Lehtemme ruokakyselyssä lukijamme vastasivat mm. siihen mitä suomalainen ruoka merkitsee ja mikä on se maku, jonka he toivoisivat säilyvän. Vastauksia tuli 2521!Tässä kyselymme tulokset.

Keittiö on kodin keidas

Suomessa tehdään itse runsaasti ruokaa. 90 % vastaajasta valmistaa ruokaa päivittäin tai lähes päivittäin ja 50 % vähintään kerran päivässä. Viikonloppukokkeja on alle 10 % kaikista vastanneista.

Kotimaisuus ja terveellisyys on POP

Suomalainen ruokakulttuuri on vahvistunut viime vuosina. Lähes 50 % kaikista on tätä mieltä, 60 vuotta täyttäneistä yli 50 %. Noin 25 %:n mielestä ruokakulttuuri on heikentynyt.

Suomalaiset kotiruoat ovat parasta ruokaa. Noin 65 % on täysin tätä mieltä. Lähes yhtä usea haluaa ehdottomasti valmistaa ateriat alusta loppuun itse. Kotimaisuutta arvostetaan monella muullakin tavalla: ostoksilla valitaan mieluiten kotimainen vaihtoehto, joka koetaan myös terveellisenä.

Terveellisyyden asettaa maun edelle ehdottomasti vain vajaa 25 % ja lähiruokaa suosii 40 % vastanneista. Yhtä yleistä on kokeilla uusia suomalaisia tuotteita ja tutustua paikallisiin erikoisuuksiin kotimaassa matkustettaessa. Pelkästään luomutuotteita on valmis valitsemaan vain 20 %.

Ruokamuistoja lapsuudesta

Parhaat makumuistot liittyvät arkiateri­oi­hin lapsuudenkodissa. Juhlapyhät ja juhlaruoka ovat liki yhtä tärkeitä. Varttuneimmilla kolmanneksi tärkein muistojen lähde on oma aikuisiän koti, alle 50-vuotiaille vierailut mummolassa tai sukulaisissa. Nuorimmilla kouluruokailu pääsi myös listoille, varttuneimmilla lomat ja matkat Suomessa.

Maku ylitse muiden

Hyvin erilaiset ruoat saavat veden herahtamaan lukijoidemme kielelle. Ykkös suosikkeja ovat karjalanpiirakka, ruisleipä  ja karjalanpaisti, sekä kesäsesongin uudet perunat savustettujen tai paistettujen kalojen kanssa. Lihamakaronilaatikko, joulukinkku, erilaiset kukot, kaalilaatikko, monet keitot, lihapullat, läskisoosi ja poronkäristys mainitaan usein. Makeista herkuista mustikkapiirakka ja pulla ovat suosikkeja.

Toiseksi suosituimpien ruokien listalla toistuvat monet yllämainituista. Puolukkapuuro ja muut marjapuurot saavat paljon kehuja. Korvapuustit, letut ja pannukakut mainitaan usein. Leipäjuusto ja mämmi saavat hajaääniä.

Erilaiset kiisselit ja rahkajälkiruoat ovat useiden mielestä kolmannella sijalla. Puuroista parhaimpiin kuuluvat myös uunipuurot. Lisäksi muistettiin muun muassa rönttöset, rössypottu, kuivalihavelli ja rieskat.

Kattaus kaunistaa

Hyväksi kokiksi tunnustautuu täysin vain 25 %, hieman empien 75 %. Tämä ”vaatimattomuus” on iästä riippumatonta. Ruoan laittaminen on olennainen osa ruoasta nauttimista 40 % vastaajista, kattaus ja ruoan esillepano 30 %:lle. Hieman vajaa 50 % vastanneista kerää ja käyttää ahkerasti lehtien ruokaohjeita. Reilusti yli 50 % ostaa lehtien ruokaohjeissa suositeltuja tuotteita silloin tällöin.

Kinkulle kaveri

Hieman vajaa 50 % on valmis harkitsemaan juhlapyhien perinneruokien korvaamista uusilla vaihtoehdoilla, vain noin joka kuudes haluaa ehdottomasti pysyä perinteisissä ruoissa.

Viini ja ruokavieraat jakoivat lukijoidemme ajatukset kahtia. Ruokavieraita kutsuu usein 17 % vastanneista, mutta saman verran vastaajia on täysin eri mieltä.  20 % mielestä viini on ehdottomasti osa ruoasta nauttimista, mutta lähes 25 % on täysin eri mieltä.

Hyvä vientituote

Maukkaus ja tuoreus liitetään vahvimmin suomalaiseen ruokaan. Puhtaus ja terveellisyys lähes yhtä paljon. Puolet on yhtä mieltä siitä, että ruoka on vuodenaikojen mukaan vaihtelevaa.

Erittäin hyvänä vientituotteena suomalaista ruokaa pitää 35 %. Kalliiksi sen kokee täysin vain noin 25 %. Tylsää ja väritöntä tai kovin yksinkertaista suomalainen ruoka ei ole juuri kenenkään mielestä. 50 % on sitä mieltä, että valmistus vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä.

Kotikeittiön raaka-aineiden TOP 10

 1. Suosituimmat kalat ovat lohi, ahven, kuha ja muikku. Myös hauki, kampela, kiiski, kirjolohi, lahna, made, rautu, seiti, silakka, särki ja taimen maistuvat.
 2. Lihojen ykkönen on possu. Nauta, broileri sekä hirvi ovat muita suosikkeja. Listoille pääsivät myös jauheliha, kalkkuna, lammas, maksa, poro, riista ja vasikka.
 3. Viljoista ruis on ylivoimainen. Kaura, ohra ja vehnä tulevat seuraavina. Hirssi, riisi, speltti ja tattari mainittiin myös.
 4. Maitotuotteista ykkönen on maito, mieluiten kevyt tai rasvaton. Jogurtti, juustot, jäätelö ja piimä mainittiin usein. Kerma, kevyt ja ruokakerma, saivat myös mainintoja, samoin raejuusto, rahka, viili ja voi.
 5. Juureksista peruna ja porkkana jakavat kärkisijan, punajuuri ja lanttu ovat tasavahvoja kakkosia. Bataatti, juuriselleri, maa-artisokka, nauris, palsternakka ja sipuli saivat hajaääniä.
 6. Kasvisten kunkku on tomaatti. Salaatti, erityisesti jäävuorisalaatti ja keräsalaatti, saivat paljon suosikkipisteitä, samoin kukka- ja parsakaali. Herne, muut kaalit, kesäkurpitsa, nokkonen, papu, parsa, pinaatti, purjo, retiisi ja sipulit löytyvät listoilta.
 7. Yrttien ykkönen on tilli. Persilja, basilika ja ruohosipuli tulevat seuraavaksi mieluisimpina. Pidettyjen yrtti- ja maustekasvien lista on pitkä: anis, kirveli, kumina, kynteli, lipstikka, meirami, minttu, nokkonen, oregano, piparjuuri, pippuri, purjo, rakuuna, rosmariini, sahrami, salvia, sipuli ja sitruunamelissa.
 8. Sienistä selvästi suosituin on kantarelli. Suppilovahvero, herkkusieni ja rouskut ovat seuraavia. Myös herkkutatilla on paljon ystäviä. Haperot, kangas-sieni, korvasieni, lampaankääpä, mustatorvisieni, mustavahakas ja siitake löytyvät suosikkilistalta.
 9. Marjasarjassa mansikka, varsinkin ahomansikka, on hieman mustikkaa suositumpi. Kolmantena tulee vadelma, neljäntenä puolukka, mustaherukka hieman punaista suositumpana. Juolukka, karpalo, punainen karviainen, lakka, mesimarja ja tyrni maistuvat myös.
 10. Omena on ykköshedelmä. Appelsiini, luumu ja banaani yltävät neljän kärkeen. Ananas, greippi, kiivi, kirsikka, mandariini, mango, persikka, päärynä, vesimeloni ja viinirypäle saivat kukin muutamia ääniä.

Kyselyn 2521 vastaajasta

 • 81 % naisia, 19 % miehiä
 • 21 % alle 50-vuotiaita, 23 % 50–60-vuotiaita, 38 % 60–70-vuotiaita ja 18 % yli 70-vuotiaita
 • runsas kolmannes työelämässä
 • 2/3 aikuistalouksia, 1/4 yksinasuvia, lapsia kotona joka kymmenennellä
 • nettilomakkeen kautta vastauksia tuli lähes kolmannes

Reseptien parhaimmisto

Reseptikilpailun parhaimmistoa julkaisemme ET-lehdessä 15, joka ilmestyy 23.9. Reseptit lisäämme myös nettiET:n reseptiarkistoon.

ET-lehti arvioi uutuuskäsityökirjoja ja esittelee kustantanjan luvalla niiden kivoimmat ohjeet. Sydänpiparimuoteista tehty pannunalunen on hauska antaa vaikka lahjaksi. 

Susanna Uusitalon Pannunalunen-kirjassa (Moreeni 2016) on aivan mahtavia, uudenlaisia ideoita pannunalusen tekemiseen. Se neuvoo, miten pannunalusta kootaan vaikkapa tuikkukynttilöiden folioista ja lasten puisista palikoista. Hieno alunen syntyy myös huovuttamalla, ompelemalla, punomalla metallilangasta tai vaikkapa yhdistämällä pajua ja trikookudetta. Kirja on muuten myös mainio joululahjaidea!

Piparimuoteista tehty pannunalusta on mainio. Se on kevyt, nätti ja helppo tehdä vaikka hiukan huonoksi menneistä muoteista.

Piparimuotit yhdessä

Sydämenmallisista piparimuoteista ja puuhelmistä syntyy metallilangan avulla kukkaa muistuttava alunen.

Tarvitset:

5 sydämenmallista piparimuottia
puuhelmiä kahta eri kokoa
ohutta metallilankaa ja lankaleikkurit
kärkipihdit
mitta ja tussi
naskali
vasara
pätkä lautaa

Nämä tarvitset pannunalusen tekoon.
Nämä tarvitset pannunalusen tekoon.

 

Näin se käy:

1. Tee naskalin avulla reiät sydänmuottien kärkeen molemmille puolelle sekä noin puoliväliin muotteja. Käytä pöydän suojana lautaa, johon naskali voi upota huoletta. Voit halutessasi mitata reikien paikat ja merkitä ne ensin tussilla. Napauta vasaralla ja naskalilla reiät muotteihin. Tee kaksi reikää muotin kärkeen ja kaksi puolivälin paikkeille.

2. Pujota metallilanka muotin kärjen reikien läpi ja pieni helmi jokaisen muotin väliin. Kiristä lanka kierroksen päätteeksi tiukaksi ja kiedo langanpäät toistensa ympäri pari kertaa kärkipihtien avulla. Katkaise ylimääräiset langanpäät lankaleikkureilla.

3. Tee uusi lankakierros muottien ylempiin reikiin. Pujota muotin sisäpuolelle isompi puuhelmi. Kun pujotat metallilangan kahdesti helmen läpi, lukkiutuu se paikalleen keskelle muottia. Kokoa alunen metallilangalla.

4. Muista myös pienet puuhelmet muottien välissä. Kiristä metallilanka kierroksen päätteeksi ja päättele kiertämällä lankoja toistensa ympäri kärkipihdeillä. Katkaise lopuksi lankojen ylimääräinen pituus.

HUOM!

Muista, että metalliset piparimuotit kuumenevat hieman kattilan tai pannun alla.

Kokeile myös toisenlaisia piparimuotteja aluseen. Aseta eläinmuotit jonoon, akat ja ukot käsi käteen.

 

Savon ryynirieska on täydellinen herkkuleipä.

Uunipannullinen/ noin 25 palaa

 • 1 l piimää
 • 4 dl kokonaisia tai rikottuja ohrasuurimoita
 • 2 munaa
 • 1 dl vehnäjauhoja
 • 2 dl maitoa tai kermaviiliä
 • 50 g voita sulatettuna  tai ½ dl öljyä
 • 1 ½ tl suolaa

Kaada piimä kulhoon, lisää suurimot ja anna turvota yön yli.

Sekoita joukkoon kaikki muut ainekset.

Aseta uunipannulle leivinpaperi ja kaada seos pannuun.

Nosta pannu 225-asteiseen uuniin ja kypsennä 30–40 minuuttia, kunnes rieska on saanut kauniin värin.

Tarjoa lämpimänä margariinin, voin tai munavoin kanssa.

Jokainen päivä on pannukakkupäivä, julistaa Norjan kuuluisin tv-kokki Lise Finckenhagen. Sopii meille!

Kuvankaunis Michelin-tähdellä palkittu nelikymppinen Lise Finckenhagen on pyöräyttänyt reseptikirjan, joka keskittyy vain lettuihin ja pannukakkuihin.

Perusohjeet, joita on viisi, listataan heti kirjan avausaukeamalla. Sitten alkaa maustaminen ja varioiminen. Ihmetyttää vain, miten sillisalaattimaisesti aihetta käsitellään.

Sekaisin ovat pekoniletut ja letuista koottu tummasuklaakakku, makkaroilla ryyditetty olutpannukakku ja mansikka-kermakakku. Kotikokkina toivoisin, että ohjeet olisi ryhmitelty jämptimmin esimerkiksi suolaisiin ja makeisiin.

Mikä kirjassa toimii?

Ennakkoluulottomuus, inspiroivat kuvat, kekseliäät ohjeet - ja tämä kaikki toimii hyvin. Sukujuureni ovat Etelä-Pohjanmaalla ja Hämeessä, joten vierastan sanaa lettu. Se kuulostaa korvissani hienostelulta, mutta tämä on varmaan hienostelua tämäkin. Lätty on kuitenkin sanana minun suosikkini.

Tuliko siitä pannukakku?

Perheeni on pannukakkuperhe, joten olemme vaativa kohderyhmä tällaiselle keittokirjalle. Kaikista kriittisin on 14-vuotias tyttäreni, joka harrastaa pannukakkuja aamupalaksi ja iltapalaksi, lohturuuaksi ja juhla-ateriaksi. Hän poimi kirjasta klassisen banaani-suklaalettujen ohjeen.

Ohje oli yksinkertainen ja silti yksityiskohtainen. Asiat sanotaan selvästi, kuten "sulata sokeri isolla paistinpannulla keskilämmöllä" ja "paista vielä 20 sekuntia".

Lopputulos oli niin ihana, että lauantaiaamu tuntui sunnuntailta. Yli 50 ohjeesta riittää yksi vuoden jokaiselle viikolle.

Miltä näytti? Tältä.

Ohuet letut

12-14 ohutta lettua

3 isoa kananmunaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
(1 rkl sokeria)
5 dl maitoa
1/4 tl suolaa
voita tai öljyä paistamiseen

Tee näin:

Vatkaa kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Anna taikinan turvota noin 30 minuuttia ennen paistamista.

Paista taikinasta ohuita lettuja keskikokoisella paistinpannulla keskilämmöllä. Paistamiseen ei juuri tarvitse käyttää rasvaa. Halutessasi voit pyyhkäistä talouspaperilla pannuun vain ohuelti voita ja öljyä ennen uuden letun paistamista. Kaada pannulle reilusti taikinaa, odota 2-3 sekuntia ja kaada ylimääräinen taikina sitten takaisin kulhoon. "Leikkaa" taikinan kaatamisesta syntynyt reuna pois pienellä lastalla.

Käännä lettu, kun sen alapuoli näyttää kauniin kullanväriseltä, ja paista vielä 20 sekunta toiselta puolelta.

Banaani-suklaaletut

4 valmista isoa lettua
2-3 banaania
2 rkl sokeria
2 rkl voita
50 g suklaata raastettuna tai hienonnettuna
suklaakastiketta

Leikkaa banaanit viipaleiksi. Sulata sokeri varovasti vaaleaksi karamelliksi isolla paistinpannulla keskilämmöllä. Lisää joukkoon banaaniviipaleet ja voi. Paista banaaniviipaleet nopeasti kullanvärisiksi karamellissa.

Jaa paistetut banaaniviipaleet lettujen päälle ja ripota pinnalle suklaaraaste. Kääri letut löyhiksi rulliksi ja tarjoa niiden lisukkeena suklaakastiketta.

ET:n toimitus testaa uusia keittokirjoja kokeilemalla niiden reseptejä.

Kravatti, iltalaukku, puku. Tuohimestari Erkki Pekkarinen tekee tuohesta vaikka mitä. Hän on itsekin metsän kasvattama.

Pihapiiri kohoilee pieninä kunnaina. Erkki Pekkarinen kiipeää vikkelästi Peikon syliin ja katselee sieltä kuin orava puusta. Tämä on hänen suurin tuohityönsä. Tuohta, harjaterästä ja betonia.

Sitten avataan pieni aitaus ja kavutaan mestarin ateljeemökille. Maa on paksulti akanoiden peitossa ja ikkunoiden edessä riippuu neljä muhkeaa talipötköä. Käy aikamoinen sirkutus, ja oravia vilahtelee siellä täällä. Seinään nojaa ihmistä suurempi harmaa kontti.

Mökissä on esillä 440 Pekkarisen tuohityötä. Pienimmät ovat alle puolisenttiset miniminivirsut, ehkä mehiläiselle sopivat.

Ohhoh! Mitä kaikkea tuohesta voikaan tehdä.

"Tuolinpäälliset. Kravatin. Iltalaukun. Tuohipuvun – se vierittää veden yltä jos sattuu satamaan. Ufon. Virsut, joilla voisi soutaa."

Lippi. Tuohilippi muistuttaa Erkin ja hänen veljensä pitkistä kauppareissuista. Puolivälissä oli lippi ja lähde. Äidin laittaman voipalan päälle ryystettiin vettä ja lepuutettiin jalkoja.

– Lapsesta saakka olen tykännyt näprätä näitä. Tuohi näyttää, mitä se tahtoo, tuohimestari tuumaa.

Mestarin pihakaverit

Ryypätään kahvia. Tuohinen ydinperhe katselee vaiteliaana. Pekkarinen kertoo, että hän aloitti hahmojen luomisen varpaankärjestä ja etenemisen myötä sulloi sisään sanomalehteä ryhdiksi.

– Aloitus on oltava molemmissa jaloissa ihan samalla tavalla, muuten mennee rytmi sekaisin.

Joskus pihaan ajaa bussillinen väkeä.

– Jos joku haluaa antaa roposen, ostan sillä lintuloille ruokaa, Erkki kertoo.

Tuohimestarin tupa onkin pieni paratiisi. Isäntä seuraa koko ajan valppaasti tapahtumia ikkunan takana. Ruokapöydän ääreen kerääntyy tiaisia ja viherpeippoja. Tikkakin on huomannut, että talin nokkiminen ei päätä pakota. Ja oravia rientelee riemuhännin. Ihmekös, kun Pekkarinen on laitellut niille ilmojen halki pitkospuita metsästä suoraan elintarpeille.

– Vuodessa mennee satoja kiloja siemeniä ja pähkinöitä ja säkillinen vanua, kun metsissä ei ole enää naavaa pesäntekotarpeiksi.

Lue myös: 88-vuotias Rauni Uotila rakensi kivitalon – "Perikunta saa myydä kotini Putinille"

 

Lapissa jätkä on kunnianimi

Pohjois-Karjalassa, Nurmeksen ja Lieksan välillä, on Mätäsvaaran seisake. Siitä parikymmentä kilometriä itään, Jokivaaralla, oli Erkki-pojan lapsuudenkoti. Puunlatavasta näkyi naapuriin.

Kotona oli isä, äiti ja kymmenen pellavapäätä. Lehmät laidunsivat metsässä. Karhuja möräsi korvessa, niitä kunnioitettiin muttei pelätty. Korpi oli suuri hiljainen ystävä, koti sen sylissä.

– Nykyään siellä assuu vain yksi 80-vuotias mummo. Kaikki on ränsistynyt. Kerran mopoautolla ajaa tirauttelin katsomaan, voi hyvänen aika.

Erkki-poika lähti maailmalle vielä kasvavaisena poikana. Hän suuntasi savottatyömaille Peräpohjolaan.

Siihen aikaan jätkistä oli pulaa, työstä ei. Porukasta ehkä yhdellä oli moottori­saha, mutta yli 20-kiloista jötikkää oli raskas raahata. Kaarisahoilla työmaat kestivät kauan. Helteillä huhkittiin öisin ja nukuttiin päivin. Herättyä tehtiin tulet metsään ja otettiin kahvit. Naapuri­palstoiltakin tuli miehiä nuotiolle. Tarinoitiin.

– Kuukkeli istahti lätsän päälle ja nokki sammaa voipalasta! Kämpillä miehet löivät korttia, kilju kihisi. Erkki näpräili tuohikontteja ja lueskeli. Terävässäpäässä, pomojen puo­lella, oli kirjasto. Jokivaaran Erkki oli savotan kuopus, ja Lapin jätkämiehet piti­vät häntä kuin pikkuveljenään.

– Lapissa jätkä on kunnianimi, hän korostaa.

Pitkät retket yksin

– Välillä pojat ryyppäsivät kiljua ja nyrkit mäiski, mutta luikureita ja rosvoja ei ollut. Pomo maksoi rahat käteen, setelitukko tungettiin hirren rakoon tai pisti ulos housuntaskusta, kun omistaja itse makasi taju kankaalla. Mutta ikinä ei kukaan varastanut, vaikka kylki kyljessä maattiin.

Metsätyö oli raskasta. Silti ei silloin tunnettu stressiä eikä uupumusta.

– Nyt jo nuoret vässyy, ilmapiiri on täysin muuttunut, Erkki suree.

Työtä tehtiin omantunnon mukaan. Välillä ryypättiin, sitten taas huiskittiin viikkoja metsässä. Jos halusi, sai vaihtaa savottaa – sana hyvästä ruuanlaittajaemännästä kiiri – tai ottoo ommoo lommoo. Verratonta elämää!

Nuorukaista veri veti pitkille vaellusretkille. Kontti selässä hän kulki yksin summattomia erämaita, Sevettijärvellä, Ivalojoen latvavesillä. Kalasti ruokansa, keitteli nuotiokahvia, nukkui porontaljalla ja oli pakahduttavan onnellinen.

”Maantiedon kirjassa oli piirros tuohivirsuista.
Isä sanoi, että virsu aloitetaan kuudella tuohella.
Siitä se lähti, kokeilemalla olen kaiken oppinut.”

Hyvästi rakennustyömaat

Sitten välilevy alkoi pettää. 1960-luvun alussa lääkäri kehotti jättämään metsätyöt. Pekkarinen matkusti Turkuun ja pestautui telakalle töihin.

Ihmiset mulkoilivat tuppisuina tulo­kasta. Työaika mitattiin kellokortilla.

Kevään tullen hän otti lopputilin ja palasi Peräpohjolaan.

Välilevy ei tehnyt yhteistyötä. Oli palattava Turkuun, rakennustyömaille. Asbesti pöllysi keinolämmitetyissä halleissa – suojia ei käytetty – ja työ oli kuin orjan työtä. Oma emäntä kumminkin löytyi, ja yhdessä muutettiin kerrostaloon asumaan.

– Tyhjänpäiväistä elämää. Kymmenen vuoden kuluttua sain tarpeekseni. Maanittelin emännän mukaan vanhaan omakotitaloon Paimioon. Se oli kuin para­tiisi.

Asikkalan Vesivehmaalle Pekkarisen ydinperhe – isä, äiti ja poika – muuttivat vuonna 1984. On kumpuileva piha ja puutarha, ja mökin yläkerrassa tuohi­paja. Talvella aika kuluu rattoisasti tuohi­suikaleita punoen. Töllöttimestä Pekkarinen ei niinkään välitä.

Kesällä Pekkarinen nousee ylös jo puoli viideltä puuhaamaan puutarhassa. Mansikoita, perunaa, marjapensaita, sipulia, luumupuita.

– Kaikki on luomua, en kemikaali­muruakaan laita! Yrttejäkin hän kerää pariakymmentä lajia.

Pikku enkeli pelastui

Koko ajan rupatellessamme Pekkarinen on myötäelänyt lintulaudan tapah­tumia. Kun hän liikuskelee, lintuset ovat huolettomia, mutta kun vieras vain vaihtaa painoaan jalalta toiselle, siivekkäät karkottuvat.

Äkkiä Pekkarinen syöksyy lattialle. Vähäinen hyönteinen oli jäädä jalkoihin.

– Sain pelastettua pikku enkelin, hän sanoo ja vie sen hellävaroen ulos.

– Jos näen vaivasen mehiläisen, annan sille tipan hunajaa ja virvoittelen.

Seinällä riippuu tuohinen lehtipidike, jossa lukee Nuoruuteni muistoja. Erkki Pekkarinen käy siitä nivaskan papereita. Hän on pannut yhtä ja toista muistiin, estelee kuitenkin, kun pyydän saada lukea.

– Kansakoulua kävin vain kaksi ja puoli vuotta.

"Jos näen vaivasen mehiläisen,
annan sille tipan hunajaa ja virvoittelen."

Metsäkansan muistomerkki

Myöhemmin kotona luen Erkki Pekkarisen kirjoituksia. Niistä välittyy kaunis haikeus, kaipaus menetettyyn lapsuudenkotiin, kohiseviin korpiin, luonnon äärettömään rauhaan ja siihen vapauteen, jota pieni voi tuntea Suuren sylissä.

Tuohipeikko – tuo vähän naurettavalta suoraan sanoen tuntunut – näyttäytyy nyt uudessa valossa, samoin suurkontti, jättivirsut, tämä kaikki. Ehkä Erkki Pekkarinen on tullut luoneeksi metsäkansan muistomerkin: tuohen­keveän, terästä väkevämmän?

Julkaistu 22.10.2015. Päivitetty 8.8.2016

Erkki Pekkarinen x 3
 1. Syntynyt 1936 Lieksassa, asuu Asikkalan Vesivehmaalla.
 2. Metsätyömies, rakennus­työmies, tuohimestari.
 3. Naimisissa, aikuinen poika.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET-lehdessä 6/2013.