Kun aamun ensimmäiset kanto­siipialukset ja lautat saapuvat ­Caprille, ­confusione eli hässäkkä on ­valmis. Kapealle laiturille virtaa satoja matkustajia.

Lahden vastapuolella Napolissa ja Sorrentossa seuraavat tulijat ovat jo lähteneet satamasta kohti Capria.

Kesäaikaan alukset sahaavat reittiään iltaan asti puolen ­tunnin välein. Lisäksi Marina Granden satamaan lipuu pienempiä vesibusseja Ischiasta ja Amalfin rannikolta.

Ihme, ettei kukaan molskahda veteen. Se on potkurien ­myllertämässä satamassakin niin huikaisevan kirkasta ja sinistä, ettei siihen Itämeri ikinä yllä.

Suihkuseurapiirit ­valitsivat Caprin kesäpaikakseen jo 2 000 vuotta sitten. Silloin Rooman ­keisari Augustus ihastui saareen niin, että hankki sen omakseen antamalla vaihdossa ­Ischian, joka on Capria suurempi. Augustuksen ottopoika, ­keisari Tiberius muutti Caprille ja johti sieltä koko valtakuntaa kuolemaansa asti.

Maxim Gorkin ja Vladimir Iljits Leninin mielestä täällä oli huomattavasti mukavampi suunnitella vallankumousta kuin Venäjällä.

Näyttelijä Grace Kelly pukeutui saarella aikansa huippumuotiin, caprihousuihin. Ja Capri oli ainoa oikea paikka Aristoteles Onassiksen ja ­Jacqueline Kennedyn kuherrus­kuukaudelle. Myös Sophia Loren ja Brigitte Bardot lomailivat saarella.

Nykyään Caprilla viihtyvät Harrison Ford, Julia Roberts ja Naomi Campbell, ja heidän vanavedessään heinä–elokuussa lähes puoli miljoonaa muuta turistia. Useimmat saapuvat päiväksi nähdäkseen maailman kauneimmaksi mainostetun paikan ja saarella lomailevia rikkaita ja kuuluisia.

Mutta rikkaita ja kuuluisia ei näe. He ovat paenneet huviloihinsa jyrkillä rinteillä. Niinpä vierailusta voivat jäädä ­mieleen vain tungos, kiire ja kalliit hinnat.

Jaakko Selin: Nämä ovat parhaimmat sinkkukohteet – mukana myös Capri

200 euroa lyhythihaisesta

Laivamatkustajat ovat jo pakkautuneet tiiviiksi muuriksi funicolarelle. Rinnejuna kiitää lähes pystysuoraa kalliorinnettä ylös kaupunkiin. Parin minuutin nousun jälkeen ­ryhmät täyttävät kaupungin pienen keskustorin.

Siellä kauhistellaan espresson, limoncellon ja appelsiini-granitan hintoja. Pyöritään ympyrää ja ihmetellään koralli­korujen ja merkkivaatteiden hintoja. Myyjiä se ei kiinnosta.

He tietävät, että 200 euron lyhythihaiselle miesten paidalle on omat ostajansa.

Jos tähän kehään jää, Caprista syntyy yhtä todellinen kuva kuin Helsingistä risteilymatkustajalle, joka pyörähtää pariksi tunniksi Kauppatorille.

Mutta tämä ei ole sinun kohtalosi. Kymmenen neliökilo­metrin saarelle mahtuu hienoja piilopaikkoja. Tule.

Pikkuvene alle satasella

Aluksi olemme kaukaa viisaita. Kävelemme laivalaiturilta kivistä ranta-aukiota sinne, missä sadat huviveneet keikkuvat altaassaan.

Vuokraamme veneen kuljettajineen kolmen tunnin uinti- ja maisema­kierrokselle saaren ympäri. Otamme tietenkin jahdin, jonka lakkapuiselle etukannelle mahtuu kolme ihmistä ja aurinkokatoksen alle kuusi. Kuka ­haluaa istua polvet sylissä, suolapärskeitä silmistä hieroen pienen moottoriveneen tuhdolla?

Jahti maksaa 130–150 euroa, pikkuvene vähän alle satasen. Kylmälaukun juomat sisältyvät hintaan, ja pyyhekin järjestyy. Tulihan uimapuku mukaan?
Sovimme reissun alkavan kolmen tunnin kuluttua. D’accordo, selvän teki.

Maailman olohuoneessa

Jono rinnejunan edessä on yhä pitkä. Niinpä istumme Caprille tyypilliseen, valkean pitkän avotaksin nahka­penkille ja hurautamme torin laidalle.

Kaikki 13 000 caprilaista kutsuvat toria Piazzettaksi. Viralliselta nimeltään se on Piazza Umberto. Suihkuseura­piireille se on salotto del mondo, maailman olohuone. Tämä on ainoita paikkoja, jossa ­julkisuuden henkilöt silloin tällöin näyttäytyvät.

Rohkeasti vain vapaaseen pöytään, muuten paikka menee muille! Otamme kuplivaa proseccoa tai spritzin aperolilla. 

Tärkeintä on rento tyylikkyys. Se ei vaadi Guccin paitaa, Louis Vuittonin laukkua eikä Cartierin kelloa, vain vaatteiden toisiinsa sopivia värejä ja istuvaa leikkausta.

Tarjoilijan nimi on on Davide tai Marco ja kohta kuulet, miten hänen mammansa laittaa totanit, pienet mustekala­pussit, pastan kanssa. Pastaksi valitsemme paccherit, koska niissä on samaa muotoa kuin mustekaloissa. Giusto, juuri niin.

Piazzettalla voi teatraalisesti esittää kaikki ne vuorosanat ja eleet, joita ei kotona kehtaa. Jos sen tekee luontevasti, niitä arvostetaan. Jokainen on oman näytelmänsä käsikirjoittaja, ohjaaja ja esittäjä. 

Ahdas tori kuuluu samaan sarjaan ilmiöitä kuin Mona Lisa tai Venetsia. Kun ne näkee, ihmettelee miten pieniä ne ovat. Saaren ensimmäisten kreikkalaissiirtokuntien akropolis sijaitsi tässä 400 vuotta ennen ajan­laskun alkua.

1930-luvulle piazzetta oli kala- ja vihannestori. Sitten Raffaele Vuotto keksi perustaa torimyyjille ja turisteille pienen baarin. Kun kahvi ja viini kävivät kaupaksi, muut seurasivat. Kurpitsat ja kultaotsa-ahvenet katosivat, tilalle tulivat kultakelloja ranteissaan roikottavat filmitähdet.

Rosmariinin ja villifenkolin keskellä

No niin. Lasi on tyhjä. Ei muuta kuin passeggiatalle, hidastetulle kävelylle jollekin torista irtoavalle pikku­kujalle. Via Camerellen luksus­liikkeissä voi vain miettiä, miksi ­laukun tai puseron hinta kohoaa kymmen­kertaiseksi, kun se
keikkuu puolen tunnin laivamatkan Napolista.

Kujilla huomaa myös, miten tarkkaan rajattuja polkuja matkailijat kulkevat. Muutama porrasaskelma ja mutka, ja olemme pyykkiä ripustavien caprilaisten parissa.

Pikkutavernoista, liha- ja kalakaupoista sekä hedelmä- ja vihanneskojuista painamme mieleen houkuttelevimmat. Niistä nimittäin ostamme
myöhemmin retkieväät.

Patikoimme Via Tiberiota vain 20 minuuttia, ja olemme jo kaukana Piazzettan hälinästä. Näissä kylämaisemissa kasvatetaan kaikki itse: persikat, viini, sitruunat, kurpitsat, munakoisot, tomaatit. Kypsät aprikoosit putoilevat aidan yli kivipoluille kuin meillä omenat syksyllä. Rosmariini ja villifenkoli rehottavat tuuheina pensaina.

Kukko kiekuu, aasi kiljuu. Korkeiden kiviaitojen välissä kapeana kiemurteleva Via Tiberio olikin ennen aasipolku niin kuin suurin osa sen sivuteistä. Kipuamme rauhallisesti: Monte Tiberio nousee noin 330 metriin.

Autolla ei pääse tänne. Vain sähkökäyttöiset tavarankuljetus­kärryt ja liikuntarajoitteisten kulkupelit saavat liikennöidä. Linnuille riittää laulupaikkoja rehevien pinjojen, palmujen ja sinisadeköynnösten siimeksessä.

Kivimuuri katkeaa tavan takaa komeaan kaariporttiin. Kurkistelu ei täällä ole tirkistelyä. Takorautasäleikön takaa alkavat pitkät kukkien ja köynnösten kattamat pylväskäytävät, joiden päässä siintää huvilan pääty.

Kaikki kauniit huvilat

Monet huvilat ovat yksityisiä, jotkut hotelleja. Salaperäinen ja oudon kaunis Villa Lysis on museoitu. Se tunnetaan myös Villa Ferseninä rakennuttajansa, 1900-luvun alussa eläneen omalaatuisen ja onnettoman ranskalaisen runoilijan ja aatelismiehen Jacques Fersenin mukaan.

Sinne vie polku hämärän, villikanien asuttaman tiheän metsän halki. Kulta­kirjailtuja marmoripylväitä, valkoista marmoria, vihreillä laatoilla katettuja terasseja ja huikaiseva maisema merelle. Saleissa ja portaikoissa saa vaeltaa
rauhassa.

Via Tiberio päättyy keisari Tiberiuksen palatsin, Villa Jovisin raunioille. Niiden kulmilla on sortunut majakka, josta vartiokaartin centurio vilkutti keisarin käskyt mantereelle. Valo­merkeistä ja niiden tulkinnasta riippuivat ylennykset, kuolemantuomiot, kurjuus ja kunnia.

Astelemme pienen mutta karun kauniin Astarita-puiston pinjojen alla tiheää neulasmattoa jyrkänteen reunalle. Kimmeltävällä Napolinlahdella kohoavat Ischian ja Procidan saaret, kauempana siintävät Sorrenton niemimaa, Salernonlahti ja Vesuviuksen tumma huippu.

Kipuaminen on vienyt kolme varttia. Alamäkeen matka sujuu joutuisammin. Pinjantuoksuinen tuuli puhaltelee hien niskasta. Kolibreilta näyttävät siivekkäät imevät villikukkia. Pilvet liukuvat kasvoille. Merellä voi nähdä valaan, delfiinejä tai sukellusveneen lipumassa Naton laivastotukikohtaan Napolissa.

Herkkujen saari

Lihakauppias kauhoo rasioihin ruokaa lasivitriinistä. Kylmää munakoisomuhennosta. Scarola-pinaatilla ja ricottajuustolla täytetty piirakka. Tuokkonen tuoreita metsämansikoita. Terttu makeita San Marzano -kirsikkatomaatteja. Pistaasipähkinöillä maustettuja taralli-suolakeksejä. Ja vielä torta capresea, saaren suklaakakkua.

Rinnejunaan ei ole ruuhkaa alaspäin. Turistit eivät ole vielä palaamassa lautoille. Napolissa töissä käyvät ­caprilaiset ovat lähteneet jo ajat sitten. Saamme rauhassa ihailla ­maisemia.

Kolmen tunnin veneajelu on sikermä aurinkoa, uiskentelua, historiaa ja kuka kukin on -luentoa. Kipparimme kiertää saaren ympäri ja esittelee rantojen ja kukkuloiden ­nähtävyydet. Hän taitaa caprilaisen mehevän juoruamisen taidon mutta tuntee hyvän maun rajat.

Kallioilla kasvaa enemmän loistohuviloita kuin puita. Ani harva niistä kuuluu caprilaisille. Ei edes tunnetun lehti­­­­mies-kirjailijan Curzio Malaparten Casa come me, itseni kaltainen talo. Terra­kotanpunainen soukka talo ­kaartuu jyrkkää kallionkielekettä mereen.

Malaparte kuvasi kirjoissaan toisen maailmansodan kauhuja. Suomi oli hänelle tärkeä. Hän oli jatkosodan aikana jopa pari vuotta Karjalan ja Lapin rintamilla. Sieltä hän kirjoitti värikkäitä ja taiteilijan vapaudella höystettyjä kuvauksia kuuluisimpaan kirjaansa Kaputt, joka julkaistiin 1946.

Suudelma onneen

Olemme Marina Piccolan pienvenesataman edustalla. ­Voimmeko ankkuroitua hetkeksi? Come no, ­miksikäs ei?

Pyöreiden pikkukivien kattamalla kodikkaalla rannalla caprilaisperheet ja matkailijat lojuvat sovussa, limittäin ja lomittain, tiiviisti kylki kyljessä. Italialaisella rannalla oma tila otetaan vajaan neliömetrin kaistaleelta. Yksityisyyttä kunnioitetaan silti tiukasti.

Samanlainen ranta on Bagno di ­Tiberio, Tiberiuksen ranta. Molemmilla on ravintolansa ja maksullinen alue, jolla voi vuokrata ­aurinko­tuolin ja -varjon. 

Kuuluisan Sinisen luolan edessä kelluu soutuveneiden jono. Sen hännille emme halua. Mennään vihreälle luolalle tai violetille ja valkoiselle. Kuljettajamme tuntee tietenkin tien saaren lähes pystysuorien kallioiden kauneimpiin luoliin ja ­syvänteisiin.

Vihreällä luolalla uimme hitaasti kiven, veden ja ­korallin väreistä nauttien. Välillä kellumme selällämme aurinkoa ahmien. Veneessä suihku pesee suolan iholta. Eväät maistuvat.

Enää puuttuvat vain Faraglionit. Kolmen meressä ­seisovan, yli sata metriä korkean kallion muodostelma on Caprin ­tunnus. Kun vene ajaa keskeltä niiden läpi, suudelkaa. Saatte ­pitkän onnen. Ja vaikkette saisikaan, se tuntuu mukavalta.

Vene kaartaa takaisin satamaan. Paluulautoissa on nyt tilaa, parin tunnin päästä ei. Kaikkea emme ehtineet, mutta juuri rajaamisen taito tekee päivästä onnistuneen. Seuraavaan kertaan jää Anacapri ja siellä Axel Munthen kuuluisa Huvila meren rannalla.

Maalaisserkun syleilyyn

Ja onhan heti aamulla vuorossa Procida, Napolinlahden saarista vähiten tunnettu, Caprin kiltti maalaisserkku. Se on halvempi, hiljaisempi, köyhempi ja pienempi. Mutta yhtä kaunis ja yhä hyvin aito kalastajasaari.

Antiikin kreikkalaistaruissa ­titaanit kävivät Prochytan edustalla taistelujaan. Roomalaiset rakensivat sinne kesähuviloitaan. Vandaalit ja gootit keskittyivät ryöstämään niitä. Siksi saarelaiset tapaa edelleen Terra Muratasta, muureilla suojatusta keskiaikaisesta kaupungista ja linnoituksesta. Värikkäät pienet talot roikkuvat sataman yllä, toisiinsa kiinni kasvaneina.

Procida on napolilaisten Suomenlinna. Perheet, jotka eivät viihdy turistien seassa, tulevat tänne kävelemään, piknikille, uimarannalle ja lounaalle.
Simpukka-annoksessa on vuorellinen höyryäviä sinisimpukoita. Miekkakala-annos on uhkea vadillinen carpaccion tapaan leikattuja tuoreita viipaleita, lisänä sitruunaa ja leipää. Ecco così. Mitä hienostelemaan. Maku ja tuoreus ovat tärkeintä.

Aterian päätteeksi ravintolan kalastaja-venemies-hovi­mestari ajaa meidät moottoriveneellään takaisin satamaan.

Ruokalevolle ainoa oikea paikka on hotelliksi ­muutetun ­vartiolinnan, La Vignan puutarha. Siellä on ­viljelty viiniä ­roomalaisajoilta asti. Uhkeassa, viehättävällä tavalla villiksi jätetyssä keitaassa kukkivat ruusut. Puiden siimekseen on sijoiteltu lepotuoleja.

Kuljemme polun ylle kaartuvan viiniköynnöksen alla näköalapenkeille. Törmä on jyrkkä. Lehtimajasta näkyy aavalla ­ulapalla taivaan- ja merensinen puolivälissä tuttu ­auringon­ottaja.

Ciao, bella! vilkutamme Caprille.

Osallistu ja keskustele: Garda - matkavinkkejä?

Lautalla lomalle 13–20 eurolla

Kantosiipialukset, autolautat ja vesibussit vievät Sorrentosta tai Napolista Caprille, Procidaan, Positanoon, Ischiaan, Amalfiin, Napoliin ja Pozzuoliin.
Sorrento on Napolia helpompi lähtö- ja vaihtosatama. Vesi­liikenne on säännöllistä ja tiheää.

Järjestettyä kierto­matkaa ei kannata ostaa, sillä reissu on helppo järjestää itse. ­Alus­tyypistä riippuen lippu ­maksaa 13–20 euroa.

Meno-paluulippua lautalle ei välttämättä kannata ostaa, sillä Positanoon tultuaan saattaakin tehdä mieli jatkaa Amalfiin ja palata sieltä suoraan Napoliin.

Suuret autolautat ovat ­halvimpia, mutta ne eivät ­liikennöi Napolin Molo Beverellon matkustajasatamasta vaan ­reilun kilometrin päästä Calata
di ­Massan syväsatamasta. Kilometri on pitkä matka helteessä.Napolissa on vaivatonta nousta circumvesuvianaan, ­kaikilla Napolin ja Sorrenton välisillä asemilla pysähtelevään paikallis­junaan.

Suosittuihin väliasemiin ­kuuluvat antiikin ulko­museot, Vesuviuksen tulivuoren­purkauksen hautaamat Pompeji ja Herculaneum.

Pysähtyä kannattaa myös metripizzan kotikylässä Vico Equensessa ja kamee­korujen keskuksessa Torre del Grecossa.

Porilainen kulttuurimartta Sirpa Salopää, 50, tykkää käydä katsomassa teatteri- ja tanssiesityksiä. Hän antaa kymmenen hyvää vinkkiä porilaiseen kulttuurielämään sukeltajalle!

Porilainen kiinteistövälittäjä Sirpa Salopää kertoo, että kulttuurimartat on Porin marttayhdistyksen yksi toimintaryhmä. Se järjestää noin kerran kuussa retkiä, joille saavat toki osallistua muutkin kuin martat. 

– Tykkään erityisesti teatterista, musikaaleista ja tanssista. Käymme kulttuurimarttojen kanssa säännöllisesti retkilllä lähikaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella. Vähän aikaa sitten kävimme Huittisissa tutustumassa vanhaan pappilaan ja Nousiaissa vierailimme Louhisaaren kartanossa. Seuraava retkemme on Turun kaupunginteatteriin.

Sirpa Salopää listaa 10 suosikkiaan Porin kulttuurimenoista:

 

1. Rakastajat-teatteri: Pieni suuri onni

"Rakastajat-teatteri on pieni yksityinen teatteri Porissa.  He esiintyvät vanhassa puuvillatehtaassa, joka on nykyisin uniikki ja tunnelmallinen Kulttuuritehdas Kehräämö. Rakastajat-teatterin syksyssä on luvassa kaksi ensi-iltaa ja huikea vierailuohjelmisto.

Pieni suuri onni on lämminhenkinen komedia Irlannista. Se on täynnä kolmen sukupolven elämän hyrisevää huumoria, eikä sen henkilöihin voi olla rakastumatta. Pääroolissa vierailee Kaija Pakarinen."

 

2. Pori Dance Company

"Käyn mielelläni katsomassa Pori Dance Companyn esityksiä, sillä tanssi on ihanaa! Kaksi porilaista suurta poikaa, Jorma Uotinen ja Tero Saarinen ovat usein jotenkin mukana tanssitaiteilija Liisa Nojosen projekteissa. Hän perusti vuonna 1989 PDC-ryhmän, jonka keskeisiä tavoitteita on edistää suvaitsevaisuutta tanssin ja sen monimuotoisuuden ja kautta. Ryhmä toteuttaa vuosittain 3-4 esitystä ja esiintyy Porin lisäksi muualla Suomessa ja ulkomaillakin.

Seuraavaa esitystä odotan kiinnostuneena: modernia tanssia kirkossa. Vuonna 2014 Turun tuomiokirkossa kantaesitetty sinfonista urkumusiikkia, runoutta ja tanssia yhdistävä Hetkien vaellus on koreografi Jorma Uotisen, urkuvirtuoosi Pétur Sakarin ja Pori Dance Companyn yhteisteos. Aiemmin tänä vuonna teos esitettiin 200-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Kuopion tuomiokirkossa."

Hetkien Vaellus, Keski-Porin kirkko 28.10.

3. Promenadikeskus

"Promenadikeskuksessa voi kuunnella monenlaista musiikkia oopperasta poppiin. Pori Sinfonietta esiintyy siellä säännöllisesti. Pori Sinfoniettan ohjelmistoon kuuluvat niin sinfonia-, kamari- ja kirkkokonsertit kuin viihde- ja lastenkonsertitkin. Kevyempääkin kuultavaa on paljon Matista ja Teposta Pepe Willbergiin. 16.11. esiintyvät Finnhittien kuninkaat: Danny, Tapani Kansa ja Frederik."

4. Porin taidemuseo

"Keskiviikkoisin kello 18 on kaikille avoin ja maksuton näyttelyopastus. Museoon on vapaa pääsy keskiviikkoisin kello 18-20. Lisää tietoa museon ohjelmista löydät täältä

Esimerkkitapahtumia:
– 19.11. Taidemuseon joogalauantai kello 12-14 . Osallistumismaksu 5 euroa. Ajankohtaisen taideteoksen esittely johdattaa joogaharjoitukseen. Ohjaajina ovat Porin Joogayhdistyksen jooganopettaja SJL Rauno Lehtonen ja aku-joogaohjaaja Viljami Lehtonen.
– 3.12. Läsnäolo taiteessa ja kehossa -työpaja kello 12-13.30. Tanssiterapia Piuman toteuttama tanssi-liiketerapeuttinen hetki."

5. Porin pääkirjasto

"Porin pääkirjastossa on paljon erilaisia tapahtumia, ja sen kahvilan yhteydessä on taidelainaamo. Siellä on veistoksia ja tauluja. Porin Taidelainaamo vuokraa uniikkia, satakuntalaista taidetta kuukausimaksua vastaan. Teoksia voi myös lunastaa omakseen kertaostona tai kuukausimaksua maksamalla, kunnes teos on kokonaan maksettu. Kuukausivuokra on 10% teoksen kokonaishinnasta. Lisää tietoa löydät täältä."

Joulu- ja talvikauden ripustus on 5.12.–18.2.2016. Ripustuksen päävärinä mustavalkoisen lisäksi punainen.

6. Leineperin ruukki

"Leineperin eli Fredriksforsin Ruukki on perustettu Ulvilaan Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Leineperin ruukki on kesäisin täynnä ihania käsityöpajoja. Se herää henkiin myös joulukuussa, jolloin sinne matkaa bussilasteittain ihmisiä aistimaan jouluntunnelmaa vanhassa 1800-luvun ruukkimiljöössä. Mekin teemme tänne retken kulttuurimarttojen kanssa. Joulukuun viikonloppuisin ruukin käsityöpuoteja on avoinna adventista. jouluun."

Jouluruukki 3.12. ja Ruukin Joulutori 11.12.

7. Kivi-Pori

"Kivi-Pori on niin sanottu Porin "vanha kaupunki", jota koristaa lukuisat kauniit vanhat kivirakennukset. Alue on ihan keskustassa, työpaikkani on lähellä. Porin kaupungintalo on tosi hieno, samoin raatihuone ja Keski-Porin kirkko.

Kivi-Porin vuoden 1852 palon jälkeen rakennettujen rantakorttelien kaupunkitalot ja julkiset rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia maassamme. Kivi-Porin kohteisiin on hauska tutustua sähköisen PoriStory-tarinakartan avulla, jolloin saat kustakin rakennuksesta lisätietoja ja kuvia. Kartta toimii älypuhelimen selaimessa."

8. Porin puukaupunginosat

"Porin puukaupunginosat tunnetaan Porissa nimellä Viidesosa eli Viikkari ja Kuudesosa eli Kuukkari. Oikeasti Viikkari on Itätulli ja Kuukkari Päärnäinen.

Viikkari kaavoitettiin jo vuonna 1811 ja siellä on paljon kauniita rakennuksia. Sibeliuspuistossa on 1930-luvulta peräisin oleva funkkiskioski. Suuri osa rakennuskannasta on asemakaavallisesti suojeltua.

Kuukkarin rakennuskanta on osin lähes alkuperäistä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun matalaa empiretyylistä puukerrostaloa ja osin 1960-luvun pienkerrostaloa. Nykyisin kaupunginosa on etenkin nuorten, hyvin toimeentulevien keskuudessa suosittu asuinalue, mikä johtuu alueen historiasta ja idyllisestä ympäristöstä.

9. Komea kävelylenkki

"Kirjurinluodolla on hieno kävelypolku, sillä jokisuistossa menee erilaisia reittejä. Siellä pääsee kävelemään pitkospuitakin pitkin. Olemme käyneet kulttuurimarttojen kanssa täällä retkellä. Hieno, vehreä ympäristö on niin ihana, että käyn siellä usein koiran kanssa."

10.  Piparitalo

"Piparitalo on hiukan kaupungin ulkopuolella ja se aukeaa lauantaina 19.11. ja on jouluun asti auki. Käyn siellä joka vuosi lähes aikuisten lasteni kanssa nauttimassa glögit ja piparit ja virittäytymässä joulutunnelmaan. Ostamme myös aina pienet 5 euron yllätyspaketit. Monet ostavat täältä joululahjoja.

Vaihtaisitko Espoon Pohjois-Italiaan? Riikka Lehti teki niin ja rakastui Ligurianmeren kalastajakyliin, ihmisiin, ilmastoon ja rauhaan.

Meditaatiokurssi Kreikassa. Siitä alkoi espoolaisen Riikka Lehden ja hänen tulevan aviomiehensä Ettoren tarina 15 vuotta sitten. Kurssin jälkeen Helsinki–Milano-väli tuli tutuksi. Lopulta Riikka muutti miehen kotimaahan Italiaan.

Pari asettui Paviaan, 30 kilometriä Milanosta etelään. Kesällä kaupunki on kuitenkin heidän mielestään liian kuuma, joten loma-asunto haluttiin muualta.

Yhdeksän vuotta sitten he löysivät Riomaggioren, entisen kalastajakylän. Se sijaitsee sopivan ajomatkan, parinsadan kilometrin päässä heidän kotoaan. Kylä kuuluu Cinque Terren suojeltuun alueeseen, jolle ei saa rakentaa uutta. Niinpä Riikka ja Ettore ostivat rauniotalon ja aloittivat remontin. Se valmistui, kun heidän poikansa Jaakko, 7, oli 1-vuotias.

Upeita maisemia

Viisi maata, Cinque Terre, 5T on Pohjois-Italian upein rannikkokohde. Viidellä maalla tarkoitetaan turismin voimin vaurastuneita kyliä: Riomaggiore, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia ja Manarola. Niihin pääsi tietä pitkin vasta 1960-luvulla. Junayhteys tunneleita pitkin kyliin on kuitenkin ollut jo vuodesta 1874.

1990-luvulla amerikkalainen matkailutoimittaja Rick Steves hurmaantui kalastajakylistä ja alkoi kirjoittaa niistä. Niin alkoi eristyksessä eläneiden kuvankauniiden kylien nousu Ligurian rannikon matkailumagneetiksi.

Kylärypäs ja sitä ympäröivät jyrkkäpiirteiset kukkulat sekä upea merialue ovat jo 19 vuotta kuuluneet Unescon maailmanperintölistalle. Alue on suojeltu myös kansallispuiston statuksella.

Riikalle ja Ettorelle valinta oli selvä.

– Sijainti ja maisemat eivät tästä parane. Talomme on viiden kilometrin päässä Riomaggioren kylästä luonnon helmassa. Mahtavien maisemien lisäksi meitä veti tänne hiljaisuus.

Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.
Ligurianmeren vesi on yleensä kirkasta. Joskus paljain silmin katsoessa jopa rannalta voi erottaa delfiinejä.

Turisteja pakoon piilopoluille

Maaliskuinen Riomaggiore on vasta valmistautumassa turistikauteen. Kaduilla on väljää. Illalla vuokrahuoneiston terassille kuulee vain meren aaltojen lyönnin rantakiviin. Talot ovat rosoisia, värikkäitä ja elämää nähneitä. Samoin on jokaisessa viidessä kylässä. Tänne kukaan ei kaipaa all inclusive -hotellihässäköitä.

Vaikka kyläviisikko houkuttelee matkailijoita jopa 2,5 miljoonaa vuodessa, enimmät kesäkuukausina, se ei juuri tunnu Riikan, hänen yrittäjämiehensä ja Jaakon lomailussa.

– Turistit eksyvät meille harvoin. Kerran eräs ryhmä saapui uteliaana portista pihalle ihmettelemään. Välillä kylissä on liikaa väkeä, samoin junassa. Polkuja on kuitenkin paljon, ja jos valitsee korkeammalla kiipeävän vähemmän tunnetun polun, saa patikoida ihan rauhassa, Riikka neuvoo.

Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.
Vernazza-kylän mukaan nimetty gelateria on matkan arvoinen, Riikka neuvoo.

Uintia, melontaa ja jyrkkää maastoa

Cinque Terreen on helppo saapua autolla Milanosta joko Genovan tai Parman moottoritien kautta. Ajoaika on noin noin 2,5 tuntia.

Matkailijan on järkevintä tulla junalla, sillä kylissä saavat autoa ajaa vain asukkaat. Parkkimaksu kylän ulkopuolella voi olla jopa 65 euroa päivässä.

– Meillä on auto aina täynnä tavaraa, joten junamatkustaminen ei meille oikein käy. Tie kylästä toiseen on mutkitteleva ja usein poikki maanvyöryjen takia. Se aiheuttaa lisäjännitystä, Riikka kertoo.

Ligurian rannikko sopii seikkailijalle, joka haluaa lomaltaan paljon kokemuksia ja elämyksiä, mutta pienin annoksin. Kalastajakylät henkivät vielä aitoutta.

– Me vietämme kesäpäivät rantakallioilla uiden tai meloen. Kun meri on kylmä, teemme puutarhahommia omilla pengerryksillämme, luemme ja minä teen käsitöitä. Televisiota emme tarvitse.

Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.
Kalastajakylät eivät ole shoppailijoita varten, mutta marketeista löytää tiliaisiksi esimerkiksi juustoja ja oliiveja.

Jaakko leikkii merirosvoa, kaivelee maata ja kiipeilee. Maasto on hankalaa ja vaarallista kokemattomalle, sillä rinteet ovat lähes pystysuorat. Jaakko on siihen jo tottunut, sillä poika on kävellyt kolmevuotiaasta lähtien 20 minuutin matkan alas jyrkille kallioille. Mökillekin on patikoitava vartin matka alaspäin.

– Moni on kauhistellut polkua, mutta maisemat korvaavat vaivan. Suunnittelemme kauppareissut tarkasti juuri kulkemisen vuoksi. Viikonloppuna pysähdymme La Spezian kalatorilla tai kalastajien osuuskunnan kaupassa.

Shoppailtavaa Cinque Terressa on vain vähän. Riikka harmittelee, että luonnonkosmetiikan valmistus seudulla loppui.

– Parasta ovat elämykset ja patikointi. Suosittelen myös kyytiä turistiveneellä, jolloin voi nähdä vuorten huikaisevat profiilit mereltä päin.

Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.
Riomaggioren satama vilkastuu kesällä.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2016.

Vinkkejä matkailijalle

1. Kylät ja viinit

Jokainen viidestä kylästä on pieni ja vierailun arvoinen. Joka kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaikki olennainen. Viininviljely on alueen tärkeä elinkeino, ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Manarolassa sommelier Gianluigi Crovaran tilalla. Tilalla voi myös yöpyä.

2. Patikointi

Kylästä kylään voi kävellä polkuja pitkin viiniköynnösten keskellä vuorenrinteillä meren hohtaessa kaukana alhaalla. Ota mukaan hyvät kengät, juomista ja pientä purtavaa. Suosituin reitti on Sentiero Azzurro, Sininen polku. Selvitä polun kunto ja patikointimaksu etukäteen matkailutoimistoista. Cinque Terre -vaelluskortti alkaen 7,50 e. Lisää tietoa täältä ja täältä

3. Sukellus

Riomaggioressa retkiä sukeltajille tarjoaa Diving Center 5 Terre. Sama yritys järjestää myös veneretkiä esimerkiksi rannikon luoliin. Vesialue on suojeltu, jotta kalakanta pysyisi monipuolisena.

4. Tuliaiset

Kylät eivät ole shoppailijan paratiisi, mutta jotain kivaa ostettavaa löytyy. Marketeista kannattaa ostaa juustoja. Myös Ligurian omasta oliivilajista taggiascasta tehty öljy ja oliivit ovat oivia tuliaisia. Cinque Terren oma sitruunalikööri-limoncello on hyvää.

5. Jäätelö

Vernazzan kylän mukaan nimetty Gelateria Vernazza on junamatkan arvoinen. Karamelli-viikunaraidoin somistettu ricotta-jäätelö järisyttävän herkullista!

6. Lounas leipomosta

Parhaan lounaan saa ostamalla sen mukaansa pikkuisista ruokamyymälöistä tai leipomoista. Aito focaccia-leipä tulee Liguriasta, joten sitä on maistettava. Kikhernejauhoista valmistettu rieskatyylinen leipänen farinata sopii keliaakikoille.

7. Ravintola

Riikan perheen suosikkiravintola on Aristide, joka sijaitsee Manarolassa. 1964 perustettu perheyritys hallitsee perinteet. Maista kalatäytteisiä ravioleja, uppopaistettuja mereneläviä ja pasta allo scoglioa.

 

9 kysymystä ja vastausta

Säästät rahaa, kun varaat hotellin netin haku- ja varauspalvelujen kautta. Muista silti riskit. 

1. Miten hotellihakukoneita käytetään?

Useimmat hakukoneet toimivat samalla tavalla: kerro koneelle matkakohde, ajankohta sekä henkilöiden ja huoneiden määrä. Sen jälkeen eteen ilmestyy pitkä lista majapaikkoja, joista vapaita huoneita löytyy. Tarjottuja hotelleja voi järjestellä monella tapaa esimerkiksi hinnan, sijainnin tai suositusten perusteella.

2. Mihin hakukoneiden toiminta perustuu?

Sivustot toimivat kolmella tapaa. Osa myy itse hotelleilta ostamiaan hotellivarauksia, osa taas tarjoaa hotelleille näkyvyyttä provisiota vastaan. Kolmas malli on, että sivusto ei tarjoa varsinaista varauspalvelua vaan etsii sopivaa huonetta lukuisista muista hakupalveluista.

3. Mistä tiedän, että hakupalvelun tarjoama hotelli on hyvä?

Suosituimmissa hakupalveluissa käyttäjät saavat kertoa mielipiteensä hotellista. Arviointitavat vaihtelevat, mutta yleensä sivustoilla on mahdollista antaa numeroarvio ja sen lisäksi kirjoittaa kommentteja. Suositun lomakohteen hotellilla saattaa olla tuhansia arvioita. Pienempienkin hotellien kohdalla asiakkaiden arvioita on syytä lukea. Jos kehuvia arvioita on monta ja ne ovat eri maista, niihin voi luottaa.

4. Voiko huoneen saada halvemmalla suoraan hotellista?

Aina kannattaa yrittää. Hotellien etu on tarjota aina halvin hinta omissa myyntikanavissaan. Osa varauspalveluyrityksistä kuitenkin vaatii, että hotellin on tarjottava heidän kauttaan aina edullisin hinta.

5. Saako suoraan hotellin kanssa asioiva parempaa palvelua?

Hotellista saatu palvelu riippuu monesta asiasta. Hakupalveluiden kautta varanneet ovat herkempiä antamaan julkista palautetta – niin hyvässä kuin pahassa – sillä palautteen antaminen on hakupalvelusivustoilla helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällaisille asiakkaille annettaisiin herkemmin esimerkiksi parempi huone.

6. Löytyvätkö kaikki maailman hotellit hakupalveluista?

Eivät löydy. Hakukoneiden ehdot saattavat olla kaikkein pienimmille hotelleille turhan tiukkoja, eivätkä ne halua maksaa provisioita. Toisaalta isoilla hotelliketjuilla on niin toimivat nettisivut ja verkkokauppa, etteivät ne tarvitse hakupalveluiden apua.

7. Pitääkö varaus maksaa heti?

Useimmiten varaus pitää maksaa heti, vaikka varausehdoissa on hotelli- ja hakukonekohtaisia eroja. Sen takia varausta tehdessä kannattaa olla tarkkana ja lukea varausehdot huolellisesti.

8. Miten maksetun varauksen muuttaminen tai peruuttaminen onnistuu?

Verkko-ostoksien 14 vuorokauden peruuttamisoikeus ei koske hotelli- tai mökkimajoitusta. Palveluntarjoaja voi halutessaan myöntää vaikka minkälaisia peruutusehtoja, mutta pakkoa siihen ei ole. Ennen varauksen tekemistä kannattaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos niissä ei ole mainintaa peruuttamisesta tai muuttamisesta, kannattaa varautua siihen, ettei oikeutta muutoksiin ole.

Sairaustapauksesta johtuvat peruutukset ovat asia erikseen. Jos lääkärintodistuksella osoittaa, että oma tai perheenjäsenen matka on estynyt pakottavasta syystä, voi korvausta hakea matkanjärjestäjältä ja vakuutusyhtiöstä. Esimerkiksi If korvaa omatoimimatkan osalta sen osuuden kustannuksista, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen hyvittämään, kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden.

9. Miten toimia ongelmatilanteissa?

Suuren varauspalvelun käyttäminen ei välttämättä tuo erityistä turvaa, sillä ongelmatilanteet pitää yleensä ratkaista suoraan hotellin kanssa. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Booking.com saattaa hyvittää asiakkaalle hotellin liikaa perimän summan ja riidellä sen jälkeen itse majoitusliikkeen kanssa.

Kuten kaikessa verkko-ostamisessa, luottokortti on turvallisin maksutapa. Luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä, jos hotellista ei löydykään varattua ja maksettua huonetta. Vuoden 2016 alussa Hotels.comin asiakkaat kertoivat joutuneensa luottokorttihuijausten uhreiksi. Poliisi epäilee, että joko sivuston tai sen yhteiskumppaneiden tietoturvassa on puutteita.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, että kotimaassa hotellivaraus tehdään suoraan hotelliin eikä nettivarauspalvelujen kautta. Silloin asiakas saa kuluttaja-asiamiehen tarkastamien varaus- ja peruutusehtojen suojan. Jos varaus tehdään ulkopuolisen varauspalveluyrityksen välityksellä, ehtoja ei sovelleta.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto; tiedottaja Heidi Ristilä, Vakuutusyhtiö If; ja viestintäpäällikkö Lotta Knuutinen, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

Kokeile näitä

Booking.com

Hotelleja, huoneistoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Ebookers.fi

Hotellimajoitusta, lentoja ja vuokra-autoja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Expedia.fi

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Suomenkieliset nettisivut. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotels.com

Hotelleja. Suomenkieliset nettisivut ja englanninkielinen puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus Windows-puhelimille, iPhonelle ja Androidille.

Hotwire.com

Hotelleja, vuokra-autoja ja lentoja. Englanninkieliset nettisivut ja puhelinpalvelu. Kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille.

Tietokirjailija ja toimittaja Pauli Jokinen tuntee Helsingin kuin omat taskunsa. Hänen vinkeillään löydät pääkaupungista uusia puolia. 

Kun Pauli Jokinen muutti Turusta Helsinkiin 18 vuotta sitten, kaupunki vaikutti isolta ja ruuhkaiselta.

– En pitänyt Helsingistä mutta päätin, että paras tapa päihittää vihollinen on tutustua siihen. Olen aina tykännyt historiasta ja uppouduin tutkimaan Helsingin menneisyyttä.

Sittemmin Pauli on kirjoittanut viisi Helsinki-aiheista kirjaa. Hänet tunnetaan Helsingin paikallishistoriaan erikoistuneena kaupunkikirjailijana, toimittajana ja bloggaajana

Löydä Helsingin helmet näillä Paulin vinkeillä:

1.Rentouttava sauna

Helsinki on muuttunut paljon siitä, kun muutin tänne. Viime aikoina on otettu kaikki rannat käyttöön, mikä on tärkeää, sillä Helsinki on merellinen kaupunki. On Jätkäsaaren ja Kalasataman uudet alueet, ja Töölänlahti on kiinnostava alue. Pari hienoa yleistä rantasaunaakin on rakennettu, Löyly Hernesaareen ja Kauppatorin kupeeseen Allas. Oma suosikkini on tunnelmallinen Kaurilan sauna Meilahdessa. Se lämpenee pari kertaa viikossa.

2. Leposaaren hautausmaa

Kulosaaressa oleva Leposaaren hautausmaa on Helsingin pienin, vain 842 hautaa. Se on kiinnostava kävelykohde: Kulosaaren metroasemalta puoli kilometriä ja pengertietä pitkin saareen. Siellä on esimerkiksi olympiavoittaja Hannes Kolehmaisen ja akateemikko Kustaa Vilkunan haudat.

Osoite: Leposaarentie, 00570 Helsinki

3. Sota-ajan Helsinki

Valmistelen kirjaa Sotaretkellä Helsingissä ja olen sitä varten tutkinut ensimmäisen maailmansodan aikaisia rakennelmia ympäri kaupunkia. Niitä on paljon. Esimerkiksi Kivikon kaupunginosassa on pitkiä yhdyskäytäviä, jotka ovat paikoitellen lähes kymmenen metriä syviä. Kontulan ostoskeskuksen takana kallioilla on juoksuhautoja. Pitäjänmäen aseman vieressä on Pajamäen patterimäki. Pohjois-Haagassa ja Kannelmäessä on juoksuhautoja. Mustavuoressa Vuosaaressa on hienoja luolia. Blogistani voi lukea lisää näistä sotapaikoista. Minulta voi myös tilata Helsingin kävelykierroksia.

Helsinki sodassa -kävelykierroksesta löydät lisätietoa täältä

4. Kivinokka

Kivinokka on suosittu ja kaikille avoin virkistysalue Helsingin Vanhankaupunginlahdella. Kivinokassa tuhannet kaupunkilaiset viettävät vapaa-aikaansa merellisessä ja luonnonläheisessä ympäristössä. Kivinokassa on uimarantoja, luontopolku, aarnimetsää, kesäkahvila, kartano ja kesämaja-alue. Kesäisin siellä on paljon toimintaa.

Siellä on muuten Helsingin ainoa esteetön luontopolku, jonka voi kiertää pyörätuolilla tai lastenvaunuilla.

Kulosaaren tai Herttoniemen metroasemalta on sinne 10 minuutin kävely. Harmi, että omia mökkejä ei saa vuokrata ulkopuolisille. Olisi kivaa, jos joukossa olisi muutama vuokramökki turisteille. Se olisi hyvä vaihtoehto hotellille. Ja ikävä kyllä monet mökit ovat kesäisin tyhjillään.

5. Kruunuvuoren autiohuvilat

Itä-Helsingissä, Laajasalon kyljessä, on Kruunuvuori, jonne ei eksy sattumalta.

1800-luvun lopulla Helsingin ympäristöön syntyi huvila-alueita. Monet huviloiden omistajista olivat Helsingissä asuvia saksalaisia. Toisen maailmansodan jälkeen huvilat päätyivät rauhansopimuksen mukaan Neuvostoliiton haltuun. Kruunuvuoresta tuli Suomen Kommunistisen Puolueen jäsenten ja heidän perheidensä kesänviettopaikka. 1950-luvulla alueen osti liikemies Aarne Aarnio, joka olisi halunnut rakennuttaa Kruunuvuoreen uuden asuinalueen. Hanke ei koskaan toteutunut ja huvilat jäivät rappeutumaan.

Helsingin kaupunki suunnittelee Kruunuvuoreen uutta 10 000 hengen asuinaluetta. Kannattaa piipahtaa katsomassa huvilat ennen sitä. Osa niistä on täysin tuhoutunut, muutaman vielä tunnistaa taloksi. Kruunuvuoreen pääsee esimerkiksi bussilla nro 88 Herttoniemestä. Jää pois päätepysäkillä Päätiellä.

6. Kävelyretkellä Helsingissä

Helsinki kävellen -kirja esittelee 12 kävelyreittiä suomen-, englannin- ja venäjänkielellä.

Kirja esittelee kaupungin tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat nähtävyydet, hienoa arkkitehtuuria ja näyttävää julkista taidetta. Reitit kulkevat meren rannalla, puistoissa ja vilkkaassa kivikaupungissa. Reittien yhteydessä on esitelty myös Helsingin ravintola- ja kahvilaelämän klassikoita, joihin retkeilijät voivat hetkeksi pysähtyä. Ne ovat nähtävyyksiä sinänsä, onhan niillä kaikilla oma historiansa ja tarinansa kerrottavanaan.

Nämäkin kirjat opastavat Helsingissä liikkujaa:

Sunnuntaikävelyllä Helsingissä, 52 reittiä historiaa ja nähtävyyksiä. Minerva. 2010.

Kirja sisältää 52 kävelykierrosta ja yli 500 kohdetta. Reitin voi valita aiheen tai kaupunginosan mukaan, ja matkan varrelta löytyy aina mielenkiintoista nähtävää. Kirja esittelee vanhaa ja uutta arkkitehtuuria, patsaita ja muistomerkkejä. Eri kaupunginosat ovat saaneet omat kierroksensa. Teoksesta löytyy mm. murhapaikkoja ja laulujen tai kirjojen Helsinki.

Kulttuurikävelyllä Helsingissä. Minerva. 2011.

Kirja esittelee 4 kävelykierrosta, joiden varrelle mahtuu vanhaa ja uutta arkkitehtuuria, julkisivujen koristetaidetta, julkisissa tiloissa olevia upeita taideteoksia, teollista muotoilua, merkittävää sisustussuunnittelua, ympäristötaidetta ja maisemasuunnittelua.

7. Käpylä

Tykkään lähiöistä ja erityisesti Käpylästä, jossa itsekin asun. Ympäristö on mukava, viehättävä puu-Käpylä sekä Olympiakylä, joka rakennettiin vuoden 1940 olympialaisia varten, jotka peruttiin sodan takia. Koskelantien eteläpuolella on Kisakylä, jossa vuoden 1952 olympiaurheilijat majoittuivat. Taivaskallio on hieno paikka, Helsingin korkein luonnonmukainen paikka. Teen sinne paljon eväsretkiä lasten kanssa. Käpylässä voi syödä ravintoloissa niin sushia kuin egyptiläistä ruokaa.

Helsingissä on tosi paljon tapahtumia, myös lähiöissä. On tosi elävä ja viriili kaupunki väkimäärään nähden.Lähiöissäkin on kaikenlaisia kaupunginosatapahtumia ja pieniä kirppareita.Lasten kulttuuria käyn katsomassa erityisesti Helsingin kulttuurikeskuksen paikoissa, Vuotalossa, Kanneltalossa ja Malmitalossa.

 

   8. Museot

   Olen museofriikki ja olen käynyt lähes kaikissa Helsingin museoissa. Ilmailumuseo Vantaan puolella on tosi kiva. Siellä on koko Suomen ilmailun historia. Väestönsuojelumuseo Kruununhaassa on aika erikoinen ja kiinnostava paikka väestösuojassa. Se on auki vain kerran viikossa. Yhdessä huoneessa voi aistia pommituksen.

   Didrichsenin taidemuseo on hieno ja upealla paikalla merenrannalla. Siellä on hyviä näyttelyitä.

   9. Elokuvateatteri Orion

   En viihty uusissa elokuvateattereissa, vaan käyn mieluiten Orionissa, jossa on vanhaa art deco -tyyliä. Siellä on vanhan elokuvateatterin lumoa ja klassikkoelokuvia. Erityisesti tykkään käydä katsomassa mykkäelokuvia: 1,5 tuntia pelkkää hiljaisuutta!

   10.Uudenmaankadun taidegalleriat

   Kun kävelee Uudenmaankadun päästä päähän, saa aika hyvän annoksen suomalaista nykytaidetta. Matkan varrelle osuu  kymmenkunta galleriaa. Kävelen tämän kierroksen aina silloin tällöin.