Dave Canterbury opettaa selvitysmistaitoja luonnossa.

Yhdysvaltalainen selviytymiskouluttaja neuvoo, mitä pitää ainakin pakata mukaan seikkailumatkalle metsään.

Television selviytysmisohjelmien konkari, yhdysvaltalainen kersantti Dave Canterbury, 53, opettaa nykyisin selviytymistaitoja alaan keskittyvässä koulussa Ohiossa. Sotilaspoliisin uran tehnyt mies on erikoistunut opettamaan ihmisiä pärjäämään luonnossa hengissä.

Dave Canterbury vieraili Ruotsissa Moraknivetin kutsusta ja kertoi, mitä ilman hän ei lähde luontomatkalle.

Näitä viittä tavaraa on lähes mahdoton korvata millään muulla.

1. Puukko

Puukolla voit kaivaa, vuolla sytykkeitä, tehdä polttopuita, metsästää, kalastaa, nylkeä, perata, leikata, erotella, valmistella ruuan, puolustautua, rakentaa suojan ja niin edelleen.

Yleensä kaikki muut paitsi niin sanotut ful-tang-täysruotopuukot hajoavat näissä tehtävissä ajan mittaan. Jos full-tang-puukko hajoaa, sen voi korjata luonnossa narun ja vaikkapa tuohen avulla

2. Avaruushuopa

Avaruushuovan avulla voit pysyä lämpimänä ja kuivana. Siitä voit tehdä tuulisuojan ja katoksen.

3. Tulentekovälineet

Jopa märillä tuluksilla voit sytyttää tulen. Ja kun on tulta, on lämpöä, on kuivuutta, merkki sijainnistasi pelastajia varten, turvallista juomavettä ja kypsää ruokaa.

4. Astia veden keittämistä varten

Turvallinen keitetty vesi on välttämätöntä. Sen avulla voi myös hoitaa esimerkiksi haavoja. Ruotsalainen selvitymiskouluttaja Johan Skullman tosin neuvoo, että vettä voi keittää myös paperikupissa, mutta muut kuin ruotsalaiset eivät ehkä halua kokeilla tätä vinkkiä käytännössä.

5. Narua

Narusta voit tehdä lähes mitä vain: kalastusvälineen, metsästysvälineen, pyykkinarun. Sillä voit sitoa haavan tai laavun tai muun suojan paikalleen. Narulla voit myös metsästää ja korjata sillä veitsen.

Vinkit antoi Dave Canterbury.

Hautausmaavaellus on nousussa. Suurkaupungin sykkeestä on mukava päästä hetkeksi rauhaan. Tosin Pariisin suosituimpia nähtävyyksiä on Jim Morrisonin hauta.

1. New York, Green-Wood

Kirsikkapuut, pajut ja poppelit kukkivat kumpuilevassa maastossa. Istutusten väleissä on hautakiviä, patsaita ja pieniä mausoleumeja. Horisontissa siintää Vapaudenpatsas. Kaukaa kantautuva liikennemelu peittyy linnunlauluun.

Vuonna 1838 perustetussa Green-Woodissa lepäävät esimerkiksi säveltäjä-kapellimestari Leonard Bernstein ja morseaakkosten isä Samuel Morse. Vierailija saa kartan, johon on merkitty osa merkkihenkilöiden haudoista. Opastus on keskiviikkoisin, se maksaa noin 13 euroa.

Wilma Hurskainen: "Suurkaupunkien hautausmaat rinnastuvat kaupunkien kiireiseen. New Yorkissa elämäntapa on erityisen kunnianhimoinen ja pinnallinen. Ihmiset kiitävät kahvit kädessä, luurit korvissa palavereihin, mutta hautausmaalla vallitsee kiireettömyys.

Patsaita ja kivihuviloita oli sekä mahtipontisia että vaatimattomia.

Tykkään hautausmaista. Jopa häämatkallamme Itä-Suomessa kolusimme mieheni kanssa sukulaisten hautoja."

2. Lontoo, Highgate

Karl Marxin hauta on hautausmaan ykköskohde. Komea muistomerkki ei tosin ole vuonna 1883 kuolleen Marxin alkuperäinen leposija: ensihauta onkin itäisen hautausmaan metsittyneessä osassa. Lähes huomaamaton halkeillut kivi maassa löytyy opaslehtisen avulla.


Preussilaissyntyinen Karl Marx kuoli Lontoossa.
Preussilaissyntyinen Karl Marx kuoli Lontoossa.

Highgaten läntiselle puolelle pääsee vain opastetuille kierroksille, itäpuolella voi vaeltaa vapaasti, kunhan maksaa 5,50 euron pääsymaksun. Maksuilla Highgaten hautausmaan ystävät -yhdistys huolehtii hautausmaasta, joka ehti jo pahasti ränsistyä.

Sinikka Klemettilä: "Kävin hautausmaalla kauniina keväisenä päivänä. Muratit ja sammaleet peittivät sinne tänne kallistuneita kiviä, ja pääväylien väliset polut olivat paikoin kasvaneet aivan umpeen. Mutta paikka oli kiehtova: se salaisen puutarhan tunnelma!"

3. Săpânțan hautausmaa

Săpânțan kylässä Maramuresin kunnassa Pohjois-Romaniassa on hautausmaa, jonka hautamuistomerkit ovat iloisin värein maalattuja.

Paikallinen kansantaiteilija Ioan Patras ryhtyi vuonna 1935 maalaamaan haudoille muistorunoja ja vainajia kuvaavia hahmoja. Patras kuoli vuonna 1977, mutta hänen oppipoikansa jatkaa perinnettä.

Romanialaisen kylän hautausmaa on nähtävyys.
Romanialaisen kylän hautausmaa on nähtävyys.

Anne Vitikainen: "Kuvat haudoilla kertovat paljon. Eräs risti kuuluu selvästi auto-onnettomuuden uhrille. Vieressä lepää emäntä, jonka lypsämiset oli lypsetty. Vainajien salarakkaat ja alkoholiongelmat kuvataan runollisesti. Paikalliset turistit hymyilevät ja hihittävät lukiessaan tekstejä, joten ne lienevät humoristisia. Hautausmaasta on tullut suosittu nähtävyys."

4. Tukholma, Skogskyrkogården

Skogskyrkogården on arkkitehtien Gunnar Asplundin ja Sigurd Lewerentzin suunnittelema kirkkopuisto mäntymetsään. Iso graniittiristi seisoo mäellä näkyvästi.

Vuonna 1920 avattu metsähautausmaa on Unescon maailmanperintölistalla, koska se on vaikuttanut hautausmaiden suunnitteluun koko maailmassa.

Sadan hehtaarin hautausmaata ympäröi viisikilometrinen kivimuuri. Hautapaikkoja on noin satatuhatta.

Greta Garbo kuoli 1990 New Yorkissa, mutta haudattiin Tukholmaan.
Greta Garbo kuoli 1990 New Yorkissa, mutta haudattiin Tukholmaan.

Anneli Savinen: "Risteilen ystäväni kanssa Tukholmaan monta kertaa vuodessa. Käymme eri hautausmailla moikkaamassa esimerkiksi Olof Palmea, Ingrid Bergmania ja Alfred Nobelia. Olofin haudalla on usein punainen ruusu.

Skogskyrkogårdenin vaikuttavin paikka on jalavakumpu, joka näkyy alueelle saapuessa. Siellä kiehtovat rauha ja tunnelma. Käymme aina Greta Garbon haudalla. Viimeksi veimme hänelle vaaleanpunaisen ruusun ja joimme jääkahvit, kaadoimme vähän Gretallekin. Sitten menimme Söderiin kahvilaan syömään Gretan kyyneleet -leivokset."

5. Istanbul, Eyüp Sultan Mezarligi

Eyüpin hautausmaa sijaitsee rinteessä, josta on upea näkymä merelle. Eyüp Camii -moskeijan ikkunaa suutelee aina valtava ihmismeri, sillä ikkunan takana on Muhammedin lipunkantajan Eyüp el-Ansarin hauta. Ihmiset rukoilevat apua suruihinsa ja vaivoihinsa. Pihalla näkyy aina poikien ympärileikkausjuhlia viettäviä perheitä.

Haudat ovat tiiviisti vierekkäin, ja niitä valvovat korkeat minareetit.
Haudat ovat tiiviisti vierekkäin, ja niitä valvovat korkeat minareetit.

Tarja Henriksson: "Olen käynyt Turkissa 18 kertaa. Hautakukkuloille pääsee näköalahissillä bussilipun hinnalla, mutta minä kävelin sinne. Kukkuloilla on Istanbulin puhtain ilma.

Haudat ovat vieri vieressä. Kukkia on vähän, kivetkin ovat koruttomia. Turkissa ei ilmeisesti hoideta hautoja kuten Suomessa. Osassa kiviä tekstit on arabiaksi, osassa osmanin kielellä."

6. Pietari, Smolenskin hautausmaa

Pietarin Vasilinsaari on iso alue Nevan suistossa. Siellä on 1700-luvulla perustettu hautausmaa, jonne on haudattu sekä rahvasta että tieteen ja taiteen edustajia. Tavallisena arkipäivänä ihmisiä kuhisee Ksenia Pietarilaisen haudalla. Ksenialta pyydetään apua rakkauteen ja raitistumiseen. Neuvostoaikakaan ei kuihduttanut naisen kunnioittamista.

Reija Ypyä: "Hautausmaa on valtava, onneksi minulla oli polkupyörä. Tulin sisään portista, joka johti hoitamattomille haudoille ja villiintyneeseen luontoon. Linnut lauloivat ja valo siivilöityi lehvästöstä kauniisti haudoille. Tunnelma oli taianomainen.

Uudemmilla haudoilla kivet on koristeltu kirkkaan värisillä tekokukkakransseilla, ja lisäksi on paljon kuvia vainajista. Riipaisevinta oli nähdä kuvia nuorista miehistä kitara kädessä. Monilla haudoilla on pöytä ja penkki - omaiset tulevat paikalle syömään eväitä ja muistelemaan vainajaa."

7. Praha, vanha juutalainen hautausmaa

Yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä. Koko juutalaiskortteli Josefov on traagisen historian koskettava muistomerkki. Euroopan vanhin juutalainen hautausmaa sijaitsee entisessä ghetossa.

Hautausmaa oli käytössä 1439-1787. Vainajia on tiettävästi jopa 100 000. Tilanpuutteen takia haudat ovat kerroksittain. Yksi vanhimpia on 1493 kuolleen rabbin hauta. Lippu on kallis, 7 euroa, mutta sillä pääsee myös museoihin.

Sumussa tunnelma on aavemainen.
Sumussa tunnelma on aavemainen.

Petri Alkio: "Hautausmaa on vaikuttava, kaunis ja karu. Unohdetut ja hylätyt haudat ovat surullisen näköisiä nojatessaan toisiinsa vinksin vonksin. Näky tuo heti mieleen juutalaisten kohtalon natsien aikaan.

Paikka on hieno, epätavallinen ja koskettavampi kuin kirkkomaa, jossa kivet ovat viivasuorassa järjestyksessä. Hautaaminen tänne kiellettiin 1787, sillä alueen pelättiin levittävän ruttoa."

8. Pariisi, Père-Lachaisen hautausmaa

Père-Lachaise sijaitsee Kaakkois-Pariisissa puita kasvavalla kukkulalla, josta avautuu kaunis näkymä yli kaupungin. Maailman suosituimmalla hautausmaalla käy yli 3,5 miljoonaa vierailijaa vuodessa.

Napoleon perusti hautausmaan 1804 ja siellä lepäävät Frédéric Chopin, Édith Piaf, Oscar Wilde ja Maria Callas. Kirkkomaa on mahtipontinen upeine hautapatsaineen.

Doors-yhtyeen solistin Jim Morrisonin hauta on Pariisin suosituimpia nähtävyyksiä. Nykyisin sitä vartioidaan tarkasti, sillä alkuperäinen graffitein koristeltu hautakivi varastettiin vuonna 1990.

Chopinin hauta kiinnostaa matkailijoita opastetulla kierroksella.
Chopinin hauta kiinnostaa matkailijoita opastetulla kierroksella.

Sari Fadjukov: "Nuorena halusin käydä idolini Jim Morrisonin haudalla. Siellä oli hippitunnelmaa, kukkia pulloissa, paljon väkeä ja graffitteja naapurihaudoissakin, moni naukkaili viiniä. Ei tietoakaan hautarauhasta. Muistelin laulajan uhmaavaa elämänasennetta. Haudalla oli rosoista särmää."

9. Buenos Aires, Recoletan hautausmaa

Recoleta imee turisteja, sillä sinne on haudattu presidenttejä, taiteilijoita - ja Evita eli Eva Perón.

Jo sisäänkäynti tekee vaikutuksen: kuin tulisit pieneen kaupunkiin. Kujat haarautuvat kaikkiin suuntiin, ja niitä reunustavat suuret mausoleumit, patsaat ja hautakivet. Art decoa, barokkia ja uusgoottilaistyyliä. Moniin hautarakennuksiin näkee sisään.

Diplomaatti José Clemente Paz kuoli Monacossa 1912 mutta haudattiin Buenos Airesiin.
Diplomaatti José Clemente Paz kuoli Monacossa 1912 mutta haudattiin Buenos Airesiin.

Annakaisa Vääräniemi: "Recoleta on labyrintti ja elämys! Jotkut haudat ovat todella näyttäviä monumentteja. Osa niistä on sortumaisillaan, tunnelma on osin aavemainen.

Kesällä kannattaa varata mukaan juotavaa. Oman vierailuni aikana lämpötila oli 40 astetta. Hautojen välissä voi tulla kuuma, mutta vieressä on kauniita puistoja."

Artikkeli on julkaistu Matkaopas-lehden numerossa 6/2015.

James Bond -elokuvien ystävän kannattaa suunnata matkalla esimerkiksi Ranskaan, Sveitsiin tai Tšekkeihin.

1. Villefranche-sur-Mer, Ranska

Bond ampuu konna Fatima Blushin venevarastossa räjähdyspanoskynällä elokuvassa Älä kieltäydy kahdesti, 1983. Kylän sataman läheisyydessä on useita venevajoja ja mielenkiintoinen puu, jonka takana Bond piileskelee seuratessaan elokuvan konnan tyttöystävää Dominoa. villefranche-sur-mer.fr

2. Grand Hotel Pupp, Tšekki

Luksushotelli Karlovy Varyn kylpyläkaupungissa parin tunnin bussimatkan päässä Prahasta. Elokuvassa Casino Royale, 2006, hotelli on lavastettu montenegrolaiseksi hotelliksi, jossa Bond kohtaa vihollisensa. Hotellin edusta, aula, hissi ja illallishuone näkyvät elokuvassa. pupp.cz

3. Piz Gloria -ravintola, Sveitsi

Elokuvassa Hänen Majesteettinsa salaisessa palveluksessa, 1969, Schilthornin vuorelle pystytetty rakennus on konna Ernst Stavro Blofeldin päämaja. Pyörivä ravintola sijaitsee kolmen kilometrin korkeudessa huikeissa alppimaisemissa. Jo nousu sinne köysiratavaunuilla on elämys. Hississä soi 007-musiikki. Ravintolan Bond-burgerin pintaan on painettu 007-logo, ja ravintolassa voi syödä 007-lautasilta. Näyttelyssä saa jahdata konnaa kelkkasimulaattorissa, ja elokuvateatteri näyttää kohtauksia Bond-elokuvasta ja sen tekemisestä. schilthorn.ch

Lue myös: Pariskunta reissaa maailmalla James Bondin perässä – Suomestakin löytyi kohde

4. Verzascan pato, Sveitsi

Bond hyppää benjihypyn padon päältä päästäkseen tunkeutumaan padon alla olevaan kemiallisten aseiden tehtaaseen. Hyppypaikka elokuvassa 007 ja kultainen silmä, 1995, on elokuvan mukaan Venäjän Arkangelissa, mutta kuvauspaikka on Sveitsin Vogornossa lähellä Italian rajaa upeissa vuoristomaisemissa. Paikalla järjestetään Bond-benjihyppyjä 180–233 euron hintaan. trekking.ch

5. Chantillyn linna, Ranska

Vuoden 1985 elokuvassa 007 ja kuoleman katse näkee 1500-luvulla rakennetun Château de Chantilly -linnan. Se sijaitsee metsän keskellä puolen tunnin junamatkan päässä Pariisista. Bond vierailee linnassa konna Max Zorinin kutsuilla. Chantillyssa on huoltoasema, jonka autopesussa Bondin apuri Tibbett kuristettiin. Pääsymaksu linnaan 16 euroa. domainedechantilly.com

Artikkeli on julkaistu Matkaopas-lehden numerossa 5/2015.

Haapsalussa uimavesi on Viron lämpimintä ja kummituskin kaunis Valkea daami. Mukava päiväretki suuntautuu läheiselle Vormsin saarelle.

1. Rantapromenadi: Yllättävä Afrikanranta 

Takalahden rantaa seuraileva promenadi on Haapsalun kohtaamispaikka. Aikoinaan siellä spatseerasivat Venäjän ja Keski-Euroopan aateliset, jotka viettivät kaupungissa kesää ja hoidattivat terveyttään kylpylöissä. Valkoinen puinen Kuursaal eli seurahuone kesäravintoloineen on ollut promenadin keskipiste 1800-luvun lopusta.

Viereinen Afrikanranta sai nimensä kylpijöistä, jotka hieroivat ihoonsa parantavaa mutaa. Kylpylät, sisälahti ja meren läheisyys loivat Haapsalun maineen Viron Venetsiana.

Tsaikovskin penkkiu muistuttaa säveltäjän vierailusta.
Tsaikovskin penkkiu muistuttaa säveltäjän vierailusta.

Kuursaalin vieressä jököttää mystinen jääkarhupatsas, joka on muovinen kopio samalla paikalla 1930-luvulla olleesta puuveistoksesta.

Erikoinen nähtävyys on myös jyhkeä kivipenkki. Se on pystytetty paikkaan, jossa säveltäjämestari Pjotr Tsaikovski istuskeli kesällä 1867.

Rantakadun varrelta löytyvät myös paviljonki sekä torni, josta voi tähyillä lahdella viihtyviä vesilintuja. Promenadin päässä sijaitsee vironruotsalaisten tuhatvuotisesta historiasta kertova museo, Rannarootsi Muuseum. visithaapsalu.com

 

2. Piispanlinna: Elokuun kuutamo tuo kummituksen 

1200-luvulla perustettu Piispanlinna on Viron parhaiten säilyneitä linnoituksia. Sen vanhimpia osia ovat Pieni linnoitus ja Tuomiokirkko. Liki 40-metrisestä vartiotornista on hyvä näköala kaupunkiin.

1600-luvulla linna kuului ruotsalaiselle De la Gardien suvulle, joka suunnitteli siitä renessanssipalatsia. Linnan puisto komeine puineen on nimetty suvun mukaan.

Kun Haapsalu alkoi saada nostetta kylpyläkaupunkina, linnan pihasta tehtiin puistomainen ja sinne rakennettiin esiintymislava näyttämöteoksia ja laulujuhlia varten.

Piispanlinnaa ovat koetelleet sodat ja tulipalot, mutta se on restauroitu nähtävyydeksi ja erilaisten tapahtumien näyttämöksi.
Piispanlinnaa ovat koetelleet sodat ja tulipalot, mutta se on restauroitu nähtävyydeksi ja erilaisten tapahtumien näyttämöksi.

Linnan museossa on esillä muun muassa alkemistin laboratorio ja keskiaikaisia lääkintätapoja esittelevä klinikka.

Tuomiokirkkoon liittyy tarina, jonka ympärille on rakennettu yksi Haapsalun kesän tärkeimmistä tapahtumista, Valkean daamin aika. Legendan mukaan eräs kirkon tuomioherroista salakuljetti linnaan virolaisneidon kuoripojaksi naamioituneena. Luostarin lain mukaan naiset eivät saanet tulla linnaan.

Rakastavaisten petos paljastui, ja neito muurattiin elävänä kastekappelin seinään. Nyt hänen kerrotaan ilmestyvän kappelin ikkunaan aina elokuussa täydenkuun aikaan.

  • Valkean daamin aika 11.-13.8.2017. Messut, kulttuuriohjelmaa ja ulkoilmaesityksiä.

 

3. Ravintoloita: Lammasta, härkää, ahventa ja olutta 

Kärme Kuulik -ravintolan tunnus on sen ulkoseinään ripustettu jänishahmo. Nimi tarkoittaa suomeksi nopeata kania, joka on tuttu lastenkirjasta Liisa ihmemaassa. Viihtyisältä terassilta on mukava seurata Rootsiturg-aukion vilinää. Lampaanfile 14 e, pizza 9 e, lasi viiniä 4 e.

Kevyet rakenteet tekevät Kuursaalista avaran.
Kevyet rakenteet tekevät Kuursaalista avaran.

Hapsal Dietrichin juuret juontavat vuosikymmeniin ennen neuvostoaikaa. Maukkaista leipomuksistaan tunnettu Café Dietrich perustettiin yli sata vuotta sitten. Dietrich-suvun perinteet näkyvät vanhoissa kalusteissa ja seinillä riippuvissa mustavalkoisissa valokuvissa. Häränfilee 17 e, paikallista kalaa 8 e, olut 5,50 e.

Kuursaalissa rantapromenadin parhaalla paikalla voi kuvitella ruokailevansa kuin parempi väki ennen vanhaan. Iso sali on avara ja valoisa Takalahdelle avautuvine ikkunoineen. Salin keskellä on houkutteleva baari. Risotto 5,20 e, kala 12 e, keitto 4 e, olut 3 e.

Kuursaalin annokset tarjoavat myös silmänruokaa.
Kuursaalin annokset tarjoavat myös silmänruokaa.

 

4. Rautatieasema: Museo toi uutta elämää 

Haapsalun rautatieasemalla on kiintoisa historia. Se valmistui 1907 palvelemaan ylhäisiä kylpylävieraita. Paitsi että rakennus on siro ja kaunis kuin paraskin paviljonki, sen laituri on täsmälleen 216 metriä pitkä - mitta on sama kuin silloisella tsaarin erikoisjunalla.

Laituri myös katettiin, jotta arvovieraat pääsivät kulkemaan kuivin jaloin. Tsaari ei kuitenkaan uskaltanut attentaatin pelossa käyttää junaa Haapsaluun saapuessaan.

Nykyisin asemalla toimii Viron rautatie- ja viestiliikennemuseo. Sen kokoelmiin kuuluvat ratapihalla seisovat, ruosteen patinoimat veturit ja vaunut.

Haapsalun aseman laituri oli valmistuessaan Pohjois-Euroopan suurin.
Haapsalun aseman laituri oli valmistuessaan Pohjois-Euroopan suurin.

Enää Haapsaluun ei pääse junalla, sillä yksityinen rautatieyrittäjä totesi liikennöinnin kannattamattomaksi.

Kiskot purettiin vuonna 1995 ja ratalinjauksesta tehtiin 60 kilometrin mittainen ulkoiluväylä, Läänemaa Tervisetee, Länsi-Viron terveystie. Se jatkuu Haapsalun asemalta Rohukulan satamaan, josta lähtevät lautat Hiidenmaalle ja Vormsin saarelle.

  • Raudtee- ja Sidemuuseum, sisäänpääsy 4 e. salm.ee

 

5.  Rannat ja kylpylät: Parantavaa mutaa 

Matalien lahdekkeiden ansiosta merivesi Haapsalun rannikolla lämpenee kesällä nopeasti ja on lämmintä vielä alkusyksystä.
Haapsalussa on kaksi virallista uimarantaa, Paralepa ja Vasikaholm. Edellinen sijaitsee lähellä keskustaa Krimmin niemekkeen keskivaiheilla ja jälkimmäinen Estlahden rannalla keskustasta Rohukulan sataman suuntaan.

Paralepan vesi on Viron lämpimintä, ja Vasikaholmissa voi nähdä leijasurffaajia.

11 000 asukkaan Haapsalu herää eloon kesällä.
11 000 asukkaan Haapsalu herää eloon kesällä.

Haapsalua pidetään Pärnun jälkeen Viron parhaimpana kylpyläkaupunkina. Haapsalu tunnetaan erityisesti parantavasta merimudasta.

Mudan käyttöä alkoi 1800-luvun alussa edistää balttilais-saksalainen sotilaslääkäri Carl Abraham Hunnius. Hän huomasi paikallisten käyttävän mutaa hoitoaineena ja alkoi tutkia sitä.

Ensimmäinen mutakylpylä avattiin 1825, minkä jälkeen pietarilaiset alkoivat suunnata kylpylälomalla Haapsaluun.

Kylpylähotelli Spa Laineessa voi käydä hoidoissa, vaikka ei yöpyisikään. Thalasso Spa Mare puolestaan sijaitsee Paralepan puistometsän siimeksessä hyvien ulkoilureittien varrella.

6. Lähisaari: Ruotsalaisten jalanjäljillä 

Vormsin saari sijaitsee vajaan tunnin lauttamatkan päässä Haapsalusta. Jo 1200-luvulta lähtien sitä asuttivat vironruotsalaiset. Saaren ruotsinkielinen nimi on Ormsö eli Käärmesaari.

Ennen sotia Vormsissa asui noin 2500 vironruotsalaista, mutta he joutuivat pakenemaan Ruotsiin 1944. Nykyisin saarella on parisataa vakituista asukasta.

Naantalilainen Kristiina Karlin tutkii Vormsin aurinkoristejä.
Naantalilainen Kristiina Karlin tutkii Vormsin aurinkoristejä.

Vormsin parasta antia on osin vielä koskematon luonto. Karua merimaisemaa katajapensaineen voi ihailla Rumpon niemellä.

Pyhän Olavin kirkko on hyvin säilynyt. Sen vanhin osa on 1400-luvulta.

Viereisen hautausmaan erikoisuus ovat kiviset aurinkoristit. Ne luovat varjoisalle kirkkomaalle oman tunnelmansa.

Vormsi on helppo kiertää autolla tai polkupyörällä. Ennen paluuta lautalle voi aterioida tienvarren Krog Nro 14 -krouvissa.
Edestakainen lauttamatka Rohukula–Vormsi
6,40 e. Autosta lisämaksu. tuulelaevad.ee


Vormsin saarella on oma nimikko-oluensa.
Vormsin saarella on oma nimikko-oluensa.

Muun muassa Madonna, Elton John ja The Rolling Stones ovat yöpyneet hotelli Kämpin sviitissä. Jos maailmantähti haluaa huoneeseensa tatuoijan tai burritoja keskellä yötä, täällä se järjestyy. 

Ensin perusfaktat. Suomen suurin sviitti on 258-neliöinen ja sijaitsee hotelli Kämpin neljännessä kerroksessa. Sen parveke antaa Esplanadin puistoon. Täällä on asunut kunikaallisia, valtiovieraita, viihdemaailman supertähtiä – ja muuten vain rikkaita ihmisiä. Yö sviitissä maksaa viitisentuhatta euroa.

Mutta lähdetäänpä kierrokselle. Oppaanamme toimii Arttu Kuromaa, Kämpin Front Office Manager.

Hotelli Kämp perustettiin vuonna 1887 ja suljettiin 1960-luvulla. Hotelli avasi ovensa uudelleen vuonna 1999. Sviitin ensimmäisiä arvovieraita oli Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright.
Hotelli Kämp perustettiin vuonna 1887 ja suljettiin 1960-luvulla. Hotelli avasi ovensa uudelleen vuonna 1999. Sviitin ensimmäisiä arvovieraita oli Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright.

Sviittiin on neljä sisäänkäyntiä. Pääovesta tullaan olohuoneeseen. Kun sviittiä asuttaa maailmantähti, hän yleensä asuu huoneistoa yksin, ellei hänellä ole perheenjäseniä mukanaan. Useimmiten ei ole. Sviitin lisäksi seurueet tyypillisesti varaavat 5–30 muuta huonetta riippuen seurueen koosta.  

Supertähdistä näillä sohvilla ovat istuskelleet muun muassa Elton John, Madonna, Sting, Rihanna, Bruce Springsteen, Whitney Houston, Cher ja Lady Gaga. Myös Rolling Stones ja The Eagles ovat yöpyneet täällä, mutta sitä, ketkä bändin jäsenet nukkuivat sviitin kahdessa makuuhuoneessa, Kämp ei paljasta.

Hotellin suurimman makuuhuoneen, Master Bedroomin, ikkunat antavat Esplandadin puistoon. Maisemia ovat katselleet lukuisat kuninkaalliset ja viihdemaailman tähdet.
Hotellin suurimman makuuhuoneen, Master Bedroomin, ikkunat antavat Esplandadin puistoon. Maisemia ovat katselleet lukuisat kuninkaalliset ja viihdemaailman tähdet.

Varsinkin maailmantähdet tapaavat toimittavaa hotellille etukäteen monisivuisen raideriksi kutsutun listan erityistoivomuksistaan. Siinä kerrotaan esimerkiksi minkä värisiä kukkia tähti haluaa huoneeseen ja mihin ne asetellaan, mitä sisustukselta toivotaan, millaisia ruokia ja juomia varataan valmiiksi. Joskus toiveet ovat hankalia täytettäviä: saatetaan esimerkiksi toivoa tiettyä juomaa tietynmuotoisessa pullossa.

Hotelli sopii etukäteen vieraiden kanssa, milloin henkilökunta saa tulla siivoamaan, saako sviittiin soittaa ja ottaako asukas hotelliin toimitettavia lahjoja vastaan.

Myös asukkaan liikkuminen suunnitellaan: osa supertähdistä liikkuu vapautuneesti muiden hotellivieraiden joukossa, osaa varten tyhjennetään käytävät. Kun nyt jo edesmennyt laulaja Whitney Houston asui hotellissa, hän hurmasi sekä henkilökunnan että asiakkaat välittömyydellään ja jopa lauloi hänet tunnistaneille lapsille aulassa. 

Ruokasaliin on oma sisäänkäynti, jota huonepalvelu käyttää. Tähdille on etsitty burritoja ja tatuointiartisteja keskellä yötä.
Ruokasaliin on oma sisäänkäynti, jota huonepalvelu käyttää. Tähdille on etsitty burritoja ja tatuointiartisteja keskellä yötä.

Sviitti on mahdollista jakaa kahdeksi pienemmäksi sviitiksi ruokasalin kohdalta. Pienempi sviitti on silloin liki sataneliöinen, isompaan neliöitä jää noin 160.
Sviitti on mahdollista jakaa kahdeksi pienemmäksi sviitiksi ruokasalin kohdalta. Pienempi sviitti on silloin liki sataneliöinen, isompaan neliöitä jää noin 160.

Ruokailutilan pöydän ympärille mahtuu kymmenen hengen seurue. Tilaan on oma sisäänkäynti ja sen yhteydessä on pieni palvelijanhuone, jota voidaan käyttää apuna ruokia tarjoiltaessa.

Suurin osa sviitissä yöpyvistä käyttää huonepalvelua. Jos hotellin oma ravintola ei pysty täyttämään asukkaan toiveita, huonepalvelu tilaa ruuan muualta. Näin toimittiin esimerkiksi silloin, kun artistivieras halusi burritoja. 

Toiveet voivat liittyä muuhunkin kuin ruokaan. Kuromaa nimeää erikoisimmaksi toiveeksi sukellusvenekyydin Tukholmaan. Se ei onnistunut. Sen sijaan tatuointiartisti saatiin sviittiin keskellä yötä.

Yksi vieras järjesti hiljattain pokeripelit pöydän ääressä. Sviitissä tuolloin käyneen Kuromaan mukaan huone oli kuin suoraan elokuvasta, sikarit paloivat ja korttipeli oli kesken. Sviitissä saa tupakoida.

– Jos varaa tällaisen sviitin, ei ole hotellin asia ryhtyä rajoittamaan sen käyttöä.

Pienemmän oleskeluhuoneen vakiokalusteisiin kuuluu kirjoituspöytä.
Pienemmän oleskeluhuoneen vakiokalusteisiin kuuluu kirjoituspöytä.

Oleskeluryhmä siirretään usein varastoon asukkaan matkatavaroiden tieltä.
Oleskeluryhmä siirretään usein varastoon asukkaan matkatavaroiden tieltä.

Huonetta, jossa on kirjoituspöytä ja sohvaryhmä, kutsutaan Kämpissä lastenhuoneeksi. Se on huoneista se, jonka huonekalut kannetaan useimmin pois, sillä monet vieraat käyttävät sitä vaate- tai matkalaukkuhuoneena. Tarvittaessa Kämp toimittaa huoneeseen vaaterekit ja peilit.

Joskus vierailla on itsellään mukana huonekaluja tai muita tavaroita. Kuromaa muistaa keskieurooppalaiset vieraat, joilla oli mukanaan useampi rullakollinen kurkkuja ja tomaatteja.

Jos sviitissä yöpyvillä maailmantähdillä on lapsia mukana, he tyypillisesti nukkuvat tässä huoneessa.
Jos sviitissä yöpyvillä maailmantähdillä on lapsia mukana, he tyypillisesti nukkuvat tässä huoneessa.

Kämp on saanut sviittiasiakkailtaan kiitosta olemisen helppoudesta ja yksityisyyden tunteesta. 

– Tämän tason vieraat ovat nähneet lukuisia sviittejä, joten heihin ei tehdä vaikutusta pelkällä pinnalla.

Artistien kohdalla fanit tekevät yksityisyydestä erityisen haasteen. Kuromaa muistaa Justin Bieberin ihailijat erityisen fanaattisina.

– Hotelli ei voi pyöriä vain sviitissä yöpyvän ympärillä, sillä meillä on samanaikaisesti muitakin vieraita, jotka arvostavat yksityisyyttä yhtä lailla.

Ylellisessä kylpyhuoneessa on vihreä kylpyankka – kuten kaikissa muissakin Kämpin hotellihuoneissa.
Ylellisessä kylpyhuoneessa on vihreä kylpyankka – kuten kaikissa muissakin Kämpin hotellihuoneissa.

Sviitissä on oma sauna. Hotelli ei tiedä, kuinka moni vieraista käyttää sitä. Mutta se tiedetään, että sviitti on varattu myös pelkästään saunomista varten. 

– Jokunen vuosi sitten sviitin varasi joukko liikemiehiä Lähi-Idästä. Heillä oli lyhyt välilasku Helsingissä, ja he tulivat vain saunomaan muutamaksi tunniksi.

Käviköhän The Rolling Stones keikan jälkeen saunassa?
Käviköhän The Rolling Stones keikan jälkeen saunassa?