Ruokatoimittajamme Liisa Lindell on vaikuttanut suomalaisten kotikeittiöiden elämään ja makuihin lähes 40 vuoden ajan. Ennen eläkkeelle siirtymistään Liisa kokosi mielenkiintoiset muistonsa uransa varrelta.

Kosmosta kotiin 1970-

Lautanen oli kuin taulu keskellä näyteikkunaa. Tuskin Mona Lisa olisi herättänyt enempää huomiota 1960–70-lukujen taitteessa Helsingin Kallion taloustavarakaupan kivijalkamyymälän valikoimissa.

Näyteikkuna, joka samalla oli kaupan varasto, oli varpaiden tasolla ja ahdettu täpötäyteen kaikkea mitä taloudessa tarvittiin pesualtaan tulpista ja jatkojohdoista mantelimyllyihin ja kukkamaljakoihin.

Pakkohan siihen oli aina pysähtyä. Jos joku tavara oli ostettu, tilalle oli tullut toinen eikä taatusti samanlainen. Katselin ruokalautasta – raskasta materiaalia, mustia, ruskeita ja sammaleenvihreitä raitoja.

Olihan se erilainen kuin perinteiset Arabian astiat. Niihin olin kyllästynyt, mutta en pitänyt tästä uudestakaan. Siinä oli kaksi väriä, vihreä ja ruskea, jotka olin julistanut ehdottomasti pannaan omassa tulevassa kodissani.

Tuli Liisan päivä, vastapäisessä talossa asunut opiskelukaverini tuli kahville ja toi lahjan – lautasen kulmakaupan ikkunasta. Ruokalautanen, Kosmos, Arabia, suunnittelija Ulla Procopé, koriste Gunvor Olin-Grönqvist!

Tuli hääpäivä ja Kosmoksia, tupaantuliaiset ja Kosmoksia, syntymä- ja nimipäiviä ja lisää Kosmoksia. Itse astiastohan oli tullut markkinoille jo 1963, mutta matka tehtaalta Vanhastakaupungista Kallioon oli kestänyt.

Vähitellen totuimme ja kiinnyimme toisiimme, lopulta ostelin jo itsekin niitä lisää. Astiat palvelivat vuosia, vasta astianpesukoneen tullessa ne siirrettiin autotalliin.

Katkarapuja ja kirjolohta 1980–

Kunnostauduin voileipäkakkujen tekemisessä: aluksi aivan tavallisia, lopulta jopa puolentoista metrin mittaisia jättikakkuja, jotka kokosin leipäviipaleista, kuin tiiliaidan. Täytteet toivottavasti olivat laastia pehmoisempia…

Kotona oli puolitoistametrinen lauta juuri näitä rippi-, lakkiais- ja merkkipäiväjuhliin tarvittavia kakkuja varten. Täytteet vaihtelivat, mutta alimmaiseen kerrokseen levitin aina raejuustolla kevennettyä munavoita. Se oli sopivan tiivistä isonkin kakun jalustaksi.

Muihin väleihin tein tilanteen ja syöjien mukaan tonnikala-, savukala- ja kasvissalaattia. Sitten sivelin kakun kermavaahdolla pehmennetyllä majoneesilla ja ladoin päälle kekokaupalla katkarapuja tai graavikalaa.

Voileipäkakku kuului perhejuhliin siinä kuin täytekakku ja kahvikin. Sen olisi voinut myös tilata kaupasta, jolloin se olisi ollut jo sievästi leikattu parin sentin viipaleiksi.

Laskin kotoista voileipäkakkua vähintään 10 senttiä vierasta kohden, mutta se ei aina riittänyt. Tuttavapiirillä oli sen verran hyvä ruokahalu, että usein loppuillasta haettiin leivänkantit ja täytteiden rippeet esiin ja syötiin nekin.

Katkaravut olivat lapsuudessani harvinaista herkkua enkä muista maistaneeni niitä kuin muutaman kerran. Lasipurkista poimitut vaaleanpunaiset äyriäiset maistuivat suolaisilta, hyviltä kylläkin, mutta olivat kalliita.

Valintalo ryhtyi tuomaan maahan pakastettuja katkarapuja 70-luvulla ja niin ne valloittivat meidänkin keittiömme. Katkoja löytyi piirakoista, paahtoleipien päältä, salaateista, keitoista, kastikkeista.

Tuuppasin niitä uunikalan kupeeseen, kuumaan valkosipuliöljyyn, avokadojen puolikkaisiin, hyvä etten kaurapuuron silmäksi.

Kirjolohesta tuli toinen suosikkini. Sitä oli niin usein, että naureskelin lasteni saavan kohta evät selkäänsä. Radion viikonlopun ruokavihjeissäkin ehdotin niin usein kirjolohta, että muutama kuuntelija jo hermostui.

Vieläkin voisin vaikka unesta herätettynä ladella ulkomuistista: Osta kokonainen kirjolohi, saat kolme ateriaa. Leikkaa niskakohdasta poikittain pihvejä, paista ne yhdelle aterialle. Lopun kalan suositin graavattavaksi tai paistettavaksi ja ruodoista ja päästä piti tietysti keittää kunnon soppa.

Kalat myytiin perattuina mutta kokonaisina. Valmiista kalafileistä ei vielä kukaan uneksinutkaan. Niitä kävimme koko perheen voimin ihmettelemässä Tukholman halleissa – laiskoja nuo ruotsalaiset, kalat fileinä ja perunatkin valmiiksi pestyinä ja uudelleen turvetettuina

Kotileipurin kommelluksia 1990–

Tunnustettakoon, että en ole koskaan ollut mikään kovin innokas makeiden leivonnaisten leipoja. Kaksi hauskaa kommellusta on kuitenkin jäänyt vuosien varrelta mieleen.

Satunnaisen hulluuden puuskassa sain päähäni kokeilla struudelin tekemistä kotona. Aitoja olin maistanut Saksan ja Itävallan matkoilla ja maku oli jäänyt mukavana mieleen.

Valmiista filotaikinasta ei silloin vielä tiedetty mitään, joten etsin ohjeen, tein taikinan, peitin olohuoneen suuren ruokapöydän puhtaalla lakanalla, jauhotin sen huolellisesti ja kaulin taikinan pöydän kokoiseksi.

Sitten rupesin löyhyttelemään levyä vielä isommaksi. Ja sehän suureni samaa tahtia kuin intoni kasvoi. Kun liepeet viistivät lattiaa, mieheni varovasti kysyi, eikö mahtaisi jo riittää.

Täytteen levitin keskelle, jossa se oli orpona kuin ajopuu merellä. Kääröksi taittelemiseen tarvittiin avuksi vielä lastenkin kädet, mutta rullahan siitä lopulta tuli. Voitelin voisulalla ja paistoin. Hyvää oli, vaan ei ole toista kertaa tehty, jauhoja kun löytyi vielä viikkojen kuluttua olohuoneen nurkista.

Oli tulossa pojan lakkiaiset ja paljon vieraita. Ajattelin, että
yhdellä kakulla selviää, kun tekee tarpeeksi ison. Uunipellillä paistettu sokerikakkulevy lepäsi suurella puulevyllä. Reunoille panin laudat, tuin ne pystyyn tiiliskivillä ja sisäpuolelle painelin leivinpaperireunuksen.

Kaikki oli hyvin, kunnes tuli jättikokoisen täytteen tekemisen aika. Puoliksi sulaneet pakastemarjat sekoittuivat hyvin kermavaahtoon, mutta jäähdyttivät sen samalla, joten liivateliuos ehti kokkaroitua sekoittaessa.

Kummipoika ihmetteli, millä olin maustanut täytteen ja minä selittelemään, että marmeladinpalojahan siellä vain…

Olen aina pitänyt leipien ja sämpylöiden tekemisestä. Taikinaan on ollut hyvä vaivata kaikki mieltä kaihertavat ajatuksetkin. Ilmeisesti niiden määrä on vähentynyt, kun iän myötä olen tullut aina vain laiskemmaksi alustamisen suhteen.

Focaccian tyyppiset peltileivät ovat mainioita, kunhan vain jotenkin saa vähän sitkoa taikinaan. Siitä vain suoraan pellille kohoamaan ja sitten uuniin.

Kahta samanlaista ei ole vielä tullut, aineita kun on hauska heitellä sormituntumalla. Mutta kun se loistoresepti joskus löytyy, sen pistän muistiin tuleville polville.

Makuja läheltä ja kaukaa 2000–

Kävin muiden ruokatoimittajien mukana Kiinassa opintomatkalla 1980-luvun alussa ja innostuin kiinalaisesta ruoanlaitosta. Siitä sitten saivat nauttia ja kärsiä niin oma perhe, ystävät kuin tuttavatkin.

Perhe tietysti kyllästyi ensin. Vastapainoksi poika ihastui ensin meksikolaiseen, sitten japanilaiseen keittiöön, tytär pastaruokiin ja muihin italialaisiin ihanuuksiin.

Nyt kun lapset ovat jo aikuisia ja ovat löytäneet ruokaa rakastavat siipatkin itselleen, ruoka-ajan lähestyessä on pidettävä kiirettä, jos aikoo ehtiä pääkokin paikalle. Syömme usein yhdessä, niin kaupungissa kuin mökilläkin.

Kun pari vuotta sitten kesämökille suunniteltiin uutta keittiötä, tila piti saada niin isoksi, että kaikki mahtuvat sinne yhtä aikaa.

Minulla on hidas lähtöno­peus, joten olen yleensä startissa viimeinen. Jäänkin sohvalle lastenlasten, Idan ja Ellan kanssa Aku Ankkaa lukemaan.

Mutta jo viime kesänä 5- ja 3-vuotiaat halusivat ihan oikei­­siin ruoanlaittopuuhiin, joten taidan jäädä yksin katsomon puolelle Mummo Ankan leipomuksia ihailemaan.

Nuorten mieltymykset ovat kokoelma makuja ja valmistustapoja maailmalta ja raaka-aineita lähitienoilta.

Tosin täytyy myöntää, että kirjolohi ja vävyn kalastamat lohi ja muut kotoiset kalat ovat edelleenkin ylivoimaisesti käytetyimmät pääraaka-aineet.

Kalat tarjotaan nyt raakana sushina, sashimina tai vain kevyesti paistettuina, viinissä haudutettuina tai savustettuna. Ennenhän oli tapana läpikypsentää kala kuin kala.

Muut tarjottavat ovat kiinni siitä, onko kukaan pesueesta tai useampikin käynyt ostoksilla Hakaniemen torilla ja hallissa ja sen läheisissä etnisissä kaupoissa. Mökkipaikan lähitienoon kaupoissa ja maatilamyymälöissä on tarjolla paikallisia bravuureita.

Jokaisella on oma lempiraaka-aineensa: lohi, mustekala, simpukat, lampaanliha, mozzarella, munakoiso, chili, ja mieluisin tapansa valmistaa se. Siitä kiire kokiksi. Hitaammat hyväksyvät.

Tuttuja kaloja ja lihoja kuluu ihan entiseen malliin, mutta sukupolvenvaihdos keittiössä merkitsee erilaista valmistus- ja maustamistapaa.

Itse himoitsen ruisjauhoissa kieräytettyjä, paistettuja tai halstrattuja silakoita. Nuoret syövät niitä kohteliaasti, mutta eivät juuri hihku innosta. Sen sijaan cevichen tapaan sitruskypsytettyinä ne luiskahtavat suihin muita mutkitta.

Jokainen päivä on pannukakkupäivä, julistaa Norjan kuuluisin tv-kokki Lise Finckenhagen. Sopii meille!

Kuvankaunis Michelin-tähdellä palkittu nelikymppinen Lise Finckenhagen on pyöräyttänyt reseptikirjan, joka keskittyy vain lettuihin ja pannukakkuihin.

Perusohjeet, joita on viisi, listataan heti kirjan avausaukeamalla. Sitten alkaa maustaminen ja varioiminen. Ihmetyttää vain, miten sillisalaattimaisesti aihetta käsitellään.

Sekaisin ovat pekoniletut ja letuista koottu tummasuklaakakku, makkaroilla ryyditetty olutpannukakku ja mansikka-kermakakku. Kotikokkina toivoisin, että ohjeet olisi ryhmitelty jämptimmin esimerkiksi suolaisiin ja makeisiin.

Mikä kirjassa toimii?

Ennakkoluulottomuus, inspiroivat kuvat, kekseliäät ohjeet - ja tämä kaikki toimii hyvin. Sukujuureni ovat Etelä-Pohjanmaalla ja Hämeessä, joten vierastan sanaa lettu. Se kuulostaa korvissani hienostelulta, mutta tämä on varmaan hienostelua tämäkin. Lätty on kuitenkin sanana minun suosikkini.

Tuliko siitä pannukakku?

Perheeni on pannukakkuperhe, joten olemme vaativa kohderyhmä tällaiselle keittokirjalle. Kaikista kriittisin on 14-vuotias tyttäreni, joka harrastaa pannukakkuja aamupalaksi ja iltapalaksi, lohturuuaksi ja juhla-ateriaksi. Hän poimi kirjasta klassisen banaani-suklaalettujen ohjeen.

Ohje oli yksinkertainen ja silti yksityiskohtainen. Asiat sanotaan selvästi, kuten "sulata sokeri isolla paistinpannulla keskilämmöllä" ja "paista vielä 20 sekuntia".

Lopputulos oli niin ihana, että lauantaiaamu tuntui sunnuntailta. Yli 50 ohjeesta riittää yksi vuoden jokaiselle viikolle.

Miltä näytti? Tältä.

Ohuet letut

12-14 ohutta lettua

3 isoa kananmunaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
(1 rkl sokeria)
5 dl maitoa
1/4 tl suolaa
voita tai öljyä paistamiseen

Tee näin:

Vatkaa kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Anna taikinan turvota noin 30 minuuttia ennen paistamista.

Paista taikinasta ohuita lettuja keskikokoisella paistinpannulla keskilämmöllä. Paistamiseen ei juuri tarvitse käyttää rasvaa. Halutessasi voit pyyhkäistä talouspaperilla pannuun vain ohuelti voita ja öljyä ennen uuden letun paistamista. Kaada pannulle reilusti taikinaa, odota 2-3 sekuntia ja kaada ylimääräinen taikina sitten takaisin kulhoon. "Leikkaa" taikinan kaatamisesta syntynyt reuna pois pienellä lastalla.

Käännä lettu, kun sen alapuoli näyttää kauniin kullanväriseltä, ja paista vielä 20 sekunta toiselta puolelta.

Banaani-suklaaletut

4 valmista isoa lettua
2-3 banaania
2 rkl sokeria
2 rkl voita
50 g suklaata raastettuna tai hienonnettuna
suklaakastiketta

Leikkaa banaanit viipaleiksi. Sulata sokeri varovasti vaaleaksi karamelliksi isolla paistinpannulla keskilämmöllä. Lisää joukkoon banaaniviipaleet ja voi. Paista banaaniviipaleet nopeasti kullanvärisiksi karamellissa.

Jaa paistetut banaaniviipaleet lettujen päälle ja ripota pinnalle suklaaraaste. Kääri letut löyhiksi rulliksi ja tarjoa niiden lisukkeena suklaakastiketta.

ET:n toimitus testaa uusia keittokirjoja kokeilemalla niiden reseptejä.

Kravatti, iltalaukku, puku. Tuohimestari Erkki Pekkarinen tekee tuohesta vaikka mitä. Hän on itsekin metsän kasvattama.

Pihapiiri kohoilee pieninä kunnaina. Erkki Pekkarinen kiipeää vikkelästi Peikon syliin ja katselee sieltä kuin orava puusta. Tämä on hänen suurin tuohityönsä. Tuohta, harjaterästä ja betonia.

Sitten avataan pieni aitaus ja kavutaan mestarin ateljeemökille. Maa on paksulti akanoiden peitossa ja ikkunoiden edessä riippuu neljä muhkeaa talipötköä. Käy aikamoinen sirkutus, ja oravia vilahtelee siellä täällä. Seinään nojaa ihmistä suurempi harmaa kontti.

Mökissä on esillä 440 Pekkarisen tuohityötä. Pienimmät ovat alle puolisenttiset miniminivirsut, ehkä mehiläiselle sopivat.

Ohhoh! Mitä kaikkea tuohesta voikaan tehdä.

"Tuolinpäälliset. Kravatin. Iltalaukun. Tuohipuvun – se vierittää veden yltä jos sattuu satamaan. Ufon. Virsut, joilla voisi soutaa."

Lippi. Tuohilippi muistuttaa Erkin ja hänen veljensä pitkistä kauppareissuista. Puolivälissä oli lippi ja lähde. Äidin laittaman voipalan päälle ryystettiin vettä ja lepuutettiin jalkoja.

– Lapsesta saakka olen tykännyt näprätä näitä. Tuohi näyttää, mitä se tahtoo, tuohimestari tuumaa.

Mestarin pihakaverit

Ryypätään kahvia. Tuohinen ydinperhe katselee vaiteliaana. Pekkarinen kertoo, että hän aloitti hahmojen luomisen varpaankärjestä ja etenemisen myötä sulloi sisään sanomalehteä ryhdiksi.

– Aloitus on oltava molemmissa jaloissa ihan samalla tavalla, muuten mennee rytmi sekaisin.

Joskus pihaan ajaa bussillinen väkeä.

– Jos joku haluaa antaa roposen, ostan sillä lintuloille ruokaa, Erkki kertoo.

Tuohimestarin tupa onkin pieni paratiisi. Isäntä seuraa koko ajan valppaasti tapahtumia ikkunan takana. Ruokapöydän ääreen kerääntyy tiaisia ja viherpeippoja. Tikkakin on huomannut, että talin nokkiminen ei päätä pakota. Ja oravia rientelee riemuhännin. Ihmekös, kun Pekkarinen on laitellut niille ilmojen halki pitkospuita metsästä suoraan elintarpeille.

– Vuodessa mennee satoja kiloja siemeniä ja pähkinöitä ja säkillinen vanua, kun metsissä ei ole enää naavaa pesäntekotarpeiksi.

Lue myös: 88-vuotias Rauni Uotila rakensi kivitalon – "Perikunta saa myydä kotini Putinille"

 

Lapissa jätkä on kunnianimi

Pohjois-Karjalassa, Nurmeksen ja Lieksan välillä, on Mätäsvaaran seisake. Siitä parikymmentä kilometriä itään, Jokivaaralla, oli Erkki-pojan lapsuudenkoti. Puunlatavasta näkyi naapuriin.

Kotona oli isä, äiti ja kymmenen pellavapäätä. Lehmät laidunsivat metsässä. Karhuja möräsi korvessa, niitä kunnioitettiin muttei pelätty. Korpi oli suuri hiljainen ystävä, koti sen sylissä.

– Nykyään siellä assuu vain yksi 80-vuotias mummo. Kaikki on ränsistynyt. Kerran mopoautolla ajaa tirauttelin katsomaan, voi hyvänen aika.

Erkki-poika lähti maailmalle vielä kasvavaisena poikana. Hän suuntasi savottatyömaille Peräpohjolaan.

Siihen aikaan jätkistä oli pulaa, työstä ei. Porukasta ehkä yhdellä oli moottori­saha, mutta yli 20-kiloista jötikkää oli raskas raahata. Kaarisahoilla työmaat kestivät kauan. Helteillä huhkittiin öisin ja nukuttiin päivin. Herättyä tehtiin tulet metsään ja otettiin kahvit. Naapuri­palstoiltakin tuli miehiä nuotiolle. Tarinoitiin.

– Kuukkeli istahti lätsän päälle ja nokki sammaa voipalasta! Kämpillä miehet löivät korttia, kilju kihisi. Erkki näpräili tuohikontteja ja lueskeli. Terävässäpäässä, pomojen puo­lella, oli kirjasto. Jokivaaran Erkki oli savotan kuopus, ja Lapin jätkämiehet piti­vät häntä kuin pikkuveljenään.

– Lapissa jätkä on kunnianimi, hän korostaa.

Pitkät retket yksin

– Välillä pojat ryyppäsivät kiljua ja nyrkit mäiski, mutta luikureita ja rosvoja ei ollut. Pomo maksoi rahat käteen, setelitukko tungettiin hirren rakoon tai pisti ulos housuntaskusta, kun omistaja itse makasi taju kankaalla. Mutta ikinä ei kukaan varastanut, vaikka kylki kyljessä maattiin.

Metsätyö oli raskasta. Silti ei silloin tunnettu stressiä eikä uupumusta.

– Nyt jo nuoret vässyy, ilmapiiri on täysin muuttunut, Erkki suree.

Työtä tehtiin omantunnon mukaan. Välillä ryypättiin, sitten taas huiskittiin viikkoja metsässä. Jos halusi, sai vaihtaa savottaa – sana hyvästä ruuanlaittajaemännästä kiiri – tai ottoo ommoo lommoo. Verratonta elämää!

Nuorukaista veri veti pitkille vaellusretkille. Kontti selässä hän kulki yksin summattomia erämaita, Sevettijärvellä, Ivalojoen latvavesillä. Kalasti ruokansa, keitteli nuotiokahvia, nukkui porontaljalla ja oli pakahduttavan onnellinen.

”Maantiedon kirjassa oli piirros tuohivirsuista.
Isä sanoi, että virsu aloitetaan kuudella tuohella.
Siitä se lähti, kokeilemalla olen kaiken oppinut.”

Hyvästi rakennustyömaat

Sitten välilevy alkoi pettää. 1960-luvun alussa lääkäri kehotti jättämään metsätyöt. Pekkarinen matkusti Turkuun ja pestautui telakalle töihin.

Ihmiset mulkoilivat tuppisuina tulo­kasta. Työaika mitattiin kellokortilla.

Kevään tullen hän otti lopputilin ja palasi Peräpohjolaan.

Välilevy ei tehnyt yhteistyötä. Oli palattava Turkuun, rakennustyömaille. Asbesti pöllysi keinolämmitetyissä halleissa – suojia ei käytetty – ja työ oli kuin orjan työtä. Oma emäntä kumminkin löytyi, ja yhdessä muutettiin kerrostaloon asumaan.

– Tyhjänpäiväistä elämää. Kymmenen vuoden kuluttua sain tarpeekseni. Maanittelin emännän mukaan vanhaan omakotitaloon Paimioon. Se oli kuin para­tiisi.

Asikkalan Vesivehmaalle Pekkarisen ydinperhe – isä, äiti ja poika – muuttivat vuonna 1984. On kumpuileva piha ja puutarha, ja mökin yläkerrassa tuohi­paja. Talvella aika kuluu rattoisasti tuohi­suikaleita punoen. Töllöttimestä Pekkarinen ei niinkään välitä.

Kesällä Pekkarinen nousee ylös jo puoli viideltä puuhaamaan puutarhassa. Mansikoita, perunaa, marjapensaita, sipulia, luumupuita.

– Kaikki on luomua, en kemikaali­muruakaan laita! Yrttejäkin hän kerää pariakymmentä lajia.

Pikku enkeli pelastui

Koko ajan rupatellessamme Pekkarinen on myötäelänyt lintulaudan tapah­tumia. Kun hän liikuskelee, lintuset ovat huolettomia, mutta kun vieras vain vaihtaa painoaan jalalta toiselle, siivekkäät karkottuvat.

Äkkiä Pekkarinen syöksyy lattialle. Vähäinen hyönteinen oli jäädä jalkoihin.

– Sain pelastettua pikku enkelin, hän sanoo ja vie sen hellävaroen ulos.

– Jos näen vaivasen mehiläisen, annan sille tipan hunajaa ja virvoittelen.

Seinällä riippuu tuohinen lehtipidike, jossa lukee Nuoruuteni muistoja. Erkki Pekkarinen käy siitä nivaskan papereita. Hän on pannut yhtä ja toista muistiin, estelee kuitenkin, kun pyydän saada lukea.

– Kansakoulua kävin vain kaksi ja puoli vuotta.

"Jos näen vaivasen mehiläisen,
annan sille tipan hunajaa ja virvoittelen."

Metsäkansan muistomerkki

Myöhemmin kotona luen Erkki Pekkarisen kirjoituksia. Niistä välittyy kaunis haikeus, kaipaus menetettyyn lapsuudenkotiin, kohiseviin korpiin, luonnon äärettömään rauhaan ja siihen vapauteen, jota pieni voi tuntea Suuren sylissä.

Tuohipeikko – tuo vähän naurettavalta suoraan sanoen tuntunut – näyttäytyy nyt uudessa valossa, samoin suurkontti, jättivirsut, tämä kaikki. Ehkä Erkki Pekkarinen on tullut luoneeksi metsäkansan muistomerkin: tuohen­keveän, terästä väkevämmän?

Julkaistu 22.10.2015. Päivitetty 8.8.2016

Erkki Pekkarinen x 3
 1. Syntynyt 1936 Lieksassa, asuu Asikkalan Vesivehmaalla.
 2. Metsätyömies, rakennus­työmies, tuohimestari.
 3. Naimisissa, aikuinen poika.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET-lehdessä 6/2013.

Katso video ja herkulliset reseptit:

Ohuenohut ruiskuori syntyy pulikoimalla tai pastakoneella. Mehevä täyte kruunaa rapean piiraan. Täytteeksi kelpaa riisi, lohi tai punajuuri – valitse itse.

Rukiinen kuoritaikina

noin 30 pientä piirakkaa tai yksi iso kukko

 • 3 dl vettä
 • 1 tl suolaa
 • 6 dl ruisjauhoja
 • noin 2 dl vehnäjauhoja
 • 2 rkl sulatettua voita

Lisää veteen suola, jauhot ja rasva. Vaivaa taikina tasaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja, mutta taikina saa jäädä tanakaksi ja melko kuivaksi.

Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla. Kumoa taikina pöydälle ja pyöritä palloksi. Jos teet karjalanpiirakoita, jaa pallo kahdeksi palaksi. Pyöritä palat tangoiksi ja jaa niistä kumpikin 15 kakkaraksi. Litistä kakkarat ja peittele ne kostealla leivinliinalla niin ne eivät kuivu.

Ota muutama kuori kerrallaan ja ajele ne pulikalla millin ohuiksi kuoriksi. Ripottele jauhoja väliin ja laita lomittain keoksi pyyhkeen alle odottamaan täyttämistä.

2432229

Lohitäyte

30 pientä piirasta

 • 500 g lohifileetä
 • 1 ruukku tilliä
 • suolaa

Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi. Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia. Harjaa pullasudilla ylimääinen jauho pois.

Lisää keskelle tillisilppua ja lohiviipaleita. Suolaa pinta kevyesti. Ummista reunat sormenpäillä painellen piiraan muotoon.

Riisitäyte

30 pientä piirasta

 • 2 dl vettä
 • 2 dl puuroriisiä
 • 8 dl täysmaitoa
 • 1 tl suolaa
 • 30 g voita

Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisit muutamaksi minuutiksi hautumaan. Lisää joukkoon maitoa vähitellen, samalla sekoitellen. Hauduta puuroa noin tunti. Varo, ettei se pala pohjaan.

Lisää puuroon lopuksi suola ja nokare voita.

Puuron voi hauduttaa myös etukäteen ja täyttää piiraat jäähtyneellä puurolla.

Ajele taikina ohuiksi soikeiksi piiraspohjiksi.

Levitä täytteeksi noin 1 rkl riisipuuroa. Ummista reunat piiraan muotoon sormenpäillä painellen.

Vehnäjauho sitoo taikinasta helpommin kaulittavan, mutta voit tehdä taikinan myös kokonaan ruisjauhoista.
Vehnäjauho sitoo taikinasta helpommin kaulittavan, mutta voit tehdä taikinan myös kokonaan ruisjauhoista.

Punajuuritäyte

30 pientä piirasta

 • 3-4 kpl keskikokoisia punajuuria
 • 2 rkl balsamicoa
 • 1 rkl tummaa siirappia
 • pari oksaa tuoretta rosmariinia
 • suolaa

Kuori ja leikkaa raa’at punajuuret ohuiksi lastuiksi veitsellä tai mandoliinilla.

Laita lastut kulhoon ja lorauta joukkoon balsamicoa ja siirappia. Silppua joukkoon tuoretta rosmariinia. Anna täytteen maustua taikinakuoren pulikoimisen ajan.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi.Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia.

Lisää keskelle punajuuret ja lisää suolaa pintaan kevyesti. Rypytä reunat piiraan muotoon.

Pahanhajuiset kengät saa raikkaammiksi kotikonstein. Tässä viisi helppoa niksiä. 

1. Kahvi

Kengät voi raikastaa kahvilla. Suodatinpusseihin laitetaan teelusikalliset kahvijauhetta ja pussit kenkiin. Päivän jälkeen kengät tuoksuvat tuoreelta kahvilta.

2. Kissanhiekka

Jos kotonasi on kissa ja hiekkaa, käytä tätä hajunpoistajaa hikisiin kenkiin. Hiekkaa voi laittaa suoriltaan kenkään tai suodatinpussiin annosteltuna.

3. Ruokasooda

Kaada kenkiin ja anna vaikuttaa vähintään vuorokauden ajan. Kaada pois ja puhdista jauhe pois huolella, vaikkapa harjaten.

4. Pakastin

Puhdista kengät ja kiedo muovipussiin sekä laita pakkaseen pariksi päiväksi.

5. Säännöllinen huolto

Muista vaihdella viikon aikana kenkiä. Samoja jalkineita ei kannata pitää varsinkaan kesällä monta päivää putkeen. Anna kenkien tuulettua, ettei haju pinty kenkiin tai pese ja poista tahrat heti, jos vain se mahdollista.

 

Miten sinä olet saanut hajun pois kengistäsi? Kerro parhaat niksisi alla olevassa kommentointikentässä.