ohjetta ja muistoa. Lue lukijoidemme parhaat reseptit ja muistot: saaristolais-, näkki-, mallas-, pannu-, hedelmä-, terveys- ja nokkosleipää, rieskoja, patonkeja ja valurautapadassa kypsytetty leipä!

Leipäni tarina

Äiti leipoi ruisleipää, kukkosia, sultsinoita, karjalanpiirakoita sekä tietenkin pullaa ja Boston-kakkua. Leipätaikina tehtiin puusaavissa, jonka isä oli tehnyt puhdetöinä jatkosodan aikana Äänislinnassa.Saavia ei saanut pestä leipomisten välillä että taikinajuuri säilyisi. Leipä paistettiin puu-uunissa. Osallistuin lapsena 1950-luvulla karjalanpiirakoiden tekemiseen. Se perinne on jatkunut, leivon karjalanpiirakoita silloin tällöin. Kotimme oli Pohjois-Karjalassa

Oman ruisleipäni tarina alkoi kun sain kälyltäni taikinajuuren ja ohjeen, jonka hän on kehitellyt pohjoiskarjalaisen leivontaperinteen pohjalta. Taikinajuuren oli antanut kälyn naapuri, jonka suku on Savonlinnan seudulta. Juuren ikä ei ole tiedossa, ainoastaan se, että taikinajuurta oli vaalittu kuin silmäterää. Taikinan hapattamiseen on käytetty vain juurta ja taikinaan puhtaita ruisjauhoja.

Ensimmäisen leivän tekemisessä innokkaalla leipurilla oli liian kiire, alustetun ja kohonneen taikinan leipominen ja loppunostatus jäi tekemättä. Leipä jäi harjoituskappaleeksi. Seuraavalla kerralla oli enemmän malttia. Lopputulos oli leivän näköinen, sen rakenne oli "kupsakka" kuten Pohjois-Karjalassa sanotaan, ja maku oli hyvä. Kolmannella yrityksellä paransin vielä ajoitusta.

Jatkoin yön yli hapatetun taikinan tekoa heti aamulla. Nyt alustin taikinan edellistä kertaa kovemmaksi. Se kohosi hyvin ja oli helppo leipoa eikä taikina tarttunut käsiin. Myös loppunostatus onnistui, ja leivistä tuli kauniita sekä hyvän makuisia, varsinkin voin kanssa.

Olemme leivän suhteen omavaraisia. Vaimo leipoo vaalean leivän ja minä ruisleivän. Kotileipä on lisäaineetonta, terveellistä ja hyvän makuista. Ruisleivän tekeminen on yllättävän helppoa ja hauskaa, kun taidon on saanut ”sormen päihin”. Alustamista lukuun ottamatta ruisleipä on vähätöinen verrattuna esimerkiksi karjalanpiirakoiden leipomiseen.

Savolainen ruisleipä

Aineet: 1 litra vettä, 1 tl suolaa, ruisjauhoja ja noin 1 dl taikinajuurta sekä öljyä vuoan voiteluun.

Välineet: n. 3 litran taikinakulho ja kaksi vuokaa.

1. päivä, aamupäivällä

Sulatettu ja pieneen vesimäärään liotettu taikinajuuri sekoitetaan taikinakulhossa puoleen koko vesimäärästä (enintään 37 asteisena).

Välillä sekoittaen annetaan seoksen "käynnistyä" lämpimässä liinan alla. Kun happaneminen on alkanut (seoksessa ilmenee elonmerkkejä, pieniä kuplia, kuva 1), siihen lisätään loppu lämmin vesi ja ruisjauhoja, että saadaan paksuhko velli. Liina päälle ja laitetaan lämpimään. Seosta kannattaa vatkata 3-4 kertaa ensimmäisten tuntien aikana, jolloin se happanee paremmin.

2. päivä

1. Aamulla taikinaan lisätään ruisjauhoja niin paljon kun kauhalla pystyy hyvin sekoittamaan.

2. Annetaan olla liinan alla lämpimässä paikassa pari tuntia, esim. saunassa.

3. Lisätään suola ja taikina alustetaan (20 – 30 min.) melko kovaksi.

4. Laitetaan liinan alle lämpimään kohoamaan, vähintään 4 tuntia.


Kohonnut taikina.

5. Taikina kaadetaan runsaasti jauhotetulle leivinpöydälle ja aletaan leipoa.

    – kulhon seiniin jäänyt taikina kaavitaan ja pakastetaan seuraavaa käyttöä varten taikinajuureksi.

    – leivottaessa käytetään jauhoja niin paljon, että taikina ei tartu käsiin.

    – hyvin vaivattu taikina jaetaan kahtia, muotoillaan vuokaan sopiviksi ja siirretään öljyttyihin vuokiin sekä ripotellaan jauhoja pinnalle.

    – laitetaan lämpimään liinan alle kohoamaan.

6. Kun leivät ovat kohonneet, ne paistetaan 200-asteisessa uunissa.

     – leipä on sopivasti kohonnut kun pinta halkeilee, 2 – 4 tuntia.

     – paistoaika on noin yksi tunti

     – väriä kannattaa tarkkailla paistamisen loppupuolella, koska uunit poikkeavat toisistaan

Vinkkejä:

1. Jos epäilet veden laatua, keitä se ja anna jäähtyä käden lämpöiseksi ennen aloittamista. Liian korkea lämpötila tuhoaa taikinajuuren villihiivat ja bakteerit.

2. Happaneminen on käynnistynyt vaikka alkuhapatuksessa ei näkyisikään runsaita elonmerkkejä (kts. 1. päivä).

3. Jatka taikinan tekoa seuraavana päivänä heti aamulla.

4. Kerrostalon huoneistosauna on osoittautunut hyväksi hapatus- ja nostatuspaikaksi, kun saunan lämmittää 30–35 asteeseen.

5. Alusta taikina niin kovaksi, että sormella tökätty reikä säilyttää muotonsa kun sormen ottaa pois. Jos taikina kuitenkin tarttuu käsiin leipoessa, niin tilanne korjaantuu jauhoja lisäämällä.

6. Jos kodissasi on koneellinen ilmanvaihto, alustetun taikinan päälle (liinan alle) kannattaa nostatuksen ajaksi (kohta 4) laittaa kelmu. Tehokas ilmanvaihto kuivattaa taikinan pinnan kovaksi.

Veijo Honkanen

Haasteena hapanleipä, viihteenä villihiiva

Noin puoli vuosikymmentä sitten innostuin hapantaikinasta. Siitä asti juuri on seissyt jääkaapissani kahdessa uusiokäyttölasipurkissa valmiina palvelemaan.

Kerran tai pari viikossa aktivoin sen, yleensä leipomuspäivinä: lisään vettä ja jauhoja, sekoitan hyvin ja laitan muhimaan lämpimän hellan päälle, loppuajasta uunin jälkilämpöön. Käytän vain luomutuotteita leipoessani niin pitkälle kuin se on mahdollista.

Ennen juuren taloon tuloa olin nostattanut taikinani hiivalla, ja mitä pikemmin ne nousivat sitä parempi, minä luulin. Juuren ja pitkän nostatusajan avulla olen pystynyt vähentämään hiivan käyttöä minimiin. Jopa vaaleat leivät saavat enemmän luonnetta ja ryhtiä juuritaikinasta. Nyt hiivainen leipä tuntuu ja maistuu köykäiseltä.

Kun vuosi sitten sain mieheltäni lahjaksi mestaripaakari Jan Hedhin kirjan Bröd, sain uuden haasteen: teollisuushiivan voi korvata omatekoisella ns.villihiivalla.

Haaleaan hunajasokeriveteen sekoitetaan rusinoita, annetaan käydä lämpimässä paikassa (lasipurkissa kansi päällä), kunnes rusinat ovat nousseet pintaan ja seos tuoksuu kirpeälle. Rusinat siilataan pois ja villihiiva on valmista käytettäväksi. Säilyy jääkaapissa pitkään.

Villihiivaa ja hapanjuurta tarvitsen jo esitaikinan valmistuksessa.

Sekoitan 1dl villihiivaa, 2dl juurta, vähän vettä ja jauhoja kulhossa vellimäiseksi seokseksi, joka saa tekeytyä huoneenlämmössä n. 6-8 tuntia. Esitaikina toimii sitten itse emätaikinan moottorina.

Emätaikina: esitaikina + n.5–6 dl vettä + jauhoja + siemeniä, pähkinöitä, porkkanaraastetta tms. + suolaa.

Vaivataan hyvin puuhaarukalla, saa jäädä löysäksi, peitetään liinalla,yöksi jääkaappiin.

Aamulla jaan taikinan kahteen voideltuun vehnänleseillä vuorattuun vuokaan (1,5 l) ja annan nousta vielä tunnin puolitoista. Paistoaika ensimmäiset 5 min. 250 asteessa, sitten 200:ssa n.40 min., loppuajasta ilman vuokia, ja leivinpaperi päällä ettei pinta pala.

Tällainen leipä on ilo antaa lahjaksi. Ja näköjään ilo saadakin: ainakin täällä kotona leipä menee niin hyvin kaupaksi että saan kohta aloittaa koko prosessin uudelleen!

Raija Nyberg, Furudal, Ruotsi

Ensimmäinen leipomuspäivä

Kun on elänyt lapsuuden 1950-60-luvuilla, ei leipää tärkeämpää syömistä voi kuvitella. 

Sen valmistamista alusta asti oli pienenkin tytön helppo seurata kun koti oli pieni maatalo. Keväiset peltotyöt, kylvö... tuoksut tunteakseen tarvitsee nytkin vain sulkea silmät. Heilimöivä vilja, tuleentuminen, vihdoin leikkaaminen ja puinti. 

Jyviä on hauska soljuttaa sormien välissä. Veli palaa myllystä hevosella kuormanaan painavia jauhosäkkejä. Kumoaa laariin ohrajauhoja, ruisjauhoja, joskus jopa valkoisia vehnäjauhojakin. 

Varttuessaan pieni tyttö tietää, että jonakin päivänä hänen pitäisi itse pystyä jatkamaan tästä. Saattaa pehmeä, kerman- värinen ruisjauho maistuvaksi leiväksi. Arvelee siihen vielä olevan paljon aikaa. 

Leikin lomassa muovaili pikkuruisia leipäsiä ja  maisteli happamenmakeaa taikinaa.

Yllättävän nopeasti se päivä tulee. Leikit ovat jo loppuneet ja monet muut työt tulleet tutuiksi, lypsy, lehmien ja vasikoiden hoito, pyykin pesu sen ajan mukaan muuripadassa keittäen ja ulkona kaivolla huuhtoen. 

Leivän teko on vielä saanut odottaa, olihan tyttö vasta rippikoulusta päässyt. Mutta nyt on äiti sairaana, isosisko matkalla ja leipäkomero melkein tyhjä.

Illalla pöydän ääreen kokoontuu monta raskasta työtä tekevää miestä ja poikaa,  isä ja veljet. Siis hihat ylös, esiliina eteen ja työhön. Illalla tehty juuri poreilee.

Siihen on käytetty 10 litraa lämmintä vettä. Suola ja hapate ovat edellisen leipomuksen jäljiltä astiassa valmiina. Ruisjauhoja kauhon puolitoistakertaisen määrän ja sitten alkaa ankara alustaminen. 

Sieltäkö on peräisin kunto, joka on kestänyt tähän päivään saakka? Urakka on hikinen, mutta viimein taikina irtoaa oikeaoppisesti kädestä. Saan laittaa punaruskean, soikean juurisaavin päälle kannen. Sen alla  taikina saa kohota puolitoistakertaiseksi. 

Isä on hakenut uunipuut ja uppoudun uunin lämmittämisen saloihin. Minkä verran puita on poltettava että lämpö on riittävä kahdelle uunilliselle leipiä?  Muutkin oheistyöt on tällä välin hoidettava, leipomispäivänäkin. Päiväruoka, katsottava vastasyntynyttä vasikkaa navetassa. Mutta vain välttämättömät, muita erikoistöitä ei leipomispäivälle kannata ottaa.   

Leipomisen sujumista kuvaa hyvin leipälapion kohtalo. Se saa kovaa kyytiä uunin ja pöydän välillä lentäessään. Sen varsi alkaa peittyä taikinaan kun leipuri ei ehdi pestä tarpeeksi usein käsiään paistaessaan hiillokoita ja pyörittäessään limppuja.  

Koetteleva päivä alkaa painua iltaan. Miltä leipä maistuu, ei ole jäänyt tarkasti mieleen, mutta ilta-aterialla se saa osakseen ihmettelyä ja kehuja.  Sen liinan alla lepäävät toverit levittävät ilmaan samettisen leipomispäivän tuoksun. 

Leipurin mieli  hyrisee tyytyväisyydestä ja vastuun paine on väistynyt harteilta.  Tuohon aikaan, ja varmaan nykyäänkin, 15 jauhokilon  haaskaantuminen olisi ollut suuri vahinko. 

Leipälapion varsi alkoi pysyä puhtaana ja siitä alkoi myös säännöllinen "kotileipomotoiminta", jota on jatkunut näihin päiviin asti.

Kun haluan oikein nauttia vapaapäivästä, sytytän tulen leivinuuniin ja nyt tuotoksia saavat arvioida oma perhe ja lasten perheet.

Voisinpa kannustaa vanhempia antamaan lasten yrittää selviytyä töistä kuin toista, esim. leipomisesta, mahdollisimman itsenäisesti. "Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa".  On helpompi aloittaa vaikkapa ruisleivän leipominen kun on nuorena niitä tehnyt. Osata leipoa oma leipä, siinäpä hyvä perintö lapselle!

Irma Kiiskilä, Haapajärvi

             

Oma saaristolaisleipä

Kun jäin eläkkeelle, rupesin pitämään kirjanpitoa talousmenoistani. Totesin että kotona leipominen on taloudellista.

Kesämökkimme on saaressa ja sinne tuli usein ostettua saaristolaisleipää.
Kerran innostuin netistä tutkimaan että onko sen tekeminen vaikeaa. Totesin että siinähän vain sekoitetaan hyvin aineet eikä tarvitse edes vaivata taikinaa. Kohotus ja paisto tosin vievät enemmän aikaa kuin esimerkiksi sämpylöiden tekemisessä.

Niinpä muutama vuosi sitten ennen juhannusta tein mökillä ensinmäiset saaristolaisleipäni ja ne saavuttivat suuren suosion. Nyt teen sitä jouluna ja juhannuksena ja usein välilläkin. Annan pikku lahjana tai vien tuliaisina. Ja siitä tykkäävät kaikki: lapset, nuoret ja vanhat!

Nauvon limppu

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
Voiteluun siirappivettä

1. Lämmitä piimä ja sekoita joukkoon hiiva, siirappi, maltaat, leseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot.
2. Anna taikinan kohota 1,5 tuntia.
3. Voitele kaksi kahden litran vuokaa ja jaa taikina vuokiin.  Itse jaan kolmeen osaan ja paistan foliovuoissa.)
4. Paista leipiä uunin alimmalla ritilällä 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet 1,5 tuntia, valele siirappivedellä.
5. Kumoa kypsät leivät ritilälle liinan alle jäähtymään. Anna leipien tekeytyä viileässä pari päivää niin leivät ovat parhaimmillaan.
Vinkki: Säilytän jatkossakin leivät jääkaapissa. Jotta kaikkia ei syötäisiin heti, laitan yhden leivän pakkaseen.

Omasta lapsuudestani minulla on muisto lämpimästä ruisleivästä ja sen päällä suvasta voin mausta. Se oli ihana väläpala koulusta kotiin tullessa.

Veera Penttinen, Tampere

Peruna-focaccia 

2 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
4 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
3 dl perunamuusia
5 dl hiivaleipäjauhoja 
Pinnalle
aurinkokuivattuja tomaatteja mustia oliiveja rosmariinia ja rakuunaa oliiviöljyä

1. Tee taikina, anna kohota. Leivo 20 x 30 cm suuruinen matala leipä, anna kohota.
2. Tee leipään sormella koloja, painele kuoppiin oliiveja ja  aurinkokuivatun tomaatin paloja. Ripottele päälle yrttejä.  Pirskottele oliiviöljyä leivälle.
3. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.  
Tässä oma ohjeeni, johon voit käyttää tähteeksi jäänyttä perunamuusia.
Kaisa Sillanpää, Sauvo

Kahden päivän leipä

Tee illalla juuri
1 l vettä (käden lämpöistä)
10 g hiivaa
noin 9 dl hiivaleipäjauhoja
Seuraavana päivänä tarvitset
20 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia tai melassia
noin 1 kg  hiivaleipäjauhoja

1. Liuota hiiva veteen, lisää jauhot koko ajan reippaasti sekoittaen, jotta saat tasaisen taikinajuuren. Peitä astia kankaalla ja anna juuren seistä huoneen lämmössä seuraavaan päivään.
2. Liuota seuraavana päivänä hiiva taikinajuureen, sekoita hyvin. Lisää suola ja siirappi (melassi) ja jauhot vähitellen alustaen. Kun taikina on kiinteää, anna sen kohota kaksinkertaiseksi.
3. Leivo taikinasta 2–4 leipää runsaasti jauhotetulla alustalla. Asettele leivät pellille, painele ne kädellä matalaksi ja tee pintaan terävällä veitsellä viiltoja.
4. Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
Vinkki: Toisen päivän hiivaleipäjauhoista osan voi korvata ruisrouheella ja/ tai kauraleseellä.

Tämän reseptin perusta löytyi jostain lehdestä 80-luvun alussa. Olin muuttanut Vaasan -73 ja podin jatkuvaa ohrarievän kaipuuta – tämä auttoi aika tavalla.
Anja Jousranta, Vaasa

Mallasleipä

1 l piimää 
2 palaa hiivaa
1 rkl suolaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamallasta
3 dl karkeita ruisjauhoja
3 dl vehnäleseitä
10–13 dl vehnäjauhoja 
1. Sekoita kaikki aineet keskenään.
2. Kaada taikina voideltuihin leipävuokiin. Kohota 1.5 tuntia.
3. Paista 1,5 tuntia uunin alaosassa.
 ”Ohjeen olen saanut mummoltani joka leipoi kyseistä leipää aina juhlapäiviksi. Ohje on tosi helppo vaikka aikaa meneekin. Leipä maistuu parhaalta seuraava päivänä ja sitä kannattaa säilyttää jääkaapissa. Leivät voi pakastaa niiden siitä kärsimättä”
Hanna-Mari Huttunen, Turku

Saaristolaisleipä

1 l appelsiinimehua
2 palaa tuore hiivaa
1 rkl suolaa
3 dl leseitä
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
3 dl grahamjauhoja
3 dl siirappia
8–10 dl vehnäjauhoja
1. Sekoita aineet sekoitetaan huolella ja jaa 3 vuokaan.
2. Kohota 1,5  tuntia.
3. Paista 1,5 tuntia 175 asteen lämmössä.
”Parasta graavisuolatun lohen ja voin kera.”
Leena Järvi, Preitilä

Ranskalaiset patongit     

½ l kylmää vettä    
15 g hiivaa    
1 tl suolaa    
700 g vehnäjauhoja  
1. Liuota hiiva ensin osaan nestettä, lisää loppu vesi ja suola.
2. Vatkaa osa jauhoista ja alusta loput käsin. Tee taikinasta todella kimmoisa.
3. Anna kohota viileässä muovikelmun alla 4–5 tuntia.
4. Vaivaa taikina huolella jauhoisella pöydällä. Jaa taikina kolmeen osaan, muotoile patongit.
5. Pane 300°C uunin pohjalle vettä astiaan kiehumaan.
6. Viillä patongit ja pane uuniin 8 minuutiksi, vähennä lämpö 200°C, anna olla kunnes patongit ovat ruskeita, anna jäähtyä ritilällä. 
Helena Salo, Helsinki

Rosmariini-patongit 

1 pala hiivaa
½ l haaleaa vettä
3 rkl sulatettua margariinia
2 tl suolaa
1,5 rkl rosmariinia
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
13 dl hiivaleipävehnäjauhoja   
1. Murenna hiiva kulhoon ja kaada päälle kädenlämpöinen vesi. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
2. Lisää sulatettu rasva, suola, huhmaressa hienonnettu rosmariini, hunaja, maitorahka ja osa jauhoista. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.
3. Alusta joukkoon loput jauhot. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia.
4. Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle, mutta älä vaivaa. Jaa taikina 14 tasasuureen palaan. Muotoile ne ne ohuiksi, noin 25 sentin tangoiksi. Asettele ne leivinpaperille pelleille.
5. Kohota noin 30 minuuttia. Pane pellit pakastimeen. Ota pellit ennen paistamista pakastimesta ja anna patonkien sulaa puolittain. Tee niihin vinoja viiltoja terävällä veitsellä. Pane uuni kuumenemaan 250-asteiseksi. Paista patonkeja uunin keskiosassa 10-12 minuuttia.
Helena Savikko, Vantaa

 Nokkosleipä 

5 dl vettä
1 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa
kourallinen nokkosia
½ dl pellavansiemenrouhetta
½ dl auringonkukansiemeniä
1 dl kauraryynejä
5 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta (esim. maissijauhoja, riisijauhoja, soijajauhoja, tattarijauhoja, ohrajauhoja)
½ dl öljyä 
1. Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää veteen suola, nokkoset ja jauhoihin sekoitetut kuivahiiva. Lisää kauraryynit ja jauhoja niin, että taikina on vellimäistä. Vatkaa taikinaa voimakkaasti ja anna käydä 1-2 tuntia lämpimässä paikassa.
2. Lisää taikinan "juureen" loput jauhoista ja alustuksen loppu vaiheessa öljy. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja anna kohota liinan alla n. puoli tuntia.
3. Paista leipä 225 asteessa noin tunti, kunnes leivän reunat ovat ruskistuneet irtoavat vuoan reunoista
”Leipäni tarina muodostuu vehnättömyyden ympärille. Se muuttaa muotoaan ja sisältöään uusien tuulien, uusien ajatusten ja uusien kausien mukaan. Kun haluan perinteistä maalaisruisleipää, kaivan pakkasen uumenista oman ruisjuuren. Kun haluan pehmeämpää, mutta myös terveellistä, etsin kaapista kaurahiutaleita, erilaisia luontaisesti gluteenittomia jauhoja, siemeniä ja nokkosta. ”
Eija Lehikoinen, Vaasa

Pannuleipä 

5 dl vettä
4 dl kaurahiutaleita
1 ps kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1/2 dl rypsiöljyä
6 dl täysjyvävehnäjauhoja
Voiteluun
munaa
Pinnalle
kaurahiutaleita 
1. Sekoita +42-asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) veteen kaurahiutaleet, joiden joukkoon kuivahiiva on sekoitettu. Lisää sokeri, suola, öljy sekä jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi.
2. Kaada taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle vähän jauhoja ja taputtele taikina tasaiseksi levyksi (noin 30 x 35 cm). Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.
3. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
4. Voitele pinta munalla ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Leikkaa levy taikinapyörällä neliöiksi.
5. Paista uunin keskitasolla 15–20 minuuttia. 
”Pannuleipä on nopea ja helppo herkku, jota leivotaan laskiaissunnuntaina hernesopan kaveriksi.”
Aija Kallo, Parainen

Porkkanaleipä

3 dl porkkanamehua
3 dl vettä
1 pala hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl öljyä
3 dl kaurahiutaleita
2 dl porkkanaraastetta
1 dl rusinoita
4 dl ohrajauhoja
5–6 dl vehnäjauhoja 
1. Kuumenna neste kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja vähitellen alustaen loput aineet.
2. Kohota puolisen tuntia vedottomassa paikassa. Leivo sämpylöiksi tai leiväksi. Kohota vielä 15–30 minuuttia.
3. Paista 200–225 asteessa, sämpylöitä 15 minuuttia, leipiä puolisen tuntia.
”Teen mieluummin leivät itse, koska kaupassa ei myydä näin erikoista ja mehukasta leipää.”
Vinkki: Leivän voi tehdä myös leipäkoneessa.
Johanna Penttinen, Helsinki

Leipävanukas

10 kuivunutta leipää tai pullaviipaletta
voita
2 dl omenasosetta tai jotain muuta marjasosetta maun mukaan
kanelia
sokeria
voita
Munamaito
2 munaa
3 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria
2 rkl suolaa
1. Kasta kaikki viipaleet munamaitoon.
2. Lado viipaleita kerros voideltuun uunivuokaan. Levitä sosetta tai hilloa kerrostan väliin. Kaada loppu munamaito vuokaan ja ripottele pinnalle kanelisokeriseosta ja muutama voinokare.
3. Paista vanukasta 200 asteessa noin puolituntia. Tarjoa vanukas lämpimänä kylmän vaniljakastikkeen kera.

”Tämä herkku oli lapsuusajan ( noin 55 v sitten) sunnuntai herkku äidin tekemänä. Maistuu kyllä vieläkin.”
Pirkko Manelius, Järvenpää


Majakkamestarin saaristolaisleipä

2 vuokaleipää
1 l rasvatonta piimää
1 pala (50 g) hiivaa
2 dl siirappia 
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita (Tuoppi)
3 dl vehnäleseitä
5 dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja  
Vuokien voiteluun
2 rkl juoksevaa margariinia
Pinnalle
2 rkl siirappia
6 rkl vettä

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna siihen hiiva, lisää siirappi, suola ja maltaat. Sekoita ja jätä maltaat pehmenemään
15 minuutiksi.
2. Sekoita leseet ja jauhot erillisessä kulhossa. Lisää jauhot piimä­seokseen pari desiä kerrallaan puuhaarukalla hyvin alustaen. Sekoita, kunnes taikinasta tulee tasainen.
3. Kohota taikinaa lämpimässä, liinan alla 1–2 tuntia. Sekoita taikinasta ilmakuplat puuhaarukalla.
4. Tasaa taikina kahteen hyvin voideltuun 1,5 litran leipävuokaan. Tasoita leipien pinnat kostutetuin käsin. Kohota puoli tuntia.
5. Kypsennä leipiä 1,5 tuntia 175 asteessa, uunin alatasolla. Sipaise leipien pintaan pullasudilla siirappivettä. Jatka kypsennystä vielä 15–30 minuuttia. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ja anna jäähtyä hetki. Kääri lämpimänä leivinpaperiin ja pussita, näin kuori pehmenee hiukan.

Vinkki: Leipä on parasta parin päivän kuluttua ja säilyy pitkään. Kestää myös hyvin pakastusta.

Laura Iivonen, Vantaa

 Kuituinen hedelmäleipä

2 vuokaleipää
gluteeniton, maidoton
2 rkl pellavansiemeniä
½ dl vettä
Taikina
1 l vettä
2 dl tattarirouhetta
½ tl suolaa
2 ½ dl omenaraastetta
2 dl kuivattuja aprikooseja
1 dl siirappia
1 dl juoksevaa margariinia
10 dl gluteenitonta jauhoa (Pirkka)
2 dl tattarijauhoja
2 munaa
1 pala (50 g) hiivaa
2 rkl vettä

1. Liota pellavansiemeniä yön yli vedessä.
2. Tee taikina. Kiehauta vesi ja lisää rouhe. Keitä 10 minuuttia. Lisää suola.
3. Lisää liotetut pellavansiemenet, omenaraaste, kuutioidut aprikoosit, siirappi ja margariini. Kun seos on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, lisää vesitilkassa liuotettu hiiva, jauhot ja munat. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa 5 minuuttia.
4. Kaada taikina kahteen voideltuun leipävuokaan. Paista 175-
asteisen uunin alatasolla 60–70 minuuttia. Kumoa kypsä leipä vuoasta jäähtymään.

Vinkki: Leikkaa vuokaleivät puoliksi ja pakasta, näin saat tuoretta tarvittaessa.

Maija-Liisa Järvinen, Kyröskoski

Mallasleipä

2dl maltaita
2dl rusinoita
2dl aprikoosipaloja
5dl appelsiinimehua
50g hiivaa
1rkl hien. anista
2tl suolaa
1 dl siirappia
2dl ruisjauhoja
muutama dl vehnäjauhoja
50g oivariinia sulana

1. Leipätaikina tehdään normaaliin tapaan.Kohotetaan. Voit tehdä leipiä tai sämpylöitä.
2. Paista kypsäksi leivinuunissa.

Idea mallasleipään tuli kun kylässä käydessäni sain mallasleipää maistaa.
Talon emäntä lupasi mukaan leivän. Mutta kun hän ei sitä huomannutkaan antaa, ajattelin että teen itse mallasleipää.    

Pirjo Kanerva, Jokiniemi

Mallasruisleipä glögistä

Pidän ihan hirmuisesti itse tehdystä, siirappisesta mallasruisleivästä (jota myös saaristolaisleiväksi kutsutaan). Alkuperäisessä ohjeessa leipä tehtiin käyttäen piimää, mutta itse keksin kokeilla laittaa joulun jämäglögit leivän nesteeksi.

Leivästä tulee mukavan makeaa, sekä siirappi että glögi tuo makeutta taikinaan. Lisää pirteyttä tuo myös puolukat, mutta ne voi myös jättää pois halutessaan.

8 dl glögiä
50 g hiivaa
2 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
5 dl puolukoita
1 rkl suolaa
n. 10 dl vehnäjauhoja
voiteluun siirappivettä (suurin piirtein suhteessa 50/50)

1. Lämmitä glögi kädenlämpöseksi kulhoon ja sekoita hiiva joukkoon.
2. Lisää joukkoon muut aineet ja anna turvota muutaman tunnin ajan.
3. Kaavi taikina leipävuokiin (älä vaivaa taikinaa).
4. Paista uunissa 175 astetta pari tuntia, valele hieman puolen välin jälkeen siirappivedellä.

Leivät voi peittää uunissa leivinpaperilla niin eivät tummu ja kuivu liikaa pinnasta.    

Mataleena Pöyhtäri, Oulunsalo

Ruisnapit

44 kpl
1 l vettä
1 dl pellavansiemeniä
3 dl ruishiutaleita
2 dl ruisleseitä
2 ½ tl suolaa 
3 dl ruisjauhoja
1 ps (11 g) kuivahiivaa 
n. 1 l ruisjauhoja

1. Sekoita kädenlämpöiseen veteen pellavansiemenet, ruishiutaleet, leseet ja suola sekä jauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Anna taikinan käydä muutama tunti leivinliinan alla huoneenlämmössä. 
2. Alusta puukauhalla kuplivaan taikinapohjaan ruisjauhoja niin paljon, että saat taikinasta pak-suhkon. Anna taikinan kohota
45 minuuttia.
3. Pyöritä jauhotetuin käsin taikinasta 2 tankoa. Leikkaa molemmat tangot 22 palaksi. Pyöristä reunat ja taputa tasaiseksi. Kohota nappeja pellillä 45 minuuttia.
4. Paista ruisnappeja 250-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia. Leipästen tulee olla kovapintaisia ja hiukan ruskeita molemmilta puolilta. Halkaise leipäset, kun ne ovat vielä lämpimiä, jätä puolikkaat vastakkain. Jäähdytä liinan alla, ettei kuori pehmene. Säilytä paperipussissa.

Vinkki: Voit muunnella ohjetta esimerkiksi lisäämällä taikinaan 1–2 dl liotettuja kauran-, ohran- tai vehnänjyviä tai auringon­kukansiemeniä.

Tuija Östman, Palokka

Näkkileipä 

1 ¾ dl ruisjauhoja
1 ¾ dl kaurahiutaleita
¾ dl seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
½ dl leseitä
½ tl suolaa
3 ½ dl vettä
(2 tl kuminaa, fenkolia tai
rosmariinia) 
1. Sekoita kaikki aineet yleiskoneessa löysäksi taikinaksi. Mausta halutessasi.
2. Levitä taikina ohueksi levyksi pellille leivinpaperin päälle. Levitys onnistuu, kun taputtelet löysän taikinan ruisjauhojen avulla. Taikinasta tulee pellillinen.
3. Paista näkkileipää 180-asteisen uunin keskitasolla 10 minuuttia. Leikkaa leipä sopivan kokoisiin ruutuihin pitsapyörällä. Jatka
paistamista vielä 30 minuuttia. Ota leipä uunista, poista leivinpaperi. Paista näkkileipää vielä 15 minuuttia ritilän päällä, uuninluukku raollaan. Jäähdytä ja nauti.

Ritva Virtanen, Kangasniemi

Pähkinäiset porkkanasämpylät

20 kpl
1 pkt (500 g) porkkanasosetta
1 ps (11 g) kuivahiivaa
8-9 dl sämpyläjauhoja
2 rkl siirappia
½ tl suolaa
1 ½ dl  suolapähkinöitä
½ dl öljyä   

1. Lämmitä porkkanasose noin 42- asteiseksi. Sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää soseeseen. Sekoita joukkoon siirappi, suola ja osa jauhoista.
2. Rouhi suolapähkinät karkeaksi rouheeksi ja lisää taikinaan öljyn kanssa.
3. Alusta taikinaan loput jauhot ja kohota se peitettynä lämpimässä paikassa.
4. Painele taikinasta ilmakuplat ja jaa se 20 tasakokoiseen palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja kohota.
5. Paista sämpylät 225-asteisen uunin keskitasolla noin 8 mi­nuuttia.

Mari Tuuri, Uusikaupunki

Vehnätön nokkosleipä

Leipäni muuttaa muotoaan ja sisältöään uusien tuulien, uusien ajatusten ja uusien kausien mukaan. Kun haluan perinteistä maalaisruisleipää, kaivan pakkasen uumenista oman ruisjuuren. Kun haluan pehmämpää, mutta myös terveellistä, etsin kaapista kaurahiutaleita, erilaisia luontaisesti gluteenittomia jauhoja, siemeniä ja nokkosta.

5 dl vettä
1 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
kourallinen nokkosia
1/2 dl pellavansiemenrouhetta
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kauraryynejä
5 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta (esim. maissijauhoja, riisijauhoja, soijajauhoja, tattarijauhoja, ohrajauhoja)
1/2 dl öljyä

1. Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää veteen suola, nokkoset ja jauhoihin sekoitetut kuivahiiva.

2. Lisää kauraryynit ja jauhoja niin, että taikina on vellimäistä.

3. Vatkaa taikinaa voimakkaasti ja anna käydä 1-2 tuntia lämpimässä paikassa.

4. Lisää taikinan "juureen" loput jauhoista ja alustuksen loppu vaiheessa öljy.

5. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja anna kohota liinan alla n. puoli tuntia.

6. Paista leipä 225 asteessa noin tunti, kunnes leivän reunat ovat ruskistuneet irtoavat vuoan reunoista    

Eija Lehikoinen-Luhtasela, Vaasa

Perunarieska

1/2 litraa perunamuusia
1 kananmuna
1 dl maitoa
1 tl suolaa
1 dl ohrajauhoja
1 dl vehnäjauhoja

1. Sekoita kaikki aineet.
2. Nostele lusikalla uunipellille ja painele noin pieniksi rieskoiksi ja pistele haarukalla.
3. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Tämä on alun perin Marttojen resepti. Äitini leipoi aina rieskoja meille ja kun lapsenlapset tuli käymään.    

Raija Ingalsuo, Singsby

Helppo leipä leipäkoneessa

2 1/2 dl vettä
2 rkl öljyä
1/2- 3/4 tl suolaa
1 rkl hunajaa (tai siirappia)
1 dl hiivaleipäjauhoja/ruisjauhoja
1 dl ohrajauhoja
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl kuivahiivaa (10 g tuorehiivaa)

1. Laita ohjeen mukaisessa järjestyksessä aineet kulhoon ja käynnistä leipäkone.

Vanhemmillani oli leipäkone, kun olin pieni. Saimme aina aamuisin tuoretta ja tuoksuvaa leipää.

Heidi Rautio, Helsinki

Terveysleipä

1 lt vettä tai rasvatonta maitoa
1 rkl karkeaa merisuolaa
2 tl kuminan siemeniä
2 pussia kuivahiivaa
0,5 dl kylmä puristettua öljyä
0,5 dl pellavan siemeniä
0,5 dl seesamin simeniä
1 dl kaurakuitua
hiivaleipäjauhoja

1. Taikina alustetaan hyvin ja annetaan nousta kaksinkertaiseksi.
2. Leivotaan neljä limppua tai 6 reikäleipää.
3. Leivät pistellään ja annetaan nousta.
4. Paistetaan 200 asteessa.

Pidän paljon leipomisesta ja kokeilen aina jotain uutta. Perheessämme on hiukan kolesterolit korkealla ja sen vuoksi pyrin leipomaan terveysvaikutteista leipää ilman lisäaineita.

Lea Kestiö, Suinula

Valurautapadassa paistettu leipä

Muutamia vuosia sitten istuimme työpaikalla, kahvikupposen ääressä. Naisvaltaisella alalla kun olemme, sivuaa keskustelu usein ruoka- ja leivontaohjeita.

Niin kävi sinäkin tavallisena arkena kun arvostelimme kaupan leipiä: Samaa sahajauhoa huonosti paistettuna...

Työtoverini muisti nähneensä paikallisessa lehdessä mielenkiintoisen ohjeen leivästä, jota ei tarvitse enempiä vatuloida eikä vaivata.

Hyvän leivän ystävänä innostuin ohjeesta kovasti ja kotikokeilut alkoivat oitis. Näiden, yli odotusten onnistuneiden kokeilujen jälkeen en ole kaupasta enää mitään vaaleaa höttöleipää ostanut.

Näin sen teen:
Varaan kannellisen 2,5 l kannellisen muoviastian, johon mittaan:
- 7 - 8 dl vehnäjauhoja (osa voi olla graham- tms. jauhoja )
- 1 tl suolaa
- 1/4 - 1/2 tl kuivahiivaa
- auringonkukan kuorittuja siemeniä, mysliä, rusinoita, pähkinöitä, Reformi Fibrex -kuitulisähiutaleita tai vaikkapa, kuten viimeisin kokeiluni on, perunamuusijauhetta 1 pss. (Leivästä tulee muusijauheella ihanan pehmeää. )
- vettä n. 6 - 7 dl tai tarpeen mukaan

1. Sekoita ensin kuivat aineet kekenään. Mutta muista, että minkään aineen määrä ei ole ehdottoman tarkka.
2. Hämmentele kädellä tai kapustalla tarvittava määrä vettä joukkoon. Itse teen löysähkön taikinan, koska leipä paistetaan kattilassa tai padassa.
3. Jätä sekoitettu (ei alustettu) taikina 12 - 18 tunniksi kehittymään tiiviskantiseen astiaan tai ainakin vedottomaan paikkaan.
4. Kun taikina on tekeytynyt, kuumenna uuni ja paistoastia, joka on n. 3 l kattila tai kuten itselläni, kannellinen valurautapata, 225 asteeseen.

Leipää paistetaan n. 30 min kannen kanssa ja viimeiset 30 minuuttia ilman kantta.

Ihana, hyvin paistettu, rapeakuorinen leipä on valmis nautittavaksi esim. aamupalapöydässä! Nopeaa, helppoa ja niin terveellistä kuin itse haluat. Vain mielikuvitus voi olla rajana sille, miten leipää varioit.

Merja Timonen, Joensuu

Perunarieskat

2 1/2 dl vettä
2 1/2 dl maitoa
n.6 kpl keitettyä perunaa raastettuna
2 rkl sulatettua voita
1 tl suolaa
5 - 6 dl ohra- ja vehnäjauhoja (yhteensä).

Näitä äiti teki, oli hyvää lämpiminä voin ja kylmän maidon kera.    

Jouko Virkkala, Kello

Tapanin olutleipä

1 l kotikaljaa
2 palaa hiivaa
2 kg ruisjauhoja
2 1/2 dl tummaa siirappia
anista,kuminaa,pomeranssin kuorta,inkivääriä,neilikkaa
2 dl rypsiöljyä
koristeluun sesamin siemeniä
1-2 tl suolaa

1. Lämmitä kalja käden lämpöiseksi ja lisää hiiva,mausteet ja suola.
2. Alusta taikina aloittaen pienellä jauhomäärällä jauhoista lisää lopuksi öljy.
3. Anna nousta hiljalleen ainakin 1 tunti.
4. Leivo leivät joko pitkiksi tai pyöreiksi ja nostata uudelleen hitaasti.
5. Tee leipiin veitsellä koristeviillot, voitele siirappivedellä ja ripottele sesamin siemenet päälle.
6. Paista 170 asteisessa uunissa kauniin kullan ruskeiksi. Anna levätä liinan alla. 

Tapani Parkkinen, Klaukkala

Majakkamestarin saaristolaisleipä

Tämä resepti on äidiltäni, joka on tehnyt tätä leipää monia, monia kertoja. Aina siitä tulee yhtä hyvää, ja jostain syystä äitini onnistuu siinä aina paremmin kuin kukaan muu, vaikka samaa ohjetta noudattaisi.

1 l rasvatonta piimää
2 dl siirappia
1 pkt hiivaa
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita (Tuoppi)
3 dl vehnäleseitä
5 dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna piimään hiiva, lisää siirappi, suola ja maltaat.
2. Sekoita ja jätä maltaat pehmenemään 15 minuutiksi. Sejoita jauhot erillisessä kulhossa keskenään ja lisää piimäseokseen pari desiä kerrallaan puuhaarukalla hyvin sekoittaen. Sekoita kunnes taikinasta tulee tasainen. 3. Anna kohota lämpimässä liinan alla 1-2 tuntia, jonka jälkeen pyöräytä taikinasta kevyesti ilmat pois puuhaarukalla.
4. Tasaa taikina kahteen hyvin voideltuun 1,5 litran vetoiseen leipävuokaan. Tasoita pinta vedellä kostutetulla puuhaarukalla tai sormin painelemalla.
5. Kohota leipiä vuoissa vielä puoli tuntia.
6. Kypsennä leipiä 2 tuntia 175 asteessa uunin alatasolla. 1,5 tunnin kohdalla sipaistaan siirappivettä (2 rkl siirappia + 6 rkl vettä) pullasudilla leipien pinnalle.
7. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ja anna jäähtyä hetki. Kääri lämpimänä leivinpaperiin ja tuorekelmuun tai pussita, näin kuori pehmenee hiukan.

Leipä on parasta parin päivän kuluttua ja säilyy pitkään. Kestää myös hyvin pakastusta.    
 

Laura Iivonen Vantaa

Laiskan emännän leipä

5 dl vettä
25-50 g hiivaa
1 rkl karkeaa suolaa
1,5 dl kaurahiutaleita
8-10 dl vehnäjauhoja

1. Laita illalla kauraryynit likoon 3 dl:n vettä. Lisää seuraavana päivänä suola. Lämmitä loput 2 dl vettä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen.
2. Sekoita jauhot taikinaan. Taikina saa olla löysää, itse käytän aina vain 8 dl jauhoja.
3. Anna kohota lämpimässä noin tunti. Kaada taikina silikonovuokaan, jota ei siis tarvitse edes voidella, anna kohota vuoassa 10-15 min.
4. Lämmitä uuni 200 asteeseen, paista leipää 45-60 min uunin keskitasolla.
5. Anna jäähtyä hetki ennen kuin kumoat leivän vuoasta.

Taikinaan ei ole tarvinnut missään vaiheessa koskea käsin, joten tämän helpommaksi ei leivonta tule.

Ja mikä parasta, leipä on hyvää, saa taatusti kehuja vierailtakin ja leipuri saa paistatella onnistumisen ilossa.

Luin leivän ohjeen joitakin vuosia sitten Turun Sanomien lauantailiitteestä ja kokeilin helpoksi kehuttua leipää.

Tulos oli hyvä ja jalostin tätä sitten vuokaleiväksi, käytössäni on sellainen kukkakuvioinen suuri rengasvuoka, jolla leivästä tulee vieläpä kaunis.

Sirpa  Ojala, Turku


Perusleipä

Olen viiden lapsen kotiäiti, lapsemme ovat iältään kuudesta viiteentoista vuotta.

Lapsuudenajan kotiini leipäkone - Sense-merkkinen - ilmestyi joskus 80-luvun lopulla, ja sitä käytettiin kovasti.

Aika kului, ja naimisiinmenon ja ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen oman leipäkoneen hankinta tuli ajankohtaiseksi. Se (Sense-merkkinen sekin) hankittiin Keltaisesta Pörssistä keväällä -96; toisen "turhakkeesta" tuli meidän perheen tarvekalu. Oli ihanaa saada joka päivä tuoretta ja hyvää leipää!

Esikoinen oli pienenä hyvin allerginen mm. kananmunalle ja maidolle. Eräänä vappuna hoksasin, että kokeilenpa tehdä leipäkoneella pienen munattoman ja maidottoman pullataikinan, josta sitten paistoin maukkaita munkkeja. Sen jälkeen olen käyttänyt leipäkonetta myös pulla-/sämpylätaikinan teossa, jos haluan saada pienen määrän leivonnaisia.

Ajansaatossa ensimmäisen koneeni kulhon tiiviste tarvitsi uusimista, mutta näppärä mieheni korjasi sen. Leipäkone oli jo silloin päivittäisessä käytössä, joten uuden koneen osto oli pian edessä. Sainkin ihkauuden Kenwoodin v. -02, meillä oli silloin jo neljä lasta. Perheessämme leipäkoneleipä sai oman nimensäkin: "äitinleipä". Lempinimen tarkkaa syntyä en osaa kertoa. Kenwoodkin sanoi sopimuksensa irti kaksi vuotta sitten, ja nyt minulla on käytössä Melissa-kone, löytö kirpputorilta.

Perheessämme leipäkone on yksi tärkeimmistä kodinkoneista. Ruisleivän ostan kaupasta, mutta kaupan monivilja-/vaaleata leipää tulee ostettua vain noin kerran kuukaudessa. Aina kuitenkin tulee todettua, ettei omaa tuoretta leipäkoneleipää mikään voita. Arvostan myös leipäkoneella leipomisen vaivattomuutta, edullisuutta ja sitä, että suolamäärän saa itse päättää. Kaupan leivissä suolaa käytetään edelleen aivan liian paljon.

Perusreseptini on äidiltäni,ja se on pysynyt lähes muuttumattomana vuosien saatossa. Olen muokannut sitä vain koneen vetoisuuden mukaan.

3 dl kylmää vettä
3,5 dl hiivaleipäjauhoja
3,5 dl sämpyläjauhoja (Sunnuntai rouheinen on kaikista paras!)
2 rkl öljyä
1 -2 rkl siirappia
suolaa (itse laitan vain n. 1/3 tl)
tuorehiivaa 10 g = 1/5 pakettia suomalaisesta hiivapaketista

Milla Pihlajaviita, Kiviniemi

             

Savon ryynirieska on täydellinen herkkuleipä.

Uunipannullinen/ noin 25 palaa

 • 1 l piimää
 • 4 dl kokonaisia tai rikottuja ohrasuurimoita
 • 2 munaa
 • 1 dl vehnäjauhoja
 • 2 dl maitoa tai kermaviiliä
 • 50 g voita sulatettuna  tai ½ dl öljyä
 • 1 ½ tl suolaa

Kaada piimä kulhoon, lisää suurimot ja anna turvota yön yli.

Sekoita joukkoon kaikki muut ainekset.

Aseta uunipannulle leivinpaperi ja kaada seos pannuun.

Nosta pannu 225-asteiseen uuniin ja kypsennä 30–40 minuuttia, kunnes rieska on saanut kauniin värin.

Tarjoa lämpimänä margariinin, voin tai munavoin kanssa.

Jokainen päivä on pannukakkupäivä, julistaa Norjan kuuluisin tv-kokki Lise Finckenhagen. Sopii meille!

Kuvankaunis Michelin-tähdellä palkittu nelikymppinen Lise Finckenhagen on pyöräyttänyt reseptikirjan, joka keskittyy vain lettuihin ja pannukakkuihin.

Perusohjeet, joita on viisi, listataan heti kirjan avausaukeamalla. Sitten alkaa maustaminen ja varioiminen. Ihmetyttää vain, miten sillisalaattimaisesti aihetta käsitellään.

Sekaisin ovat pekoniletut ja letuista koottu tummasuklaakakku, makkaroilla ryyditetty olutpannukakku ja mansikka-kermakakku. Kotikokkina toivoisin, että ohjeet olisi ryhmitelty jämptimmin esimerkiksi suolaisiin ja makeisiin.

Mikä kirjassa toimii?

Ennakkoluulottomuus, inspiroivat kuvat, kekseliäät ohjeet - ja tämä kaikki toimii hyvin. Sukujuureni ovat Etelä-Pohjanmaalla ja Hämeessä, joten vierastan sanaa lettu. Se kuulostaa korvissani hienostelulta, mutta tämä on varmaan hienostelua tämäkin. Lätty on kuitenkin sanana minun suosikkini.

Tuliko siitä pannukakku?

Perheeni on pannukakkuperhe, joten olemme vaativa kohderyhmä tällaiselle keittokirjalle. Kaikista kriittisin on 14-vuotias tyttäreni, joka harrastaa pannukakkuja aamupalaksi ja iltapalaksi, lohturuuaksi ja juhla-ateriaksi. Hän poimi kirjasta klassisen banaani-suklaalettujen ohjeen.

Ohje oli yksinkertainen ja silti yksityiskohtainen. Asiat sanotaan selvästi, kuten "sulata sokeri isolla paistinpannulla keskilämmöllä" ja "paista vielä 20 sekuntia".

Lopputulos oli niin ihana, että lauantaiaamu tuntui sunnuntailta. Yli 50 ohjeesta riittää yksi vuoden jokaiselle viikolle.

Miltä näytti? Tältä.

Ohuet letut

12-14 ohutta lettua

3 isoa kananmunaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
(1 rkl sokeria)
5 dl maitoa
1/4 tl suolaa
voita tai öljyä paistamiseen

Tee näin:

Vatkaa kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Anna taikinan turvota noin 30 minuuttia ennen paistamista.

Paista taikinasta ohuita lettuja keskikokoisella paistinpannulla keskilämmöllä. Paistamiseen ei juuri tarvitse käyttää rasvaa. Halutessasi voit pyyhkäistä talouspaperilla pannuun vain ohuelti voita ja öljyä ennen uuden letun paistamista. Kaada pannulle reilusti taikinaa, odota 2-3 sekuntia ja kaada ylimääräinen taikina sitten takaisin kulhoon. "Leikkaa" taikinan kaatamisesta syntynyt reuna pois pienellä lastalla.

Käännä lettu, kun sen alapuoli näyttää kauniin kullanväriseltä, ja paista vielä 20 sekunta toiselta puolelta.

Banaani-suklaaletut

4 valmista isoa lettua
2-3 banaania
2 rkl sokeria
2 rkl voita
50 g suklaata raastettuna tai hienonnettuna
suklaakastiketta

Leikkaa banaanit viipaleiksi. Sulata sokeri varovasti vaaleaksi karamelliksi isolla paistinpannulla keskilämmöllä. Lisää joukkoon banaaniviipaleet ja voi. Paista banaaniviipaleet nopeasti kullanvärisiksi karamellissa.

Jaa paistetut banaaniviipaleet lettujen päälle ja ripota pinnalle suklaaraaste. Kääri letut löyhiksi rulliksi ja tarjoa niiden lisukkeena suklaakastiketta.

ET:n toimitus testaa uusia keittokirjoja kokeilemalla niiden reseptejä.

Kravatti, iltalaukku, puku. Tuohimestari Erkki Pekkarinen tekee tuohesta vaikka mitä. Hän on itsekin metsän kasvattama.

Pihapiiri kohoilee pieninä kunnaina. Erkki Pekkarinen kiipeää vikkelästi Peikon syliin ja katselee sieltä kuin orava puusta. Tämä on hänen suurin tuohityönsä. Tuohta, harjaterästä ja betonia.

Sitten avataan pieni aitaus ja kavutaan mestarin ateljeemökille. Maa on paksulti akanoiden peitossa ja ikkunoiden edessä riippuu neljä muhkeaa talipötköä. Käy aikamoinen sirkutus, ja oravia vilahtelee siellä täällä. Seinään nojaa ihmistä suurempi harmaa kontti.

Mökissä on esillä 440 Pekkarisen tuohityötä. Pienimmät ovat alle puolisenttiset miniminivirsut, ehkä mehiläiselle sopivat.

Ohhoh! Mitä kaikkea tuohesta voikaan tehdä.

"Tuolinpäälliset. Kravatin. Iltalaukun. Tuohipuvun – se vierittää veden yltä jos sattuu satamaan. Ufon. Virsut, joilla voisi soutaa."

Lippi. Tuohilippi muistuttaa Erkin ja hänen veljensä pitkistä kauppareissuista. Puolivälissä oli lippi ja lähde. Äidin laittaman voipalan päälle ryystettiin vettä ja lepuutettiin jalkoja.

– Lapsesta saakka olen tykännyt näprätä näitä. Tuohi näyttää, mitä se tahtoo, tuohimestari tuumaa.

Mestarin pihakaverit

Ryypätään kahvia. Tuohinen ydinperhe katselee vaiteliaana. Pekkarinen kertoo, että hän aloitti hahmojen luomisen varpaankärjestä ja etenemisen myötä sulloi sisään sanomalehteä ryhdiksi.

– Aloitus on oltava molemmissa jaloissa ihan samalla tavalla, muuten mennee rytmi sekaisin.

Joskus pihaan ajaa bussillinen väkeä.

– Jos joku haluaa antaa roposen, ostan sillä lintuloille ruokaa, Erkki kertoo.

Tuohimestarin tupa onkin pieni paratiisi. Isäntä seuraa koko ajan valppaasti tapahtumia ikkunan takana. Ruokapöydän ääreen kerääntyy tiaisia ja viherpeippoja. Tikkakin on huomannut, että talin nokkiminen ei päätä pakota. Ja oravia rientelee riemuhännin. Ihmekös, kun Pekkarinen on laitellut niille ilmojen halki pitkospuita metsästä suoraan elintarpeille.

– Vuodessa mennee satoja kiloja siemeniä ja pähkinöitä ja säkillinen vanua, kun metsissä ei ole enää naavaa pesäntekotarpeiksi.

Lue myös: 88-vuotias Rauni Uotila rakensi kivitalon – "Perikunta saa myydä kotini Putinille"

 

Lapissa jätkä on kunnianimi

Pohjois-Karjalassa, Nurmeksen ja Lieksan välillä, on Mätäsvaaran seisake. Siitä parikymmentä kilometriä itään, Jokivaaralla, oli Erkki-pojan lapsuudenkoti. Puunlatavasta näkyi naapuriin.

Kotona oli isä, äiti ja kymmenen pellavapäätä. Lehmät laidunsivat metsässä. Karhuja möräsi korvessa, niitä kunnioitettiin muttei pelätty. Korpi oli suuri hiljainen ystävä, koti sen sylissä.

– Nykyään siellä assuu vain yksi 80-vuotias mummo. Kaikki on ränsistynyt. Kerran mopoautolla ajaa tirauttelin katsomaan, voi hyvänen aika.

Erkki-poika lähti maailmalle vielä kasvavaisena poikana. Hän suuntasi savottatyömaille Peräpohjolaan.

Siihen aikaan jätkistä oli pulaa, työstä ei. Porukasta ehkä yhdellä oli moottori­saha, mutta yli 20-kiloista jötikkää oli raskas raahata. Kaarisahoilla työmaat kestivät kauan. Helteillä huhkittiin öisin ja nukuttiin päivin. Herättyä tehtiin tulet metsään ja otettiin kahvit. Naapuri­palstoiltakin tuli miehiä nuotiolle. Tarinoitiin.

– Kuukkeli istahti lätsän päälle ja nokki sammaa voipalasta! Kämpillä miehet löivät korttia, kilju kihisi. Erkki näpräili tuohikontteja ja lueskeli. Terävässäpäässä, pomojen puo­lella, oli kirjasto. Jokivaaran Erkki oli savotan kuopus, ja Lapin jätkämiehet piti­vät häntä kuin pikkuveljenään.

– Lapissa jätkä on kunnianimi, hän korostaa.

Pitkät retket yksin

– Välillä pojat ryyppäsivät kiljua ja nyrkit mäiski, mutta luikureita ja rosvoja ei ollut. Pomo maksoi rahat käteen, setelitukko tungettiin hirren rakoon tai pisti ulos housuntaskusta, kun omistaja itse makasi taju kankaalla. Mutta ikinä ei kukaan varastanut, vaikka kylki kyljessä maattiin.

Metsätyö oli raskasta. Silti ei silloin tunnettu stressiä eikä uupumusta.

– Nyt jo nuoret vässyy, ilmapiiri on täysin muuttunut, Erkki suree.

Työtä tehtiin omantunnon mukaan. Välillä ryypättiin, sitten taas huiskittiin viikkoja metsässä. Jos halusi, sai vaihtaa savottaa – sana hyvästä ruuanlaittajaemännästä kiiri – tai ottoo ommoo lommoo. Verratonta elämää!

Nuorukaista veri veti pitkille vaellusretkille. Kontti selässä hän kulki yksin summattomia erämaita, Sevettijärvellä, Ivalojoen latvavesillä. Kalasti ruokansa, keitteli nuotiokahvia, nukkui porontaljalla ja oli pakahduttavan onnellinen.

”Maantiedon kirjassa oli piirros tuohivirsuista.
Isä sanoi, että virsu aloitetaan kuudella tuohella.
Siitä se lähti, kokeilemalla olen kaiken oppinut.”

Hyvästi rakennustyömaat

Sitten välilevy alkoi pettää. 1960-luvun alussa lääkäri kehotti jättämään metsätyöt. Pekkarinen matkusti Turkuun ja pestautui telakalle töihin.

Ihmiset mulkoilivat tuppisuina tulo­kasta. Työaika mitattiin kellokortilla.

Kevään tullen hän otti lopputilin ja palasi Peräpohjolaan.

Välilevy ei tehnyt yhteistyötä. Oli palattava Turkuun, rakennustyömaille. Asbesti pöllysi keinolämmitetyissä halleissa – suojia ei käytetty – ja työ oli kuin orjan työtä. Oma emäntä kumminkin löytyi, ja yhdessä muutettiin kerrostaloon asumaan.

– Tyhjänpäiväistä elämää. Kymmenen vuoden kuluttua sain tarpeekseni. Maanittelin emännän mukaan vanhaan omakotitaloon Paimioon. Se oli kuin para­tiisi.

Asikkalan Vesivehmaalle Pekkarisen ydinperhe – isä, äiti ja poika – muuttivat vuonna 1984. On kumpuileva piha ja puutarha, ja mökin yläkerrassa tuohi­paja. Talvella aika kuluu rattoisasti tuohi­suikaleita punoen. Töllöttimestä Pekkarinen ei niinkään välitä.

Kesällä Pekkarinen nousee ylös jo puoli viideltä puuhaamaan puutarhassa. Mansikoita, perunaa, marjapensaita, sipulia, luumupuita.

– Kaikki on luomua, en kemikaali­muruakaan laita! Yrttejäkin hän kerää pariakymmentä lajia.

Pikku enkeli pelastui

Koko ajan rupatellessamme Pekkarinen on myötäelänyt lintulaudan tapah­tumia. Kun hän liikuskelee, lintuset ovat huolettomia, mutta kun vieras vain vaihtaa painoaan jalalta toiselle, siivekkäät karkottuvat.

Äkkiä Pekkarinen syöksyy lattialle. Vähäinen hyönteinen oli jäädä jalkoihin.

– Sain pelastettua pikku enkelin, hän sanoo ja vie sen hellävaroen ulos.

– Jos näen vaivasen mehiläisen, annan sille tipan hunajaa ja virvoittelen.

Seinällä riippuu tuohinen lehtipidike, jossa lukee Nuoruuteni muistoja. Erkki Pekkarinen käy siitä nivaskan papereita. Hän on pannut yhtä ja toista muistiin, estelee kuitenkin, kun pyydän saada lukea.

– Kansakoulua kävin vain kaksi ja puoli vuotta.

"Jos näen vaivasen mehiläisen,
annan sille tipan hunajaa ja virvoittelen."

Metsäkansan muistomerkki

Myöhemmin kotona luen Erkki Pekkarisen kirjoituksia. Niistä välittyy kaunis haikeus, kaipaus menetettyyn lapsuudenkotiin, kohiseviin korpiin, luonnon äärettömään rauhaan ja siihen vapauteen, jota pieni voi tuntea Suuren sylissä.

Tuohipeikko – tuo vähän naurettavalta suoraan sanoen tuntunut – näyttäytyy nyt uudessa valossa, samoin suurkontti, jättivirsut, tämä kaikki. Ehkä Erkki Pekkarinen on tullut luoneeksi metsäkansan muistomerkin: tuohen­keveän, terästä väkevämmän?

Julkaistu 22.10.2015. Päivitetty 8.8.2016

Erkki Pekkarinen x 3
 1. Syntynyt 1936 Lieksassa, asuu Asikkalan Vesivehmaalla.
 2. Metsätyömies, rakennus­työmies, tuohimestari.
 3. Naimisissa, aikuinen poika.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET-lehdessä 6/2013.

Katso video ja herkulliset reseptit:

Ohuenohut ruiskuori syntyy pulikoimalla tai pastakoneella. Mehevä täyte kruunaa rapean piiraan. Täytteeksi kelpaa riisi, lohi tai punajuuri – valitse itse.

Rukiinen kuoritaikina

noin 30 pientä piirakkaa tai yksi iso kukko

 • 3 dl vettä
 • 1 tl suolaa
 • 6 dl ruisjauhoja
 • noin 2 dl vehnäjauhoja
 • 2 rkl sulatettua voita

Lisää veteen suola, jauhot ja rasva. Vaivaa taikina tasaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja, mutta taikina saa jäädä tanakaksi ja melko kuivaksi.

Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla. Kumoa taikina pöydälle ja pyöritä palloksi. Jos teet karjalanpiirakoita, jaa pallo kahdeksi palaksi. Pyöritä palat tangoiksi ja jaa niistä kumpikin 15 kakkaraksi. Litistä kakkarat ja peittele ne kostealla leivinliinalla niin ne eivät kuivu.

Ota muutama kuori kerrallaan ja ajele ne pulikalla millin ohuiksi kuoriksi. Ripottele jauhoja väliin ja laita lomittain keoksi pyyhkeen alle odottamaan täyttämistä.

2432229

Lohitäyte

30 pientä piirasta

 • 500 g lohifileetä
 • 1 ruukku tilliä
 • suolaa

Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi. Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia. Harjaa pullasudilla ylimääinen jauho pois.

Lisää keskelle tillisilppua ja lohiviipaleita. Suolaa pinta kevyesti. Ummista reunat sormenpäillä painellen piiraan muotoon.

Riisitäyte

30 pientä piirasta

 • 2 dl vettä
 • 2 dl puuroriisiä
 • 8 dl täysmaitoa
 • 1 tl suolaa
 • 30 g voita

Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisit muutamaksi minuutiksi hautumaan. Lisää joukkoon maitoa vähitellen, samalla sekoitellen. Hauduta puuroa noin tunti. Varo, ettei se pala pohjaan.

Lisää puuroon lopuksi suola ja nokare voita.

Puuron voi hauduttaa myös etukäteen ja täyttää piiraat jäähtyneellä puurolla.

Ajele taikina ohuiksi soikeiksi piiraspohjiksi.

Levitä täytteeksi noin 1 rkl riisipuuroa. Ummista reunat piiraan muotoon sormenpäillä painellen.

Vehnäjauho sitoo taikinasta helpommin kaulittavan, mutta voit tehdä taikinan myös kokonaan ruisjauhoista.
Vehnäjauho sitoo taikinasta helpommin kaulittavan, mutta voit tehdä taikinan myös kokonaan ruisjauhoista.

Punajuuritäyte

30 pientä piirasta

 • 3-4 kpl keskikokoisia punajuuria
 • 2 rkl balsamicoa
 • 1 rkl tummaa siirappia
 • pari oksaa tuoretta rosmariinia
 • suolaa

Kuori ja leikkaa raa’at punajuuret ohuiksi lastuiksi veitsellä tai mandoliinilla.

Laita lastut kulhoon ja lorauta joukkoon balsamicoa ja siirappia. Silppua joukkoon tuoretta rosmariinia. Anna täytteen maustua taikinakuoren pulikoimisen ajan.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi.Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia.

Lisää keskelle punajuuret ja lisää suolaa pintaan kevyesti. Rypytä reunat piiraan muotoon.