Dave Canterbury opettaa selvitysmistaitoja luonnossa.
Dave Canterbury opettaa selvitysmistaitoja luonnossa.

Yhdysvaltalainen selviytymiskouluttaja neuvoo, mitä pitää ainakin pakata mukaan seikkailumatkalle metsään.

Television selviytysmisohjelmien konkari, yhdysvaltalainen kersantti Dave Canterbury, 53, opettaa nykyisin selviytymistaitoja alaan keskittyvässä koulussa Ohiossa. Sotilaspoliisin uran tehnyt mies on erikoistunut opettamaan ihmisiä pärjäämään luonnossa hengissä.

Dave Canterbury vieraili Ruotsissa Moraknivetin kutsusta ja kertoi, mitä ilman hän ei lähde luontomatkalle.

Näitä viittä tavaraa on lähes mahdoton korvata millään muulla.

1. Puukko

Puukolla voit kaivaa, vuolla sytykkeitä, tehdä polttopuita, metsästää, kalastaa, nylkeä, perata, leikata, erotella, valmistella ruuan, puolustautua, rakentaa suojan ja niin edelleen.

Yleensä kaikki muut paitsi niin sanotut ful-tang-täysruotopuukot hajoavat näissä tehtävissä ajan mittaan. Jos full-tang-puukko hajoaa, sen voi korjata luonnossa narun ja vaikkapa tuohen avulla

2. Avaruushuopa

Avaruushuovan avulla voit pysyä lämpimänä ja kuivana. Siitä voit tehdä tuulisuojan ja katoksen.

3. Tulentekovälineet

Jopa märillä tuluksilla voit sytyttää tulen. Ja kun on tulta, on lämpöä, on kuivuutta, merkki sijainnistasi pelastajia varten, turvallista juomavettä ja kypsää ruokaa.

4. Astia veden keittämistä varten

Turvallinen keitetty vesi on välttämätöntä. Sen avulla voi myös hoitaa esimerkiksi haavoja. Ruotsalainen selvitymiskouluttaja Johan Skullman tosin neuvoo, että vettä voi keittää myös paperikupissa, mutta muut kuin ruotsalaiset eivät ehkä halua kokeilla tätä vinkkiä käytännössä.

5. Narua

Narusta voit tehdä lähes mitä vain: kalastusvälineen, metsästysvälineen, pyykkinarun. Sillä voit sitoa haavan tai laavun tai muun suojan paikalleen. Narulla voit myös metsästää ja korjata sillä veitsen.

Vinkit antoi Dave Canterbury.

ET Matkaoppaan kuvakisaan lähetettiin kuvia herkullisista reissuaamiaisista. Katso voittajakuva sekä muita kisaan lähetettyjä kuvia!

ET Matkaoppaassa 4/17 pyydettiin lukijoita lähettämään kuvia matkoilla nautituista aamiaisista. Arpaonni suosi euralaista Outia, joka voitti matkalaukkuvaa'an. 

Uusi kuvakilpailu on käynnissä. Tällä kertaa aiheena ovat nähtävyydet. Osallistu kuvakisaan täällä!

Katso aamiaiskuvakisan kuvasatoa:

"Puolan matkalta. Kaikkea hyvää tarjolla, kauniisti esillä näin hyvä päivä alkaa."
"Puolan matkalta. Kaikkea hyvää tarjolla, kauniisti esillä näin hyvä päivä alkaa."

"Tyttöjen reissun herkkuaamupala Tukholmassa."
"Tyttöjen reissun herkkuaamupala Tukholmassa."

"Kevyesti aurinkorannalla."
"Kevyesti aurinkorannalla."

"Olimme juhannuksena Vuokatissa rentoutumassa, ihan paras aloitus päivälle oli ihanan runsas ja maistuva aamupala. Sen voimalla jaksoi pitkään painella hienoilla retkeilyreiteillä, melkein aina jo illalla odotti tulevaa aamiaista vesi kielellä :)"
"Olimme juhannuksena Vuokatissa rentoutumassa, ihan paras aloitus päivälle oli ihanan runsas ja maistuva aamupala. Sen voimalla jaksoi pitkään painella hienoilla retkeilyreiteillä, melkein aina jo illalla odotti tulevaa aamiaista vesi kielellä :)"
"Aamiainen luonnossa kauniissa tunturimaisemissa Norjassa, mikäs sen mahtavampaa. Ja maisemat ovat jo puoli ruokaa."
"Aamiainen luonnossa kauniissa tunturimaisemissa Norjassa, mikäs sen mahtavampaa. Ja maisemat ovat jo puoli ruokaa."

"Dubaissa."
"Dubaissa."

"Aivan mahtava aamupala Israelin tapaan."
"Aivan mahtava aamupala Israelin tapaan."

"Ensimmäisen aamun "aamupala" kauan odotetulla lomalla."
"Ensimmäisen aamun "aamupala" kauan odotetulla lomalla."

"Brunssi rakkaani kanssa kaupunkilomalla."
"Brunssi rakkaani kanssa kaupunkilomalla."

"Ihana, tuoreista hedelmistä koostuva aamupalani rannalla, aurikoisessa Gambiassa. Tässä länsi-Afrikkalaisessa hymyjen maassa, omassa lempikohteessani, rannalla kulkee useita näitä ns. "fruit ladyjä" Heiltä saat helposti listalta valita omat lempihedelmäsi sekä annoksen koon. Kun olet asettautunut mukavasti aurinkotuoliin (tai cabanaan), eteesi tuodaan lautasellinen valmiiksi kuorittuja ja paloiteltuja maistuvia luonnonantimia. Hinta ei myöskään päätä huimaa. Mikäs sen parempaa kuin nauttia näitä herkkuja, ihastella paratiisimaisia maisemia ja kuunnella valtameren aaltojen huminaa. Paras aloitus päivälle!"
"Ihana, tuoreista hedelmistä koostuva aamupalani rannalla, aurikoisessa Gambiassa. Tässä länsi-Afrikkalaisessa hymyjen maassa, omassa lempikohteessani, rannalla kulkee useita näitä ns. "fruit ladyjä" Heiltä saat helposti listalta valita omat lempihedelmäsi sekä annoksen koon. Kun olet asettautunut mukavasti aurinkotuoliin (tai cabanaan), eteesi tuodaan lautasellinen valmiiksi kuorittuja ja paloiteltuja maistuvia luonnonantimia. Hinta ei myöskään päätä huimaa. Mikäs sen parempaa kuin nauttia näitä herkkuja, ihastella paratiisimaisia maisemia ja kuunnella valtameren aaltojen huminaa. Paras aloitus päivälle!"

"Aamupala ei muutu matkustaessa mitenkään: kaurapuurolla valkuaisineen ja marjojen hedelmien kera mennään. Vatsa tykkää rutiineista ja herkkävatsaisena en halua uutta kokeilla."
"Aamupala ei muutu matkustaessa mitenkään: kaurapuurolla valkuaisineen ja marjojen hedelmien kera mennään. Vatsa tykkää rutiineista ja herkkävatsaisena en halua uutta kokeilla."

Manhattan on täynnä huippuravintoloita, mutta matkaaja voi syödä myös edullisesti. 

1. Lam Zhou Handmade Noodle
144 E Broadway, Chinatown

Hinnat alle 10 dollaria / annos. Tulisen ruoan ystäville.

2. San Rasa Sri Lankan Cuisine
19 Corson Ave, Staten Island, NY

Srilankalainen ruoka on kokeilemisen arvoista. Täyteläiset maut ja sopivan kokoiset annokset. Hinnat 11-30 dollaria.

3. Pam Real Thai Food
404 W 49th St, Hell’s Kitchen

Autenttista thai-ruokaa ja ystävällistä palvelua. Hinnat 11-30 dollaria.

4. Gray's Papaya
Broadway 2090

Hotdogeja kellon ympäri. Eurolla saa aidon New York -kokemuksen.

5. Falafel-kojut
45th + 46th St, Midtown

Parhaat falafelit löytyvät katuruokakojusta 3,50 eurolla. Kojuja on ympäri kaupunkia, mutta laaja valikoima löytyy lounasaikaan Midtownista.

Vinkki!

Joihinkin ravintoloihin voi ottaa oman viinipullon mukanaan, mutta tarjoilija saattaa periä niin sanotun korkkausmaksun. Korkkausmaksuttomia paikkoja ovat esimerkiksi Cherin Sushi osoitteessa East 6th Street 306 ja East Village Thai, East 7th Street 32.

Muista:

Juomaraha on pakollinen. Tippi lasketaan ravintolalaskun päälle: kaksi kertaa vero eli noin 20 prosenttia loppusummasta on hyvä nyrkkisääntö. Katuruokakojuissa ei ole pakko jättää tippiä.

Jotkut ravintolat ovat siirtyneet eurooppalaiseen systeemiin eivätkä ota vastaan tippejä vaan haluavat maksaa työntekijöilleen parempaa palkkaa. Jos henkilökunta ei erikseen ilmoita asiasta, tippi kuuluu aina hintaan.

Hintataso New Yorkissa

  • Kahvi 1 e
  • Olut 5,50 e
  • Lasi viiniä 8 e
  • Keskitason ravintolalounas 9-14 e ja illallinen ilman juomia 18–27 e.
  • Ravintolan listahintaan lisätään vero. Esimerkki: aterian hinta 15 dollaria, vero 1,30 dollaria, tippi 2,60 dollaria, loppusumma 18,90 dollaria.