4 keskikokoista porkkanaa250 g vihreitä pitkiä papuja1 pienehkö kukkakaali½ pienestä valkokaalista1 punainen paprika2 dl paahdettuja suolapähkinöitä1 ruukku tuoretta korianteria Tomaattikastike 1 dl tomaattimehua½ dl rypsiöljyä½ dl makeaa chilikastiketta¼ dl kalakastiketta (nam pla)1 rkl inkivääriä raastettuna1 limetin mehu(noin 1 rkl hunajaa)

Pese kasvikset. Kuori ja suikaloi porkkanat, leikkaa pavuista kuivat päät ja lohko kukkakaali nupuiksi ja leikkaa viipaleiksi. Keitä kasvikset juuri ja juuri kypsiksi eli al dente. Jäähdytä. Paloittele osa pavuista, jätä osa koristeluun.
Suikaloi huuhdotut kaalinlehdet ohuesti, samoin perattu paprika. Ota muutama oksa korianterista koristeluun,
hienonna loput.
Kerrostele ainekset lasikulhoon. Koristele pitkillä pavuilla ja korianterinlehdillä.
Sekoita kastike ja tarkista maku. Lisää esimerkiksi hunajaa, jos haluat kastikkeeseen lisää makeutta. Kaada kastike salaatille juuri ennen tarjoilua.

Sosekeitto saa uuden säväyksen paahdetusta kardemummasta.

1–2 annosta

1 sipuli
2 isohkoa porkkanaa
1 jauhoinen peruna
½ rkl öljyä
½ tl kardemummaa
¼ tl savustettua paprikajauhetta
4 dl vettä
1 prk (165 ml) kookoskermaa
½ limetin mehu
2 tl hunajaa
½ tl suolaa

  • Kuori ja silppua sipuli. Kuori ja lohko porkkanat ja peruna.
  • Kuullota sipulisilppua öljyssä kattilassa. Sekoita joukkoon kardemumma ja paprikajauhe.
  • Hauduta miedolla lämmöllä minuutin ajan. Varo, etteivät mausteet pala.
  • Lisää porkkanat, peruna ja vesi. Hauduta noin 20 minuuttia eli kunnes juurekset ovat kypsiä. Soseuta keitto.
  • Kaada keittoon kookoskerma, lisää limetin mehu, hunaja ja suola. Maista ja mausta sopivaksi.
  • Paahda leipäkrutonkeja paistipannulla ja lisää niitä tarjoiluvaiheessa keiton pinnalle.

Mustatorvisienistä syntyy maukas keitto, joka saa täyteläisyyttä tuorejuustosta. 

Mustatorvisienikeitto 

1–2 hengelle

1 pieni sipuli
½ l mustatorvisieniä
½ rkl voita
½ rkl vehnäjauhoja
3 dl omenamehua
2 dl vettä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
½  kasvisliemikuutio
½  tl mustapippuria myllystä
½  tl suolaa
(tuoretta timjamia)

  1. Kuori ja silppua sipuli. Perkaa tuoreet sienet ja pilko isokokoiset pienemmiksi paloiksi.
  2. Sulata voinokare kattilassa. Lisää joukkoon sipuli sekä 4 dl sieniä ja jauhot. Sekoittele pari minuuttia.
  3. Lisää joukkoon omenamehu, vesi, tuorejuusto, liemikuutio pippuri ja suola.
  4. Hauduta keittoa 20 minuuttia. Soseuta keitto lopuksi.
  5. Paista loput sienistä keiton päälle. Silppua pinnalle timjamia.

Vinkki! Voit tehdä sienikeiton myös suppilovahveroista.