Matkalle lähtijät saivat pikaopastuksen optiikan saloista.
Vapaaehtoiset optikot tarkistivat lahjoituslasien vahvuudet.
Jokaiset mukaanlähteneet silmälasit pussitettiin ja pussiin merkittiin vahvuustiedot.
Tuula Koskimies lahjoitti matkaan mukaan kahdet lasit. Toiset omansa ja toiset miehensä tummasankaiset lukulasit.
Silmälasittoman toimittajan täytyi keskittyä optisiin hienouksiin.
Maria Dkeelle sopi Tuula Koskimiehen lahjoittamat lasit.
Aina ei löytynyt täysin sopivia vahvuuksi. – Silloin pitää soveltaa, neuvoi optikko Timo Korhonen.
Unaona, näetkö, oli swahilinkielinen sana, jota tuli hoettua laseja sovittaneille.
Desderius Faustine Karjumbelle sopi hyvin Tuula Koskimiehen miehen lasit.
Näköongelmista kärsivistä 90% asuu kehitysmaissa.

Kun seinäjokinen Tuula Koskimies lahjoitti vanhat silmälasinsa Tansaniaan, toimittaja lähti etsimään laseille uutta omistajaa. Tuulan lasien matkaa seuratessa terävöityi myös monen näkö, vai terävöityikö?

Pöydiltä kohoavat silmälasiröykkiöt uhmaavat jo fysiikan lakeja. Pienessä kerhotilassa lähes joka neliösentti täyttyy suomalaisten lahjoittamista silmälaseista, jotka on tarkoitus putsata, tarkistaa ja kiristellä parinkymmenen talkoolaisen voimin entistä. Kuukauden päästä lasit nimittäin lentävät Tansaniaan ja solahtavat näöntarkastusten jälkeen uusille nenänvarsille.
Kuulostaa näppärältä. Tosin olen itse lupautunut mukaan tähän ketjuun enkä tiedä silmälasesta mitään. Auttamisen ilon sijaan tunnen lievää pakokauhua. Kasoja katsellessa olen varma, että vähintään puolet afrikkalaiskylästä pikemminkin sokeutuu jäljiltäni.

Ei sokeudu, lohduttaa mukaan reissuun lähtevä optikko Timo Korhonen. Useita avustusreissuja tehnyt konkari lupaa, että me kaikki neljä avustajaa opimme kyllä. Viisi optikkoa hoitaa näöntarkastukset, me muut jaamme lasit. Timo luennoi vauhdikkaasti optiikan perusperiaatteista ja työstä avustuskohteessa. Nyökyttelen vähän samaan tapaan kuin joskus lukion matematiikan tunneilla, vakuuttavasti.

Tuulan lasit laukkuun

Siirrymme tarkastamaan lahjoituslaseja. Tai siis optikot tarkastavat, minä ojentelen ja kysyn tyhmiä. Viime vuosien silmälasimuoti valuu päivän aikana sormiemme läpi. Suurin osa laseista on siroja naistenmalleja, sillä juuri naiset ovat innokkaimpia lahjoittajia.

Päätän ottaa yhdet lasit erilleen kasasta ja seurata löytyisikö niille Tansanian Arushasta uusi omistaja. Seinäjokinen Tuula Koskimies on lahjoittanut noin kymmenen vuotta vanhojen lasiensa lisäksi myös miehensä lukulasit, hauskat paksusankaiset kakkulat. Päätän seurata kumpienkin lasien matkaa. Lukulasien linssit ovat yksinkertaiset, mutta Tuulan linsseissä on juuri niitä äsken kuulemiani hajataittoja ja optisia hienouksia, joiden kanssa saa olla tarkkana. Loppuillan pänttään Timon luennon muistiinpanoja ja alan jännittää, löytyykö Tuulan lasien taakse oikeanlaiset silmät.

Hyönteiskarkoittimella päin seikkailuja

Kuukautta myöhemmin laskeudumme keskelle afrikkalaista säkkipimeyttä. Kilimanzaron lentokentän himmeiden katulamppujen alla siristelemme kuin myyrät univelkaisia silmiämme. On keskiyö, kun laahaudumme silmälasit laukuissa kolisten viereisen hotelliin jatkaaksemme aamulla matkaa Arushaan.

Ensimmäinen yö Afrikassa on kummallinen. Malarialääkkeet ja yliväsymys saavat hotellihuoneen seinää kalliokiipeilevät sisiliskot vaikuttamaan krokotiilin kokoisilta. Tulittaessani hyönteiskarkotepulloa ilmaan huomaan häpeäkseni olevani sittenkin enemmän eurooppalainen hienohelma kuin varsinainen maailmanparantaja. Nukahdan juuri kun läpitunkeva valo valkaisee huoneeni. Valoakin tehokkaammin hätkähdän silti ääniin. Ne ovat juuri sellaisia kuin olen aina kuvitellut! Sirinää, piipitystä ja huminaa, josta sekoittuu jännitystä lupaileva äänimaisema. Olen kakkulakasseineni valmis seikkailuun.

Onko tämä kaupunki?

Aamulla kampeamme itsemme bussiin ja alamme pomppia kuoppatietä kohti määränpäätämme, Arushaa. Kilimanzaro ei suvaitse näkyä edes päiväsaikaan, vaan se lymyilee arvoituksellisen utuverhon takana.

Tunnin ajomatkan jälkeen eteemme avautuu aamupäivän valossa kylpevä kaupunki. Näky on hämmentävä, onko tämä kaupunki lainkaan? Silmien ohi vilisee vähän tiheämmin nopeasti kasaan kyhättyjä rakennuksia kuin aiemmin, muutama kerrostalokin ja liikenneympyrä, mutta siinä se on.

Hotellimme tosin on niin hieno, että hävettää. Täälläkö me avustusjoukot, vietämme iltamme kuin safarikypäräiset livingstonet hyväntuoksuisissa huoneissa? Vaihtoehtoja, keskitasoisia pikkuhotelleja ei kuitenkaan tönötä näköpiirissä, joten pitäydyn ihan mielelläni eurooppalaisissa standardeissa. Suihku toimii, torakoita ei ole ja ilma huoneessa on kylmää kuin kotikuistilla.

Takaisin bussin koville ja kuumille penkille kammettuani ei enää hävetä. On taas aika matkata, nyt SOS.-lapsikylään, paikkaan, jossa varsinainen työ, näöntarkastukset ja silmälasijaot tapahtuu. Lukuisten lehmien, lampaiden, ihmisjoukkojen ja kulkusuunnasta erimielisten autojen jälkeen kaupungin toiselta laidalla häämöttää uutuuttaan hohteleva lapsikylä. Se on täysin eri maailmasta peltisten talorykennelmien vieressä. Komeaa muuria myötäilee käärmemäisesti aaltoileva jono.

Siinä odottelevat tulevat asiakkaamme, heistä parisataa ensimmäistä.

Juhla alkakoon

Pujottelemme ihmisjoukon läpi sisälle keskukseen. Lapsikylän lääkäri, Dr Mkuu ja terveydenhoitaja Amina kättelevät rivakasti ja kysyvät heti alkajaisiksi, ketkä meistä mahtavat olla hammaslääkäreitä.

– Alussa on aina sekaannuksia, Timo rauhoittelee. Hän on avustusmatkoilla tottunut, että kaikki ei mene aina ohjekirjojen mukaan. Timo on tehnyt meitä muita paremmin kotiläksynsä ja lurittelee isännillemme jo kokonaisia lauseita swahiliksi. Me muut tyydymme hymyilemään hänen selkänsä takaa.

Alamme ryhmitellä silmälaseja vahvuuksien mukaan ulkoterassin pöydille. Se saa toimia sovitustilanamme.  Optikot asettautuvat pieniin huoneisiin tekemään tarkistuksia.

Asiakkaita levittäytyy joka puolelle. Osalle on jaettu jonotuslappu, osa pyörii neuvottoman oloisena etsimässä apua. Silti tunnelma on tyyni, jopa juhlava. Miehillä näkyy pukuja, naisilla upeita, värikkäitä hameita.

–  Tämä on juhlatilaisuus, Amina kertoo hymyillen. Hän hymyilee paljon. Varsinkin ensimmäisinä päivinä, kun asiat vielä takeltelevat, hän on yhtä auringonpaistetta. Saman ilmeen kohtaan viikon aikana monilla asiakkailla. Mitä vähemmän jotkut lasit sopivat omiin silmiin, sitä leveämmin hymyillään.

Ohutsankaisia haaveita

Ensimmäinen päivä ryskyy eteenpäin lievän kaaoksen vallassa. Ihmisiä on satoja, emmekä ole osanneet järjestää laseja riittävän selkeästi. Ihmiset seuraavat liikuttavan ymmärtäväisinä meidän säntäilyämme. 

Asiakaskuntamme on yllättävän kaupunkilaista. Moni kertoo tarvitsevansa laseja näyttöpäätetyöskentelyyn ja autolla ajamiseen. Törmäämme myös makueroihin. Afrikkalainen silmälasi-ihanne on mahdollisimman ohutsankainen, pienilinssinen, lähes näkymätön sankapari. Vaikka olemme raakanneet matkasta pahimmat pöllölaakso-lasit, törmäämme jo ensimmäisenä päivänä ongelmaan: monet haluaisivat valita optisesti huonommat lasit vain vähän tyylikkäämpien sankojen takia. Se on inhimillistä, mutta silti vähän turhauttavaa. Pieni terassimme ei selvästi terävöidy jokaisen asiakkaan silmissä.

Illalla kertaamme työpäivää hotellilla. Jokainen näöntarkastus on kirjattu, samoin annetut lasit. Timo näyttää varovasti muutaman esimerkin, joissa me avustajat olemme tulkinneet hutiloiden näöntarkastuksen tuloksia. Vahvuuksien pitäisi olla tarjotuissa laseissa mahdollimman lähelle näöntarkastuksessa määrättyä. Siis tein sen, sokeutin heti ensimmäisenä päivänä puoli kylää, niinkö? Timo toppuuttelee, että ei tässä vielä olla niin pitkällä, ja jos lasit ovat tosi huonot, niin todennäköisesti niitä tulla näyttämään uudelleen.

Tyydyn tähän, mutta tankkaan vielä jonkin aikaa akseleita ja sylintereitä, ennen kuin uskallan mennä nukkumaan. Yksi swahililause on jäänyt mieleen ja nyt se surisee päässä vielä puoliunessakin: Unaona, näettekö?  

Ensimmäinen osuma

Toinen päivä sujuu jo varmemmin. Jono tarkastuksista silmälasipöytään soljuu tasaisena ja me avustajat kokeilemme ja mallaamme laseja tottuneemmin.
Ja yhtäkkiä, kuin varkain, Tuulan miehen lasit löytävät uuden omistajan. Olen jo ehtinyt ajatella, etteivät melko suurilinssiset ja paksusankaiset lasit kelpaa täällä, mutta arushalainen opiskelija Desderius Faustine Karjumbe on tyytyväinen. Hän tarvitsee juuri lukulaseja tekniikan opiskeluissaan, jotka alkavat olla loppusuoralla.

Desderiuksesta innostuneena saan lisää virtaa työhön. Aika harva käy valittamassa eilisen päivän laseista siksi, että he eivät näkisi niillä, mutta muuten toivotaan uusia. Aina tasaisin välein joku haluaa vaihtaa saamansa lasit, kun on näyttänyt niitä ystävilleen. Neuvottelemme, vaihdamme, mutta meidän on välillä vaikea saada ihmisiä ymmärtämään, ettei valinnanvaraa ole loputtomasti.

Yleensä ne, joilla on vaikeampia näköongelmia, ovat tyytyväisiä, kunhan lasit löytyvät, lähes sama minkä näköiset ne ovat. Ja muutaman kerran joudumme jakamaan aika hurjat pullonpohjalasit, kun muuta ei ole tarjolla. Eräskin pikkutyttö hymyilee onnellisena suurten kakkuloiden takaa, kun ihmiset hän ympärillään piirtyvät tarkoiksi. Emme tosin edes yritä tarjota peiliä hänen eteensä.

Köyhtyvä loppuviikko

Viikon edetessä koko ihana värikirjo lipuu läpi ihmisten vaatteissa. Miesten puvut alkavat tosin viikon vanhetessa nuhjaantua ja takinhelma rispaantua. Osa asiakkaista on paljain jaloin. Mistä tämä muutos?

– Ihmisiä tulee yhä enemmän maaseudulta ja vuorilta, kun Arushassa alkaa markkinat, Amina kertoo. Arvokkaan näköisiä maasai-herroja istuskelee varjossa odottamassa vuoroaan. Kun kurotan sankoja kohti korkeuksia, heidän venytettyjen korvalehtiensä yli, tunnen itseni kerrankin pieneksi. Tulkin avulla selviää, että miehet ovat kävelleet tänne jostakin parinkymmenen kilometrin päästä. Lasien vahvuudesta päätellen paluumatka tulee olemaan helpompi.

Niin, seuraani on tosiaan vaivihkaa sukeltanut tulkki. Hän on nuori opiskelijapoika Hamis Juma, joka on kotoisin Sanzibarilta. Päivät hän opiskelee tietotekniikkaa, illat käy töissä ja tekee yhden päivän viikossa vapaaehtoistyötä lapsikylässä. Nyt, kun hän on saanut omat lasit, hän päättää tehdä toisenkin päivän tulkin hommia. Apu on tarpeen, sillä olen jumiutunut pariin lauseeseen ja hymyyn. Hamis tulkkaa, huolehtii ja paimentaa uteliaina lehahtelevia lapsilaumoja. Lapsikylässä asuu noin 100 lasta, jotka kaikki ovat orpoja.

– AIDS on täälläpäin vienyt lapsilta vanhempia enemmän kuin tuhoisinkaan sota, Hamis kertoo ja paimentaa lapsia hieman kauemmaksi. Lapset ovat niin innoissaan jokaisesta pikku tarrasta tai karkista, jonka he meiltä saavat, että lähes leiriytyvät meidän vierellemme.  

Odotus palkitaan

Viimeisinä päivinä lasivalikoima hupenee silmissä, mutta Tuulan lasit lojuvat vielä pöydällä. Olen sovittanut niitä parille, mutta ei, hymyn saattelemana ne on tyrmätty.

Ensimmäisten päivien säheltäminen alkaa kostautua ja kommunikointivaikeudet pikemminkin lisääntyä kuin vähentyä. Välillä on vaikea ymmärtää, miksi mitkään laseista eivät kelpaa, tai mitä asiakas oikeastaan haluaa. Onneksi asiakkailla ei tunnu olevan koskaan kiire. Suurimmalla osalla ei luultavasti tule koskaan olemaankaan, sillä Tansaniassa työtä ei juuri ole tarjolla.

Sitten, tietysti ihan viimeisenä päivänä, eteeni tupsahtaa herttaisesti hymyilevä Maria Dkee, sihteeri Arushan paikallisradioasemalta. Hän on tullut klinikan portille jo aamuseitsemältä. Onnellisena hän katselee seitsentuntisen odottelun jälkeen Tuulan sirpakat lasit päässään teräväpiirtoisempaa aukeavaa maisemaa. Ensimmäistä kertaa elämässään hänellä on silmälasit! Maria saa  työstään kyllä kuukausituloa, mutta se riittää vain välttämättömään eli lähinnä ruokaan. Siksi hän edelleen asuu perheineen miehensä vanhempien luona. Silmälaseihin täällä kuluisi vähintään parin kuukauden palkka ja sitä ennen pitäisi käydä silmälääkärillä tai optikolla. Se on mahdoton ajatus, Maria toteaa ja kiittää kaksi käsin lahjasta.

Lasinvaihtajan onnenhetki

Huojennus muuttuu nopeasti pieneksi ärtymykseksi. Terassin kaiteella istuskelee mies, joka on käynnyt jo parina päivänä vaihdattamassa lasejaan. Hän istuu ja selittää swahiliksi edellispäiväiset lasit käsissään. Nappaan lasit mieheltä ja pyydän Hamisia avuksi. Otan vähiin huvenneesta lasikasasta reippaasti vahvemmat lukulasit. Ne tosin ovat niin suomalais- kuin afrikkalaismaulla määriteltynä aika kamalan näköiset. Mies nostaa ne silti silmilleen ja puhkeaa onnelliseen hymyyn.

Minua hävettää tympeyteni ja koetan jutella iloisesti. Mies ei enää minua edes huomaa, vaan kaivaa nukkavierun puvuntakkinsa povesta pienen lehtisen, jossa on täynnä Raamatun lauseita. Hän syventyy lukemaan niitä hiljaa mumisten. Alamme pakata kasaan viimeisiä laseja. Mies istuu muurilla vielä silloinkin, kun viimeisetkin lasit on pakattu.

En sittenkään sokeuttanut ihan koko kylää, ajattelen, vaikka läheltä se piti.

Silmälasit Afrikkaan

Optikkoketju Specsavers ja Vision For All -yhdistys järjestävät vuosittain valtakunnallisen silmälasikeräyksen. Vuonna 2013 suomalaiset lahjoittivat kampanjan aikana 7 500 silmälasiparia Specsaversin liikkeisiin. Vapaaehtoinen optikko- ja avustusryhmä matkasi marraskuussa Pohjois-Tansanian Arushaan, SOS-lapsikylään, tekemään näöntarkastuksia ja jakamaan laseja.

Tiesitkö,
että 90 % näköongelmista kärsivistä asuu kehitysmaissa ja merkittävä osa maailman näköongelmista olisi korjattavissa pelkillä silmälaseilla.
65 % näköongelmaisista ihmisistä on yli 50-vuotiaita, vaikka tämä ikäryhmä kattaa vain 20 % maailman väestöstä.
Maailman näköongelmien ennustetaan lisääntyvän räjähdysmäisesti elintasosairauksien, kuten diabeteksen lisääntyessä.

Tansania
Tansaniassa asuu noin 47 miljoonaa ihmistä. Tansanialaisten keskimääräiset vuositulot ovat 1 500 euroa vuodessa. Pääosa maan väestöstä on bantuja, jotka jakaantuvat yli 120 eri etniseen ryhmään. Korruptio on Tansaniassa vaikea ongelma, joka ulottuu kaikille yhteiskunnan tasoille. Viranomaisten lahjontavaateet ja epävirallisten palvelumaksujen periminen on yhä tavallista julkisten palvelujen saamiseksi.
Lähde: Ulkoasiainministeriö.

Vaihtaisitko Espoon Pohjois-Italiaan? Riikka Lehti teki niin ja rakastui Ligurianmeren kalastajakyliin, ihmisiin, ilmastoon ja rauhaan.

Meditaatiokurssi Kreikassa. Siitä alkoi espoolaisen Riikka Lehden ja hänen tulevan aviomiehensä Ettoren tarina 15 vuotta sitten. Kurssin jälkeen Helsinki–Milano-väli tuli tutuksi. Lopulta Riikka muutti miehen kotimaahan Italiaan.

Pari asettui Paviaan, 30 kilometriä Milanosta etelään. Kesällä kaupunki on kuitenkin heidän mielestään liian kuuma, joten loma-asunto haluttiin muualta.

Yhdeksän vuotta sitten he löysivät Riomaggioren, entisen kalastajakylän. Se sijaitsee sopivan ajomatkan, parinsadan kilometrin päässä heidän kotoaan. Kylä kuuluu Cinque Terren suojeltuun alueeseen, jolle ei saa rakentaa uutta. Niinpä Riikka ja Ettore ostivat rauniotalon ja aloittivat remontin. Se valmistui, kun heidän poikansa Jaakko, 7, oli 1-vuotias.

Upeita maisemia

Viisi maata, Cinque Terre, 5T on Pohjois-Italian upein rannikkokohde. Viidellä maalla tarkoitetaan turismin voimin vaurastuneita kyliä: Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Niihin pääsi tietä pitkin vasta 1960-luvulla. Junayhteys tunneleita pitkin kyliin on kuitenkin ollut jo vuodesta 1874.

1990-luvulla amerikkalainen matkailutoimittaja Rick Steves hurmaantui kalastajakylistä ja alkoi kirjoittaa niistä. Niin alkoi eristyksessä eläneiden kuvankauniiden kylien nousu Ligurian rannikon matkailumagneetiksi.

Kylärypäs ja sitä ympäröivät jyrkkäpiirteiset kukkulat sekä upea merialue ovat jo 19 vuotta kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle. Alue on suojeltu myös kansallispuiston statuksella.

Riikalle ja Ettorelle valinta oli selvä.

– Sijainti ja maisemat eivät tästä parane. Talomme on viiden kilometrin päässä Riomaggioren kylästä luonnon helmassa. Mahtavien maisemien lisäksi meitä veti tänne hiljaisuus.

Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.
Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.

Turisteja pakoon piilopoluille

Maaliskuinen Riomaggiore on vasta valmistautumassa turistikauteen. Kaduilla on väljää. Illalla vuokrahuoneiston terassille kuulee vain meren aaltojen lyönnin rantakiviin. Talot ovat rosoisia, värikkäitä ja elämää nähneitä. Samoin on jokaisessa viidessä kylässä. Tänne kukaan ei kaipaa all inclusive -hotellihässäköitä.

Vaikka kyläviisikko houkuttelee matkailijoita jopa 2,5 miljoonaa vuodessa, enimmät kesäkuukausina, se ei juuri tunnu Riikan, hänen yrittäjämiehensä ja Jaakon lomailussa.

– Turistit eksyvät meille harvoin. Kerran eräs ryhmä saapui uteliaana portista pihalle ihmettelemään. Välillä kylissä on liikaa väkeä, samoin junassa. Polkuja on kuitenkin paljon, ja jos valitsee korkeammalla kiipeävän vähemmän tunnetun polun, saa patikoida ihan rauhassa, Riikka neuvoo.

Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.
Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.

Uintia, melontaa ja jyrkkää maastoa

Cinque Terreen on helppo saapua autolla Milanosta joko Genovan tai Parman moottoritien kautta. Ajoaika on noin noin 2,5 tuntia.

Matkailijan on järkevintä tulla junalla, sillä kylissä saavat autoa ajaa vain asukkaat. Parkkimaksu kylän ulkopuolella voi olla jopa 65 euroa päivässä.

– Meillä on auto aina täynnä tavaraa, joten junamatkustaminen ei meille oikein käy. Tie kylästä toiseen on mutkitteleva ja usein poikki maanvyöryjen takia. Se aiheuttaa lisäjännitystä, Riikka kertoo.

Ligurian rannikko sopii seikkailijalle, joka haluaa lomaltaan paljon kokemuksia ja elämyksiä, mutta pienin annoksin. Kalastajakylät henkivät vielä aitoutta.

– Me vietämme kesäpäivät rantakallioilla uiden tai meloen. Kun meri on kylmä, teemme puutarhahommia omilla pengerryksillämme, luemme ja minä teen käsitöitä. Televisiota emme tarvitse.

Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.
Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.

Jaakko leikkii merirosvoa, kaivelee maata ja kiipeilee. Maasto on hankalaa ja vaarallista kokemattomalle, sillä rinteet ovat lähes pystysuorat. Jaakko on siihen jo tottunut, sillä poika on kävellyt kolmevuotiaasta lähtien 20 minuutin matkan alas jyrkille kallioille. Mökillekin on patikoitava vartin matka alaspäin.

– Moni on kauhistellut polkua, mutta maisemat korvaavat vaivan. Suunnittelemme kauppareissut tarkasti juuri kulkemisen vuoksi. Viikonloppuna pysähdymme La Spezian kalatorilla tai kalastajien osuuskunnan kaupassa.

Shoppailtavaa Cinque Terressa on vain vähän. Riikka harmittelee, että luonnonkosmetiikan valmistus seudulla loppui.

– Parasta ovat elämykset ja patikointi. Suosittelen myös kyytiä turistiveneellä, jolloin voi nähdä vuorten huikaisevat profiilit mereltä päin.

Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.
Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2016.

Vinkkejä matkailijalle

1. Kylät ja viinit

Jokainen viidestä kylästä on pieni ja vierailun arvoinen. Joka kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki olennainen. Viininviljely on alueen tärkeä elinkeino, ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Manarolassa sommelier Gianluigi Crovaran tilalla. Tilalla voi myös yöpyä.

2. Patikointi

Kylästä kylään voi kävellä polkuja pitkin viiniköynnösten keskellä vuorenrinteillä meren hohtaessa kaukana alhaalla. Ota mukaan hyvät kengät, juomista ja pientä purtavaa. Suosituin reitti on Sentiero Azzurro, Sininen polku. Selvitä polun kunto ja patikointimaksu etukäteen matkailutoimistoista. Cinque Terre -vaelluskortti alkaen 7,50 e. Lisää tietoa täältä ja täältä

3. Sukellus

Riomaggioressa retkiä sukeltajille tarjoaa Diving Center 5 Terre. Sama yritys järjestää myös veneretkiä esimerkiksi rannikon luoliin. Vesialue on suojeltu, jotta kalakanta pysyisi monipuolisena.

4. Tuliaiset

Kylät eivät ole shoppailijan paratiisi, mutta jotain kivaa ostettavaa löytyy. Marketeista kannattaa ostaa juustoja. Myös Ligurian omasta oliivilajista taggiascasta tehty öljy ja oliivit ovat oivia tuliaisia. Cinque Terren oma sitruunalikööri-limoncello on hyvää.

5. Jäätelö

Vernazzan kylän mukaan nimetty Gelateria Vernazza on junamatkan arvoinen. Karamelli-viikunaraidoin somistettu ricotta-jäätelö järisyttävän herkullista!

6. Lounas leipomosta

Parhaan lounaan saa ostamalla sen mukaansa pikkuisista ruokamyymälöistä tai leipomoista. Aito focaccia-leipä tulee Liguriasta, joten sitä on maistettava. Kikhernejauhoista valmistettu rieskatyylinen leipänen farinata sopii keliaakikoille.

7. Ravintola

Riikan perheen suosikkiravintola on Aristide, joka sijaitsee Manarolassa. 1964 perustettu perheyritys hallitsee perinteet. Maista kalatäytteisiä ravioleja, uppopaistettuja mereneläviä ja pasta allo scoglioa.

 

9 kysymystä ja vastausta

Säästät rahaa, kun varaat hotellin netin haku- ja varauspalvelujen kautta. Muista silti riskit. 

1. Miten hotellihakukoneita käytetään?

Useimmat hakukoneet toimivat samalla tavalla: kerro koneelle matkakohde, ajankohta sekä henkilöiden ja huoneiden määrä. Sen jälkeen eteen ilmestyy pitkä lista majapaikkoja, joista vapaita huoneita löytyy. Tarjottuja hotelleja voi järjestellä monella tapaa esimerkiksi hinnan, sijainnin tai suositusten perusteella.

2. Mihin hakukoneiden toiminta perustuu?

Sivustot toimivat kolmella tapaa. Osa myy itse hotelleilta ostamiaan hotellivarauksia, osa taas tarjoaa hotelleille näkyvyyttä provisiota vastaan. Kolmas malli on, että sivusto ei tarjoa varsinaista varauspalvelua vaan etsii sopivaa huonetta lukuisista muista hakupalveluista.

3. Mistä tiedän, että hakupalvelun tarjoama hotelli on hyvä?

Suosituimmissa hakupalveluissa käyttäjät saavat kertoa mielipiteensä hotellista. Arviointitavat vaihtelevat, mutta yleensä sivustoilla on mahdollista antaa numeroarvio ja sen lisäksi kirjoittaa kommentteja. Suositun lomakohteen hotellilla saattaa olla tuhansia arvioita. Pienempienkin hotellien kohdalla asiakkaiden arvioita on syytä lukea. Jos kehuvia arvioita on monta ja ne ovat eri maista, niihin voi luottaa.

4. Voiko huoneen saada halvemmalla suoraan hotellista?

Aina kannattaa yrittää. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omissa myyntikanavissaan. Osa varauspalveluyrityksistä kuitenkin vaatii, että hotellin on tarjottava heidän kauttaan aina edullisin hinta.

5. Saako suoraan hotellin kanssa asioiva parempaa palvelua?

Hotellista saatu palvelu riippuu monesta asiasta. Hakupalveluiden kautta varanneet ovat herkempiä antamaan julkista palautetta – niin hyvässä kuin pahassa – sillä palautteen antaminen on hakupalvelusivustoilla helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällaisille asiakkaille annettaisiin herkemmin esimerkiksi parempi huone.

6. Löytyvätkö kaikki maailman hotellit hakupalveluista?

Eivät löydy. Hakukoneiden ehdot saattavat olla kaikkein pienimmille hotelleille turhan tiukkoja, eivätkä ne halua maksaa provisioita. Toisaalta isoilla hotelliketjuilla on niin toimivat nettisivut ja verkkokauppa, etteivät ne tarvitse hakupalveluiden apua.

7. Pitääkö varaus maksaa heti?

Useimmiten varaus pitää maksaa heti, vaikka varausehdoissa on hotelli- ja hakukonekohtaisia eroja. Sen takia varausta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja lukea varausehdot huolellisesti.

8. Miten maksetun varauksen muuttaminen tai peruuttaminen onnistuu?

Verkko-ostoksien 14 vuorokauden peruuttamisoikeus ei koske hotelli- tai mökkimajoitusta. Palveluntarjoaja voi halutessaan myöntää vaikka minkälaisia peruutusehtoja, mutta pakkoa siihen ei ole. Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos niissä ei ole mainintaa peruuttamisesta tai muuttamisesta, kannattaa varautua siihen, ettei oikeutta muutoksiin ole.

Sairaustapauksesta johtuvat peruutukset ovat asia erikseen. Jos lääkärintodistuksella osoittaa, että oma tai perheenjäsenen matka on estynyt pakottavasta syystä, voi korvausta hakea matkanjärjestäjältä ja vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi If korvaa omatoimimatkan osalta sen osuuden kustannuksista, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen hyvittämään, kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden.

9. Miten toimia ongelmatilanteissa?

Suuren varauspalvelun käyttäminen ei välttämättä tuo erityistä turvaa, sillä ongelmatilanteet pitää yleensä ratkaista suoraan hotellin kanssa. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Booking.com saattaa hyvittää asiakkaalle hotellin liikaa perimän summan ja riidellä sen jälkeen itse majoitusliikkeen kanssa.

Kuten kaikessa verkko-ostamisessa, luottokortti on turvallisin maksutapa. Luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos hotellista ei löydykään varattua ja maksettua huonetta. Vuoden 2016 alussa Hotels.comin asiakkaat kertoivat joutuneensa luottokorttihuijausten uhreiksi. Poliisi epäilee, että joko sivuston tai sen yhteiskumppaneiden tietoturvassa on puutteita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, että kotimaassa hotellivaraus tehdään suoraan hotelliin eikä nettivarauspalvelujen kautta. Silloin asiakas saa kuluttaja-asiamiehen tarkastamien varaus- ja peruutusehtojen suojan. Jos varaus tehdään ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, ehtoja ei sovelleta.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto; tiedottaja Heidi Ristilä, Vakuutusyhtiö If; ja viestintäpäällikkö Lotta Knuutinen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kokeile näitä

Booking.com

Hotelleja, huoneistoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Ebookers.fi

Hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Expedia.fi

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Suomenkieliset nettisivut. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotels.com

Hotelleja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotwire.com

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Englanninkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Tietokirjailija ja toimittaja Pauli Jokinen tuntee Helsingin kuin omat taskunsa. Hänen vinkeillään löydät pääkaupungista uusia puolia. 

Kun Pauli Jokinen muutti Turusta Helsinkiin 18 vuotta sitten, kaupunki vaikutti isolta ja ruuhkaiselta.

– En pitänyt Helsingistä mutta päätin, että paras tapa päihittää vihollinen on tutustua siihen. Olen aina tykännyt historiasta ja uppouduin tutkimaan Helsingin menneisyyttä.

Sittemmin Pauli on kirjoittanut viisi Helsinki-aiheista kirjaa. Hänet tunnetaan Helsingin paikallishistoriaan erikoistuneena kaupunkikirjailijana, toimittajana ja bloggaajana

Löydä Helsingin helmet näillä Paulin vinkeillä:

1.Rentouttava sauna

Helsinki on muuttunut paljon siitä, kun muutin tänne. Viime aikoina on otettu kaikki rannat käyttöön, mikä on tärkeää, sillä Helsinki on merellinen kaupunki. On Jätkäsaaren ja Kalasataman uudet alueet, ja Töölänlahti on kiinnostava alue. Pari hienoa yleistä rantasaunaakin on rakennettu, Löyly Hernesaareen ja Kauppatorin kupeeseen Allas. Oma suosikkini on tunnelmallinen Kaurilan sauna Meilahdessa. Se lämpenee pari kertaa viikossa.

2. Leposaaren hautausmaa

Kulosaaressa oleva Leposaaren hautausmaa on Helsingin pienin, vain 842 hautaa. Se on kiinnostava kävelykohde: Kulosaaren metroasemalta puoli kilometriä ja pengertietä pitkin saareen. Siellä on esimerkiksi olympiavoittaja Hannes Kolehmaisen ja akateemikko Kustaa Vilkunan haudat.

Osoite: Leposaarentie, 00570 Helsinki

3. Sota-ajan Helsinki

Valmistelen kirjaa Sotaretkellä Helsingissä ja olen sitä varten tutkinut ensimmäisen maailmansodan aikaisia rakennelmia ympäri kaupunkia. Niitä on paljon. Esimerkiksi Kivikon kaupunginosassa on pitkiä yhdyskäytäviä, jotka ovat paikoitellen lähes kymmenen metriä syviä. Kontulan ostoskeskuksen takana kallioilla on juoksuhautoja. Pitäjänmäen aseman vieressä on Pajamäen patterimäki. Pohjois-Haagassa ja Kannelmäessä on juoksuhautoja. Mustavuoressa Vuosaaressa on hienoja luolia. Blogistani voi lukea lisää näistä sotapaikoista. Minulta voi myös tilata Helsingin kävelykierroksia.

Helsinki sodassa -kävelykierroksesta löydät lisätietoa täältä

4. Kivinokka

Kivinokka on suosittu ja kaikille avoin virkistysalue Helsingin Vanhankaupunginlahdella. Kivinokassa tuhannet kaupunkilaiset viettävät vapaa-aikaansa merellisessä ja luonnonläheisessä ympäristössä. Kivinokassa on uimarantoja, luontopolku, aarnimetsää, kesäkahvila, kartano ja kesämaja-alue. Kesäisin siellä on paljon toimintaa.

Siellä on muuten Helsingin ainoa esteetön luontopolku, jonka voi kiertää pyörätuolilla tai lastenvaunuilla.

Kulosaaren tai Herttoniemen metroasemalta on sinne 10 minuutin kävely. Harmi, että omia mökkejä ei saa vuokrata ulkopuolisille. Olisi kivaa, jos joukossa olisi muutama vuokramökki turisteille. Se olisi hyvä vaihtoehto hotellille. Ja ikävä kyllä monet mökit ovat kesäisin tyhjillään.

5. Kruunuvuoren autiohuvilat

Itä-Helsingissä, Laajasalon kyljessä, on Kruunuvuori, jonne ei eksy sattumalta.

1800-luvun lopulla Helsingin ympäristöön syntyi huvila-alueita. Monet huviloiden omistajista olivat Helsingissä asuvia saksalaisia. Toisen maailmansodan jälkeen huvilat päätyivät rauhansopimuksen mukaan Neuvostoliiton haltuun. Kruunuvuoresta tuli Suomen Kommunistisen Puolueen jäsenten ja heidän perheidensä kesänviettopaikka. 1950-luvulla alueen osti liikemies Aarne Aarnio, joka olisi halunnut rakennuttaa Kruunuvuoreen uuden asuinalueen. Hanke ei koskaan toteutunut ja huvilat jäivät rappeutumaan.

Helsingin kaupunki suunnittelee Kruunuvuoreen uutta 10 000 hengen asuinaluetta. Kannattaa piipahtaa katsomassa huvilat ennen sitä. Osa niistä on täysin tuhoutunut, muutaman vielä tunnistaa taloksi. Kruunuvuoreen pääsee esimerkiksi bussilla nro 88 Herttoniemestä. Jää pois päätepysäkillä Päätiellä.

6. Kävelyretkellä Helsingissä

Helsinki kävellen -kirja esittelee 12 kävelyreittiä suomen-, englannin- ja venäjänkielellä.

Kirja esittelee kaupungin tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat nähtävyydet, hienoa arkkitehtuuria ja näyttävää julkista taidetta. Reitit kulkevat meren rannalla, puistoissa ja vilkkaassa kivikaupungissa. Reittien yhteydessä on esitelty myös Helsingin ravintola- ja kahvilaelämän klassikoita, joihin retkeilijät voivat hetkeksi pysähtyä. Ne ovat nähtävyyksiä sinänsä, onhan niillä kaikilla oma historiansa ja tarinansa kerrottavanaan.

Nämäkin kirjat opastavat Helsingissä liikkujaa:

Sunnuntaikävelyllä Helsingissä, 52 reittiä historiaa ja nähtävyyksiä. Minerva. 2010.

Kirja sisältää 52 kävelykierrosta ja yli 500 kohdetta. Reitin voi valita aiheen tai kaupunginosan mukaan, ja matkan varrelta löytyy aina mielenkiintoista nähtävää. Kirja esittelee vanhaa ja uutta arkkitehtuuria, patsaita ja muistomerkkejä. Eri kaupunginosat ovat saaneet omat kierroksensa. Teoksesta löytyy mm. murhapaikkoja ja laulujen tai kirjojen Helsinki.

Kulttuurikävelyllä Helsingissä. Minerva. 2011.

Kirja esittelee 4 kävelykierrosta, joiden varrelle mahtuu vanhaa ja uutta arkkitehtuuria, julkisivujen koristetaidetta, julkisissa tiloissa olevia upeita taideteoksia, teollista muotoilua, merkittävää sisustussuunnittelua, ympäristötaidetta ja maisemasuunnittelua.

7. Käpylä

Tykkään lähiöistä ja erityisesti Käpylästä, jossa itsekin asun. Ympäristö on mukava, viehättävä puu-Käpylä sekä Olympiakylä, joka rakennettiin vuoden 1940 olympialaisia varten, jotka peruttiin sodan takia. Koskelantien eteläpuolella on Kisakylä, jossa vuoden 1952 olympiaurheilijat majoittuivat. Taivaskallio on hieno paikka, Helsingin korkein luonnonmukainen paikka. Teen sinne paljon eväsretkiä lasten kanssa. Käpylässä voi syödä ravintoloissa niin sushia kuin egyptiläistä ruokaa.

Helsingissä on tosi paljon tapahtumia, myös lähiöissä. On tosi elävä ja viriili kaupunki väkimäärään nähden.Lähiöissäkin on kaikenlaisia kaupunginosatapahtumia ja pieniä kirppareita.Lasten kulttuuria käyn katsomassa erityisesti Helsingin kulttuurikeskuksen paikoissa, Vuotalossa, Kanneltalossa ja Malmitalossa.

 

   8. Museot

   Olen museofriikki ja olen käynyt lähes kaikissa Helsingin museoissa. Ilmailumuseo Vantaan puolella on tosi kiva. Siellä on koko Suomen ilmailun historia. Väestönsuojelumuseo Kruununhaassa on aika erikoinen ja kiinnostava paikka väestösuojassa. Se on auki vain kerran viikossa. Yhdessä huoneessa voi aistia pommituksen.

   Didrichsenin taidemuseo on hieno ja upealla paikalla merenrannalla. Siellä on hyviä näyttelyitä.

   9. Elokuvateatteri Orion

   En viihty uusissa elokuvateattereissa, vaan käyn mieluiten Orionissa, jossa on vanhaa art deco -tyyliä. Siellä on vanhan elokuvateatterin lumoa ja klassikkoelokuvia. Erityisesti tykkään käydä katsomassa mykkäelokuvia: 1,5 tuntia pelkkää hiljaisuutta!

   10.Uudenmaankadun taidegalleriat

   Kun kävelee Uudenmaankadun päästä päähän, saa aika hyvän annoksen suomalaista nykytaidetta. Matkan varrelle osuu  kymmenkunta galleriaa. Kävelen tämän kierroksen aina silloin tällöin.

   Valko-Venäjän Minsk on vähiten tunnettuja Euroopan pääkaupungeista. Sinne pääsee luksusbussilla Tallinnasta vain 31 eurolla. Parasta siellä on aitous ja huokea hintataso.

   Kello 17 Tallinnan linja-autoasemalla vastassamme on harmaanhohtoinen Lux Express -bussi. Sen tilavaan ruumaan nakkaamme matkalaukkumme. Bussin sisustus on tyylikäs ja mukavan pehmeät penkit taipuvat lähes vaakatasoon. Jaloille on tilaa myös istuessa. Noudamme bussin kahviautomaatista cappuccinot.

   Neljän tunnin matka ensimmäiseen etappiin Riikaan kuluu mukavasti näpelöidessä penkissä kiinni olevaa kosketusnäytöllistä viihdekeskusta. Siitä saa esiin pelejä, uutissivustoja, reaaliaikaisen matkaseurannan, nettiselaimen ja laajan valikoiman musiikkia ja elokuvia. Valitsemme Woody Allenin parin vuoden takaisen draamakomedian Blue Jasmine. Riiasta matka jatkuu Minskiin yöbussilla kello 22.50.

   Laskemme selkänojat ala-asentoon ja otamme esiin tyynyt ja peitot. Bussin tasainen hyrinä saa nukahtamaan nopeasti. Heräämme liettualaisen sotilaan tarkastuskäyntiin rajalla kello 3.50.

   Alkoholijuomat käyvät tuliaiseksi, erityisesti liköörit.
   Alkoholijuomat käyvät tuliaiseksi, erityisesti liköörit.

   Bussimatka pimeässä

   Hetken päästä bussi pysähtyy rajavyöhykkeen tax free -myymälän eteen. Emme jaksa shoppailla aamuyöstä, mutta muut matkustajat hamstraavat pussikaupalla alkoholia ja savukkeita. Puolen litran pullo liettualaista vodkaa maksaa noin kolme euroa.

   Valko-Venäjän rajalla kuljemme jonossa pieneen vaaleaan rakennukseen. Ulkona on pilkkopimeää.

   – Minsk? kysyy ilmeetön tullinainen ja pamauttaa leiman viisumiin.

   Liettuan leveä, tasainen asfalttibaana vaihtuu kapeampaan roudan runtelemaan maantiehen. Kahden tunnin töyssyisen ajomatkan jälkeen edessä ovat esikaupungin valtavat, harmaat kerrostalokolonnat. Kun lähestymme keskustaa, kadut levenevät. Minsk alkaa näkyä koko komeudessaan. Bussissa istuimme tällä matkalla yhdeksän tuntia.

   Kyyneltensaaren enkelipatsaalla käy usein vihkipareja.
   Kyyneltensaaren enkelipatsaalla käy usein vihkipareja.

   Ei olutta ilman vodkaa

   Päärautatieaseman rahanvaihtopisteessä meistä tulee miljonäärejä. Yksi euro on noin 20 000 ruplaa. Hurautamme Planeta-hotellille taksilla – hinta 200 000 ruplaa, 10 euroa. Myöhemmin selviää, että summassa on keskusaseman turistilisää noin puolet.

   Syömme Komarovkan torin kupeessa keskustan suurimmassa Lido-ravintolassa, jonka julkisivu tuo mieleen suuren majatalon. Sen edessä komeilee iso tuulimylly.

   Seuranamme on paikallisen Merlin Tours -matkatoimiston johtaja Constantin Koleda.

   –Suosittelen kansallisruokaamme dranikia, perunasta valmistettuja pannukakkuja smetanan kanssa. Tiesittekö muuten, että meillä on sanonta ”olut ilman vodkaa on syntiä”? Constantin sanoo.

   Keskustan kahvilat ja viininbaarit ovat suosittuja.
   Keskustan kahvilat ja viininbaarit ovat suosittuja.

   Neuvostoarkkitehtuuria ja mahtipytinkejä

   Autot viilettävät kahdeksankaistaista ja 15-kilometristä pääkatua Prospekt Nezavisimostia jopa sadan kilometrin tuntivauhtia. Katua ei voi ylittää, se pitää alittaa tunneleita pitkin. Emme näe hissejä tai pyörätuoliramppeja. Liikuntarajoitteiselle Minsk on vaikea.

   Suurin osa kaupungista pommitettiin maan tasalle toisen maailmansodan aikana ja rakennettiin uudelleen Stalinin arkkitehtien suunnitelmin 1940–50-luvulla.

   – Missään muussa entisen Neuvostoliiton maassa ei ole näin hyvin säilynyttä pääkatua, täynnä hyvin säilynyttä neuvostoarkkitehtuuria. Varsinkin iltavalaistuksessa katu on hieno, Constantin kehuu.

   Lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan sijaitsevat lähes kaikki mahtipytingit: hallituksen rakennus, presidentin asuintalo, kaupungintalo ja valtion turvallisuuspalvelu KGB:n päämaja.

   Vaikuttavalla, yli seitsemän hehtaarin Itsenäisyyden aukiolla sijaitsee kuuluisa roomalaiskatolinen niin sanottu Punainen kirkko. Aukion alta löytyy yllättäen moderni länsimainen ostoskeskus Stolitsa.

   Minskin kirjastossa vierailee päivittäin 2 200 asiakasta.
   Minskin kirjastossa vierailee päivittäin 2 200 asiakasta.

   Puhe pois politiikasta

   Presidentti Alexander Lukashenko on hallinnut maata tiukalla otteella vuodesta 1994. Hänen täystyöllistämispolitiikkansa ansiosta Minskin kadut ovat putipuhtaat. Kahden hengen siivouspartiot keräävät roskia joka nurkalla. Myös poliiseja näkyy paljon, ja taskuvaras on harvinaisuus.

   – Minskiläiset ovat sydämellisiä ja avuliaita. Kun kysyy neuvoa, voi päätyä jonkun kotiin juomaan vodkaa ja laulamaan kansanlauluja pariksi päiväksi. Kunhan turisti ei sekaannu maan politiikkaan, kaikki menee hyvin, Constantin neuvoo.

   Oopperaan viidellä eurolla

   Kuukauden viimeisenä keskiviikkona museoihin on vapaa pääsy. Valko-Venäjän kansallisen taidemuseon edessä luikertelee lähes satametrinen jono.

   Ihailemme viime vuosisadoilla eläneiden mestareiden, kuten Vasili Vereshchaginin ja Isaak Levitanin töitä. Yläkerta on omistettu valkovenäläiselle kantaa ottavalle modernismille – yhdessäkään taulussa ei ole taiteilijan tietoja.

   Kansallisoopperan pääsyliput maksavat vain 5 euroa.
   Kansallisoopperan pääsyliput maksavat vain 5 euroa.

   Constantin kertoo käyvänsä perheensä kanssa usein kulttuuriharrastuksissa, ja niin tekevät muutkin minskiläiset. Missä muualla pääsee oopperaan tai balettiin viidellä eurolla?

   Bussi- ja metrolippu maksaa vain 25 senttiä, joten lähdemme bussilla Valko-Venäjän suuren isänmaallisen sodan historian valtionmuseoon.

   Näyttävyydessään museo on nimensä veroinen. Ulkoseinällä kiiltelee 11 teräksistä laattaa puoliympyrän muodossa. Katolla liehuu yllättäen Neuvostoliiton lippu. Museossa voi eläytyä toiseen maailmansotaan: on lentokoneita, panssarivaunuja, aseita ja moderneja multimediaesityksiä.

   70 vuoden takaisessa murhenäytelmässä kuoli miljoonien muiden lisäksi jopa kolmasosa Valko-Venäjän asukkaista, noin kolme miljoonaa ihmistä.

   Taidemuseon kokoelmat ovat kiinnostavia.
   Taidemuseon kokoelmat ovat kiinnostavia.

   Minskiin kannattaa matkustaa pian

   Illalla Minskin urheilupalatsissa soi Pink Floydin musiikki. Lavalla on englantilainen cover-yhtye Brit Floyd. Illan yleisö koostuu 20–60-vuotiaista.

   Kun laservalot halkovat ilmaa ja kappale The Wall alkaa soida, se tuntuu sopivan hyvin juuri tähän aikaan ja paikkaan. Sama teos soi aikoinaan Berliinissä muurin kaatuessa.

   –Yhteiskuntamme on avautumassa länteen. Silti täällä voi vielä kokea ja nähdä vielä jotakin sellaista, jota ei voi nähdä eikä kokea missään muualla Euroopassa, Constantin mainostaa.

   Siksi Minskiin kannattaa matkustaa pian. Matkailijan on mukava tietää sekin, että Belarus-merkkisiä traktoreita on valmistettu Minskissä jo 70 vuotta ja valmistetaan edelleen. Niitä on tuotu Suomeenkin. Yrityksen nettisivulla sanotaan, että joka kymmenes maailman traktori on valkovenäläinen.

   Valkovenäläinen drinkki taas on suosittu makea cocktail, joka sekoitetaan yleensä vodkasta, kahvilikööristä ja kermasta tai maidosta.

   Za vaše zdorovje, kippis!

   Afganistanin sodan uhrien muistomerkki sijaitsee Kyyneltensaareja.
   Afganistanin sodan uhrien muistomerkki sijaitsee Kyyneltensaareja.
   Hyvä tietää

   Näin perille

   Luksusbussimatka Tallinnasta Riikaan reilut 4 tuntia ja Riiasta Minskiin reilut 9 tuntia. Koko matkan yhdensuuntainen hinta alkaen 31 e. Lisätietoja täältä.

   Belavia lentää Helsingistä suoraan Minskiin 80 minuutissa. Meno-paluu alkaen 170 e. Lisätietoja täältä. 

   Viisumin myöntää Valko-Venäjän konsulaatti Helsingissä, 60 e. Matkatoimisto Rustravelin kautta viisumi maksaa 75 e. 

   Paras aika matkustaa

   Minskin ilmasto on kuin Pohjoismaissa. Kaupunki sopii matkakohteeksi läpi vuoden.

   Hintataso

   Tuhti ateria noin 4 e, tuoppi olutta 0,80 e, litra vodkaa 1 e, metrolippu 0,25 e.

   Majoitus

   Planeta, suuri kolmen tähden venäläishenkinen hotelli keskustassa. 2 hh, aamiainen, 80 e.

   Europe, upea klassinen 5-tähden hotelli Minskin vanhankaupungin kupeessa. 2 hh ja aamiainen 250 e.

   Airbnb:n kautta majoitus alkaen 20 e.

   Muista

   Minsk on turvallinen lähikohde. Hankaluutta aiheuttavat viisumipakko ja kielimuuri, esimerkiksi kadunnimet ja kyltit ovat venäjäksi. Vain nuoret osaavat vähän englantia. Kadut ovat hankalia liikuntarajoitteiselle.